ID.nl logo
Het tuinseizoen is geopend: bereid je tuin voor in maart 🌸
Huis

Het tuinseizoen is geopend: bereid je tuin voor in maart 🌸

De temperatuur stijgt, de zon laat zich weer vaker zien en de tuin komt na een winterslaap helemaal tot leven. Het tuinseizoen gaat van start, dus is er werk aan de winkel. Het is de hoogste tijd om de tuin klaar te maken voor bloei en groei. Trek de tuinhandschoenen aan en ga naar buiten!

  • Maart is de juiste tijd om winterharde planten en hagen te planten.
  • Geef de tuin een voorjaarsbeurt door te bemesten, snoeien en onkruid te wieden.
  • Maai, verticuteer en bemest het gazon weer voor de eerste keer van het jaar.

Nu al benieuwd wat je de komende maanden te doen staat? Bekijk de complete tuinkalender van januari tot en met december!

Grond voorbereiden en beplanten

Deze maand mag je de winterharde vaste planten in de tuin zetten. Door ze nu al te planten, ontwikkelen ze zich al goed voordat het volop zomer is. Hierdoor geniet je straks maximaal van mooie groene bladeren en vrolijk gekleurde bloemen. Bereid eerst de grond goed voor door de grond te bemesten. Als de grond nog niet is bekalkt, gebruik je een kalk die niet op stikstof van mest reageert. Geef de geplante planten regelmatig water als het droog weer is. Zomerbollen plant je binnen in potten om te laten groeien. En eenjarige klimplanten mag je ook binnen zaaien.

Verplanten en voldoende water geven

Maart is de beste maand om een haag te planten, omdat er een kleine kans is op vorstschade. Heb je haagplanten, heesters of bomen met blote wortels in de tuin staan? Deze mag je nu verplanten. Wanneer het blad later in het jaar is uitgelopen, is het lastiger om ze te verplanten. Plaats klimplanten tegen de schutting om een mooie groene wand te creëren. Zet de uitgegroeide bollen uit potten en bakken in de tuin. Maar laat kuipplanten nog wel binnen staan.

Onkruid wieden nu je er nog makkelijk bij komt

Verwijder uitgebloeide bloemen van de narcis en het viooltje. Laat het sneeuwklokje, de winterakoniet, krokus, botanische tulp, blauwe druif, dwergiris en sterhyacint in de grond zitten. Van deze bloemen verwijder je pas het blad als dat helemaal vergeeld is. De hagen, (fruit)bomen en rozen kunnen na de winter wel wat voedingsstoffen gebruiken. Bemest de planten, zodat ze weer op volle kracht groeien en bloeien. Zorg dat je regelmatig onkruid uit de tuin wiedt. Doordat de andere planten nu beginnen te groeien, kom je steeds minder makkelijk bij het onkruid. Als het niet vriest, kan het noppenfolie en vliesdoek ter bescherming van de planten weg. Houd het weerbericht wel in de gaten, zodat je de planten weer beschermt als het toch nog gaat vriezen. Om te zorgen dat je straks weer lekker buiten zit, maak je nu de tuinmeubels schoon.

Hoe? Dat lees je in Weg met die groene aanslag! Dit zijn de beste tips voor het schoonmaken van tuinmeubels

Nieuwe tuinmeubels nodig?

Staat leuk, zit lekker

Zet de snoeischaar erin

Pak de snoeischaar er maar weer bij. Snoei de zijtakken van de klimrozen een stuk terug, tot het vijfde oog. De hoofdtakken laat je zitten, tenzij je een oude klimroos wilt verjongen. De knotwilg mag je tot halverwege maart nog snoeien. Knip de dorre delen van deze wilg met een heggenschaar af. Van de olijfboom snoei je de dode en naar binnen groeiende takken. De schaar mag je ook in de klimop zetten, als je dit nog niet hebt gedaan. Snoei de clematis en de vlinderstruik terug. En de heiligenbloem, alsem, lavendel en maagdenpalm.

Het gazon weer maaien, verticuteren en bemesten

Wanneer het gras weer begint te groeien, maai je het gazon voor de eerste keer dit jaar. Met een hark haal je de viltlaag van mos en tuinvuil van het gazon. Hierdoor krijgt het gras weer ruimte om te groeien. Is er te veel mos en vuil om weg te harken? Verticuteer het gazon dan. Lucht en water bereiken hierdoor weer beter de bodem bij de graswortels. Voor een klein gazon is een verticuteerhark prima, voor een groot gazon is een verticuteermachine handiger. Strooi na het verticuteren een laagje compost over het gazon heen. Je tuin is weer klaar voor de lente.

Lees ook: Gras vol mos? Dit wil je weten over het verticuteren van je gazon