Maak je browser nog beter met extensies en add-ons
In de meeste browsers zijn één of meer uitbreidingen geïnstalleerd. Deze heten plug-ins, extensies, invoegtoepassingen of hebben een andere naam. De uitbreidingen voegen een functionaliteit toe, bijvoorbeeld om advertenties te blokkeren of sneller te zoeken. In dit artikel lees je hoe je de uitbreidingen vindt in je browser en hoe je ze eventueel uitschakelt.
Stap 1: Internet Explorer en Edge
Internet Explorer is nog steeds aanwezig in Windows 10 en kan enkele uitbreidingen bevatten. Start Internet Explorer en druk op de alt-toets om het menu te activeren. Kies Extra / Invoegtoepassingen beheren. De browseruitbreidingen staan in verschillende categorieën. Klik links in beeld op een categorie, bijvoorbeeld Werkbalken en uitbreidingen. Controleer welke uitbreidingen er aanwezig zijn. Klik op een invoegtoepassing en kies Uitschakelen om deze te deactiveren. Je maakt de uitbreiding weer actief met de knop Inschakelen. Lees ook: In 3 stappen een veilige browser.
Edge kan sinds de Anniversary Update ook overweg met extensies. Microsoft heeft ze Uitbreidingsmodules genoemd. Om ze te installeren ga je naar het menu met de drie puntjes en klik je opUitbreidingsmodules > Download uitbreidingsmodules in de Store, of ga hierheen om een lijst met beschikbare add-ons te zien. Het aanbod is nog klein, maar bekende extensies als Adblock Plus, Evernote en Pin It zijn wel al beschikbaar.
©PXimport
Stap 2: Firefox
Open Firefox en druk op de Alt-toets om het basismenu te activeren. Klik op Extra / Add-ons. Je vindt je uitbreidingen bij Extensies en Plug-ins. Begin bij Extensies en neem de lijst aandachtig door. Als je een onderdeel niet herkent, zoek dan in Google op de naam van de uitbreiding. Zo kom je snel te weten of het veilig is om een uitbreiding uit te schakelen. Deze tip geldt ook voor alle andere browsers. Extensies kun je uitschakelen of verwijderen. Doe dit laatste uiteraard alleen als je zeker weet dat je de uitbreiding niet nodig hebt. Voor sommige wijzigingen moet je Firefox even sluiten en weer opnieuw starten. Als je de lijst bij Plug-ins bekijkt, valt meteen op dat je deze meestal niet kunt uitschakelen of verwijderen. Kies voor de optie Nooit activeren om een plug-in de mond te snoeren.
©PXimport
Stap 3: Chrome
Start Chrome, klik rechtsboven in beeld op de drie liggende streepjes en kies Instellingen / Extensies. Je kunt ook het adres chrome://extensions intypen in de adresbalk. De lijst met aanwezige uitbreidingen verschijnt in beeld. Klik onder een uitbreiding op Details voor meer informatie. Verwijder het vinkje bij Ingeschakeld om een uitbreiding tijdelijk te deactiveren. Met het prullenbak-pictogram verwijder je de extensie uit de browser.
©PXimport
Stap 4: Safari
Om extensies in Safari te zetten, klik je na het openen linksboven in de menubalk op Safari. Vervolgens klik je op Safari-extensies. Je wordt nu naar de website van Apple gestuurd, waar je de extensie kan kiezen die je wil installeren. Apple zet alleen extensies op haar website die door het bedrijf zelf zijn goedgekeurd, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de betrouwbaarheid van de genoemde extensies.
Om je extensies te beheren, navigeer je naar Safari / Voorkeuren (sneltoets: Cmd + ,) Onder het kopje Extensies zie je een overzicht van de extensies die je hebt geïnstalleerd.
©PXimport