ID.nl logo
Houd je kleding langer mooi - 15 tips om motten te voorkomen en bestrijden
© Little Adventures - stock.adobe.com
Huis

Houd je kleding langer mooi - 15 tips om motten te voorkomen en bestrijden

Er wordt vaak gedacht dat motten aan onze kleding knagen, maar het zijn de larven van de mot. Kleine wormpjes die alle vormen van textiel eten. Van je kleding tot het tapijt en je gordijnen. Maar geen zorgen, in dit artikel lees je de beste tips om motten te voorkomen én bestrijden en zo kleding langer mooi te houden.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • welke soorten motten overlast veroorzaken;
  • hoe je ontdekt of je motten in huis hebt;
  • wat helpt om motten te voorkomen en bestrijden.

Lees ook: Zo kom je voor eens en voor altijd van die zilvervisjes af

Motten zelf knabbelen niet aan je kleding, hun larven des te meer. De verschillende (huis)motten leggen hun eitjes op donkere plekken, waar ze niet gestoord worden. De larven die uit de eitjes komen leven vervolgens van de eiwitten in dierlijke materialen, zoals wol, leer, zijde, bot en veren. Over het algemeen eten larven geen stoffen die 100 procent plantaardig (zoals katoen en linnen) of synthetisch (zoals nylon en acryl) zijn. Toch kunnen ook deze stoffen wel motten aantrekken. Ongewassen kleding ruikt namelijk erg lekker voor een mot.

Geen mond Een opvallend feitje: de gewone kleermot eet helemaal geen kleding. Kledingmotten hebben niet eens een mond en dus ook niet de mogelijkheid om te eten. De schade wordt dan ook enkel en alleen aangericht door de mottenbaby's, de larven, die honger hebben en nog moeten groeien.

Welke soorten motten zijn er?

De meest voorkomende mottensoorten die je in huis tegenkomt zijn de bruine huismot en de kleermot.

Bruine huismot

De bruine huismot wordt vaak in huizen aangetroffen en dan vooral in de keuken en de badkamer. Deze soort heeft vleugels die bedekt zijn met zwarte stippen. De vleugels hebben een roodbruine kleur met een zwart streepje op het voorste deel van het achterlijf. Bruine huismotten zijn meestal 8 tot 12 millimeter lang en het dier is een alleseter. Van papier tot leer, wol, linnen en zelfs kleine zaden, huismotten eten het allemaal.

Zilvervisje of mot? Doordat bruine huismotten graag papier eten worden ze ook wel verward met papiervisjes of zilvervisjes, twee andere veel voorkomende plagen in huis. Lees ook: Zo kom je voor eens en voor altijd van die zilvervisjes af

Kleermot of kledingmot

De larve van de kleermot voedt zichzelf onder andere met bont, wol, haar en veren. Volwassen kleermotten zijn lichtbruin tot goudkleurig met een halve centimeter of minder aan spanwijdte. De larven van de kledingmot zijn roomwit tot geelwit met een donkerbruine kop en ze zijn ongeveer 60 millimeter lang. Naast natuurlijke vezelmaterialen voeden kleermotten zich ook met dode insecten en etensresten op kleding.

Hoe weet je of je motten in huis hebt?

Motten zijn kleine nachtvlinders die vooral 's avonds actief zijn. De kans dat je de motten zelf spot is dan ook groter in de avond. Een andere bekende indicatie van motten in huis zijn gaatjes in je kleding of andere stoffen. Ook kun je de larven van zowel de kleermot en de bruine huismot spotten, bijvoorbeeld in je kledingkast of op het tapijt. De larven van motten zijn 1 tot 3 centimeter lang en wit met een bruine kop. De dieren spinnen zich in een cocon van ongeveer 8 millimeter lang, dat eruitziet als een zijden kokertje.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Testje Twijfel je of je motten in huis hebt? Leg dan een wit vel papier onder in je kast. Zijn er motten aanwezig? Dan zie je op het papier al snel afvalproducten van de motten, zoals tunnelvormige spinsels en korrels. Een lijmval kan ook werken. Mannetjesmotten komen op de geurstrip in een lijmval af en blijven daarin plakken. Zo zie je snel genoeg of je last hebt van motten in huis.

Hoe komen motten in huis?

Motten dringen je huis op verschillende manieren binnen, afhankelijk van de soort mot. De kans bestaat dat nieuw gekochte kleding al eitjes bevat. Daarom is het aan te raden nieuwe kleding altijd eerst een keer te wassen, voordat je het opbergt. Voedselmotten kunnen binnenkomen met een gekocht voedingsmiddel dat al larven en/of eitjes bevatte, maar ze vliegen ook gewoon via open deuren of ramen je huis binnen.

Motten in huis voorkomen

Wil je voorkomen dat je last krijgt van motten in huis? Gebruik dan onderstaande tips. Zo verklein je het risico dat jouw kleding, gordijnen en/of het tapijt worden beschadigd door de larven.

  • Plaats horren voor de ramen en houd deuren zoveel mogelijk gesloten om te voorkomen dat motten eenvoudigweg naar binnen vliegen.

  • Was nieuw gekochte kleding voordat je de kleding opbergt.

  • Was je kleding standaard regelmatig. Larven houden namelijk vooral van kleding met vlekken en/of geurtjes.

  • Berg je kleding voor langere tijd op, bijvoorbeeld per seizoen? Verpak alles dan in afgesloten zakken of bakken, zodat er geen motten bij kunnen komen.

  • Zet kasten regelmatig open en laat (zon)licht binnen. Motten houden namelijk niet van licht en ze worden niet graag gestoord.

  • Gebruik mottenballen om kleermotten weg te houden. Vervang de ballen wel eens in de drie maanden voor een blijvend resultaat.

  • Laat kleding en andere stoffen niet te lang ongebruikt op dezelfde plaats liggen. Klop de stoffen regelmatig uit en controleer op schade. Ontdek je schade? Dan is dat een teken dat er (mogelijk) motten aanwezig zijn. Lees hieronder wat je kunt doen om motten te bestrijden.

©Tatiana Foxy - stock.adobe.com

Motten in huis bestrijden

Is het helaas al te laat en heb je motten, larven of schade aan stoffen in huis gespot? Dan zijn er gelukkig ook wat dingen die je kunt doen om zo snel mogelijk van de dieren af te komen.

  • Klop aangetaste kleding goed uit en hang het in de zon, was de kleding een half uur op 60 graden of leg de kledingstukken vier dagen in de diepvries op minimaal -20 graden. Gaat het om wollen stoffen? Dan kun je deze het best laten stomen.

  • Maak kasten en/of andere opslagruimtes of stoffen goed schoon met een beetje azijn. Meng je de azijn een op een met water, dan kun je het ook gebruiken om gestoffeerde meubels en tapijten te boenen om motten te verjagen. Eventueel kun je ook een bakje heet water met wat azijn in een kast zetten om de dieren af te schrikken.

  • Gebruik een föhn om motten te bestrijden. Zet de haardroger op de hoogste temperatuur en richt op hoeken, kieren en randen van kledingkasten. De hoge temperaturen zullen de (larven van) motten doden.

  • Bestrijd motten in gordijnen, vloerkleden of tapijten door goed en regelmatig te stofzuigen.

  • De geur van onder andere laurier, kruidnagel, tijm, lavendel en rozemarijn jaagt motten weg. Maak daarom katoenen zakjes met (een combinatie van) gedroogde varianten van deze kruiden om motten te verjagen uit je kledingkast. Ook oliën op basis van deze kruiden kunnen motten verjagen.

  • Vang de motten met een val: maak gaten van 2 centimeter in een kartonnen doos en vul dit met onbehandelde wol en plaats het in je kast. Haal het doosje na een paar weken weg en vervang eventueel de wol om de val opnieuw te gebruiken.

  • Cederhout heeft een insectwerende werking die ook geschikt is tegen motten. Leg blokjes of ringen cederhout in de kast en tussen je kleding om de motten te verjagen.

Kom je niet van de motten af?

Probeer dan eens een combinatie van verschillende middeltjes!

©www.stills-online.de

Motten chemisch bestrijden

Er bestaan ook chemische bestrijdingsmiddelen tegen motten. Het is echter aan te raden eerst aan de slag te gaan met alle bovenstaande tips. Wil je daarna toch een chemisch middel inzetten? Koop dan alleen bestrijdingsmiddelen die zijn toegestaan door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan (bron: MilieuCentraal). Toegelaten middelen herken je aan een nummer dat begint met 'NL' of 'EU' of eindigt op een 'N' op de verpakking.

Let op: dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen kunnen bij verkeerd gebruik alsnog schadelijk zijn. Volg daarom altijd heel nauwkeurig de gebruiksaanwijzing als je gebruikmaakt van een chemisch bestrijdingsmiddel.

Lees ook: Muizen in huis? Dit kun je doen om knaagdieren te bestrijden

Tip: Een mottenplaag is meestal eenvoudig te bestrijden met bovenstaande tips. Krijg je de dieren echter niet weg of keren ze steeds terug? Dan heb je kans dat de motten eieren leggen op plaatsen waar je niet bij kunt. Bel in dat geval een ongediertebestrijder voor advies en hulp. Erkende bestrijders kijken eerst wat de mogelijkheden zijn voor preventie, voordat er met gif wordt gewerkt.


▼ Volgende artikel
Nieuwe 5G-router met snelle WiFi 6 van devolo
Huis

Nieuwe 5G-router met snelle WiFi 6 van devolo

De internetaansluiting valt uit. In je woonplaats laat de uitbreiding van het vaste netwerk veel te wensen over. Het gemak van wifi dat je thuis gewend bent wil je meenemen op vakantie. Allemaal scenario's die eigenlijk schreeuwen om een stabiele internetverbinding via het mobiele netwerk.

Partnerbijdrage - in samenwerking met devolo

Met de nieuwe devolo WiFi 6 router 3600 5G LTE surf en stream je bliksemsnel op plekken waar een stroomaansluiting en een mobiel signaal beschikbaar zijn. Dankzij WiFi 6 en mesh-technologie heb je in een handomdraai een snel en stabiel netwerk tot je beschikking.

Veelzijdige aansluitmogelijkheden

De devolo 5G-router is makkelijk mee te nemen en past in elke rugzak en maakt - als het eenmaal op een stopcontact is aangesloten - verbinding via de ingebouwde antenne die geschikt is voor de 3G-, 4G- en 5G-mobiele netwerken. Behalve de sterke wifi-prestaties is de devolo 5G-router ook met een 2,5-Gbit/s- en een 1-Gbit/s-ethernet-aansluiting uitgerust. En via de ingebouwde RJ-11-poort kun je zelfs een analoge telefoon aansluiten. Zo wordt de router de ideale schakelcentrale voor elke gelegenheid.

Eenvoudige installatie

De devolo WiFi 6 router 3600 5G LTE maakt het dagelijks leven eenvoudiger en is helemaal gericht op gebruiksvriendelijkheid. Het enige dat je nodig hebt, is een stroomaansluiting en een nano-sim-kaartje van een mobiele provider.

De gratis devolo Home Network-app (beschikbaar op iOS en Android) met intuïtieve gebruikersinterface is beschikbaar voor de configuratie en het instellen van de router en de led's op het front helpen bij het vinden van de optimale positie voor de ontvangst van het beste signaal voor de mobiele telefonie.

Router nu te koop

Is je interesse gewerkt? Deze nieuwe devolo-router is nu te koop via de diverse retailers voor een adviesprijs van 449,90 euro. En, erg prettig om te weten: devolo geeft drie jaar garantie op alle producten!

Meer informatie vind je op www.devolo.nl  

▼ Volgende artikel
Opnemen, bewerken en delen met de Geluidsrecorder
© Olga Rai - stock.adobe.com
Huis

Opnemen, bewerken en delen met de Geluidsrecorder

Of je een lezing, een speech of een eigen muzieknummer wilt vastleggen, Windows heeft zijn eigen ingebouwde opname-tool. In Windows 10 en de eerdere versies van Windows 11 was de ingebouwde Geluidsrecorder een bijzonder spartaanse tool. De nieuwe versie ziet er heel wat beter uit.

Hoe eenvoudig het is om audio op te nemen in Windows 11, laten we in drie stappen zien:

  • Start een opname met één klik
  • Sla je bestand op in een van de verschillende formaten
  • Importeer een bestand, markeer belangrijke momenten en deel de opname

Een uitgebreider artikel lees je hier: Windows Geluidsrecorder: meer dan een nieuwe naam

Opname maken

Om het programma te starten, typ je Geluidsrecorder in de Windows-zoekbalk en kun je de app openen via de resultaten. Kijk in de linkerbenedenhoek, daar kun je de gewenste microfoon selecteren. Onderaan zie je de opnameknop, klik daarop om de opname te starten en doe hetzelfde om de opname te stoppen. De opgenomen audiobestanden verschijnen in de linkerbalk en in het centrale venster zie je de afspeelknop en een weergave van het geluid in een golfdiagram.

Controleer of de juiste microfoon is geselecteerd en start de opname.

Benoemen en opslaan

Je kunt de audiobestanden in verschillende formaten opslaan, zoals m4a, mp3, wma, flac en wav. Daarom klik je op de drie puntjes rechtsboven en selecteer je Instellingen / Opname-indeling. Ook de audiokwaliteit is aanpasbaar in drie niveaus: beste, hoog en gemiddeld. Ieder bestand dat je opneemt, krijgt de domme naam ‘Aan het opnemen’ met daarachter een volgnummer. Door met rechts op deze naam te klikken kun je bij de opdracht Naam wijzigen. Onder deze opdracht vind je ook de functie In map weergeven. Zo kom je bij de map waar deze app zijn bestanden opslaat. De audio wordt altijd opgeslagen in de map Geluidsopnamen (in de map Documenten).

Selecteer vooraf de geluidskwaliteit die je op het oog hebt.

Markeren en delen

Geluidsrecorder heeft een knop om een audiobestand te importeren. En je kunt de afspeelsnelheid aanpassen van 0,25 tot 4 keer. Terwijl de opname loopt, is het mogelijk om bepaalde punten te markeren. Dat doe je met de sneltoets Ctrl+M of de knop Markeren, die in de rechterbenedenhoek staat. Door een markering te plaatsen, onderbreek je de opname niet. Bij het beluisteren kun je sneller naar zo’n markering schakelen. Op de tijdlijn verschijnt zo’n markering als een rood streepje.

Ben je klaar, dan kun je de opname delen met anderen. Opnieuw klik je met de rechtermuisknop op de naam van het bestand en dan selecteer je de manier hoe je het bestand wilt delen. Dat kan bijvoorbeeld met de functie Naburig delen.

Door met rechts op de naam van een bestand te klikken, kun je de opname delen.