ID.nl logo
Wat zijn de beste gratis online kantoorsuites?
Huis

Wat zijn de beste gratis online kantoorsuites?

Misschien heb je een Microsoft 365-abonnement waarmee je zowel op je desktop als op je mobiele toestel kunt werken en van diverse cloudfuncties gebruik kunt maken (inclusief cloudopslag). Maar wat zijn de opties als je de voorkeur geeft aan een kosteloos ‘cloudkantoor’?

In dit artikel vertellen we je welke opties er zijn als je op zoek bent naar gratis kantoorsuite die zowel online als op je mobiel te gebruiken is:

  • Microsoft 365
  • Google Documenten
  • Zoho
  • OnlyOffice

Ook interessant: Aan de slag met LibreOffice

Microsoft Office, of het nu gaat om de abonnementsversie Microsoft 365 of de eenmalige aankoop Office 2021, is zonder twijfel de populairste kantoorsuite van dit moment, maar het heeft een prijskaartje.

Een bekend gratis alternatief is het opensource-pakket LibreOffice, de goed onderhouden opvolger van OpenOffice. Helaas zijn hiervan geen (officiële) mobiele apps beschikbaar en de webversie, die je dus vanuit je browser kunt gebruiken, verkeert nog in een experimenteel stadium. Je kunt wel al een en ander uitproberen op https://lab.allotropia.de/wasm. De initiële download is 300 MB, dus het laden in je browser kan even duren. De ontwikkelaars zijn ervan overtuigd dat deze webvariant uiteindelijk vrijwel alle functies van de desktopversie zal bieden.

Iets om naar uit te kijken, maar in dit artikel richten we ons op stabiele oplossingen die nu al flexibel en mobiel werken mogelijk maken. Gelukkig zijn hiervoor enkele degelijke en gratis tools beschikbaar.

Microsoft 365 (webversie)

Een vaak voorkomend probleem bij veel kantoorsuites is de compatibiliteit met het Microsoft Office-formaat. Logischerwijs ervaar je dit probleem niet met een gratis product uit Microsofts eigen stal: Microsoft 365 voor het web, dat je eenvoudig in je browser kunt gebruiken. Meld je aan met je Microsoft-account (eventueel kies je hier Sign in with a different account). Met een gratis account ontvang je direct 5 GB gratis opslagruimte bij OneDrive.

Klik op het wafelijzericoon linksboven en kies Alle apps voor een overzicht van de beschikbare apps. Naast Word, PowerPoint en Excel vind je er onder meer Outlook, OneNote, To Do, Teams, Skype, Agenda, Forms en Sway.

Het is niet verrassend dat de meer geavanceerde functies van de Office-applicaties niet in de (gratis) webversie beschikbaar zijn en dat sommige tabbladen, zoals Verzendlijsten en Ontwikkelaars uit de desktopapplicaties, ontbreken. Het tabblad Tekenen ontbreekt eveneens, maar via Invoegen / Tekening kom je dan wel weer terecht bij een mogelijkheid voor het invoegen van vormen en tekstvakken, en voor een markeerstift, pen of gum. Ook de mogelijkheden om de interface aan te passen zijn beperkt.

Je kunt je documenten op elk moment downloaden (eventueel als pdf) en, dankzij OneDrive, terugvallen op eerdere opgeslagen versies. Daarnaast kun je met anderen online samenwerken en je document delen met specifieke personen of iedereen, waarbij je aangeeft of ze het document al dan niet mogen bewerken. Helaas is het koppelen van een vervaldatum of een wachtwoord voorbehouden aan de Premium-editie.

Microsoft 365 (mobiel)

De mobiele app Microsoft 365 (Office) is gratis verkrijgbaar in de officiële appstores van zowel Android als iOS. Na installatie en aanmelding worden je documenten automatisch gesynchroniseerd met de bestanden die je al in OneDrive had opgeslagen. Uiteraard kun je je documenten bekijken en bewerken. Op Android bijvoorbeeld tik je hiervoor op het potloodicoon en vervolgens op het pijlknopje in de knoppenbalk. Je kunt nu uit diverse rubrieken kiezen: Start, Invoegen, Tekenen, Indeling, Controleren en Beeld. De bewerkingsmogelijkheden zijn behoorlijk uitgebreid en goed vergelijkbaar met die van de webversie – en vaak wat beter vindbaar.

Je kunt ook nieuwe documenten maken met het vertrouwde trio Word, Excel en PowerPoint, en verder kun je documenten converteren naar pdf (of omgekeerd), of naar het pdf-formaat ‘scannen’. Daarnaast kun je notities bijhouden en webformulieren maken. Delen is ook mogelijk, in de vorm van een link (voor weergave of bewerking) of uiteraard door je document als bijlage te versturen.

Google Documenten

Google biedt uiteraard ook een online kantoorsuite aan. Er is de betaalde abonnementsservice Google Workspace, met een complete set productiviteitstools en een breed scala aan functies, onder meer voor beveiliging en beheer. We laten deze hier verder onbesproken en richten ons op de gratis suite Google Documenten. In tegenstelling tot Microsoft biedt Google geen desktopversies van hun suite aan.

Je kunt deze wel als web-app ‘installeren’ vanuit je browser. In Chrome klik je op de knop met de drie puntjes, selecteer Meer hulpprogramma’s / Snelle link maken en plaats een vinkje bij Openen als venster. Google Documenten vereist in principe een internetverbinding, maar met de browserextensie Offline Documenten kun je ook offline documenten bekijken, bewerken en maken.

Via het menuknopje vind je niet alleen een tekstverwerker, presentatiepakket en spreadsheet, maar standaard ook een link naar Google Formulieren en Google Drive (15 GB gratis opslagruimte, gedeeld met Google Drive, Gmail en Google Foto’s). De bewerkings- en deelmogelijkheden van de webversie zijn minstens vergelijkbaar met die van Microsoft, bovendien is de functionaliteit van de Google-apps nog uit te breiden met macro’s, scripts en vaak gratis add-ons.

Je kunt Microsoft-documenten uploaden en bewerken, waarbij wijzigingen automatisch in het originele Microsoft-formaat worden opgeslagen. Google-documenten kun je in Office-formaat bewaren via Bestand / Downloaden.

Google Documenten (mobiel)

De mobiele apps zijn het eenvoudigst te openen vanuit de Google Drive-app. Je hoeft alleen een tekstbestand, presentatie of spreadsheet te openen om het in de bijbehorende app te bekijken of te bewerken. Of je kiest Bestanden en tikt op de plusknop om het gewenste documenttype te maken.

Via het potloodicoon kun je basisbewerkingen uitvoeren en met de plusknop bovenaan kun je verschillende objecten toevoegen aan je document, zoals links, afbeeldingen, tabellen, lijnen en voetnoten. Online samenwerken en reacties achterlaten is ook mogelijk. Via de knop met de drie puntjes kun je een document delen (met de gewenste machtigingen), maar ook het aantal woorden en tekens tellen, zoeken en vervangen, of je document offline beschikbaar maken. De optie Verkennen stelt je in staat om op basis van herkende begrippen of afbeeldingen in je document het internet te doorzoeken, zonder je werkomgeving te verlaten.

Zoho WorkDrive

Zoho WorkDrive is wellicht minder bekend, maar biedt al jaren een uitgebreide online kantooromgeving met tal van functies. De naam suggereert dat de focus vooral ligt op zakelijk gebruik, maar je kunt er ook terecht voor persoonlijk gebruik, inclusief het veilig delen van bestanden met anderen. Om te beginnen maak je een account aan en kies je voor Create Individual Account. Je krijgt 5 GB gratis opslagruimte en vindt hier ook een link voor een Windows-desktopapplicatie waarmee je ook offline kunt werken.

In je persoonlijke online dashboard vind je rechtsboven de knop Nieuw, waarmee je tekstdocumenten (Writer), spreadsheets (Sheet) en presentaties (Show) kunt maken. In dit menu kun je tevens terecht voor het uploaden van bestanden, het importeren van data uit onder meer Google Drive, Dropbox en OneDrive, en het maken van schermafbeeldingen en -opnames.

De Office-applicaties bieden veel functies aan, beschikbaar vanuit een overzichtelijk paneel aan de linkerkant, met uitgebreide onderdelen als Opmaak, Invoegen, Ontwerp, Pagina-instelling, Weergave, Hulpmiddelen, Velden, Automatiseren en Extensies.

Standaard bewaart Zoho je documenten in een eigen formaat, maar je kunt deze ook eenvoudig in andere formaten opslaan, waaronder Microsoft Office (zoals docx), het Open Document-formaat, pdf, epub en html.

Zoho: diensten en mobiel

Zoho WorkDrive biedt tal van geavanceerde functies, zoals het creëren van invulbare formulieren en het direct posten van een blog naar Blogger of WordPress. Hoewel er veel mogelijkheden zijn, maakt Zoho voor geavanceerdere bewerkingen vaak gebruik van andere apps of diensten. Dit gebeurt weliswaar automatisch, maar kan voor nieuwelingen enigszins overweldigend zijn.

De mobiele app Zoho WorkDrive is beschikbaar voor zowel Android als iOS en kan worden beveiligd met MFA, bijvoorbeeld via Zoho OneAuth. Om bestanden te bewerken, moet je echter wel de bijbehorende app installeren, zoals Writer, Sheet en Show. De belangrijkste opties zijn overzichtelijk samengebracht in één enkel versleepbaar balkje onderaan, wat het bewerken van een document eenvoudig maakt.

OnlyOffice

OnlyOffice biedt een volwaardige kantoorsuite die je kunt downloaden. Deze suite is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux, en er zijn mobiele apps voor Android en iOS.

In de desktopversie kun je, zoals gebruikelijk, tekstdocumenten, spreadsheets of presentaties openen, maken en bewerken, maar ook invulbare online formulieren creëren. Met uitzondering van dit laatste gebruikt OnlyOffice geen eigen bestandsformaat, maar hanteert het standaard Microsoft-formaten. Je kunt je document ook opslaan in andere bekende formaten zoals html, pdf of epub.

De interfaces van de drie hoofdapplicaties hebben elk een andere kleur maar zien er verder zeer gelijkaardig uit, wat de suite gebruiksvriendelijk maakt. Het is ook handig dat je meerdere documenten tegelijkertijd kunt openen, waarbij elk document op een afzonderlijk tabblad terechtkomt.

De functionaliteit is niet zo uitgebreid als bij Microsoft Office, maar kan gemakkelijk de vergelijking doorstaan met bijvoorbeeld Google Documenten. In de spreadsheet bijvoorbeeld, vind je meer dan 450 functies voor onder meer statistische, wiskundige en financiële berekeningen. Je kunt diagrammen en draaitabellen invoegen en macro’s aanmaken (hoewel niet compatibel met die van Microsoft Office).

OnlyOffice: cloud en apps

OnlyOffice biedt ook webapplicaties aan, maar je bereikt deze via een omweg. Vanuit de desktopapplicatie kun je namelijk een Cloud toevoegen. Als je hier voor de cloud van OnlyOffice kiest, kun je met maximaal vijf gebruikers samenwerken en documenten delen, met een maximale cloudopslag van 2 GB. Je kunt ook kiezen voor een server die je zelf host, bijvoorbeeld op een Linux-machine of een NAS, zoals Nextcloud, ownCloud of Seafile. De OnlyOffice-oplossing is veruit de eenvoudigste, en even later kun je met de webapplicaties aan de slag vanuit https://<accountnaam>.onlyoffice.eu.

Via de knop Instellingen linksboven kun je niet alleen Documenten kiezen (met apps die sterk lijken op de desktop-variant), maar ook Projecten, CRM, Medewerkers en Talk. Dit geeft duidelijk aan dat OnlyOffice vooral op zakelijke klanten mikt. Er zijn tevens goed uitgebouwde functies voor (online) samenwerking en voor het delen van bestanden.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de mobiele apps van Zoho hoef je hier slechts één app te downloaden, waarna je lokaal of via je cloudverbinding het gewenste documenttype kunt openen om het te bekijken of te bewerken. Zodra je bovenaan aangeeft dat je een object wilt toevoegen of dat je een andere bewerking wilt uitvoeren, verschijnt er in de onderste schermhelft een uitgebreid selectiemenu.

Desktop en mobiel

Er zijn andere degelijke alternatieven voor Microsoft Office, zoals FreeOffice van SoftMaker en WPS Office van de Chinese producent Kingsoft. Beide zijn enkel beschikbaar als desktopapplicaties voor Windows, macOS en Linux, en als mobiele apps voor Android en iOS. Ze hebben geen webapplicaties waarmee je in een browser kunt werken. Als dit geen vereiste is voor jou, is het zeker de moeite waard om beide producten eens te proberen, temeer ze goed overweg kunnen met de typische Microsoft Office-formaten.

In FreeOffice zijn de drie klassieke applicaties aanwezig: TextMaker, PlanMaker en Presentations. Daarnaast biedt de ontwikkelaar een gratis pdf-editor aan, FreePDF. Je kunt kiezen uit verschillende gebruikersinterfaces, zoals een lint of een klassiek menu met werkbalken. De suite kan ook draagbaar worden gemaakt. Voor elk geopend document start de applicatie wel een afzonderlijke instantie. Alle basisopties zijn aanwezig, evenals enkele geavanceerdere functies, zoals het werken met flexibele tekstkaders in de tekstverwerker, wat enigszins desktop publishing (dtp) benadert.

WPS Office is vergelijkbaar met de drie standaard kantoorapplicaties. Helaas is er geen Nederlandse interface beschikbaar, maar je kunt wel een Nederlandstalige spellingscontrole activeren. Je ontvangt ook gratis 1 GB aan cloudopslagruimte. De tekstverwerker biedt veel sjablonen en het presentatiepakket onderscheidt zich door de vele animatiepaden, meer dan vijftig in totaal. Voor veel gebruikers is de Spreadsheets-applicatie het meest uitgebreide onderdeel van de suite, met talloze opties voor celopmaak en een uitgebreide reeks goed georganiseerde formules.

Wellicht vraag je je af wat de beste keuze is uit deze kantoorsuites, maar veel hangt af van je eigen wensen. Als je het belangrijk vindt om documenten vanuit je browser te bewerken, zijn FreeOffice en WPS Office geen opties. Als je een Nederlandstalige interface wilt, is WPS Office evenmin geschikt.

▼ Volgende artikel
Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?
© apple.com
Huis

Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?

De Apple AirPods zijn razend populaire draadloze oordoppen, de Apple TV is dan weer een geslaagde mediaspeler. Voeg de twee samen en je kunt films, tv-series en games beleven in meeslepend 3D-ruimtelijke audio. Dit is hoe je dat doet!

Ruimtelijke audio gebruiken met je Apple TV? In dit artikel leggen we je het uit en:

  • Wat kun je verwachten van Ruimtelijke audio?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe stel je Ruimtelijke audio op een Apple TV in?
  • Bij welke apps en streamingdiensten kan dat?
  • Hoe kun je alles personaliseren met je iPhone?

In dit artikel hebben we het over de Ruimtelijke audio-ervaring die je kunt beleven als je bepaalde oordoppen of koptelefoons aan een Apple TV koppelt. Het is enorm indrukwekkend, met geluidseffecten die driedimensionaal rond je worden afgespeeld. Net als in de bioscoop, maar dan bij je thuis. Het werkt even goed of beter dan een soundbar, en is ideaal voor wie alleen tv-kijkt en echt ondergedompeld wil worden in de actie.

Wat kun je verwachten?

Ruimtelijke audio is niet helemaal hetzelfde als Dolby Atmos en ander surroundgeluid. Maar het doel is wel hetzelfde: jezelf onderdompelen in een geluidsbubbel waarbij bijvoorbeeld geluidseffecten van een film 360 graden om je heen te horen zijn. De AirPods voegen daar bovendien headtracking aan toe, waarbij het geluid aan het scherm wordt 'verankerd'. Hierdoor blijven onder meer dialogen altijd uit het beeld komen, wat de kijkervaring realistischer maakt.

Wat heb je nodig?

Ruimtelijke audio (of Spatial Audio) is een Apple-technologie voor hoofdtelefoons die ingebouwd is in de AirPods 3, AirPods 4 (beide modellen) en alle AirPods Pro. Ook de over-ear AirPods Max-hoofdtelefoon is ermee uitgerust. Ruimtelijke audio is er ook bij de Beats Fit Pro, de Beats Studio Pro of de Beats Solo 4. Je hebt dus een van deze toestellen nodig. Om het eenvoudig te houden, spreken we verder in dit artikel alleen over 'AirPods'.

©Apple

Daarnaast moet je beschikken over een Apple TV 4K (alle versies); de nagenoeg identieke Apple TV HD is helaas niet geschikt. Hier ontdek je hoe je het verschil kunt zien. De Ruimtelijke audio-functie is al even beschikbaar, maar voor alle veiligheid kun je via de Instellingen het best even je Apple TV updaten naar de nieuwste versie van tvOS.

©Jamie Biesemans

Hoe moet je alles instellen?

Apple heeft het heel eenvoudig gemaakt om je AirPods met een Apple TV te verbinden. Schakel eerst de Apple-mediaspeler in. Als het hoofdscherm alle apps toont, open je het doosje van je AirPods (of schakel je de hoofdtelefoon in). Bijna onmiddellijk verschijnt er in de bovenhoek een melding. Druk je op de knop met het tv-icoon, dan wordt het geluid van je Apple TV afgespeeld via je oortjes of koptelefoon. Ben je net te laat om de melding te bevestigen? Dan druk je lang op de tv-knop op de Apple-remote en kies je Audio. Hier zie je een lijst van AirPlay-speakers én als het goed is ook je AirPods. 

©Apple

Ruimtelijke audio wordt standaard ingeschakeld. Maar als je zelf in de opties wilt duiken, dan kan dat. Druk opnieuw lang op de tv-knop en klik op het pictogram van de hoofdtelefoon of oortjes (net rechts van de klok). Je ziet dan verschillende opties in een lijst, terwijl de content verder speelt. Zo kun je ook tijdens het bekijken van een film ruisonderdrukking of gespreksdetectie instellen. Iets lager zie je een pictogram van de actieve app (bijvoorbeeld Netflix of Disney+) en in welke kwaliteit audio wordt aangeleverd (bijvoorbeeld Dolby Atmos). Je kunt dan Ruimtelijke audio instellen, met of zonder headtracking. De optie Vast wil zeggen dat je ruimtelijke audio krijgt zonder hoofdtracking. 

©Jamie Biesemans

Welke apps bieden Ruimtelijke audio? 

Niet alle apps en diensten ondersteunen Ruimtelijke audio, maar de meerderheid wél. Nagenoeg alle streamingdiensten, waaronder Netflix, HBO Max en Disney+, bieden deze optie. Via Apple Music op je Apple TV kun je ook veel muziek in surround beleven. Daarnaast zijn er games die het ondersteunen, wat heel fijn werkt. Is de audio die de app levert toch in stereo (bijvoorbeeld oudere muziek), dan kun je nog altijd van ruimtelijke audio genieten door in de Instellingen te kiezen voor Maak stereo ruimtelijk.

©Apple

Zo personaliseer je Ruimtelijke audio

Om geluid realistisch om je heen te creëren, gebruikt het algoritme achter de Ruimtelijke audio-functie een model van het hoofd van een mens. Dat werkt meestal prima. Maar je kunt de ervaring nog natuurlijker maken door het algoritme informatie te geven over jezelf (onder meer over je hoofd- en oorvorm). Dat gebeurt via beelden gemaakt met een TrueDepth-camera. Zo'n camera vind je op recente iPhones (vanaf de iPhone X) waarop minstens iOS 16 draait. 

Het instellen kan dus niet met een iPad of Mac, maar je kunt het persoonlijke profiel dat je creëert op een iPhone wel toepassen op andere Apple-toestellen. Ook de Apple TV. Dit profiel wordt enkel gedeeld tussen jouw apparaten; volgens Apple wordt het bestand versleuteld en niet met het bedrijf gedeeld.

Het instellen van Gepersonaliseerde ruimtelijke audio doe je door de Instellingen op een geschikte iPhone te openen. Tik op je AirPods of AirPods Pro. Ook de Beats Fit Pro, Beats Solo 4 of Beats Studio Pro zijn compatibel met deze functie. Je ziet vervolgens de optie Gepersonaliseerde ruimtelijke audio. Selecteer dit en kies daarna Personaliseer ruimtelijke audio. Er verschijnt een stappenplan waarbij gevraagd wordt om je gezicht op een afstand van 30 cm in beeld te brengen. Daarna moet je langzaam je hoofd heen en weer bewegen om een afbeelding te maken van je oren. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar met deze informatie kan het Ruimtelijke audio-algoritme een betere inschatting maken van hoe je exact hoort.

▼ Volgende artikel
Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!
© Annette L. Pyrah
Huis

Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!

In januari lijkt de tuin in winterslaap, maar schijn bedriegt. Dit is juist het moment om je tuin voor te bereiden op een prachtig voorjaar. Van snoeien tot het maken van een beplantingsplan en het verzorgen van overwinterende planten: er is genoeg te doen. Met een paar slimme klussen leg je de basis voor een gezonde en mooie tuin.

📅 Dit doe je in de tuin in januari:

  • Een beplantingsplan maken
  • Winterplanten planten
  • De overwinterende planten in de garage of schuur verzorgen
  • Bomen, struiken en planten snoeien
  • Sneeuw verwijderen uit de haag en de bestrating onkruidvrij maken

Wil je weten wat je in de andere maanden van het jaar in de tuin te doen hebt? Check dan onze tuinkalender!

Nu doen, voor de zomer: beplantingsplan maken

Januari is de maand om al na te denken over een mooie, bloeiende tuin in de zomer. Maak nu dus een beplantingsplan om te bepalen waar je waar wat gaat zaaien en planten. Denk daarbij ook aan de laatbloeiers, zodat je in het najaar ook nog kleur in de tuin hebt.

Beschermen tegen vorst en kleur aanbrengen

Om de planten te beschermen tegen vrieskou, leg je een laag compost, bladeren en takken op de grond. Daarmee zorg je ervoor dat de wortels van de planten niet zo snel bevriezen. Gelukkig vriest het in januari niet doorlopend. Tijdens zo'n vorstvrije periode kun je mooi bomen, hagen en struiken planten. Wil je gelijk al wat kleur aanbrengen in de tuin? Plant dan winterheide of zet winterharde viooltjes in plantenbakken of in de borders.

©Erkki Makkonen

🌺 Winterviolen!

(daar fleurt elke wintertuin van op)

Overwinterende planten verzorgen

Kuipplanten die in de schuur of garage overwinteren, hebben regelmatig water nodig. Bij vorstvrij weer kun je een raam of deur openen voor wat frisse lucht. Ook bollen in pot, binnen of buiten, geef je af en toe water om uitdroging te voorkomen.

Een echte winterklus: snoeien!

Januari en februari zijn ideale maanden om fruitbomen, planten en struiken te snoeien, zoals knotwilgen en leilindes. Zo bereid je ze voor op het voorjaar. Snoei alleen bij zacht, vorstvrij weer. Heb je een druif? Snoei die uiterlijk half januari, want daarna komt de sapstroom op gang en kan de plant doodbloeden als je te laat snoeit.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

Wist je dat je als boomeigenaar een zorgplicht voor de bomen in je tuin hebt? Dit betekent dat je aansprakelijk bent voor schade of letsel als er takken uit jouw boom vallen, of als je boom omvalt. Het is dus van groot belang om de boom in goede conditie te houden en dit doe je met een goede snoeizaag.

©natalialeb

Onkruidvrije bestrating

Heeft het gesneeuwd? Neem dan even de tijd om de sneeuw te schudden uit de groenblijvers , zoals de hagen. Hierdoor voorkom je dat er grote gaten in de haag ontstaan. En als laatste: het is nu een goede tijd om de voegen van de bestrating onkruidvrij te maken. Is de bestrating wat ingezakt? Dit is een goed moment om de tegels en klinkers wat om te hogen, om wateroverlast te voorkomen. Een drainage aanleggen helpt ook tegen wateroverlast.

Lees ook: Zelf een terras aanleggen? Dit is waar je op moet letten