ID.nl logo
Houd je kleding langer mooi - 15 tips om motten te voorkomen en bestrijden
© Little Adventures - stock.adobe.com
Huis

Houd je kleding langer mooi - 15 tips om motten te voorkomen en bestrijden

Er wordt vaak gedacht dat motten aan onze kleding knagen, maar het zijn de larven van de mot. Kleine wormpjes die alle vormen van textiel eten. Van je kleding tot het tapijt en je gordijnen. Maar geen zorgen, in dit artikel lees je de beste tips om motten te voorkomen én bestrijden en zo kleding langer mooi te houden.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • welke soorten motten overlast veroorzaken;
  • hoe je ontdekt of je motten in huis hebt;
  • wat helpt om motten te voorkomen en bestrijden.

Lees ook: Zo kom je voor eens en voor altijd van die zilvervisjes af

Motten zelf knabbelen niet aan je kleding, hun larven des te meer. De verschillende (huis)motten leggen hun eitjes op donkere plekken, waar ze niet gestoord worden. De larven die uit de eitjes komen leven vervolgens van de eiwitten in dierlijke materialen, zoals wol, leer, zijde, bot en veren. Over het algemeen eten larven geen stoffen die 100 procent plantaardig (zoals katoen en linnen) of synthetisch (zoals nylon en acryl) zijn. Toch kunnen ook deze stoffen wel motten aantrekken. Ongewassen kleding ruikt namelijk erg lekker voor een mot.

Geen mond Een opvallend feitje: de gewone kleermot eet helemaal geen kleding. Kledingmotten hebben niet eens een mond en dus ook niet de mogelijkheid om te eten. De schade wordt dan ook enkel en alleen aangericht door de mottenbaby's, de larven, die honger hebben en nog moeten groeien.

Welke soorten motten zijn er?

De meest voorkomende mottensoorten die je in huis tegenkomt zijn de bruine huismot en de kleermot.

Bruine huismot

De bruine huismot wordt vaak in huizen aangetroffen en dan vooral in de keuken en de badkamer. Deze soort heeft vleugels die bedekt zijn met zwarte stippen. De vleugels hebben een roodbruine kleur met een zwart streepje op het voorste deel van het achterlijf. Bruine huismotten zijn meestal 8 tot 12 millimeter lang en het dier is een alleseter. Van papier tot leer, wol, linnen en zelfs kleine zaden, huismotten eten het allemaal.

Zilvervisje of mot? Doordat bruine huismotten graag papier eten worden ze ook wel verward met papiervisjes of zilvervisjes, twee andere veel voorkomende plagen in huis. Lees ook: Zo kom je voor eens en voor altijd van die zilvervisjes af

Kleermot of kledingmot

De larve van de kleermot voedt zichzelf onder andere met bont, wol, haar en veren. Volwassen kleermotten zijn lichtbruin tot goudkleurig met een halve centimeter of minder aan spanwijdte. De larven van de kledingmot zijn roomwit tot geelwit met een donkerbruine kop en ze zijn ongeveer 60 millimeter lang. Naast natuurlijke vezelmaterialen voeden kleermotten zich ook met dode insecten en etensresten op kleding.

Hoe weet je of je motten in huis hebt?

Motten zijn kleine nachtvlinders die vooral 's avonds actief zijn. De kans dat je de motten zelf spot is dan ook groter in de avond. Een andere bekende indicatie van motten in huis zijn gaatjes in je kleding of andere stoffen. Ook kun je de larven van zowel de kleermot en de bruine huismot spotten, bijvoorbeeld in je kledingkast of op het tapijt. De larven van motten zijn 1 tot 3 centimeter lang en wit met een bruine kop. De dieren spinnen zich in een cocon van ongeveer 8 millimeter lang, dat eruitziet als een zijden kokertje.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Testje Twijfel je of je motten in huis hebt? Leg dan een wit vel papier onder in je kast. Zijn er motten aanwezig? Dan zie je op het papier al snel afvalproducten van de motten, zoals tunnelvormige spinsels en korrels. Een lijmval kan ook werken. Mannetjesmotten komen op de geurstrip in een lijmval af en blijven daarin plakken. Zo zie je snel genoeg of je last hebt van motten in huis.

Hoe komen motten in huis?

Motten dringen je huis op verschillende manieren binnen, afhankelijk van de soort mot. De kans bestaat dat nieuw gekochte kleding al eitjes bevat. Daarom is het aan te raden nieuwe kleding altijd eerst een keer te wassen, voordat je het opbergt. Voedselmotten kunnen binnenkomen met een gekocht voedingsmiddel dat al larven en/of eitjes bevatte, maar ze vliegen ook gewoon via open deuren of ramen je huis binnen.

Motten in huis voorkomen

Wil je voorkomen dat je last krijgt van motten in huis? Gebruik dan onderstaande tips. Zo verklein je het risico dat jouw kleding, gordijnen en/of het tapijt worden beschadigd door de larven.

  • Plaats horren voor de ramen en houd deuren zoveel mogelijk gesloten om te voorkomen dat motten eenvoudigweg naar binnen vliegen.

  • Was nieuw gekochte kleding voordat je de kleding opbergt.

  • Was je kleding standaard regelmatig. Larven houden namelijk vooral van kleding met vlekken en/of geurtjes.

  • Berg je kleding voor langere tijd op, bijvoorbeeld per seizoen? Verpak alles dan in afgesloten zakken of bakken, zodat er geen motten bij kunnen komen.

  • Zet kasten regelmatig open en laat (zon)licht binnen. Motten houden namelijk niet van licht en ze worden niet graag gestoord.

  • Gebruik mottenballen om kleermotten weg te houden. Vervang de ballen wel eens in de drie maanden voor een blijvend resultaat.

  • Laat kleding en andere stoffen niet te lang ongebruikt op dezelfde plaats liggen. Klop de stoffen regelmatig uit en controleer op schade. Ontdek je schade? Dan is dat een teken dat er (mogelijk) motten aanwezig zijn. Lees hieronder wat je kunt doen om motten te bestrijden.

©Tatiana Foxy - stock.adobe.com

Motten in huis bestrijden

Is het helaas al te laat en heb je motten, larven of schade aan stoffen in huis gespot? Dan zijn er gelukkig ook wat dingen die je kunt doen om zo snel mogelijk van de dieren af te komen.

  • Klop aangetaste kleding goed uit en hang het in de zon, was de kleding een half uur op 60 graden of leg de kledingstukken vier dagen in de diepvries op minimaal -20 graden. Gaat het om wollen stoffen? Dan kun je deze het best laten stomen.

  • Maak kasten en/of andere opslagruimtes of stoffen goed schoon met een beetje azijn. Meng je de azijn een op een met water, dan kun je het ook gebruiken om gestoffeerde meubels en tapijten te boenen om motten te verjagen. Eventueel kun je ook een bakje heet water met wat azijn in een kast zetten om de dieren af te schrikken.

  • Gebruik een föhn om motten te bestrijden. Zet de haardroger op de hoogste temperatuur en richt op hoeken, kieren en randen van kledingkasten. De hoge temperaturen zullen de (larven van) motten doden.

  • Bestrijd motten in gordijnen, vloerkleden of tapijten door goed en regelmatig te stofzuigen.

  • De geur van onder andere laurier, kruidnagel, tijm, lavendel en rozemarijn jaagt motten weg. Maak daarom katoenen zakjes met (een combinatie van) gedroogde varianten van deze kruiden om motten te verjagen uit je kledingkast. Ook oliën op basis van deze kruiden kunnen motten verjagen.

  • Vang de motten met een val: maak gaten van 2 centimeter in een kartonnen doos en vul dit met onbehandelde wol en plaats het in je kast. Haal het doosje na een paar weken weg en vervang eventueel de wol om de val opnieuw te gebruiken.

  • Cederhout heeft een insectwerende werking die ook geschikt is tegen motten. Leg blokjes of ringen cederhout in de kast en tussen je kleding om de motten te verjagen.

Kom je niet van de motten af?

Probeer dan eens een combinatie van verschillende middeltjes!

©www.stills-online.de

Motten chemisch bestrijden

Er bestaan ook chemische bestrijdingsmiddelen tegen motten. Het is echter aan te raden eerst aan de slag te gaan met alle bovenstaande tips. Wil je daarna toch een chemisch middel inzetten? Koop dan alleen bestrijdingsmiddelen die zijn toegestaan door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan (bron: MilieuCentraal). Toegelaten middelen herken je aan een nummer dat begint met 'NL' of 'EU' of eindigt op een 'N' op de verpakking.

Let op: dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen kunnen bij verkeerd gebruik alsnog schadelijk zijn. Volg daarom altijd heel nauwkeurig de gebruiksaanwijzing als je gebruikmaakt van een chemisch bestrijdingsmiddel.

Lees ook: Muizen in huis? Dit kun je doen om knaagdieren te bestrijden

Tip: Een mottenplaag is meestal eenvoudig te bestrijden met bovenstaande tips. Krijg je de dieren echter niet weg of keren ze steeds terug? Dan heb je kans dat de motten eieren leggen op plaatsen waar je niet bij kunt. Bel in dat geval een ongediertebestrijder voor advies en hulp. Erkende bestrijders kijken eerst wat de mogelijkheden zijn voor preventie, voordat er met gif wordt gewerkt.


▼ Volgende artikel
Review Eufy Video Doorbell C30 – Heeft een flinke troef in handen
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Eufy Video Doorbell C30 – Heeft een flinke troef in handen

De Eufy Video Doorbell C30 is een betaalbare slimme deurbel met een adviesprijs van 79 euro. Hoe goed kan een deurbel dan zijn? Nou, behoorlijk, als je het ons vraagt. Natuurlijk zijn er nadelen, maar die zijn begrijpelijk gezien de prijs.

Uitstekend
Conclusie

Wat de deurbel een beetje tegenwerkt is de manier van opladen en het feit dat je met de kijkhoek van 140 graden de mat niet in beeld kunt brengen. Daardoor kunnen pakketjes onopgemerkt blijven. Maar verder is het gewoon een fijne, toegankelijke en goed bruikbare videodeurbel die voor 79 euro flink wat waarde biedt. Je hebt bovendien géén abonnement nodig voor de opslag en kunt het systeem eventueel uitbreiden met of toevoegen aan de Homebase S380 van hetzelfde merk. Daarmee ontgrendel je flink wat extra, slimme mogelijkheden én heeft de deurbel een flinke troef in handen waar Ring momenteel alleen van kan dromen.

Plus- en minpunten
  • Veel voor weinig
  • Duidelijke beeldkwaliteit
  • Goed verstaanbare audio
  • Opladen via usb-c
  • Compatible met Homebase S380
  • Prijs
  • Geen abonnement nodig
  • Lokale opslag
  • Detectie kan beter
  • Pakketten niet zichtbaar
  • Opladen vereist verwijdering deurbel
  • MicroSD-kaart in deurbel

 Eén van de belangrijkste concurrenten van de Eufy Video Doorbell C30 is ongetwijfeld de eerder in 2024 gelanceerde Ring Battery Video Doorbell. Die slimme deurbel heeft een adviesprijs van 99 euro en bevalt eigenlijk zo goed, dat je je hardop mag afvragen of je wel meer hoeft uit te geven dan dat. Eufy gaat er dus nog eens 20 euro onder zitten en probeert zodoende de concurrentie te ondermijn, zonder dat het merk inlevert op benodigde functies.

Hoewel de Eufy Video Doorbell C30 een flinke unit is, is het ook gewoon een typische videodeurbel. Onderop zit een gemakkelijk indrukbare knop en bovenin zit de enkele camera. In de doos zitten verschillende middelen waarmee je hem gemakkelijk aan het deurkozijn ophangt. Er zit tevens een wig bij, waarmee je hem met een hoek van vijftien graden installeert. Zo kan de camera altijd gericht zijn op de aanbeller. Maar in principe hang je hem op waar je wilt.

©Wesley Akkerman

Een vervelend taakje

Opladen gaat gelukkig via een usb-c-kabel. Het nadeel van dit systeem is dat je daarvoor de complete deurbel moet verwijderen, en ook de achterkant met een pin moet losmaken om erbij te komen. Geen vreemd principe gezien de prijs, maar wel een vervelend taakje. De fabrikant belooft een gebruikersduur van drie maanden, dus dit moet je zeker vier keer per jaar doen. Opladen duurt zes uur – dan is de deurbel dus ook zes uur buiten gebruik.

Wat deze deurbel echter zo interessant maakt, is het feit dat die beelden lokaal kunt opslaan. Je bent geen extra kosten kwijt aan één abonnement. In de deurbel zelf past een microSD-kaartje (tot 128 GB) waar die beelden op staan. Hoewel we offline opslaan toejuichen, is de kaart direct in de bel stoppen niet altijd handig. Want als iemand de bel steelt, dan ben je meteen dat kaartje kwijt. Maar aan de andere kant heb je zo ook geen extra kosten voor de aanschaf van een gong of basisstation.

©Wesley Akkerman

Koppeling met S380

Ons advies is dan ook: bevestig de Eufy Video Doorbell C30 stevig aan de muur, deur of het kozijn, om diefstal te voorkomen. Als je wilt, kun je het systeem ook zonder microSD-kaart gebruiken, aangezien je de C30 aan het S380-basisstation kunt koppelen. Dat station kost 139 euro en is daarmee flink duurder dan de deurbel. Maar als je al zo'n hub hebt of je bent voornemens meer met Eufy te doen, dan is die de investering dubbel en dwars waard.

Mocht je dat basisstation hebben of gaan kopen, dan ontgrendel je daarmee een aantal handige opties. Denk dan aan meer detectie- en herkenningsmogelijkheden, opslag tot 16 TB (voor alle gekoppelde camera's) en de gongfunctie. De S380 kan dan een geluidje afspelen op het moment dat er iemand aanbelt. Alleen deze integratie maakt de Eufy Video Doorbell C30 al ontzettend interessant, omdat je relatief veel functies voor een ontzettend laag bedrag in huis haalt.

©Wesley Akkerman

Met of zonde base?

Natuurlijk maakt de Eufy Video Doorbell C30 zelf ook lawaai zodra iemand op de bel drukt. Op je smartphone krijg je dan een simpele notificatie te zien. Als je daarop tikt, kom je uit in de app en krijg je een liveweergave te zien van degene die voor de deur staat. Met een full HD-resolutie en een duidelijke microfoon en speaker zie en hoor je alles heel goed wat er voor de deur gebeurt. Ook degene die aanbelt kan jou prettig verstaan. Hier hebben we dus weinig op aan te merken.

In vergelijking met duurdere bellen kunnen de beelden een beetje korrelig ogen, en ze missen wat detail. Maar je ziet duidelijk wie er voor de deur staat en of er bijvoorbeeld een pakketje ligt. Wanneer je de bel zonder Homebase S380 gebruikt, is die minder accuraat met bewegings- en detectiemiddelen dan je misschien zou willen, waardoor je nog weleens wat kunt missen of soms juist te veel notificaties krijgt. Met inzet van de base gaat het echter veel beter.

©Wesley Akkerman

Zaken om rekening mee te houden

Verder moet je er rekening mee houden dat dit niet de beste videodeurbel voor pakketherkenning is. Dat komt door de verticale kijkhoek van 140 graden. Die is niet hoog genoeg om de deurmat te zien liggen, waardoor veel pakketten onopgemerkt blijven. Daarnaast stelt de zoomfunctie niet veel voor. Je kunt technisch gezien zien wat er verderop gebeurt, maar echt met veel detail lukt dat niet. Gelukkig gebruik je zo'n functie niet al te vaak.

Ook overtuigt nachtvisie niet. Zodra er te weinig licht is, schakelt het systeem over naar een zwart-witmodus. In principe prima om de boel te checken, maar het komt de beeldkwaliteit niet ten goede. Maar goed, we zeggen het er nog even bij: dit apparaat kost nog geen 80 euro, dus we verwachten ook niet dat hij overal goed op scoort. Dit zijn echter wel aspecten waar Ring iets beter mee omgaat, maar dan moet je bereid zijn twee tientjes meer te betalen.

Eufy Video Doorbell C30 kopen?

Onderaan de streep doet de Eufy Video Doorbell C30 echter weinig fout om een aankoop in de weg te zitten. De laatste punten die we noemen, zaken om rekening mee te houden, scharen we daar niet onder. Maar geven we toch mee zodat je weet waar je aan begint. Wat de deurbel een beetje tegenwerkt is de manier van opladen en het feit dat je met de kijkhoek van 140 graden de mat niet in beeld kunt brengen. Daardoor kunnen pakketjes onopgemerkt blijven.

Maar verder is het gewoon een fijne, toegankelijke en goed bruikbare videodeurbel die voor 79 euro flink wat waarde aanbiedt. Je hebt bovendien géén abonnement nodig voor de opslag en kunt het systeem eventueel uitbreiden met of toevoegen aan de Homebase S380 van hetzelfde merk. Daarmee ontgrendel je flink wat extra, slimme mogelijkheden én heeft de deurbel een flinke troef in handen waar Ring momenteel alleen van kan dromen.


▼ Volgende artikel
Groots genieten: je foto’s en video’s op een groter scherm
© LG
Huis

Groots genieten: je foto’s en video’s op een groter scherm

Bij veel mensen blijven foto’s en video’s op hun smartphone staan. Een gemiste kans, want dat schermpje doet geen recht aan al die leuke en dierbare herinneringen. Je kunt de beelden beter bewonderen op een televisie. Zeker bij een groot scherm van 55, 65 of misschien wel 75 inch is dat een fraai gezicht. Laten we de mogelijkheden eens bekijken.

In dit artikel laten we zien hoe je eigen foto’s en video’s op een tv bekijkt:

  • Stream de beelden via Apple AirPlay 2 of Google Cast
  • Gebruik Chrome om beelden vanuit Google Foto’s naar de tv te casten
  • Maak je televisie slim met een losse mediaspeler
  • Verbind een smartphone, externe harde schijf of laptop met de tv via een kabel
  • Krijg toegang tot je fotocollectie op een NAS via een mediaserver

Op zoek naar een goede megagrote tv? Waar voor je geld: 5 zéér grote televisies van minimaal 75 inch

Kiekjes en filmpjes op een smartphone terugkijken? Maak daar geen gewoonte van, want je eigen beeldmateriaal op een televisie terugkijken maakt veel meer indruk. Zeker met de hoge resoluties van tegenwoordig zie je volop details. Zowel een hedendaagse smartphonecamera als recente smart-tv zijn doorgaans van een prima kwaliteit. Wie weet kun je bij een scherpe portret- of dierenfoto de haren bijna tellen. De meeste televisies hebben verschillende opties om de beelden op het grote scherm te toveren. Neem met gezinsleden of vrienden plaats op de loungebank en geniet optimaal van je eigen foto’s en video’s.

Streamen vanaf smartphone

Als het beeldmateriaal op een smartphone staat opgeslagen, kun je de bestanden mogelijk draadloos naar een televisie streamen. Dat gaat via het thuisnetwerk. Zorg ervoor dat de smart-tv en het mobiele toestel met hetzelfde (wifi-)netwerk zijn verbonden. De huidige generatie televisies hebben bijna allemaal een draadloze en fysieke netwerkaansluiting. De wat duurdere tv-toestellen ondersteunen een of meerdere streamingmethoden. Controleer in de specificaties van de televisie of het apparaat met Apple AirPlay 2 en/of Google Cast overweg kan.

Apple AirPlay 2

Staan jouw foto’s en video’s op een iPhone? Dan stream je de bestanden via AirPlay 2 naar het grote scherm. Veel recente televisies ondersteunen inmiddels deze techniek. Het werkt kinderlijk eenvoudig. Start op het mobiele toestel de app Foto’s en open een foto of filmpje. Je drukt vervolgens op het deelmenu (pictogram met vierkant en pijl). Veeg op het scherm zo nodig iets omhoog, waarna je AirPlay aantikt.

Sluis via enkele schermtikken persoonlijke foto’s door naar een geschikte televisie.

Er verschijnt nu een lijst met ingeschakelde apparaten die compatibel zijn met deze streamingmethode. Tik op de juiste kamer of de naam van jouw televisie. Afhankelijk van de instellingen toont de smart-tv mogelijk een viercijferige code. Zodra je die op de iPhone overneemt en bevestigt met OK, verschijnt het beeld in vol ornaat op de televisie.

Zodra je een viercijferige code invoert, verschijnen de beelden op jouw smart-tv.

De iPhone is nu jouw afstandsbediening geworden. Veeg bijvoorbeeld naar links om het volgende beeld te tonen. Wil je lekker achterover leunen en passief van jouw foto- en videoverzameling genieten? Tik dan op de drie puntjes en kies Speel af als diavoorstelling. Als alternatief kun je ook vanaf een iPad of Mac eigen beeldmateriaal naar een televisie met AirPlay 2-ondersteuning streamen.

Google Cast

Veel televisies van onder meer Sony, Philips en TCL zijn uitgerust met het besturingssysteem van Google. Dit (smart)platform heet Android TV of Google TV. Het voordeel van deze televisies is dat ze met de streamingmethode Google Cast uit de voeten kunnen. Overigens hebben bepaalde televisiemodellen van andere merken eveneens deze techniek aan boord. Kijk hiervoor even in de specificaties van jouw smart-tv.

Maak je met een Android-toestel geregeld mooie foto’s en video’s? Je vindt de beelden dan in Google Foto’s. Bezitters van een iPhone (of iPad) kunnen deze toepassing vanuit de Play Store installeren. Open de app en tik een willekeurige foto of video aan. Via het castpictogram (rechthoek met drie verbindingsstreepjes) verschijnt er een menu met beschikbare apparaten. Tik nu op de juiste kamer of de naam van jouw televisie. Binnen enkele ogenblikken zie je het gekozen beeld op de smart-tv. Veeg naar links op door je collectie te bladeren. Je kunt ook een diavoorstelling afspelen. Tik dan op de drie puntjes en kies Diavoorstelling in het menu.

Apparaten met Google Cast-ondersteuning kunnen pijlsnel met elkaar communiceren.

Casten via Chrome-browser

Google Foto’s is een clouddienst. Gunstig, want hierdoor kun je de beelden vanaf verschillende apparaten naar de televisie streamen. Naast smartphones en tablets werkt Google Cast ook vanaf een computer. Je hebt hiervoor Chrome nodig. Als deze browser nog niet op je pc of laptop is geïnstalleerd, download je het programma vanaf www.google.com/intl/nl/chrome. Open nu de website van Google Foto’s. Wanneer je nog niet met een Google-account bent ingelogd, klik je eerst rechtsboven op Naar Google Foto’s. Kies nu het juiste Google-account of vul handmatig de juiste inloggegevens in.

Je gaat nu het huidige browsertabblad naar de televisie casten. Klik in de werkbalk van Chrome rechtsboven op de drie puntjes. Er komt een uitgebreid menu tevoorschijn. Via Casten / opslaan en delen kies je Casten. Klik nu op de naam van de kamer of televisie. Een kopie van het browsertabblad is direct op de televisie te zien. Je gebruikt de pijltjestoetsen om de beelden een voor een te tonen. Met behulp van de drie puntjes in Google Foto’s open je een diavoorstelling.

De bekende browser Chrome heeft in het menu een Google Cast-functie.

In plaats van het browsertabblad kun je ook het volledige scherm van jouw laptop of pc casten. Deze optie is nuttig wanneer je persoonlijke mediabestanden lokaal op de computer bewaart. Beëindig zo nodig eerst de huidige castsessie. Je klikt hiervoor in de werkbalk van Chrome op het castpictogram en bevestigt met Stop. Via Bronnen kies je daarna Scherm casten. Klik daarna op de naam van de kamer of televisie om het volledige computerscherm te delen.

Wijzig een instelling om het volledige computerscherm op de televisie te tonen.

Losse mediaspeler

Heeft jouw televisie geen (draadloze) netwerkaansluiting? Met een losse mediaspeler maak je de beeldbuis alsnog slim. Dit is een apart kastje dat je via HDMI op een televisie aansluit. De mediaspeler verbind je vervolgens met wifi of een vaste netwerkaansluiting. Een populaire mediaspeler is de Apple TV 4K. Dit apparaat ondersteunt AirPlay 2, zodat je vanaf een iPhone, iPad of Mac simpel eigen beeldmateriaal kunt streamen. Twee betaalbare alternatieven zijn de Google TV Streamer en Google Chromecast. Met deze apparaatjes kun je bovendien vanaf elke smartphone beelden casten.

De onlangs verschenen Google TV Streamer is een eenvoudige oplossing om een tv slim te maken.

Smartphone via kabel

Ondersteunt jouw televisie geen Apple AirPlay 2 of Google Cast? Je kunt dan vanaf een smartphone mogelijk alsnog rechtstreeks beelden op de televisie weergeven. Gebruik hiervoor de usb-oplaadkabel. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat je televisie een usb-poort heeft. Overigens werkt deze methode in de praktijk niet altijd, maar het is het proberen waard.

Heb je de smartphone aangesloten? Dan verschijnt er mogelijk op je telefoon een verzoek om de televisie toegang tot de mediabestanden te geven. Verleen deze toestemming. Kijk in de bronlijst van de televisie of je de smartphone ziet staan. Daarna kun je de inhoud van het apparaat openen. Is dat niet het geval, dan zoek je in het menu naar een media(speler)-app. Hierin blader je naar de juiste map met mediabestanden. Heb wel even geduld, want doorgaans neemt een televisie ruim de tijd om een (uitgebreide) bibliotheek met beeldmateriaal te tonen. Met de pijltjestoetsen op de afstandsbediening navigeer je langs alle beelden. Vaak kun je een fotomap ook als diavoorstelling weergeven.

Zowel oude als nieuwe televisies hebben aan de zijkant meestal een usb-poort.

Externe harde schijf of ssd

Heb je een fotoback-up op een externe harde schijf of ssd staan? Dan sluit je dit externe apparaat rechtstreeks op je televisie aan. Gebruik hiervoor een vrije usb-poort. Het weergeven van je eigen beeldmateriaal werkt bijna hetzelfde als bij je telefoon. Wel is er een aantal aandachtspunten.

Zo vereisen grote externe schijven (3,5 inch) netstroom. Zoek voor zo’n opslagapparaat een plekje dichtbij een stopcontact. Kleine externe schijven (2,5 inch) en ssd’s ontvangen doorgaans via usb voeding van de televisie. Daarnaast moet de televisie compatibel zijn met het bestandssysteem van de externe opslagdrager. De meeste televisies openen moeiteloos schijven met de gangbare formaten NTFS en FAT32. Bij gebruik van een ander bestandssysteem moet je de usb-opslagdrager vermoedelijk eerst naar een andere indeling formatteren.

Tv als computerscherm

Veel mensen bewaren hun persoonlijke foto- en videoverzameling op hun laptop. Dat is handig, want je kunt deze schootcomputer dan rechtstreeks met je televisie verbinden. Controleer eerst wel even of de zijkant van het apparaat een HDMI-uitgang heeft. Zo ja, dan sluit je de apparaten met een HDMI-kabel op elkaar aan. Je kunt de laptop bijvoorbeeld op een bijzettafel of kruk vlakbij de televisie neerzetten. Selecteer in de bronlijst van jouw televisie het juiste ingangssignaal.

Wegens de beperkte lengte van een HDMI-kabel plaats je de laptop vlakbij de televisie.

Je bepaalt zelf hoe de televisie en het computerscherm zich gedragen. Klik bijvoorbeeld in Windows 11 met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. Bovenaan kun je tussen verschillende opties kiezen. Met de functie Deze beeldschermen dupliceren verschijnt er op de computer en televisie hetzelfde beeld. Je kunt de foto’s en video’s ook alleen op de televisie weergeven. Kies dan Alleen weergeven op 2. Heb je iets veranderd? Bevestig dan met Wijzigingen behouden.

Voor de bediening ben je aangewezen op het touchpad en toetsenbord van jouw laptop. Dat is nogal onhandig wanneer de computer in de buurt van de televisie staat opgesteld. Sluit daarom bij voorkeur een draadloze computermuis op de laptop aan, zodat je vanaf de bank door je fotocollectie kunt bladeren.

Wil je het beeld dupliceren of zet je de laptop op zwart?

Foto-app installeren op smart-tv

Afhankelijk van jouw smart-tv kun je ook met een gespecialiseerde app eigen fotobestanden ophalen. Je installeert dan op het mobiele toestel een toepassing, waarna je de beelden naar het grote scherm streamt. Lees in de handleiding welke app je hiervoor kunt gebruiken en hoe het werkt.

Fotocollectie op NAS

Een NAS is een perfect apparaat om al jouw dierbare foto’s en video’s op te verzamelen. Met de juiste (RAID-)instellingen zijn de gegevens tenslotte beschermd tegen schijfuitval. Bovendien kun je de bestanden op elke smartphone, tablet en computer openen. Maar hoe maak je de inhoud van een NAS op jouw televisie beschikbaar? Dat kan op verschillende manieren. Aangezien Synology marktleider is in Nederland, bespreken we de mogelijkheden van dit Taiwanese merk.

Een NAS is een apart opslagapparaat binnen jouw thuisnetwerk, zoals de breed verkrijgbare Synology DiskStation DS224+.

Synology Photos

Synology Photos is een ideale app om je persoonlijke mediacollectie te beheren. Staat deze toepassing nog niet op je NAS, dan kun je die vanuit het Package Center installeren. Je opent Synology Photos in een nieuw browsertabblad. Voeg vervolgens beeldmateriaal toe. Gebruik je de browser Chrome, dan kun je dit tabblad naar een geschikte televisie casten. Volg hiervoor de eerdere instructies in de paragraaf Casten via Chrome-browser.

Als je computer is uitgeschakeld, cast je evengoed vanaf jouw NAS eigen beeldmateriaal naar de televisie. Installeer hiervoor Synology Photos op je iPhone of Android-toestel. Je tikt bij een willekeurige foto bovenaan op het castpictogram en kiest een geschikte televisie (of mediaspeler) om naar te casten.

De mobiele app van Synology Photos heeft bovenaan een castknop.

Mediaserver inrichten

Wil je eigen mediabestanden zonder tussenkomst van een computer of smartphone bij een NAS ophalen? Dat kan ook, want de meeste smart-tv’s kunnen namelijk rechtstreeks met een mediaserver communiceren. Zo’n server stelt jouw foto’s en filmpjes beschikbaar aan overige apparaten in het netwerk. Dat werkt over het algemeen via het universele DLNA-protocol.

Als je een NAS van Synology bezit, installeer je in het Package Center de app Mediaserver. Na de installatie voegt deze toepassing drie extra mappen toe, namelijk music, photo en video. Alle bestanden die je in deze mappen plaatst, stelt de NAS automatisch beschikbaar aan andere afspeelapparaten in het netwerk. Open het hulpprogramma File Station om deze mappen met eigen beeldmateriaal te vullen. Je kunt de kiekjes en video’s nu eenvoudig bekijken. Kies in de bronlijst van de smart-tv jouw NAS en blader naar de map met mediabestanden.

De meeste smart-tv’s maken zonder tussenkomst verbinding met een mediaserver.

Tot slot

Er zijn nog meer mogelijkheden om jouw waardevolle beeldmateriaal op een levensgroot scherm te bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld op een pc een eigen mediaserver inrichten of een smartphone via een HDMI-verloopkabel aansluiten. In deze workshop kozen we voor de makkelijkste methoden. Veel kijkplezier!

Watch on YouTube