Welke browser heeft alles in huis?
Op nagenoeg alle pc's is de browser veruit de meest gebruikte software. Genoeg reden om bekende en onbekende browsers eens grondig onder de loep te nemen. Wat is de beste keuze wanneer je snelheid belangrijk vindt? En waarmee kun je veilig internetten? We vergelijken tien browsers met elkaar.
Wanneer je een nieuwe Windows-versie installeert, krijg je een browserkeuzescherm voorgeschoteld. Naast Internet Explorer heb je keuze uit maar liefst negen andere browsers. Wellicht heb je geen idee welk programma je moet kiezen. Begrijpelijk, want de programma's lijken erg op elkaar en je kunt met iedere browser probleemloos over het web surfen. Maar wie zich een beetje in de browserwereld verdiept, ontdekt al snel grote verschillen op het gebied van veiligheid, snelheid, functionaliteit en vormgeving.
Als je bijvoorbeeld meerdere apparaten gebruikt om mee te surfen, is het handig wanneer het surfprogramma je gegevens en instellingen synchroniseert. Op die manier heb je overal favorieten en wachtwoorden bij de hand. Aangezien je steeds meer privézaken online regelt, is veiligheid natuurlijk een zeer belangrijk onderdeel van je browser. Verder is een hoge snelheid natuurlijk wel zo prettig. Op de komende pagina's keren we tien browsers binnenstebuiten en gaan we in op de belangrijkste verschillen.
In het browserkeuzescherm van Windows heb je keuze uit verschillende browsers.
Gebruikersomgeving
De afgelopen jaren hebben alle bekende browsers een minimalistische interface gekregen, waardoor er zo veel mogelijk ruimte gecreëerd wordt voor de weergave van webpagina's. Google was met Chrome trendsetter, waarna andere browserontwikkelaars iets later volgden. Qua vormgeving zijn er de laatste tijd weinig ontwikkelingen. De meeste programma's hebben een gecombineerde zoek- en adresbalk waarmee je soepel over het web kunt navigeren. Firefox is op dit gebied een buitenbeentje, want de ontwikkelaars van Mozilla weigeren nog altijd om het aparte zoekvak op te geven. Een beetje overdreven, aangezien je met de adresbalk in Firefox ook zoekopdrachten kunt uitvoeren. Verder laten browserbouwers hun gebruikers zelf bepalen welke werkbalken ze willen weergeven.
Firefox heeft een flexibele interface waarbij je de functies zelf een plekje kunt geven.
Werkbalken
Het is handig wanneer je in de werkbalk de knoppen eigenhandig een plekje kunt geven. Firefox en Safari zijn erg flexibel met het verplaatsen van knoppen. Vanuit een apart dialoogvenster sleep je de pictogrammen naar de gewenste locatie. Op die manier plaats je de startpagina-knop bijvoorbeeld naast de adresbalk. De vormgeving van Internet Explorer loopt naar onze mening iets achter. Zo verschijnen de instellingen in een oubollig dialoogvenster, terwijl browsers als Chrome en Opera hiervoor een moderne webpagina hebben ingericht.
Safari opent standaard met een overzicht van websites die je het vaakst bezoekt.
Verder valt de vernieuwde gebruikersomgeving van Firefox op. Het menu is niet langer meer bereikbaar via een opvallende oranje knop linksboven, maar open je het menu via een bescheiden knop rechtsboven. Deze positie is eigenlijk voor alle browsers gangbaar, alleen Opera vormt hierop een uitzondering. Een leuk extraatje is dat Chrome, Firefox en Opera het gebruik van thema's ondersteunen. De gebruikersomgeving van Safari is erg minimalistisch. Zodra je de cursor naar boven beweegt, verschijnen de werkbalken in beeld.
In tegenstelling tot enkele jaren geleden laten de meeste browsers nauwelijks nog werkbalken zien.
Tweemaal IE11 in Windows 8.1
In Windows 8.1 zitten twee versies van Internet Explorer 11 verstopt. Uiteraard vind je de browser zoals je die gewend bent. Daarnaast heeft Microsoft zijn surfprogramma ook in een app-jasje gegoten. Deze versie is vooral bedoeld voor aanraakschermen. De adresbalk en de tabbladen zijn naar beneden verhuisd, zodat je je hand minder ver hoeft te bewegen. Daarnaast heeft Microsoft heeft duidelijke pictogrammen toegevoegd, waarmee je onder meer favoriete websites bewaart en instellingen wijzigt.
Windows 8.1 heeft een tabletvriendelijke versie van Internet Explorer 11 in huis.
Snelheid
Natuurlijk wil je lekker vlot over het web surfen. Om te achterhalen welke browser het beste presteert, hebben we onder Windows 7 en 8 diverse benchmarks uitgevoerd. Omdat we de benchmarks hebben toegepast op dezelfde systemen, laten de scores zich goed met elkaar vergelijken. Alleen Safari laten we buiten beschouwing, want de nieuwste versie van deze browser werkt alleen onder Mac OS X. Voor Windows 7 gebruikten we een desktop met een 3,40GHz-processor (Intel Core i7-3770), 8 GB RAM en een AMD Radeon HD 6570-videokaart. Voor Windows 8 deden we een beroep op een notebook met een 2,13GHz-processor (Intel Core i3 M 330), 4 GB RAM en een NVIDIA GeForce GT 330M-videokaart.
Benchmark
Om de snelheidsverschillen tussen alle browsers nauwkeurig te meten, hebben we de Peacekeeper-benchmark van Futuremark gebruikt. Dit programma voert in iedere browser een reeks van diverse JavaScript-testen uit, waarbij ook de HTML5-prestaties onder de loep worden genomen. Voor een realistisch beeld van de verschillen in snelheid, hebben we ook benchmarks met SPEED BATTLE en Browsermark uitgevoerd. Van de vier bekendste browsers haalt Chrome in beide benchmarks de hoogste score. Firefox en Opera volgen op gepaste afstand. Internet Explorer valt erg tegen. Waar Chrome op de Peacekeeper-benchmark onder Windows 7 een score haalt van 5052 punten, komt Microsofts browser niet verder dan een puntentotaal van 2887. Opvallend is dat de exotische browsers Maxthon 4 en Avant Browser in alle benchmarks een prima score behalen, waarbij ze in sommige metingen zelfs Chrome voorbijstreven.
Van alle bekende browsers haalt Chrome in de Peacekeeper-benchmark de hoogste score.
Synchronisatie
Tegenwoordig gebruikt iedereen meerdere apparaten om op internet rond te dwalen, zoals een tablet, laptop, smartphone en een pc. Het is dan ook wel zo prettig wanneer mobiele versies van browsers gegevens uitwisselen met je desktop. Je hoeft dan niet overal opnieuw wachtwoorden en favorieten te bewaren. Bovendien heb je altijd een overzicht van je meest bezochte websites bij de hand. Internet Explorer geeft op het gebied van synchronisatie helaas het verkeerde voorbeeld. Alleen in Windows 8.1 is het mogelijk om de surfgeschiedenis, voorkeuren en favorieten met andere Windows 8-apparaten te synchroniseren. Een voorwaarde is dat je met hetzelfde Microsoft-account op de machines bent ingelogd. Wanneer je ook wachtwoorden wilt synchroniseren, dien je ter verificatie een telefoonnummer aan Microsoft door te geven.
Internet Explorer 11 ondersteunt alleen synchronisatie van gegevens tussen Windows 8.1-apparaten.
Google heeft het met Chrome beter voor elkaar. Wanneer je met een Google-account bij deze browser inlogt, kun je zo'n beetje alle gegevens met andere pc's uitwisselen. Fijn is dat het zoekmachinebedrijf ook apps voor Android en iOS heeft ontwikkeld. Je favorieten, openstaande tabbladen, wachtwoorden, formulieren en geschiedenis zijn dus ook onderweg beschikbaar. Een geruststellend idee is dat Google gesynchroniseerde wachtwoorden versleutelt. Op eigen verzoek is het ook mogelijk om alle gesynchroniseerde gegevens te beveiligen met een wachtwoordzin.
Ook Firefox biedt uitgebreide functies om gegevens te synchroniseren, zoals tabbladen, favorieten, add-ons en wachtwoorden. In tegenstelling tot eerdere Firefox-versies is het aanmaken van een Sync-account snel gepiept. Net als bij Chrome beslis je zelf welke data je met andere apparaten wilt uitwisselen. Het Sync-account kun je overigens ook instellen op de Android-versie van Firefox. Opera wil natuurlijk niet achterblijven, dus de ontwikkelaars zijn druk bezig om een volledig vernieuwde synchronisatiefunctie te implementeren.
Beperkte sync
Op het moment van schrijven is het met de nieuwste versie van Opera helaas niet mogelijk om gegevens uit te wisselen tussen apparaten. Helaas is deze functie al ruim een jaar niet operationeel, dus hopelijk komen de makers snel met een oplossing. Vanuit Safari kun je de gegevens uitsluitend met overige Apple-apparaten synchroniseren. Dit gebeurt via de online opslagdienst iCloud. Het is mogelijk om openstaande tabbladen, favorieten, wachtwoorden, de surfgeschiedenis en de leeslijst uit te wisselen.
In de mobiele versie van Chrome bepaal je zelf welke instellingen je wilt synchroniseren.
Veiligheid
Veiligheid is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een browser. Je wilt namelijk niet dat gevoelige privégegevens in verkeerde handen terechtkomen. Microsoft laat met Internet Explorer op dit gebied weleens steken vallen. In het voorjaar van 2014 werd de browser geteisterd door een ernstig beveiligingslek waardoor hackers in staat bleken om pc's op afstand over te nemen. Alle banken en de politie adviseerden om Internet Explorer niet meer te gebruiken. Enkele weken later kwam Microsoft pas met een oplossing.
Hoewel Internet Explorer 11 volgens de softwarefabrikant weer volledig veilig is, verschijnen er geregeld beveiligingsperikelen rondom deze browser in de media. Internet Explorer heeft, vergeleken met andere programma's, wel specifieke beveiligingsfuncties aan boord, zoals een SmartScreen-filter tegen phishingaanvallen. Maar ondanks die specifieke functies en diverse andere maatregelen, lukt het cybercriminelen nog regelmatig om een lek in de broncode te vinden.
Bij de overige browsers zijn de laatste tijd gelukkig weinig veiligheidskwesties aan het licht gekomen. Chrome, Firefox en Opera hebben een functie aan boord om je pc te beschermen tegen phishing en malware. Wanneer de bezochte website schadelijk is, ontvang je een melding. Verder is het mogelijk om cookies weg te gooien, zodat online advertentiebureaus je surfgedrag niet kunnen monitoren.
Je kunt ook aangeven dat je wilt dat cookies automatisch gewist worden wanneer je de browser afsluit. Hoewel browsers zelf allerlei veiligheidsmaatregelen nemen, is het nog altijd noodzakelijk om antivirussoftware op een Windows-machine te installeren. Mac OS X is minder gevoelig voor bedreigingen van cybercriminelen, maar evengoed is Safari uitgerust met enkele veiligheidsopties. Apples browser waarschuwt automatisch wanneer je een frauduleuze website dreigt te bezoeken.
De meeste geteste browsers proberen phishing en malware buiten de deur te houden, zoals Firefox.
Alternatieve browsers
Zoals je in de tabel aan het einde van deze test kunt zien, hebben we ook uitgebreid naar alternatieve browsers gekeken. Het niveau hiervan valt helaas nogal tegen. Een grote belemmering is dat ontwikkelaars hun programma's helemaal volstoppen met overbodige functies die je waarschijnlijk toch nooit gebruikt. Alleen Maxthon vinden we prettig werken, hoewel ook de interface van dit programma naar onze mening wat aan de drukke kant is. Maxthon is een zeer populaire browser in China en dat verbaast ons eigenlijk niets. Er zijn uitgebreide functies voorhanden, zoals een wachtwoordmanager, synchronisatiemogelijkheden en extensies.
Daarnaast zijn er ook mobiele apps beschikbaar. Tot slot helpt het onderdeel Ad Hunter je om online advertenties te verbergen. De overige vier browsers voelen ietwat ouderwets aan en hebben weinig functies. Desondanks zijn we toch enkele interessante snufjes tegengekomen. Zo kunnen Lunascape en Avant Browser schakelen tussen de engines Trident (Internet Explorer), Gecko (Firefox) en Webkit (Chrome). Verder detecteert Avant Browser video's op websites. Via een downloadlink rechtsboven kun je de online filmpjes vervolgens lokaal opslaan.
Ondanks zijn drukke gebruikersomgeving kan Maxthon wat functies betreft prima opboksen tegen 'de grote vijf'.
Functionaliteit
Privémodus
Als je geen sporen achter wilt achterlaten op de pc, is het een fluitje van een cent om deze gegevens te wissen. Iedere browser beschikt over een functie waarmee je naderhand de surfgeschiedenis, downloadgeschiedenis, zoekopdrachten en cookies verwijdert. Zowel in Chrome, Firefox als Opera kun je kiezen uit meerdere periodes waarvan je de geschiedenis wilt wissen, bijvoorbeeld van het laatste uur, van de volledige dag, of vanaf het eerste gebruik. Het verwijderen van de geschiedenis van zo'n korte termijn is vooral nuttig wanneer je even een pc of laptop van iemand anders leent. Internet Explorer heeft als voordeel dat het de gegevens van favoriete websites eventueel onthoudt. Na een opschoonactie hoef je dan niet weer opnieuw je inloggegevens in te vullen op websites die je dagelijks bezoekt.
Wanneer je de geschiedenis in Internet Explorer opschoont, worden wel de gegevens van je favoriete websites bewaard.
Ook is het mogelijk je browser tijdens een surfsessie geen data te laten opslaan, zodat er ook geen tijdelijke internetbestanden, cookies en bezochte websites op het systeem achterblijven. Je hoeft dan naderhand niets meer zelf te wissen. In Internet Explorer heet deze optie InPrivate-navigatie. Zodra je deze functie activeert, verschijnt er een nieuw venster waarin je anoniem kunt surfen. Ook Chrome (incognito), Firefox (Privénavigatie), Opera (Privépagina) en Safari (Privémodus) hebben een privémodus.
De meeste browsers beschikken over een privémodus waarmee je anoniem over het web surft.
Uitbreidingen
Een browser heeft van zichzelf weinig functies aan boord, omdat je die met extensies zelf kunt toevoegen. Internet Explorer is de uitzondering op de regel, want door de stijfheid van Microsofts browser is het voor derde partijen niet zo interessant om uitbreidingen te ontwikkelen. In de catalogus zijn slechts tientallen invoegtoepassingen te vinden, zoals Facebook en Bing. We komen in de bibliotheek zelfs een sterk verouderde invoegtoepassing van Hyves tegen.
Zoals je waarschijnlijk wel weet, is dit sociale netwerk al enige tijd geleden opgedoekt. Chrome en Firefox bieden, vergeleken met Internet Explorer, een veel bredere ondersteuning van plug-ins. In beide catalogi vind je duizenden uitbreidingen die je rechtstreeks in de browser kunt installeren. Video Downloadhelper en Adblock Plus zijn bijvoorbeeld populaire extensies om respectievelijk mediabestanden van websites te plukken en advertenties te weren. Gelukkig hoef je Firefox niet meer te herstarten na de installatie van een plug-in. In Chrome was dat al niet nodig. Sterker nog, Googles browser voegt binnen luttele seconden iedere uitbreiding toe! Opera en Safari bieden ieder ook toegang tot een catalogus met interessante uitbreidingen, al is het aanbod wel wat beperkter.
Op het gebied van uitbreidingen zijn de browsers Chrome en Firefox veruit de beste keuzes.
Wachtwoordmanager
Voor bijna elke webdienst heb je een wachtwoord nodig. Het kan heel vervelend zijn om tijdens ieder bezoekje je wachtwoorden in te typen. Bovendien is een geheugensteuntje wel zo prettig. Je kunt natuurlijk voor deze taak een externe tool als LastPass gebruiken, maar alle bekende browsers hebben zelf ook een eenvoudige wachtwoordmanager in huis. Je logt ergens in, waarna de browser vraagt om je wachtwoord op te slaan. De volgende keer dat je de website bezoekt, vult de browser de inlogvelden automatisch in. Internet Explorer heeft als nadeel dat het niet mogelijk is om een overzicht met opgeslagen wachtwoorden op te vragen. Je kunt dus niet selectief inloggegevens verwijderen.
Nadat je ergens inlogt, vraagt Internet Explorer om het wachtwoord te bewaren.
Chrome heeft wel een dergelijke functie aan boord. In de instellingen kun je namelijk wachtwoorden beheren. Als je liever niet hebt dat Chrome bepaalde inloggegevens bewaart, klik je simpelweg op het kruisje. Ook Firefox heeft een uitgebreide wachtwoordmanager aan boord. In de instellingen bekijk je opgeslagen wachtwoorden en verwijder je ze eventueel uit de browser. Verder stel je optioneel een hoofdwachtwoord in. Bij iedere surfsessie geef je eenmaal het hoofdwachtwoord op, waarna Firefox de deur opent naar alle opgeslagen inloggegevens. Deze optie is bijvoorbeeld te gebruiken indien je niet wilt dat overige gezinsleden toegang hebben tot je persoonlijke accounts. Verder beschikken ook Opera en Safari over een eenvoudige wachtwoordmanager.
In Chrome vraag je een overzicht op met gebruikersnamen en wachtwoorden.
Extra functies
Browsers onderscheiden zich van elkaar vanwege hun extra functies. Zo kun je in Opera een turbomodus activeren. De browser laadt dan een gecomprimeerde versie van de website. De ontwikkelaar beweert dat deze functie vooral nut heeft zodra je via een trage verbinding surft, omdat de browser minder dataverkeer hoeft te verwerken. Voorheen had Opera ook een interne bittorrentclient, maar helaas is deze functie uit het programma verwijderd. Daarnaast is ook de geïntegreerde e-mailclient niet langer meer onderdeel van deze browser. Sommige surfprogramma's kunnen overweg met RSS-feeds, zodat je snel nieuwe updates van websites raadpleegt. RSS-feeds waarop je je abonneert, voegt Firefox toe aan zijn Bladwijzerwerkbalk. Zodra je op de feed klikt, verschijnt er een overzicht met alle onderwerpen.
In Firefox volg je RSS-feeds vanuit de Bladwijzerwerkbalk.
Ook Internet Explorer heeft een geïntegreerde RSS-lezer. Net als in Firefox kun je de nieuwsupdates vanuit de werkbalk Favorieten laden. Chrome heeft deze functie dan weer niet. Veel browsers zijn in staat om een Do Not Track-header naar de servers van bezochte websites te verzenden. Hiermee geef je aan dat je niet wilt dat adverteerders je surfgedrag volgen via tracking cookies. Helaas heeft deze functie in de praktijk maar weinig nut, omdat de meeste online advertentiebureaus deze regel aan hun laars lappen. Het heeft dan ook meer zin om tracking cookies door de browser te laten blokkeren. Met Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera en Safari geef je in de instellingen aan dat je cookies van derden wilt blokkeren.
Met Internet Explorer blokkeer je eenvoudig cookies van derden (tracking cookies).
Internet Explorer heeft ten opzichte van andere browsers het voordeel dat het mogelijk is om webpagina's vast te pinnen aan de taakbalk. Favoriete websites zijn op deze manier altijd snel bereikbaar. Een andere handig optie in Chrome is dat het Google Cloudprinter ondersteunt. Hiermee kun je draadloos printopdrachten naar geschikte afdrukapparaten verzenden.
In Safari en andere browsers geef je aan dat je niet gevolgd wilt worden.
Mobiele ondersteuning
Hoewel veruit de meeste mensen een Android- of iOS-toestel bezitten, weigert Microsoft om een app van Internet Explorer voor deze veelgebruikte platformen te ontwikkelen. Alleen voor Windows Phone is er een mobiele variant beschikbaar. Dit is een gemiste kans voor Microsoft. Chrome heeft wel een app voor zowel Android als iOS, maar dan weer niet voor Windows Phone. De mobiele versie heeft een aantal functies van zijn grote broer overgenomen. Zo kun je internationale webpagina's naar het Nederlands laten vertalen, is er ook een privémodus beschikbaar en toont de adresbalk zoeksuggesties. Tot slot kun je rechtstreeks de desktopversie van websites opvragen, wat vooral handig is wanneer niet alle informatie op mobiele webpagina's beschikbaar is.
Ook met de mobiele versie van Chrome kun je internationale webpagina's vertalen.
Opera Mini
Opera heeft onder de naam Opera Mini apps van zijn browser ontwikkeld voor drie mobiele platformen, namelijk iOS, Android en Windows Phone. Opera Mini verbruikt weinig mobiele data omdat deze browser bezochte webpagina's comprimeert. Interessant is om te zien dat de app met een percentage aangeeft hoeveel dataverbruik je bespaart. Hoewel de makers claimen dat deze technologie een snelheidswinst oplevert, merken we daar in de praktijk weinig van. Sterker nog, Opera Mini is vergeleken met andere mobiele browsers nogal traag met het openen van websites. Wanneer we de turbomodus uitschakelen, lukt het gelukkig wel om vlot over het web te surfen.
Opera Mini is een interessante browser wanneer je het dataverbruik wilt beperken.
Verder kun je aangeven in welke kwaliteit je afbeeldingen wilt binnenhalen. Ook hiermee bespaar je op het verbruik van data. Een privémodus is in Opera Mini overigens niet aanwezig. Een leuk extraatje is wel dat er een QR-scanner is ingebouwd.
Mozilla heeft de mobiele ondersteuning van Firefox helaas beperkt tot Android. De ontwikkelaar is namelijk van mening dat Apple te veel restricties oplegt, waardoor ze liever geen iOS-versie uitbrengen. Een groot pluspunt is dat je webpagina's eventueel opent in een lezermodus. Op die manier kun je in een rustige omgeving webartikelen lezen. Je activeert optioneel de privémodus wanneer je geen sporen op het toestel wilt achterlaten. Bijzonder is dat er voor de mobiele versie van Firefox ook veel extensies beschikbaar zijn.
Apple heeft Safari op iedere iPhone, iPad en iPod Touch voorgeïnstalleerd. Deze mobiele browser is erg degelijk, al zijn er helaas weinig extra functies voorhanden. Je kunt wel websites in de privémodus bezoeken en favorieten opslaan. Sinds de introductie van iOS 8 is het daarnaast mogelijk om DuckDuckGo als standaard zoekmachine in te stellen. Deze dienst koppelt geen zoekopdrachten aan een gebruikersprofiel, waardoor je volledig anoniem blijft.
De privémodus van Safari laat een donkere rand zien.
Overstappen
Er is geen excuus om niet over te stappen naar een alternatieve browser. Nuttig om te weten is dat je persoonlijke instellingen vaak over kunt hevelen, zoals favorieten en de surfgeschiedenis. Je hoeft dan niet alles handmatig in te richten. Zodra je een onlangs geïnstalleerde browser opent, verschijnt vanzelf de vraag of je browsegegevens wilt importeren.
Het staat je overigens vrij om meerdere browsers naast elkaar te gebruiken. Wel dien je altijd een standaardbrowser te selecteren. Zodra je bijvoorbeeld een e-mail ontvangt met een weblink, weet je pc in dat geval welk surfprogramma het moet openen. Als je consequent meerdere browsers naast elkaar gebruikt, kan het zinvol zijn om in ieder programma de uitbreiding Xmarks te installeren. XMarks houd alle favorieten tussen de browsers synchroon en biedt ondersteuning voor Internet Explorer, Chrome, Firefox en Safari.
Conclusie
Hoewel de meeste mensen nog altijd Internet Explorer gebruiken, loopt Microsofts browser al jaren achter de feiten aan. De interface is verouderd en ook op het gebied van snelheid is het niet bepaald een hoogvlieger. Bovendien zijn er nauwelijks synchronisatie-mogelijkheden met mobiele apparaten, omdat apps voor iOS en Android ontbreken. Chrome is wat ons betreft de beste browser, op de voet gevolgd door Firefox. Google heeft zijn browser voorzien van voldoende snelheid, gebruiksgemak en uitbreidingsmogelijkheden. Vooral de uitgebreide synchronisatiefunctie met iOS- en Android-toestellen valt goed in de smaak. De indrukwekkende catalogus met duizenden extensies is natuurlijk ook een meerwaarde.
Eigenlijk is het gebrek aan een RSS-lezer het enige nadeel van dit programma, maar dit euvel is simpel op te lossen via een plug-in. Naast Chrome presenteert Firefox zich als prima browser. De benchmarks vallen vergeleken met Chrome weliswaar iets lager uit, maar het verschil is acceptabel. Voor bezitters van een iOS-apparaat is Mozilla's browser helaas minder interessant, omdat daarvoor geen app beschikbaar is. Andere pluspunten van Firefox zijn het enorme aanbod met extensies, de synchronisatiefunctie en de flexibele gebruikersomgeving. Opera is momenteel niet meer zo relevant, omdat de unieke functies verloren zijn gegaan. Zo is de e-mail- en bittorrentclient uit het programma verdwenen. Bovendien is de synchronisatiefunctie al ruim een jaar niet actief.