ID.nl logo
Review Eufy E20 3-in-1-robotstofzuiger – Conceptapparaat met groeiruimte
© Wesley Akkerman
Huis

Review Eufy E20 3-in-1-robotstofzuiger – Conceptapparaat met groeiruimte

De Eufy E20 is een 3-in-1-robotstofzuiger. In dit geval betekent het dat je hem op drie manieren kunt gebruiken: als robotstofzuiger, als steelstofzuiger en als kruimeldief. Het is een opmerkelijk product, maar ook eentje dat duidelijk net uit de conceptfase is.

Goed
Conclusie

De Eufy E20 laat een gemengde indruk achter. Laten we beginnen met de positieve punten. Het concept is slim: met één aankoop haal je in feite drie apparaten in huis. Je schakelt moeiteloos tussen standen en kunt de opvangbak altijd laten leegzuigen, zelfs na handmatig stofzuigen. De installatie is eenvoudig, de app is overzichtelijk en de prijs verrassend scherp. Daar staat tegenover dat de plastic afwerking en matte uitstraling het geheel wat goedkoper doen aanvoelen dan nodig is. De zuigkracht schiet tekort en op een vloerkleed lijkt de robot soms niet goed uit de voeten te kunnen. Navigeren gaat verder prima, maar de beperkingen zijn duidelijk. Dit voelt als een concept dat marktrijp is, maar nog flink wat ruimte heeft om te groeien.

Plus- en minpunten
  • Drie apparaten ineen
  • Wisselen van stand gaat moeiteloos
  • Navigatie gaat redelijk
  • Betaalbaar
  • Kleden vormen een probleem
  • Intelligentie en zuigkracht laten te wensen over
  • Steel te kort
  • Kaart vergt veel aandacht

De meeste mensen hebben óf een reguliere (steel)stofzuiger óf een robotstofzuiger, maar zelden allebei – dat zou wat overdreven zijn. Soms wordt een robotstofzuiger nog wel gecombineerd met een eenvoudige, goedkope stofzuiger voor de trap, maar dat blijft meestal bij een model van een paar tientjes, met bijbehorende beperkingen in zuigkracht en duurzaamheid. Wat nou als je met één product beide apparaten in huis zou kunnen halen?

Die vraag zal ongetwijfeld door de hoofden van de Eufy-ingenieurs zijn gegaan. Het Eufy E20-systeem combineert namelijk een robotstofzuiger met een steelstofzuiger. En de derde modus? Een kruimeldief – al geldt dat eigenlijk voor bijna elke steelstofzuiger. Vaak levert de fabrikant gewoon een extra mondstuk mee, zodat je het apparaat een korte snuit geeft. Het 3-in-1-concept is dus een beetje een marketingverhaal, maar dat maakt het niet minder cool.

©Wesley Akkerman

(Robot)stofzuiger

De Eufy E20 kost 549 euro. Dat is niet bijster veel voor een robotstofzuiger. Het installeren is zo gepiept. Je zet het basisstation neer, legt daar een plastic mat voor (die wel een béétje te goedkoop oogt…) en schuift de stofzuiger naar binnen om hem op te laden. Vervolgens download je de app, voeg je hem toe en volg je de resterende instructies op. Eufy is altijd erg goed geweest in het toegankelijk maken ingewikkelde producten; ook nu is dat het geval.

In de doos zit daarnaast de steel voor de steelstofzuiger en nog een snoet voor de kruimeldief. Wisselen van stofzuigermodus is zo gepiept. Je druk op de rode knop achterin en tilt de zuigmachine er zo uit. Dat is een handigheidje; maar als je dat door hebt, is het geen probleem. Vervolgens klik je er een andere steel of mond op en klaar is kees. Daarin is Eufy niet anders dan bijvoorbeeld een Dyson-steelstofzuiger, die op eenzelfde manier werkt met accessoires.

©Wesley Akkerman

Als een dronken zeeman 🥴

Waarin Eufy ook een beetje op Dyson lijkt, is het royale gebruik van plastic. Dat geeft beide merken een minder hoogwaardige uitstraling dan nodig is. Bij Dyson betaal je daar fors bedrag voor, maar omdat de Eufy een stuk betaalbaarder is, speelt dat hier voor ons een minder grote rol. Het voordeel van al dat plastic is dat het systeem licht in de hand ligt, waardoor stofzuigen minder inspannend is en je arm niet snel vermoeid raakt wanneer je ouderwets zelf stofzuigt.

Maar waarom zou je zelf stofzuigen als de robot dat voor je kan doen? Nou, zoals gezegd kan het handig zijn voor de trap. Bovendien lijkt de Eufy E20 op tapijt soms zijn richting kwijt te raken, waardoor hij als een soort dronken zeeman een flauwe bocht maakt en dan weer van het vloedkleed af dwarrelt… zonder dus echt schoongemaakt te hebben. Waardoor je het dus achteraf zelf nog een keer moet doen.

©Wesley Akkerman

Kaart aanmaken tijdrovend

Met handmatig zuigen bereik je ook beter de hoeken en andere plekken die de robotstofzuiger overslaat. Vooral de hoeken blijven een uitdaging, al zijn we over het algemeen tevreden over de navigatie van de robot. Het kan beter en nauwkeuriger, maar daar betaal je dan vaak het dubbele voor, en dan haal je geen 3-in-1-systeem in huis. En wat betreft de zuigkracht: als je geen huisdieren of kinderen hebt, dan volstaan de 8000 Pa van de Eufy E20.

Ondanks de scherpe prijs hebben we wel kritiek op de slimme functies. De E20 kan een kaart aanmaken, maar daar blijft het bij. Tapijten moet je handmatig markeren en grenzen zelf instellen, omdat het systeem geen meubels herkent. Zodra de no-go-zones vastliggen, werkt alles prima, maar het kost meer moeite dan bij vergelijkbare robotstofzuigers. Gelukkig is de app overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, al blijft het instellen een tijdrovend klusje.

©Wesley Akkerman

Op afstand bestuurbaar

Het schoonmaakproces neemt niet veel meer tijd in beslag dan bij andere robotstofzuigers die we getest hebben. Maar het kan wel zijn dat deze Eufy wat vaker naar de basis terugkeert om de opvangbak te legen: die is namelijk niet heel groot.  Over een oppervlakte van pakweg 57 vierkante meter doet de E20 ongeveer drie kwartier en dat is acceptabel. Je kunt ervan op aan dat hij de boel nog even aan kant krijgt voordat je bezoek krijgt.

Een van de tofste dingen (die we bijna nergens anders terugvinden) is de directe bediening. Binnen de Eufy-app vind je hier een speciaal venster voor, waardoor het net een op afstand bestuurbare auto wordt. Daardoor kun je hem op een specifieke plek laten stofzuigen, bijvoorbeeld als je geknoeid hebt naast de eettafel. Je zou hem de opdracht kunnen geven om de hele eetkamer schoon te maken, maar dan neemt hij alles mee. Met deze modus werk je een stuk gerichter.

©Wesley Akkerman

Een gaaf idee

Of je haalt de zuigmodule uit de robot en klikt de steel eronder (voor de duidelijkheid: in de robot zitten de wielen, sensoren en camera, terwijl het deel dat je eruit haalt de module van het zuigsysteem is). De steel zelf vinden we net iets te kort voor comfortabel gebruik. Je kunt hem een beetje uitschuiven, maar zelfs dan nog schiet de lengte tekort. Maar gewoon alleen het idee dat dit kan en dat je altijd de stofzuiger die je nodig hebt tot je beschikking hebt, is en blijft gaaf.

Welke stofzuigervariant je ook gebruikt, je hebt de keuze uit vier zuigmodi. De robot stel je in via de app, terwijl je de steelstofzuiger bedient met een knop op het systeem zelf. Op zich doet de steelvariant zijn werk prima, maar dit is niet het sterkste punt van de E20. Ondanks het hoge aantal Pascal (Pa) laat de zuigkracht te wensen over. Voor algemene schoonmaak is het prima, maar vuil blijft soms achter, zelfs als je er meerdere keren overheen gaat – of je dat nu doet in de robotstofzuiger- of in de steelstofzuigerstand.

©Wesley Akkerman

Zelf leegmaken

De standaard steelkop heeft overigens een borstel die goed overweg kan met zowel dieren- als mensenharen. We hebben niet gemerkt dat het systeem zich in haren verslikt of dat de borstel na een paar keer stofzuigen helemaal onder zit. De ervaring met de steelstofzuiger en kruimeldief is degelijk, maar zonder echte uitschieters. Voor nu is het prima, maar niet bijzonder. Doordat de kop en opzetstukken volledig van hard plastic zijn, oogt het geheel wat goedkoop. Een opvolger zou dat kunnen verbeteren met meer rubberen details of zachte borstels.

Wat dan wel weer uniek is, is dat je de stofbak kunt laten leegzuigen door de thuisbasis. Dat kan na een robotrondje, maar ook als je er zelf mee in de weer bent geweest bent (je doet dat trouwens door de bak opnieuw in de robot te klikken). Je zou tot iets meer dan twee maanden met de bak in de basis moeten kunnen doen; dat scheelt wat tripjes naar de vuilnisbak en gedoe met zelf de bak leeggooien. Verder laadt dat station de interne accu natuurlijk op. Met 2,5 uur moet de accu weer vol zijn.

Eufy E20 3-in-1 kopen?

De Eufy E20 laat een gemengde indruk achter. Laten we beginnen met de positieve punten. Het concept is slim: met één aankoop haal je in feite drie apparaten in huis. Je schakelt moeiteloos tussen standen en kunt de opvangbak altijd laten leegzuigen, zelfs na handmatig stofzuigen. De installatie is eenvoudig, de app is overzichtelijk en de prijs verrassend scherp.

Daar staat tegenover dat de plastic afwerking en matte uitstraling het geheel wat goedkoper doen aanvoelen dan nodig is. De zuigkracht schiet tekort en op een vloerkleed lijkt de robot soms niet goed uit de voeten te kunnen. Navigeren gaat verder prima, maar de beperkingen zijn duidelijk. Dit voelt als een concept dat marktrijp is, maar nog flink wat ruimte heeft om te groeien.

▼ Volgende artikel
Wassen, drogen en bewaren: zo houd je wollen kleding mooi
© Tanya Rozhnovskaya
Huis

Wassen, drogen en bewaren: zo houd je wollen kleding mooi

Wollen kleding is lekker zacht, warm en tijdloos. Maar het heeft wel speciale zorg nodig om er mooi uit te blijven zien. Of het nu gaat om een trui, een hemd of jas: met de juiste wasmethode blijven je kledingstukken langer mooi.

Dit artikel in het kort: 🐏 Wol was je het beste met de hand 🐑 In de wasmachine mag, maar dan wel op een wolwasprogramma 🐏 Drogen in de droger is een no-go 🐑 Pas op voor motten in je kledingkast

Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?

Met de hand of in de wasmachine?

Het beste is om wollen kledingstukken met de hand te wassen. De wasmachine kan ervoor zorgen dat er de wol gaat pluizen of krullen. Dit geldt vooral als je een te hoge temperatuur gebruikt om te wassen. Wol wassen met de hand doe je zo:

1: Vul je badkuip, gootsteen of een emmertje met lauwwarm water en voeg er een wasmiddel aan toe dat geschikt is voor delicate materialen.
2: Keer het kledingstuk binnenstebuiten en dompel het in het water. Laat het kledingstuk niet te lang in het water liggen.
3: Haal het kledingstuk uit het water en spoel het wasmiddel eruit.

©ReaLiia

Heb je geen tijd of zin in een handwasje? Selecteer dan een wolwasprogramma op je wasmachine. De nieuwste machines hebben zo'n programma. Was het kledingstuk niet warmer dan 30 °C. En laat de machine maar kort centrifugeren, op maximaal 400 toeren per minuut. Ook bij een wasje met de wasmachine geldt dat je een wasmiddel speciaal voor wol of delicate stoffen gebruikt.

Wollen kleding drogen

Na het wassen is de wollen kleding nog flink nat, of je het nu met de hand of met de machine hebt gewassen. Wring de kledingstukken niet uit en gebruik ook geen kledinghanger om het kledingstuk aan te laten drogen. Zorg dat je een plek hebt waar je de wollen kledingstukken kunt neerleggen. Je hangt de kleding dus niet op een rek om te drogen. Om extra water te absorberen uit de wol, leg je het kledingstuk eerst op een schone, droge handdoek. De handdoek rol je op en je drukt er zachtjes op om het water uit het kledingstuk te duwen. Vervolgens leg je het kledingstuk op een andere schone handdoek om het te laten drogen.

Zitten er vlekken in de wollen kleding? Verwijder deze direct met water, zonder te hoeven wassen. Is de vlek al ingetrokken? Gebruik dan ossengalzeep voordat je het kledingstuk wast.

Wol strijken

De wol kan ondanks je beste zorgen wat zijn gaan krullen. Om de originele vorm van je kledingstuk weer terug te krijgen, strijk je het. Doe dit wel met zorg. Zet het strijkijzer niet te warm en gebruik stoom. Of kijk of je strijkijzer een speciale instelling voor wol heeft.

Wol netjes opbergen in je kledingkast

Wassen, drogen, strijken en klaar? Nee, ook het opbergen van je wollen kleding moet je met zorg doen. Je bewaart deze kledingstukken het beste in een bak van plastic die je kunt afsluiten. Motten zijn namelijk gek op wol. Deze insecten leggen hun eitjes het liefst op dierlijke vezels. Jouw wollen kledingstuk kan zomaar dus een fijn nestje worden voor de mot. Heb je geen plastic bak om de kleding in te bewaren? Check dan regelmatig je kast om te kijken of er geen motten in zitten.

©Tatiana Foxy

Veelgemaakte fouten bij wollen kleding

❗ Je hoeft je wollen kleding niet zo vaak te wassen als gewone kleding. Wol is zelfreinigend. Dus wanneer je jouw wollen trui wilt opfrissen, kun je hem ook buiten ophangen.

❗ Doe je wasmachine niet te vol met wollen items. Wol slurpt water. Wanneer je de trommel niet te vol doet, komt het kledingstuk minder nat uit de machine.

❗ Was wol niet te koud of te heet. Koud water laat de vezels krimpen, net als te heet water. Met 30 °C zit je altijd veilig.

❗ Heb geen haast met het drogen van je wollen kleding. Het mag echt niet in de droger, tenzij je wilt dat je trui krimpt tot een croptop.

Toch een gekrompen wollen truitje? Stop de trui in een emmer met lauw water en doe hier babyshampoo bij. Laat het vervolgens weer op de goede manier drogen. Je leest er meer over in ons stappenplan Trui gekrompen in de was? Zo kun je hem mogelijk redden.

▼ Volgende artikel
Wel wifi, maar geen internetverbinding? Zo los je dat op!
© ARAMYAN
Huis

Wel wifi, maar geen internetverbinding? Zo los je dat op!

Zonder het internet zijn we tegenwoordig nergens meer. Geen verbinding kunnen maken is dan ook erg frustrerend. Lees in dit artikel hoe je het oplost, zodat je weer met de wereld verbonden bent.

Dit artikel bespreekt hoe je weer een verbinding krijgt als je wifi wel werkt, maar je alsnog geen internet hebt. Hoe weet je eigenlijk of de wifi de oorzaak is of het probleem verderop ligt? Je leest het allemaal in deze handleiding.

  • Ontdekken waar het probleem ligt
  • Eenvoudige stappen om de verbinding te herstellen
  • De netwerkkaart updaten en instellingen resetten

Werkt je wifi niet? Dan vind je de oplossing in dit artikel.

Een wifi-verbinding betekent dat je met een modem of router verbonden bent. Daarvandaan word je verbonden met het wereldwijde web. Wel wifi maar geen internet betekent dat de lokale connectie in orde is. In dat geval gaat er echter iets mis bij het verbinden met het web.

De oorzaak van het verbindingsprobleem vaststellen

Hoe kun je controleren of de wifi-verbinding niet werkt of dat het probleem verderop in de lijn ligt? Het makkelijkst is om rechtsonder in de taakbalk met de rechtermuisknop op het wifi-symbool te klikken en te kiezen voor Netwerk- en internetinstellingen. Je ziet vervolgens een diagram met jouw computer, je netwerk en een wereldbol staan. Is het lijntje tussen het netwerk en de wereldbol verbroken? Dan is niet de wifi-verbinding het probleem, maar de verbinding verderop en is deze handleiding dus voor jou bedoeld.

©Sutthiphong

Beginnen bij de basis

Om dit probleem te verhelpen, beginnen we met een aantal eenvoudige stappen. Het voordeel is dat veel problemen met de internetverbinding helemaal niet zo lastig op te lossen zijn.

1 - Herstart het apparaat

Door je computer opnieuw op te starten wordt er een nieuwe verbinding met je modem gemaakt. Het klinkt misschien wat simpel, maar het is verrassend vaak dé oplossing voor het probleem.  

2 - Controleer de internetprovider

Een storing bij je internetprovider of onderhoud aan het netwerk kan ook een reden zijn dat je geen internet hebt. Je kunt dat controleren via de website van je provider. Daarvoor heb je dus een apparaat nodig dat wél met het internet verbonden is, zoals een smartphone met mobiele data. Bel desnoods een vriend of familielid en vraag aan hen om het voor je na te kijken. Is een storing bij je provider of onderhoud de oorzaak? Dan kun je zelf weinig doen en zul je moeten wachten tot er een oplossing gevonden is.

3 - Modem opnieuw opstarten

De instellingen van het modem gooien soms roet in het eten. Je reset dit apparaat door de stekker er 30 seconden uit te halen en weer in te pluggen.

4 - De bekabeling controleren

Wifi is een draadloze verbinding, maar je modem is wel degelijk via een kabel met het internet verbonden. Nu je er toch naast staat, is het geen gek idee om te kijken of die er nog netjes in zitten. Druk de internetkabels allemaal een stukje aan. Voel of hoor je een klik? Dan is dat wellicht de oplossing.

©manassanant

De netwerkkaart en internetconfiguratie nakijken

Het echt simpele werk zit er nu op. Werkt het internet nog steeds niet? Dan is het tijd om in Windows na te kijken of alles juist is ingesteld. Ook hiervoor hoef je geen IT-expert te zijn. Je moet alleen even weten waar je moet kijken.

Updaten van de netwerkkaart driver

Het updaten van de software van de netwerkdriver doe je via het Apparaatbeheer. Klik met de rechtermuisknop op de Windows-startknop en kies Apparaatbeheer. Open het menu met Netwerkadapters, selecteer je netwerkkaart met de rechtermuisknop en klik op Stuurprogramma bijwerken.

Weet je niet wat de naam van je netwerkkaart is? Meestal is het apparaat met 'Wi-fi' in de naam de juiste. Voor alle zekerheid vind je het antwoord onder Netwerk- en internetinstellingen in het Configuratiescherm.

Een nieuw IP-adres opvragen

Een conflict met IP-adressen leidt nog weleens tot problemen. Elk apparaat in een netwerk heeft een uniek IP-adres nodig. In Windows 11 vraag je via een paar simpele stappen een nieuwe aan.

Druk op Windowstoets+R, typ cmd in en druk op Enter om de Opdrachtprompt te openen. Voer in het venster van de Opdrachtprompt ipconfig /release in en druk op Enter. Typ daarna ipconfig /renew en druk wederom op Enter. Met deze combinatie reset je de configuratie en krijg je een nieuw IP-adres toegewezen.

De DNS-cache legen

Het legen van de DNS (Domain Name System) klinkt misschien wat intimiderend, maar ook dat valt erg mee. In het kort verbindt de DNS-cache de domeinnamen van websites met de IP-adressen. Ze worden lokaal opgeslagen, zodat de website een volgende keer dat je hem bezoekt sneller laadt.

Het kan echter gebeuren dat je door fouten in de DNS-cache geen of beperkt toegang tot het internet hebt. Om de DNS-cache te legen, open je wederom de Opdrachtprompt (Windowstoets+R, typ cmd in en druk op Enter). Typ vervolgens ipconfig/flushdns. De DNS-cache is nu weer helemaal leeg en wordt opnieuw opgebouwd.