ID.nl logo
Review: First look Ninja Creami – Inspirerend, lollig maar prijzig
© Saskia van Weert
Huis

Review: First look Ninja Creami – Inspirerend, lollig maar prijzig

Zin in een ijsje? Met de Ninja Creami maak je (met wat voorbereidingstijd) binnen een paar minuten thuis zelf roomijs in alle denkbare smaken, net als mikshakes, slushies en allerlei andere koude dranken. Het apparaat is een hit op social media. Is het echt zo’n alleskunner?

Uitstekend
Conclusie

De Ninja Creami is een gebruiksvriendelijk apparaat dat uitnodigt tot experimenteren. In de praktijk werkt alles makkelijker dan je op basis van de handleiding zou denken. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om ijs en ijsdranken precies naar je eigen smaak te maken. De bekers zijn voldoende groot voor het hele gezin. De machine maakt een hoop lawaai, maar dat is niet ondraaglijk en bovendien maar voor korte tijd. Als nadelen zijn de omvang van het apparaat te noemen: hij is zo'n 43 centimeter hoog en weegt bijna 6,7 kilo. Met zijn prijs van rond de 250 euro is het bovendien geen goedkoop apparaat, maar wel heel aantrekkelijk voor ijsliefhebbers en milkshakefanaten. Daarnaast is hij ook erg handig als je op een zomerse avond spontaan zin hebt in een frozen margherita. Het gehele proces van ijs maken wordt een leuke activiteit voor jong en oud.

Plus- en minpunten
  • Gebruiksvriendelijk
  • Veel mogelijkheden voor ijs en dranken
  • Makkelijke bediening
  • Zet aan tot experimenteren
  • Onderdelen kunnen in de vaatwasser
  • Groot, zwaar en log apparaat
  • Maakt een hoop lawaai
  • Duur

De Ninja Creami is in de VS al langer op de markt en ook aan deze kant van de oceaan komt de bekendheid langzaam op gang. Op TikTok zijn de 'creators' er razend enthousiast over en is het de nieuwste hype in de keuken.

In de basis is het een apparaat dat eruitziet als een blender: er zijn verschillende mengkommen en een scherp mesje dat van boven naar beneden kan ronddraaien in de bijgeleverde mengbekers. Er zitten acht eenknopsprogramma's op voor verschillende toepassingen, zoals ijs, light-ijs, frozen yoghurt, milkshake, slushie enzovoort.

De bekendste toepassing is die voor het maken van ijs. Dat werkt zo: je maakt een mengsel van (plantaardige) zuivel, suiker en smaakmakers. Dat zet je 24 uur lang in een van de bijgeleverde mengbekers in de vriezer. Daarna bevestig je de mengbeker in het apparaat, kies je een programma en binnen een paar minuten heb je een beker vol zelfgemaakt ijs. Is de structuur niet naar wens, dan kun je via de optie Respin het mes nog eens laten draaien. En een leuke optie: voeg aan het eind stukjes koek, chocola of wat dan ook toe en je krijgt ijs met lekkere stukjes erin.

De Creami wordt geleverd in een enorme doos waarin alle onderdelen zorgvuldig zitten verpakt met beschermend papier eromheen (geen plastic!). Wij testen de Deluxe-uitvoering, waar drie mengbekers en allerlei instructieboekjes bij zitten.

Lees ook: IJs maken met ijsmachines: deze zijn er en zo werken ze!

©Saskia van Weert

Uitpakken!

Waar keukenapparaten tegenwoordig vaker zonder dan met handleiding worden geleverd, hoef je je daar bij de Ninja Creami geen zorgen over te maken. Er zit een snelstartgids bij (een soort flyer met een basisrecept), een standaard handleiding en een mooi kleurig boekje met nog eens uitleg over de machine en allerlei voorbeeldrecepten. Op de site van Ninja (en online) zijn nog veel meer recepten te vinden.

Het is fijn dat de uitleg zo uitvoerig is, want de machine ziet er op het eerste gezicht wat intimiderend uit, maar zo veel informatie kan zaken ook onnodig compliceren. De machine werkt betrekkelijk intuïtief, dus men moet het ook niet moeilijker maken dan nodig.

©Saskia van Weert

Eerste poging: ijs, yoghurt en sorbet

We besluiten drie verschillende soorten bereiding uit te proberen. De eerste dag gaan twee recepten de vriezer in: vanille-ijs naar het voorbeeldrecept en standaard Griekse yoghurt met aardbeiensmaak van de super met wat extra suiker. IJsmengsels zijn vaak wat zoeter dan je zou verwachten, omdat eenmaal bevroren de smaak wat afvlakt.

Ik houd de hoeveelheden aan die het receptenboekje aangeeft, wat neerkomt op rond de 500 ml aan mengsel van melk, room en mascarpone (recept geeft roomkaas aan, maar mascarpone werkt net zo goed). De derde beker van dit experiment krijgt alles wat nodig is voor een ananassorbet: de inhoud van een groot blik ananasstukjes en een kleintje. Alles gaat de vriezer in en kan na 24 uur worden ge’creami’t, zoals dat heet.

Deze fase is heel snel en makkelijk: alles afmeten of wegen, even mengen, de beker in, deksel erop en rechtop invriezen. In het begin is het natuurlijk even zoeken naar de beste verhoudingen tussen ingrediënten, maar dat is typisch iets waarvan je al snel de slag te pakken hebt.

Ook interessant: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat!

©Saskia van Weert

Sorbet: mengsel uit de vriezer (links) en na het sorbet-programma.

Programma's selecteren

Na 24 uur in de vriezer is het tijd voor de eerste keer ijs maken in de Ninja Creami Deluxe. De volgorde staat duidelijk uitgelegd in de boekjes en wijst zichzelf: buitenkom losmaken, beker erin plaatsen zonder grijze deksel, zwarte deksel met draaiend mes erop klikken, het geheel in de Creami schuiven en door naar rechts te draaien de kom omhoog in het motorgedeelte klikken. Dat is even kracht zetten, maar een klikgeluid geeft aan wanneer de kom goed zit.

Het programma kiezen is eenvoudig: je kiest eerst voor Full, Top (bovenste helft van de beker mengen) of Bottom (onderste helft). Daarna gebruik je de draaiknop voor het gewenste programma en druk je die in om het programma te starten. In een venstertje staat het aantal minuten van het programma vermeld: dat telt af tot 0.

©Saskia van Weert

En dan: LAWAAI!

De Creami is minder geschikt voor mensen met gevoelige oren, want de machine maakt een enorm kabaal (zie de video hieronder). Logisch ook, want het mesje draait op topsnelheid door een blok ijs heen, en dat hoor je. Ik vergelijk het met het geluid van een vliegtuigmotor. Hard, maar doet geen pijn aan de oren. En bovendien duurt het maar een paar minuten.

Via de zijkant van de mengbeker kun je het mesje van boven naar beneden zien gaan en daarna weer terug. Zodra de machine klaar is, kan de beker eruit en is het tijd om je creatie te bewonderen.

Watch on YouTube

Respin-programma

Voor alle drie de probeersels was het nodig om het Respin-programma te gebruiken. Na het eerste programma was de structuur van het ijs wat poederig. Dat is echter geen probleem en wordt ook in de handleiding genoemd. Het kortere Respin-programma laat het mesje nog eens door het mengsel gaan, waardoor de structuur aanzienlijk verbetert.

Zou je op het eerste gezicht misschien denken dat je blender dit soort dingen ook nog wel kan, dan ga je voorbij aan de functie die alle deuren voor experimenteren openzet: de Mix-in. Met deze functie kun je na het eerste programma nog stukjes koek, chocolade, snoepjes of fruit toevoegen. De Creami mengt deze dan zorgvuldig door je creatie heen. Ik deed 45 gram chocodrops door het vanille-ijs en de Ninja maakte er stracciatella van.

De smaak: is het lekker? Het tweekoppige kleuter-testpanel viel uitgehongerd aan op de schaaltjes met vanille-ijs, dat meteen werd goedgekeurd. Ook de frozen yoghurt op basis van kant-en-klare aardbeienyoghurt uit de supermarkt viel later bij een volwassen publiek in goede aarde, net als de ananassorbet die ondanks het beperkte aantal ingrediënten romig van structuur en smaak was.

Leermomenten

De basis van het ijsmaken met de Creami staat als een huis: vul de beker met wat je maar lekker vindt in de juiste verhoudingen, zet het in de vriezer en maak er een vers toetje of tussendoortje van. In de eerste testweek kwam er ook een aandachtspuntje naar voren: het bewaren van je ijscreaties.

De bekers waarin je ijs maakt, zijn vrij groot: zo’n 600 ml aan inhoud. Ik wilde graag veel verschillende soorten ijs(dranken) maken en schepte de frozen yoghurt over in een diepvriesbakje dat terug de vriezer in ging. Een dag later was het mengsel stijf bevroren en niet zo lekker smeuïg meer als uit de Ninja. In het boekje staat weliswaar dat je na de eerste dag nogmaals het programma moet uitvoeren bij volgende eet-sessies om de structuur weer goed te krijgen, maar dat was me even ontgaan.

Als je iemand bent die graag meerdere smaken tegelijk maakt of graag de keuze hebt uit meerdere soorten ijs, is het dus raadzaam om voor voldoende mengbekers (los te koop) te zorgen. Mijn mengbekers waren al met andere smaken aan het invriezen, dus zat er niks anders op dan de frozen yoghurt dan maar écht frozen al hakkend met een lepel op te eten. Evengoed lekker, maar niet helemaal de bedoeling.

De porties vanuit de standaardrecepten zijn (Amerikaans) royaal, dus zeker voor kleinere huishoudens is het goed dit punt in gedachten te houden.

Conclusie van de eerste week

De Ninja Creami is een gebruiksvriendelijk apparaat dat uitnodigt tot experimenteren. In de praktijk werkt alles makkelijker dan je op basis van de handleiding zou denken. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om ijs en ijsdranken precies naar jouw smaak te maken. De bekers zijn voldoende groot voor het hele gezin. De machine maakt een hoop lawaai, maar dat is niet ondraaglijk en bovendien maar voor korte tijd.

Als nadelen zijn de omvang van het apparaat te noemen: hij is zo'n 43 centimeter hoog en weegt bijna 6,7 kilo. Met zijn prijs van rond de 250 euro is het bovendien geen goedkoop apparaat, maar wel heel aantrekkelijk voor ijsliefhebbers en milkshakefanaten. Daarnaast is hij ook erg handig als je op een zomerse avond spontaan zin hebt in een frozen margherita.

Het gehele proces van ijs maken wordt een leuke activiteit voor jong en oud.


Hoe meer, hoe beter!

Thuis altijd ijs op voorraad met deze set reserve-bekers
▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit

De Galaxy A-serie levert Samsung al jaren verkoopknallers op, en grote kans dat ook de nieuwe Galaxy A56 een hit wordt. Dit toestel biedt namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en krijgt zes jaar updates. Lees alles over de smartphone in onze uitgebreide Samsung Galaxy A56 review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Plus- en minpunten
  • Functioneel, luxe ontwerp
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Geen microSD-kaartslot voor uitbreiding opslag
  • Macrocamera voegt weinig toe
  • Te veel nadruk op aanmaken Samsung-account

De Galaxy A-reeks van 2025 bestaat op moment van schrijven uit de A26, A36 en A56. Hoe hoger het getal, hoe completer en duurder het toestel. De adviesprijs van de A56 bedraagt 480 euro, maar na de release medio maart is de straatprijs van de smartphone eind april al gezakt naar 380 euro. Een veel vriendelijkere prijs. Ook de versie met meer opslagcapaciteit (256 GB in plaats van 128 GB) is al tientallen euro's in prijs gezakt.

©Rens Blom

Premium ontwerp

Kijk je naar de A56, dan kijk je zonder twijfel naar een moderne Samsung-smartphone. De A56 past precies in Samsungs straatje en dat vinden we helemaal prima, want het ontwerp komt luxe over en de smartphone houdt prettig vast. Ook fijn is dat de A56 waterdicht is en wat minder weegt dan zijn voorganger, de A55. Met 198 gram is het gewicht nu gangbaar voor een toestel met 6,7 inch-scherm. Door zijn afmetingen is de A56 wel lastig met één hand te bedienen. Daar staat tegenover dat het grote scherm zich goed leent voor het bekijken van filmpjes, het typen met twee handen en het spelen van games.

©Rens Blom

Het scherm bevalt ons sowieso erg goed. Het oledscherm heeft een Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en kan erg fel. De zomers aanvoelende dagen medio en eind april brachten een krachtig zonnetje met zich mee, maar we konden het scherm van de Galaxy A56 buiten goed aflezen.

Complete specificaties

Zoals we gewend zijn van de Galaxy A-serie, biedt ook de A56 een mooi totaalpakket aan functies voor een sympathieke prijs. Dat begint bij de processor. De nieuwe, door Samsung zelf ontwikkelde processor, is lekker snel en werkt samen met 8 GB werkgeheugen. Er zijn wat toestellen die beter omgaan met zware games, maar voor de meeste toepassingen is de A56 goed uitgerust.

©Rens Blom

De A56 heeft daarnaast ondersteuning voor e-sim (een digitale simkaart), lekker duidelijke luidsprekers en keuze uit 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Omdat het prijsverschil tussen de twee opslagversies slechts enkele tientjes bedraagt, raden wij de meeste mensen aan om de 256GB-variant te kiezen. Waarom? Die heeft veel meer ruimte voor je apps, foto's, filmpjes en andere bestanden en niet te vergeten: updates die jarenlang beschikbaar komen. Omdat de smartphone geen microSD-kaartslot heeft, moet je het doen met de ingebouwde opslagcapaciteit. Als je de A56 jaren wilt gebruiken, lijkt het ons verstandig om eenmalig iets meer te betalen voor veel meer opslagruimte.

©Rens Blom

Snel opladen, voor Samsungs doen

Dan de accuduur, een punt waarop Galaxy A-smartphones al jaren (meer dan) prima scoren. De A56 zet die traditie voort. Hoewel de accucapaciteit met 5000 mAh zeker niet groter is dan gebruikelijk en het scherm met 6,7 inch van gangbare grootte is, weet de A56 toch een lange accuduur te realiseren. Wij hebben in de testperiode nooit moeite gehad om een lange dag door te komen, ook niet als we het toestel een uur als hotspot gebruikten om op onze laptop te kunnen internetten in de trein. Dat soort zaken trekken de smartphone-accu sneller leeg, maar de A56 is lekker zuinig.

Het opladen kan helaas niet draadloos, maar dat is een logische bezuiniging in een betaalbare smartphone. Opladen via de usb-c-kabel dus, die in de doos zit. De adapter dien je zelf te regelen. Het loont om een adapter te pakken of kopen die via het juiste protocol 45 watt of meer aan stroom levert. De Galaxy A45 kan namelijk laden met maximaal 45 watt. Dat is veel sneller dan de meeste andere Samsung-smartphones, waardoor de accu sneller vol is. In vergelijking met de concurrentie is 45 watt prima, maar niet bijzonder. Er zijn genoeg smartphones die 65 tot 100 watt aankunnen.

©Rens Blom

Camera's

Met de Galaxy A56 kun je mooie foto's schieten, vooral met de hoofdcamera van 50 megapixel. Die staat echt zijn mannetje. De groothoekcamera van 12 megapixel is minder goed, maar volstaat ook en legt een lekker wijd deel van de situatie vast. De macrocamera van 5 megapixel voegt naar onze mening weinig toe, maar zit ook niet in de weg. De A56 kan zoomen via de hoofdcamera, maar dan holt de kwaliteit wel achteruit.

De selfiecamera vinden we opvallend goed, wat een opsteker is voor wie graag selfies neemt of videogesprekken voert met zijn telefoon.

©Rens Blom

Van boven naar beneden: de hoofdcamera, groothoekcamera en een paar keer zoom.

Zes jaar updates

Een prettige gedachte bij de Galaxy A56 is dat Samsung zes jaar complete updates belooft. Je krijgt dus de komende jaren verschillende Android-upgrades en kunt ook zes jaar lang beveiligingsupdates verwachten. Erg netjes, gelet op de prijs van de telefoon.

©Rens Blom

Samsungs OneUI-softwareschil over Android heen is wat druk en wil héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt. Dat is echter niet verplicht. OneUI biedt allerlei handigheidjes, waarvan een deel leunt op kunstmatige intelligentie (AI). Er valt veel te proberen.

Conclusie: Samsung Galaxy A56 kopen?

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog