Zo installeer je waterbespaarders voor kranen en douches
Je maandelijkse kosten verminderen én het klimaat helpen? Dat kan door waterbesparende kranen in je woning te installeren. Het is een simpele en voordelige oplossing waar je veel profijt van hebt. Lees hier hoe je vandaag nog begint met water besparen!
Waterbespaarders en zuinige douchekoppen installeren kost weinig geld en is niet moeilijk. Volg de onderstaande tips en verlaag niet alleen je waterverbruik, maar ook je gasrekening!
-
Waarom kiezen voor waterbespaarders?
-
Zo kies je de juiste onderdelen
-
De installatie van de waterbespaarders
-
Meer trucs om water te besparen lees je in dit artikel!
Gemiddeld gebruikt een inwoner van Nederland ongeveer 130 liter water per dag. Dat is allemaal drinkwater dat grondig is gereinigd, en dat proces is slecht voor het milieu. Bovendien is er op veel plaatsen in de wereld een ernstig tekort aan schoon drinkwater. Dat zijn dus zomaar een paar redenen om je watergebruik de kop in te drukken. Daarbovenop is water besparen ook goed voor je eigen portemonnee.
Met een waterbesparende kraan of douchekop ga je niet alleen zuiniger met water om. Wanneer je een warme douche neemt, hoeft er ook minder water per minuut te worden opgewarmd. Water besparen helpt dus ook om je energierekening te verlagen!
©splitov27
Waterbespaarders voor normale kranen
Voor standaard kranen kiezen we voor zogenaamde waterbespaarders. Dat zijn ronde kunststof onderdelen die je onder de tuit van je kraan plaatst. De meeste kranen in Nederland hebben een tuit die je open kunt draaien. Hierdoor is de installatie van een waterbespaarder een fluitje van een cent. Waterbespaarders voegen lucht toe voor een aangenamere en dikkere straal. Vandaar dat ze ook wel 'aerators' worden genoemd.
De douchekop vervangen
Sta je graag lekker lang onder de douche? Gemiddeld kost een douchebeurt ruim 44 liter water. Je kunt al een hoop besparen door iets korter te douchen. Maar met een waterbesparende douchekop wordt het allemaal een stukje makkelijker. Zo ’n douchekop doet meer dan een waterbespaarder, zodat je tijdens je douchebeurt niks inlevert op het gebied van comfort.
Minder water per minuut door je douchekop laten stromen: het klinkt alsof je veel minder plezier beleeft tijdens het douchen. In de praktijk is dat gelukkig niet waar, want moderne waterbesparende douchekoppen voegen bijvoorbeeld lucht toe voor een extra dikke straal. Hierdoor geniet je van de druk die je gewend bent. Daarnaast wordt het water mooi gelijk verdeeld, en dat zorgt voor meer comfort tijdens het douchen.
©RossandHelen
Douchekoppen zijn onderverdeeld in klassen
Als je op zoek bent naar een waterbesparende douchekop, zie je soms door de bomen het bos niet meer. De onderstaande labels helpen je een handje:
· Klasse Z: Dit zijn de echte waterbespaarders. Het doorstroomvolume is 4,2 tot 6,9 liter per minuut.
· Klasse A: Maximaal 8,7 liter per minuut.
· Klasse S: Dit is een standaard douchekop met een maximaal doorstroomvolume van 11,5 liter water per minuut.
· Klasse B t/m D: De klassen die daarna komen verbruiken meer water dan gebruikelijk en zijn de grote verspillers.
Welke klasse heeft jouw douchekop?
Geen idee welke klasse je huidige douchekop heeft? Geen probleem, want met een handige truc kom je snel te weten onder welke klasse je huidige douchekop valt. Hiervoor heb je een emmer nodig waarvan je het volume weet en een stopwatch, bijvoorbeeld eentje die op je smartphone zit.
· Houd de douchekop boven de emmer en draai de douchekraan helemaal open. Op hetzelfde moment zet je de stopwatch aan. · Wacht tot de emmer vol is en stop de tijd. · Pas de volgende formule toe om de doorstroomsnelheid te bepalen: deel de inhoud van de emmer door het aantal seconden op de stopwatch en vermenigvuldig dat met 60 (seconden).
Voorbeeld: Duurde het 40 seconden om een emmer van 5 liter vol te laten lopen? Dan is de formule: 5 : 40 = 0,125. Dat vermenigvuldig je met 60 = 7,5 liter per minuut. Deze douchekop valt dus onder klasse A.
©Robert Kneschke
Een waterbespaarder installeren
Overtuigd van de voordelen? Dan gaan we nu aan de slag! Volg de onderstaande stappen om dit klusje binnen een paar minuten af te ronden.
· Draai de tuit van de kraan los. Lukt dat niet met de hand? Gebruik dan een tang met daaronder een theedoek of handdoek om beschadigingen te voorkomen.
· Is de binnenkant erg vies? Maak die dan schoon met een mengsel van afwasmiddel, azijn en water.
· Leg de waterbespaarder in de tuit.
· Draai de tuit weer goed vast.
Kies je voor waterbespaarders in je douchekop? Draai dan in plaats van de tuit de hele douchekop los en plaats de waterbespaarder tussen het uiteinde van de slang en het handvat van de kop.
Een waterbesparende douchekop installeren
Voor je douche raden we eigenlijk een compleet nieuwe douchekop aan, met name voor het comfort. Modellen van klasse Z zijn al vanaf een euro of 15 verkrijgbaar.
· Verwijder je oude douchekop door deze los te draaien van de slang, of draai deze los van de muur/het plafond bij moderne douches.
· Draai de waterbesparende douchekop vast.
Dat was het! Zo zie je maar: met een paar simpele stappen en een kleine investering bespaar je op jaarbasis heel wat geld en leef je een stukje duurzamer.