Wajam: Zoeken in sociale netwerken
Een aparte browserextensie die het mogelijk maakt om te zoeken naar aanbevelingen van vrienden op sociale netwerken. Ziedaar de insteek van Wajam, een kleine zoekmachine die de zoekresultaten van zoekmachines en grote websites aanvult met relevante informatie van Twitter, Facebook en Google+.
©CIDimport
Ooit willen weten wat vrienden op sociale netwerken over een specifiek onderwerp vinden? Welke vriend twitterde bijvoorbeeld al over de iPhone 5? Of wie schreef op Google+ al eens over Windows 8?* Grote kans dat iemand hier al een mening over gaf, helemaal als u op Twitter of Facebook over veel verschillende contacten beschikt. Met honderden miljoenen gebruikers per maand kan het bijna niet anders: via sociale netwerken wordt ontzettend veel gezocht in tweets en berichten van vrienden en bekenden. Vooral Twitter wordt daarbij door de experts als belangrijke tool gezien voor sociaal zoeken.
Eind 2009 was het echter Google dat startte met ‘social search’. Zo kreeg Google onbeperkt toegang tot de datafeed van Twitter. Zoekresultaten in de zoekmachine konden hierdoor worden aangevuld met relevante tweets. Anno 2012 lijkt Google echter een nieuwe eigen weg in te slaan. Aan de samenwerking met Twitter kwam een abrupt einde. Google startte een geheel eigen project op, Google+ geheten, een nieuw sociaal netwerk dat in de plaats kwam van de geflopte dienst Google Wave. Door Google+ aan de zoekmachine te koppelen, is sociaal zoeken opnieuw mogelijk gemaakt. De zoekresultaten in Google zijn zo uitgebreid met aanbevelingen van gebruikers. Een belangrijke rol daarbij speelt de door Google gelanceerde ‘+1’-knop, een soort variant op de ‘Like’-knop van Facebook. Een simpele klik hierop is voldoende om een gevonden website, foto of video aan te kunnen bevelen bij andere Google-gebruikers of vrienden op Google+.
Slimmer
Niet alleen Google breidde zijn zoekresultaten uit met een sociale laag. Ook Bing, de zoekmachine van Microsoft, bleef niet achter. Zo voegde Microsoft in mei de sociale ‘sidebar’ toe aan zijn zoekmachine. Dankzij deze nieuwe functie is het ook op Bing nu mogelijk om te zoeken in informatie afkomstig van vrienden op sociale netwerken.
Het zoeken naar tweets, berichtjes, tips en aanbevelingen op Twitter, Facebook en Google+ kan echter nog een stuk slimmer. Dat bewijst Wajam, een kleine nieuwe zoekmachine van Canadese afkomst. Wajam maakt sociaal zoeken op meerdere sites mogelijk en beperkt zich niet alleen tot Twitter, Google of Bing. Simpel gezegd: Wajam voegt via een browserextensie informatie uit de sociale netwerken van gebruikers toe aan de zoekresultaten van bekende zoekmachines en websites. In een lange lijst sites die Wajam al ondersteunt, komen naast de namen van Google, Bing en Yahoo ook de namen voor van sites als Wikipedia, Amazon en Shopping.com.
Installeren
Het installeren van Wajam vergt een paar minuten. Om de dienst te kunnen gebruiken, moet u Wajam eerst als extensie aan de browser te toevoegen. Gebruikers van Chrome kunnen het bestand hiervoor downloaden vanuit de Chrome Web Store. Gebruikers van andere browsers dienen echter naar de site van Wajam te surfen en hier op de downloadknop te klikken. Na een paar nieuwe klikken verschijnt het ‘Set up’-scherm. Accepteer de voorwaarden voor het gebruik van Wajam door op de accepteerknop te drukken. Volg daarna op het scherm de zogenaamde ‘sign-up’.
De gebruiker wordt nu gevraagd in te loggen via Twitter of Facebook en andere sociale netwerken toe te voegen aan de persoonlijke instellingen van Wajam. De speciale pagina die de gebruiker hiervoor krijgt, fungeert tevens als dashboard. Op de pagina zijn alle persoonlijke instellingen te regelen. Het dashboard is daarnaast te gebruiken om sociale netwerken te doorzoeken. Filtermogelijkheden die Wajam hierbij biedt, zijn onder meer zoeken op links, foto’s of video’s.
Na het opnieuw opstarten van de browser blijkt de extensie zich rechts bovenaan het scherm te hebben genesteld. Door een zoekopdracht te doen, toont Wajam hier ook de piepkleine avatars van vrienden op sociale netwerken met daaronder hun relevante tweets, foto’s en andere aanbevelingen.
Populaire sites
Een zoekopdracht in Google naar ‘iPhone 5’ leert dat Wajam 1317 links vindt, ofwel ruim duizend verwijzingen naar artikelen over de nieuwste (op het moment van schrijven nog niet uitgebrachte) versie van Apples smartphone op één of meer van de aan Wajam gekoppelde netwerken. De links worden verder gedeeld door 125 vrienden. (In ons voorbeeld gaan we uit van een gebruiker met in totaal circa vijfhonderd vrienden op Twitter, Facebook en Google+).
De oudste door gebruikers gedeelde link in de zoekresultaten is een maand oud, de meest recente link nog geen zeven minuten. Gevonden artikelen staan verder onder meer op sites als Bright, Nu.nl, Computer!Totaal, iPhone5.nl en populaire Amerikaanse sites als Mashable en TechCrunch. Foto’s en filmpjes vindt Wajam niet, maar dat is logisch. Beeldmateriaal van de iPhone 5 ontbreekt immers nog.
Oud filmpje
Ook een zoekopdracht naar de Spaanse voetbalclub Barcelona levert veel aanbevelingen op, waaronder een groot aantal foto’s en video’s. In totaal vindt Wajam 1554 links, gedeeld door 97 vrienden. Het totaal aantal gevonden foto’s bedraagt 202. Wajam vindt daarnaast 53 verwijzingen naar video’s op YouTube, waaronder een oud filmpje van een doelpunt van de Italiaanse club Fiorentina, gemaakt tegen Barcelona tijdens een wedstrijd in de Champions League in 1999. Opvallend hierbij is wel dat veel aanbevelingen die Wajam vindt op sociale netwerken niet zo heel vers meer zijn. Zo blijkt de oudste aanbeveling van een filmpje op YouTube een tweet van twee jaar oud te zijn.
Zoekresultaten sorteren op nieuwste, oudste of meest relevante resultaten? Ook dat is mogelijk. Zo leert een zoekopdracht naar de marsverkenner Curiosity dat de nieuwste gedeelde links minder dan een uur oud zijn. Wajam vindt verder 218 links gedeeld door 49 vrienden. Foto’s en video’s ontbreken als apart zoekresultaat, wat enigszins vreemd aandoet gezien de grote hoeveelheid beschikbare beelden op het web en de vele verwijzingen hiernaar. Foto’s zijn echter wel te vinden door via de gevonden links naar beneden te scrollen. Zo vindt Wajam meerdere gedeelde fotopagina’s die verschillende technologische sites als bron hebben, waaronder Mashable en Gizmodo.
Wajam blijkt de zoekresultaten verder niet altijd weer te geven op de plek rechts bovenaan de site. Op Wikipedia en de filmsite IMDb worden de resultaten in een donkerblauwe balk geheel bovenaan het scherm getoond. Een kleine wijziging dus in de presentatie, die echter geen enkele invloed heeft op de feitelijke zoekresultaten.
Conclusie
Wajam is een slimme zoekapplicatie die een groot aantal relevante tweets, berichten en aanbevelingen van vrienden op sociale netwerken bij elkaar zoekt en deze op een overzichtelijke manier naast de zoekresultaten van grote websites plaatst. De gevonden informatie is soms wel erg gedateerd. Zo worden er ook tweets en berichtjes gevonden van circa twee jaar oud. Wajam is verder te gebruiken om aanbevelingen of recensies te vinden tijdens het surfen op grote winkel- en recensiesites als Amazon, Shopping.com en Yelp – al blijkt deze functie momenteel alleen nog beschikbaar voor Amerikaanse gebruikers. Volgens Alain Wong, communitymanager bij Wajam, zal de uitrol van deze functionaliteit in Europa echter niet lang meer op zich laten wachten.
Tekst: Laurens Lammers
Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 21, jaargang 2012
* Dit artikel is geschreven voordat de iPhone 5 of Windows 8 op de markt waren.