Maak van je tuin een speelparadijs (én ook nog leuk voor jezelf!)
Heb je een nieuw huis gekocht, is er een kleintje onderweg of heb je ontdekt dat je tuin eigenlijk helemaal niet zo kidsproof is? ID.nl to the rescue met tips hoe je jouw tuin wel kindvriendelijk maakt, zodat de tuin een plek wordt waar je met een gerust hart je kleintjes laat buitenspelen en je er zelf ook van geniet.
Een kindvriendelijke tuin draait niet alleen om plezier en veiligheid van je kinderen, het mag ook nog eens een leuke tuin voor jezelf zijn. Daarom ontdek je in dit artikel: Welke speelattributen een must zijn voor een kindvriendelijke tuin | Welke planten je beter niet in de tuin kunt planten en welke dan wel | Hoe je gevaren vermindert in de tuin | Hoe je de tuin het beste inricht.
Meer interessante artikelen over kinderen: Een tablet voor kinderen: zo kies je de beste uit
Deze speelattributen zijn een must voor een kindvriendelijke tuin
Met de technologie van tegenwoordig is het steeds moeilijker om kinderen nog te verleiden om buiten te spelen. Door van je tuin een heus speelparadijs te maken, is de kans groot dat ze er niet meer uit te slaan zijn. Denk wel aan de toekomst. Nu vindt je kind speelattributen nog leuk, na een paar jaar raken ze erop uitgekeken. Flexibele speeltoestellen zijn daarom een slimme keuze; je kunt ze daarna verkopen of er iets anders van maken.
Zandbak voor de kleintjes
Voor kinderen tot een jaar of 4 is een zandbak fantastisch om in te spelen. Je kunt een plastic schelp kopen, die ken je vast nog wel van vroeger. De deksel kun je met mooi weer ook gebruiken als klein zwembadje. Of je maakt zelf een zandbak van pallets. Heb je een kleine tuin? Maak de zandbak van hout op een kleine verhoging met een deksel waarop je kunt zitten. Zo creëer je een klein bankje waarop je kunt zitten als de kleine op bed ligt. De verhoging zorgt er ook voor dat het zand eerder droog is dan wanneer je ‘m op grondniveau maakt. Maak de zandbak maximaal 50 cm diep en doe er grofkorrelig speelzand in.
©jörn buchheim - stock.adobe.com
Speelhuisje in de tuin
Voor zowel kleine kinderen als wat grotere kinderen is een speelhuisje in de tuin leuk. Oudere kinderen zien het als een plekje waar ze even op zichzelf kunnen zijn en kleintjes vinden het ook geweldig. Zet er wat kindermeubels in, zoals een klein tafeltje, een stoel en wat speelgoed, dat ruimt ook meteen het huis een beetje op. Als je kinderen er te oud voor zijn geworden, bouw je het huisje makkelijk om naar een klein schuurtje of berging.
Kinderen vinden trouwens een boomhut ook erg leuk om even in terug te trekken en te spelen. Met een touwladder klimmen ze makkelijk de boomhut in en uit. Versier de hut met wat gezellige lampjes, zodat ze ook ’s avonds in de vakantie wat langer kunnen genieten van hun extra kamertje in de tuin.
Een speeltoestel met glijbaan, schommel en klimrek
Schommelen, van de glijbaan af en een klimrek; de afwisseling van een speeltoestel is natuurlijk superleuk. Met kleine kinderen moet je er wel bij blijven, of als meerdere kinderen gebruik maken van het speeltoestel. Je kunt deze elementen ook los in je tuin zetten, vooral handig als je een kleine tuin hebt. Denk aan een zelfgemaakte schommel van een oude autoband aan een stevige boomtak. Of maak voor oudere kinderen een klimmuur tegen het schuurtje in de tuin.
©Kaesler Media - stock.adobe.com
Kinderkeuken om zandtaartjes te maken
Buiten lekker kliederen met water en zand is voor kinderen geweldig. En voor jou ook: je houdt je huis lekker schoon en buiten kunnen ze denkbeeldige taarten, koekjes en andere gerechten bakken in de tuin. Met een echt werkend kraantje of geef ze gewoon een bak met water mee voor in het keukentje.
Springen op de trampoline
De meeste kinderen maak je blij met een trampoline in de tuin. Kies voor een trampoline die je ingraaft of eentje met een net eromheen, zodat je het risico op vervelende valpartijen verkleint. Trampolines heb je in allerlei soorten en maten, dus er is altijd wel eentje die past in jouw tuin. Als je een ingegraven zandbak hebt, maar je kinderen gebruiken ‘m niet, is dit een goed moment om de zandbak te verwijderen en er een trampoline te plaatsen.
©© Martin Novak - www.mnovakphoto.com
Zandbak te kinderachtig geworden?
Dan is een trampoline de ideale opvolgerPlanten om wel in de tuin te zetten
Er zijn planten die leuk zijn voor kinderen en planten die giftig zijn. Door in je tuin alleen kindervriendelijke planten neer te zetten, kun je samen veilig de natuur ontdekken. Planten prikkelen de zintuigen van kinderen en door zelf met ze in de tuin de planten te bekijken, worden ze nieuwsgierig naar de natuur. Eetbare planten zijn dan leuk om te planten. Je leert je kind welke planten hij of zij wel en niet kan eten. Denk aan de dropplant, Oost-Indische kers en de korenbloem.
Door planten te kiezen die insecten aantrekken, leert je kinderen op een jonge leeftijd al om niet bang te zijn voor insecten. Ga samen op ontdekking in de tuin om te zien welke insect wat doet in de natuur. Planten die insecten aantrekken, zijn de stokroos, de zonnehoed, de lavendel en de vlinderstruik. Ook leuk: maak een moestuin, zodat je kinderen zien hoe groente en fruit groeit.
©Irina Schmidt - stock.adobe.com
Planten om te vermijden
Wanneer je nog kleine kinderen hebt die alles in hun mond stoppen, is er een lijst van planten die je liever niet in de tuin zet. Door van deze planten te eten, kunnen ze erg ziek worden.
Verminder de gevaren in de tuin
Naast giftige planten liggen er meer gevaren op de loer in een tuin. Een vijver is voor kleine kinderen natuurlijk gevaarlijk. Haal de vijver uit de tuin (dit is een mooie plek voor een speelattribuut) of omhein de vijver goed, zodat je kind er niet in valt. Denk ook aan een goede omheining rondom de tuin, zodat ze niet achter een bal aan de drukke straat op rennen.
Zorg dat alle speelattributen in de schaduw staan of creëer schaduw door doeken of een tarp te spannen boven de speelattributen. Zo verminder je de kans op zonnebrand, al blijft goed smeren met zonnebrand ook een must. Onder de speelattributen leg je het liefst een zachte ondergrond neer, bijvoorbeeld rubbertegels of gras. Als je kind valt, valt hij of zij in ieder geval een stuk zachter dan op gewone tegels. Veel tegels worden ook heel heet in de zon, wat helemaal niet fijn is als je kinderen veel op blote voeten in de tuin spelen.
Verdeel je tuin in zones
Zelf wil je ook nog lekker genieten van je tuin. Verdeel de tuin daarom in verschillende zones. Zo heb je een speelzone voor de kids. Je kunt dit deel zelfs afschermen met een klein hekje, zo blijft alle speelgoed binnen dit deel. Door een speelzone te maken, is het makkelijker om toezicht te houden. Het maakt het ook veiliger als jij verderop in de tuin bezig bent met de barbecue. Zet in de volwassen zone een mooie loungeset, zodat je een boek kunt lezen terwijl je ondertussen ook een oogje in het zeil houdt. En maak een zone aan voor planten of een moestuin, zo geniet je van een mooie tuin die zowel voor jou als de kinderen leuk is.