ID.nl logo
Woordjes stampen? Met digitale flashcards weet je ze in no-time
© AdriFerrer - stock.adobe.com
Huis

Woordjes stampen? Met digitale flashcards weet je ze in no-time

Definities stampen en feiten onthouden, dat kan best lastig zijn. Een geweldig hulpmiddel zijn flashcards. Dit zijn kaartjes waar op de ene kant de opgave staat en op de andere kant het antwoord. Natuurlijk zijn kartonnen kaartjes niet meer van deze tijd, digitale exemplaren zijn veel handiger. De applicaties waarmee je ze beheert, bevatten ook nog eens slimme mogelijkheden.

In dit artikel bespreken we zes apps die je helpen met het onthouden van begrippen:

  • Cram
  • Quizlet
  • Memcode
  • Brainscape
  • AnkiApp
  • Wozzol

Verder leren? Een leven lang leren? Zo breid je je kennis uit of houd je het op peil

Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd! Om dingen grondig te leren moet je verbanden kunnen leggen, hoofdzaken van bijzaken kunnen onderscheiden en processen kunnen begrijpen. Soms moet je ook gewoon veel feiten en termen in je hoofd kunnen opslaan. Een geweldig hulpmiddel daarvoor zijn flashcards, flitskaarten, geheugenkaarten of overhoorkaartjes. Allemaal benamingen voor dezelfde vorm van geheugentraining. Er zijn inmiddels heel wat slimme tools om flashcards mee te maken. Ook kun je de klaargemaakte studiesets van anderen gebruiken. Zo oefen je rustig op je desktop of via de smartphone op een bankje in het park.

Cram

Cram is een gratis flashcardplatform. Aanvankelijk was het uitsluitend een online programma, maar nu kun je ook in de trein oefenen via de iOS- en Android-app. Iedere gebruiker heeft een persoonlijk dashboard waarop de eigen sets flitskaarten in mappen zijn geordend. Daarbij is het mogelijk om favoriete sets aan te duiden. Het programma houdt ook bij wat je recent hebt gestudeerd.

In het begin heb je de keuze: wil je uit de 195 miljoen reeds gemaakte flashcards in de bibliotheek kiezen? Of wil je een set nieuwe kaarten maken? Het succes van Cram bewijst zich door de meer dan drie miljoen leden van wie je het werk mag overnemen.

Je kunt ook de opgave en de oplossing per kaartje typen, maar veel sneller gaat het om een bestaande lijst te importeren. Dat laatste kan op verschillende manieren. Heb je bijvoorbeeld een woordenlijst Nederlands-Duits in Word, waarbij het zoekwoord met een koppelteken, een tab of een komma is gescheiden van de vertaling? Dan kun je de volledige lijst kopiëren en plakken bij de eigenschappen van de flashcardset. Het is ook mogelijk om rechtstreeks een Google Document te importeren.

Cram ondersteunt daarnaast afbeeldingen die je op kaartjes zet. Zo zagen we heel veel geïllustreerde sets om de namen van hondenrassen in te prenten. Behalve met flitskaarten kun je de kennis ook op andere manieren trainen. In de modus Memorize bekijk je elke flashcard één keer totdat je aan het einde van de stapel komt. In de modus Cram blijf je elke flashcard doorlopen tot je elke vraag correct hebt beantwoord. De optie Test brengt de inhoud van de kaarten in de vorm van meerkeuzevragen. Er zijn ook nog twee games waarmee je de informatie spelenderwijs kunt oefenen.

En waarom zou je je eigen flashcards niet delen met studiegenoten? Je gaat naar het dashboard en daar selecteer je de flitskaarten die je wilt delen. De studieset komt in beeld met zijn eigen internetadres. Kopieer deze url en stuur dit naar de anderen. Met de knop Share maak je de set publiek en de knop Export zorgt dat je de volledige set als een csv-bestand wegschrijft.

Quizlet

Quizlet is eveneens beschikbaar voor de browser. Deze meer geavanceerde studiehulp bestaat ook als Android- en iPad- of iPhone-app. Dit e-learningplatform is gratis beschikbaar. Je kunt extra functies ontgrendelen via het betaalde abonnement, zoals analyses en maatwerk. Je hebt het betaalde account ook nodig als je wilt studeren met behulp van diagrammen, aangepaste afbeeldingen (wat bijvoorbeeld gebruikelijk is voor geneeskundestudenten) en audio.

Ook bij Quizlet is het mogelijk om eigen studiesets te maken of om toegang te krijgen tot studiesets die door docenten of andere gebruikers zijn gemaakt. Je kunt een ster toevoegen aan elke flashcard die je kent. Sterk is dat Quizlet zowel adaptief leren als gespreide herhaling ondersteunt. Dat betekent dat het programma weet welke vragen je goed en fout hebt beantwoord, zodat het je extra laat trainen op de stof waar jij af en toe een steekje laat vallen. In dat opzicht is Quizlet dus een slimmere leerhulp dan Cram.

Wanneer je aan een nieuwe les begint, kun je in de opties de Schrijfmodus activeren. Daarmee moet je het juiste antwoord typen. In de Spelmodus moet je typen wat je hoort. Er zijn ook verschillende opties voor foutcontrole beschikbaar.

In Quizlet heeft kunstmatige intelligentie ook zijn weg gevonden. Zo is er de chatfunctie Q-Chat waarmee je kunt praten met de AI-leraar. In zo’n chat geef je bijvoorbeeld aan wat voor soort overhoring je wilt krijgen. Je kunt ook aangeven welk deel je eventueel wilt overslaan. Wanneer je een onderwerp kiest, moet je aangeven of Q-Chat je overhoort of als studiecoach optreedt.

Helaas is de Q-Chat alleen nog maar beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Ierland, Frankrijk, Duitsland en Nieuw-Zeeland. Je kunt dit oplossen door met een VPN te werken, waarmee je de locatie kunt vervalsen, zodat het lijkt alsof je in een van die landen woont. De betaalde versie kost 31,99 euro per jaar. Dan ben je alle advertenties kwijt, kun je offline studeren en gebruikmaken van de geavanceerde functies. Het jaarabonnement wordt geleverd met een gratis proefperiode van dertig dagen.

Memcode

Memcode is een Engels online platform om flitskaarten mee te maken. Het platform is volledig gratis. Om zelf kaarten te maken, log je in met een Gmail- of Github-account. Daarna kun je woorden en begrippen typen of combinaties invoegen uit een bestand. Het is ook mogelijk om met afbeeldingen te werken.

Bij elke vraag moet je zelf een waardering geven aan je gegeven antwoord. Tijdens het verwerken van de kaarten houdt het programma bij welke begrippen je onvoldoende kent, om die vaker te laten terugkomen. Uiteraard kun je ook hier de studiesets gebruiken die anderen hebben gemaakt.

Geheugen verbeteren?

Speel eens een spelletje Memory!

Brainscape

Wanneer je Brainscape de eerste keer start, vraagt het programma wat je van plan bent. Wil je een set flashcards vinden, eigen flashcards maken, of wil je gewoon slimmer worden? Als je de laatste optie kiest, schotelt het programma je een stel algemene vragen voor waarbij je zelf aangeeft hoe correct je antwoord was.

Deze online tool bevat ook gecertificeerde lessen van professionals. Naarmate je meer juist hebt, gaat het metertje omhoog dat je zelfvertrouwen aangeeft. Weer kun je een keuze maken uit een enorme bibliotheek vol flashcards over verschillende onderwerpen. Denk aan taal, programmeren, geneeskunde, technologie en meer. Brainscape ondersteunt de gespreide herhaling. Concepten waar je dus meer moeite mee hebt, komen binnen een bepaalde tijdsspanne terug op het scherm. Deze informatie wordt herhaald totdat je alles echt actief kunt herinneren.

Met de gratis versie maak je flashcards, zoek je sets, houd je je voortgang bij en synchroniseer je tussen de online en de mobiele apps. In de betaalde versie kun je ook afbeeldingen en geluiden toevoegen, bladwijzers maken en je statistieken bijhouden. Dat kost ongeveer 8,50 euro per maand, als je direct zes maanden neemt.

AnkiApp

AnkiApp is flashcardsoftware die toegankelijk is via het web. Er zijn ook toepassingen voor Windows, macOS, Android en iOS. De lessen worden naadloos gesynchroniseerd via de cloud, zodat je gemakkelijk van het ene naar het andere apparaat overschakelt.

Docenten kunnen hier een selectie maken uit een collectie van publieke flitskaarten om die daarna te delen met hun studenten. Uiteraard kun je zelf flashcards samenstellen met tekst, beeld en geluid en tijdens de opmaak is het mogelijk om gebruik te maken van html- en css-aanpassingsmogelijkheden. Met de app is het zelfs mogelijk om kaartjes te gebruiken met drie kanten, bijvoorbeeld: een woord, de vertaling en de uitspraak.

Tijdens het oefenen houdt AnkiApp rekening met je vorderingen. Na een tijdje oefen je alleen nog de kaartjes die je onvoldoende kent. Daarvoor maakt AnkiApp gebruik van het Advanced Spaced Repetition-algoritme. Na iedere sessie toont AnkiApp je de voorgang om je te motiveren.

Via de importeerfunctie maak je het makkelijkst zelf kaarten. Deze functie ondersteunt txt-, tabgescheiden tekst- en xml-bestanden. Bovendien kun je sets kaarten inladen van andere gebruikers. Met de gratis versie kun je eigenlijk zo goed als alles. Wil je ook nog onbeperkte dataopslag? Dan betaal je 28,49 euro per jaar, of eenmalig 59,99 euro.

Wozzol

De flitskaarten van Wozzol zijn uitsluitend bedoeld om via het web woorden van een vreemde taal in te prenten. Het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld je aardrijkskundige kennis op te krikken. Voor de geleerde woordjes ontvang je kennispunten die je motiveren om door te gaan, want zo zie je hoeveel je ondertussen al kent. Natuurlijk zal de online toepassing de begrippen ook regelmatig opfrissen. De toepassing stimuleert om woorden in hun context te gebruiken. Dat maakt het leuker om je woordenschat uit te breiden

Dankzij de eenvoudige opbouw is het makkelijk om woordenlijsten in te voeren of te importeren. Om een nieuwe set aan te maken, klik je op de knop Nieuwe lijst en daarna kom je bij een soort kladblok om snel woorden in te geven. Als je hier een lijst plakt, dan moet je tussen de opgave en de vertaling het symbool = of : plaatsen. Daarna sla je de lijst op. Je geeft hem een naam en je kunt aan de slag. Je kunt werken met meerkeuzevragen, woorden die je moet uitschrijven of uitspreken. Wozzol is gebruiksvriendelijk, werkt in het Nederlands, is volledig gratis en registreren is niet verplicht. Al is een account wel handig om je progressie bij te houden.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy Fit 3 – Spotgoedkope fitnesstracker
© Rens Blom
Gezond leven

Review Samsung Galaxy Fit 3 – Spotgoedkope fitnesstracker

Wie aan een fitnesstracker van ruim onder de honderd euro denkt, denkt waarschijnlijk aan een exemplaar van een onbekend merk in de schappen van een drogisterij- of koopjeswinkel. Logisch, en daarom des te interessanter dat het bekende Samsung nu ook een circa 50 euro kostende fitnesstracker verkoopt. In deze Samsung Galaxy Fit 3-review lees je of die gadget het kopen waard is.

Goed
Conclusie

De Samsung Galaxy Fit 3 is een spotgoedkope fitnesstracker met heel wat pluspunten, die helaas niet al onze activiteiten nauwkeurig weet te monitoren. Wie een completere en/of nauwkeurigere wearable wil, zal moeten doorsparen.

Plus- en minpunten
  • Erg betaalbaar
  • Mooi scherm
  • Accuduur van meerdere dagen
  • Verschillende apps nodig voor gebruik fitnesstracker
  • Niet alle metingen zijn betrouwbaar
  • Kan simpelweg minder dan een duurdere smartwatch

De Galaxy Fit 3 is in 2024 uitgebracht voor 100 euro, maar snel in prijs gezakt. Tegenwoordig koop je hem voor iets meer dan 50 euro. Je kunt de Fit 3 aanschaffen in de kleuren zwart, zilver en rosé goud. Wij hebben het zwarte model getest. Die ziet er neutraal (en voor sommigen saai) uit.

De fitnesstracker houdt je activiteiten op een dag bij en kan via bluetooth meldingen van je smartphone laten zien. Daarmee doet hij denken aan een smartwatch, maar een smartwatch ziet er doorgaans stijlvoller uit, heeft uitgebreidere functies en is daarom duurder. Met de Galaxy Fit 3 kun je het smartwatch-concept goed uittesten.

©Rens Blom

Gebruiksgemak

Het installeren van de Galaxy Fit 3 gaat prima, maar voelt niet altijd logisch aan. Je kunt de wearable koppelen aan een Android-smartphone of iPhone. Je hebt dus niet per se een Samsung-telefoon nodig. Wij hebben de Galaxy Fit 3 gebruikt in combinatie met een Google Pixel-smartphone. Na het installeren van de Samsung-app moet je nog een aparte app installeren om de fitnesstracker te activeren. Ook moet je een Samsung-account aanmaken (of inloggen).

©Rens Blom

Na de koppeling kun je belangrijke instellingen van de fitnesstracker aanpassen. Welke meldingen van je smartphone je (niet) wilt zien bijvoorbeeld, welke knopjes waar op het scherm moeten staan en welke wijzerplaat je wilt gebruiken. Samsung biedt meer dan honderd wijzerplaten aan; digitale en analoge.

©Rens Blom

Om je gezondheid bij te houden met de Galaxy Fit 3, moet je nóg een aparte app installeren, namelijk Samsung Health. In die app zie je uitgebreid hoe de fitnesstracker je stappen, sportactiviteiten en eventueel ook slaap bijhoudt. Voor dat laatste is het natuurlijk wel vereist dat je de Galaxy Fit 3 ook 's nachts draagt. Wandelen houdt de wearable netjes bij, maar fietsen registreert hij ook wel eens als wandelen en bij het fitnessen en volgen van groepslessen verbranden we toch echt meer calorieën dan de Galaxy Fit 3 zegt.

De fitnesstracker draagt comfortabel en heeft een groot genoeg rechthoekig kleurenscherm dat je kunt bedienen door erop te tikken en erover te vegen. Je kunt de Galaxy Fit 3 omhouden onder de douche en op het strand, want hij is IP-gecertificeerd tegen stof en water.

©Rens Blom

Tekortkomingen

Ten opzichte van een smartwatch kan de Galaxy Fit 3 minder. Zo kun je er niet mee pinnen in winkels, kun je geen externe apps op de wearable installeren en zijn er geen microfoon en luidspreker ingebouwd. Je kunt dus niet bellen via de fitnesstracker. Ingebouwde GPS ontbreekt eveneens, dus hiervoor leunt de Galaxy Fit 3 op je smartphone. Wil je je hardloop- of fietsroute vastleggen, dan kan dat alleen als je je smartphone meeneemt. Het is verstandig om voor aankoop van de fitnesstracker stil te staan bij deze aandachtspunten. Wellicht wil je meer doen met een gadget om je pols. Zo ja, dan is een smartwatch een betere maar duurdere keuze.

©Rens Blom

Accuduur

Een pluspunt van de Galaxy Fit 3 is zijn accuduur. Samsung belooft een accuduur tot 13 dagen. Dat is echter wel gemeten met het altijd-aan-scherm uitgeschakeld. Het scherm gaat dus alleen aan als je je pols optilt of het scherm aanraakt. Wil je dat de Galaxy Fit 3 – als een echt horloge – continu de tijd laat zien, dan bedraagt de accuduur volgens Samsung slechts 3 tot 4 dagen. Die claims kloppen. Wij moeten de fitnesstracker met altijd-aan-scherm-modus ingeschakeld na drie volle dagen opladen. Het opladen duurt circa een uurtje.

©Rens Blom

Conclusie: Samsung Galaxy Fit 3 kopen?

De Samsung Galaxy Fit 3 is een spotgoedkope fitnesstracker met heel wat pluspunten, die helaas niet al onze activiteiten nauwkeurig weet te monitoren. Wie een completere en/of nauwkeurigere wearable wil, zal moeten doorsparen.

▼ Volgende artikel
Wegen = weten: zo kies je de weegschaal die bij je past
© Krakenimages.com
Gezond leven

Wegen = weten: zo kies je de weegschaal die bij je past

Een personenweegschaal is meer dan een hulpmiddel om je gewicht bij te houden. Tegenwoordig zijn er modellen die inzicht geven in je lichaamsvet, spiermassa en andere gezondheidsaspecten. Maar hoe kies je de juiste? Dit artikel legt uit welke soorten er zijn, welke extra's handig kunnen zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf.

In dit artikel lees je:

  • Wat de verschillen zijn tussen analoge, digitale en slimme weegschalen;
  • Waar je op moet letten wanneer je een weegschaal kopen wilt;
  • Welke extra functies je op een moderne weegschaal kunt vinden;
  • Hoe vetmeting met een weegschaal werkt;
  • Of je je beter in de ochtend of in de avond kunt wegen.

Lees ook: Dit zijn de 9 sporten waarmee je het makkelijkst afvalt

Soorten personenweegschalen

De klassieke analoge weegschaal is eenvoudig en betrouwbaar. Deze modellen werken zonder batterijen en hebben een wijzerplaat die je gewicht aanwijst. Hoewel ze minder nauwkeurig kunnen zijn dan digitale modellen, blijven ze populair juist omdat ze zo simpel in gebruik zijn en een heel leven mee kunnen.

Digitale weegschalen hebben een duidelijk display en werken meestal op batterijen. Ze zijn nauwkeuriger dan analoge varianten en geven het gewicht vaak tot op honderd gram nauwkeurig weer. Sommige modellen bieden extra functies, zoals een geheugenfunctie of de mogelijkheid om meerdere gebruikersprofielen in te stellen.

Slimme weegschalen gaan nog een stap verder. Deze modellen zijn gekoppeld aan een app op je smartphone en kunnen naast je gewicht ook andere gegevens meten, zoals vetpercentage, spiermassa en zelfs botmassa. Voor wie actief bezig is met zijn gezondheid, bieden slimme weegschalen een schat aan informatie en de mogelijkheid om te zien hoe je gewicht, spiermassa of vetmassa zich ontwikkelen over langere tijd.

Waar let je op bij de aankoop?

Bij de aanschaf van een weegschaal is het allerbelangrijkste natuurlijk dat hij nauwkeurig is. Digitale en slimme modellen zijn wat dat betreft de beste keuze, maar ook hier kunnen kleine afwijkingen voorkomen. Controleer daarnaast het maximale gewicht dat de weegschaal aankan. De meeste modellen ondersteunen tot 150 of 180 kilo, maar er zijn ook weegschalen die geschikt zijn voor zwaardere gebruikers, bijvoorbeeld bij bol.

Denk ook aan het weegoppervlak, dus het vlak waar je je voeten op zet. Een groter oppervlak zorgt voor meer stabiliteit, wat vooral fijn is voor mensen met grotere voeten of wie minder vast op de benen staat. Gebruiksgemak speelt eveneens een rol. Kies bijvoorbeeld voor een model met een goed leesbaar scherm of een weegschaal die automatisch uitschakelt om batterij te besparen.

Extra functies kunnen handig zijn, afhankelijk van je doelen. Wil je alleen je gewicht meten, dan heb je voldoende aan een eenvoudige digitale of analoge weegschaal. Voor een completer beeld van je gezondheid zijn slimme weegschalen een goede keuze. Houd er rekening mee dat extra functies de prijs verhogen. Een analoge weegschaal koop je al voor een paar tientjes, terwijl de prijs van slimme modellen kan oplopen tot honderden euro's.

Extra functies en technologie

Naast het meten van gewicht hebben veel moderne weegschalen extra opties die handig kunnen zijn:

Lichaamssamenstelling meten

Slimme weegschalen maken gebruik van bio-elektrische impedantie om je lichaamsvet, spiermassa, watergehalte en botmassa te berekenen. Bij deze techniek stuurt de weegschaal een zwakke elektrische impuls door je lichaam. Vet, spieren en water bieden verschillende weerstand, waardoor een schatting wordt gemaakt van de samenstelling. Dit proces is volledig pijnloos. Voor een nauwkeuriger beeld van je hele lichaam zijn modellen met handvaten aan te raden, hoewel de meeste thuisgebruikers voldoende hebben aan voetmetingen.

BMI berekenen

Sommige slimme weegschalen berekenen ook je Body Mass Index (BMI). Dit gebeurt door je gewicht te combineren met je lengte, die je eenmalig invoert in de bijbehorende app of op de weegschaal zelf. De BMI is een eenvoudige maatstaf om te bepalen of je gewicht in verhouding staat tot je lengte. Het is een handige toevoeging, maar houd er rekening mee dat het geen rekening houdt met de verhouding tussen vet- en spiermassa.

Meerdere gebruikers

Veel weegschalen ondersteunen meerdere profielen. Hierdoor kan elk gezinslid zijn eigen metingen bijhouden, zonder dat gegevens door elkaar worden gehaald.

Geheugenfunctie

Een ingebouwd geheugen maakt het mogelijk om je vorige metingen terug te kijken. Dit is ideaal als je trends wilt volgen of doelen wilt stellen.

Verbinding met apps

Slimme weegschalen synchroniseren vaak met apps zoals Apple Health, Google Fit of Fitbit. Hier kun je al je gezondheidsdata overzichtelijk opslaan en analyseren.

©ID.nl

HOE WERKT VETMETING MET EEN WEEGSCHAAL?

Veel moderne weegschalen meten niet alleen je gewicht, maar ook je vetpercentage. Dit doen ze via bio-elektrische impedantie. Bij deze techniek stuurt de weegschaal een zwakke elektrische stroom door je lichaam. Omdat vet, spieren en water verschillende weerstand bieden, kan de weegschaal een schatting maken van de verdeling van deze componenten.

Je hoeft hiervoor niet per se een weegschaal met handvaten te gebruiken. De meeste modellen meten via de voeten, maar ze berekenen alleen het vetpercentage van het onderste deel van je lichaam. Voor een nauwkeuriger totaalbeeld zijn modellen met handvaten beter. Deze sturen stroom door je hele lichaam en geven daardoor een completere analyse. Houd er wel rekening mee dat deze metingen altijd een schatting zijn.

's Ochtends wegen of 's avonds wegen?

Voor betrouwbare resultaten is het belangrijkste dat je jezelf op vaste momenten weegt. Het maakt minder uit of dit 's ochtends of 's avonds is, zolang je maar consequent blijft in je timing. Wel geven ochtendmetingen doorgaans de meest stabiele cijfers - je hebt dan immers nog niets gegeten of gedronken, of bijvoorbeeld intensief gesport. Weeg je toch liever 's avonds? Zorg dan dat je dit steeds op hetzelfde tijdstip doet en onder vergelijkbare omstandigheden.

TIPS VOOR HET GEBRUIK VAN EEN WEEGSCHAAL

Voor de meest betrouwbare resultaten:

  • Zorg dat de weegschaal op een harde en vlakke ondergrond staat.
  • Weeg jezelf altijd op hetzelfde tijdstip.
  • Sta stil en rechtop tijdens het wegen, zonder te bewegen.

Conclusie

De keuze van je weegschaal hangt af van je persoonlijke doelen. Een eenvoudige analoge of digitale weegschaal is prima als je alleen je gewicht wilt bijhouden. Wil je ook inzicht in je lichaamsvet, spiermassa en andere metingen? Dan is een slimme weegschaal die je aan een app kunt koppelen de beste keus. Het belangrijkste is dat je weegschaal consistent meet en gebruiksvriendelijk is, zodat je hem daadwerkelijk regelmatig gebruikt. Kies voor een weegschaal met functies die je echt wilt gaan gebruiken. Een enorm geavanceerde weegschaal waarvan je de functies maar voor een deel benut is zonde van het geld en kan je uiteindelijk meer frustreren dan motiveren.