Zo voorkom je ijsvorming in je vriezer

Zo voorkom je ijsvorming in je vriezer

Geplaatst: 17 september 2022 - 08:09

Aangepast: 19 februari 2023 - 16:31

Redactie ID.nl

De vriezer ontdooien is voor veel mensen een klusje dat we liever uitstellen. Maar ijs in je vriezer is niet alleen vervelend omdat het ruimte inneemt en ontdooien een irritant klusje is. Je vriezer verbruikt ook nog eens extra energie als er veel ijsvorming optreedt. Wist je dat een ijslaag van 2 mm al zorgt voor 10 procent meer energieverbruik? Alle reden dus om ijs in je vriezer te voorkomen. Lees hieronder hoe je dat doet.

IJsvorming ontstaat door vochtige lucht die je vriezer binnentreedt zodra je de deur opent. Een heel normaal verschijnsel en helaas niet 100 procent te voorkomen, want die deur moet nou eenmaal af en toe open. Op zich geen probleem, want een heel dun laagje ijs kan niet direct kwaad. Maar om erger te voorkomen, raden wij je zeker aan de volgende tips te volgen.

 

Doe de deur goed dicht

Laat je de deur te lang openstaan of sluit je de deur niet goed? Dan komt er meer vochtige lucht binnen dan nodig is. Aangezien die lucht de oorzaak is van ijsvorming, is het dus van belang de deur zo weinig mogelijk open te laten. Open de vriezer alleen wanneer je iets pakt en laat de deur niet onnodig lang openstaan. Heb je de deur gesloten? Check dan nog even goed of hij écht goed dicht is. Controleer daarnaast ook eens in de zo veel tijd of de rubbers rondom de deur in goede staat zijn. Een versleten rubber kan namelijk alsnog lucht doorlaten, ook wanneer de deur gesloten is. Zijn de rubbers versleten? Vervang deze dan zo snel mogelijk.

Zo voorkom je ijsvorming in je vriezer-22376210

© MAKSIMS_LIENE

 

Om zeker te weten of de deur van je vriezer goed afsluit, kun je een eenvoudige test doen. Sluit de deur met een vel papier ertussen. Kun je het papier er makkelijk tussenuit trekken? Dan sluit de deur niet goed af en is het waarschijnlijk tijd om de rubbers te vervangen.

 

Zet je vriezer recht

Zorg ervoor dat je vriezer waterpas staat. Een vriezer die recht staat, sluit beter af. Dat verkleint de kans dat de deur open blijft staan en het voorkomt bovendien storende geluiden. Veel vriezers zet je eenvoudig waterpas door aan de pootjes te draaien. Heb je deze optie niet? Kijk dan of je de vriezer waar nodig kunt ondersteunen met bijvoorbeeld karton of een dun plaatje hout. Plaats de vriezer overigens niet te dicht langs te muur, maar houd een afstand van 10 cm aan. Een vriezer die te dicht bij de muur staat kan zijn warmte niet kwijt, waardoor het koelproces wordt verstoord.

 

Zorg dat de vriezer goed gevuld is

Als een diepvries leeg is, ontstaat er sneller een ijslaag aan de wanden. Daarnaast verbruikt een lege vriezer meer energie. Doordat er minder koude producten in staan, moet de vriezer harder werken om de ruimte te koelen. Vul de vriezer dus zo goed mogelijk. Indien nodig kunnen lege holtes worden opgevuld met bijvoorbeeld flessen water die als extra koelelementen werken.

Zo voorkom je ijsvorming in je vriezer-22376221

 

Alleen afgekoelde producten

Wil je restjes invriezen? Zorg dan dat je het eten eerst goed laat afkoelen. Hoe warmer de producten die je in de vriezer plaatst, hoe harder je vriezer moet werken om ze af te koelen. En dat zorgt weer voor meer ijsvorming. Door alleen afgekoelde producten in de vriezer te plaatsen, bespaar je ook nog eens energie. Hoe minder hard de vriezer hoeft te koelen, hoe minder energie dat kost.

 

Ontdooi je vriezer regelmatig

Ondanks deze tips is ijsvorming helaas niet helemaal te voorkomen en ontdooien blijft een vervelend klusje. Maak het jezelf daarom gemakkelijk door om de paar maanden je vriezer even te checken. Door niet te wachten totdat de ijslaag heel dik is, maak je het ontdooien een stuk eenvoudiger. Zo is het ijs makkelijker weg te halen en voorkom je tegelijkertijd dat de ventilatie in je vriezer verstopt raakt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000