Hoe centrifugesnelheden de levensduur van je kleding beïnvloeden
Wassen is belangrijk om je kleding schoon en fris te houden. Maar wist je dat de centrifugesnelheid die je instelt, veel invloed kan hebben op hoelang je kleding mooi blijft? In dit artikel leggen we uit hoe centrifugeren werkt, welke snelheden je kunt kiezen en wat het effect daarvan is op je kleding. Zo weet je hoe je de juiste snelheid kiest, zodat je kleding langer meegaat.
Wassen is een dagelijkse taak die meer invloed heeft op onze kleding dan we vaak beseffen, vooral als het gaat om de centrifugeersnelheid van de wasmachine.
Dit artikel duikt in de wereld van het wassen en centrifugeren, en onthult hoe verschillende snelheden de levensduur van je kleding kunnen beïnvloeden. Van de basisprincipes van centrifugeren tot de optimale snelheden voor verschillende soorten kleding, dit artikel biedt praktische inzichten voor iedereen die zijn kleding in topconditie wil houden:
- Hoe beïnvloedt centrifugeren de staat en levensduur van verschillende soorten textiel?
- Welke centrifugesnelheden zijn optimaal voor je dagelijkse was en meer delicate stoffen?
- Hoe kun je centrifugesnelheden aanpassen om slijtage te minimaliseren en je kleding langer mee te laten gaan?
Zo werkt centrifugeren
Centrifugeren is een belangrijke stap in de wascyclus. Het is het proces waarbij water uit je kleding wordt geslingerd door je was met hoge snelheid rond te draaien in de trommel van de wasmachine. Hierdoor wordt je kleding minder nat en drogen de stukken sneller wanneer je ze daarna ophangt of in de droger stopt.
De snelheid wordt gemeten in toeren per minuut (rpm). Hoe hoger het toerental, hoe meer water er uit de kleding wordt geslingerd door de middelpuntzoekende kracht. De meeste moderne wasmachines hebben tegenwoordig centrifugesnelheden tot wel 1500 toeren, sommige machines gaan nog iets verder tot 1800.
Welke centrifugesnelheden zijn er?
Standaard komen de volgende centrifugesnelheden het meest voor: een laag toerental van 400-600, een gemiddeld toerental van 800-1000, een hoog toerental van 1200-1400 en een extra hoog toerental van 1600-1800.
Daarnaast heb je bij de meeste machines ook de optie om te kiezen voor een nog lager toerental, waarbij nauwelijks water uit de kleding verdwijnt, bijvoorbeeld voor heel delicate stoffen. Ook kun je op sommige machines centrifugeren overslaan.
©SkyLine - stock.adobe.com
Het effect van centrifugeren op textiel
De centrifugesnelheid die je kiest, heeft verschillende effecten op je kleding. Bij een laag toerental van 400-600 blijft er relatief veel water in je kleding achter. Hierdoor is je kleding nog erg nat na het wassen en duurt het lang voordat de stof droog is. Een voordeel is dat een laag toerental heel zacht en voorzichtig is voor je kleding. Er is weinig schade en slijtage.
Bij een gemiddeld toerental van 800-1000 is je kleding minder nat na het wassen en de stukken drogen sneller. Voor de meeste kleding is een gemiddeld toerental een veilige centrifugesnelheid. Het is effectief zonder al te veel slijtage te veroorzaken.
Een hoog toerental van 1200-1400 werkt het best om het textiel zo droog mogelijk te maken, waardoor het snel droogt. We kan de stof sneller beschadigen door het geslinger.
Een extra hoog toerental van 1600-1800 rpm is normaal gesproken niet nodig. Dit ultrahoge toerental perst bijna al het water uit je kleding, maar geeft vaak te veel slijtage en is misschien alleen handig als je de kleding snel nodig hebt of bijvoorbeeld bij oude handdoeken.
Wanneer een laag centrifugetoerental gebruiken?
Een lage centrifugesnelheid van 400-600 wordt aanbevolen voor kwetsbare en gevoelige kleding zoals zijde en wol. Bij dit lage toerental blijft de schade en slijtage beperkt omdat de vezels niet te veel worden belast. Een laag toerental is ook beter voor zwemkleding en sportkleding en lingerie, zoals badpakken, bikini's en beha's. Deze rekken bij hoge snelheden sneller uit.
Wasmachines tot 700 euro, door gebruikers beoordeeld met een hoog cijfer
Goedkoop én goed
Powered by Kieskeurig.nl
Ook donkergekleurde kleding centrifugeer je het beste op een laag toerental. Bij hogere snelheden bestaat de kans dat de textielverf loslaat en afgeeft op lichtere kleding. En zelfs nieuwe kleding bevat vaak nog overtollige verf en textielresten die kunnen loslaten bij te hoog toerental.
Als je maar een kleine hoeveelheid was hebt, is een laag toerental altijd beter om schade te voorkomen. Soms is het dan nog nodig de kleding kort op een iets hoger toerental te centrifugeren als de was te nat is om te drogen. Maar ga hier voorzichtig mee om.
Wanneer een hoog centrifugetoerental gebruiken?
Voor stevige katoenen kleding zoals T-shirts, lakens en handdoeken is een hoger toerental zo rond de 1200-1400 prima. Deze kledingstukken kunnen tegen een stootje en drogen snel. Let wel op met prints, applicaties of borduursels; deze kunnen bij hoge snelheden loslaten van de stof. Een hoog toerental van 1600-1800 wordt voor de meeste kleding afgeraden vanwege het risico op overmatige slijtage. Alleen voor handdoeken of beddengoed voor de droger kan het soms nodig zijn om echt al het water te verwijderen.
©Monkey Business Images
Tot slot
De juiste centrifugesnelheid helpt je kleding langer mooi te houden. Voor kwetsbare kleding is een laag toerental van 400-600 het best. Voor stevige katoen kan een hoger toerental van 1200-1400 juist beter werken. Zo pas je de snelheid aan op basis van materiaal en voorkom je onnodige slijtage van je favoriete kleding. Met deze tips gebruik je je wasmachine optimaal!
Lees ook: Waar voor je geld: 5 energiezuinige warmtepompdrogers