Waar moet ik op letten bij het kopen van een boormachine?

© CIDimport

Waar moet ik op letten bij het kopen van een boormachine?

Geplaatst: 28 augustus 2019 - 11:18

Aangepast: 15 september 2022 - 11:26

Remmelt Mastebroek

Denk je erover na om een nieuwe boormachine te kopen? We snappen dat je door het grote aanbod niet altijd meteen weet wat de beste koop is. Bij het kopen van een nieuwe boormachine is het eerst zaak om een keuze te maken tussen de verschillende soorten boormachines. Als je eenmaal weet welk type boormachine je nodig hebt, kun je vervolgens vergelijken op zaken als boorkop, voltage en toerental. In dit artikel bespreken we al deze eigenschappen. Wil je een boormachine kopen, dan weet jij waar je op moet letten!

De verschillende types boormachines

In dit artikel onderscheiden we vier typen boormachines. We vertellen je hieronder om te beginnen wat je met deze verschillende boormachines kunt doen.

Accuboormachines

Een accuboormachine is een boormachine zonder snoer. In plaats daarvan werkt hij, zoals de naam al aangeeft, met een accu. Met een accuboormachine kun je schroeven maar ook boorwerkzaamheden uitvoeren. De meeste accuboormachines zijn geschikt voor het boren in hout, metaal, kunststof en (zachtere) steensoorten. Het is zodoende een ‘allround’ boormachine, waarmee je de meeste gangbare klussen in en om het huis kunt uitvoeren.

Klopboormachines

De klopboormachine wordt zo genoemd omdat deze boormachine beschikt over een klopfunctie. Hierbij draait de boor niet alleen rond, maar hij kan ook een kloppende beweging maken. Dit zorgt ervoor dat klopboormachines krachtiger zijn dan accuboormachines en je ook in hardere steensoorten kunt boren. Natuurlijk kun je met een klopboormachine wel gewoon boren in hout, metaal en zachte steensoorten. Daarvoor schakel je simpelweg het klopmechanisme uit!

Boorhamers

Met een boorhamer (ook wel hamerboormachine) kun je door nog harder materiaal boren, zelfs door (gewapend) beton. Dat een boorhamer zo krachtig is, heeft alles te maken met de hamerende beweging die de boor maakt. De slagkracht van deze hamerfunctie is groter dan de slagkracht van de klopfunctie van een klopboor. Met behulp van een beitelopzetstuk kun je ook lichte sloopwerkzaamheden uitvoeren

Kolomboormachines

Een kolomboormachine staat vast op een onderstel of op een werkbank. Dat betekent dat je er geen gaten mee in de muur kunt boren. In plaats daarvan leg je het materiaal waar je in wilt boren tussen de tafel en de boor, waarna je de boor naar beneden haalt. Met andere woorden: een kolomboormachine is alleen bruikbaar als je het materiaal naar de machine toe kunt brengen, zoals bijvoorbeeld bij platen of tegels het geval is.

De boorhouder van de boormachine

Nu je weet welke soort boormachine geschikt is voor jouw klus, kijken we naar de verschillende boorkoppen (ook wel boorhouder genoemd). Ook dat is een cruciaal onderdeel bij het kopen van een nieuwe boormachine. Boorkoppen zijn namelijk niet allemaal hetzelfde! We onderscheiden de snelspan- en de SDS-boorkop. Het belangrijkste verschil tussen deze twee boorkoppen is de manier waarop de boor vastzit. Bij een snelspanboorkop draai je de boor in één beweging met de hand vast. Accuboormachines en klopboormachines hebben vaak een snelspanboorkop. Een SDS-boor heeft een kliksysteem, waarmee je de boor in een schacht klikt. SDS-boorkoppen kun je vervolgens onderverdelen in SDS-plus en SDS-max. Een SDS-max boorkop heeft een extra sleuf en een bredere schacht. Hierdoor is deze boorkop geschikt voor de zware klussen als sloopwerkzaamheden. Je vindt SDS-boorkoppen vaak terug op boorhamers.

Het voltage van de boormachine


Bij een accuboormachine wordt de kracht bepaald door de spanning van de accu, uitgedrukt in volt. Hoe hoger het voltage, hoe meer kracht de accu kan leveren zonder dat de machine overbelast raakt. Een accuboormachine 18 volt zal doorgaans krachtiger zijn dan een accuboormachine met een spanning van 10,8 volt. Het is belangrijk goed na te denken over welke klussen je precies wilt uitvoeren. Een krachtige boormachine is namelijk niet altijd beter. Wanneer je alleen maar wilt schroeven, kun je beter geen machine met te veel volt te kopen. Meer volt betekent namelijk ook een zwaardere accu en een hoger prijskaartje.

Het afgegeven vermogen van de boormachine

Het vermogen, dat wordt uitgedrukt in watt (W), geeft in principe aan hoeveel stroom de boormachine verbruikt. Dat is niet helemaal hetzelfde als hoe krachtig de machine is. Het is echter vaak wel zo dat hoe hoger het vermogen van de boormachine is, hoe krachtiger de boormachine is. Het vermogen bepaalt dus voor welke klus je boormachine geschikt is.

Het toerental van de boormachine

Het boor-toerental staat voor het aantal omwentelingen per minuut, ook wel de snelheid. Bij sommige boormachines is het toerental in te stellen. Zodoende kun je het toerental van je klopboormachine of het toerental van je accuboormachine bijvoorbeeld aanpassen aan de hardheid van het materiaal. In het algemeen geldt dat je een hoog toerental kiest voor het boren in zachte materialen, maar juist een laag toerental neemt voor het boren in harde materialen. Naast de hardheid van het materiaal neem je ook de diameter van het gat dat je wilt boren mee in je overweging. Hoe groter het gat dat je wilt boren, hoe harder de boormachine moet werken en hoe hoger het toerental zal moeten zijn.

Het koppel van de boormachine

Het koppel van een boormachine wordt ook wel draaimoment genoemd. Deze meeteenheid wordt uitgedrukt in Nm (newtonmeter). Hoe hoger het koppel, hoe krachtiger, sneller en dieper je kunt schroeven en boren. Je gebruikt dus een hoger koppel wanneer je werkt met een harder materiaal. Een boormachine met hoog koppel is echter niet de beste optie voor zachte materialen! Bij een gipsplaat kies je voor een lager koppel, zodat je niet door de plaat heen boort. Afhankelijk van je boormachine kun je het koppel vaak op twee verschillende manieren instellen. Het koppel van je accuboormachine stel je in met een draaiende ring met cijfers, die meestal achter de boorkop geplaatst is.

Media has no description

© PXimport

De capaciteit van de boormachine

Capaciteit is een andere meeteenheid die belangrijk is bij accuboormachines. Met capaciteit drukken we uit hoe lang je met de accu kunt schroeven of boren. De boormachine-capaciteit wordt uitgedrukt in Ah (Ampère-uur). We spreken daarbij ook wel over de energie-inhoud. Hoe hoger deze Ah-waarde, hoe langer je kunt werken met één acculading, zonder tussentijds op te laden. Voor kortstondig gebruik voldoet een accu van 1 of 2 Ah meer dan prima. Wil je echter langdurig gebruik maken van de boormachine dan kun je beter kijken naar een accu vanaf 3 Ah, zodat je niet met een lege accu komt te zitten. Houd er echter wel rekening mee dat een hogere accuboormachine-capaciteit vaak wel een hoger gewicht betekent.

De slagkracht/joule van de boormachine

We gebruiken de meeteenheid Joule specifiek voor boorhamers. We spreken bijvoorbeeld dus niet over ‘klopboormachine joule’. Met Joule drukken we namelijk de maximale slagkracht van de boorhamer uit. We spreken daarbij ook wel eens over de energie van de boorbeweging. Hierbij geldt wederom: hoe hoger het aantal Joule, hoe krachtiger de machine is. En hoe krachtiger de boorhamer, hoe groter de gaten die je kunt boren en hoe sneller je kunt werken. Boorhamers met minder dan 2 Joule zijn bijvoorbeeld geschikt voor lichte boorwerkzaamheden. Voor normaal boorwerk in beton is 2 Joule voldoende. Voor grotere gaten wordt ten slotte 3 Joule aanbevolen.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle boormachines op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten