Maak zelf een opbergkast voor kliko’s
Heb je er genoeg van dat je tegen je plastic afvalcontainers aankijkt als je lekker in de tuin zit? Dat snappen we helemaal! Lees hier hoe je een houten opberghok maakt.
Kliko en otto zijn verschillende benamingen voor de grote, plastic afvalemmers met deksel en wieltjes. Je zet ze eens in de zoveel weken aan de straat om te legen. Maar de rest van de tijd staan ze bij veel mensen in de tuin. Dat is niet ideaal. Vooral wanneer je juist zo trots bent op de rest van je tuin! De oplossing is een houten opberghok. Je leest hier stap voor stap hoe je er zelf een maakt.
- Gereedschap en materialen
- Jouw kliko nameten
- Maak een plan
- Het juiste hout kiezen
- Alles op maat zagen
- Alle onderdelen in elkaar zetten
Ook interessant voor jou: Hoe maak je een kliko schoon?
Gereedschap
* Rolmaatje
* Potlood
* Boormachine met houtboor
* Schroevendraaier
Materialen
* Planken van steigerhout (10 cm breed)
* Balken van geïmpregneerd vurenhout (10 x 10 cm)
* Schroeven 8 cm
* Schroeven 4 cm
* 8 Scharnieren
* 4 Handvatten
De specifieke maten voor de diverse planken en balken vind je verderop in het artikel.
Ben je zelf niet zo handig?
Koop een kant-en-klare containerombouwMaat van jouw kliko
In Nederland zijn de meeste rolcontainers 140 of 240 liter. Er zijn verschillende producenten van de afvalcontainers, dus de exacte afmetingen zijn niet allemaal hetzelfde. Voor deze handleiding bouwen we een opberghok voor twee afvalcontainers van 240 liter. Wij gaan we uit van de volgende maten, maar meet voordat je begint jouw kliko’s op voor de exacte maat:
* Breedte: 58 cm
* Diepte: 73 cm
* Hoogte: 110 cm
©Nicolette Wollentin
Maak een plan
De meeste huishoudens hebben twee kliko’s, dus daar richten we deze handleiding op. Komt jouw ombouw tegen een muur aan te staan, dan hoef je niet per se een achterwand te bouwen. Denk er verder aan dat er aan de bovenkant een deksel komt en aan de voorkant deuren. Teken voordat je begint een helder plan met alle maten. We nemen je stap voor stap door dat proces heen.
De bedoeling is dat de kliko’s netjes in de ombouw komen te staan, maar dat hoeft niet op de millimeter nauwkeurig. Tel een paar centimeter bij de hoogte, breedte en lengte van je kliko op. In deze handleiding kiezen we voor een hoogte van 115 cm, omdat de kliko’s 110 cm hoog zijn.
©Albert
Zolang je een goed plan maakt, kun je je creativiteit de vrije loop laten.
Diepte van de ombouw en breedte planken
Het is zoals gezegd geen probleem wanneer de ombouw een paar centimeter breder of dieper is dan nodig. We raden je aan om de planken die je uitzoekt een rol te laten spelen in de afmetingen. Hierdoor hoef je ze niet over de complete lengte doormidden te zagen.
Een voorbeeld: je kliko heeft een diepte van 73 centimeter. Een mooie maat voor het opberghok ligt dan ongeveer tussen de 77 en 81 centimeter. Kies je voor steigerplanken met een breedte van 10 centimeter? Maak het hok dan 80 centimeter diep en gebruik 8 planken.
Breedte van de ombouw
Ons opberghok krijgt aan de voorzijde twee deuren. Een enkele kliko is 58 centimeter breed. Vanaf 116 centimeter is het dus theoretisch mogelijk om de containers erin te proppen. Maar wat extra ruimte in de breedte kan zéker geen kwaad. Tel minstens 10 centimeter bij de breedte op voor een totaal van minimaal 126 centimeter.
Frame van de ombouw
De complete constructie wordt bij elkaar gehouden door een stevig frame: een aantal balken die een geraamte vormen. Op iedere hoek hebben we voor de hoogte 4 keer een verticale balk van 115 cm nodig.
Tussen de verticale staanders komen bovenaan 4 balken om ze aan elkaar te verbinden en onderaan ook. We hebben de diepte van de kast al bepaald, namelijk 80 centimeter. Dat betekent niet dat de balken van voor naar achter 80 centimeter zijn. Want deze komen tussen de verticale staanders in. De breedte van een staander moet je er dus 2 keer vanaf halen.
In ons plan gebruiken we geïmpregneerde balken van vurenhout van 5 bij 5 cm. Voor een kast met een diepte van 80 cm heb je dus een balk van 70 cm nodig (80 – 2 x 5). Voor de stevigheid plaatsen we ook een balk precies in het midden. Je hebt dus 6 balken van 70 centimeter nodig voor de zijkanten van het frame van de opbergkast.
©Christine Bird
Achterkant van het frame
Het opberghok moest minstens 126 cm breed zijn. We nemen direct de deuren in overweging voor ons plan. Die maken we namelijk ook van dezelfde planken met een breedte van 10 cm. Voor het openen en sluiten is het handig om in totaal 2 cm speling te bewaren. Daarom kiezen we voor een breedte van 132 centimeter. De deuren zijn dan namelijk per stuk 60 centimeter breed en dus weer precies 6 planken. Ze vallen namelijk tussen de staande balken op de hoek en daarom trekken we wederom 10 cm van het totaal of. We houden 122 centimeter over, dat is de lengte van de balken aan de achterkant.
De deksels van het opberghok
Dit opberghok trekt de deksel van je kliko mee als je de kast opent. Voor de deksels slaan we 1 plank vast op het frame aan de achterkant, over de gehele lengte. Daar bevestigen we uiteindelijk de scharnieren aan. De voorkant van de klep valt halverwege op de voorste dwarsligger. De kast is in totaal 80 cm diep. Daarom heeft een deksel een diepte van 80 – 10 – 5 = 65 cm. We kiezen voor een breedte van 65 cm. In dit geval ontkomen we er niet aan om 1 plank door de lengte te zagen.
De maten van het opberghok
Dat was een lang verhaal! Daarom zetten we alles even op een rij. De hoogte van dit hok is 115 centimeter. Voor de breedte kiezen we 132, iedere deur is 60 cm breed en de kleppen 65 cm. De opbergkast heeft een diepte van 80 cm.
Extra onderdelen
Vrijwel alle planken bevestig je rechtstreeks aan het frame. Maar bij de deuren en deksels is dat niet mogelijk. Die verbind je met 2 dwarslatten. Die komen aan de binnenkant, dus die zie je van buiten niet. De latten moeten net niet tot het einde komen. Dus 2 dwarslatten van 55 cm is prima. Bij de deksels doen we hetzelfde en kiezen we dwarslatten met een lengte van 60 cm.
Lees ook: Schroeven, pluggen, bouten en moeren: even je kluskennis bijspijkeren!
Balken voor het frame
* Balken (5 x 5 cm) op de hoeken: 4 x 115 cm
* Dwarsbalken (5 x 5 cm) achterkant: 3 x 122 cm
* Balken (5 x 5 cm) aan de zijkanten: 6 x 70 cm
Houten bekleding
* Achterkant: 13 steigerplanken (10 cm) van 115 cm
* Zijkant: 8 steigerplanken (10 cm) van 115 cm (x 2)
* Deuren: 6 steigerplanken (10 cm) van 110 cm + 2 x 55 cm (x 2)
* Deksel: 6 ½ steigerplanken (10 cm) van 65 cm + 2 x 60 cm (x 2) + 1 x 132 cm
Overweging: palen in de grond
Je kunt dit opberghok gewoon op een stenen ondergrond zetten. Een andere optie is om de balken op de hoeken te verankeren in de grond. Deze beslissing maak je helemaal zelf. Houd er wel rekening mee dat de balken ongeveer 1/3 van de totale lengte de grond in geslagen moeten worden wanneer je kiest voor verankering.
Het juiste hout kiezen
De containerombouw staat buiten. Daarom kiezen we logischerwijs voor een houtsoort dat bestand is tegen de regen. Verder hoeft het hout niet aan heel veel voorwaarden te voldoen, de ombouw is tenslotte geen dragende constructie. Steigerhout is populair en zeer geschikt, en elke vorm van geïmpregneerd hout voldoet.
Om geld te besparen kun je kiezen voor hout van pallets, maar dat gaat uiteraard minder lang mee.
©Anton Gepolov
Alles op maat zagen
Voor dit doe-het-zelf project moet er behoorlijk wat gezaagd worden. We raden je aan om dit in ieder geval niet met een handzaag te doen. De makkelijkste optie is het hout laten zagen bij de bouwmarkt waar je het koopt. Die doen dat vaak voor een zacht prijsje of in sommige gevallen zelfs helemaal gratis. Het is belangrijk dat jouw plan voor het opberghok helemaal klopt en compleet is.
Heeft jouw bouwmarkt geen zaagafdeling? Gebruik dan het liefst een elektrische afkortzaag.
Het frame in elkaar zetten
Begin met het frame. De verticale staanders op de hoeken komen aan de buitenkant. De overige balken bevestig je dus aan de binnenkant.
Kies voor lange schroeven (ongeveer 8 cm) en gebruik er minstens 2 bij iedere verbinding. Boor alles voor met een houtboor met een iets kleinere diameter dan de schroeven.
Het frame bekleden
We beginnen met de wanden en doen de deksels en deuren daarna. Zet alle planken voor de bekleding vast met schroeven (ongeveer 4 cm lang). Je hebt nu een hok waarvan de voor- en bovenkant nog open zijn.
©Antonio Diaz
De deuren en deksels maken
We zetten de deuren eerst in elkaar voor we ze vastmaken aan de kast. Leg de 6 planken naast elkaar op de grond. Plaats er 5 centimeter van de boven- en onderkant een dwarslat tegenaan. Doe hetzelfde met de deksels en plaats ook de extra plank over de achterkant van het opberghok.
©Serhii
De deksels bevestigen
Sla de lange plank over de dwarsligger aan de achterkant. Bevestig hier eerst de scharnieren, 2 per deksel. Leg de deksel op de kast en controleer of alles past voordat je de klep vastmaakt aan de scharnieren.
De deuren vastmaken
Voor iedere deur gebruiken we wederom scharnieren. Ga op dezelfde manier te werk als bij de deksels. Nadat je ze vastzet vallen de deuren naar binnen omdat ze niet worden tegengehouden. Dat los je op door bovenaan een klein blokje te bevestigen om ze tegen te houden, precies waar de deuren samenkomen.
Het hok afwerken
De basis van het opberghok is klaar. Het is handig dat de deksels van de kliko’s opengaan wanneer je de kleppen aan de bovenkant opent. Met een paar haken en een touw of ketting is dat eenvoudig te realiseren. Met een schuifslot zorg je ervoor dat de deuren mooi dicht blijven. Kies verder voor een paar mooie handvatten en klaar is jouw opberghok voor je kliko’s!