Badkamer renoveren: zo verwijder je oude wandtegels
Ga je als klusser je badkamer renoveren en zelf de wandtegels van de muur halen? Dat kan natuurlijk. Met deze handige tips kom je te weten hoe je de wandtegels snel en systematisch verwijdert.
Je loopt je badkamer binnen en komt tot de conclusie dat de stijl is verouderd en niet meer bij je smaak past. Tijd voor verandering! Door de muren opnieuw te betegelen, verander je de complete uitstraling van de ruimte. Maar je zult natuurlijk eerst de oude tegels moeten verwijderen. In deze handleiding ontdek je de eenvoudigste manier om dat te doen. We behandelen onder meer:
-
Voorbereidingen en overwegingen
-
De muurtegels loshalen
-
Het verwijderen van lijm of specie
-
Ook lezen: Zo installeer je waterbespaarders voor kranen en douches
Gereedschap en benodigdheden
Handschoenen
Veiligheidsbril
Stofmasker
Voegenschraper of dunne schroevendraaier
Hamer
Beitel
Eventueel: boorhamer met platte beitel
Voorkom beschadigingen
Als trotse klussers gaan we natuurlijk niet lukraak aan de slag. We zorgen eerst voor de nodige bescherming, want het is niet de bedoeling dat je vloer beschadigd raakt door vallende muurtegels. Leg daarom een beschermende laag op de vloer. Een dik stuk karton of een stevig zeil is voldoende.
Hetzelfde geldt voor sanitair dat nog aanwezig is. Bescherm dat goed tegen rondvliegende stukken tegel. Neem je de complete badkamer onder handen en ga je alles vervangen? Dan kun je uiteraard een stukje minder voorzichtig te werk gaan.
©Kirk Fisher
Bescherm jezelf! Let wel altijd op je eigen veiligheid. Zet daarom een veiligheidsbril op en draag een stofmasker. Over het algemeen is werken met handschoenen prettiger wanneer je tegels gaat verwijderen.
Voor je begint: lijm of specie
Voordat we beginnen is het belangrijk om te weten hoe de huidige constructie in elkaar zit. Is er lijm of specie gebruikt? Bij moderne badkamers zijn wandtegels meestal aan de muur vastgelijmd. Die zijn eenvoudiger te verwijderen dan tegels die met specie zijn vastgemaakt. Specie is cement dat tegels aan elkaar verbindt. Het wordt ook wel mortel genoemd.
Het is helaas niet altijd even makkelijk om te zien of wandtegels met lijm of specie zijn bevestigd. Soms zie je bij een rand of een hoekje het materiaal onder de tegel uitkomen. Specie is grijs en brokkelig, terwijl tegellijm een stuk gladder en lichter van kleur is.
Is het niet zichtbaar? Begin dan gewoon met het verwijderen van de eerste tegel om te kijken welk verbindingsmiddel gebruikt is. Verderop in het artikel staat hoe je dat doet.
Gelijmde tegels komen meestal in één stuk van de muur af, terwijl de tegels verbonden met specie meestal vaster zitten. Hierdoor breken tegels in stukken en blijven er delen vastzitten aan de muur. Die moet je allemaal individueel loshakken.
©Dima
Overweging: wil je de tegels hergebruiken?
Meestal worden oude wandtegels weggegooid. Wil je ze toch bewaren? Dat kan. Om breken te voorkomen, is het handig om alle voegen te verwijderen. Hierdoor zorg je voor de nodige speling die voorkomt dat tegels zomaar door midden breken. Bedenk wel dat alle tegels redden een pittige opgave is.
Zo verwijder je de voegen tussen muurtegels
Voegspecie verwijderen is tijdrovend. Het gebruik van een multitool is al snel te grof en te krachtig. Wanneer je ervaring hebt en de tegels niet wilt bewaren, kun je dit gereedschap gebruiken. Wij raden het gebruik van een voegenschraper aan (ook als elektrische variant verkrijgbaar). Heb je die niet in huis? Gebruik dan met een stevig stanleymes of een dunne schroevendraaier.
Schraap een flinke laag van de specie af. Deze stap is alleen nodig als de tegels met specie zijn vastgemaakt. Je slaat het voegen schrapen gewoon over als je te maken hebt met verlijmde tegels.
©Dmitriy Melnikov
De eerste tegel loshalen
Dan gaan we nu de eerste tegel van de wand halen! Dat is meteen ook verreweg het moeilijkste exemplaar om te verwijderen. Maar we hebben een tip voor je. Probeer eerst een losse of kapotte tegel te vinden door met de achterkant van een schroevendraaier of beitel op een tegel te tikken. Als de tegel meebeweegt of hol klinkt, heb je geluk en begin je daar.
Anders start je in een hoek, bij voorkeur bovenaan. Wanneer het loshalen van de eerste tegel echt niet lukt, kun je ervoor kiezen om die te breken. Sla eenvoudigweg een paar keer stevig met een hamer op de tegel. Na het breken van de tegel is het verwijderen geen probleem meer.
De tegels van de muur te halen
Nadat de eerste tegel verwijderd is, gaat de rest redelijk gemakkelijk. Plaats simpelweg een beitel achter elke volgende tegel. Tik met de hamer op de achterkant van de beitel en ga op deze manier de hele muur langs.
Tegels die met specie vastzitten komen niet altijd makkelijk los. In dat geval is de klus fysiek een stuk zwaarder. Is het erg lastig? Dan raden we het gebruik van een boorhamer met platte beitel aan. Ga voorzichtig te werk, want door de kracht van de machine is de kans aanwezig dat de onderliggende muur beschadigd raakt.
©Simin Zoran
De resten van lijn of specie verwijderen
Meestal blijft er wat materiaal achter na het verwijderen van de tegels. Lijm haal je met een plamuurmes van de muur. Kleine onregelmatigheden werk je eventueel weg met een schuurmachine. Het verwijderen van specie is ietsje lastiger. Als de wand erg ongelijk of brokkelig is, kan het nodig om de muur opnieuw te stucen. Die klus laat je het best aan een professional over, tenzij je hier ervaring mee hebt.
Alle tegels verwijderd? Lees dan Badkamer renoveren: zo betegel je de wanden