Statiegeldblikjes handig (én hygiënisch) bewaren: zo doe je dat
Sinds april wordt er in Nederland statiegeld geheven op blikjes. Een uitstekend initiatief voor het milieu, maar waar laat je al die lege blikjes? Lege flessen is één ding (want daar draai je gewoon de dop weer op), maar blikjes kunnen gaan lekken en stinken. In dit artikel lees je hoe je het best statiegeldblikjes bewaren kunt.
In het kort:
- Hoe bewaar je statiegeldblikjes het best?
- Drie manieren om blikjes op te bergen
- Tips voor hygiënische opslag
Lees ook: De airfryer schoonmaken met een vaatwastablet en andere handige tips
Sinds 1 april 2023 is er in Nederland statiegeld ingevoerd op blikjes. Dit statiegeld geldt voor alle metalen drankverpakkingen van maximaal 3 liter. In de praktijk gaat het daarbij dus vooral om frisdrank- en bierblikjes en om kleine fusten voor de thuistap. Het doel is om zwerfafval te verminderen en recycling te stimuleren. Je betaalt nu 15 cent extra voor een blikje, en je krijgt dat bedrag terug als je het blikje inlevert bij een innamepunt in de supermarkt.
Een prima maatregel voor het milieu, maar hoe bewaar je als consument al die blikjes nu eigenlijk het best? Want blikjes nemen in vergelijking met plastic flessen behoorlijk wat ruimte in. Bovendien kunnen ze sneller deuken, lekken, plakken en gaan stinken. Met onderstaande tips berg jij ze voortaan hygiënisch en praktisch op.
Spoel blikjes om voordat je ze opbergt
Voordat je de statiegeldblikjes opbergt, kun je ze het best eerst even omspoelen met koud water. Hiermee voorkom je dat er plakkerige drankresten achterblijven. Dep de blikjes na het omspoelen droog met keukenpapier. Let er bij het omspoelen wel op dat de barcode op het blik goed zichtbaar en leesbaar blijft, anders wordt het blikje niet geaccepteerd. Houd de blikjes dus het liefst netjes en ongedeukt.
©motorolka
3 manieren om jouw blikjes te bewaren
1. Gebruik een blikjeshouder
Een blikjeshouder, ook wel een blikkenrek genoemd, is ideaal om je statiegeldblikjes in op te bergen. Een blikjeshouder zorgt ervoor dat de blikjes netjes rechtop staan, wat lekkage voorkomt. Kies bij voorkeur een houder van stevig plastic of metaal met gaatjes, zodat lucht goed kan circuleren en de blikjes kunnen drogen. Dat voorkomt vochtophoping en schimmelvorming.
Plaats de blikjeshouder op een droge plek in huis, bijvoorbeeld in een kast of kelder, maar vermijd direct zonlicht, want daarvan kunnen de blikjes gaan verkleuren. Maak de blikjeshouder wel af en toe schoon. Dat kan gewoon met warm water en afwasmiddel. Zo voorkom je bacteriegroei en onaangename geurtjes.
2. Bewaar ze in dozen
Het bewaren van statiegeldblikjes in kartonnen dozen of plastic bakjes met deksel werkt ook heel goed. De blikjes blijven zo mooi bij elkaar en er komt geen stof op. Kies bij voorkeur voor stevige bakken en dozen en maak eventueel vakjes met kartonnen tussenschotten, zodat de blikjes netjes rechtop blijven staan. Zet de dozen op een droge, donkere plek in huis zoals een kast of kelder, zodat ze niet worden blootgesteld aan vocht en direct zonlicht.
©Supachai
3. Gebruik plastic zakken
Grote plastic afvalzakken kunnen ook worden gebruikt voor de opslag van statiegeldblikjes, mits de zakken goed worden afgesloten met een knoop of touwtje. Hang de gevulde zakken aan een haak of spijker, zodat ze overeind blijven en niet omvallen. Let er op dat de zakken geen scheuren of gaatjes vertonen. Het nadeel van plastic zakken is wel dat de blikjes op elkaar liggen, waardoor ze sneller deuken kunnen oplopen en gaan lekken.
©Nsit0108
Lever regelmatig in
Zorg ervoor dat je de ingezamelde statiegeldblikjes regelmatig, bijvoorbeeld één keer per week, inlevert bij de supermarkt. Laat de voorraad blikjes niet te groot worden, want een grote berg blikjes kan gaan stinken en bijvoorbeeld fruitvliegjes aantrekken. Bewaar statiegeldblikjes maximaal een maand voordat je ze inlevert voor het statiegeld om hygiëneproblemen te voorkomen.
Lees ook: Fruitvliegjes: tips om ze te bestrijden én te voorkomen
©OlegDoroshin
Kies een koele, droge plek
De beste bewaarplek voor statiegeldblikjes is een koele, donkere en droge ruimte in huis. Zet de blikjes dus niet naast de verwarming of in de felle zon, want daar kunnen ze gaan broeien en lekken. Zet ze op een plek waar voldoende ventilatie is om het risico op condensvorming en schimmel zo klein mogelijk te houden.
©ALF Photo
Let op beschadigingen
Controleer de opgeslagen statiegeldblikjes voordat je ze inlevert op deuken en lekkage. Als een blikje een klein beetje is ingedeukt of beschadigd, kun je deze het best meteen inleveren bij de winkel. Je krijgt dan het statiegeld terug. Lekkende of sterk beschadigde blikjes kun je beter gewoon weggooien. Om nare luchtjes te voorkomen, maar ook omdat op blikjes die erg gedeukt of beschadigd zijn de streepjescode niet meer goed te lezen is. En dus spuugt de statiegeldmachine zulke blikjes weer uit.
©Parinya.Agsararattananont
🧊 🍹 Voor IN je drankje 😉