ID.nl logo
Zoeken op internet: er is meer dan Google
© ugguggu - stock.adobe.com
Huis

Zoeken op internet: er is meer dan Google

De zoekmachine van Google is nog steeds veruit de populairste in Nederland en België, maar het is de vraag of het voor elke zoekopdracht ook de beste keuze is. We geven je handige zoektips voor Google, maar bespreken ook krachtige alternatieven, al dan niet aangedreven door AI.

In dit artikel geven we je de beste tips en tools om optimaal te zoeken op het internet:

  • Via Google:
    • Verfijn je zoektermen met operators of gebruik geavanceerd zoeken op Google
    • Afbeeldingen zoek je bij Google Afbeeldingen, Pixabay of Pexels
    • Maak gebruik van omgekeerd zoeken
    • Gebruik de Google-app voor nog meer zoekopties
    • Google Scholar voor wetenschappelijk werk
  • Europeana voor cultuur
  • Internet Archive voor historische webpagina's
  • Met AI:
    • Snel antwoord op je vraag met AI-overviews
    • Installeer de browserextensie ChatGPT for Google (voor Chromium-browsers)
    • Maak gebruik van hybride zoekmachines als Perplexity en You.com
    • Gebruik de zoekmachinefunctie van ChatGPT

Geen zin om die vingers aan het werk te zetten? Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Tip 1 Google-instellingen

Wanneer je naar www.google.com surft, zie je direct de balk waarin je zoektermen kunt invoeren, waardoor veel gebruikers de optie Instellingen helemaal rechtsonder op de statusbalk missen. Toch kun je via deze optie je zoekervaring in Google op verschillende manieren aanpassen. Via Zoekinstellingen kun je bijvoorbeeld SafeSearch en Gepersonaliseerd zoeken inschakelen (Google gebruikt dan zoekopdrachten uit de browser voor relevantere resultaten). Met Personalisatie en cookies kun je onder andere advertentiepersonalisatie in- of uitschakelen. De optie Zoekgeschiedenis laat je, indien aangemeld bij Google, eerdere zoekopdrachten bekijken en verwijderen.

Je kunt diverse instellingen aanpassen vanuit de homepagina van Google.

Tip 2 Google-zoektermen

Na het invoeren van een zoekterm verschijnen de zoekresultaten. Welke resultaten je precies te zien krijgt, hangt af van Googles zoekalgoritmes (zie kader ‘Google-algoritmen’), maar het is uiteraard ook belangrijk welke zoektermen je intikt en hoe je dit precies doet. Diverse zoekoptimalisatietips vind je op deze webpagina (klik hier zeker ook op de link Google-zoekopdrachten verfijnen). Hieronder lichten we de interessantste uit en vullen deze aan met extra tips.

Weet alvast dat zoekopdrachten in Google niet hoofdlettergevoelig zijn: Haarlem, HAARLEM of haarlem maakt dus geen verschil. Om naar een exacte woordgroep te zoeken, plaats je deze tussen dubbele aanhalingstekens, bijvoorbeeld "De stille genieter". Standaard zoekt Google naar alle woorden die je invoert (dit wordt een impliciete AND-relatie genoemd), maar je kunt ook aangeven dat je naar pagina’s zoekt die één van de woorden bevatten door de Booleaanse operator OR (in hoofdletters) te gebruiken: stille OR genieter. Wil je specifieke woorden uitsluiten, laat je deze voorafgaan door een minteken, zoals in -stille.

Je kunt de zoekopdracht ook beperken tot een specifieke site of domein door site: voor je zoekterm in te voeren (zonder spatie), zoals site:id.nl Windows of site:nl Windows. Op een vergelijkbare manier kun je de zoekresultaten tot specifieke bestandstypes beperken, als volgt: filetype:pdf Windows.

Er zijn nog veel meer ‘shortcuts’ mogelijk, maar waarschijnlijk geef je hiervoor de voorkeur aan een gebruiksvriendelijke grafische interface.

Je zou het haast vergeten: om binnen een geopende webpagina te zoeken, hoef je in je browser maar op Ctrl+F te drukken en een zoekterm in te tikken.

Hoe meer zoekcriteria, hoe gerichter (en beperkter) de zoekresultaten.

Google-algoritmen

Zoekbots (web crawlers of spiders) gaan voortdurend op zoek naar nieuwe of vernieuwde webpagina’s op het internet, waarna de verzamelde informatie wordt geïndexeerd. De gegevens worden hierbij getagd met allerlei metadata om de inhoud te categoriseren, zodat Google sneller de relevantste zoekresultaten kan leveren.

Als je een zoekmachine gebruikt, doe je dat aan de hand van allerlei reeksen regels, oftewel algoritmen. Het oudste en bekendste algoritme is PageRank, dat beoordeelt hoe waardevol een webpagina is op basis van het aantal en de kwaliteit van de links die ernaartoe verwijzen. Andere algoritmen die al langere tijd worden ingezet, zijn bijvoorbeeld Panda (het verlaagt de zoekscore van websites met inhoud van lage kwaliteit, zoals oppervlakkige content of plagiaat) en Penguin (het straft websites met een lagere zoekscore als uit hun onnatuurlijke linkbuilding, bijvoorbeeld via linkfarms of betaalde links, blijkt dat ze hun ranking willen manipuleren).

De laatste jaren zie je algoritmen die sterk leunen op AI, zoals BERT, dat het begrip van de context van zoekopdrachten verbetert, en MUM (Multitask Unified Model), dat in staat is om informatie uit uiteenlopende bronnen, mediaformaten en talen te verwerken.

Je begrijpt vast dat ook SEO-bedrijven (Search Engine Optimization) erg geïnteresseerd zijn in deze algoritmen, zodat ze hun sites nog beter kunnen laten scoren.

Tip 3 Geavanceerd zoeken

Wil je complexere zoektermen gebruiken en heb je de typematige shortcuts niet zo goed onder de knie, maak dan gerust gebruik van de grafische zoekinterface van Google. Klik hiervoor op Tools rechtsonder de zoekbalk. Naast het aantal bijbehorende zoekresultaten kun je nu uit enkele filters kiezen, zoals land, taal en periode. Als je aangemeld bent bij Google, verschijnt hier ook Geavanceerd zoeken, waarmee je naar de grafische zoekinterface wordt geleid. Je kunt dit gedeelte ook rechtstreeks bereiken, via www.google.nl/advanced_search, ook zonder aanmelding.

Dit zoekformulier spreekt grotendeels voor zich en de uitgebreide opties laten fijnmazige zoekopdrachten toe. Zo kun je bijvoorbeeld zonder kennis van operatoren of andere shortcuts een zoekopdracht samenstellen naar webpagina’s die een exacte woordgroep bevatten, met uitsluiting van specifieke woorden, in het Nederlands, op een specifieke website en alleen voor PowerPoint-documenten.

Wanneer je vervolgens op de knop Geavanceerd zoeken drukt, zie je de overeenkomstige zoekopdracht in de zoekbalk verschijnen. Handig, want zo leer je snel zelf de juiste operatoren gebruiken.

Met het zoekformulier van Google kun je op een eenvoudige manier complexe zoekopdrachten uitvoeren.

Tip 4 Afbeeldingen

Soms wil je specifiek naar afbeeldingen zoeken en ook hiervoor kun je bij Google terecht. Het volstaat om op Afbeeldingen te klikken, net onder de zoekbalk. Merk op dat je hier ook andere zoekcategorieën vindt, zoals Video’s, Nieuws, Producten, Boeken en (via Meer) Financieel. Klik je vervolgens op Tools, dan verschijnen specifieke filters voor afbeeldingen, zoals Grootte, Kleur, Type, Periode en Gebruiksrechten, zodat je gericht naar plaatjes kunt zoeken.

Bij Gebruiksrechten kun je kiezen tussen Creative Commons-licenties (uitleg vind je hier) en Commerciële en andere licenties. Selecteer vervolgens een afbeelding en klik in het rechterdeelvenster op Licentiegegevens voor meer informatie. Helaas is het vaak niet (meteen) duidelijk om welke licentie het precies gaat.

Ben je specifiek op zoek naar rechtenvrij beeldmateriaal, dan kun je daarom beter gebruikmaken van zoekplatforms als Pixabay of Pexels. Bij deze laatste kun je bovendien filteren op standen (Liggend, Staand, Vierkant), op formaat (Groot, Medium, Klein) en op een twintig kleurschakeringen.

Voor rechtenvrij beeldmateriaal gebruik je beter een gespecialiseerd zoekplatform zoals Pexels.

Tip 5 Omgekeerd zoeken

Veel gebruikers weten niet dat je webpagina’s of andere afbeeldingen kunt zoeken op basis van een geüploade afbeelding – dit wordt ook wel omgekeerd zoeken genoemd. Je wilt bijvoorbeeld weten welk gebouw er op een foto staat, of je wilt nagaan op welke sites de afbeelding voorkomt. Ga naar Google Afbeeldingen en klik op het camera-pictogram rechts in de zoekbalk. Sleep een afbeelding naar het venster, klik op Upload een bestand of plak de url van de afbeelding in de balk. Zodra je op Zoeken klikt, gaat Google Lens op zoek naar visuele overeenkomsten en relevante links. Klik onder de foto op Exacte overeenkomsten om te zien welke sites die afbeelding hebben gebruikt. Je kunt het focuskader op de foto schalen en verplaatsen om aan te geven welk deel van de afbeelding je precies wilt analyseren. Het is ook mogelijk de visuele zoekopdracht met trefwoorden aan te vullen. Bevat je afbeelding tekst, dan kun je deze via de 文A-knop rechtsonder laten vertalen in de gewenste doeltaal.

Omgekeerd zoeken met Google Lens.

Tip 6 Google-app

Om zoekopdrachten via Google uit te voeren op je Android-toestel of iPhone, kun je de gratis app Google installeren en gebruiken. Ook hier kun je zoektermen intikken of, via het microfoon-pictogram, inspreken. Naast de zoekbalk vind je een camera-pictogram waarmee je zoekopdrachten aan Google Lens (zie tip 5) kunt doorspelen.

Onder de zoekbalk vind je ook weer een 文A-knop, waarmee je tekst op een afbeelding kunt laten vertalen. Daarnaast is er een muzieknoot-icoon: klik hierop en speel, zing of neurie een muzieknummer. Als het goed is, herkent Google Zoeken de melodie en krijg je aangepaste zoekresultaten, zoals muzieknummers op YouTube.

Met de Google-app krijg je handige zoekopties via duidelijke pictogrammen.

Tip 7 Browser-zoekmachine

Google mag dan de populairste zoekmachine zijn, het is zeker niet de enige en, afhankelijk van wat je precies zoekt of waar jij belang aan hecht, ook niet noodzakelijk de beste. Hieronder vind je enkele handige alternatieven. We leggen je eerst uit hoe je in je browser een andere standaardzoekmachine instelt of hoe je via snelkoppelingen specifieke zoektools kunt aanroepen.

Laten we beginnen met Chromium-browsers. Tik, afhankelijk van je browser, in de adresbalk chrome://settings/search, brave://settings/search of edge://settings/search in. In Chrome of Brave klik je vervolgens op Zoekmachines en Site Search beheren. Klik op het knopje met de drie stippen naast je favoriete zoekmachine en kies Instellen als standaard. Je kunt ook een extra zoekmachine toevoegen en deze via een ‘snelkoppeling’ vanuit de adresbalk oproepen. Stel, je wilt Brave Search (zie tip 13) als extra zoekmachine. Klik dan op de knop Toevoegen. Vul Brave Search in bij Naam, bijvoorbeeld bs als Snelkoppeling en https://search.brave.com/search?q=%s bij URL met %s in plaats van zoekterm. Bevestig met Toevoegen. Wanneer je nu bs <spatie> intikt in de adresbalk, gevolgd door een zoekterm, zal je browser deze doorgeven aan Brave Search.

In Edge werkt dit op vergelijkbare wijze, via Zoekprogramma’s beheren en Toevoegen.

Je kunt meerdere zoekmachines in je browser definiëren (met aangepaste snelkoppelingen).

Tip 8 Privacybewust zoeken

Privacyvriendelijke zoekmachines zijn een goed alternatief als je geen fan bent van het bijna onbegrensde dataverzamelen door diensten als Google of Bing. Als je privacy belangrijk vindt, kun je beter kiezen voor een zoekmachine die minder of geen persoonlijke gegevens bewaart, zoals DuckDuckGo. Je kunt elk zoekresultaat ook in ‘anonieme weergave’ bezoeken (aangegeven door een blauw kader rond de webpagina), waarbij je DNS-aanvraag wordt gemaskeerd, samen met je ip-adres, locatie en user agent (die aangeeft met welke browser en welk systeem je werkt), ongeveer zoals bij een VPN-verbinding. Handig zijn ook de zogeheten bangs, vergelijkbaar met snelkoppelingen in browsers (zie tip 7). Er zijn maar liefst zo’n 13.500 bangs beschikbaar, zoals !p (Pinterest), !pexels (Pexels), !dpl (DeepL) en !wbm (WayBack Machine). Tik gewoon de bang in, gevolgd door je zoekterm in de zoekbalk.

Andere betrouwbare zoekmachines die ook privacy hoog in het vaandel dragen, zijn Startpage, van Nederlandse origine, en het Franse Qwant, beide met vergelijkbare privacygaranties.

Vanuit DuckDuckGo kun je webpagina’s ook geanonimiseerd bezoeken.

Tip 9 Specifiek zoeken

Zoekmachines als Google, Bing en DuckDuckGo bieden weliswaar de mogelijkheid om gericht te zoeken naar afbeeldingen, video’s en nieuwsberichten, maar voor specifieke zoekopdrachten zijn gespecialiseerde platformen vaak beter geschikt.

Voor wetenschappelijk werk is Google Scholar alvast een uitstekende keuze. Deze dienst biedt toegang tot meer dan 300 miljoen artikelen, boeken, proefschriften en rapporten uit diverse disciplines, vaak met links naar volledige teksten. Je kunt filteren op periode, taal en brontype. Na aanmelding kun je resultaten aan je persoonlijke bibliotheek toevoegen en organiseren in eigen categorieën, handig om bronnen later te raadplegen.

Ben je meer geïnteresseerd in (Europese) cultuur, dan is Europeana een waardevolle bron. Deze bibliotheek geeft toegang tot meer dan 50 miljoen culturele objecten, waaronder kunstwerken, boeken, muziek, video’s en erfgoedcollecties. Tijdens het zoeken kun je filters activeren als Thema (Archeologie, Kranten, Sport enzovoort), Media (Afbeelding, Tekst, Geluid, Video) en licentie (mate van vrij gebruik).

Als je historische gegevens nodig hebt, is Internet Archive onmisbaar. Je vindt hier een enorme hoeveelheid content, zoals 40 miljoen boeken en teksten, 800 miljard gearchiveerde webpagina’s (open de rubriek Web voor de Wayback Machine), miljoenen audiobestanden, afbeeldingen, video’s en zo’n 2 miljoen softwareprogramma’s.

Met het Internet Archive heb je toegang tot een indrukwekkend en veelzijdig historisch archief.

Tip 10 AI aanzetten

Tot nu toe hebben we vooral traditionele zoekmachines en doorzoekbare archieven besproken, terwijl AI nauwelijks aan bod kwam. Toch heeft AI een groeiende invloed op zowel de werking van zoekmachines als je zoekgedrag.

Google is bijvoorbeeld bezig met de uitrol van AI-overviews in zijn zoekmachine. Deze door AI gegenereerde samenvattingen verschijnen bovenaan de zoekresultaten en bieden een snel overzicht van informatie over de zoekopdracht, samengesteld uit diverse, aanklikbare bronnen. Google noemt dit de Search Generative Experience (SGE).

Je kunt deze functie vooral gebruiken om complexe vragen te beantwoorden. Hoewel SGE in de EU nog niet beschikbaar is, zie je al wel de eerste tekenen van deze ontwikkeling. Bij sommige zoekopdrachten, zoals bij Wat is fotosynthese?, laat Google bijvoorbeeld bovenaan een of meer fragmenten (‘featured snippets’) zien van betrouwbare bronnen, inclusief links. Vaak verschijnen er ook video- of afbeeldingsknipsels, wat je kunt testen met bijvoorbeeld Geef de stappen voor het bakken van een cake.

De knipsels bovenin Googles zoekresultaten zijn een opstapje naar de AI-overviews.

Altijd AI bij de hand

Met deze AI-laptops

Tip 11 AI-extensie

Je kunt de zoekmachine van Google, evenals die van Bing en DuckDuckGo, uitbreiden met AI-functionaliteit via de browserextensie ChatGPT for Google, beschikbaar voor Chromium-browsers zoals Chrome, Edge, Brave en Opera. Installeer de extensie, geef de gevraagde toestemming (de extensie krijgt toegang tot de bezochte webpagina’s), en meld je aan met je Google-account. Het is handig om de extensieknop meteen vast te pinnen op de knoppenbalk van je browser.

Open een van de genoemde zoekmachines en voer een zoekopdracht in. Als alles goed is, verschijnt rechts van de zoekresultaten een menu waarin je bovenaan kunt kiezen aan welke AI-chatbot je de zoekopdracht wilt doorgeven, zoals GPT 4o mini en Gemini. Voor GPT 4o mini moet je mogelijk eerst op een ander tabblad aanmelden bij www.chatgpt.com. De andere AI-bots zijn alleen beschikbaar via een betaald abonnement.

Je kunt de tool ook zo instellen dat de zoekopdracht alleen naar een AI-bot wordt gestuurd als je de zoekopdracht met een vraagteken afsluit. Klik op het tandwielpictogram, open Zoekpaneel en selecteer bij Triggermodus de optie Vraagteken. Bevestig met Wijzigingen opslaan.

ChatGPT for Google: de gratis versie beperkt je tot een paar AI-bots.

Tip 12 Hybride zoekmachines

De gratis versie van ChatGPT for Google is behoorlijk beperkt en vereist de nodige machtigingen. Vind je dit storend, dan kun je beter kiezen voor een ‘hybride’ zoekmachine. Deze combineert traditionele zoekalgoritmes, webscraping en indexering van internetinformatie, waarna AI wordt ingezet voor verwerking en samenvatting van deze gegevens.

Perplexity is een voorbeeld van zo’n hybride zoekmachine. Na het invoeren van een zoekopdracht zie je de gebruikte bronnen, gevolgd door een overzichtelijk antwoord en gerelateerde vragen. Je kunt ook een beperkt aantal documenten uploaden (3 per dag), maar hiervoor moet je je wel aanmelden. De Pro-versie (circa 23,50 euro per maand) biedt meer mogelijkheden, waaronder diverse AI-modellen, onbeperkt aantal uploads en toegang tot Dall-E.

Een andere hybride zoekmachine is You.com, die op een vergelijkbare manier werkt. Zodra je je aanmeldt, komen er extra functies beschikbaar, zoals de keuze uit verschillende ‘agents’ met een eigen focus. Zo benadert Research je zoekopdracht diepgaander wetenschappelijk en Creative tracht deze om te zetten in een infogram. De Pro-versie (15 USD per maand) biedt toegang tot nog meer AI-modellen en agents.

You.com: een hybride zoekmachine waarin AI de zoekresultaten direct verwerkt.

Tip 13 AI-aanvullingen

Niet alleen Google heeft door dat AI onmisbaar wordt voor zoekmachines, ook concurrenten als Brave en Microsoft Bing hebben dit goed begrepen. Bij de relatief nieuwe zoekdienst Brave Search kun je zelf kiezen of je traditionele zoekresultaten wilt uitbreiden met AI-gegenereerde samenvattingen, vergelijkbaar met de AI-overviews van Google. Bij het invoeren van een zoekopdracht krijg je eerst alleen traditionele zoekresultaten te zien. Klik je rechts van de zoekbalk op het ster-pictogram, dan verschijnt direct een samenvatting met aanklikbare bronvermeldingen. Het schuifbalk-pictogram biedt de mogelijkheid extra filters te activeren.

Als je een zoekopdracht invoert bij Bing, zie je vaak bovenaan een gestructureerde AI-samenvatting met bronvermelding. Rechts van de zoekbalk vind je de knop Diepgaand zoeken, waarbij wordt vermeld dat GPT-resultaten ongeveer 30 seconden duren.

Bing analyseert hierbij je zoekopdracht om je achterliggende intentie en nuances beter te begrijpen. Dit resulteert in variaties op je oorspronkelijke zoekopdracht (in het kader ‘Diepgaand zoeken’), waarmee je verschillende aspecten van het onderwerp belicht en geen informatie mist. Daarnaast raadpleegt Bing meer websites dan bij een standaard zoekopdracht.

Brave Search: je beslist per zoekopdracht of je AI-samenvattingen wenst.

Tip 14 AI-zoekmachines

Traditionele zoekmachines verschuiven steeds meer richting AI, terwijl pure AI-chatbots zoals ChatGPT op hun beurt zoekmachinefunctionaliteit integreren. Aanvankelijk was de ChatGPT Search-functie enkel beschikbaar voor betalende Plus-gebruikers, maar nu is deze voor iedereen toegankelijk.

Bezoek ChatGPT of installeer de ChatGPT-app (voor desktop en mobiel) en meld je aan bij OpenAI. Voer je zoekopdracht in als prompt, klik op het wereldbol-pictogram onder de prompt zodat het blauw kleurt, en klik vervolgens op de blauwe pijlknop. ChatGPT raadpleegt meerdere internetbronnen en geeft een overzichtelijke samenvatting. Bij elke paragraaf verschijnt een aanklikbare link, en onder het antwoord kun je op Bronnen klikken. Dit opent een apart deelvenster of pop-up (op mobiel), waar je een korte context en aanvullende klikbare citaten vindt.

ChatGPT Search is ook als browser-extensie beschikbaar in de Chrome Web Store voor Chromium-browsers. Houd er rekening mee dat deze extensie meteen je standaardzoekmachine vervangt door ChatGPT. Wanneer je een zoekopdracht in de adresbalk invoert, word je nu automatisch omgeleid naar de site van ChatGPT. In Tip 7 lees je hoe je de standaardzoekmachine eventueel weer kunt herstellen.

ChatGPT heeft intussen een heuse internetzoekfunctionaliteit ingebouwd.

Tip 15 Nadelen van LLM’s

Je kunt generatieve AI-chatbots ook gebruiken als een zoekmachine op basis van AI, waarbij de antwoorden niet per se live op het internet worden opgezocht, maar door het neurale netwerk van het Large Language Model (LLM) worden gegenereerd op basis van eerdere trainingsdatasets.

Je houdt dan wel het best enkele zaken in gedachten. Zo hebben de meeste LLM’s een cut-off-datum, wat betekent dat de trainingsdata minstens zo oud zijn. LLM’s gebruiken ook soms verouderde informatie zonder dit expliciet te melden, waardoor je mogelijk niet beseft dat de data niet actueel zijn. Bovendien kunnen LLM’s soms op overtuigende wijze informatie verzinnen (‘hallucineren’). Weet ook dat niet alle AI-chatbots directe bronverwijzingen bieden. Factchecking via betrouwbare bronnen (zoals met traditionele zoekmachines) is dan zeker aan te raden.

Meer nog dan bij traditionele zoekmachines kunnen de antwoorden van een AI-chatbot ook sterk afhangen van hoe je de vraag formuleert. AI-chatbots zoals ChatGPT zoeken soms live op internet als zij zelf inschatten dat dit nodig is, wat invloed kan hebben op het antwoord. Een trefwoord als momenteel of januari 2025 in je prompt bijvoorbeeld kan hiervoor al volstaan.

Bij ChatGPT werk je links zonder ‘live’ internet en rechts met live internet (trefwoord ‘momenteel’).

Tip 16 Voordelen van LLM’s

Je moet extra voorzichtig zijn wanneer je LLM’s puur op basis van AI bevraagt, maar voor sommige zoekopdrachten krijg je vaak sneller en betere antwoorden. We geven slechts een paar voorbeelden.

Als je de menuopties van een applicatie niet goed begrijpt, is het vaak lastig om via traditionele zoekmachines een verklaring te vinden, tenzij er een online handleiding beschikbaar is. Met een AI-chatbot als ChatGPT volstaat het meestal om een schermafbeelding van de menu-opties te maken (bijvoorbeeld met Shift+Windows-toets+S), deze via Ctrl+V in de prompt te plakken en een korte tekstprompt toe te voegen. Zoek je bijvoorbeeld een Excel-formule of een script in VBA (voor Office-macro’s), dan kun je vaak volstaan met een duidelijke omschrijving als prompt. Even later krijg je dan een werkende code terug.

Er zijn ook andere zoekopdrachten waarin AI-chatbots dikwijls beter presteren dan traditionele zoekmachines, bijvoorbeeld als je stap voor stap instructies, algoritmische of logische problemen, advies voor concrete situaties, samenvattingen of historische kennis nodig hebt, tenzij het misschien om sterk gespecialiseerde onderwerpen gaat.

Wat ons betreft is het duidelijk: optimaal zoeken wordt steeds interactiever en zal gebaseerd zijn op een slimme combinatie van zoekalgoritmen en AI.

Heb je problemen met een programma? Upload een screenshot naar ChatGPT!

▼ Volgende artikel
Heet water, mengen en bruisend water: wat kun je allemaal met een Quooker?
© Quooker
Huis

Heet water, mengen en bruisend water: wat kun je allemaal met een Quooker?

De Quooker: je hebt er vast wel van gehoord, maar wat kun je precies met deze slimme kraan die onder meer in een handomdraai kokend water voor je laat stromen? Tijd om alle mogelijkheden eens op een rijtje te zetten.

Een Quooker-kraan is een bijzondere keukenkraan waarmee je onder meer direct kokend water tot je beschikking hebt. Het is een Nederlandse uitvinding en inmiddels marktleider op het gebied van kokendwaterkranen. Je monteert de Quooker als een normale kraan op het aanrecht met een bijbehorend reservoir in het keukenkastje eronder. Uit de kraan tap je niet alleen koud en warm water, maar ook 100°C kokend water. Modernere Quookers kunnen daarnaast zelfs gefilterd koel water en bruisend (spuit)water leveren. Zo zet je in een handomdraai een verse kop thee, maar net zo makkelijk een kan ijskoud bruisend limonadewater op tafel. In dit artikel bespreken we alle functies en voordelen van de Quooker-kraan, en vertellen we je waar je nog meer op moet letten.

Direct kokend water

Het grootste voordeel en de bekendste functie van de Quooker is dat je direct kokend water uit je kraan haalt. Nooit meer wachten tot de waterkoker of fluitketel eindelijk borrelt: met een Quooker tap je meteen kokend water precies op het moment dat je het nodig hebt. Of je nu ’s ochtends snel een kop thee wilt zetten of direct een pan wilt vullen met kokend water om pasta te koken – het kan allemaal zonder vertraging. Dit scheelt kostbare minuten in de keuken en maakt koken een stuk efficiënter.

Omdat het water constant op temperatuur wordt gehouden in het reservoir, heb je altijd 100°C water tot je beschikking. Raakt het reservoir een keer leeg (meestal 3 of 7 liter inhoud, afhankelijk van het model), dan is nieuw water binnen ongeveer tien minuten weer aan de kook. Je hoeft dus nooit lang zonder te zitten.

©Quooker

Doordat je altijd precies de benodigde hoeveelheid water kunt tappen, voorkom je ook verspilling. Bij een losse waterkoker kook je al gauw meer water dan je uiteindelijk gebruikt. Met de Quooker tap je daarentegen exact de hoeveelheid kokend water die je nodig hebt, wat op den duur energie kan besparen. Bovendien hoef je de warme kraan niet eerst een tijd te laten lopen voordat er heet water uit komt – voor kleine hoeveelheden kokend water gebruik je gewoon de Quooker.

Veilig en kindvriendelijk

Kokend water direct uit de kraan halen is handig, maar kan natuurlijk ook onveilig zijn. Zeker als je niet weet wanneer het water heet of koud is. Bij Quooker is hier echter wel over nagedacht. De Quooker-kraan is namelijk uitgerust met een speciale kindveilige bedieningsknop die nooit zomaar kokend water afgeeft. Je moet de knop namelijk eerst tweemaal indrukken en dan draaien in een specifieke beweging om kokend water te kunnen tappen. De kans dat iemand per ongeluk de kokendwaterfunctie inschakelt is dus erg klein.

Daarnaast geeft de Quooker ook een rood licht op de lichtindicator waardoor je nog extra kunt zien dat er kokend water wordt afgegeven. Ook handig om te weten: de uitloop van de Quooker-kraan is goed geïsoleerd en dubbelwandig, zodat deze nooit te heet wordt om aan te raken.

Gefilterd water

Een minder bekende functie van de Quooker is dat hij is voorzien van een geïntegreerd filter voor het kokende water. In het Quooker-reservoir zit een HiTAC®-filter (High Temperature Activated Carbon) dat het leidingwater voor je zuivert. Dit filter haalt onzuiverheden en eventuele bijsmaken uit het water, waardoor het water uit de Quooker schoner is en neutraler smaakt. Thee die je zet met gefilterd kokend water zal daardoor voller van aroma zijn en geen bijsmaak van chloor of andere stoffen hebben. Ook koffie en andere dranken of gerechten profiteren van het zuivere water – fijnproevers merken het verschil meteen.

©Quooker

Het filter draagt niet alleen bij aan de smaak, maar ook aan de kwaliteit van je kokendwaterkraan en apparaten. Doordat het water gefilterd is, heb je minder last van kalkaanslag in bijvoorbeeld je waterkoker (als je die incidenteel nog gebruikt) of je pannen. De Quooker zorgt zo voor extra zuiver drinkwater rechtstreeks uit de kraan. Het vervangen van het Quooker-filter hoeft maar eens in de zoveel tijd en is vergelijkbaar met het vervangen van een Brita-kan filter, maar dan geïntegreerd in je keuken. Het resultaat is altijd helder, schoon kokend water voor al je warme dranken en gerechten.

Ook bruisend water

Behalve kokend water kan een Quooker tegenwoordig ook dienen als bar voor gekoeld bruisend water. Met de optionele Quooker CUBE breid je het systeem uit en tap je naast heet water óók ijskoud plat en bruisend water uit dezelfde kraan. De CUBE is een extra reservoir dat in je keukenkastje geplaatst wordt, naast het bestaande kokendwaterreservoir. Hij koelt het water en voorziet het van koolzuur, zodat je in een handomdraai een glas sprankelend water hebt. Een dorstlessend glas kraanwater met bubbels tappen is nu net zo makkelijk als het pakken van kokend water voor thee. Je kunt er bovendien de lekkerste limonades en sprankelende cocktails mee maken, direct vanuit je kraan. Een ander voordeel is dat je nu eigenlijk ook geen losse flessen met bruisend water meer hoeft te kopen: scheelt geld en is beter voor het milieu.

©Quooker

Door je Quooker uit te breiden met de CUBE, maak je van je Quooker een echte 5-in-1 kraan: kokend, warm, koud, gefilterd én bruisend water allemaal uit dezelfde tap. En dit alles gebeurt energiezuinig – de CUBE heeft een uitstekende isolatie en een laag stand-by verbruik.

Wat is het verbruik van een Quooker

Dat je direct kokend of bruisend water uit je kraan krijgt met een Quooker is natuurlijk handig, maar dat kost ook allemaal energie. Een Quooker-systeem is - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een waterkoker - een opstelling die altijd is ingeschskeld. Het water moet immers altijd tot 100°C verwarmd worden om die temperatuur direct te krijgen als het water wordt getapt. En ook het systeem voor bruisend water (de CUBE) kost energie. Maar hoeveel dan?

Jaarlijks verbruik Volgens de website van Quooker zelf verbruikt de kraan voor het kokend waterreservoir op jaarbasis 511kWh per jaar. Hoeveel je dat op jaarbasis kost hangt af van je energiecontract. Stel dat je een contract hebt met een tarief van 40 cent per kWh. Een Quooker kost je dan 204 euro per jaar. Heb je ook een CUBE, dan kost je dat per jaar 244 euro op jaarbasis.

Ter vergelijk: een gewone waterkoker kost - bij dagelijks gebruik - ongeveer 14 euro per jaar (bij een verbruik van zo'n 35kWh op jaarbasis)

©Quooker

Meer ruimte en een opgeruimd aanrecht

Een Quooker-kraan levert niet alleen water, maar bespaart in principe ruimte en rommel in de keuken. Doordat de Quooker de functie van een waterkoker overneemt, heb je geen losse apparaten zoals een waterkoker, fluitketel of filterapparaat nodig, want je kunt dat allemaal uit de Quooker halen. Dit zorgt voor een opgeruimd aanrechtblad en een nette uitstraling in de keuken. Zeker in moderne, open keukens is het fijn als het werkblad zo leeg mogelijk is.

©Quooker

En omdat de Quooker een vaste plek op het aanrecht krijgt, is hij altijd binnen handbereik en hoef je geen apparaat uit de kast te pakken voor kokend water. Dit verhoogt het gebruiksgemak. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat het reservoir van een Quooker ruimte inneemt in het keukenkastje onder je gootsteen. Normaliter is dit bij de meeste mensen een kastje voor schoonmaakmiddelen, dus je hoeft dan alleen maar wat spulletjes te verplaatsen. En de gewonnen ruimte op het werkblad is het voor veel mensen dubbel en dwars waard. Je keuken oogt rustiger en opgeruimder, terwijl je toch meer functionaliteit tot je beschikking hebt.

Veelzijdige hulp

De Quooker ontpopt zich al snel tot een veelzijdige keukenhulp. Natuurlijk denkt iedereen meteen aan thee zetten, maar de mogelijkheden reiken veel verder. Je kunt er bijvoorbeeld in één beweging een pan kokend water mee vullen om pasta, rijst of aardappelen te koken – dat scheelt wachttijd en je eten staat sneller op tafel. Groenten blancheren gaat eenvoudig door ze kort te overgieten met kokend water uit de Quooker. Heb je een baby? Dan is een Quooker ideaal om snel een flesje te maken of spenen en flesonderdelen te steriliseren met kokend water.

Ook keukengerei en vaat krijgen een grondige schoonmaakbeurt: met een straal kokend water verwijder je aangekoekte etensresten uit pannen of ovenschalen een stuk makkelijker. Even kokend water over een snijplank of keukendoekje gieten werkt desinfecterend.

Zelf installeren of laten doen

Een Quooker kun je in principe helemaal zelf installeren. Dat kan bijvoorbeeld bij een bestaande keuken die je wil voorzien van een nieuwe Quooker-kraan. Bij een compleet nieuwe keuken laat je de Quooker doorgaans meenemen in het ontwerp en zal deze bij de levering van de keuken voor je geïnstalleerd worden. Ga je zelf aan de slag? Bij het bestellen van een Quooker krijg je een uitgebreide handleiding en de benodigde onderdelen.

Daarnaast kun je creatief zijn: warm borden voor door er kokend water overheen te spoelen (of ze in de gootsteen te zetten met een laagje kokend water erin). Maak instant bouillon of soep door direct kokend water op bouillonpoeder of -blokjes te gieten. Zet razendsnel oploskoffie of cup-a-soup zonder te hoeven wachten. Zelfs voor het schillen van tomaten of ontvellen van amandelen is de Quooker handig – giet er kokend water over en de velletjes laten sneller los. Kortom, voor alles waarbij je normaal kokend water nodig hebt, biedt de Quooker een uitkomst. Die veelzijdigheid maakt dat de Quooker veel meer is dan een gimmick: het is een tijdsbesparende assistent bij alledaagse keukenhandelingen. Veel gebruikers vragen zich af hoe ze al die tijd zonder hebben gekund, als ze merken hoeveel gemak het toevoegt aan routineklusjes.

©Quooker

Verschillende modellen en stijlen Quookers

De afgelopen jaren heeft Quooker niet stilgezeten en biedt het bedrijf inmiddels een breed assortiment aan modellen, zodat er voor elke keuken en smaak een passende kokendwaterkraan beschikbaar is. In grote lijnen kun je kiezen tussen een 3-in-1 kraan (die warm, koud én kokend water uit één enkele kraan geeft) of een aparte kokendwaterkraan naast je bestaande mengkraan. Veel mensen gaan voor een alles-in-één model, zodat één kraan volstaat voor alle watertemperaturen. Anderen prefereren een losse Quooker-kraan erbij, bijvoorbeeld als ze al een design mengkraan hebben en daar kokend water naast willen.

Binnen het assortiment zijn een paar populaire modellen te onderscheiden. De Quooker Flex is bijvoorbeeld uniek vanwege zijn flexibele uittrekslang. Hiermee kun je de waterstraal makkelijk richten, handig bij bijvoorbeeld het afwassen of schoonspoelen van grote pannen en de gootsteen. De Flex geeft warm, koud en kokend water uit één kraan, en als je hem combineert met de CUBE levert hij ook gekoeld bruisend water. Dankzij de uittrekslang kun je overal bij, terwijl de kokendwaterfunctie uiteraard beveiligd is zodat je geen kokend water krijgt als de slang in gebruik is voor koud of warm water (er zit een mechanische beveiliging op).

Een ander - wellicht minder bekend - model is de Quooker Fusion. Dit is de alles-in-één kraan die qua vormgeving strak en modern is, en zowel in een rechte (Square) als ronde (Round) uitloop verkrijgbaar is. De Fusion geeft koud, warm en kokend water uit één kraan en kan, net als de Flex, worden uitgebreid met de CUBE voor extra functies. Er is ook een Classic Fusion-variant: technisch hetzelfde als de Fusion, maar dan in een klassiek vormgegeven jasje met sierlijke ouderwetse kranen stijl. Deze is populair bij keukens met een nostalgische of landelijke inrichting, zodat je wel het moderne gemak hebt maar met een traditionele look. Zowel de Fusion als Classic Fusion zijn in diverse finishes leverbaar – van chroom en roestvrij staal tot zwarte, gouden of messing patina afwerkingen. Zo kun je de Quooker naadloos laten aansluiten bij de rest van je keukenkranen en -accessoires.

©Quooker

Quooker-kranen uit de Nordic-serie zijn los verkrijgen en kun je naast je eigen keukenmengkraan installeren. Dit is bijvoorbeeld handig als je je huidige keukenkraan mooi vindt, maar ook het gemak van een Quooker erbij wilt. De Nordic single taps zijn er in ronde of rechte uitloop en net als de andere modellen in verschillende kleuren/materialen. Combineer je een Nordic-kraan met de CUBE, dan tap je er eveneens koel bruisend en gefilterd water mee.

Zaken waar je op moet letten

Hoe handig een Quooker in de keuken ook kan zijn, is er toch een aantal zaken waar je op moet letten als je zo'n kraan wil aanschaffen. Allereerst vergt de Quooker een behoorlijke investering; de aanschafprijs ligt fors hoger dan die van een gewone keukenkraan plus waterkoker.

Daarnaast moet je ruimte maken in je keukenkastje voor het reservoir (boiler) van de Quooker. In een klein keukenkastje kan dat krap worden, al zijn de nieuwste reservoirs vrij compact. Zeker als je ook de CUBE toevoegt, heb je twee apparaten onder de gootsteen. Het is dus goed om van tevoren te checken of je de benodigde ruimte hebt of kunt vrijmaken. Ook de installatie vraagt soms om een extra elektriciteitsaansluiting. De Quooker heeft een apart stopcontact nodig en bij voorkeur een eigen elektrische groep, vanwege het vermogen van de boiler. In veel gevallen kan hij op een bestaande groep met de vaatwasser worden aangesloten via een automatische schakeling, maar laat je hierover informeren door een installateur als je keukenelectra wellicht wat aanpassingen nodig heeft.

Een ander punt is dat de Quooker altijd een kleine hoeveelheid energie verbruikt, ook in stand-by. Als je op vakantie gaat of de Quooker een tijdje niet gebruikt, kun je hem echter wel gewoon uitzetten om energie te besparen.

Tot slot: de Quooker levert een beperkte hoeveelheid kokend water in één keer. De gangbare reservoirs (3 liter of 7 liter) zijn voldoende voor dagelijks gebruik, maar als je een grote soeppan van 5 liter in één keer wilt vullen met kokend water, zal het reservoir halverwege bijgevuld en opnieuw opgewarmd moeten worden. Dit bijvullen duurt – zoals eerder genoemd – ongeveer tien minuten. In de praktijk is dit zelden een probleem (vergelijkbaar met een waterkoker die je ook opnieuw zou moeten vullen en koken), maar het is goed te weten dat er een grens zit aan de hoeveelheid direct kokend water. Voor vrijwel alle huishoudelijke toepassingen is de capaciteit toereikend.

▼ Volgende artikel
Zo werkt het nieuwe energielabel voor smartphones en tablets
Huis

Zo werkt het nieuwe energielabel voor smartphones en tablets

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe smartphone of tablet, heb je vanaf nu extra parameters waar je op kunt letten. Een nieuw energielabel zoals we dat onder meer ook kennen voor koelkasten en televisies, is nu ook verplicht voor nieuwe smartphones en tablets. Hoe werkt zo'n nieuw label en welke informatie vind je erop terug?

Bij de aanschaf van een nieuwe smartphone of tablet kijk je doorgaans misschien in eerste instantie alleen naar de schermgrootte en of het apparaat een redelijke batterij heeft. Dankzij het nieuwe energielabel voor deze apparaten kun je echter direct ook andere belangrijke informatie terugvinden, die zeker van belang zijn bij het langdurig behouden van je tablet of smartphone.

Meer dan energieverbruik

Het label dat een smartphone of tablet met het nieuwe logo krijgt, is afhankelijk van de capaciteit van de batterij en hoe lang een apparaat op één enkele lading kan werken. Deze berekening is het resultaat van de accuduur gedeeld door de capaciteit van de accu vermenigvuldigd met duizend.
De tablet of smartphone krijgt dan een energielabel van A t/m G. Voor de overige onderdelen van het nieuwe label worden andere paramaters toegepast. Deze lichten we hieronder uit.

Valbestendigheid bij herhaalde vallen

De valbestendigheidsklasse van een smartphone of tablet geeft aan hoe goed het apparaat tegen herhaaldelijke valpartijen kan. Dit wordt vastgesteld via een gestandaardiseerde test waarbij gekeken wordt hoeveel vallen het toestel doorstaat zonder dat de werking wordt aangetast. Klasse A betekent in dit geval dat het toestel zeer stevig is, terwijl klasse E staat voor een apparaat dat het minst goed tegen een stootje kan.

Batterijduur per gebruikscyclus

Met batterijduur per cyclus wordt bedoeld hoe lang je een smartphone kunt gebruiken vanaf een volle lading tot het moment dat hij weer aan de lader moet. Stel dat een toestel een batterijduur van 10 uur per cyclus heeft, dan kun je rekenen op zo'n 10 uur gebruik voordat je moet opladen. Deze gebruiksduur is gebaseerd op een gestandaardiseerde test en betreft een gemiddelde.

Reparatievriendelijkheid

Een telefoon of tablet is pas echt duurzaam als deze makkelijk is te repareren. Ook hiervoor wordt gebruik gemaakt van een score van A tot E, waarbij A staat voor een toestel dat goed te repareren is met makkelijk verkrijgbare en te vervangen onderdelen en duidelijke handleidingen om dit voor elkaar te krijgen. Een apparaat met een E-label is dan niet of nauwelijks te repareren.

Overigens heeft de EU nog meer regels vastgelegd omtrent de reparatie van smartphones en tablets. Zo worden fabrikanten vanaf nu verplicht om reserve-onderdelen die erg belangrijk zijn voor de werking van het toestel binnen vijf tot tien werkdagen beschikbaar te hebben, en dat die onderdelen tot maar liefst zeven jaar na het van de markt halen van het toestel beschikbaar moeten zijn.

Bekijk ook deze smartphones met energielabel A:

IP-classificatie (stof- en waterdichtheid) en betrouwbaarheid accu

Hoe stof- en waterdicht een smartphone of tablet is, wordt al een tijdje bij de specificaties vermeld, maar deze informatie vind je nu ook direct terug op het energielabel zelf. Bijvoorbeeld: een toestel met IP68-classificatie is volledig stofdicht en kan zonder problemen onder water worden gehouden tot minstens 1 meter diepte, gedurende een bepaalde tijd. Daarnaast vind je op het nieuwe label ook terug hoe vaak de accu van de telefoon opnieuw kan worden opgeladen: het aantal laadcycli.

Deze apparaten krijgen een nieuw energielabel

Het nieuwe energielabel is voor alle draadloze telefoons en tablets die vanaf juni 2025 verschijnen. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook draadloze huistelefoons zoals DECT-toestellen, maar ook feature phones; mobiele telefoons zonder apps. Alle tablets zonder fysiek toetsenbord vallen hier ook onder. Heeft een tablet een meegeleverd toetsenbord, dan valt deze in principe onder een laptop, en krijgt het ook geen nieuw energielabel.

Meer nuttige informatie

De informatie die wordt getoond over een nieuwe telefoon of tablet blijft niet beperkt tot de hier genoemde checks. Als je de QR-code scant die op het label staat, kom je op de algemene specificatiepagina van de EU uit, waar je alle overige handige informatie kunt terugvinden over het apparaat. Zo kun je bijvoorbeeld achterhalen voor hoeveel jaar je software-updates krijgt, of de accu van de telefoon eenvoudig is te vervangen, en welke onderdelen makkelijk zijn te vervangen.

Specifieke EU-regels

Al deze regels zijn specifiek bedacht om de consument in Europa te beschermen, maar gelden niet per se in andere landen. Toch is het voor een fabrikant eenvoudiger om zijn toestel in ieder geval wat betreft de reparatiemogelijkheden, accucapaciteit en energielabel gelijk te trekken voor iedere wereldwijde regio. Dat zijn immers de fysieke eigenschappen van het toestel, die je niet even eenvoudig per land aanpast. Wel kan een fabrikant natuurlijk wel zelf bepalen wat het updatebeleid is, en hoe snel een telefoon gerepareerd kan worden. Als EU-consument ben je in ieder geval wel goed beschermd op alle fronten.