Van aanmaken tot marinade: zo loopt je BBQ gesmeerd!
Een soepel begin maakt dat je de hele avond relaxed kunt barbecueën. Wat heb je nodig? Waar kun je op letten? En je barbecue aansteken, hoe gaat dat eigenlijk het makkelijkst? Deze tips helpen je bij de juiste voorbereiding!
Houtskool, gas of briketten?
Ten eerste check je welke barbecue je hebt: op houtskool, gas of elektrisch. Elektrische barbecues en barbecues op gas zijn lekker makkelijk, maar ook minder authentiek – je krijgt dan niet die typische barbecuesmaak aan je gerechten. Wil je dat wel, dan heb je houtskool of briketten nodig. Twijfel je tussen briketten of houtskool? Houtskool (verbrande stukken hout) van harde houtsoorten als beuk en eik brandt langer dan houtskool van zachter hout zoals berken, wilgen en elzen; ook briketten (geperst houtskool of zaagsel) branden langzamer op. Houtskool wordt wel veel warmer dan briketten en is daarom bij uitstek geschikt als je dunne lapjes vlees of vis wilt bakken.
Heb je dikkere stukken vlees, dan kun je ook de buitenkant eerst even dichtschroeien en dan de kooltjes aan de kant schuiven, zodat het vlees indirect wordt gegaard. Briketten zijn ideaal als je een paar uur lang op een lagere temperatuur wilt barbecueën zonder briketten bij te hoeven vullen. Let op: met uitzondering van kokosbriketten bevatten veel soorten briketten chemische toevoegingen die ook in je eten terecht kunnen komen.
Voor het ultieme oergevoel kun je ook echt hout gebruiken en je eigen houtskool maken. Essenhout is daarvoor bijvoorbeeld heel geschikt.
©PXimport
Goed plannen = … inderdaad!
Behalve de juiste brandstof is ook een goede planning heel belangrijk. Zorg dat je de boodschappen ruim op tijd in huis hebt, zodat je daar in ieder geval geen stress over hebt. Minimaal 24 uur van tevoren leg je het vlees dat je wilt marineren in de marinades. Zo kan de marinade echt lekker in het vlees trekken in plaats van dat het alleen aan de buitenkant zit. Tip: kippendijsaté is heerlijk met een marinade van ketjap, chilisaus, knoflook en sesam. Online vind je met een paar muisklikken nog tientallen heerlijke marinades en rubs, bijvoorbeeld hier, hier en hier.
Op de dag zelf haal je het vlees een uurtje voordat je gaat barbecueën uit de koelkast, zodat het minder koud is en dus sneller gaar wordt.
Wanneer je de barbecue precies aansteekt, is afhankelijk van het soort barbecue. Elektrische barbecues en barbecues op gas steek je aan op het moment dat je gaat beginnen: die zijn nu eenmaal meteen ‘gebruiksklaar’. Een barbecue op houtskool steek je minimaal een half uur voordat je wilt beginnen aan. En gebruik je echt hout, steek de barbecue dan zeker een heel uur van tevoren aan.
Zogenaamde ‘fire starters’ kunnen je helpen bij het aansteken van de barbecue. Je kent ongetwijfeld de witte aanmaakblokjes wel. Maar die bevatten chemische toevoegingen die in je eten terecht kunnen komen. Gebruik daarom liever natuurlijke bbq starters, zoals aanmaak-houtwol – houtkrullen met een waslaagje. Je kunt ook een brikettenstarter gebruiken om je briketten (houtskool kan ook) snel op temperatuur te brengen.
Aanmaken als een pro
Ben je er helemaal klaar voor? Dan kan de fik erin! 1. Leg een aantal houtwolletjes in de barbecue – 3 à 5 stuks is voor de meeste barbecues voldoende. 2. Gooi er wat houtskool bovenop. 3. Steek de houtwolletjes aan. Die blijven zo’n 20 minuten branden, zodat de houtskool langzaam maar zeker heet wordt. Pak een oude vleestang en leg de houtskool goed op en rond de vlammetjes. 4. Laat de barbecue dan zo’n 20 minuten met rust – drink even een biertje of dek de tafel. Na zo’n 20 minuten zie je, als het goed is, alleen nog wat as en gloeiende kooltjes. Dat is het moment dat je vlees, vis en groenten op het rooster kunt leggen. 5. Wil je tussendoor houtskool of briketten toevoegen? Haal dan het eten van het rooster en leg het rooster op een schone plek. Strooi een laag kooltjes of briketten over de gloeiende laag die er al ligt en wacht tot de as is neergedwarreld. Plaats dan het rooster terug en barbecue lekker verder!