ID.nl logo
Besparen op je energiekosten? Kies voor een warmtepompdroger!
© Viktoria
Huis

Besparen op je energiekosten? Kies voor een warmtepompdroger!

Sta je op het punt een nieuwe droger te kopen? Dan is een warmtepompdroger een slimme keuze, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. In dit artikel lees je hoe je met een warmtepompdroger flink kunt besparen op je energiekosten en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Wasdrogers kun je onderverdelen in drie categorieën: afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers. Een afvoerdroger blaast warme lucht naar buiten via een slang. Dit type is niet energiezuinig en heeft vaak een onzuinig C-energielabel. Bovendien moet je bij dit model vaak een slang door een raam naar buiten hangen om de vochtige lucht af te voeren. Dit is niet ideaal, vooral niet als het buiten kouder is, omdat je zo onnodig warmte uit je huis laat ontsnappen.

Bij condensdrogers wordt het water opgevangen in een reservoir of afgevoerd via een afvoer. Ze hebben meestal een energielabel B. Dat maakt ze zuiniger dan afvoerdrogers, maar nog steeds niet heel zuinig. Wil je écht besparen, dan is een warmtepompdroger de beste keuze.

Warmtepompdrogers hergebruiken warme lucht waardoor er minder energie nodig is om je was te drogen. In plaats van de warme lucht naar buiten af te voeren, zoals bij traditionele drogers, wordt deze opnieuw gebruikt in het droogproces. De aanschafprijs ligt hoger, maar dankzij het lage energieverbruik verdien je dit vaak terug. Ze hebben een energielabel tussen A++ en A+++. Extra fijn: ze drogen op een lagere temperatuur, wat ook nog eens beter is voor je kleding!

ENERGIELABELS EN VERBRUIK

Het energielabel geeft aan hoe zuinig een droger omgaat met energie. Dit loopt van A+++ (zeer zuinig) tot B (onzuinig). Heel soms kom je nog drogers tegen met het C-label, maar die zijn helemaal onzuinig. Een A+++ warmtepompdroger verbruikt ongeveer 200 kWh per jaar, terwijl een oudere droger met label B al snel 600 kWh per jaar gebruikt. Dit betekent dat een A+++ warmtepompdroger drie keer minder stroom verbruikt dan een ouder model.

Als je uitgaat van een elektriciteitsprijs van 0,30 euro per kWh, kost een warmtepompdroger je bij gemiddeld gebruik jaarlijks 60 euro aan stroom. Een ouder model met label B kost ongeveer 180 euro per jaar. Over een periode van twaalf jaar bespaar je zo ruim 1.440 euro aan energiekosten.

Aanschafkosten versus besparing

Een warmtepompdroger is vaak duurder in aanschaf dan een gewone condensdroger. Een model met energielabel A+++ kost gemiddeld tussen de 700 en 1.200 euro terwijl een condensdroger met label B al verkrijgbaar is vanaf 400 euro. Toch verdienen warmtepompdrogers zich vaak terug dankzij de lagere energiekosten. Stel dat je met een A+++ model jaarlijks 120 euro bespaart op je energierekening ten opzichte van een B-label droger: na vijf tot zes jaar heb je het prijsverschil al terugverdiend.

Weten wat jij kunt besparen?

In het voorbeeld hierboven zijn we uitgegaan van een gemiddelde besparing. Voor jou kan dat bedrag anders zijn. Bij Bemmel & Kroon vind je een handige energiebesparingstool waarmee je precies kunt uitrekenen wat jij kunt besparen. Dat werkt als volgt:

1. Selecteer op de site van Bemmel & Kroon een wasdroger.

2. Klik op het logo van de energiebesparingstool.

3. Vul zelf in hoe vaak je de wasdroger gebruikt, hoeveel jaar je van plan bent om hem te gaan gebruiken (standaard staat de gemiddelde levensduur al ingevuld) en wat je huidige energietarief is.

4. Je krijgt dan te zien wat de energiebesparing over de hele levensduur is ten opzichte van het minst efficiënte vergelijkbare model is, wat de precieze energiekosten zijn én of er modellen zijn die zuiniger zijn.

Met deze tool krijg je een duidelijk inzicht in jouw situatie en zie je direct of een specifiek model voordelig is.

NOG MEER BESPAREN? ZELFREINIGENDE CONDENSOR!

Sommige warmtepompdrogers zijn uitgerust met een zelfreinigende condensor. Deze reinigt zichzelf automatisch tijdens elke droogbeurt, waardoor de droger de hele levensduur zuinig blijft werken. Bij modellen zonder deze functie moet je de condensor handmatig schoonmaken, anders kan het energieverbruik toenemen. Dit komt doordat een vervuilde condensor minder goed warmte kan afvoeren en hergebruiken. Hierdoor moet de droger harder werken om dezelfde temperatuur te bereiken, wat leidt tot een hoger energieverbruik. Daarnaast kan dit de droogtijd verlengen, wat het verbruik nog verder verhoogt. Door te kiezen voor een droger met een zelfreinigende condensor bespaar je dus nóg meer op je energiekosten. Kijk hier voor warmtepompdrogers met een zelfreinigende condensor.

Oude droger? Nu is het moment om hem te vervangen!

Heb je nog een oude droger met energielabel B of lager? Overweeg dan deze te vervangen door een energiezuinig model. Een warmtepompdroger met energielabel A+++ is een investering die zichzelf terugverdient. En kies je voor een model met een zelfreinigende condensor, dan weet je helemaal zeker dat je droger jarenlang even zuinig blijft!

Het complete aanbod

Energiezuinige warmtepompdrogers

▼ Volgende artikel
Hoe privacyvriendelijk zijn op privacy gerichte browsers?
© BillionPhotos.com- stock.adobe.com
Huis

Hoe privacyvriendelijk zijn op privacy gerichte browsers?

Als je het belangrijk vindt dat je niet gevolgd wordt tijdens het internetten, kun je beter geen standaardbrowser als Microsoft Edge en Google Chrome gebruiken. Er zijn verschillende browsers die beweren speciaal te zijn ontworpen om je online sporen zo veel mogelijk te verbergen. In dit artikel bespreken we vier zelfbenoemde privacybrowsers en kijken we of ze hun beloftes waarmaken.

In dit artikel bespreken we Brave, DuckDuckGo, LibreWolf en TOR. Dit zijn alle vier internetbrowsers die ingericht zijn op privacyvriendelijkheid.

Gebruik je toch liever een bekendere browser, maar wil je je online privacy wel zoveel mogelijk waarborgen? In dit artikel bespreken we hoe populaire browsers omgaan met je privacy.

Brave

De op Chromium gebaseerde Brave-browser zorgt er (zonder dat je aan de instellingen hoeft te komen) voor dat de identificeerbare informatie die je browser naar websites en adverteerders stuurt (oftewel je 'fingerprint'), iedere keer weer compleet willekeurig is, zodat je niet betrouwbaar kunt worden geïdentificeerd. Volgens de website Cover Your Tracks worden vrijwel alle trackers geblokkeerd door de browser.

Desondanks vertrouwen sommige gebruikers Brave niet meer, doordat de browser verschillende controverses op zijn naam heeft staan. Zo kwam Brave in 2016 met een (optionele) functie die advertenties op websites blokkeerde, maar vervolgens verving door eigen reclames. Gebruikers kregen dus alsnog advertenties te zien, maar nu streek de browser daar zelf de inkomsten voor op.

Vier jaar later verving Brave zonder het te melden URL's naar sommige cryptosites door affiliatelinks (waar de browser geld mee verdient) en in 2023 kwam de browser in opspraak omdat het zijn VPN-dienst standaard installeerde bij gebruikers. Brave beweert overigens dat dit allemaal fouten betrof en heeft de controversiële veranderingen inmiddels teruggedraaid.

DuckDuckGo

De zelfbenoemde 'Private Browser' DuckDuckGo belooft net als de andere browsers in dit artikel dat je tijdens het surfen niet kan worden getraceerd. Toch scoort de browser op basis van de uitslagen van PrivacyTests.org minder goed dan andere privacybrowsers. Er worden met de standaardinstellingen maar iets meer trackers geblokkeerd en fingerprintgegevens verborgen dan bij reguliere browsers. In een recent onderzoek werd dan ook geconcludeerd dat DDG direct na de installatie 'middelmatige privacybescherming' biedt, terwijl de andere in dit artikel besproken browsers volgens de onderzoekers een hoge mate van privacybescherming bieden. Wel kun je je privacy via de instellingen opkalefateren.

DuckDuckGo maakt (net als veel andere privacybrowsers) standaard gebruik van zijn gelijknamige zoekmachine waarmee je incognito surft. Hoewel de zoekmachine de zoekindex van Microsofts Bing gebruikt, kan Microsoft hierdoor niet zien waar je naar zoekt. Deze zoekdeal met Microsoft zorgde in 2022 wel voor wat controverse, aangezien toen bleek dat DDG hierdoor de trackers van Microsoft niet mocht blokkeren. Kort nadat dit ontdekt werd, liet DuckDuckGo weten dat het de trackers van het bedrijf toch wel gaat blokkeren.

Zere vingers gekregen van je touchpad?

Dan wordt het tijd voor een goede muis!

LibreWolf

LibreWolf is een aangepaste versie van Firefox die standaard een stuk meer privacyfuncties en een robuustere beveiliging biedt. Net als Brave komt de browser feilloos door de trackingtests van PrivacyTests.org heen, al laat je volgens Cover Your Tracks wel nog enkele vingerafdrukgegevens achter in LibreWolf.

Standaard worden alle gebruikersgegevens en cookies gewist na het sluiten van de browser, wat lang niet iedereen handig zal vinden, maar dat kan via de instellingen ongedaan gemaakt worden. Ook zijn de standaardinstellingen mogelijk dusdanig streng dat sommige websites onbruikbaar worden en er andere problemen ontstaan, zoals het niet kunnen inschakelen van de donkere modus. Volgens de ontwikkelaar kun je de meeste problemen verhelpen door de optie Resist Fingerprinting in de instellingen uit te schakelen, maar dat gaat natuurlijk wel ten koste van de privacy.

TOR

Als je écht zo anoniem mogelijk wil internetten, is TOR waarschijnlijk de beste keus. Voordat je een website bezoekt, wordt je 'bezoekaanvraag' eerst door meerdere lagen versleuteling gehaald voordat de pagina in kwestie wordt geladen. TOR anonimiseert alle fingerprints en blokkeert alle reclames en trackingscripts, waardoor het bijna onmogelijk wordt om iemands locatie of identiteit (bijvoorbeeld door middel van het IP-adres) te achterhalen. Niet zo gek, dus, dat TOR de populairste manier is om verborgen .onion-adressen (ook wel het darkweb genoemd) te bezoeken.

Deze verregaande privacyfocus gaat wel ten koste van de gebruiksvriendelijkheid. TOR is merkbaar langzamer dan reguliere browsers, omdat al je verzoeken eerst meerdere keren omgeleid worden zodat je onnavolgbaar blijft. Ook worden alle cookies na iedere sessie standaard gewist, waardoor je telkens met 'schone lei' begint en je veelgebruikte webadressen, inloggegevens en dergelijke steeds weer handmatig moet invullen. Doordat TOR álle trackers blokkeert, functioneert een groot aantal websites bovendien niet goed in deze browser, blijkt uit onderzoek van The Markup.

Lees ook: Hoe gaan populaire browsers om met je privacy? 


▼ Volgende artikel
Problemen met dual sim? Zo los je ze op!
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

Problemen met dual sim? Zo los je ze op!

Met dual sim kun je twee telefoonnummers op één telefoon gebruiken. Ideaal als je werk en privé gescheiden wilt houden bijvoorbeeld, of op vakantie lokaal (en dus goedkoop) wilt bellen en internetten. Maar wat doe je als het niet lekker werkt? In dit artikel lees je hoe je veelvoorkomende dual sim-problemen snel oplost.

Met dual sim gebruik je twee telefoonnummers op één telefoon. Dit kan met twee fysieke simkaarten, een combinatie van een gewone simkaart en een digitale e-sim, of twee e-sims. Handig, maar soms werkt het niet zoals het moet. In dit artikel krijg je oplossingen voor deze zes dual sim-problemen:

1: Geen verbinding op tweede simkaart

2: Batterij gaat veel te snel leeg

3: Je mist oproepen op één nummer

4: Internet werkt niet goed

5: Telefoon ziet tweede simkaart niet

6: Apps werken niet met tweede nummer

Lees ook: Dual sim: wat is het en hoe werkt het?

Probleem 1: Geen verbinding op tweede simkaart

Dit is het meest voorkomende probleem. Probeer deze stappen:

1.    Check of dual sim aanstaat in je instellingen.
2.    Herstart je telefoon.
3.    Haal beide simkaarten eruit en doe ze er opnieuw in (bij fysieke kaarten).
4.    Zet vliegtuigstand aan en weer uit.
5.    Reset je netwerkinstellingen als niks anders werkt.

Probleem 2: Batterij gaat veel te snel leeg

Twee simkaarten vragen meer van je batterij. Zo bespaar je stroom:

1.    Schakel mobiele data uit op de simkaart die je minder gebruikt.
2.    Gebruik één vaste simkaart voor data en de ander alleen voor bellen en sms'en
3.    Zet je tweede nummer alleen aan als je het nodig hebt.
4.    Beperk het gebruik van beide simkaarten tegelijk om de batterij te ontlasten. 

Probleem 3: Je mist oproepen op één nummer

Als je oproepen mist op één nummer maar niet op het andere:

1.    Check of je niet per ongeluk doorschakeling aan hebt staan.
2.    Kijk of beide simkaarten op 'toestaan' staan voor oproepen.
3.    Test of het probleem ook bestaat met een andere simkaart.
4.    Controleer of je genoeg beltegoed hebt op beide nummers. 

©William W. Potter

Probleem 4: Internet werkt niet goed

Problemen met je mobiele data? Doe dit:

1.    Check welke simkaart je hebt ingesteld voor mobiele data.
2.    Zorg dat mobiele data aanstaat voor de juiste simkaart.
3.    Controleer je APN-instellingen (vraag die op bij je provider).
4.    Probeer handmatig een netwerk te kiezen. 

Probleem 5: Telefoon ziet tweede simkaart niet

Als je telefoon de tweede simkaart niet herkent:

1.    Controleer of de simkaart goed in het simkaartslot zit.
2.    Maak de contactpunten schoon met een droge doek.
3.    Probeer de simkaart in een andere telefoon.
4.    Bij e-sim: verwijder hem en installeer opnieuw. 

Probleem 6: Apps werken niet met tweede nummer

Problemen met WhatsApp of andere apps op je tweede nummer?

1.    Check of je telefoon dual apps ondersteunt.
2.    Installeer de app opnieuw.
3.    Zorg dat je tweede simkaart ook toegang heeft tot internet.
4.    Gebruik een app-kloon-functie als je telefoon die heeft.

APPS KLONEN

Een app-kloonfunctie laat je dezelfde app twee keer op je telefoon installeren. Zo kun je bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook voor beide simkaarten afzonderlijk gebruiken, elk gekoppeld aan een ander nummer. Deze functie is vooral handig bij dual-sim telefoons en zit vaak ingebouwd in de instellingen van merken zoals Samsung (Dual Messenger), Xiaomi (Dual Apps) en Huawei (App Twin).

Twee telefoonnummers ...

En toch maar één hoesje nodig

Andere problemen?

Als deze oplossingen niet werken, ligt het probleem waarschijnlijk dieper. Het kan te maken hebben met hardware, zoals een beschadigde simkaart, een kapotte simkaartlezer of een simkaart van het verkeerde formaat. Maar ook software kan de boosdoener zijn, bijvoorbeeld verouderde telefoonsoftware, onjuiste providerinstellingen of bugs in het besturingssysteem.

In zulke gevallen is het slim om contact op te nemen met de juiste partij. Voor problemen met je simkaart of netwerk kun je terecht bij je provider. Gaat het om hardware, neem dan contact op met de verkoper van je telefoon. Voor softwareproblemen kun je vaak het beste bij de fabrikant aankloppen.

SIMKAART OF TELEFOON?

Als je niet zeker weet of het aan je telefoon of aan je simkaart ligt:

1. Test beide simkaarten in een andere telefoon

2. Probeer een andere simkaart in je eigen telefoon

3. Vraag je provider om je simkaart-instellingen te controleren

Zo kom je er snel achter waar het probleem zit en wat je eraan kunt doen.

Tips om problemen te voorkomen

Om problemen met dual sim te voorkomen, kun je een paar eenvoudige stappen nemen. Controleer vóór aankoop of je telefoon daadwerkelijk dual sim ondersteunt, zodat je zeker weet dat het werkt. Update je telefoonsoftware regelmatig om bugs te voorkomen en nieuwe functies te benutten. Gebruik altijd simkaarten van het juiste formaat en wees voorzichtig bij het openen en sluiten van de simkaarthouders. Heb je e-sims? Bewaar de QR-codes zorgvuldig voor het geval je ze opnieuw moet instellen. Tot slot is het slim om af en toe te controleren of beide nummers nog correct functioneren.