De tien beste mechanische toetsenborden voor gaming

Mechanische toetsenborden zijn een must voor iedere pc-gamer. Het aanbod is dan ook enorm. Razer, Corsair, Cooler Master en Logitech zijn enkele bekende merken. In onze zoektocht naar het beste mechanische toetsenbord, kwamen we uit op onderstaande lijst. En stuk voor stuk hebben we ze getest.

Een mechanisch toetsenbord is een keyboard waarbij elke knop van zijn eigen mechanische switch is voorzien, of in goed Nederlands: schakelaar. Deze switches komen in tal van verschillende varianten om aan de uiteenlopende wensen en eisen van verschillende gebruikers te voldoen; denk aan zeer lichte modellen voor fanatieke gamers, die actueren (de aanslag registreren) op het moment dat je de knop nog maar net aanraakt, of juist wat zwaardere modellen met een lekker hoorbare klik voor typisten of programmeurs.

Voor elke toepassing is er wel een geschikte switch te koop. Ze staan vrijwel allemaal bekend om hun bouwkwaliteit; de meeste van die switches kunnen 50 miljoen keer of meer worden ingedrukt zonder merkbare slijtage. Een goedkope schakelaar behaalt een fractie van dat aantal.

Wat alle tien geteste toetsenborden met elkaar gemeen hebben is in elk geval de fysieke kwaliteit. Dat is belangrijk, want de meeste kopers van mechanische borden kiezen daarvoor vanwege de kwaliteitsvoordelen boven goedkope toetsenborden. De zekerheid van een degelijk toetsenbord heb je dus met alle opties. Wat rest is de vraag wat voor jou het meest geschikte model is.

Nieuwe ontwikkelingen zijn er zeker. Zo is het aantal toetsenborden met een ander merk switches dan de traditionele Cherry MX-switch de afgelopen tijd sterk toegenomen. Meer keuze is positief, maar kan ook verwarrend zijn: oplettendheid is geboden. Cherry, de grootste naam op gebied van mechanische switches, heeft overigens niet stilgezeten. Want we zien ook van hen nieuwe modellen die nog sneller zijn dan voorheen.

Vooral op gebied van softwarefunctionaliteit lijkt hard te zijn gewerkt. Zo hebben we een toetsenbord waar de lichtjes mee kleuren met wat er op je scherm verschijnt, of zelfs met je speakers kleuren synchroniseert. Een ander model kan verschillende notificaties weergeven.

Klik op de afbeelding voor alle testresultaten op leesbaar formaat.

© PXimport

Cooler Master MasterKeys MK750

beste mechanische toetsenbord

© PXimport

Oorspronkelijk richtte Cooler Master zich traditioneel vooral op betaalbare mechanische toetsenborden, maar met de MasterKeys MK-series zetten ze iets hoger in. Het resultaat is niet onsuccesvol, want kijken we naar de fundamentele aspecten van hun 129 euro kostende MK750, dan doet deze weinig onder voor flink duurdere modellen. De bouwkwaliteit is goed, de afwerking is netjes en de aanslag is top dankzij de Cherry MX-switches. Ook de extra eigenschappen, zoals de mediatoetsen, de fijne zachte polssteun en de uitgebreide rgb-verlichting zijn in orde.

Kleine details weerhouden de Cooler Master van de winst en leiden tot het nauwelijks minder begeerlijke predicaat Redactietip. Zo is de software nog niet op het niveau van enkele concurrenten en de mediatoetsen voelen wat goedkoper aan. Vind je de prijzen van enkele nipt luxere alternatieven net te gek, zoek dan je heil bij onze redactie-tip.

Cooler Master MasterKeys MK750

 • Pluspunten

 • Cherry MX-switches

 • Sterke prijs-kwaliteitverhouding

 • Uitstekende mogelijkheden

 • Minpunten

 • Software kan beter

 • Mediaknoppen kunnen luxer

Ducky One DKON1608

beste mechanische toetsenbord

© PXimport

De naam Ducky doet af en toe wat wenkbrauwen fronsen, maar het is een grote naam in de markt voor degelijke mechanische borden. En terecht, want kwalitatief hebben we louter zeer degelijke modellen van ze gezien en de Ducky One (DKON1608) is daarop geen uitzondering. Ducky blijft Cherry MX-switches trouw; ze bieden hun borden aan met de meeste gangbare switch-opties van Cherry. Hierdoor weet elke liefhebber van een stukje kwaliteit precies wat ze van Ducky mogen verwachten.

De Ducky One DKON1608 is verkrijgbaar in een neutrale zwarte uitvoering, maar het zijn de modellen met opvallende kleurstellingen die onze blik vangen. Zo is er een wit-groene variant en een wit-roze, al gingen wij voor de iets zakelijker ogende wit-grijze optie. Wat vooral opvalt is de kwaliteit van de keycaps zelf. Deze PBT Dye-sub caps zijn kwalitatief een stuk beter en slijten minder snel dan de ABS-modellen die we op gamingtoetsenborden aantreffen.

Het geheel ziet er wellicht wat oubollig uit vergeleken met alle rgb-bling, maar de volledige focus op een goede type-ervaring verdient lof. Verlichting ontbreekt, en los van (mechanische) volumeknoppen ontbreken toeters en bellen, maar het is wel een brok kwaliteit voor een zeer bescheiden prijs. Een echte aanrader voor typisten of programmeurs.

Ducky One DKON1608

9Score90

 • Pluspunten

 • Cherry MX-switches

 • Uitstekende bouwkwaliteit

 • Betere kwaliteit keycaps

 • Minpunten

 • Geen polssteun

 • Basale mogelijkheden

Razer Blackwidow Elite

beste mechanische toetsenbord

© PXimport

Razer is enkele jaren geleden afgestapt van Cherry MX-switches en maakt enkel gebruik van de eigen Razer-switches. Hoewel de kleuraanduidingen die zij gebruiken anders zijn, zijn ze vrijwel altijd direct te vertalen naar een Cherry MX-alternatief. Eerdere versies kregen weleens de kritiek dat ze iets minder strak voelden, maar de recente modellen zoals de Blackwidow Elite hebben dat slim ondervangen door de constructie iets aan te passen. Dat, gecombineerd met een degelijke basis, zorgt ervoor dat de ervaring van typen en gamen op deze Blackwidow Elite uitstekend is.

Ook wat extra mogelijkheden betreft doet Razer het goed: fysieke mediaknoppen, multifunctioneel wiel, zachte polssteun, usb en audio passthrough, en uiteraard rgb-verlichting en synchronisatie. Het enige wat we echt moeten opmerken is dat Razers premium positionering ook bij dit product wel lastig te verdedigen is.

Cooler Master biedt op de uitgebreide rgb-synchronisatie na hetzelfde voor flink minder geld en Corsairs model is wat chiquer afgewerkt en biedt betere PBT-keycaps. Prima toetsenbord, maar zoals vaker bij Razer lijkt de Blackwidow het dan ook een beetje te moeten hebben van een merkvoorkeur voor deze grote groene randapparatuurbouwer.

Razer Blackwidow Elite

8Score80

 • Pluspunten

 • Strak en neutraal design

 • Prettige zachte polssteun

 • Uitgebreide mogelijkheden

 • Minpunten

 • Hoge prijs

Logitech G513

beste mechanische toetsenbord

© PXimport

De Logitech G513 is een keurig voorbeeld van een toetsenbord voor liefhebbers die wel alle toeters en bellen voor gamers willen, maar liever een wat zakelijke look hebben. Dit terwijl Logitech voorheen toch vooral opvallende gamingtoetsenborden maakte. Logitech focust zich inmiddels ook volledig op hun eigen switch, de Romer-G. Die is inmiddels in twee uitvoeringen verkrijgbaar: lineair en met tactile feedback. Deze extra keuze was hard nodig om aan verschillende wensen te kunnen voldoen.

Kwalitatief is het een keurig product, de zachte polssteun is aangenaam en de software is eveneens uitstekend. Deze laat de verlichting zelfs reageren op wat er op het scherm gebeurt. Maar net als bij Razer merken we op dat met een prijskaartje van 179 euro het lastig concurreren is met modellen die meer bieden, zoals PBT-keycaps of de hier jammerlijk afwezige fysieke mediatoetsen. Goed keyboard, maar het dient in prijs te zakken om een aanrader te worden voor iedereen die Logitech geen warm hart toedraagt.

Logitech G513

8Score80

 • Pluspunten

 • Bouw en afwerking

 • Fijne zachte polssteun

 • Goede software

 • Minpunten

 • Te hoge prijs

 • Geen mediatoetsen

Das Keyboard 5Q

beste mechanische toetsenbord

© PXimport

De 5Q is volgens Das Keyboard “het ultieme cloud connected toetsenbord”. Met de software en hun cloudomgeving is het mogelijk om tal van notificaties op je toetsenbord te ontvangen, bijvoorbeeld een specifieke knop laten knipperen als je een belangrijke mail krijgt. Dankzij integratie met het grote IFTTT-platform werkt dit toetsenbord samen met de meeste grote namen op gebied van software en IoT. Zo konden wij ons toetsenbord laten knipperen op het moment dat de Nest Cam iemand detecteerde; andersom is het mogelijk om via een toets uitgebreide opdrachten uit te laten voeren, zoals het in- of uitschakelen van de slimme verlichting in de gang.

Hoewel indrukwekkend, laat de uitvoering redelijk te wensen over. Het vereist praktisch een geoefende IT’er om dit alles redelijk vlot voor elkaar te krijgen, en daarbij is de verlichting op het toetsenbord bescheiden waardoor je jezelf echt aan moet leren af en toe naar de notificaties te kijken. Het onderliggende toetsenbord is weliswaar uitstekend: degelijke bouw, veel mogelijkheden, fijne polssteun en aangename switches. Maar we betalen grofweg 100 euro extra voor die lastige cloudfunctionaliteit. Vooralsnog staan de firmware en software nog te veel in de kinderschoenen om dit model blind aan te raden: hij is vooral voor de echte geeks.

Das Keyboard 5Q

7Score70

 • Pluspunten

 • Degelijke bouw

 • Uitstekende mogelijkheden

 • Cloudfunctionaliteit

 • Minpunten

 • Zeer hoge prijs

 • Gebruiksvriendelijkheid

HyperX Alloy FPS RGB

beste mechanische toetsenbord

© PXimport

In een eerdere test stond de HyperX Alloy op de lijst, dit jaar is het aan de Alloy FPS RGB. Dat is een heel ander bord dan de kleine naamswijziging doet vermoeden. Waar de originele, forse Alloy uitgebreide extra mogelijkheden had, is de Alloy FPS RGB juist een compact bord met beperktere mogelijkheden en een sterke focus op bouwkwaliteit en verlichting.

Wat fysieke bouwkwaliteit betreft laat de Alloy FPS RGB niets te wensen over: hij is uitzonderlijk solide. Qua extra eigenschappen zien we nog een usb-aansluiting om je telefoon mee op te laden, maar daar houdt het op. Met 109 euro vraagt HyperX er niet de hoofdprijs voor, en we moeten toegeven dat de laatste generatie Kailh-switches, zeker de snelle zilveren modellen, gevoelsmatig nauwelijks van Cherry te onderscheiden zijn. Desondanks missen we echt onderscheidend vermogen – of je moet louter om de helderheid van de rgb-verlichting geven, want die is uitstekend.

HyperX Alloy FPS RGB

Corsair K70 RGB MK.2 Special Edition

beste mechanische toetsenbord

© PXimport

De Corsair K70 RGB MK.2 laat niet heel veel nieuws laat zien ten opzichte van de eerste K70-variant die enkele jaren geleden werd uitgebracht: primair het opslaan van instelling-profielen op het toetsenbord zelf. Vandaar de MK.2 toevoeging en geen nieuw modelnummer.

De grootste vraag is dan ook wat nu echt beter moest aan de populaire klassieker. De bouwkwaliteit is keurig, de aluminium afwerking oogt chic, de gebruikte Cherry MX-switches voelen uitstekend en de extra eigenschappen zijn eveneens uitstekend, met onder meer mediaknoppen, rgb-verlichting, goede softwaremogelijkheden, snelle reactietijden, anti-ghosting en polssteun.

De zilverkleurige Special Edition kent een meerprijs van circa 20 euro boven de zwarte K70 MK.2 RGB, maar daar krijgen we wel de PBT-keycaps voor die zwaarder en duurzamer zijn dan die van de andere mechanische toetsenborden voor gamers. Een losse set keycaps kost al snel zo’n 50 euro, waardoor de K70 RGB MK.2 SE ook voor 189 euro goed weet te concurreren. Heel anders dan de K70 van vroeger is het nieuwe model niet, maar Corsair laat ons wederom overtuigend zien waarom ze de grootste zijn in dit segment.

Corsair K70 RGB MK.2 Special Edition

Gigabyte K9 Optical

beste mechanische toetsenbord

© PXimport

Gigabyte heeft aardig wat mechanische borden op zijn naam staan, maar echt uitzonderlijke modellen kwamen we niet tegen. Behalve de Aorus K9 Optical, één van de eerste borden die gebruikt maakt van de nieuwe optische switches van Flaretech.

Gevoelsmatig mechanisch, maar juist de afwezigheid van enkele mechanische elementen is waar het voordeel zit: nog minder slijtage (geclaimde levensduur: 100 miljoen aanslagen). Ze kunnen in tegenstelling tot typische mechanische switches tegen morsen en daarbij zijn ze in het uiterste geval eenvoudig individueel te vervangen door de eindgebruiker. Van alle alternatieve switchtypes maakt Gigabyte hier gebruik van de in onze optiek interessantste.

De extra eigenschappen zijn wel wat karig. Zo zien wij graag fysieke mediaknoppen of polssteunen, maar die ontbreken hier. Cruciale zaken zoals anti-ghosting en responsetijd zijn wel in orde, maar heel veel onderscheidend vermogen heeft de Gigabyte K9 verder dus niet. Voor 109 euro krijg je vooral een keurig stevige behuizing en nette rgb-verlichting om die aangename switches heen. Als je overige mogelijkheden niet nodig hebt en de neiging hebt om af en toe een drankje te morsen, dan is dit een leuke om te overwegen.

Gigabyte K9 Optical

Roccat Vulcan 120 AIMO

beste mechanische toetsenbord

© PXimport

We moeten Roccat credit geven voor hun unieke design, want de Vulcan 120 Aimo springt in het oog. Deels dankzij het opvallende, wat slankere aluminium design en deels dankzij de half-hoge keycaps, waardoor praktisch de hele switch en interne verlichting zichtbaar worden. De bouwkwaliteit is goed, de afwerking is keurig en de aanslag voelt verdacht dicht bij een tactile Cherry MX-switch. We zien onder de extra’s fundamenteel nuttige zaken als een polssteun en mediaknoppen. Als je enthousiast wordt van het plaatje, wat het werkelijke product eigenlijk geen recht doet, dan kom je niet teleurgesteld thuis.

Het zijn een paar kleine details die dit model van een bredere testwinst afhouden. Zo mist de plastic polssteun het comfort van een aantal concurrenten. Ook heeft de Roccat-software, die enkele jaren geleden een schoolvoorbeeld was, niet dezelfde vooruitgang geboekt als de concurrentie. Hoewel TTC, de partner van Roccat waarmee de Titan-switch ontwikkeld is, een serieuze naam is op gebied van switches (vooral in andere apparatuur), profiteren ze vooralsnog niet van de zekerheid die de over tientallen jaren ontwikkelde Cherry MX-switches ons bieden.

Roccat Vulcan 120 AIMO

Sharkoon PureWriter RGB

beste mechanische toetsenbord

© PXimport

Sharkoon staat vooral bekend om hun behuizingen en opvallende, betaalbare gaming-randapparatuur, maar met de PureWriter RGB heeft het een verdacht strak, bijna zakelijk product op de markt gezet. Het is ruimschoots de goedkoopste in deze vergelijking, en als je goed oplet, dan zie je dat hier en daar wel. Zo zit er wat meer flex in de behuizing en is de verlichting van grotere knoppen niet echt egaal.

Toch merk je daar bij normaal gebruik allemaal vrij weinig van. Fijn is ook dat de vlakke constructie en lage toetsen veel toegankelijker zijn voor nieuwkomers in mechanische toetsenborden: de meeste borden hebben flink hogere knoppen. Hierdoor is een polssteun ook praktisch overbodig. Het is de fijne aanslag van de low-profile Kailh-switches die de boventoon voert, vooral de clicky variant is aangenaam onder de vingers en niet te zwaar. Ideaal voor hele dagen werken.

Let wel op dat dergelijke klikkende blauwe switch-varianten soms niet in de smaak vallen bij collega’s in de buurt. Het is geen uitzonderlijk bord, maar de combinatie van een redelijke bouw, uitstekende aanslag en lage prijs doet een positief gevoel van prijs-kwaliteitverhouding overheersen.

Sharkoon PureWriter RGB

Conclusie

Het lijkt inmiddels bijna onmogelijk om een slecht mechanisch bord te kopen. Gelukkig maar, want voor niet-ingewijden zullen zelfs de instapmodellen nogal prijzig lijken. We hebben er hier tien interessante uitgelicht, maar op grond van onze ervaringen met vele tientallen andere zijn teleurstellingen een absolute zeldzaamheid.

Zelfs de toetsenborden die iets minder scoren vanwege de prijs-prestatieverhouding zijn evengoed interessant als je een bepaald merk een warm hart toedraagt, of andere apparatuur van die fabrikant hebt zodat je al jouw hardware in één softwarepakket kunt beheren.

Ben je niet merkgebonden? Dan zien we wel wat echte uitblinkers. De grote uitdaging is dan vooral te bedenken wat nu echt aan jouw eisen voldoet, want de uitstralingen en extra mogelijkheden lopen wel sterk uiteen. Denk vooral aan zaken zoals een polssteun, verlichting of fysieke mediatoetsen, waar je lastig afscheid van neemt als je er eenmaal aan gewend bent.

Maar zelfs zonder merkvoorkeuren zal een iets luxer model voor iets meer geld altijd blijven lonken: de betaalbare Sharkoon PureWriter is toegankelijk en biedt veel voor die prijs, maar Ducky is niet veel duurder terwijl je daar kwalitatief wel weer een sprong vooruit maakt. Maar dan komt de qua mogelijkheden veel rijkere Cooler Master MK750, die we bekronen met een redactietip ook meteen om de hoek kijken. En vanaf dat prijspunt lonkt de top alweer, bijvoorbeeld de wat duurdere Corsair K70 RGB MK.2 met een nog wat chiquere afwerking en betere kwaliteit keycaps, die we belonen met een Best getest.

Kortom: pas op dat je met twee keer knipperen niet spontaan op dubbel je originele budget uitkomt.

0,0

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten