Barbecue kopen: gas, elektrisch of houtskool?
De zomer heeft z’n weg naar ons land eindelijk weer gevonden, en dat betekent dat we weer massaal aan het grillen slaan. Veel mensen vragen zich af: welke bbq moet ik kopen? Je kunt natuurlijk prima zo’n wegwerpbarbecue uit de supermarkt gebruiken, maar wie wat duurzamer aan de slag wil, kan beter een barbecue kopen die heel wat jaren meegaat. Maar wat voor soorten barbecues zijn er eigenlijk, en waar moet je op letten bij de aankoop van zo’n grillwonder? Wij helpen je op weg.Belangrijk om te weten is dat er grofweg drie verschillende soorten barbecues zijn, namelijk de houtskoolbarbecue, de gasbarbecue en de elektrische barbecue. Technisch gezien is er dan ook nog de buitenkeuken. Wil je daar meer over weten? Lees dan onze Koopwijzer Buitenkeuken.
Voor- en nadelen verschillende soorten barbecues
Het voordeel van een houtskoolbarbecue is dat het eten dat je erop grilt een authentieke rokerige barbecuesmaak krijgt én dat deze barbecues vaak zeer betaalbaar zijn. Het nadeel is dat het verhitten van houtskool en briketten lang duurt (meer planning dus) en dat je de temperatuur niet eenvoudig kunt regelen. Ook produceren houtskoolbarbecues veel rook. Gasbarbecues hebben dat niet: deze zijn binnen een paar minuten op temperatuur, veroorzaken weinig rook (vergelijkbaar met koken op gas) en de temperatuur is volledig regelbaar. De kenmerkende rokerige smaak is er echter niet en een gasbarbecue kost aanzienlijk meer dan een houtskoolbarbecue. Daarnaast moet je uiteraard gasflessen aanschaffen om de barbecue te kunnen gebruiken. Wil je dat niet, dan is een elektrische barbecue een goede optie. Ook die zijn duurder dan houtskoolbarbecues, maar zijn onmiddellijk na het aanzetten te gebruiken, generen weinig rook (dus ook binnen te gebruiken) en hebben een volledig regelbare temperatuur. Je hebt geen gasfles nodig, maar wel een stopcontact, houd daar rekening mee. Ook een elektrische barbecue zorgt niet voor het rokerige smaakje, maar of dat echt een nadeel is, dat verschilt per persoon. Een elektrische barbecue is doorgaans zeer compact.
©PXimport
Houtskoolbarbecue
Wanneer je een houtskoolbarbecue wilt kopen, is het vooral belangrijk om na te denken over de grootte van de groep mensen waarvoor je, nu en in de toekomst, eten wilt gaan bereiden. Je kunt houtskoolbarbecues namelijk krijgen van modelletje tafel-bbq tot uitvoeringen geschikt voor 12 personen (onder andere van Weber). Houd er rekening mee dat een heel grote houtskoolbarbecue ook aanzienlijk meer kolen nodig heeft en het dus nog langer duurt voordat deze op temperatuur is.
Zoek je een middelgroot model, kijk dan vooral ook naar de mogelijkheden tot verplaatsen (denk aan wielen en handvat) zodat je de barbecue niet alleen overal in je tuin kunt neerzetten, maar ook eenvoudig weer kunt opbergen. Kijk ook goed naar de reinigingsmogelijkheden. Zo zijn er goedkope modellen waarbij je de asrestanten er zelf uit moet scheppen, maar er zijn ook veel modellen die een systeem hebben waarbij je de asresten via de onderkant in een bak kunt laten vallen. Dat scheelt je een hoop gedoe met schoonmaken!
En last but not least: denk ook aan extra rekjes waar je eventueel een bord of vlees op kunt leggen, want die hebben met name de goedkopere barbecues niet altijd. Ben je een echte fijnproever? Overweeg dan ook eens de Green Egg-barbecues. Zeer prijzig, maar dankzij het keramiek en de vorm ideaal voor het perfect bereiden van vlees.
Gasbarbecue
Wil je een gas bbq kopen? Ook dan is de grootte belangrijk, maar ditmaal om andere redenen. Uiteraard betekent een grotere gasbarbecue ook dat je voor meer mensen tegelijk kunt grillen, maar het betekent ook dat er meer branders op kunnen zitten. Vaak kun je deze branders ook afzonderlijk instellen. Hoe meer afzonderlijk afstelbare branders de barbecue heeft, hoe meer kookzones je hebt. Dit betekent bijvoorbeeld dat je aan de linkerkant van je barbecue een biefstuk kunt bakken in het vuur met directe verhitting, terwijl je aan de rechterzijde of in het midden iets bakt op een veel lagere temperatuur. Groter betekent in dit geval dus in sommige gevallen ook veelzijdiger. Zorg er dan wel voor dat je een model kiest met voldoende plek voor de gasfles, en natuurlijk dat deze eenvoudig te installeren is.
Je betaalt er iets meer voor, maar de aanschaf van een gasbarbecue met infraroodbrander is het overwegen waard. Met een infraroodbrander bereik je extra hoge temperaturen, blijft je vlees sappiger, is het vlees sneller klaar én verbruik je minder gas dan met gewone branders. Er zijn gasbarbecues verkrijgbaar met uitsluitend infraroodbranders en met een combinatie van traditionele gasbranders en infraroodbranders.
Controleer ook de dikte van het grillrooster. Hoe dikker het rooster, hoe duurzamer – en daarnaast houdt een dikker rooster z’n warmte langer vast. Daarnaast geldt ook dat het fijn is als er niet te veel ruimte zit tussen de onderlinge delen van het rooster. Ten eerste omdat het vlees op die manier gelijkmatiger gaart en schroeit, maar vooral ook omdat de kans dat kleiner voedsel tussen de grilldelen valt zo een stuk kleiner is.
Tot slot is het belangrijk om – met het ook op het reinigen – een barbecue te kiezen waarvan de onderdelen eenvoudig te verwijderen zijn. Want hoewel een gasbarbecue lang zo vies niet wordt als een houtskoolbarbecue, moet je hem toch schoonmaken nadat je hem gebruikt hebt.
Elektrische barbecue
Een elektrische barbecue is doorgaans compacter dan de andere twee soorten. Wil je met veel mensen barbecueën, dan is een elektrische barbecue dus minder geschikt. In tegenstelling tot de gasbarbecue en de houtskoolbarbecue is de grootte dus geen belangrijke factor bij je keuze. Waar je wél goed over na moet denken, is of je een tafelbarbecue wilt of een model met een onderstel. Vind je die keuze moeilijk, dan raden we je een tafelmodel aan met een optioneel onderstel, zodat je altijd flexibel bent in hoe je wilt gaan grillen. Let bij de aanschaf van een elektrische barbecue vooral ook op het vermogen, met name als je graag op zeer hoge temperaturen grilt.
Ook een elektrische barbecue moet je natuurlijk schoonmaken, maar aangezien het vaak zeer compacte modellen zijn, is de kans zeer groot dat het te reinigen onderdeel in je vaatwasser past. Tip: controleer dat voordat je hem daadwerkelijk koopt, want het zou jammer zijn als hij bijna past, maar nét niet.
Controleer daarnaast vooral ook de lengte van het snoer dat bij de barbecue geleverd wordt. Is dat lang genoeg om de barbecue te kunnen neerzetten op de plek die je wilt? Zo niet, dan heb je een verlengsnoer nodig. Wanneer het snoertje aan de bbq zelf heel kort is, betekent dit dat je de stekkerdoos van het verlengsnoer op tafel moet leggen – en dat kan onhandig zijn
Wat verder belangrijk is bij elektrische barbecues, is de aanwezigheid van een dekselthermometer. Aangezien een van de voordelen van elektrisch grillen is dat je de temperatuur zelf kunt reguleren, is zo’n thermometer toch wel heel erg handig!
Elektrische barbecues zijn verkrijgbaar met traploze afstelling of met vooraf gedefinieerde warmtestanden. Wie zelf veel controle wil hebben gaat voor de eerste optie, maar wil je altijd hetzelfde resultaat, dan is laatstgenoemde categorie waarschijnlijk geschikter voor je.
Tot slot, denk eraan dat je een elektrische barbecue, in tegenstelling tot een houtskool- en gasbarbecue, niet zomaar buiten kunt laten staan. Koop dus een model dat compact genoeg is om binnen op te kunnen bergen. Extra tip: een elektrische barbecue doet ook prima dienst als (grote) gourmetset, dus mocht je ruimte tekort komen, dan kan die mooi de deur uit!