ID.nl logo
Ecostand op wasmachines: hoe werkt dat en wat levert het op?
Huis

Ecostand op wasmachines: hoe werkt dat en wat levert het op?

We draaien met z'n allen heel wat wasjes, maar daarmee is de wasmachine ook een van de grootste energievreters én waterverbruikers in huis. Zuinige functies, zoals de ecostand, zouden dat moeten beperken. Maar hoe werken deze functies precies en belangrijker nog: wat bespaar je ermee?

In dit artikel lees je onder meer:

In een gemiddeld huishouden is de wasmachine verantwoordelijk voor zo'n 5 procent van de energierekening. Een wasmachine verbruikt daarnaast zo’n 60 liter water per keer; dat is vergelijkbaar met een lange douchebeurt. Met name op het energieverbruik van je wasmachine kun je flink besparen. Je wasgoed op lagere temperaturen wassen is niet alleen voordelig voor je stroomrekening, ook je kleding blijft bij niet al te hoge temperaturen langer mooi. En hebben we al gezegd dat ook het milieu ervan opknapt?

Reden genoeg dus om wat bewuster met je wasjes om te gaan. Tegenwoordig beschikt vrijwel elke wasmachine over meerdere zuinige wasprogramma’s. Je kunt je kleding bijvoorbeeld simpelweg op lagere temperaturen wassen, zoals op 20 of 30 graden. Maar pas op: dat is niet altijd een goed idee. De ecostand is vaak een betere optie. En de knop voor de snelle was? Sla die maar zo veel mogelijk over.

©Daisy Daisy

Ecostand is écht eco

De ecostand op de wasmachine is speciaal ontwikkeld om – inderdaad – energie te besparen. Dit wasprogramma is op moderne wasmachines te herkennen aan de vermelding ‘Eco 40-60’ en op oudere apparaten aan een ‘e’ of de afbeelding van een blaadje. Als je deze optie weleens gebruikt, heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat de wasmachine bij dit programma aanzienlijk langer draait dan wanneer je voor een regulier programma kiest. Je vraagt je daarom misschien af of je met de ecomodus daadwerkelijk goedkoper uit bent. 

Zuinige wasmachine nodig?

Hier zul je de machine vinden die bij je past!

Het antwoord is ja: een ecologische wasbeurt is gemiddeld 30 procent zuiniger dan een standaard wasbeurt. Het verschil zit ‘m vooral in de temperatuur. De ’40-60’ staat niet voor de temperatuur die tijdens het ecoprogramma wordt bereikt, maar voor de temperatuur waarop je je kleding normaal gesproken zou wassen. De ecostand haalt de 40 graden niet, maar compenseert dat door langer te draaien. Daardoor wordt je wasgoed uiteindelijk net zo schoon. Voor je rekening maakt dat verder weinig uit; de temperatuur heeft een veel grotere invloed op het energieverbruik dan de tijd die de wasmachine draait.

Met de ecostand bespaar je volgens Milieu Centraal een aantal cent per wasbeurt. Zo betaal je voor een reguliere wasbeurt op 40 graden gemiddeld 0,20 euro – op de ecostand is dat 0,17 euro. Bij 60 graden is het verschil zo’n 0,05 euro. Nog een voordeel aan dit wasprogramma is dat je dankzij de lage temperatuur al je kleding bij elkaar kunt gooien, of je deze nu normaal gesproken op 40 of 60 graden wast. Daardoor krijg je de trommel makkelijker vol en draai je dus minder wasjes, waarmee je óók een stuk zuiniger bezig bent. 

Wasprogramma’s op lage temperaturen

Je kunt ook kiezen voor een regulier wasprogramma op een lagere temperatuur, bijvoorbeeld op 20 of 30 graden. Dat kan een energiezuinige optie zijn, mits je kleding niet al te vuil is. Deze programma’s draaien namelijk een stuk korter dan de ecostand, waardoor erg vies wasgoed mogelijk niet helemaal schoon wordt. Vuile was draai je dus beter op het ecoprogramma.

Je kleding op slechts 10 graden kouder wassen merk je al aardig in je portemonnee. Volgens de Consumentenbond is een wasje op 30 in plaats van 40 graden al de helft goedkoper. En dat terwijl het resultaat over het algemeen hetzelfde is. Wanneer is het dan wél nodig om je kleding op 40 graden te wassen? Bijvoorbeeld als je ziek bent geweest of last hebt van allergieën. Of als je kleding erg vuil is (denk dan aan vieze geurtjes of vlekken). Ook ondergoed en sokken was je op 40 graden.

©Sinisa Botas

Wist je trouwens dat handdoeken en lakens helemaal niet per se op 60 graden gewassen hoeven te worden? Dat is alleen nodig als er om welke reden dan ook bacteriën in het wasgoed moeten worden gedood. Denk hierbij aan een huisstofmijtallergie, maar ook aan besmettelijke ziektes of wondinfecties. Zelfs 40 graden is vaak niet nodig. Hoe warmer je je beddengoed wast, hoe sneller het daarnaast slijt. Op de website van de Consumentenbond lees je welk type wasgoed je op welke temperatuur moet wassen.

Korte wasprogramma’s

Dan is er op de meeste wasmachines nog de optie om razendsnelle wasjes te draaien. Deze knop herken je doorgaans aan de aanduiding ‘snelle was’. Je was is hiermee in nog geen 30 minuten klaar, waardoor je zou denken dat dit een zuinige optie is. Niets is echter minder waar.

Omdat bij dit programma in een korte tijd dezelfde efficiëntie moet worden bereikt als bij een reguliere wasbeurt, is er veel water en vooral energie nodig. Daardoor verbruik je onderaan de streep veel meer dan bij een standaard wasbeurt. Korte wasprogramma’s zijn met name geschikt wanneer je snel een was moet draaien, bijvoorbeeld als je hebt gemorst of een paar delicate kledingstukken hebt liggen die niet met de normale was mee kunnen. Maak van het gebruik van dit wasprogramma vooral geen gewoonte.

©Krakenimages.com

Overstappen op een energiezuinige wasmachine

Als je nog een oude wasmachine hebt staan, kan het lonen om over te stappen op een energiezuinig model. Een wasbeurt in een oudere machine kost gemiddeld 1 euro; bij moderne wasmachines is dat slechts 0,50 euro. Een moderner exemplaar mag dan misschien wat kosten, maar die investering betaalt zich over de jaren vanzelf terug.

Ben je voordeliger uit bij een andere aanbieder?

Check of overstappen de moeite waard is!

De besparing zit ‘m vooral in het opwarmen van water: dat gaat bij deze machines een stuk efficiënter. Daarnaast beschikken veel zuinige wasmachines over een automatische beladingsdetectie, die precies meet hoeveel wasgoed er in de trommel zit en soms zelfs hoe vuil deze is. Op basis daarvan bepaalt de machine de benodigde hoeveelheid water en energie voor een wasbeurt.

Met een energiezuinige wasmachine bespaar je al snel een paar tientjes op je jaarlijkse energierekening. Benieuwd naar hoe je een energiezuinige wasmachine uitkiest? Dit artikel vertelt je er alles over!

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de compacte Philips kledingstomer 5000 Series (STH5020/20)
© Philips
Gezond leven

Consumenten testen: de compacte Philips kledingstomer 5000 Series (STH5020/20)

Met de Philips kledingstomer 5000 Series (STH5020/20) maak je kleding snel en gemakkelijk kreukvrij, zonder dat je een strijkplank nodig hebt. Met een opwarmtijd van slechts 35 seconden en een compact ontwerp is deze stomer ideaal voor thuisgebruik en onderweg. Maar hoe bevalt deze kledingstomer in de praktijk? Lees hier wat het Review.nl Testpanel van de Philips kledingstomer 5000 Series vond.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips kledingstomer 5000 Series (STH5020/20) is een lichtgewicht en eenvoudig te gebruiken apparaat waarmee kledingstukken snel ontkreukt en opgefrist kunnen worden. Hij heeft een zuinige Eco- en een krachtige Max-instelling voor zowel lichte als hardnekkige kreukels. De verstelbare kop zorgt ervoor dat kleding zowel liggend als hangend gestoomd kan worden.

Met een vermogen van 1400 watt en een constante stoomafgifte van 24 g/min biedt deze kledingstomer een krachtige stoomstoot voor diverse stoffen. Hij  heeft een afneembaar waterreservoir van 120 ml, dat eenvoudig bijgevuld kan worden. Door het compacte ontwerp en de meegeleverde handschoen/opbergtas is de stomer gemakkelijk mee te nemen op reis.

De Philips kledingstomer 5000 Series heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 7,9 gekregen. Vooral de snelheid, het compacte formaat en het gebruiksgemak worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Snelheid en gebruiksgemak

Veel testers zijn enthousiast over hoe snel en eenvoudig de stomer in gebruik is. Tester C. zegt: "Had ik dit maar eerder ontdekt. Ik strijk nooit, maar soms is die ene kreukel in een blouse of broek toch wel hinderlijk. Mijn blazers breng ik normaliter naar de stomerij maar met dit apparaatje is het zelf opfrissen en ontkreuken van kleding een piece of cake. Het warmt binnen enkele seconden op en je kunt het overal gebruiken." Ook LonnekeP is positief over de snelheid: "Het is echt binnen 30 seconden warm, je hebt geen strijkplank nodig en het is dus heel gebruiksklaar." Tester S. voegt toe: "De handstomer is snel op temperatuur waardoor je snel aan de slag kunt. Ideaal om even snel een kledingstuk weer redelijk kreukvrij en fris te krijgen."

Voor Bram is vooral de flexibiliteit een groot pluspunt: "Zowel verticaal als horizontaal te gebruiken. Enorm handig; bijvoorbeeld je overhemd of shirt aan een hanger even snel kreukvrij stomen of opfrissen." Ook de meegeleverde handschoen wordt door testers gewaardeerd. Tester M. zegt: "Die is ideaal, je voelt de warmte niet en kunt veilig de stof straktrekken voor een beter resultaat."

©Philips

Prestaties en stoomkracht

De meeste testers vinden de prestaties van de stomer goed, vooral voor lichte kreukels en dunne stoffen. LieveLiesReview, die het apparaat op reis gebruikte, zegt: "Het is niet een vervanging van een strijkijzer, maar de prestatie is wel heel goed: jurken, blouses die uit de koffer kwamen zagen er in een mum van tijd weer prima uit." Tester S. merkt op: " Hij verwijdert kreukels redelijk goed, vooral op lichtere stoffen zoals katoen en polyester. Een enorm gekreukte blouse was zonder veel moeite echt kreukvrij."

Wel zijn sommige testers kritisch op de effectiviteit bij dikkere stoffen. Tester L. zegt: "Dikkere stoffen en grotere kreukels na het dragen gaan er moeizaam uit." Ook Suis50 merkt op: "Bij zwaardere stoffen, zoals werkkleding of jeans, duurt het aanzienlijk langer voordat de kreukels eruit zijn."

Waterreservoir en snoerlengte

De capaciteit van het waterreservoir wordt zowel als voordeel als nadeel genoemd. Bram zegt: "Het waterreservoir is niet super groot, maar groot genoeg voor dit soort opfrisklusjes." Tester M vindt het niet groot genoeg: "Het waterreservoir is wel aan de kleine kant, na twee à drie kledingstukken is hij wel weer leeg."

Sommige testers vinden het snoer wat kort. Suis50 zegt: " Je moet soms even wat zoeken naar een stopcontact om het apparaat aan te sluiten waarbij het kledingstuk in de buurt kan hangen of liggen." Ook Tester S.Yak merkt op: "Het snoer had iets langer mogen zijn voor mij."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Snel warm en klaar voor gebruik

  • Compact

  • Gebruiksvriendelijk

❌ Minpunten

  • Minder geschikt voor dikke stoffen of hardnekkige kreukels

  • Waterreservoir aan de kleine kant

Eindoordeel

De Philips kledingstomer 5000 Series (STH5020/20) is een compacte, snel opwarmende en eenvoudig te gebruiken kledingstomer, ideaal voor wie snel kreukels wil verwijderen zonder een strijkplank te gebruiken. Testers waarderen de snelheid, het compacte formaat en het reisvriendelijke ontwerp. Dat zij tevreden zijn, blijkt ook uit de gemiddelde score van 7,9.

Ontdek de Philips kledingstomer 5000 series (STH5020/20)

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Review Netgear Nighthawk M3 – Betrouwbare mifi-router voor onderweg
© Wesley Akkerman
Huis

Review Netgear Nighthawk M3 – Betrouwbare mifi-router voor onderweg

Mobiele wifi-routers, ook wel mifi-routers genoemd, zijn vaak erg aan de prijs. Netgear probeert daar verandering in te brengen met de Nighthawk M3. Nog steeds niet goedkoop, maar wel minder duur dan veel andere modellen.

Fantastisch
Conclusie

De Nighthawk M3 biedt voldoende om zijn prijs te rechtvaardigen. Een accu die langer meegaat zou prettig zijn, zeker omdat dagelijks opladen nu nodig is, maar echt een minpunt is dat niet. Water- en stofdichtheid zou een mooie toevoeging zijn, vooral voor wie naar tropische bestemmingen reist. Verder lijkt Netgear de juiste afwegingen te hebben gemaakt bij de keuze voor wifi-netwerken. Wie meer wil, kan terecht bij de M6 Pro, maar voor de meeste gebruikers is de Nighthawk M3 een uitstekende keuze.

Plus- en minpunten
  • Gemakkelijke installatie
  • Hoge internetsnelheid
  • Veilig alternatief openbare netwerken
  • Relatief lange accuduur
  • Dualband wifi
  • Tot en met wifi 6
  • Minder duur dan veel andere modellen
  • Niet water- of stofdicht

Daar waar de eerder geteste Nighthawk M6 Pro een fors prijskaartje heeft van ruim 1000 euro, kost de Nighthawk M3 de helft. Dat maakt zo'n mobiele wifi-router een stuk toegankelijker voor de gemiddelde consument. Je gebruikt mifi-routers op reis, in het ov of op plekken waar je een mobiel netwerk nodig hebt zonder je smartphone te belastenén als je meerdere apparaten van internet wil voorzien. Is de Netgear Nighthawk M3 dan een goede optie?

Zo op het eerste gezicht heeft de M3 veel weg van de M6 Pro. Maar vergis je niet: die besparing van 500 euro moet ergens vandaan komen. Het goedkopere model heeft een standaard lcd-scherm zonder touchscreen en mist een ethernetpoort. Met een usb-c-naar-ethernetkabel kun je alsnog apparaten bedraad aansluiten. De bediening verloopt via de Netgear-app of een online portaal met dezelfde opties, terwijl je met de knop op de router langs informatiepunten scrolt.

Enkele informatiepunten zijn de netwerknaam, het accuniveau en een eventueel ingesteld wachtwoord. Ook zie je waar je moet zijn voor het online portaal. Je kunt dat adres direct overnemen in je eigen webbrowser of je scant de QR-code die in beeld staat om daar meteen naartoe verwezen te worden.

©Wesley Akkerman

Accu en wifi

De Nighthawk M3 draait op een oplaadbare accu die volgens Netgear dertien uur meegaat – al is dat onder ideale omstandigheden. In onze praktijktest kwamen we uit op tien uur – maar tien uur aan doorlopend gebruik is nog steeds ontzettend respectabel, helemaal als je weet dat wij tijdens de test vijf apparaten aan de M3 hadden gekoppeld. Nog steeds ruim voldoende om een hele dag vooruit te kunnen. Netgear heeft ervoor gezorgd dat de accu eenvoudig te verwijderen is, wat niet alleen handig is voor vervanging, maar straks ook voldoet aan de nieuwe EU-regels.
Het systeem biedt wifi 6 aan (dus niet wifi 6e of wifi 7) en maakt verbinding via 4G of 5G. Dat is afhankelijk van de verbinding en beschikbaarheid van het type netwerk. Je krijgt toegang tot zowel 2,4 als 5 GHz en hebt te maken met (theoretische) snelheden van 2,5 Gbps. Nu zul je dergelijke snelheden niet halen, maar het laat zien dat er meer dan genoeg bandbreedte is voor de in totaal 32 apparaten die je gelijktijdig kunt koppelen. De router kan tot slot een maximale omgeving van negentig vierkante meter van data voorzien; dat moet meer dan genoeg zijn.

©Wesley Akkerman

Toegankelijk en aantrekkelijk

Wat vooral heel fijn is aan de Netgear Nighthawk M3 is dat hij qua snelheid en accuprestaties niet afwijkt van de veel duurdere M6-modellen. Naast de Pro, van 1000 euro, heb je ook nog de normale M6, die 850 euro kost. Je kunt dus al heel snel 350 tot 500 euro besparen als je geen waarde hecht aan een touchscreen, (ingebouwde) ethernetpoort en hypermoderne wifi-standaarden. Koppel dat aan de gemakkelijke installatie (simkaart en accu erin en de stappen opvolgen) en je houdt een toegankelijke en aantrekkelijke mifi-router over.

Bij dit soort routers spelen gewicht en formaat een grote rol. Met afmetingen van 2,15 × 10,5 × 10,5 centimeter neemt de Nighthawk M3 weinig ruimte in, en met iets meer dan 250 gram blijft hij relatief licht. Omdat je hem apart moet meenemen op reis, is het prettig dat hij waarschijnlijk moeiteloos in je tas of koffer past. Het lcd-scherm is bovendien helder in te stellen, waardoor informatie goed af te lezen is. Over de praktische kant hebben we dus eigenlijk niets te klagen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Back-upsysteem

In tegenstelling tot de M6 Pro kun je de Nighthawk M3 niet direct uit de doos als mobiele back-up gebruiken. Daar waar je het duurdere model bedraad aan het modem kunt koppelen, waardoor het automatisch de verbinding overneemt bij storingen, moet je daarvoor bij de M3 eerst dus zelf een usb-c-naar-ethernetkabel gekocht hebben (zoals ook eerder in deze review uitgelegd). Daarmee is het wel mogelijk (de instellingen daarvoor zijn terug te vinden in het portaal). Handig als back-up, zeker wanneer je bijvoorbeeld beveiligingscamera's en andere apparaten hebt die eigenlijk altijd met internet verbonden moeten zijn.

Maar de belangrijkste reden om de Nighthawk M3 aan te schaffen, is dat je overal goed internet hebt of eenvoudig verbinding maakt op plekken met onbetrouwbare wifi. Dat werkt precies zoals verwacht. Na installatie kies je het aangemaakte netwerk, voer je het wachtwoord in en vervolgens maken je smartphone, laptop of ander apparaat verbinding. In de praktijk is de verbinding snel, stabiel en veilig – zelfs met vijf of meer apparaten tegelijk.

Je kunt ook een laptop via usb-c aansluiten, waardoor je niet per se de draadloze verbinding met de Nighthawk M3 hoeft te gebruiken als je een tijdje van huis of kantoor weg bent. Dat maakt de verbinding theoretisch nog stabieler, al merkten we in de praktijk nauwelijks verschil in kwaliteit of snelheid. Het gaat dan om het idee, en van dit idee worden we vrolijk.

©Wesley Akkerman

Nighthawk M3 kopen?

De Nighthawk M3 biedt voldoende om zijn prijs te rechtvaardigen. Een accu die langer meegaat zou prettig zijn, zeker omdat dagelijks opladen nu nodig is, maar echt een minpunt is dat niet. Water- en stofdichtheid zou een mooie toevoeging zijn, vooral voor wie naar tropische bestemmingen reist. Verder lijkt Netgear de juiste afwegingen te hebben gemaakt bij de keuze voor wifi-netwerken. Wie meer wil, kan terecht bij de M6 Pro, maar voor de meeste gebruikers is de Nighthawk M3 een uitstekende keuze.