Een vrieskast in de schuur of garage? Een koud kunstje!
Nu de zomer in volle gang is, is een extra vrieskast in je schuur of garage ideaal. Om de overvloed aan seizoensgroenten en -fruit in te vriezen bijvoorbeeld, of om altijd vlees voor de barbecue achter de hand te hebben. Maar welke vriezer moet je kiezen? ID.nl helpt je op weg, zodat jij beslagen ten ijs komt.
Vrieskast of vrieskist? Je kunt, als je een vriezer zoekt, kiezen uit twee uitvoeringen: een vrieskast met de deur aan de voorkant of een vrieskist met de opening aan de bovenkant. Vrieskisten kunnen een netto inhoud hebben tot 600 liter. Ze zijn iets energiezuiniger dan vrieskasten, omdat er minder koude lucht ontsnapt als je de kist opent in vergelijking met het openen van de deur van een vrieskast. Een vrieskist heeft dus als voordeel dat je minder energie verbruikt door het efficiënte ontwerp met de opening aan de bovenkant. Een vrieskast heeft als voordeel dat je makkelijker zicht houdt op wat er allemaal in ligt en dat je er makkelijkerer snel even iets uit kunt pakken.
Kies de juiste maat en type vrieskast
Vrieskasten voor in de schuur zijn er in allerlei formaten, van kleine kasten van 100 liter tot enorme kasten van 600 liter of meer. Kies een kast die groot genoeg is voor je beoogde gebruik deze zomer, maar ook weer niet té groot. Een te grote vrieskast kost onnodig energie. Let bij de aanschaf op het type: je kunt kiezen tussen een vrieskast en een vrieskist (zie kader hierboven) vrieskast. Een vrieskast neemt minder vloeroppervlak in beslag, maar in een vrieskist kun je etenswaren makkelijker stapelen. Kies een model met meerdere laden of vakken, zodat je overzicht houdt. Vraag in de winkel ook naar het energielabel. Kies bij voorkeur energielabel A. Deze vrieskasten verbruiken het minste stroom. Op de lange termijn verdien je de hogere aanschafprijs hiervan terug.
Kies de beste plek voor je vriezer
De plek waar je de vrieskast in de schuur of garage plaatst is belangrijk. Zorg dat de ondergrond waterpas en stabiel is, zodat de kast niet gaat trillen tijdens gebruik. Plaats de kast uit de buurt van eventuele warmtebronnen als de CV-ketel, maar ook niet te dicht bij een koud buitendeur. De ideale omgevingstemperatuur is tussen de 10 en 15 graden. Zorg voor voldoende ruimte rondom de kast, zodat de lucht goed kan circuleren. Laat aan de achterkant minstens 10 centimeter afstand tot de muur. Controleer of er een stopcontact in de buurt is. Je garage heeft meestal wel stroom, maar in de schuur kan dat nog weleens ontbreken. Laat dan een stopcontact aanleggen op een geschikte plek.
De juiste aansluiting en installatie
Sluit voor het installeren eerst de vrieskast aan op het stopcontact. De temperatuur moet minstens -18 graden Celsius zijn, controleer dit in de handleiding. Stel vervolgens de pootjes onder de kast bij zodat de vriezen waterpas staat. Dit is belangrijk voor de werking van de vrieskast en voorkomt onnodig energieverbruik. Voor extra stabiliteit kun je de vrieskast verankeren aan de muur met een beugel. Dit voorkomt dat de kast omvalt als laden volop gevuld zijn. Belangrijk: plaats de vrieskast niet in een onverwarmde schuur. Bij temperaturen onder het vriespunt doet de kast het niet goed. De compressor moet harder werken om alles bevroren te houden, wat meer slijtage en energie kost.
©Hedgehog94
Onze aanbevelingen
1) Beko FS166020 tafelmodel vriezer
Met zijn handzame formaat past de Beko FS166020 overal. De 65 liter inhoud biedt voldoende ruimte voor jouw vriesvoorraad. Dankzij de 3 laden houd je alles netjes georganiseerd. En met energieklasse A en een laag jaarlijks verbruik van 170 kWh is deze vriezer ook nog eens zuinig.
2) Siemens GS54NAWCV iQ500 vriezer
De Siemens iQ500 vriezer combineert ruimte en technologie. Met maar liefst 323 liter inhoud en 5 laden plus bigBox bewaar je al je boodschappen. Dankzij noFrost hoef je nooit meer te ontdooien. Perfect voor grote huishoudens.
3) Bosch GTV15NWEA serie 2 vriezer
De compacte Bosch Serie 2 vriezer is ideaal voor kleine huishoudens. Met 83 liter netto inhoud en 3 doorzichtige laden houd je het overzicht. De draaiknop maakt temperatuuraanpassing een fluitje van een cent.
Ontdooien en schoonmaken
Vrieskasten in de schuur hebben doorgaans een no-frost systeem dat automatisch ontdooit. Toch is het verstandig de kast een paar keer per jaar handmatig te ontdooien voor een optimale werking. Trek hiervoor de stekker uit het stopcontact en haal de producten eruit. Zet ze tijdelijk in dozen in een andere vrieskast of gebruik koelelementen om ze koud te houden. Ontdooi de vrieskast met een spatel en doek. Gebruik nooit heet water, dan kan de binnenkant beschadigen. Droog alles goed af en zet de kast weer aan. Reinig de binnen- en buitenkant een paar keer per jaar met een vochtige doek en zacht schoonmaakmiddel. Gebruik geen agressieve chemicaliën of schuursponsjes.