ID.nl logo
Woordjes stampen? Met digitale flashcards weet je ze in no-time
© AdriFerrer - stock.adobe.com
Huis

Woordjes stampen? Met digitale flashcards weet je ze in no-time

Definities stampen en feiten onthouden, dat kan best lastig zijn. Een geweldig hulpmiddel zijn flashcards. Dit zijn kaartjes waar op de ene kant de opgave staat en op de andere kant het antwoord. Natuurlijk zijn kartonnen kaartjes niet meer van deze tijd, digitale exemplaren zijn veel handiger. De applicaties waarmee je ze beheert, bevatten ook nog eens slimme mogelijkheden.

In dit artikel bespreken we zes apps die je helpen met het onthouden van begrippen:

  • Cram
  • Quizlet
  • Memcode
  • Brainscape
  • AnkiApp
  • Wozzol

Verder leren? Een leven lang leren? Zo breid je je kennis uit of houd je het op peil

Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd! Om dingen grondig te leren moet je verbanden kunnen leggen, hoofdzaken van bijzaken kunnen onderscheiden en processen kunnen begrijpen. Soms moet je ook gewoon veel feiten en termen in je hoofd kunnen opslaan. Een geweldig hulpmiddel daarvoor zijn flashcards, flitskaarten, geheugenkaarten of overhoorkaartjes. Allemaal benamingen voor dezelfde vorm van geheugentraining. Er zijn inmiddels heel wat slimme tools om flashcards mee te maken. Ook kun je de klaargemaakte studiesets van anderen gebruiken. Zo oefen je rustig op je desktop of via de smartphone op een bankje in het park.

Cram

Cram is een gratis flashcardplatform. Aanvankelijk was het uitsluitend een online programma, maar nu kun je ook in de trein oefenen via de iOS- en Android-app. Iedere gebruiker heeft een persoonlijk dashboard waarop de eigen sets flitskaarten in mappen zijn geordend. Daarbij is het mogelijk om favoriete sets aan te duiden. Het programma houdt ook bij wat je recent hebt gestudeerd.

De kaarten zien er goed uit in de mobiele app.

In het begin heb je de keuze: wil je uit de 195 miljoen reeds gemaakte flashcards in de bibliotheek kiezen? Of wil je een set nieuwe kaarten maken? Het succes van Cram bewijst zich door de meer dan drie miljoen leden van wie je het werk mag overnemen.

Je kunt ook de opgave en de oplossing per kaartje typen, maar veel sneller gaat het om een bestaande lijst te importeren. Dat laatste kan op verschillende manieren. Heb je bijvoorbeeld een woordenlijst Nederlands-Duits in Word, waarbij het zoekwoord met een koppelteken, een tab of een komma is gescheiden van de vertaling? Dan kun je de volledige lijst kopiëren en plakken bij de eigenschappen van de flashcardset. Het is ook mogelijk om rechtstreeks een Google Document te importeren.

Cram ondersteunt daarnaast afbeeldingen die je op kaartjes zet. Zo zagen we heel veel geïllustreerde sets om de namen van hondenrassen in te prenten. Behalve met flitskaarten kun je de kennis ook op andere manieren trainen. In de modus Memorize bekijk je elke flashcard één keer totdat je aan het einde van de stapel komt. In de modus Cram blijf je elke flashcard doorlopen tot je elke vraag correct hebt beantwoord. De optie Test brengt de inhoud van de kaarten in de vorm van meerkeuzevragen. Er zijn ook nog twee games waarmee je de informatie spelenderwijs kunt oefenen.

En waarom zou je je eigen flashcards niet delen met studiegenoten? Je gaat naar het dashboard en daar selecteer je de flitskaarten die je wilt delen. De studieset komt in beeld met zijn eigen internetadres. Kopieer deze url en stuur dit naar de anderen. Met de knop Share maak je de set publiek en de knop Export zorgt dat je de volledige set als een csv-bestand wegschrijft.

Alle gemaakte kaarten bewaar je in je dashboard.

Quizlet

Quizlet is eveneens beschikbaar voor de browser. Deze meer geavanceerde studiehulp bestaat ook als Android- en iPad- of iPhone-app. Dit e-learningplatform is gratis beschikbaar. Je kunt extra functies ontgrendelen via het betaalde abonnement, zoals analyses en maatwerk. Je hebt het betaalde account ook nodig als je wilt studeren met behulp van diagrammen, aangepaste afbeeldingen (wat bijvoorbeeld gebruikelijk is voor geneeskundestudenten) en audio.

Ook bij Quizlet is het mogelijk om eigen studiesets te maken of om toegang te krijgen tot studiesets die door docenten of andere gebruikers zijn gemaakt. Je kunt een ster toevoegen aan elke flashcard die je kent. Sterk is dat Quizlet zowel adaptief leren als gespreide herhaling ondersteunt. Dat betekent dat het programma weet welke vragen je goed en fout hebt beantwoord, zodat het je extra laat trainen op de stof waar jij af en toe een steekje laat vallen. In dat opzicht is Quizlet dus een slimmere leerhulp dan Cram.

Wanneer je aan een nieuwe les begint, kun je in de opties de Schrijfmodus activeren. Daarmee moet je het juiste antwoord typen. In de Spelmodus moet je typen wat je hoort. Er zijn ook verschillende opties voor foutcontrole beschikbaar.

Bij Quizlet kun je hints toevoegen.

In Quizlet heeft kunstmatige intelligentie ook zijn weg gevonden. Zo is er de chatfunctie Q-Chat waarmee je kunt praten met de AI-leraar. In zo’n chat geef je bijvoorbeeld aan wat voor soort overhoring je wilt krijgen. Je kunt ook aangeven welk deel je eventueel wilt overslaan. Wanneer je een onderwerp kiest, moet je aangeven of Q-Chat je overhoort of als studiecoach optreedt.

Helaas is de Q-Chat alleen nog maar beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Ierland, Frankrijk, Duitsland en Nieuw-Zeeland. Je kunt dit oplossen door met een VPN te werken, waarmee je de locatie kunt vervalsen, zodat het lijkt alsof je in een van die landen woont. De betaalde versie kost 31,99 euro per jaar. Dan ben je alle advertenties kwijt, kun je offline studeren en gebruikmaken van de geavanceerde functies. Het jaarabonnement wordt geleverd met een gratis proefperiode van dertig dagen.

Q-Chat kun je niet in Nederland gebruiken, tenzij je via een VPN werkt.

Memcode

Memcode is een Engels online platform om flitskaarten mee te maken. Het platform is volledig gratis. Om zelf kaarten te maken, log je in met een Gmail- of Github-account. Daarna kun je woorden en begrippen typen of combinaties invoegen uit een bestand. Het is ook mogelijk om met afbeeldingen te werken.

Bij elke vraag moet je zelf een waardering geven aan je gegeven antwoord. Tijdens het verwerken van de kaarten houdt het programma bij welke begrippen je onvoldoende kent, om die vaker te laten terugkomen. Uiteraard kun je ook hier de studiesets gebruiken die anderen hebben gemaakt.

Het aanbod van het gratis Memcode is overweldigend.

Geheugen verbeteren?

Speel eens een spelletje Memory!

Brainscape

Wanneer je Brainscape de eerste keer start, vraagt het programma wat je van plan bent. Wil je een set flashcards vinden, eigen flashcards maken, of wil je gewoon slimmer worden? Als je de laatste optie kiest, schotelt het programma je een stel algemene vragen voor waarbij je zelf aangeeft hoe correct je antwoord was.

Deze online tool bevat ook gecertificeerde lessen van professionals. Naarmate je meer juist hebt, gaat het metertje omhoog dat je zelfvertrouwen aangeeft. Weer kun je een keuze maken uit een enorme bibliotheek vol flashcards over verschillende onderwerpen. Denk aan taal, programmeren, geneeskunde, technologie en meer. Brainscape ondersteunt de gespreide herhaling. Concepten waar je dus meer moeite mee hebt, komen binnen een bepaalde tijdsspanne terug op het scherm. Deze informatie wordt herhaald totdat je alles echt actief kunt herinneren.

Met de gratis versie maak je flashcards, zoek je sets, houd je je voortgang bij en synchroniseer je tussen de online en de mobiele apps. In de betaalde versie kun je ook afbeeldingen en geluiden toevoegen, bladwijzers maken en je statistieken bijhouden. Dat kost ongeveer 8,50 euro per maand, als je direct zes maanden neemt.

Uit de cursus ‘bartending’.

AnkiApp

AnkiApp is flashcardsoftware die toegankelijk is via het web. Er zijn ook toepassingen voor Windows, macOS, Android en iOS. De lessen worden naadloos gesynchroniseerd via de cloud, zodat je gemakkelijk van het ene naar het andere apparaat overschakelt.

Docenten kunnen hier een selectie maken uit een collectie van publieke flitskaarten om die daarna te delen met hun studenten. Uiteraard kun je zelf flashcards samenstellen met tekst, beeld en geluid en tijdens de opmaak is het mogelijk om gebruik te maken van html- en css-aanpassingsmogelijkheden. Met de app is het zelfs mogelijk om kaartjes te gebruiken met drie kanten, bijvoorbeeld: een woord, de vertaling en de uitspraak.

Tijdens het oefenen houdt AnkiApp rekening met je vorderingen. Na een tijdje oefen je alleen nog de kaartjes die je onvoldoende kent. Daarvoor maakt AnkiApp gebruik van het Advanced Spaced Repetition-algoritme. Na iedere sessie toont AnkiApp je de voorgang om je te motiveren.

Via de importeerfunctie maak je het makkelijkst zelf kaarten. Deze functie ondersteunt txt-, tabgescheiden tekst- en xml-bestanden. Bovendien kun je sets kaarten inladen van andere gebruikers. Met de gratis versie kun je eigenlijk zo goed als alles. Wil je ook nog onbeperkte dataopslag? Dan betaal je 28,49 euro per jaar, of eenmalig 59,99 euro.

AnkiApp werkt met korte sessies van één minuut of minder.

Wozzol

De flitskaarten van Wozzol zijn uitsluitend bedoeld om via het web woorden van een vreemde taal in te prenten. Het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld je aardrijkskundige kennis op te krikken. Voor de geleerde woordjes ontvang je kennispunten die je motiveren om door te gaan, want zo zie je hoeveel je ondertussen al kent. Natuurlijk zal de online toepassing de begrippen ook regelmatig opfrissen. De toepassing stimuleert om woorden in hun context te gebruiken. Dat maakt het leuker om je woordenschat uit te breiden

Dankzij de eenvoudige opbouw is het makkelijk om woordenlijsten in te voeren of te importeren. Om een nieuwe set aan te maken, klik je op de knop Nieuwe lijst en daarna kom je bij een soort kladblok om snel woorden in te geven. Als je hier een lijst plakt, dan moet je tussen de opgave en de vertaling het symbool = of : plaatsen. Daarna sla je de lijst op. Je geeft hem een naam en je kunt aan de slag. Je kunt werken met meerkeuzevragen, woorden die je moet uitschrijven of uitspreken. Wozzol is gebruiksvriendelijk, werkt in het Nederlands, is volledig gratis en registreren is niet verplicht. Al is een account wel handig om je progressie bij te houden.

Wozzol stimuleert om woorden in hun context te gebruiken.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: