ID.nl logo
Zelf je trap renoveren: schuren en schilderen
© Micha Klootwijk
Huis

Zelf je trap renoveren: schuren en schilderen

Ga jij je trap schuren en opnieuw schilderen? Maak het jezelf makkelijk door systematisch en slim te werken. Lees ons complete stappenplan met tips en tricks!

Je trap renoveren is geen lastige, maar wel een tijdrovende klus. In deze handleiding vertellen we je stap voor stap hoe jij je trap een nieuw leven geeft met een schilderbeurt.

  • Voorbereiding: schoonmaken en schuren
  • Het schilderen van de trap
  • De treden afwerken met antislip-strips

Voor deze klus heb je een schuurmachine nodig. Je leest hier hoe je zo’n apparaat gebruikt!

Nodig voor deze klus

MaterialenGereedschapBeschermingsmiddelen
GrondverfKwastenStofmasker
VerfVerfrollerGehoorbescherming
AfplaktapePlamuurmes
AcrylaatkitSchuurmachine
PlamuurmiddelSchuurpapier
Antislip strips

De trap schoonmaken

Voor we beginnen met schuren, verwijder je eventueel tapijt en antislip-strips en maak je de we de trap grondig schoon. Daarvoor gebruik je gewoon een sopje met een standaard ontvetter zoals afwasmiddel of groene zeep. Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven.

Schilders en andere professionals zweren bij ...

... de ontvetter van St. Marc. Probeer hem zelf!

Afgebladderde verf verwijderen

Zie losse schilfers verf op de trap zitten? Haal die dan los met een verfkrabber of plamuurmes. Gebruik daarna grof schuurpapier om de trap nog even na te schuren.  

Beschadigingen repareren

Als er deuken of scheuren in de trap zitten, is het nu tijd om die op te vullen. Daarvoor gebruik je plamuur. Breng het zorgvuldig aan met een plamuurmes en laat het drogen. Indien nodig kun je dan nog een laag aanbrengen.

De trap schuren

Dan gaan we er nu een rommel van maken! Voor deze klus heb je eigenlijk wel een schuurmachine nodig, of je moet wel over een erg goede conditie beschikken. Is de ondergrond erg ruw en/of beschadigd? Begin dan met grof schuurpapier (P80). Schuur de treden daarna glad met een middelgrove variant (P120). Verwijder het stof daarna met een borstel en een vochtige doek.

Kies voor het beste materiaal👇🏻

©Simin Zoran

💡TIP💡 Het is handig om de delen waar je op staat als laatste te schilderen. Begin met de onderkant van de treden, de trapboom, stootborden, trapleuningen en zijkanten. De voor- en bovenkant van de treden schilder je als laatste. Wil je de trap nog kunnen gebruiken? Schilder dan de helft van de treden (om en om) en doe een dag later de andere helft.

Grondverf aanbrengen

Een trap krijgt behoorlijk wat te verduren. Daarom gaan we voor een slijtvaste en dikke verflaag. We beginnen met grondverf. Plak voordat je begint alle niet te schilderen delen af met afplaktape. Grondverf is doorgaans wit of grijs. We raden je aan om een grijze ondergrond te gebruiken als je de trap in een donkere kleur schildert. Bij een lichte trap past witte grondverf beter.

Lees ook: Weg schilderstress: zo kies je de juiste verfsoort voor jouw klus in huis

©Micha Klootwijk

Begin met het schilderen van de hoeken en randen met een kast. Verf vervolgens de grotere delen met een kleine roller. Het duurt ongeveer 5 uur voordat de grondverf droog is. Lees de exacte duur op de instructies van de verpakking. Als de grondverf echt helemaal droog is schuur je het op met fijn schuurpapier (P320).

Kieren en naden dichtkitten

Voor we de toplaag aanbrengen, kitten we de kieren en randen. Want die hebben straks dan ook meteen de juiste kleur. Acrylaatkit is geschikt. Ga rustig te werk en werk van boven naar beneden. Met een natte vinger strijk je de kit mooi egaal uit. Heb je te veel kit aangebracht? Als de kit nog nat is, veeg je de resten gemakkelijk weg met een vochtige doek.

©Simin Zoran

De trap schilderen

Dan gaan we nu je gekozen kleur aanbrengen! Je hebt twee opties: antislip-verf gebruiken of na het schilderen antislip-strips aanbrengen. De keuze is aan jou. Werk op dezelfde manier als bij de grondverf en gebruik een kwast en een kleine verfroller. Het drogen van deze verflaag duurt een stuk langer, ongeveer 24 uur. Je kunt ervoor kiezen om nog een laag aan te brengen. Schuur de trap dan eerst lichtjes op met fijn schuurpapier (P320).

Na het schilderen

De verf is na 24 uur droog, maar nog niet helemaal uitgehard. Je kunt er met sokken op lopen, maar vanwege slijtage nog niet met je schoenen aan. Na een week is de verflaag volledig uitgehard. Pas daarna kunnen we de antislip-strips aanbrengen.

Aanbrengen antislip-strips Een veilige trap geeft veel grip. Bij een houten trap zijn antislip-strips de aangewezen methode om dat voor elkaar te krijgen. De meeste soorten hebben een plakrand waardoor het aanbrengen niet veel moeite kost. Maar het is wel belangrijk dat je precies werkt. Maak de trap weer schoon met een ontvetter voor een goede hechting van de strips. Teken een afstand van 2 tot 3 centimeter van de rand van iedere trede af. Zorg dat deze afstand overal gelijk is voor een mooi resultaat. Meet de breedte van iedere traptrede op en knip de strips op maat. Breng het materiaal voorzichtig aan door de beschermende folie van de plakrand stapsgewijs los te halen. Let erop dat je deze plakrand niet met je vingers aanraakt en rek de strips niet op. Een schone verfroller is het perfecte hulpmiddel om de antislip-strips goed aan te duwen. Veel plezier met je nieuwe trap!

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.

▼ Volgende artikel
4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2
© Irina Meshcheryakova | Masarik - stock.adobe.com
Huis

4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2

Met de release van iOS 18.2 en 18.3 heeft Apple een aantal kleinere aanpassingen gedaan aan het besturingssysteem, die wellicht minuscuul maar desondanks waardevol zijn. Te klein voor een enkel artikel, maar groot genoeg voor een overzicht van vier nieuwe functies.

In dit artikel brengen we de volgende onderdelen onder de aandacht. Deze opties werken vanaf 18.2 of 18.3; dat staat erbij vermeld.

  1. Volumebalk terugbrengen naar het vergrendelde scherm
  2. Oogtracking activeren voor navigatie door de menu’s
  3. iPhone opnieuw opstarten via het controlepaneel
  4. Helderheid zaklamp aanpassen via controlepaneel

Ook interessant om te lezen: Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android).

Volumebalk op het vergrendelscherm

Terwijl iOS 16 nog in het teken stond van een gestroomlijnde ervaring, is dat met iOS 18 wel anders. In het kader van personalisatie brengt Apple allerlei zaken terug die het eerder verwijderde, zoals de volumebalk op het vergrendelscherm. Daarmee kun je het volume digitaal aanpassen.

Als je iOS 18.2 of hoger op je iPhone hebt staan, dan kun je de onderstaande stappen opvolgen om die balk terug te plaatsen op het vergrendelde iPhone-display.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol totdat je Audio en visueel ziet staan en klik daarop

  • Zet naast Toon altijd volumeregeling de schakelaar om (zodat die een kleurtje krijgt)

  • Als je nu een liedje met een muziekspeler afspeelt, zie je een volumebalk onder de media-informatie op het vergrendelde scherm staan.

Oogtracking activeren

Deze functie werd iets eerder geïntroduceerd, maar is dus ook beschikbaar met versie 18.2 en 18.3: oogtracking. Dat is eveneens een toegankelijkheidsoptie, en hiermee kun je de iPhone met je ogen bedienen. Superhandig voor mensen die minder met hun handen kunnen doen. Je hebt hiervoor wel minimaal een iPhone SE 3 of iPhone 12 nodig. Door de onderstaande stappen op te volgen, activeer je de oogbediening.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol naar Oogtracking en tik daarop

  • Zet nu de schakelaar om naast Oogtracking (helemaal bovenaan)

  • Volg de test op, zodat de iPhone de tracking kan instellen

Nu kun je de iPhone met je ogen bedienen. De stip in beeld volgt jouw blik. Als je ergens anderhalve seconde op focust, zal de iPhone een actie uitvoeren (zoals een knop indrukken).

Als je een lui oog hebt, zoals de schrijver dezes, dan kan de kalibratie falen. Dan is het een idee om het luie oog te sluiten en de test uit te voeren met het 'goede oog'. Vervolgens moet je de smartphone ook bedienen met alleen dat oog (dus het andere moet dicht blijven). Dat kan vermoeiend zijn, dus in dat geval kan een ooglapje een oplossing zijn.

Opnieuw opstarten vanuit controlepaneel

Een iPhone opnieuw opstarten was tot op heden best omslachtig. Voorheen moest je de volume- en powerknoppen tegelijk indrukken en wachten totdat het daarvoor bestemde scherm omhoog komt. En anders moest je het via de reguliere instellingen regelen (via Instellingen > Algemeen > Zet uit). Dat kost allemaal onnodig veel tijd. Wanneer je iOS 18.3 installeert, krijg je toegang tot een derde optie die alles een stuk toegankelijker maakt.

  • Haal het controlepaneel naar beneden

  • Rechts bovenin zie je nu een powerknop staan

  • Houd die knop ingedrukt

  • Schuif de knop in beeld naar rechts

  • Start de iPhone nu opnieuw op

Helderheid zaklamp instellen

Tot slot werpen we een blik op de zaklamp van de iPhone. Met de meest recente iPhones is het mogelijk zowel de helderheid als de breedte van de lichtstraal aan te passen. Met oudere modellen kun je alleen het eerstgenoemde bijstellen. In beide gevallen bereik je de opties voor de zaklamp gelukkig op dezelfde manier.

De helderheid van de ledflitser aanpassen kan een onverwacht voordeel opleveren: je hebt immers niet altijd de felste stand nodig. Zeker niet als het pikkedonker is; dan volstaat een minder verblindend licht ook nog weleens.

  • Zet de zaklamp aan. Dat kan op twee manieren: op het vergrendelscherm tik je daarvoor op het juiste symbool (links onderin). Anders regel je dat via het Controlepaneel door op de zaklampknop te tikken.

  • Op moderne iPhones zie je nu een zaklamp in beeld komen. Hier kun je naar links en naar rechts vegen om de breedte aan te passen. Als je nu omhoog of omlaag veegt, pas je de helderheid aan. Op oudere iPhones werkt dat net even anders. Dan zie je een gelaagde balk in beeld staan. Door op de verschillende lagen te tikken, pas je aan hoe fel het licht is.