Wilt u een eigen website? Voor uw sportclub, gezin, hobby, passie of eigen zaak? Het is echt niet zo moeilijk meer als dat het tien jaar geleden was. Dankzij WYSIWYG-software, hoeft u helemaal geen HTML-kennis te hebben om een mooie, dynamische website in elkaar te knutselen. Wij bespreken drie offline programma’s en drie online diensten.

Dit artikel bestaat uit drie pagina’s:

Programma’s

Pagina 1: Adobe Dreamweaver CS5; Heel wat nieuwigheden;

Pagina 2: MAGIX Website Maker 4

Online toepassingen

Pagina 3: Strato MultiWeb;

Pagina 4: Wix; Conclusie.

U kunt vandaag de dag voor het bouwen van een website niet enkel ­gebruikmaken van een softwarepakket maar ook van een online applicatie. Wij hebben een selectie gemaakt van drie goede offline programma’s die volledig in het Nederlands beschikbaar zijn en drie uit de kluiten gewassen online diensten. Het resultaat is een mix van webdesignpakketten voor beginners én gevorderden, voor ieders budget; van een gevestigde waarde als Adobe Dreamweaver CS5 tot de vrij nieuwe gratis online applicatie Wix. De verschillen tussen de programma’s en diensten zijn op sommige vlakken ontzettend groot. We hebben voor deze test voornamelijk gekeken naar de mogelijkheden, de gebruiksvriendelijkheid, de moeilijkheidsgraad, de taal, de handleiding, het aantal kant-en-klare sjablonen en natuurlijk de prijs.

Uiteraard bestaan er nog veel meer programma’s en diensten waarmee u een behoorlijke website in elkaar kunt knutselen, maar we denken dat er bij deze selectie voor iedereen wel wat tussen zit. Eén ding hebben de geteste programma’s en toepassingen allemaal gemeen; beginners kunnen gebruik maken van een kant-en-klaar sjabloon terwijl creatievelingen met een maagdelijk witte webpagina kunnen starten om volledig hun eigen weg te gaan.

Tips voor het aanmaken van een website

Maakt u voor het eerst een website? Dan is het aanbevolen om rekening te houden met enkele tips. De eenvoudigste manier om een eerste website te maken is aan de hand van een kant-en-klaar sjabloon. De vormgeving, hyperlinks, knoppen, lettertypes en andere webelementen zijn allemaal klaar. Het enige dat u hoeft te doen is ze aan te passen aan uw persoonlijke voorkeuren. Hiermee voorkomt u fouten in uw website. Wilt u toch zelf aanpassingen maken? Probeer uw website dan rust uit te laten stralen en kies niet voor een kakofonie van schreeuwerige kleuren, oplichtende knoppen en een overdosis pop-ups. Neem de papieren of digitale handleiding rustig door en neem de tijd om uw website te optimaliseren. Klaar? Controleer dan of alles goed werkt voordat u alles online gooit. Bezoekers keren nu eenmaal niet graag terug naar websites die vol bugs staan.

Programma’s

Adobe Dreamweaver CS5

Dreamweaver is al jaren het paradepaardje op gebied van webdesignsoftware. Het pakket is zowel voor semiprofessionele als professionele webdesigners dé standaard. U kunt namelijk niet enkel statische HTML-sites maken maar ook dynamische websites met ASP, ColdFusion, JPS en PHP. Het programma kan nu ook overweg met de open source CMS-systemen WordPress, Joomla en Drupal.

Beginners lieten Dreamweaver in het verleden vaak liggen vanwege de prijs en moeilijkheidsgraad. Het prijskaartje ligt in vergelijking met de andere besproken programma’s nog altijd heel hoog, maar aan de gebruiksvriendelijkheid is ontzettend hard gewerkt. Wanneer u het programma opstart kunt u onmiddellijk aan de slag met behulp van de ‘starter templates’, een reeks vooraf gedefinieerde sjablonen. De verschillende vakken op zo’n sjabloon zijn trouwens niet meer opgevuld met onbegrijpelijke Lorum Ipsum-tekst maar met instructies die het maken van een website vereenvoudigen. U moet simpelweg de instructieteksten vervangen door uw eigen teksten. Ook in de code zijn aanwijzingen toegevoegd.

© PXimport

Links ziet u de html-code, rechts het sjabloon met instructieteksten.

Heel wat nieuwigheden

Het aanmaken van een nieuw project is ook een stuk eenvoudiger geworden. In tegenstelling tot Dreamweaver CS4 is het niet meer nodig om een hele boterham informatie in te voeren voordat u daadwerkelijk van start kunt gaan. Nadat u de naam en locatie van het project hebt opgegeven, kunt u onmiddellijk starten met het ontwerpen van uw website. Als Dreamweaver extra informatie nodig heeft, bijvoorbeeld een testserver voor het bekijken van uw pagina in Live View, dan kunt u dat dan alsnog invoeren.

Een andere vernieuwing is de code-aanvulling voor PHP. Wanneer u slechts een deel van de code invoert, krijgt u verschillende suggesties voorgeschoteld. Hiermee kunt u behoorlijk wat tijd en werk besparen. Daarnaast is de browserfunctie van Dreamweaver CS5 ook onder handen genomen. Het is nu ontzettend eenvoudig om een bestaande site volledig te ontleden en zo nieuwe dingen van andere webdesigners bij te leren.

Bent u klaar met ontwerpen? Dan kunt u via BrowserLab controleren hoe uw website er in verschillende webbrowsers op verschillende platformen uit zal zien.

Dreamweaver CS5 is het meest uitgebreide, geavanceerde en complete pakket dat er op de markt is, maar het is niet weggelegd voor iedereen. Het is zo goed als onmogelijk om zonder voorkennis alle mogelijkheden van het programma te kunnen benutten en hierdoor is het pakket eigenlijk uitsluitend interessant voor professionele webdesigners.

© PXimport

Dankzij de browserfunctie kunt u bestaande websites volledig ontleden.

Adobe Dreamweaver CS5

Prijs € 570 (upgrade vanaf € 296)

Taal Nederlands

OS Windows XP SP2/Vista SP1/7, Mac OS X 10.5.7

Systeemeisen Pentium IV, 512 MB RAM, 1 GB harde-schijfruimte

Oordeel 9/10

Pluspunten

Professioneel pakket

Gebruiksvriendelijker dan CS4

Ontzettend veel

mogelijkheden

Nu ook voor WordPress, Joomla en Drupal

Minpunten

Prijs

Geschikter voor pro’s dan voor beginners

Webruimte en domeinnaam

Als u een website online wilt zetten, hebt u niet enkel een softwarepakket maar ook webruimte en een domeinnaam nodig. Heel wat internetproviders geven enkele megabytes gratis webruimte, maar indien dat niet volstaat voor uw website moet u beroep doen op een zogenoemde hostingprovider om webruimte te huren. Populaire hostingproviders zijn One, Combell, Your Hosting en Go Daddy. Vergelijk de verschillende aanbieders voordat u webruimte aankoopt. In de meeste gevallen betaalt u de huur voor webruimte maandelijks of jaarlijks. Sommige providers geven u een gratis domeinnaam wanneer u webruimte aankoopt. Een domeinnaam - in de vorm van www.uwwebsite.nl of www.uwwebsite.com - huurt u eveneens per jaar. Ook hier geldt dat u de prijzen moet vergelijken en aanbiedingen in de gaten moet houden.

Online toepassingen

MAGIX Website Maker 4

MAGIX Website Maker 4 ziet er op het eerste gezicht uit als een softwarepakket, maar schijn bedriegt. In de doos zit een code die u toegang verschaft tot een online toepassing waarmee u geanimeerde Flash-websites kunt maken.

Om een nieuw project aan te maken kunt u kiezen tussen drie bewerkingsmodi: via een assistent, aan de hand van een sjabloon of via een lege website. De assistent laat u toe om stap voor stap items aan uw site toe te voegen, ontzettend handig voor beginners. Het aantal sjablonen dat MAGIX aanbiedt is erg uitgebreid en ook dat is een sterke troef. Het invoegen van fotogalerijen, YouTube-filmpjes en animaties is eenvoudig, u sleept ze simpelweg naar het venster toe. Wilt u ook dynamische content? U kunt via MAGIX Website Maker 4 erg snel een bezoekersteller, gastenboek of contactformulier invoegen.

Dit programma is ontzettend gebruiksvriendelijk en ideaal voor beginners. De sjablonen zijn erg mooi en de mogelijkheden zijn behoorlijk uitgebreid. U krijgt van MAGIX 5 GB opslagruimte en een gratis domein in de vorm van uwnaam.magix.net. Zodra uw site online is kunt u uw vrienden en collega’s rechtstreeks op de hoogte brengen via Facebook of Twitter.

© PXimport

De sjablonen zijn erg mooi en eenvoudig aan te passen.

MAGIX Website Maker 4

Prijs € 39,99

Taal Nederlands

Oordeel 8/10

Pluspunten

Prijs

Assistent-wizard

Veel, mooie sjablonen

5 GB webruimte en Magix-domein inbegrepen

Minpunten

Geen e-commerce

Strato MultiWeb

Strato biedt verschillende formules aan voor het bouwen van een blog of website. Strato MultiWeb is één van de meest uitgebreide en professionele diensten. U kunt vijftig webpagina’s, honderd e-mailadressen en vijf blogs aanmaken. Het aanmaken van een website is erg eenvoudig dankzij de LivePages-wizard. Nadat u een branche, ontwerp en structuur hebt gekozen kunt u de inhoud aanpassen en uw website publiceren. U krijgt zelfs één domeinnaam (.nl, .eu, .be, .com, .net, .org, .info of .biz) volledig gratis. Het aantal standaardsjablonen is enorm. In tegenstelling tot andere programma’s en diensten vindt u hier beslist een sjabloon dat volledig naar uw zin is. Het aantal elementen dat u op uw site kunt publiceren is ook uitgebreid; zo kunt u gebruikmaken van een Flash-intro, een gastenboek, wachtwoordbescherming voor foto-albums, e-cards, geotagging en social bookmarking. Strato biedt een erg compleet pakket aan met veel mogelijkheden. Helaas is de formule die wij hier testen (MultiWeb) wel erg duur. Grasduin eens op de website naar goedkopere formules. Wellicht volstaan die ook!

© PXimport

Het aantal sjablonen is gigantisch.

Strato MultiWeb

Prijs € 12 per maand

Taal Nederlands

Oordeel 7/10

Pluspunten

Veel mogelijkheden

Onbeperkt dataverkeer

100 e-mailadressen, 50 webpagina’s en 5 blogs

Gratis domeinnaam

Minpunten

Prijs

Geen e-commercefuncties

Nogal statische sites

Wix

Wilt u graag een eigen Flash-website maar hebt u geen flauw idee hoe u daaraan moet beginnen? Dankzij de online toepassing Wix maakt u aan de hand van tientallen knappe sjablonen vliegensvlug een fraaie website.

Nadat u zich - volledig kosteloos - geregistreerd hebt bij Wix, kunt u onmiddellijk aan de slag. Wie enige kennis heeft van websites bouwen, kan een blanco site kiezen. Anderen hebben keuze uit tientallen gratis sjablonen voor websites, fotoportfolio’s, widgets en headers. Eén druk op de Edit-knop van een sjabloon volstaat om te starten met het bewerken van uw eigen website. Via de overzichtelijke en gebruiksvriendelijke interface kunt u eenvoudig achtergronden, knoppen, foto’s, videofragmenten, tekst, fotogalerijen en widgets aan uw site toevoegen. Dankzij de intuïtieve klik-en-sleep-functie is het erg simpel om mooie ontwerpen te realiseren. Klaar? Om te kijken hoe uw website eruit zou zien, kunt u de Preview-knop gebruiken. Het is bovendien mogelijk om uw project online op te slaan zodat u er op een later tijdstip verder aan kunt werken.

Bij deze gratis dienst moet u wel rekening houden met de Wix-advertenties die zichtbaar zijn op uw site. Wilt u een website die vrij is van advertenties? Dan is een upgrade naar Wix Premium Combo nodig. Voor net geen tien dollar per maand krijgt u een eigen domeinnaam, één gigabyte bandbreedte, één gigabyte webruimte en de mogelijkheid voor ondersteuning.

© PXimport

De mooie sjablonen en gebruiksvriendelijke interface zijn sterke troeven van Wix.

Wix

Prijs Gratis

Taal Engels

Oordeel 7/10

Pluspunten

Volledig gratis

Veel mogelijkheden

Mooie designs

Minpunten

Enkel in het Engels

Wix-advertenties op uw website

Conclusie

We hebben een gevarieerd aanbod van offline programma’s en online diensten om websites te bouwen besproken. Dreamweaver CS5 steekt met kop en schouders boven de andere programma’s uit als we naar de functionaliteiten kijken, maar het überprofessionele programma kost dan ook een veelvoud van de andere pakketten. De programmamakers richten zich met Dreamweaver CS5 niet op Jan Modaal die een website wil bouwen voor pakweg zijn hockeyploeg of postzegelverzameling, maar eerder op (semi-)professionele webdesigners. Hoewel Dreamweaver het beste getest is, gaat onze voorkeur bij de offline pakketten toch uit naar Easy Computing Studio Webdesign 5 Pro, omdat dit eveneens een ontzettend compleet pakket is, maar met een veel kleiner prijskaartje. De interface is verzorgd en praktisch en de mogelijkheid om ook e-commercefuncties in uw website te stoppen is een grote troef. Zowel beginners als gevorderden kunnen met dit pakket iets moois in elkaar knutselen. Wel jammer dat het aantal sjablonen beperkt is.

Dat is zeker niet het geval bij MAGIX Website Maker 4. Deze online toepassing heeft een scala aan mooie templates, waardoor ook amateurs onmiddellijk mooie resultaten kunnen verkrijgen. Professionals vinden het pakket echter misschien iets te beperkt. Wilt u een complete formule? Dan hebt u Strato MultiWeb nodig. U kunt een website van 50 pagina’s, 5 blogs en 100 e-mailadressen aanmaken en alles bundelen onder één gratis domeinnaam. Wie liever geen geld uitgeeft moet zeker Wix eens uitproberen. Aan de hand van een waslijst sjablonen kunt u met deze applicatie een behoorlijke Flash-site bouwen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten