ID.nl logo
Workshop LiberKey
© CIDimport
Huis

Workshop LiberKey

Altijd op zoek naar goede gratis software? Zoek niet verder. LiberKey biedt een bundel freeware met voor elk wat wils; uw sleutel tot het ultieme computergeluk. Het werken met een pc heeft heel wat voeten in de aarde. U moet de voor uw doel geschikte programma’s bij elkaar zoeken en deze stuk voor stuk installeren. U moet in de gaten houden dat uw pc bij dat alles niet al te vervuild raakt. Zo moet u na het verwijderen van een geïnstalleerd programma nagaan of er geen rommel op de harde schijf of in het register is achtergebleven. Ook moet u van elk programma zonder automatische update-functie nagaan of er een nieuwe versie is en deze zo nodig installeren. En dat alles moet u telkens weer doen voor elke (nieuwe) computer die u gebruikt. Je gaat je haast afvragen of het wel waar is dat de computer het leven makkelijker maakt. En dan opeens komt LiberKey op je pad; een uitbreidbare bundel applicaties voor elke denkbare toepassing (zie kader), een bundel die bovendien bestaat uit louter portable-programma’s; programma’s die dus niet geïnstalleerd hoeven worden en daardoor ook geen rommel achterlaten wanneer u ze weer verwijdert, programma’s die daardoor ook op een usb-stick kunnen worden gezet en op elke computer direct werken, een bundel die bovendien van de belangrijkste onderdelen automatisch updates kan installeren en die alle anderen met slechts één druk op de knop bijwerkt. Kijk, daar worden wij nou vrolijk van.

1. Installatie

We surfen naar www.liberkey.com en kiezen de pagina Download. Daar klikken we op de knop Download en slaan het bestand op in een map naar keuze (het Bureaublad is daarvoor altijd handig). Na het downloaden starten we het programma (op het moment van schrijven LiberKey_5.6.0207.exe, 4411 kB). We klikken op Uitvoeren (Windows 7) en op Volgende. We accepteren de licentieovereenkomst en klikken twee maal op Volgende. De voorgestelde map c:\liberkey kunt u eventueel veranderen wanneer u uw c-schijf wat wilt ontzien of direct op een externe schijf wilt installeren. We klikken op Volgende, Ja, Volgende en op Installeren. Met een klik op Voltooien wordt LiberKey voor de eerste keer gestart (Afb.1). Overigens is er niets geïnstalleerd in de traditionele zin; de gemaakte map staat helemaal op zichzelf.

©CIDimport

2. Snel vullen

Na de eerste start meldt LiberKey direct dat er een update is. We klikken dan ook op de tekstballon (of als die al verdwenen is op het update-pictogram). We klikken op Ja en op Apply. Als de update klaar is klikken we op OK en wordt een web-pagina geopend met informatie over de geïnstalleerde versie. We sluiten deze en zien dat een wizard is gestart voor het downloaden van applicaties. Hier klikken we op Download. We krijgen vervolgens een lijst met beschikbare applicaties (Afb.2). Hierin kunnen we losse applicaties kiezen maar omdat dit onze eerste kennismaking is downloaden we liever een van de bundels die de makers van LiberKey hebben samengesteld. Als daar dingen bij zitten die we zeker niet gebruiken zijn die later heel simpel te verwijderen. We kiezen voor de uitgebreidste bundel en klikken daarvoor op Ultimate Suite (145 programma’s, 208 MB). Het onderste schermdeel toont dan alle programma’s die in die bundel zitten. We klikken op ‘Installeer alle toepassingen…’. We zien nu hoe deze één voor één gedownload worden en hoe ze in het LiberKey-menu verschijnen. We klikken op OK als LiberKey meldt dat alle toepassingen zijn geïnstalleerd. Er wordt nu opnieuw een webpagina geopend.

©CIDimport

3. Applicatie-info

Het update rapport laat zien dat 145 programma’s zijn geïnstalleerd en toont de lijst met namen. Wanneer we op een programmanaam klikken dan krijgen we daar informatie over. Als voorbeeld klikken we op 7-Zip. We zien dan een gedetailleerde (Engelstalige) beschrijving van het doel van het programma. Ook zien we dat het een zogeheten ‘priority update’ is (later meer hierover) en dat dit programma deel uitmaakt van onze LiberKey. Klikken we op het vergrootglas achter 7-Zip dan zien we direct waar we het programma kunnen vinden in ons LiberKey-menu (het kan zijn dat u uw browser de eerste keer toestemming moet geven).

4. Nieuw startmenu

We sluiten de browser en richten onze blik op het LiberKey-startmenu. Dit vertoont grote overeenkomst met Windows’ eigen startmenu maar dan aan de andere kant van het scherm. Sluiten we de rubriek Bestandsbeheer (die geopend was vanwege 7-Zip) dan zien we een tiental categorieën met software voor onder andere beeld, geluid, systeem, enzovoort. Het starten van een programma kan op twee manieren. Als voorbeeld openen we Beeld, Bewerker en klikken op VirtualDub. Er verschijnt dan een popup met informatie over het programma dat we vervolgens kunnen starten door op Start te klikken. We kunnen de popup ook omzeilen door te dubbelklikken op VirtualDub. Het programma start dan direct waarbij alleen bij het eerste gebruik een licentiescherm verschijnt waarin we de voorwaarden moeten accepteren. Als het LiberKey-menu niet geopend is kunt u ook rechtsklikken op het pictogram in het systeemvak om toegang tot alle applicaties te krijgen.

5. Startmenu-knoppen

Het LiberKey-menu kent een beperkt aantal knoppen. Bovenin zien we drie tabbladen voor de complete lijst met applicaties, de meest gebruikte en de recentst gebruikte. Verder is er een knop voor menu-functies waarmee we onder meer het menu kunnen wijzigen en een knop om te schakelen tussen grote en kleine pictogrammen. De knop Mijn Documenten leidt niet naar de gebruikelijk Windows-map maar naar een map binnen uw LiberKey-map. Door ze daar op te slaan kunt u ook uw documenten volledig portable houden. De drie knoppen onderin dienen voor de vrije schijfruimte, het verbergen van het menu of het sluiten van het menu. Verbergen kan ook met een druk op Escape. Eén keer linksklikken op het systeemvakpictogram opent het menu weer. De laatste belangrijke knop is LiberKey Gereedschap waarachter een schat aan mogelijkheden schuilgaan.

6. Configureren.

We klikken op LiberKey Gereedschap, LiberKey Configuratie om het programma naar onze smaak aan te passen. Het eerste onderdeel waarop we uw aandacht willen vestigen is LiberKey Gereedschappen. Hier ziet u ‘Associate LiberKey with all Files’ (ja, er ontbreekt wel eens een vertaling…). LiberKey associeert intern bepaalde bestandstypen met bepaalde portable-applicaties. Wanneer LiberKey actief is bevat uw Windows-contextmenu de regel ‘Open met LiberKey’. Doet u dit met een plaatje dan wordt een plaatjesviewer van LiberKey gestart, doet u het met een video dan start een videospeler, enzovoort.
Ook belangrijk is het onderdeel ‘Toepassings vernieuwing’ (Afb.3). Wanneer we daar ‘Download en installeer…’ aanzetten worden de belangrijkste applicaties volautomatisch bijgewerkt (zie stap 8).
Als u LiberKey altijd met Windows wilt starten dan kunt u dat instellen bij Geavanceerde Opties, Start LiberKey…
Met een klik op Pas Toe sluit u het configuratievenster en worden de instellingen actief.

©CIDimport

7. Nieuwe applicaties

De Ultimate-bundel die we hebben geïnstalleerd bevat 145 programma’s terwijl de LiberKey-site spreekt van 294. Hoe kan dat? De bundels bevatten inderdaad slechts een selectie. We kunnen zelf makkelijk losse programma’s toevoegen. Daarvoor klikken we op LiberKey Gereedschappen, Beheer Draagbare Toepassingen, Doorzoek de toepassingscatalogus. De LiberKey-site wordt vervolgens geopend en we zien direct welke programma’s we wel of niet hebben geïnstalleerd (Afb.4). Als voorbeeld nemen we audioconverter XMedia Recode. Wanneer we hier op klikken toont de pagina informatie over dit programma. Met een klik op Install wordt het aan een wachtrij toegevoegd. We kunnen direct installeren maar we kunnen ook eerst andere onderdelen toevoegen. Als voorbeeld voegen we Games, Action, Neverball toe. We zien deze nu als tweede in de wachtrij verschijnen. Als we klaar zijn met toevoegen kunnen we alles in één keer installeren.
Het is ook mogelijk portable programma’s toe te voegen die geen deel uitmaken van LiberKey. Hebben we zo’n programma dan kopiëren we dat met map en al naar de map \LiberKey\MyApps. Vervolgens openen we LiberKey Gereedschappen, Beheer…, Add/Remove Programs en klikken op Voeg Applicaties Toe, Uit MyApps. We klikken op Ja en op de gekopieerde applicatie en kunnen deze dan toevoegen aan LiberKey.

©CIDimport

8. LiberKey-updates

Binnen LiberKey bestaan drie soorten updates; die van het LiberKey-systeem zelf en twee soorten updates voor applicaties (volautomatisch en semi-automatisch). Een systeem-update zagen we al in stap 2.
De twee soorten applicatie-updates (zie Configuratie, Stap 6) zijn de zogeheten prioriteits-updates en de optionele updates. Prioriteits-updates hebben te maken met belangrijke wijzigingen in software die bijvoorbeeld van invloed kunnen zijn op de veiligheid van uw systeem. Hierbij kunt u denken aan updates van de browser of beveiligingssoftware. We kunnen LiberKey zoals gezegd zo configureren dat deze volautomatisch worden gedownload en geïnstalleerd.
Beide soorten updates kunnen we voor een heleboel applicaties tegelijk doen via LiberKey Gereedschappen, Controleer op updates. We krijgen dan een venster met informatie over beschikbare software. We klikken in het middelste vak op Update mijn draagbare toepassingen. We zien vervolgens een lijst met beschikbare updates (Afb. 5). Wat er in die lijst staat hangt uiteraard af van uw geïnstalleerde applicaties. Als u prioriteits-updates automatisch laat installeren verschijnen hier bovendien alleen optionele updates. Laten we de cursor boven een update zweven dan krijgen we er uitgebreide informatie over. We kunnen updates per stuk aan- of uitzetten maar we kunnen ze ook allemaal kiezen of alleen de prioriteits-updates. Wij selecteren alles, zorgen dat er een vinkje bij ‘automatische mode’ staat en klikken op Installeer. Er verschijnt een tekstballon in het Systeemvak en als we daarop klikken zien we de voortgang van het downloaden. Daarna verschijnen popups in het Systeemvak voor elke installatie en configuratie (ja, ook het configureren van de applicaties gaat vanzelf!). Als alle applicaties zijn bijgewerkt wordt de LiberKey-website weer geopend en kunt u alle updates nog eens op uw gemak nakijken.

©CIDimport

Het feit dat we ook portable software uit andere bronnen kunnen toevoegen aan ons LiberKey-menu maakt dit tot de ultieme beheerder voor al onze draagbare toepassingen. Gevorderden kunnen het programma zelfs zo instellen dat bij het opstarten van LiberKey hun favorieten als snelkoppeling op het Bureaublad verschijnen om weer te verdwijnen als het programma wordt gestopt. Zo hebt u altijd en overal uw eigen favoriete werkplek bij de hand.


Daar zit wat in!

De site van LiberKey biedt 294 portable applicaties in twaalf categorieën. Deze twaalf zijn ook weer netjes onderverdeeld in nog nauwkeuriger groepen, zoals Audio, Ripper of Audio, Player.

De uitgebreide Ultimate softwarebundel biedt 145 van de belangrijkste programma’s uit het assortiment. Daarin vindt u klassiekers als audiobewerker Audacity, cd-brander CDBurnerXP, in- en uitpakker 7-Zip, bestandsbeheerder Q-Dir, grafische editors Photo Filtre en Paint.NET en plaatjesviewer FastStone, downloadprogramma µTorrent, netwerkprogramma TeamViewer, kladblok-vervanger Notepad++, wachtwoordbeheerder KeePass, opruimprogramma CCleaner en videospeler Media Player Classic.

De bundel biedt letterlijk voor elk wat wils maar is zeker niet volledig. Onder de los te downloaden programma’s vinden we ook heel wat bekende namen. Wat dacht u van audio-converter XMedia Recoder, planetariumprogramma Celestia, kinder-tekenpakket TuxPaint, cartoon-racer Super TuxKart, 3d-programma Blender, portable versies van alle bekende browsers, e-book reader Calibre, kantoorbundels OpenOffice en LibreOffice of film-database Ant Movie Catalog?

Zelfs als u al dit moois installeert dan bent u slechts een paar GB kwijt. Op een 16 GB usb-stick blijft dus nog genoeg ruimte voor aanvullende portable programma’s en uw documenten.
 

▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

▼ Volgende artikel
Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen
© AK~AI | ID.nl
Huis

Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen

Je borden, bekers, bestek, zelfs je houten spatels zijn kurkdroog als de vaatwasser zijn programma heeft afgewerkt. Alleen dat vermaledijde plastic bakje is nog helemaal nat. Lastig, helemaal als je het even bent vergeten en een flinke plens waswater over de onderste lade kiepert. Waarom blijft plastic altijd zo lang nat in de vaatwasser, en wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je:

  • Waarom plastic zo lang nat blijft in de vaatwasser
  • Wat je ertegen kunt doen
  • Waarom dat toch niet altijd perfect werkt

Lees ook: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Waarom droogt plastic zo slecht? 

Dat plastic zo slecht droogt, heeft alles te maken met temperatuur. Kunststof is bijzonder slecht in het vasthouden van warmte. Dat is handig als je je prakje snel wilt invriezen, maar een stuk minder als je het aan de lucht wilt laten drogen. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat glazen en borden nog een hele tijd warm blijven nadat de deur van de vaatwasser open gaat. Dat helpt bij het verdampen van het overtollige water. Plastic is binnen een mum van tijd weer op kamertemperatuur, dus dat warmte-effect is er vrijwel niet. 

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het probleem iets kleiner te maken. 

Zet de deur open

De meeste vaatwassers zetten de deur automatisch op een klein kiertje als ze klaar zijn. Binnenin blijft het nog een hele tijd warm (dat is goed) en vochtig (dat is niet goed), waardoor het water op het plastic nog steeds niet goed droogt. Gooi de deur meteen lekker ver open, zodat de warme, vochtige lucht uit de vaatwasser kan ontsnappen en het water op het plastic sneller verdampt.

©Miele

Gooi die deur lekker open als het programma klaar is.

Extra dry

Nee, we hebben het niet per se over je gin-glazen: veel vaatwassers hebben een Extra Dry-programma, of iets met een soortgelijke naam. Bij die programma's wordt het drooggedeelte van het programma verlengd. Dat geeft het plastic de kans wat langer warm te blijven en meer water aan de lucht af te geven, zodat het droger is als de deur eenmaal open gaat. 

Zeoliet

Sommige moderne vaatwassers gebruiken zeolietkorrels. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Het klinkt een beetje als een marketingbabbel, maar het zeoliet onttrekt continu vocht uit de lucht, waardoor er juist warme, droge lucht overblijft – een beetje zoals in je wasdroger. Het gevolg: plastic komt er een stuk droger uit. Vaatwassers die zeoliet gebruiken zijn doorgaans wel een stukje duurder. 

Glansspoelen

Glansspoelmiddel zorgt er niet alleen voor dat je glazen en kopjes er mooi uitzien, het helpt ook bij het drogen. Het laat het water makkelijker van het servies aflopen, waardoor er minder achterblijft. Gebruik je los glansspoelmiddel? Controleer dan regelmatig of het reservoir nog gevuld is. En als je merkt dat plastic toch slecht droogt, probeer dan eens een ander merk — het effect kan per middel verschillen.

©photopixel

Glansspoelmiddel is niet alleen handig voor glazen, het helpt ook tegen nat plastic.

Theedoek

Hoe fijn een vaatwasser ook is, soms gaat er niets boven de goede oude theedoek. Vooral plastic met een vreemde vorm, zoals diepe bakjes, deksels met clips of aparte drinkflessen, kan lang vocht vasthouden. Neem die er eerst even uit als je langs de vaatwasser loopt en haal de theedoek er even langs, dat scheelt je bij het uitruimen van de vaatwasser een hoop irritatie. 

Conclusie

Het is nooit lekker om de bovenste lade van de vaatwasser open te trekken en een hele plons water over je schone, droge vaat te zien stromen, alleen omdat er een plastic dekseltje nog vol water stond. Dat plastic snel afkoelt en water daardoor niet zo makkelijk verdampt is nu eenmaal zo, maar met een extra lang droogprogramma, genoeg tijd en voldoende glansspoelmiddel zorg je er wel voor dat kunststof zo snel mogelijk droogt. En anders zijn er altijd nog vaatwassers met zeolietkorrels – en theedoeken, natuurlijk.