ID.nl logo
Kleine beschadigingen in stucwerk repareer je zo
© Andrey Gonchar
Huis

Kleine beschadigingen in stucwerk repareer je zo

Kleine beschadigingen in stucwerk zijn op den duur onvermijdelijk. Gelukkig kun je het opvullen van oude boorgaten, het herstellen van scheuren of een beschadigde hoek repareren gewoon zelf doen. We leggen het stap voor stap uit in deze handleiding.

Als trotse klusser kun je een beschadiging in het pleisterwerk in je woning natuurlijk niet zomaar over je kant laten gaan. In deze handleiding leer je hoe je gaten, scheuren en andere beschadigingen in stucwerk repareert. • Een oud boorgat wegwerken • Het repareren van een scheur in het stucwerk • Een buitenhoek herstellen

Lees ook: Zo herstel je een te groot boorgat in de muur

Materialen

• Muurvuller
• Houten plankje

Gereedschap

• Plamuurmes
• Fijn schuurpapier
• Ontvetter
• Tang


Kant-en-klare muurvuller voor de muur

We beginnen met een klein stukje informatie over het materiaal. Vulmiddel en muurvuller zijn woorden voor hetzelfde product. Het wordt veel gebruikt en je koopt het bij iedere bouwmarkt. Er zijn twee verschillende soorten: namelijk kant-en-klare muurvuller en muurvuller dat je zelf nog moet aanmengen met water. We adviseren je om voor de kant-en-klare versie te kiezen. Dat heeft namelijk altijd de juiste consistentie. Vulmiddel in poedervorm wordt in grotere verpakkingen gekocht. Het is daardoor iets goedkoper, maar een hobbyklusser heeft niet veel aan dergelijke hoeveelheden.

Heb je het al in de gaten?

Vulmiddel en muurvuller

Een boorgat wegwerken

Boorgaten die je niet meer gebruikt, vul je op zodat je ze niet meer ziet. Het is een relatief eenvoudige reparatie als het een standaard gat betreft. Zit er nog een plug in het gat? Probeer die er dan uit te halen met een tang. Het kan makkelijk zijn om er eerst een (passende) schroef in te draaien en dan alles er in één keer uit te trekken.

Lukt het echt niet? Dan kun je proberen om de plug juist verder in het gat te drukken. Als zelfs dat onmogelijk is, knip je plug zo kort mogelijk af. Neem een klein plamuurmes en breng hiermee de muurvuller in het gat aan. Strijk dit helemaal glad en laat het drogen. Muurvuller heeft de neiging iets te krimpen. Daarom moet je het gat in sommige gevallen nog een keer opvullen. Als je tevreden bent, schuur je alles vlak en is de muur klaar om afgewerkt te worden.

©Alena

Een scheur in het stucwerk repareren

Hoe ontstaat een scheur in het stucwerk eigenlijk? In de meeste woningen ontstaan na verloop van tijd ergens in de woning één of meerdere scheuren. Meestal worden die veroorzaakt door een combinatie van beweging van de constructie van de woning en de flexibiliteit van het stucwerk. Een gebouw beweegt namelijk meer dan je zou denken. Onder andere door temperatuurverschillen zetten materialen uit of krimpen ze juist weer. Als het stucwerk niet flexibel genoeg is, beweegt het niet mee en ontstaan er scheuren. Het helpt wanneer het pleistergips de ideale samenstelling heeft en de ondergrond goed is voorbereid. Maar vaak is het alsnog onvermijdelijk dat er na verloop van tijd kleine scheuren ontstaan.

Een scheur voorbereiden

Een scheur in de muur is meestal niet glad en recht. De randen brokkelen af en onder de scheur zit gruis en stof. Dat gaan we eerst wegwerken. Krab met bijvoorbeeld een plamuurmes loszittende stukjes weg. Probeer dus juist geen losse delen te redden. Je maakt de scheur iets groter, maar uiteindelijk wordt de reparatie hierdoor makkelijker. Maak het gedeelte van de muur daarna goed schoon. Gebruik een stofzuiger of kwast om kleine stukjes uit de scheur te zuigen of te vegen. Ontvet daarna alles, bijvoorbeeld met afwasmiddel.

©Yekatseryna

De scheur opvullen

Gebruik een plamuurmes en vul de scheur in het stucwerk op met muurvuller. Zorg voor een strakke afwerking door het plamuurmes langs de scheur te halen. De muurvuller krimpt iets tijdens het drogen. Dus een extra laag is nodig - en soms is zelfs dat niet genoeg. Wacht hiervoor wel altijd tot de muurvuller echt helemaal droog is. Als de scheur compleet is opgevuld, gebruik je een stukje fijn schuurpapier en bereid je het gerepareerde gedeelte voor op de afwerking.

©Piman Khrutmuang

Een buitenhoek repareren

Buitenhoeken in je woning hebben ook weleens de neiging om stukjes pleisterwerk te verliezen. De schade wordt na verloop van tijd automatisch erger. Bovendien valt dit type beschadiging direct op. Omdat je geen ondergrond hebt om de muurvuller tegenaan of in te duwen is het lastig om een hoek helemaal strak af te werken. Maar wij hebben een slimme tip waardoor dit wél mogelijk is. Het nadeel is dat deze behandeling op zich weer leidt tot een kleine beschadiging in het stucwerk. Maar die vul je later vrij gemakkelijk weer op.

©AK | ID.nl

Een plankje tegen de muur slaan

Met een plankje creëer je gemakkelijk een oppervlakte waar je de muurvuller tegenaan duwt. Gebruik een paar spijkers en sla de plank tegen een kant van de muur waar de beschadiging zit. Zorg ervoor dat het plankje een stukje uitsteekt. Nu heb je een plat vlak om de muurvuller tegenaan te duwen. Laat het middel grondig drogen voor je verder gaat. Verwijder daarna het plankje en zet het vast aan de andere kant van de hoek waar de beschadiging zit. Herhaal het proces, laat het wederom drogen en haal het plankje weg. Vul de spijkergaten op en schuur de muurvuller bij waar nodig is.

De muur afwerken

De gaten en oneffenheden heb je nu weggewerkt. Maar de muur ziet er momenteel nog niet zo mooi uit. Het vulmiddel is namelijk duidelijk zichtbaar en heeft nooit dezelfde kleur als de rest van de muur. De laatste stap is het afwerken van de wand. Kies het behang of de verfkleur die je mooi vindt. Voor je het weet zien je muren er weer als nieuw uit!

▼ Volgende artikel
POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties
Huis

POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties

POCO heeft twee nieuwe smartphones uitgebracht: de F7 Ultra en F7 Pro. Deze toestellen richten zich op gebruikers die veel waarde hechten aan snelheid en efficiëntie, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.

De F7 Ultra is voorzien van de Snapdragon 8 Elite processor, die zorgt voor betere prestaties en minder energieverbruik dan voorgaande modellen. Het toestel heeft ook een speciale grafische chip die de beeldkwaliteit verbetert bij games en video's. De F7 Pro werkt met de Snapdragon 8 Gen 3 processor en draait op Xiaomi HyperOS 2. Beide telefoons hebben een goed koelsysteem waardoor ze niet snel oververhit raken, zelfs bij intensief gebruik.

©POCO

Qua batterijduur biedt de F7 Ultra een 5.300mAh batterij die in 34 minuten volledig opgeladen kan worden met de snellaadtechnologie. Je kunt deze telefoon ook draadloos opladen. De F7 Pro heeft een nog grotere batterij van 6.000mAh. Door speciale technologie behouden de batterijen van beide toestellen lang hun capaciteit, zelfs na veelvuldig opladen.

Fotografie en heldere schermen

Voor fotografie heeft de F7 Ultra drie camera's, waaronder een 50 megapixel hoofdcamera, een telelens en een 32 megapixel groothoeklens. De F7 Pro heeft een 50 megapixel hoofdcamera en een 8 megapixel groothoeklens. Beide telefoons maken gebruik van slimme beeldverwerking voor betere foto's.

De schermen van beide smartphones zijn erg helder (tot 3200 nits) en hebben technologie die zorgt voor minder vermoeidheid van de ogen. Ze zijn ook water- en stofbestendig volgens de IP68-norm en voorzien van krasbestendig glas.

©POCO

Prijzen en verkrijgbaarheid

De POCO F7 Ultra is te koop in geel en zwart in twee varianten: 12GB+256GB voor 779,90 euro en 16GB+512GB voor 849,90 euro.

De POCO F7 Pro is verkrijgbaar in zwart, zilver en blauw, eveneens in twee versies: 12GB+256GB voor 599,90 euro en 12GB+512GB voor 649,90 euro.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap

Een perfect getapt biertje op elk moment van de dag, dat is waar de Philips PerfectDraft 5000 Series goed van pas komt. Deze stijlvolle thuistap combineert gebruiksgemak met professionele prestaties, waardoor je thuis kunt genieten van de authentieke café-ervaring.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 500 Series PerfectDraft Thuistap HD3761/60 - een hele mond vol - is een geautomatiseerde biertap voor thuis. Het apparaat biedt ruimte voor een 6-litervaatje van je favoriete biertje naar keuze, waardoor je 30 dagen lang kunt genieten van verse biertjes uit eigen tap.

De HD3761/60 thuistap is door een testpanel van Review.nl gedurende een langere periode getest. Hoe waarderen de testers deze tap en hoe presteert deze in een thuisomgeving?

Strak design voor de moderne thuisbar

Het ontwerp van de PerfectDraft 5000 Series maakt direct indruk. "Het mooie strakke design past perfect in een moderne keuken", aldus Nicolle1307. De tap heeft een premium uitstraling en voelt stevig en solide aan. Harsh9 bevestigt dit en prijst het uiterlijk als een van de sterke punten. Wel merkt PauRei op dat de donkerblauwe kleurvariant 'bijna zwart' is, wat op een zwart aanrechtblad zichtbaar blijft. Met een gemiddelde score van 8,2 voor vormgeving waarderen testers het moderne design.

©Philips

Verfrissende prestaties

De koelprestaties van de PerfectDraft zijn indrukwekkend. Het apparaat koelt het bier constant tot 3 graden Celsius, wat zorgt voor een perfect gekoeld drankje. "Het getapte bier is perfect op temperatuur", bevestigt een van de testers. Wel merken meerdere testers op dat de koeltijd aanzienlijk kan zijn. 'Het duurt best lang voordat het vat gekoeld is, daarom is het aan te raden om het vat alvast buiten (in de winter) of koelkast te zetten', adviseert Jens. De koelprestaties krijgen gemiddeld een 8,5 van de testers.

"Als je eenmaal een vers getapt biertje uit je eigen tap hebt gehaald, wil je niet meer terug naar blik of fles."

- TestExpert

Intuïtief in gebruik

Het gebruiksgemak scoort hoog bij de testers, met een gemiddelde van 8,7. "Het installeren is eenvoudig en binnen twee minuten gedaan", vertelt Harsh9. De bijbehorende app wordt als nuttige aanvulling gezien. "Handig met een app zodat je kan zien hoelang je vat erin zit", merkt Wouter op. TestExpert voegt toe dat "het tappen makkelijker ging dan verwacht – al zou een cursus voor mij geen overbodige luxe zijn geweest".

"Elk glas smaakt alsof het direct in een café is getapt: vers, perfect gekoeld en met een mooie schuimkraag."

- Review.nl-tester

Praktisch in het dagelijks gebruik

De dagelijkse bediening verloopt soepel, al zijn er enkele praktische overwegingen. "Het apparaat maakt bijna geen geluid. Hij staat hier continu aan zodat hij op temperatuur blijft", deelt een van de testers. Ditchscraper merkt op dat deze versie een verbetering is ten opzichte van eerdere modellen: "geen geluid van het op druk houden, enkel als er getapt wordt". Een aandachtspunt is de omvang, want hij is niet heel makkelijk in een keuken weg te werken, is een mening die wordt gedeeld.

©Philips

✅ Pluspunten

  • Perfect gekoelde biertjes
  • Gebruiksvriendelijk
  • Produceert weinig geluid
  • Handige app-ondersteuning

❌ Minpunten

  • Relatief lange koeltijd
  • Temperatuur niet instelbaar
  • Hoge prijs voor fusten

Conclusie

Met een gemiddeld eindcijfer van 8,4 is de Philips PerfectDraft 5000 Series een overtuigende thuistap. De combinatie van strak design, goede koelprestaties en gebruiksgemak maakt het een waardevolle aanwinst voor bierliefhebbers. Wel moet je rekening houden met de aanschafprijs en de relatief dure fusten.