ID.nl logo
Wat zijn de beste gratis online kantoorsuites?
Huis

Wat zijn de beste gratis online kantoorsuites?

Misschien heb je een Microsoft 365-abonnement waarmee je zowel op je desktop als op je mobiele toestel kunt werken en van diverse cloudfuncties gebruik kunt maken (inclusief cloudopslag). Maar wat zijn de opties als je de voorkeur geeft aan een kosteloos ‘cloudkantoor’?

In dit artikel vertellen we je welke opties er zijn als je op zoek bent naar gratis kantoorsuite die zowel online als op je mobiel te gebruiken is:

  • Microsoft 365
  • Google Documenten
  • Zoho
  • OnlyOffice

Ook interessant: Aan de slag met LibreOffice

Microsoft Office, of het nu gaat om de abonnementsversie Microsoft 365 of de eenmalige aankoop Office 2021, is zonder twijfel de populairste kantoorsuite van dit moment, maar het heeft een prijskaartje.

Een bekend gratis alternatief is het opensource-pakket LibreOffice, de goed onderhouden opvolger van OpenOffice. Helaas zijn hiervan geen (officiële) mobiele apps beschikbaar en de webversie, die je dus vanuit je browser kunt gebruiken, verkeert nog in een experimenteel stadium. Je kunt wel al een en ander uitproberen op https://lab.allotropia.de/wasm. De initiële download is 300 MB, dus het laden in je browser kan even duren. De ontwikkelaars zijn ervan overtuigd dat deze webvariant uiteindelijk vrijwel alle functies van de desktopversie zal bieden.

Iets om naar uit te kijken, maar in dit artikel richten we ons op stabiele oplossingen die nu al flexibel en mobiel werken mogelijk maken. Gelukkig zijn hiervoor enkele degelijke en gratis tools beschikbaar.

Microsoft 365 (webversie)

Een vaak voorkomend probleem bij veel kantoorsuites is de compatibiliteit met het Microsoft Office-formaat. Logischerwijs ervaar je dit probleem niet met een gratis product uit Microsofts eigen stal: Microsoft 365 voor het web, dat je eenvoudig in je browser kunt gebruiken. Meld je aan met je Microsoft-account (eventueel kies je hier Sign in with a different account). Met een gratis account ontvang je direct 5 GB gratis opslagruimte bij OneDrive.

Klik op het wafelijzericoon linksboven en kies Alle apps voor een overzicht van de beschikbare apps. Naast Word, PowerPoint en Excel vind je er onder meer Outlook, OneNote, To Do, Teams, Skype, Agenda, Forms en Sway.

Het is niet verrassend dat de meer geavanceerde functies van de Office-applicaties niet in de (gratis) webversie beschikbaar zijn en dat sommige tabbladen, zoals Verzendlijsten en Ontwikkelaars uit de desktopapplicaties, ontbreken. Het tabblad Tekenen ontbreekt eveneens, maar via Invoegen / Tekening kom je dan wel weer terecht bij een mogelijkheid voor het invoegen van vormen en tekstvakken, en voor een markeerstift, pen of gum. Ook de mogelijkheden om de interface aan te passen zijn beperkt.

Je kunt je documenten op elk moment downloaden (eventueel als pdf) en, dankzij OneDrive, terugvallen op eerdere opgeslagen versies. Daarnaast kun je met anderen online samenwerken en je document delen met specifieke personen of iedereen, waarbij je aangeeft of ze het document al dan niet mogen bewerken. Helaas is het koppelen van een vervaldatum of een wachtwoord voorbehouden aan de Premium-editie.

Microsoft 365 (mobiel)

De mobiele app Microsoft 365 (Office) is gratis verkrijgbaar in de officiële appstores van zowel Android als iOS. Na installatie en aanmelding worden je documenten automatisch gesynchroniseerd met de bestanden die je al in OneDrive had opgeslagen. Uiteraard kun je je documenten bekijken en bewerken. Op Android bijvoorbeeld tik je hiervoor op het potloodicoon en vervolgens op het pijlknopje in de knoppenbalk. Je kunt nu uit diverse rubrieken kiezen: Start, Invoegen, Tekenen, Indeling, Controleren en Beeld. De bewerkingsmogelijkheden zijn behoorlijk uitgebreid en goed vergelijkbaar met die van de webversie – en vaak wat beter vindbaar.

Je kunt ook nieuwe documenten maken met het vertrouwde trio Word, Excel en PowerPoint, en verder kun je documenten converteren naar pdf (of omgekeerd), of naar het pdf-formaat ‘scannen’. Daarnaast kun je notities bijhouden en webformulieren maken. Delen is ook mogelijk, in de vorm van een link (voor weergave of bewerking) of uiteraard door je document als bijlage te versturen.

Google Documenten

Google biedt uiteraard ook een online kantoorsuite aan. Er is de betaalde abonnementsservice Google Workspace, met een complete set productiviteitstools en een breed scala aan functies, onder meer voor beveiliging en beheer. We laten deze hier verder onbesproken en richten ons op de gratis suite Google Documenten. In tegenstelling tot Microsoft biedt Google geen desktopversies van hun suite aan.

Je kunt deze wel als web-app ‘installeren’ vanuit je browser. In Chrome klik je op de knop met de drie puntjes, selecteer Meer hulpprogramma’s / Snelle link maken en plaats een vinkje bij Openen als venster. Google Documenten vereist in principe een internetverbinding, maar met de browserextensie Offline Documenten kun je ook offline documenten bekijken, bewerken en maken.

Via het menuknopje vind je niet alleen een tekstverwerker, presentatiepakket en spreadsheet, maar standaard ook een link naar Google Formulieren en Google Drive (15 GB gratis opslagruimte, gedeeld met Google Drive, Gmail en Google Foto’s). De bewerkings- en deelmogelijkheden van de webversie zijn minstens vergelijkbaar met die van Microsoft, bovendien is de functionaliteit van de Google-apps nog uit te breiden met macro’s, scripts en vaak gratis add-ons.

Je kunt Microsoft-documenten uploaden en bewerken, waarbij wijzigingen automatisch in het originele Microsoft-formaat worden opgeslagen. Google-documenten kun je in Office-formaat bewaren via Bestand / Downloaden.

Google Documenten (mobiel)

De mobiele apps zijn het eenvoudigst te openen vanuit de Google Drive-app. Je hoeft alleen een tekstbestand, presentatie of spreadsheet te openen om het in de bijbehorende app te bekijken of te bewerken. Of je kiest Bestanden en tikt op de plusknop om het gewenste documenttype te maken.

Via het potloodicoon kun je basisbewerkingen uitvoeren en met de plusknop bovenaan kun je verschillende objecten toevoegen aan je document, zoals links, afbeeldingen, tabellen, lijnen en voetnoten. Online samenwerken en reacties achterlaten is ook mogelijk. Via de knop met de drie puntjes kun je een document delen (met de gewenste machtigingen), maar ook het aantal woorden en tekens tellen, zoeken en vervangen, of je document offline beschikbaar maken. De optie Verkennen stelt je in staat om op basis van herkende begrippen of afbeeldingen in je document het internet te doorzoeken, zonder je werkomgeving te verlaten.

Zoho WorkDrive

Zoho WorkDrive is wellicht minder bekend, maar biedt al jaren een uitgebreide online kantooromgeving met tal van functies. De naam suggereert dat de focus vooral ligt op zakelijk gebruik, maar je kunt er ook terecht voor persoonlijk gebruik, inclusief het veilig delen van bestanden met anderen. Om te beginnen maak je een account aan en kies je voor Create Individual Account. Je krijgt 5 GB gratis opslagruimte en vindt hier ook een link voor een Windows-desktopapplicatie waarmee je ook offline kunt werken.

In je persoonlijke online dashboard vind je rechtsboven de knop Nieuw, waarmee je tekstdocumenten (Writer), spreadsheets (Sheet) en presentaties (Show) kunt maken. In dit menu kun je tevens terecht voor het uploaden van bestanden, het importeren van data uit onder meer Google Drive, Dropbox en OneDrive, en het maken van schermafbeeldingen en -opnames.

De Office-applicaties bieden veel functies aan, beschikbaar vanuit een overzichtelijk paneel aan de linkerkant, met uitgebreide onderdelen als Opmaak, Invoegen, Ontwerp, Pagina-instelling, Weergave, Hulpmiddelen, Velden, Automatiseren en Extensies.

Standaard bewaart Zoho je documenten in een eigen formaat, maar je kunt deze ook eenvoudig in andere formaten opslaan, waaronder Microsoft Office (zoals docx), het Open Document-formaat, pdf, epub en html.

Zoho: diensten en mobiel

Zoho WorkDrive biedt tal van geavanceerde functies, zoals het creëren van invulbare formulieren en het direct posten van een blog naar Blogger of WordPress. Hoewel er veel mogelijkheden zijn, maakt Zoho voor geavanceerdere bewerkingen vaak gebruik van andere apps of diensten. Dit gebeurt weliswaar automatisch, maar kan voor nieuwelingen enigszins overweldigend zijn.

De mobiele app Zoho WorkDrive is beschikbaar voor zowel Android als iOS en kan worden beveiligd met MFA, bijvoorbeeld via Zoho OneAuth. Om bestanden te bewerken, moet je echter wel de bijbehorende app installeren, zoals Writer, Sheet en Show. De belangrijkste opties zijn overzichtelijk samengebracht in één enkel versleepbaar balkje onderaan, wat het bewerken van een document eenvoudig maakt.

OnlyOffice

OnlyOffice biedt een volwaardige kantoorsuite die je kunt downloaden. Deze suite is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux, en er zijn mobiele apps voor Android en iOS.

In de desktopversie kun je, zoals gebruikelijk, tekstdocumenten, spreadsheets of presentaties openen, maken en bewerken, maar ook invulbare online formulieren creëren. Met uitzondering van dit laatste gebruikt OnlyOffice geen eigen bestandsformaat, maar hanteert het standaard Microsoft-formaten. Je kunt je document ook opslaan in andere bekende formaten zoals html, pdf of epub.

De interfaces van de drie hoofdapplicaties hebben elk een andere kleur maar zien er verder zeer gelijkaardig uit, wat de suite gebruiksvriendelijk maakt. Het is ook handig dat je meerdere documenten tegelijkertijd kunt openen, waarbij elk document op een afzonderlijk tabblad terechtkomt.

De functionaliteit is niet zo uitgebreid als bij Microsoft Office, maar kan gemakkelijk de vergelijking doorstaan met bijvoorbeeld Google Documenten. In de spreadsheet bijvoorbeeld, vind je meer dan 450 functies voor onder meer statistische, wiskundige en financiële berekeningen. Je kunt diagrammen en draaitabellen invoegen en macro’s aanmaken (hoewel niet compatibel met die van Microsoft Office).

OnlyOffice: cloud en apps

OnlyOffice biedt ook webapplicaties aan, maar je bereikt deze via een omweg. Vanuit de desktopapplicatie kun je namelijk een Cloud toevoegen. Als je hier voor de cloud van OnlyOffice kiest, kun je met maximaal vijf gebruikers samenwerken en documenten delen, met een maximale cloudopslag van 2 GB. Je kunt ook kiezen voor een server die je zelf host, bijvoorbeeld op een Linux-machine of een NAS, zoals Nextcloud, ownCloud of Seafile. De OnlyOffice-oplossing is veruit de eenvoudigste, en even later kun je met de webapplicaties aan de slag vanuit https://<accountnaam>.onlyoffice.eu.

Via de knop Instellingen linksboven kun je niet alleen Documenten kiezen (met apps die sterk lijken op de desktop-variant), maar ook Projecten, CRM, Medewerkers en Talk. Dit geeft duidelijk aan dat OnlyOffice vooral op zakelijke klanten mikt. Er zijn tevens goed uitgebouwde functies voor (online) samenwerking en voor het delen van bestanden.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de mobiele apps van Zoho hoef je hier slechts één app te downloaden, waarna je lokaal of via je cloudverbinding het gewenste documenttype kunt openen om het te bekijken of te bewerken. Zodra je bovenaan aangeeft dat je een object wilt toevoegen of dat je een andere bewerking wilt uitvoeren, verschijnt er in de onderste schermhelft een uitgebreid selectiemenu.

Desktop en mobiel

Er zijn andere degelijke alternatieven voor Microsoft Office, zoals FreeOffice van SoftMaker en WPS Office van de Chinese producent Kingsoft. Beide zijn enkel beschikbaar als desktopapplicaties voor Windows, macOS en Linux, en als mobiele apps voor Android en iOS. Ze hebben geen webapplicaties waarmee je in een browser kunt werken. Als dit geen vereiste is voor jou, is het zeker de moeite waard om beide producten eens te proberen, temeer ze goed overweg kunnen met de typische Microsoft Office-formaten.

In FreeOffice zijn de drie klassieke applicaties aanwezig: TextMaker, PlanMaker en Presentations. Daarnaast biedt de ontwikkelaar een gratis pdf-editor aan, FreePDF. Je kunt kiezen uit verschillende gebruikersinterfaces, zoals een lint of een klassiek menu met werkbalken. De suite kan ook draagbaar worden gemaakt. Voor elk geopend document start de applicatie wel een afzonderlijke instantie. Alle basisopties zijn aanwezig, evenals enkele geavanceerdere functies, zoals het werken met flexibele tekstkaders in de tekstverwerker, wat enigszins desktop publishing (dtp) benadert.

WPS Office is vergelijkbaar met de drie standaard kantoorapplicaties. Helaas is er geen Nederlandse interface beschikbaar, maar je kunt wel een Nederlandstalige spellingscontrole activeren. Je ontvangt ook gratis 1 GB aan cloudopslagruimte. De tekstverwerker biedt veel sjablonen en het presentatiepakket onderscheidt zich door de vele animatiepaden, meer dan vijftig in totaal. Voor veel gebruikers is de Spreadsheets-applicatie het meest uitgebreide onderdeel van de suite, met talloze opties voor celopmaak en een uitgebreide reeks goed georganiseerde formules.

Wellicht vraag je je af wat de beste keuze is uit deze kantoorsuites, maar veel hangt af van je eigen wensen. Als je het belangrijk vindt om documenten vanuit je browser te bewerken, zijn FreeOffice en WPS Office geen opties. Als je een Nederlandstalige interface wilt, is WPS Office evenmin geschikt.

▼ Volgende artikel
Rij-impressie Ford Explorer EV - Compacte SUV met slimme functies
© Irwin Versteegh - Duijnstee
Mobiliteit

Rij-impressie Ford Explorer EV - Compacte SUV met slimme functies

Volkswagen en Ford slaan opvallende wegen in: de Volkswagen Transporter deelt nu zijn DNA met de Ford Transit, terwijl de Ford Explorer EV gebruikmaakt van Volkswagens MEB-platform; de basis voor populaire modellen zoals de Volkswagen ID-serie en Audi Q4 e-Tron. Hoe presteert de Ford Explorer EV? Irwin van InstaAutoVlog nam de proef op de som.

Dit artikel in het kort:

  • Design: De Ford Explorer EV combineert stoer uiterlijk met eigen identiteit.
  • Platform: Gebaseerd op het MEB-platform van Volkswagen.
  • Prestaties: 286 pk en een gemiddeld verbruik van 16,2 kWh/100 km.
  • Praktisch: Handige opbergruimte en modulair interieurdesign.
  • Energieverbruik: Gevoelig voor wind en ontbrekende warmtepomp verhoogt verbruik.

Lees ook: Rijtest Volkswagen ID.4 (2023): opgefrist en vol nieuwe energie!

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Compact formaat, grootse uitstraling

De Ford Explorer EV meet 4,46 meter in lengte, 1,86 meter in breedte en 1,63 meter in hoogte. Daarmee is hij iets compacter dan een Volkswagen ID.4, maar aanzienlijk groter dan een ID.3. Een qua afmetingen directe concurrent? De Volvo EX40

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Rijke standaarduitrusting

Tijdens de testperiode stond een Magnetic Grey Extended Range-model klaar, voorzien van het Driver Assistance Pack à 1800 euro, waarmee de aanschafprijs uitkomt op 48.750 euro. Ondanks dat dit de instapversie is, voelt de auto allesbehalve basic aan. Met standaardvoorzieningen zoals 19inch-lichtmetalen velgen, stoel- en stuurwielverwarming en zelfs een massagefunctie, biedt de Explorer een premium-ervaring.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Aangename zitpositie

De comfortabele stoelen, hoge zitpositie en praktische opbergmogelijkheden maken het interieur bijzonder aangenaam. En die stoelen zijn goed bevallen. Ze bieden een prima ondersteuning en samen met de prettig hoge instap en uitstekende zitpositie in de cabine zorgt dit voor een comfortabel geheel.

Een van de highlights in het interieur is de enorme, modulair in te delen middentunnel. Hier kunnen spullen eenvoudig en overzichtelijk worden opgeborgen. Het 15inch-infotainmentsysteem, verticaal geplaatst en aanpasbaar, voegt extra gebruiksgemak toe en draagt bij aan een moderne uitstraling.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Krachtige en zuinige elektromotor

De Explorer Extended Range beschikt over de nieuwste generatie elektromotor van 286 pk en 540 Nm koppel, afkomstig uit Volkswagens nieuwste generatie aandrijflijnen. Met een acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts 6,4 seconden levert de Explorer uitstekende prestaties. Bovendien scoort hij met een gemiddeld verbruik van 16,2 kWh/100 km goed op efficiëntie.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Rijprestaties: wind van grote invloed

Wel blijkt de Ford gevoelig voor wind mee of tegen. Zo reed ik gedurende de testweek twee keer dezelfde route. Wind mee resulteerde in een gemiddeld energieverbruik van 14kWh/100km terwijl ik drie dagen later met tegenwind zo'n 19,3kWh/100 km noteerde.

Ook viel het mij op dat het energieverbruik op korte trajecten vrij hoog was. Elke keer schommelde dit rond de 22 a 23kWh/100 km. Met een buitentemperatuur van 6 graden ongetwijfeld het resultaat van de 1000 euro kostende warmtepomp die de testauto ontbeerde.  

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Video

Weten wat nog meer uit de 1000 kilometer durende duurtest naar voren is gekomen? Bekijk dan de onderstaande video:

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
Netjes op een rijtje: zo maak ook jij makkelijk een inhoudsopgave in Word
© AlenePierro
Huis

Netjes op een rijtje: zo maak ook jij makkelijk een inhoudsopgave in Word

Als je handmatig een inhoudsopgave wilt maken, dan is dat meestal een tijdrovend karwei, vooral als het om een omvangrijk document gaat. Microsoft Word kan dit klusje van je overnemen.

In drie stappen laten we zien hoe je Word een inhoudsopgave voor je kan genereren:

  • Kopstijlen aan je hoofdstukken en paragrafen toevoegen
  • Inhoudsopgave laten genereren
  • Inhoud bijwerken na wijzigingen

Ook handig om te weten: Overzichtsweergave in Word: voor inzicht in de documentstructuur

Kopstijlen

Het belangrijkste werk is dat je alle kopjes waarmee je een hoofdstuk of een paragraaf begint, heel consequent van een kopstijl moet voorzien. In het tabblad Start vind je de groep Stijlen. Begin met de hoofdstukken en geef die de stijl Kop 1 (of je selecteert het kopje waarmee een hoofdstuk begint en je klikt op de stijl Kop 1) en dan doe je hetzelfde voor het volgende hoofdstuk. Nog sneller gaat het door de muisaanwijzer op de opgemaakte stijl van hoofdstuk 1 te plaatsen en daarna selecteer je in het tabblad Start de speciale kwast die officieel Opmaak kopiëren/plakken heet. Dubbelklik op het pictogram van de kwast en vervolgens kun je gewoon op de kopjes van de volgende hoofdstukken klikken, zodat deze de geselecteerde stijl rechtstreeks overnemen.

Zorg dat ieder hoofdstuk de stijl Kop 1 krijgt.

Inhoudsopgave genereren

Heb je alle hoofdstukkopjes van de stijl Kop 1 voorzien, dan zullen er ook nog paragrafen zijn die ondergeschikt zijn aan een hoofdstuk. Die kopjes geef je de stijl Kop 2. En misschien wil je ook nog de stijl Kop 3 toepassen. Op die manier zorg je dat de stijlen netjes de hiërarchische opbouw van de tekst volgen. Als het goed is, heb je nu alles ingesteld om de automatische inhoudsopgave te generen.

Beslis waar de inhoudsopgave moet komen en plaats daar de muisaanwijzer. Vervolgens klik je in het tabblad Verwijzingen op de knop Inhoudsopgave. Hier kun je een lay-out selecteren die je het mooiste vindt en die het best bij je project past. De inhoudsopgave wordt automatisch met paginaverwijzingen gegenereerd.

Kies een lay-out voor de inhoudsopgave.

Updaten

Als je later nog enkele hoofdstukken wilt toevoegen, of enkele paragrafen wilt schrappen, dan wordt de inhoudsopgave niet automatisch aangepast. Dat betekent niet dat je helemaal opnieuw hoeft te beginnen. Je dient gewoon op de knop Bijwerken te klikken naast de knop Inhoudsopgave. Er verschijnt een pop-up die vraagt of je alleen de paginanummers wilt bijwerken, of dat je de inhoudsopgave in zijn geheel wilt bijwerken. Word voegt dan eventueel de nieuwe hoofdstukken toe en past de volledige inhoudsopgave automatisch aan.

Wil je alleen de paginanummers updaten of de gehele inhoudsopgave?

Watch on YouTube