ID.nl logo
Ontwerpen op je pc: wat is de ideale kleurcombinatie?
© PXimport
Huis

Ontwerpen op je pc: wat is de ideale kleurcombinatie?

Artiesten en ontwerpers hebben zich eeuwenlang verdiept in de kleurentheorie en van die kennis kan vandaag de dag iedereen gebruikmaken. Met een beetje inzicht en een aantal eenvoudige tools creëer ook jij de perfecte kleurcombinatie. Ontwerpen, het interieur en zelfs een outfit komen hierdoor beter tot hun recht. Dankzij de kleurentheorie weet je waarom het samenspel van bepaalde tinten werkt en waarom sommige combinaties bijna pijn doen aan de ogen.

De Franse kunstenaar Claude Monet sprak ooit de gevleugelde woorden: “Kleur is mijn dagelijkse obsessie, vreugde én kwelling.” Maar zelfs voor de gewone sterveling kan de zoektocht naar de juiste kleur een lastige opdracht zijn, want de invloed van kleur mag je niet onderschatten. Kleur trekt de aandacht naar een bepaald detail, het brengt ons in een bepaalde stemming en het werkt zelfs als communicatiemiddel zonder dat we woorden moeten gebruiken, denk maar aan de verkeerslichten. In deze basiscursus gaan we het hebben over wat er gebeurt als je bepaalde tinten naast elkaar gebruikt. De kennis die hierover is opgebouwd, noemen we de kleurentheorie. Hoewel Isaac Newton in 1666 het kleurenwiel uitvond door het kleurenspectrum op een cirkel in kaart te brengen, is de kleurentheorie geen zuivere wetenschap. Het is een organisch gegroeid geheel van artistieke ervaring en wetenschap waardoor we weten welke kleuren er samen goed uitzien. Hierbij speelt zelfs de cultuur en de periode waarin we leven een rol. Zo zeiden onze grootouders: ‘Blauw met groen is boerenfatsoen.’ Oftewel: door die twee kleuren naast elkaar te gebruiken, verraadde je destijds slechte smaak. Maar tegenwoordig leidt de combinatie van blauw en groen juist tot hele frisse combinaties. Of de kleuren van stoffen in Afrika, die zijn totaal anders dan het typische textiel van Noord-Europa. En dan zijn ook nog persoonlijke smaak én lef twee heel belangrijke factoren.

01 Kleurencirkel

Op school heb je geleerd over de primaire kleuren rood, geel, blauw. Als je rood en geel samenvoegt, krijg je oranje. Blauw met geel geeft groen en blauw en rood resulteert in paars. Door twee primaire kleuren samen te voegen, krijg je de secundaire kleuren. Als je een secundaire kleur vervolgens met een van de naastliggende primaire kleuren mixt, ontstaan er nog meer tussenliggende kleuren, zoals roodoranje en geelgroen. Op die manier kom je uit bij de fameuze kleurencirkel. Deze cirkel is een manier om zichtbaar te maken hoe primaire en secundaire kleuren in elkaar overlopen.

©PXimport

02 Tinten

Neem je een kleur van het kleurenwiel en wijzig je daar de verzadiging of helderheid van, dan kom je uit bij de tinten van een bepaalde kleur die je aantreft in de honderden kleurenstalen van de verfhandel. Iedere tint bestaat uit drie eigenschappen: kleurtoon, verzadiging en waarde. Kleurtoon (Engels: hue) is gewoon een ander woord voor kleur. Verzadiging of saturatie verwijst naar de intensiteit of zuiverheid van de kleur. De waarde (value of helderheid) geeft aan hoe donker of hoe licht de kleur wordt weergegeven. Als je de waarde maximaal ophoogt, kom je uit bij wit. Zet je de waarde op 0, dan krijg je zwart.

©PXimport

03 Altijd veilig

De meest eenvoudige manier om kleurenharmonie te verkrijgen, is via een monochroom kleurenschema. Je vertrekt van een basiskleur die goed aanvoelt; die het ontwerp mag domineren. Daarna gebruik je lichtere en donkere variaties van deze kleur voor accenten of voor de andere elementen. Met een monochrome keuze speel je op safe. Je weet dat je hiermee nooit vloekende combinaties zult maken en je hebt onmiddellijk rust en eenvoud. Al moet je er wel op letten dat de tinten voldoende van elkaar verschillen, want als de tinten in een monochroom kleurenschema te dichtbij elkaar liggen, ontstaat er een verwarrend gevoel.

©PXimport

04 Meer gedurfd

In het analoge kleurenschema gebruik je kleuren die naast elkaar liggen in het kleurenwiel, zoals rood en oranje of blauw en paars. Durf je verder te gaan, dan kun je twee tegenover elkaar liggende kleuren van deze kleurencirkel met elkaar combineren. Dan werk je met complementaire kleuren als blauw en oranje of de klassieker rood en groen. De complementaire combinatie levert een krachtig contrast op en soms kan de confrontatie van de twee kleuren te simplistisch en zelfs te hard overkomen. Je lost dit op door bij een van de twee complementaire kleuren de verzadiging of de helderheid te verminderen, zodat je bij een meer gedempte tint van de complementaire kleur uitkomt. Drie kleuren die gelijkmatig verdeeld zijn over het kleurenwiel leveren ook een hoog contrastkleurenschema op, maar zo’n (triadic) schema is minder hard en veelzijdiger dan de complementaire combinatie.

©PXimport

Kleurmodus

Uiteraard moet je met elkaar en met de programma’s op je computer nauwkeurig kunnen communiceren over de tinten. Computerschermen werken met de hoofdkleuren rood, groen en blauw (rgb). Als je die op volle kracht met elkaar mengt, krijg je wit. Dat lukt alleen wanneer je lichtkleuren mengt. Als je rode, groene en blauwe verf zou mengen, krijg je modderbruin. Daarom werken printerkleuren volgens een ander systeem, namelijk cmyk, dat bestaat uit cyaan, magenta, geel en zwart. De k van ‘key’ slaat op zwart. Cmyk-tinten komen niet tot stand door licht, maar door inkten te mengen die licht absorberen. Kleuren op het web worden aangegeven in de zogenaamde hex-codes. Een hex-code bestaat uit een combinatie van zes letters en cijfers en begint altijd met een #. En dan is er nog een laatste systeem, het Pantone Matching System (pms). Met dit systeem werken drukkers, het telt meer dan 1.500 kleuren. Dit nummersysteem garandeert dat een kleur overal ter wereld exact gelijk is.

©PXimport

05 Adobe Color

Een interessante tool om geslaagde combinaties te vinden is Adobe Color. Dit hulpprogramma zit geïntegreerd in de huidige ontwerpapplicaties van Adobe, zoals Illustrator en Photoshop, maar je kunt er ook gratis gebruik van maken via color.adobe.com. In het tabblad Maken geef je eerst aan welk schema je wilt zien: analoog, monochromatisch, ... Vervolgens sleep je de selectiepunten op de kleurencirkel. Adobe Color zorgt ervoor dat je steeds bij een harmonieus tintenpalet uitkomt. Door zo’n punt naar het centrum van de cirkel te slepen, wordt de kleur helderder en minder gesatureerd, sleep je ze naar de buitenkant dan worden de kleuren rijker en dieper.

©PXimport

06 Tropisch, maanlicht, genot

Een andere interessante mogelijkheid van Adobe Color is dat je eenvoudig bepaalde combinaties kunt vinden op basis van trefwoorden. Als je bijvoorbeeld een set pittige tinten wilt hebben voor de uitnodiging van een tropisch tuinfeest, dan levert de zoekterm ‘tropical’ je een hoop inspiratie en kleurstalen op. Door op zo’n voorbeeld te klikken, krijg je een vergroting van de kleurstaal en zie je de verschillende notaties van de kleuren in rgb, hsv, cmyk, png en lab. Deze leuke manier van zoeken naar kleurenschema’s werkt ook met abstracte zoektermen als ‘grieve’, ‘moonlight’ en ‘enjoy’. De beste resultaten behaal je inderdaad met Engelse zoektermen.

©PXimport

07 Extraheren uit afbeeldingen

Vind je het moeilijk om geschikte kleuren te kiezen voor jouw huisstijl, dan is er niets mis mee om je inspiratie uit een digitale foto of online advertentie halen. Met de functie Extraheren in Adobe Color kun je uit een afbeelding het gebruikte kleurenschema achterhalen. Upload daarvoor de afbeelding en sleep daarna de kleurenpunten op de zones waarvan je de kleuren wilt ‘opzuigen’. Onderaan verschijnt het gebruikte kleurenschema. Bovendien maak je aan de linkerkant gebruik van de functie Kleurenstemming. Hiermee wijzig je de verzadiging en helderheid van het geharmoniseerde kleurenpallet. Eigenlijk creëer je op die manier een persoonlijk kleurenpalet op basis van andermans inspiratie. Beter goed gejat, dan slecht bedacht.

©PXimport

08 Coolors

Ook met Coolors pluk je de kleuren uit een afbeelding door drag ‘n drop. Deze kleurenschemagenerator is ook beschikbaar als iOS-app en als add-on voor Adobe Illustrator en Photoshop. Op dit moment zijn er meer dan 1.300.000 kant-en-klare kleurenschema’s te vinden. In de desktopversie druk je op de spatiebalk om een nieuwe combinatie te genereren. Op die manier flits je door schema’s waar stuk voor stuk niets mis is met de kleurencombinaties. Wanneer er een kleur bijzit die je wilt behouden, klik je op die tint zodat Coolors hem vergrendelt. Daarna ga je via de spatiebalk verder tot je een tweede kleur vindt die je ook vergrendelt en zo ga je verder. Door verschillende tinten te vergrendelen, zoek je steeds gerichter.

©PXimport

09 Exporteren

Door in Coolers op een kleur op het icoontje met de schuifjes te klikken, kun je zelf de rgb-, cmyk-, pantone- en hsb-waarden nog verder aanpassen. Bovendien kun je iedere kleur in verschillende schakeringen zien. Het resultaat exporteer je naar onder meer png, pdf of scss, zodat je het ook naar anderen kunt sturen waarmee je de huisstijl wilt delen. Heb je je bij Coolers aangemeld, dan kun je je kleurenschema’s opslaan in je profiel zodat je overal gemakkelijk toegang hebt tot je selectie.

©PXimport

Don’ts

Er zijn een aantal wetmatigheden rondom kleuren waar je niet aan moet tornen. Zo kun je soms het gevoel hebben dat een bepaalde kleurencombinatie lijkt te trillen. Ontwerpers noemen dit fenomeen vibrerende kleuren. Dit is merkbaar wanneer je twee sterke contrasterende kleuren in volle kracht bij elkaar brengt, zoals groen en oranje of rood en paars. Houd dit niet in stand, maar los het op door één kleur te dempen door de helderheid of verzadiging van een van de twee kleuren te verminderen. Dan bestaat er ook nog het fenomeen dat bepaalde kleuren een bepaalde emotie oproepen. Rood staat voor liefde, passie, opwinding, woede. Geel staat voor jeugdig, optimisme en uitbundigheid. Groen voor welstand, natuur, rust enzovoort… Wanneer je een kleur in de foute context gebruikt, zal dit emotioneel wringen. En ook met gestructureerde achtergronden moet je oppassen. Grote, drukke texturen zijn vreselijk onprofessioneel en zijn de oorzaak van oogvermoeidheid.

©PXimport

10 Leesbaarheid

De kleuren van de website, brochure of nieuwsbrief mogen dan leuk ogen, maar als de tekst daardoor minder leesbaar wordt, is dat een breekpunt. Op Material Design vind je Color Tool die de leesbaarheid van de gekozen kleuren in combinatie met de lettergrootte meet. In Color Tool lees je tot hoever je mag gaan in de dekking van het lettertype en je wordt gewaarschuwd wanneer het lettertype te klein wordt om comfortabel te kunnen lezen.

©PXimport

Kunstmatige intelligentie

Bij Khroma doen ze beroep op artificiële intelligentie om kleurcombinaties samen te stellen die passen bij jouw smaak. Ben je inspiratieloos en AI een kans geven, surf dan naar www.khroma.co. Je begint met het selecteren van vijftig kleurentinten die jou aanspreken, hiermee train je je het algoritme op je persoonlijke smaak. Daarna houdt Khroma je een eindeloze lijst combinaties voor waarvan je ook de kleurnamen, hex-codes, rgb-waarden ziet. Ook is er ook een zoekfunctie om te filteren op tint, waarde en kleur. Ondertussen kun je het resultaat van de kleurencombinatie op verschillende manieren beoordelen: als gekleurde tekst op een achtergrond, als kleurvlakken naast elkaar, als duotone afbeelding, in een kleurenoverloop of in paletvorm.

©PXimport

11 Augmented reality

Je interieur een ander kleurtje geven is altijd spannend. Pas wanneer de verf droog is, weet je of de kamer de uitstraling heeft gekregen die je voor ogen had. Omdat zo’n karwei toch een hoop werk is en geld kost, wil je dat het liefst meteen goed doen. Daarom zijn er apps waarmee je een virtuele kleur op de wanden zet zoals Flexa Visualizer en Levis Visualizer. Beide tools zijn van dezelfde verffabrikant, Flexa is alleen beschikbaar in Nederland, Levis in België. Met de visualizer scan je live de kamer, waarna je een muur selecteert zodat je daarop verschillende kleuren kunt uitproberen. Zo krijg je een behoorlijk beeld van wat je te wachten staat. Je kunt de aangepaste foto zelfs doorsturen naar vrienden om naar hun mening te vragen. Vaar niet blindelings op de foto die zo’n app maakt door direct blikken verf van die kleur te kopen. De lichtinval, glans en het moment van de dag zijn namelijk eveneens bepalend voor het resultaat. Gebruik de virtuele inkleuring om in de winkel grote kleurstalen te vragen van kleurvarianten, zodat je echt de juiste kleur voor je muren kunt vinden.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Van speelgazon tot schaduwtuin: zo kies je de juiste grassoort
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Van speelgazon tot schaduwtuin: zo kies je de juiste grassoort

Een gazon is meer dan een stukje groen. Het kan een speelplek zijn voor kinderen of juist vooral de blikvanger zijn in een strak aangelegde tuin. Soms ligt het vol in de zon, soms grotendeels in de schaduw. Voor elke situatie is er een passend graszaadmengsel. Wat past het best bij jouw tuin?

Graszaad is altijd een mengsel Graszaad bestaat uit een mix van verschillende grassoorten. Elke soort heeft zijn eigen eigenschappen: de ene soort groeit snel, de andere is fijn van structuur, weer een andere herstelt snel en goed. Door deze eigenschappen te combineren, ontstaat een mengsel dat goed is afgestemd op de specifieke omstandigheden in de tuin.

Lees ook: Groener gras? Maaien en onderhouden doe je zo

Wat voor graszaad je nodig hebt, hangt helemaal af van het soort grasveld dat je wilt. Voor een veldje waarop je kinderen lekker kunnen ravotten en een balletje trappen heb je ander gras nodig dan voor een gazon dat vooral bedoeld is voor de sier. Hieronder lees je per toepassing welke grassoorten het meest geschikt zijn.

Speelveld: stevig en snel herstellend

Een gazon waarop gespeeld, gelopen of gevoetbald wordt, moet vooral sterk zijn. Het gras moet tegen een stootje kunnen én zich snel herstellen. Daarvoor heb je een mengsel nodig met veel Engels raaigras (Lolium perenne). Dit gras kiemt snel en vormt stevige sprieten. Het is goed bestand tegen intensief gebruik en groeit snel terug als het beschadigd raakt. Vaak wordt het aangevuld met veldbeemdgras (Poa pratensis), dat ondergronds uitlopers vormt en zo kale plekken opvult. Samen zorgen deze soorten voor een duurzaam speelgazon dat veel belasting aankan.

Siergazon: fijn, traag groeiend en egaal

Voor een siergazon gelden weer andere zaken. Het moet vooral fijn van structuur zijn, gelijkmatig groeien en een egaal, verzorgd beeld geven. Voor dit type gazon zijn roodzwenkgras (Festuca rubra) en struisgras (Agrostis capillaris) geschikt. Deze grassoorten groeien langzaam en blijven laag, waardoor je minder vaak hoeft te maaien. Ze vormen een dichte mat van fijne sprietjes die er netjes uitziet, vooral bij regelmatig onderhoud. Een siergazon vergt wel iets meer zorg, want het is minder sterk en herstelt trager bij schade.

Schaduwgazon: licht nodig, maar minder zon

In tuinen met veel schaduw, bijvoorbeeld door bomen, heeft gras het moeilijk. De meeste grassoorten groeien slecht zonder zon, wat ruimte geeft aan mos. Een schaduwgazon moet daarom vooral weinig licht nodig hebben en toch stevig genoeg zijn om een dichte mat te vormen. Mengsels voor schaduw bevatten vaak fijne vormen van roodzwenkgras en soms bosgras (Festuca heterophylla), een soort die beter groeit bij weinig licht. Een kleine hoeveelheid Engels raaigras zorgt voor stevigheid, maar alleen als er dagelijks toch wat zonlicht aanwezig is. Let op: ook schaduwgazon heeft minimaal 2 tot 4 uur daglicht nodig om goed te blijven groeien.

Droge (zand)grond: diep wortelend en hittebestendig

Op lichte zandgrond of op plekken waar je weinig sproeit, heb je gras nodig dat tegen droogte kan. Dit soort gras moet diep kunnen wortelen en niet te snel verdrogen. Mengsels voor droge omstandigheden bevatten vaak een aangepaste selectie van veldbeemdgras en speciaal geselecteerde varianten van Engels raaigras die minder water nodig hebben. Soms wordt er ook hard zwenkgras aan toegevoegd, dat goed bestand is tegen droogte en hitte. Deze soorten wortelen dieper dan gemiddeld, waardoor ze vocht uit lagere lagen kunnen opnemen. Zo blijft je gazon ook bij warme zomers langer groen.

©Elena Elisseeva | Elenathewise

Wanneer en hoe zaai je gras?

De ideale periode om gras te zaaien is in het voorjaar (maart tot mei) of het najaar (september tot half oktober). Dan is de bodem warm genoeg en valt er meestal voldoende regen. Ook tussentijds bijzaaien is mogelijk – bijvoorbeeld als je last hebt van kale plekken of na het verwijderen van mos – zolang de bodemtemperatuur boven de 10 °C ligt en de grond vochtig blijft.

Begin altijd met een goede voorbereiding. Maai het bestaande gras kort, en verwijder mos en dood materiaal door het gazon te verticuteren. Dat kan met een verticuteerhark of een verticuteermachine.

Bij het herstellen van kale plekken hark je de grond los, zodat het zaad goed contact maakt met de aarde. Zaai vervolgens het juiste graszaadmengsel voor jouw situatie. Druk het zaad licht aan, bijvoorbeeld met een plank of de achterkant van een hark. Belangrijk: houd de bodem vochtig tot het gras begint te kiemen. Dat duurt gemiddeld 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de soort en temperatuur. Wil je extra bescherming bieden? Strooi dan een dun laagje potgrond of compost over het zaad. Dat helpt tegen uitdroging en beschermt tegen vogels.

Wacht met maaien tot het gras minstens 8 cm hoog is, en gebruik dan een hoge maaihoogte bij de eerste maaibeurt. Zo geef je jonge sprietjes de kans om zich goed te wortelen.

Lees ook: Gras vol mos? Dit wil je weten over het verticuteren van je gazon

Tabel: deze grassoorten heb je nodig

Type gazonEigenschappen grasGeschikte grassoorten
SpeelgazonSterk, snelgroeiend, herstellendEngels raaigras, veldbeemdgras
SiergazonFijn, traaggroeiend, egaalRoodzwenkgras, struisgras, veldbeemdgras
SchaduwgazonGroeiend bij weinig lichtFijn roodzwenkgras, bosgras, beetje raaigras
DroogtebestendigDiep wortelend, hittebestendigVeldbeemdgras, hard zwenkgras, raaigrasvariant

Liever meteen resultaat? Kies voor graszoden Wil je niet wachten tot graszaad kiemt en opkomt? Kies dan voor graszoden. Dat zijn kant-en-klare rollen gras, opgekweekt op een kwekerij en direct klaar voor gebruik. Ideaal als je snel een groen gazon wilt, bijvoorbeeld bij een verhuizing of als je tuin in korte tijd helemaal wordt opgeknapt. Graszoden bestaan meestal uit een stevige combinatie van Engels raaigras en veldbeemdgras. Daardoor zijn ze geschikt voor intensief gebruik én vormen ze snel een dicht tapijt.

Het leggen van graszoden kan van maart tot en met oktober, zolang het niet vriest. Zorg dat de ondergrond egaal, losgemaakt en licht vochtig is. Rol de zoden strak tegen elkaar uit, druk ze goed aan en geef royaal water – zeker in de eerste weken. Na 10 tot 14 dagen zijn ze voldoende vastgegroeid om voor het eerst te maaien.

▼ Volgende artikel
Review Ninja Café Luxe - Barista-ervaring, mits je de tijd neemt
© Ninja
Huis

Review Ninja Café Luxe - Barista-ervaring, mits je de tijd neemt

De markt voor koffiemachines is breed en beweegt snel. Veel apparaten bieden steeds meer functies, van eenvoudige espresso’s tot uitgebreide melk- en cold brew-specialiteiten. De Ninja Café Luxe-serie belooft precies dat: barista-kwaliteit, eindeloze mogelijkheden en gebruiksgemak in één apparaat. Maar maakt dit model die belofte waar in de praktijk?

Uitstekend
Conclusie

De Ninja Café Luxe is vooral geschikt voor koffieliefhebbers die graag zelf de controle houden over het volledige zetproces, bereid zijn om het apparaat goed te leren kennen en de ruimte hebben voor een grotere machine. Wie dat ziet als een leuke uitdaging, haalt met de Ninja Café Luxe een complete koffie-oplossing in huis.

Plus- en minpunten
  • Veelzijdig gebruik
  • Volledig instelbaar
  • Goede bouwkwaliteit
  • Handige accessoires en opbergmogelijkheden
  • Automatisch melkopschuim- en reinigingsprogramma
  • Niet direct intuïtief in gebruik
  • Uitgebreid stappenplan voor eerste gebruik
  • Groot en zwaar apparaat
  • Prijzig

De Ninja Café Luxe combineert een espressomachine, filterkoffiezetter en cold brew-maker in één apparaat. Met de geïntegreerde koffiemolen (25 maalstanden) en tamper stel je de koffie volledig naar wens af.

De machine biedt vijf espresso-opties, vier koffiestijlen en vier melkopschuimstanden – geschikt voor zowel dierlijke als plantaardige melk. Je kiest uit zeven drankformaten, van espresso tot cold brew-specialiteiten zoals iced latte of espresso martini.

Er zijn twee uitvoeringen:

  • De Essential (ES501EU) met 14 instellingen voor gemak en variatie.

  • De Premier (ES601EU) met extra temperatuur- en melkopties voor meer controle.

De Essential kost 449,99 euro, de Premier 549,99 euro. De machine is groot en zwaar (34,4 x 33,6 x 37,2 cm) en weegt 16,65 kilo.

©Ninja

Eerste indruk: wat veel!

Wat fijn is aan huishoudelijke apparaten van Ninja, is dat ze doorgaans gebruiksvriendelijk en intuïtief te bedienen zijn, zo bleek uit eerdere ervaringen. Gebruiksvriendelijk blijkt – na enige tijd – zeker waar, maar intuïtief kunnen we dit apparaat zeker niet noemen direct na het uitpakken. De uitgebreide handleiding, verkorte snelstartgids en een inspiratiegids met allerlei recepten voor de verschillende koffievarianten komen dan ook direct van pas.

©Saskia van Weert

Uit de doos oogt de Ninja Café Luxe direct stevig en professioneel. De afwerking is netjes en het apparaat maakt een solide indruk op het aanrecht. Bij het uitpakken valt op hoeveel accessoires en onderdelen erbij zitten: van filterhouders en melkopschuimer tot een geïntegreerde molen.

Voordat er überhaupt koffie kan worden gezet, dient er een stapsgewijze kalibratie en watermeting te worden gedaan om te bepalen hoe hard het kraanwater is in de eigen regio. De stappen staan duidelijk beschreven in de gids, alle benodigdheden (behalve koffiebonen) zitten bijgesloten in de doos. Dat alles neemt een halfuurtje in beslag, daarna is de machine klaar voor het eerste gebruik.

©Ninja

Espresso drink je natuurlijk niet uit een mok

Een elegant kopje verhoogt de smaakbeleving!

De functies op een rij

De koffiemachine heeft allerlei onderdelen die een eigen plekje hebben in of op de machine. Er zitten drie filterbakjes bij om de gemalen koffie in te doen: eentje voor een enkele hoeveelheid, een wat grotere voor een dubbele hoeveelheid drank en een grote mand voor filterkoffie.

Dan is er het portafilter, oftewel het gedeelte waarin de gemalen koffie plus het gewenste filterbakje gaan, en dat je vastklikt onder de wateruitlaat.

Er is een losse trechter die je gebruikt tijdens het malen van de koffie, en een stamper om de koffie in het bakje samen te drukken. Tot slot is er nog het melkkannetje.

©Saskia van Weert

Links van de machine kun je de trechter en de stamper bewaren, het portafilter kan onder de koffiemaler en het kannetje heeft een vaste plek rechts onder het melktuitje.

Het bedieningspaneel verdient ook wat aandacht. Aan de linkerzijde zit een draaischijf waarmee je de maalgraad van de koffiebonen instelt. Dan is er nog het display met allerlei opties en een draai-/drukknop, en een gedeelte om het soort melkschuim in te stellen. Het bedieningspaneel is duidelijk vormgegeven, maar door het grote aantal opties is het niet direct intuïtief.

Boven op het apparaat is er een warmhoudplaat voor koffiebekers. Aan de achterzijde zit het waterreservoir, bovenin zit een dekseltje om toegang te krijgen tot het bonenreservoir, en geheel rechts zit een klein deurtje waar je de metalen filterbakjes in kunt opbergen.

Kortom: een hoop opties en een hoop uitzoekwerk!

©Saskia van Weert

In gebruik: goed resultaat (na even oefenen)

Bij het apparaat zit een dikke zwart-witte gebruikshandleiding. Het is aan te raden die goed door te nemen en bij de hand te hebben tijdens het leren kennen van het apparaat en de mogelijkheden. Na enige keren wat proberen wordt duidelijk dat de basishandelingen vrij overzichtelijk zijn. Een doorgewinterde thuisbarista zal deze machine vermoedelijk sneller weten te doorgronden.

Allereerst moet het gewenste filterbakje in het portafilter. Je zet de trechter op het filterbakje en zet de machine aan. Je kiest het gewenste programma, bijvoorbeeld espresso. De standaardinstelling is een dubbele shot; dat is eventueel aan te passen in het menu.

Vervolgens hang je het portafilter onder de koffiemaler. Er verschijnen twee getallen in beeld: de ideale maalgraad en de huidige instelling. Via de draaischijf links aan de machine zorg je dat de twee getallen identiek zijn. Je start de maler en neemt het portafilter met gemalen koffie uit de machine. Je stampt de boel aan met de stamper, verwijdert de trechter en bevestigt het portafilter onder de wateruitlaat. Dat doe je door de oranje stip op het filter gelijk te houden met de stip op de machine en het filter stevig naar rechts te bewegen om het te vergrendelen. Dat gaat vrij zwaar.

©Ninja

Dan is het tijd om het koffiezetten te starten met een druk op de draai-/drukknop. Vergeet niet om een passende kop of mok onder het filter te zetten. Er komt een beetje geconcentreerde koffie uit de machine, die wordt aangevuld met heet water om de gewenste sterkte te verkrijgen. Deze stappen zijn gelijk voor vrijwel alle koffiebereidingen – alleen filterkoffie gaat iets anders.

Melkschuim maken

Mocht je cappuccino willen maken, dan doe je dierlijke of plantaardige melk in de melkkan tot aan de streep, kies je de gewenste dikte en laat je de melk warm worden en opschuimen tot een pieptoon aangeeft dat de melk klaar is. Je hoort het kleine mixertje onder in de kan flink tekeergaan en dat levert een prima resultaat op. Na het leeggieten van de kan start een automatisch schoonmaakprogramma.

De smaak van de geteste koffievarianten is prima. De exacte uitkomst hangt uiteraard af van de gebruikte bonen.

©Saskia van Weert

Schoonmaken en onderhoud

Een deel van de accessoires en onderdelen mag gewoon in de vaatwasser. Zoals wel vaker is het vaak beter voor de duurzaamheid om alles op de hand af te wassen. Metalen onderdelen blijven daardoor langer glanzend. De melkopschuimer heeft een eigen reinigingsprogramma voor het binnenwerk en het tuitje, al moet het kannetje natuurlijk wel goed afgewassen worden.

Ninja Café Luxe kopen?

De Ninja Café Luxe is een krachtige en veelzijdige koffiemachine die de serieuze thuisbarista veel te bieden heeft. Met uitgebreide instellingen voor koffie, melk en formaat, en de mogelijkheid om zowel espresso als filterkoffie en cold brews te zetten, is dit apparaat een echte allrounder. De bouwkwaliteit is stevig en professioneel, en het apparaat wordt geleverd met handige accessoires en een eigen reinigingsprogramma voor de melkopschuimer.

Tegelijk vraagt de machine om tijd en aandacht. Het is geen instapmodel voor wie snel en zonder nadenken een kopje koffie wil zetten. De bediening is uitgebreid en vergt oefening, vooral in het begin. Ook neemt het apparaat de nodige ruimte in beslag en zijn er veel onderdelen om mee te werken.

De Ninja Café Luxe is vooral geschikt voor koffieliefhebbers die graag zelf de controle houden over het volledige zetproces, bereid zijn om het apparaat goed te leren kennen en de ruimte hebben voor een grotere machine. Wie dat ziet als een leuke uitdaging, haalt met de Ninja Café Luxe een complete koffie-oplossing in huis.

Watch on YouTube