Kleine beschadigingen in stucwerk repareer je zo

© Andrey Gonchar

Kleine beschadigingen in stucwerk repareer je zo

Geplaatst: 22 januari 2024 - 09:02

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:17

Jurjen Idskes

Kleine beschadigingen in stucwerk zijn op den duur onvermijdelijk. Gelukkig kun je het opvullen van oude boorgaten, het herstellen van scheuren of een beschadigde hoek repareren gewoon zelf doen. We leggen het stap voor stap uit in deze handleiding.

Lees ook: Zo herstel je een te groot boorgat in de muur

Materialen

• Muurvuller
• Houten plankje

Gereedschap

• Plamuurmes
• Fijn schuurpapier
• Ontvetter
• Tang


0

Powered by

logo

Kant-en-klare muurvuller voor de muur

We beginnen met een klein stukje informatie over het materiaal. Vulmiddel en muurvuller zijn woorden voor hetzelfde product. Het wordt veel gebruikt en je koopt het bij iedere bouwmarkt. Er zijn twee verschillende soorten: namelijk kant-en-klare muurvuller en muurvuller dat je zelf nog moet aanmengen met water. We adviseren je om voor de kant-en-klare versie te kiezen. Dat heeft namelijk altijd de juiste consistentie. Vulmiddel in poedervorm wordt in grotere verpakkingen gekocht. Het is daardoor iets goedkoper, maar een hobbyklusser heeft niet veel aan dergelijke hoeveelheden.

Heb je het al in de gaten?

Vulmiddel en muurvuller

Een boorgat wegwerken

Boorgaten die je niet meer gebruikt, vul je op zodat je ze niet meer ziet. Het is een relatief eenvoudige reparatie als het een standaard gat betreft. Zit er nog een plug in het gat? Probeer die er dan uit te halen met een tang. Het kan makkelijk zijn om er eerst een (passende) schroef in te draaien en dan alles er in één keer uit te trekken.

Lukt het echt niet? Dan kun je proberen om de plug juist verder in het gat te drukken. Als zelfs dat onmogelijk is, knip je plug zo kort mogelijk af. Neem een klein plamuurmes en breng hiermee de muurvuller in het gat aan. Strijk dit helemaal glad en laat het drogen. Muurvuller heeft de neiging iets te krimpen. Daarom moet je het gat in sommige gevallen nog een keer opvullen. Als je tevreden bent, schuur je alles vlak en is de muur klaar om afgewerkt te worden.

Boorgat in muur

© Alena

Een scheur in het stucwerk repareren

Hoe ontstaat een scheur in het stucwerk eigenlijk? In de meeste woningen ontstaan na verloop van tijd ergens in de woning één of meerdere scheuren. Meestal worden die veroorzaakt door een combinatie van beweging van de constructie van de woning en de flexibiliteit van het stucwerk. Een gebouw beweegt namelijk meer dan je zou denken. Onder andere door temperatuurverschillen zetten materialen uit of krimpen ze juist weer. Als het stucwerk niet flexibel genoeg is, beweegt het niet mee en ontstaan er scheuren. Het helpt wanneer het pleistergips de ideale samenstelling heeft en de ondergrond goed is voorbereid. Maar vaak is het alsnog onvermijdelijk dat er na verloop van tijd kleine scheuren ontstaan.

Een scheur voorbereiden

Een scheur in de muur is meestal niet glad en recht. De randen brokkelen af en onder de scheur zit gruis en stof. Dat gaan we eerst wegwerken. Krab met bijvoorbeeld een plamuurmes loszittende stukjes weg. Probeer dus juist geen losse delen te redden. Je maakt de scheur iets groter, maar uiteindelijk wordt de reparatie hierdoor makkelijker. Maak het gedeelte van de muur daarna goed schoon. Gebruik een stofzuiger of kwast om kleine stukjes uit de scheur te zuigen of te vegen. Ontvet daarna alles, bijvoorbeeld met afwasmiddel.

Scheur in muur repareren

© Yekatseryna

De scheur opvullen

Gebruik een plamuurmes en vul de scheur in het stucwerk op met muurvuller. Zorg voor een strakke afwerking door het plamuurmes langs de scheur te halen. De muurvuller krimpt iets tijdens het drogen. Dus een extra laag is nodig - en soms is zelfs dat niet genoeg. Wacht hiervoor wel altijd tot de muurvuller echt helemaal droog is. Als de scheur compleet is opgevuld, gebruik je een stukje fijn schuurpapier en bereid je het gerepareerde gedeelte voor op de afwerking.

Scheur in muur repareren met een plamuurmes

© Piman Khrutmuang

Een buitenhoek repareren

Buitenhoeken in je woning hebben ook weleens de neiging om stukjes pleisterwerk te verliezen. De schade wordt na verloop van tijd automatisch erger. Bovendien valt dit type beschadiging direct op. Omdat je geen ondergrond hebt om de muurvuller tegenaan of in te duwen is het lastig om een hoek helemaal strak af te werken. Maar wij hebben een slimme tip waardoor dit wél mogelijk is. Het nadeel is dat deze behandeling op zich weer leidt tot een kleine beschadiging in het stucwerk. Maar die vul je later vrij gemakkelijk weer op.

Beschadigde buitenhoek binnenmuur

© AK | ID.nl

Een plankje tegen de muur slaan

Met een plankje creëer je gemakkelijk een oppervlakte waar je de muurvuller tegenaan duwt. Gebruik een paar spijkers en sla de plank tegen een kant van de muur waar de beschadiging zit. Zorg ervoor dat het plankje een stukje uitsteekt. Nu heb je een plat vlak om de muurvuller tegenaan te duwen. Laat het middel grondig drogen voor je verder gaat. Verwijder daarna het plankje en zet het vast aan de andere kant van de hoek waar de beschadiging zit. Herhaal het proces, laat het wederom drogen en haal het plankje weg. Vul de spijkergaten op en schuur de muurvuller bij waar nodig is.

De muur afwerken

De gaten en oneffenheden heb je nu weggewerkt. Maar de muur ziet er momenteel nog niet zo mooi uit. Het vulmiddel is namelijk duidelijk zichtbaar en heeft nooit dezelfde kleur als de rest van de muur. De laatste stap is het afwerken van de wand. Kies het behang of de verfkleur die je mooi vindt. Voor je het weet zien je muren er weer als nieuw uit!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten