Dit kun je doen tegen meeuwenoverlast
Het is april en dat betekent dat het broedseizoen van de meeuwen er weer aankomt. En dat kan zorgen voor veel overlast: van opengescheurde vuilniszakken op straat tot geluidsoverlast en heel veel vogelpoep op je tuinmeubels. Áls je al buiten kunt zitten, want soms zijn ze zó agressief dat je niet eens meer je balkondeur kunt opendoen. In dit artikel lees je wat je wél en níet kunt doen tegen meeuwenoverlast.
In Nederland zijn meeuwen beschermde vogels onder de Wet natuurbescherming. Dit betekent dat het verstoren, vangen of doden van meeuwen strikt verboden is. Ook het vernielen van nesten is illegaal. Gelukkig zijn er wel diverse methoden toegestaan om overlast tijdens het broedseizoen (dat globaal loopt van april tot en met augustus) te beperken.
Lees ook: Acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte
Broedende meeuwen kunnen allerlei soorten overlast veroorzaken. Zo maken ze veel lawaai, vooral 's ochtends vroeg. Daarnaast poepen ze alles onder. Wie een meeuwennest in de buurt heeft, moet regelmatig zijn ramen, tuinmeubilair en auto schoonmaken. Ook aan het buitenhangen van de was kleeft tijdens het broedseizoen een risico. Daarnaast zoeken de meeuwen doorlopend naar voedsel. Vuilniszakken die aan de straat staan pikken ze open. Dat trekt niet alleen nóg meer meeuwen aan, maar ook ander ongedierte zoals ratten en muizen. Tot slot kunnen meeuwen tijdens het broedseizoen bijzonder beschermend zijn over hun nestgebied. Ze kunnen soms agressief reageren op mensen of dieren die ze als een bedreiging zien, waarbij ze er zelfs niet voor terugdeinzen om letterlijk in de aanval te gaan.
©Denis Martynov
Heel veel geluidsoverlast?
Een koptelefoon met noise-cancelling kan helpen!
Waar is de meeste meeuwenoverlast?
Vooral in de kustgebieden, zoals die in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland, komt veel meeuwenoverlast voor. Steden als Den Haag, Alkmaar en Haarlem rapporteren regelmatig incidenten met meeuwen, vooral tijdens het broedseizoen. Maar ook landinwaarts neemt de overlast toe: zo heeft inmiddels ook bijvoorbeeld een stad als Utrecht er regelmatig mee te kampen.
⛔ Dit mag je niet doen tegen meeuwenoverlast Omdat meeuwen beschermd zijn, mag je ze niet opzettelijk verontrusten, vangen of doden. Ook is het verboden om tijdens het broedseizoen hun nesten te vernielen of te verwijderen. Je mag ook niet de eieren rapen, ze uit het nest halen of kapotmaken.
Dit kun je wél doen tegen meeuwenoverlast
• Afschrikken met geluid
Er zijn speciale apparaten die een ultrasoon geluid uitzenden waar meeuwen niet tegen kunnen. Deze geluiden kunnen wij mensen niet horen.
• Visuele afschrikmiddelen
Het plaatsen van neproofvogels, vogelvliegers of het ophangen van reflecterende objecten kan een dak minder aantrekkelijk maken voor meeuwen.
• Netten en pinnen
Door op het dak netten te spannen of pinnen neer te zetten kun je voorkomen dat daar gaan nestelen.
• Voorkomen dat ze voedsel kunnen vinden
Meeuwen komen vaak af op etensresten. Zorg ervoor dat vuilnisbakken goed dicht zitten zijn en dat er geen afval rondom containers slingert. Is het bij jou in de straat nog de gewoonte om afval gewoon in een vuilniszak langs de straat te zetten? Doe dit dan zo dicht mogelijk op het moment dat de vuilniswagen langskomt en zet het bijvoorbeeld niet al de middag of avond ervoor op straat.
©Chemari
Pinnen! Pinnen! Pinnen!
(om jezelf uit de nesten te werken)
Zo voorkom je zoveel mogelijk dat meeuwen gaan nestelen
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkom en dat meeuwen een volgend broedseizoen weer jouw dak opzoeken. Een paar daarvan hebben we hierboven al besproken, maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen. Verwijder na het broedseizoen alle lege nesten en maak vroeg in het jaar (in januari of februari, maar in ieder geval vóór begin april) het dak schoon. Zorg dat er geen takken, bladeren en ander materiaal meer ligt waarmee meeuwen een nest zouden kunnen bouwen. Wil je én meeuwen afschrikken én duurzaam bezig zijn? Overweeg dan een sedumdak. Meeuwen houden niet van groene daken. Die houden namelijk water vast – en eieren die nat worden, komen niet uit.
Lees ook: Dit zijn de voordelen van een groen dak
Wat doet de gemeente? Kort antwoord: dat hangt een beetje af van de gemeente waar je woont. Soms geeft een gemeente subsidie voor meeuw-werende maatregelen. In bijvoorbeeld Haarlem kun je daarvoor bijvoorbeeld maximaal 400 euro (link) krijgen. In Den Haag kun je gratis extra sterke vuilniszakken (link) ophalen, die minder makkelijk opengepikt kunnen worden door meeuwen. Kijk dus vooral op de website van de plaats waar jij woont. Gebruik de zoekterm Meeuwen om te zien of en zo ja wat de gemeente voor jou kan doen.