Ecostand op wasmachines: hoe werkt dat en wat levert het op?
We draaien met z'n allen heel wat wasjes, maar daarmee is de wasmachine ook een van de grootste energievreters én waterverbruikers in huis. Zuinige functies, zoals de ecostand, zouden dat moeten beperken. Maar hoe werken deze functies precies en belangrijker nog: wat bespaar je ermee?
In dit artikel lees je onder meer:
-
Over welke energiebesparingsfuncties de meeste wasmachines beschikken
-
Welke functie(s) je het best kunt gebruiken als je bewust wilt wassen
-
Welke ogenschijnlijk zuinige functie je beter kunt overslaan
-
Ook interessant: Mysterie opgelost: daarom stinkt zwart wasgoed soms zo na het wassen
In een gemiddeld huishouden is de wasmachine verantwoordelijk voor zo'n 5 procent van de energierekening. Een wasmachine verbruikt daarnaast zo’n 60 liter water per keer; dat is vergelijkbaar met een lange douchebeurt. Met name op het energieverbruik van je wasmachine kun je flink besparen. Je wasgoed op lagere temperaturen wassen is niet alleen voordelig voor je stroomrekening, ook je kleding blijft bij niet al te hoge temperaturen langer mooi. En hebben we al gezegd dat ook het milieu ervan opknapt?
Reden genoeg dus om wat bewuster met je wasjes om te gaan. Tegenwoordig beschikt vrijwel elke wasmachine over meerdere zuinige wasprogramma’s. Je kunt je kleding bijvoorbeeld simpelweg op lagere temperaturen wassen, zoals op 20 of 30 graden. Maar pas op: dat is niet altijd een goed idee. De ecostand is vaak een betere optie. En de knop voor de snelle was? Sla die maar zo veel mogelijk over.
©Daisy Daisy
Ecostand is écht eco
De ecostand op de wasmachine is speciaal ontwikkeld om – inderdaad – energie te besparen. Dit wasprogramma is op moderne wasmachines te herkennen aan de vermelding ‘Eco 40-60’ en op oudere apparaten aan een ‘e’ of de afbeelding van een blaadje. Als je deze optie weleens gebruikt, heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat de wasmachine bij dit programma aanzienlijk langer draait dan wanneer je voor een regulier programma kiest. Je vraagt je daarom misschien af of je met de ecomodus daadwerkelijk goedkoper uit bent.
Zuinige wasmachine nodig?
Hier zul je de machine vinden die bij je past!
Het antwoord is ja: een ecologische wasbeurt is gemiddeld 30 procent zuiniger dan een standaard wasbeurt. Het verschil zit ‘m vooral in de temperatuur. De ’40-60’ staat niet voor de temperatuur die tijdens het ecoprogramma wordt bereikt, maar voor de temperatuur waarop je je kleding normaal gesproken zou wassen. De ecostand haalt de 40 graden niet, maar compenseert dat door langer te draaien. Daardoor wordt je wasgoed uiteindelijk net zo schoon. Voor je rekening maakt dat verder weinig uit; de temperatuur heeft een veel grotere invloed op het energieverbruik dan de tijd die de wasmachine draait.
Met de ecostand bespaar je volgens Milieu Centraal een aantal cent per wasbeurt. Zo betaal je voor een reguliere wasbeurt op 40 graden gemiddeld 0,20 euro – op de ecostand is dat 0,17 euro. Bij 60 graden is het verschil zo’n 0,05 euro. Nog een voordeel aan dit wasprogramma is dat je dankzij de lage temperatuur al je kleding bij elkaar kunt gooien, of je deze nu normaal gesproken op 40 of 60 graden wast. Daardoor krijg je de trommel makkelijker vol en draai je dus minder wasjes, waarmee je óók een stuk zuiniger bezig bent.
Wasprogramma’s op lage temperaturen
Je kunt ook kiezen voor een regulier wasprogramma op een lagere temperatuur, bijvoorbeeld op 20 of 30 graden. Dat kan een energiezuinige optie zijn, mits je kleding niet al te vuil is. Deze programma’s draaien namelijk een stuk korter dan de ecostand, waardoor erg vies wasgoed mogelijk niet helemaal schoon wordt. Vuile was draai je dus beter op het ecoprogramma.
Je kleding op slechts 10 graden kouder wassen merk je al aardig in je portemonnee. Volgens de Consumentenbond is een wasje op 30 in plaats van 40 graden al de helft goedkoper. En dat terwijl het resultaat over het algemeen hetzelfde is. Wanneer is het dan wél nodig om je kleding op 40 graden te wassen? Bijvoorbeeld als je ziek bent geweest of last hebt van allergieën. Of als je kleding erg vuil is (denk dan aan vieze geurtjes of vlekken). Ook ondergoed en sokken was je op 40 graden.
©Sinisa Botas
Wist je trouwens dat handdoeken en lakens helemaal niet per se op 60 graden gewassen hoeven te worden? Dat is alleen nodig als er om welke reden dan ook bacteriën in het wasgoed moeten worden gedood. Denk hierbij aan een huisstofmijtallergie, maar ook aan besmettelijke ziektes of wondinfecties. Zelfs 40 graden is vaak niet nodig. Hoe warmer je je beddengoed wast, hoe sneller het daarnaast slijt. Op de website van de Consumentenbond lees je welk type wasgoed je op welke temperatuur moet wassen.
Korte wasprogramma’s
Dan is er op de meeste wasmachines nog de optie om razendsnelle wasjes te draaien. Deze knop herken je doorgaans aan de aanduiding ‘snelle was’. Je was is hiermee in nog geen 30 minuten klaar, waardoor je zou denken dat dit een zuinige optie is. Niets is echter minder waar.
Omdat bij dit programma in een korte tijd dezelfde efficiëntie moet worden bereikt als bij een reguliere wasbeurt, is er veel water en vooral energie nodig. Daardoor verbruik je onderaan de streep veel meer dan bij een standaard wasbeurt. Korte wasprogramma’s zijn met name geschikt wanneer je snel een was moet draaien, bijvoorbeeld als je hebt gemorst of een paar delicate kledingstukken hebt liggen die niet met de normale was mee kunnen. Maak van het gebruik van dit wasprogramma vooral geen gewoonte.
©Krakenimages.com
Overstappen op een energiezuinige wasmachine
Als je nog een oude wasmachine hebt staan, kan het lonen om over te stappen op een energiezuinig model. Een wasbeurt in een oudere machine kost gemiddeld 1 euro; bij moderne wasmachines is dat slechts 0,50 euro. Een moderner exemplaar mag dan misschien wat kosten, maar die investering betaalt zich over de jaren vanzelf terug.
Ben je voordeliger uit bij een andere aanbieder?
Check of overstappen de moeite waard is!
De besparing zit ‘m vooral in het opwarmen van water: dat gaat bij deze machines een stuk efficiënter. Daarnaast beschikken veel zuinige wasmachines over een automatische beladingsdetectie, die precies meet hoeveel wasgoed er in de trommel zit en soms zelfs hoe vuil deze is. Op basis daarvan bepaalt de machine de benodigde hoeveelheid water en energie voor een wasbeurt.
Met een energiezuinige wasmachine bespaar je al snel een paar tientjes op je jaarlijkse energierekening. Benieuwd naar hoe je een energiezuinige wasmachine uitkiest? Dit artikel vertelt je er alles over!