ID.nl logo
Zo krijg je moeilijk bereikbare ramen streeploos schoon
© Edmond Varwijk
Huis

Zo krijg je moeilijk bereikbare ramen streeploos schoon

Vlekken en strepen op ruiten blokkeren het zonlicht. Schone ramen zorgen niet alleen voor meer daglicht ze veranderen de hele sfeer in huis. Hoe maak je ramen schoon die moeilijk bereikbaar zijn?

In dit artikel lees je:

  • Hoe een telescopsteel kan helpen bij het lappen van moeilijk bereikbare ramen.
  • Of zoiets echt goed werkt.
  • Wat een elektrische ruitenreiniger voor je kan betekenen.
  • Twee reviews van (al dan niet) handige hulpmiddeltjes.

Lees ook: Glashelder: de 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

Weleens opgelet met hoe weinig hulpmiddelen professionals hun werk doen? Meer dan een sopje, een inwasser en een wisser is het in de basis niet. Met de inwasser, een handvat met bovenaan een brede lat waaromheen een zachte absorberende stof brengen ze het sop op het raam en weken het vuil los. Daarna halen ze met de trekker of raamwisser in enkele bewegingen het water en alle vuil van het glas, en klaar. Hooguit hebben ze de raamwisser in enkele breedtematen en brengen voor restwerk en kozijnen een microvezeldoek en een spons mee. Met deze middelen is lappen van de ramen ook goed zelf te doen, zeker wanneer je zonder verdere hulpmiddelen bij het raam kunt. Zit een raam op grotere hoogte of is gewoon te hoog, dan wordt het al snel moeilijker, en wanneer je kiest voor een trap of ladder, ook gevaarlijker.

Ramen wassen met een telescoopsteel

Wil je ook de ramen hoger dan de begane grond schoonmaken of zit een raam op een lastige plek, dan is een telescoopsteel een handig hulpmiddel. Zo'n telescoopsteel is instelbaar op verschillende lengtes, van drie of vier meter tot wel veertien meter, en voorkomt dat je op een wankele ladder moet gaan staan . De steel bestaat uit meerdere delen die los van elkaar uitgeschoven kunnen worden en vastgezet. Hierdoor is de steel altijd stabiel.

©Kislev

Een goede telescoopsteel is gemaakt van aluminium of carbon. Carbon is lichter, maar ook duurder en kwetsbaarder. Wie de telescoopsteel enkele malen per jaar gebruikt, is met een aluminium exemplaar prima af. Een goede telescoopsteel is echter meer dan alleen een stok met daarop een inwasser of wisser, en brengt ook water én schoonmaakmiddel op hoogte. De watertoevoer gaat daarbij liefst door de buis en moet ook tijdens het gebruik eenvoudig zelf af te sluiten zijn.

De telescoopsteel is compatibel met verschillende opzetstukken die stabiel en liefst onder een instelbare hoek op de telescoopsteel te zetten zijn. Voor het reinigen van ramen heeft een combinatie van een inwasser en een wisser de voorkeur, een borstel met ook haren aan de zijkanten is weer handig voor het schoonmaken van zonnepanelen, boeidelen en ramen wanneer deze heel vies zijn.

Oefening baart kunst

Voor dit artikel test ik de Aquascopic telescoopsteel tot 13,5 meter. Oefening baart kunst en dat geldt net als bij het ramenlappen ook bij het gebruik van een telescoopsteel. De telescoopsteel aansluiten gaat dankzij de Gardena-compatibele aansluiting erg eenvoudig en zonder water te lekken. Schoonmaakmiddel laat zich gedoseerd aan het water toevoegen.

©Edmond Varwijk

Ook al is de telescoopsteel gemaakt van lichtgewicht materiaal, in uitgeschoven staat is het een flink gewicht om op te tillen. Werk daarom altijd verticaal, schuif de steel in en uit, ga deze niet over de hele lengte optillen.

Voor ramen op een tweede verdieping of hoger geldt dat het zeker de eerste keren  handig is de klus niet alleen te doen. De hulp kan dan de watertoevoer bedienen en wanneer de steel wordt ingekort, de interne slang terugtrekken. Schuif de steel ook niet volledig uit, door van elk deel zeker twintig tot dertig centimeter niet uit te schuiven wordt de steel steviger en daardoor gemakkelijker te gebruiken.

©Edmond Varwijk

Ook kun je makkelijker sturen en kracht zetten bij hardnekkige vlekken. Een opzetstuk dat gelijktijdig een inwasser en wisser is maakt het mogelijk te wisselen tussen wassen en reinigen zonder de steel in te schuiven. Doordat er meer water wordt gebruikt zullen de ramen op lagere verdiepingen ook nat worden. Werk daarom altijd van de ramen op de hogere verdiepingen naar beneden.

Uitstekend
Conclusie

De Aquascopic-telescoopsteel maakt het mogelijk ramen op grote hoogte en op lastig bereikbare plaatsen schoon te maken. Samen met de juiste opzetstukken is zowel voorboenen als inwassen en schoontrekken te doen bij ramen die anders vies blijven. Oefening baart echter kunst, verwacht niet meteen optimaal resultaat. De set is ook uitermate geschikt voor het schoonmaken van zonnepanelen en boeidelen.

Plus- en minpunten
  • Complete set voor reinigen op hoogte
  • Interne waterslang
  • Diverse opzetstukken
  • Gardena-compatibele aansluiting
  • Gebruik vergt oefening
  • Gewicht bij grote hoogte
  • Prijs bij grotere lengtes loopt flink op

Ruitenreiniger Kärcher Window Vac

De Kärcher Window Vac (WV 6) is een waterzuiger die na het inwassen van een raam, water en vuil direct opzuigt en in een intern reservoir opslaat. Dankzij de silicone zuigstrip gaat dit gemakkelijk én streeploos.

De Kärcher WV 6 heeft een accuduur van ongeveer 100 minuten, wat genoeg is om bij de meeste huizen alle ramen in één actie schoon te maken. Om het raam in te wassen, wordt een klein bouwpakketje van een (wel kleine maar goed bruikbare) inwasser met een miniatuur plantenspuit meegeleverd waarmee je één keer het raam besproeit met het schoonmaakmiddel en daarna met de inwasser wast.

©Edmond Varwijk

De Window Vac is niet specifiek geschikt om hoge of lastig bereikbare ramen te reinigen, maar dat verandert met de WV Extension-set. Deze set bestaat uit twee telescoopstelen van 60 tot 150 centimeter. Beide stelen zijn voorzien van een stabiel kliksysteem waarop aan de ene kant van de telescoopsteel de (opnieuw te kleine) inwasser en aan de andere de WV6-raamzuiger te bevestigen is. Omdat het sproeisysteem nu ontbreekt bij de inwasser, moet je deze in een bak met water en schoonmaakmiddel dompelen en kun je er daarna het raam mee inwassen.

Als aanvulling op de eigen lichaamslengte kan dit met de extensie-set vanaf de grond met ramen tot ongeveer 3 meter hoogte. Daarna wordt de tweede telescoopsteel gebruikt met daaraan de WV6 om in verticale strepen water en vuil van het raam te zuigen. De accu van de WV6 is daarbij groot genoeg om zonder tussentijds opladen meerdere ramen schoon te maken. Net boven het handvat wordt de resterende tijdsduur aangegeven. Omdat je juist geen druk moet zetten bij het opzuigen van het water van het glas, werkt het eigenlijk zeer goed.

©Edmond Varwijk

Behalve voor ramen op niet al te grote hoogte is de Window Vac bij uitstek ook geschikt om de ramen binnenshuis te reinigen. En dit geldt eveneens voor alle ramen op de hogere verdiepingen die van buiten niet met de Windows Vac, maar wel met een telescoopsteel te bereiken zijn. De lengte is traploos in te stellen, net als de hoek waarmee de Window Vac aan de WV Extension-set is bevestigd. De resultaten worden beter wanneer je de standaard inwasser vervangt door een stevigere met een breder blad.

©Edmond Varwijk

Wanneer en hoe vaak ramen zemen?

Het advies is eens per anderhalve maand of twee maanden de ramen te wassen. Dit geldt in elk geval voor de buitenkant, de binnenkant wordt normaliter minder snel vuil en hoeft dan ook minder vaak te worden gereinigd. Uitzonderingen zijn wanneer er in huis gerookt wordt of de afzuiging in de keuken minder goed werkt.

Eén keer per jaar wordt over het algemeen voor elk huis als minimum aangehouden, ook omdat vuil op de ramen uiteindelijk steeds hardnekkiger is om nog te verwijderen en uiteindelijk ook de kozijnen kan aantasten.

Uitstekend
Conclusie

De Window VAC raamzuiger maakt streeploos schoon zonder knoeien. Zelf is de Window VAC niet specifiek geschikt voor schoonmaken op grotere hoogte, met de Extension-set is die functionaliteit beperkt. Het is vooral ook handig voor het schoonmaken van ramen in huis, ook als die wel minder goed bereikbaar zijn zoals dakramen.

Plus- en minpunten
  • Werkt netjes door vuil water op te zuigen
  • Extension-set maakt gebruik tot 3 meter hoogte mogelijk
  • Ook ideaal voor gebruik bij ramen binnenshuis
  • Accuduur tot 100 minuten
  • Niet geschikt voor echt grote hoogtes
  • Fragiele inwasser
  • Werkt het best met Kärcher-schoonmaakmiddel
  • Moet opgeladen worden

De extension set is los verkrijgbaar

Breid hiermee de functies van je Window Vac uit

▼ Volgende artikel
⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Een handdruk, een deurklink, even ergens tegenaan leunen, en ZAP! Voor je het weet, krijg je een elektrische schok. Statische kleding is behoorlijk irritant, maar gelukkig kun je er wat aan doen. In dit artikel ontdek je hoe. Let op: het antwoord kan schokkend zijn!

In dit artikel lees je: ⚡ Wat statische elektriciteit is ⚡ Waarom je kleding zo snel statisch wordt ⚡ Hoe aluminiumfolie, wasverzachter en lepels je kunnen helpen

Lees ook: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen van kleding

Waarom is mijn kleding statisch? 

Een statische schok is een vorm van elektriciteit. Het komt door wrijving van kleding tegen andere kleding, tegen je huid, of gewoon door de (droge) lucht om je heen. Vooral synthetische stoffen als nylon en polyester hebben er last van. Ook wol staat erom bekend. Bij katoen en linnen merk je het amper, omdat die de statische elektriciteit weer makkelijk afgeven aan de omgeving. Bij synthetische stoffen wordt de kleding pas ontladen als je iets aanraakt – een deurklink, of de hand van iemand anders, bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het schokeffect te verminderen. 

©komta

Tip 1: Slim wassen en drogen

Je kunt al veel problemen voorkomen door op een slimme manier te wassen en drogen. Het gebruik van wasverzachter zorgt er al voor dat je kleding minder snel statisch geladen wordt als je het aantrekt. Je kunt ook een bolletje aluminiumfolie in de trommel doen bij het wassen, dat zorgt ervoor dat de statische elektriciteit meteen wordt afgegeven aan de trommel. Let op: doe geen aluminiumfolie in de droger! 

©Tanya Rozhnovskaya

Kleding die snel statisch wordt kun je sowieso beter niet in de droger doen, ook als dat volgens het label wel kan. Er bestaan antistatische drogerdoekjes die je bij je wasgoed in de droger kunt stoppen, en die de statische elektriciteit verminderen. 

Tip 2: Metaal

Contact met metaal zorgt ervoor dat de statische elektriciteit wordt afgegeven aan de lucht. Pak voor je je kleding aantrekt een metalen kledinghanger of een ander stuk metaal (een sleutel, een lepel), en wrijf even over de binnen- en buitenkant van je kleding. Zo wordt de elektriciteit ontladen, en kun je je kleding in elk geval zonder schok aantrekken. 

Een andere veelgebruikte manier is een metalen veiligheidsspeld aan je kleding bevestigen. Die zorgt er gedurende de dag voor dat de statische elektriciteit sneller wordt afgegeven, en je hebt minder last van schokken en plakkende kleding. 

Tip 3: De vriezer

De vriezer? Jazeker! Als je je kleding voor je het gaat dragen een halfuurtje in de vriezer legt, wordt de statische elektriciteit ook ontladen, en het bouwt bovendien minder snel weer op. Zorg wel dat je kleding kurkdroog is voor je het in de vriezer legt, anders loop je straks met ijspegels in je nek naar buiten. 

Tip 4: Sprayen

Een beetje sprayen is ook geen slecht idee. Er zijn anti-statische sprays op de markt, die ervoor zorgen dat de lading verdwijnt en minder snel weer opbouwt, maar er zijn ook doe-het-zelf-oplossingen: een beetje haarlak aan de binnenkant van je kleding of een beetje wasverzachter in een plantenspuit heeft ongeveer hetzelfde effect. 

Conclusie

Statische elektriciteit in je kleding is niet fijn, niet voor jou en niet voor degene die je een hand geeft. Vooral wol en synthetische stoffen hebben er last van; katoen en linnen juist helemaal niet. Op een slimme manier wassen en drogen scheelt al een hoop, en aanraking met metaal kan de ergste statische elektriciteit ook oplossen. Besprenkel de binnenkant van je kleding met anti-statische spray, haarlak of wasverzachter, of stop je kleren na het drogen even in de vriezer, en je hebt in elk geval voorlopig nergens meer last van.

▼ Volgende artikel
Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen
© wayhome.studio
Energie

Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen

De jaarlijkse griepepidemie lijkt weer te zijn begonnen. Lig jij ook koortsig en rillerig op de bank? Gelukkig kun je zelf wel wat doen om je zo snel mogelijk beter te voelen. In dit artikel zetten we op een rij wat kunt doen – en wat je beter kunt laten.

🤒 Te ziek om heel het artikel te lezen? Deze vijf dingen zijn goed om te doen: • Rust nemen • Voldoende drinken • Gezond eten • Luchtvochtigheid in huis verhogen (bij droge keel of verstopte neus) • Paracetamol slikken

🚫 Wat je beter niet kunt doen: te snel weer gaan werken of sporten, roken en drinken, suikerrijk voedsel eten.

Lees ook: Verkoudheid of griep: wat is het verschil? Alle symptomen op een rij

Arme jij. Je voelt je waarschijnlijk hondsberoerd en wilt maar één ding: helemaal niets. En dat is goed, want juist rust nemen is nu het belangrijkst. Griep vraagt veel van je lichaam, en de beste manier om die energie beschikbaar te maken is door simpelweg thuis te blijven en rust te nemen. Dit betekent niet alleen dat je niet moet werken, maar ook dat je zware fysieke inspanning, zoals sporten, even moet uitstellen. Probeer daarnaast ook regelmatig te liggen, maar zorg er wel voor dat je af en toe even opstaat en wat lichte beweging krijgt. Dit voorkomt dat je spieren helemaal stijf worden.

Veel drinken, gezond eten

Voldoende drinken is een ander belangrijk punt. Bij griep verlies je vaak meer vocht dan je doorhebt, bijvoorbeeld door koorts of zweten. Om uitdroging te voorkomen, is het goed om regelmatig kleine slokjes water, kruidenthee of bouillon te drinken. Bouillon heeft daarbij het voordeel dat het niet alleen vocht aanvult, maar je ook een beetje zout en voedingsstoffen geeft.

Naast drinken is het belangrijk om gezond en licht verteerbaar te eten. Hoewel je misschien minder trek hebt, helpt het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals groente, fruit en soep, je lichaam om sneller te herstellen. Een kop kippensoep is niet voor niets een klassieker: het is licht verteerbaar, verwarmend en zit vol goede stoffen.

©natchas

🍊 Helpt extra vitamine C bij griep?

Het idee dat veel vitamine C griep kan genezen, is een fabeltje. Vitamine C ondersteunt je immuunsysteem, maar hoge doses hebben geen bewezen effect op sneller herstel. Regelmatig voldoende vitamine C binnenkrijgen via bijvoorbeeld citrusfruit, kiwi’s of paprika is goed voor je weerstand, maar het slikken van extra supplementen als je al ziek bent, maakt weinig verschil.

De juiste luchtvochtigheid

Een droge keel of verstopte neus is een veelvoorkomend ongemak bij griep. Om dit te verlichten, kun je de luchtvochtigheid in huis verhogen. Dit kan eenvoudig door een bakje water op de verwarming te zetten of een luchtbevochtiger te gebruiken. Een andere optie is om stoom in te ademen. Zet een kom heet water voor je neer, hang een handdoek over je hoofd en adem rustig in. Dit helpt niet alleen je luchtwegen vrij te maken, maar kan ook verlichting geven bij een pijnlijke keel.

Paracetamol slikken

Mocht je last hebben van pijn of hoge koorts, dan kun je overwegen om een pijnstiller zoals paracetamol te nemen. Dit verlaagt je koorts niet direct, maar het maakt de klachten vaak wel draaglijker, zodat je beter kunt rusten. Medicatie geneest de griep niet, maar het kan je wel helpen om je iets comfortabeler te voelen.

🌡️ Verhoging of koorts?

Koorts wordt meestal ingedeeld in drie categorieën: verhoging, koorts en hoge koorts. Bij verhoging ligt de lichaamstemperatuur tussen 37,5°C en 38,0°C. Dit wijst vaak op een lichte reactie van het lichaam, bijvoorbeeld door een infectie of fysieke inspanning. Als de temperatuur stijgt naar 38,1°C tot 39,9°C, spreken we van koorts. Dit betekent meestal dat je lichaam actief een infectie bestrijdt. Wanneer de temperatuur verder oploopt tot 40,0°C of hoger, is er sprake van hoge koorts.

Wat je beter níet kunt doen

Er zijn ook een paar dingen die je beter níet kunt doen als je griep hebt. Probeer bijvoorbeeld niet te vroeg weer aan het werk te gaan of te gaan sporten. Dit kan je herstel juist vertragen en de kans op een terugval vergroten. Daarnaast is het verstandig om alcohol en roken te vermijden. Ook eten met veel suiker kun je beter links laten liggen. Suiker kan ontstekingsreacties in je lichaam versterken, wat je herstel mogelijk in de weg zit. Tot slot is het belangrijk om contact met anderen te vermijden, vooral in de eerste paar dagen van je ziekte. Griep is erg besmettelijk, en door thuis te blijven voorkom je dat je anderen aansteekt.

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen is griep goed te behandelen door rust te nemen en bovenstaande adviezen op te volgen. Merk je echter dat je klachten na een week niet verbeteren, dat je heel hoge koorts houdt of dat je ademhaling zwaar wordt? Neem dan contact op met je huisarts. Dit kan wijzen op een complicatie, zoals een longontsteking, waarvoor medische hulp nodig is.

Met voldoende rust, goede voeding en voldoende drinken kan je lichaam het vaak prima zelf aan. Geef het de tijd die het nodig heeft, en je zult merken dat je langzaam weer opknapt.


🤧 🤧 🤧 🤧 🤧 🤧

Papieren zakdoekjes in bulk