Zo installeer je waterbespaarders voor kranen en douches

Zo installeer je waterbespaarders voor kranen en douches

Geplaatst: 3 november 2023 - 08:59

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:04

Jurjen Idskes

Je maandelijkse kosten verminderen én het klimaat helpen? Dat kan door waterbesparende kranen in je woning te installeren. Het is een simpele en voordelige oplossing waar je veel profijt van hebt. Lees hier hoe je vandaag nog begint met water besparen!

Gemiddeld gebruikt een inwoner van Nederland ongeveer 130 liter water per dag. Dat is allemaal drinkwater dat grondig is gereinigd, en dat proces is slecht voor het milieu. Bovendien is er op veel plaatsen in de wereld een ernstig tekort aan schoon drinkwater. Dat zijn dus zomaar een paar redenen om je watergebruik de kop in te drukken. Daarbovenop is water besparen ook goed voor je eigen portemonnee.

Met een waterbesparende kraan of douchekop ga je niet alleen zuiniger met water om. Wanneer je een warme douche neemt, hoeft er ook minder water per minuut te worden opgewarmd. Water besparen helpt dus ook om je energierekening te verlagen!

Water besparen met de douchekop

© splitov27

Waterbespaarders voor normale kranen

Voor standaard kranen kiezen we voor zogenaamde waterbespaarders. Dat zijn ronde kunststof onderdelen die je onder de tuit van je kraan plaatst. De meeste kranen in Nederland hebben een tuit die je open kunt draaien. Hierdoor is de installatie van een waterbespaarder een fluitje van een cent. Waterbespaarders voegen lucht toe voor een aangenamere en dikkere straal. Vandaar dat ze ook wel 'aerators' worden genoemd.

0

Powered by

logo

De douchekop vervangen

Sta je graag lekker lang onder de douche? Gemiddeld kost een douchebeurt ruim 44 liter water. Je kunt al een hoop besparen door iets korter te douchen. Maar met een waterbesparende douchekop wordt het allemaal een stukje makkelijker. Zo’n douchekop doet meer dan een waterbespaarder, zodat je tijdens je douchebeurt niks inlevert op het gebied van comfort.

Minder water per minuut door je douchekop laten stromen: het klinkt alsof je veel minder plezier beleeft tijdens het douchen. In de praktijk is dat gelukkig niet waar, want moderne waterbesparende douchekoppen voegen bijvoorbeeld lucht toe voor een extra dikke straal. Hierdoor geniet je van de druk die je gewend bent. Daarnaast wordt het water mooi gelijk verdeeld, en dat zorgt voor meer comfort tijdens het douchen.

Man zingt onder de douche

© RossandHelen

Douchekoppen zijn onderverdeeld in klassen

Als je op zoek bent naar een waterbesparende douchekop, zie je soms door de bomen het bos niet meer. De onderstaande labels helpen je een handje:

· Klasse Z: Dit zijn de echte waterbespaarders. Het doorstroomvolume is 4,2 tot 6,9 liter per minuut.
· Klasse A: Maximaal 8,7 liter per minuut.
· Klasse S: Dit is een standaard douchekop met een maximaal doorstroomvolume van 11,5 liter water per minuut.
· Klasse B t/m D: De klassen die daarna komen verbruiken meer water dan gebruikelijk en zijn de grote verspillers.

Welke klasse heeft jouw douchekop?

Geen idee welke klasse je huidige douchekop heeft? Geen probleem, want met een handige truc kom je snel te weten onder welke klasse je huidige douchekop valt. Hiervoor heb je een emmer nodig waarvan je het volume weet en een stopwatch, bijvoorbeeld eentje die op je smartphone zit.

Voorbeeld: Duurde het 40 seconden om een emmer van 5 liter vol te laten lopen? Dan is de formule: 5 : 40 = 0,125. Dat vermenigvuldig je met 60 = 7,5 liter per minuut. Deze douchekop valt dus onder klasse A.

Waterbesparend element in de kraan

© Robert Kneschke

Een waterbespaarder installeren

Overtuigd van de voordelen? Dan gaan we nu aan de slag! Volg de onderstaande stappen om dit klusje binnen een paar minuten af te ronden.

· Draai de tuit van de kraan los. Lukt dat niet met de hand? Gebruik dan een tang met daaronder een theedoek of handdoek om beschadigingen te voorkomen.
· Is de binnenkant erg vies? Maak die dan schoon met een mengsel van afwasmiddel, azijn en water.
· Leg de waterbespaarder in de tuit.
· Draai de tuit weer goed vast.

Kies je voor waterbespaarders in je douchekop? Draai dan in plaats van de tuit de hele douchekop los en plaats de waterbespaarder tussen het uiteinde van de slang en het handvat van de kop.

Een waterbesparende douchekop installeren

Voor je douche raden we eigenlijk een compleet nieuwe douchekop aan, met name voor het comfort. Modellen van klasse Z zijn al vanaf een euro of 15 verkrijgbaar.

· Verwijder je oude douchekop door deze los te draaien van de slang, of draai deze los van de muur/het plafond bij moderne douches.
· Draai de waterbesparende douchekop vast.

Dat was het! Zo zie je maar: met een paar simpele stappen en een kleine investering bespaar je op jaarbasis heel wat geld en leef je een stukje duurzamer.

0

Powered by

logo

Vraag een offerte aan voor verduurzaming:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten