Zelf je trap renoveren: schuren en schilderen

© Micha Klootwijk

Zelf je trap renoveren: schuren en schilderen

Geplaatst: 18 maart 2024 - 11:33

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:00

Jurjen Idskes

Ga jij je trap schuren en opnieuw schilderen? Maak het jezelf makkelijk door systematisch en slim te werken. Lees ons complete stappenplan met tips en tricks!

Nodig voor deze klus

MaterialenGereedschapBeschermingsmiddelen
GrondverfKwastenStofmasker
VerfVerfrollerGehoorbescherming
AfplaktapePlamuurmes
AcrylaatkitSchuurmachine
PlamuurmiddelSchuurpapier
Antislip strips

De trap schoonmaken

Voor we beginnen met schuren, verwijder je eventueel tapijt en antislip-strips en maak je de we de trap grondig schoon. Daarvoor gebruik je gewoon een sopje met een standaard ontvetter zoals afwasmiddel of groene zeep. Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven.

Schilders en andere professionals zweren bij ...

... de ontvetter van St. Marc. Probeer hem zelf!

Afgebladderde verf verwijderen

Zie losse schilfers verf op de trap zitten? Haal die dan los met een verfkrabber of plamuurmes. Gebruik daarna grof schuurpapier om de trap nog even na te schuren.  

Beschadigingen repareren

Als er deuken of scheuren in de trap zitten, is het nu tijd om die op te vullen. Daarvoor gebruik je plamuur. Breng het zorgvuldig aan met een plamuurmes en laat het drogen. Indien nodig kun je dan nog een laag aanbrengen.

De trap schuren

Dan gaan we er nu een rommel van maken! Voor deze klus heb je eigenlijk wel een schuurmachine nodig, of je moet wel over een erg goede conditie beschikken. Is de ondergrond erg ruw en/of beschadigd? Begin dan met grof schuurpapier (P80). Schuur de treden daarna glad met een middelgrove variant (P120). Verwijder het stof daarna met een borstel en een vochtige doek.

Kies voor het beste materiaal👇🏻

0

Powered by

logo
Trap schuren met muis

© Simin Zoran

Grondverf aanbrengen

Een trap krijgt behoorlijk wat te verduren. Daarom gaan we voor een slijtvaste en dikke verflaag. We beginnen met grondverf. Plak voordat je begint alle niet te schilderen delen af met afplaktape. Grondverf is doorgaans wit of grijs. We raden je aan om een grijze ondergrond te gebruiken als je de trap in een donkere kleur schildert. Bij een lichte trap past witte grondverf beter.

Lees ook: Weg schilderstress: zo kies je de juiste verfsoort voor jouw klus in huis

Trap schilderen

© Micha Klootwijk

Begin met het schilderen van de hoeken en randen met een kast. Verf vervolgens de grotere delen met een kleine roller. Het duurt ongeveer 5 uur voordat de grondverf droog is. Lees de exacte duur op de instructies van de verpakking. Als de grondverf echt helemaal droog is schuur je het op met fijn schuurpapier (P320).

Kieren en naden dichtkitten

Voor we de toplaag aanbrengen, kitten we de kieren en randen. Want die hebben straks dan ook meteen de juiste kleur. Acrylaatkit is geschikt. Ga rustig te werk en werk van boven naar beneden. Met een natte vinger strijk je de kit mooi egaal uit. Heb je te veel kit aangebracht? Als de kit nog nat is, veeg je de resten gemakkelijk weg met een vochtige doek.

Trap kitten

© Simin Zoran

De trap schilderen

Dan gaan we nu je gekozen kleur aanbrengen! Je hebt twee opties: antislip-verf gebruiken of na het schilderen antislip-strips aanbrengen. De keuze is aan jou. Werk op dezelfde manier als bij de grondverf en gebruik een kwast en een kleine verfroller. Het drogen van deze verflaag duurt een stuk langer, ongeveer 24 uur. Je kunt ervoor kiezen om nog een laag aan te brengen. Schuur de trap dan eerst lichtjes op met fijn schuurpapier (P320).

Na het schilderen

De verf is na 24 uur droog, maar nog niet helemaal uitgehard. Je kunt er met sokken op lopen, maar vanwege slijtage nog niet met je schoenen aan. Na een week is de verflaag volledig uitgehard. Pas daarna kunnen we de antislip-strips aanbrengen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten