Virtualiseer je Linux-partitie
Heb je een dualboot-systeem met Windows en Linux, dan heb je de ‘best of both worlds ’. Maar er zijn momenten dat je de pc niet wilt herstarten om een paar Linux-commando’s uit te voeren. Zou het niet handig zijn als je de Linux-partitie ook virtueel kunt benaderen?
Als je de stappen in deze workshop volgt, hoef je niet langer te herstarten om toegang te krijgen tot je secundaire besturingssysteem. Je kunt de complete partitie als virtuele machine onder Windows draaien. In theorie werkt deze workshop niet alleen met Windows als primaire partitie en Linux als secundaire, maar ook andersom, of met Mac-partities, maar in de praktijk blijken dergelijke mogelijkheden wat weerbarstiger. Mocht je dus een afwijkend scenario willen uitvoeren, weet waar je aan begint.
Omdat de commandoregels in deze workshop sowieso niet zonder risico zijn, raden we je aan eerst een backup te maken van je Windows-partitie. Dat kan natuurlijk nooit kwaad, maar mocht je recentelijk geen backup meer gedraaid hebben, dan is dit een goed moment.
We gaan er vanuit dat Windows op je primaire systeempartitie draait en dat je op je secundaire systeempartitie een Linux-distributie (Ubuntu, FreeBSD) hebt draaien. Heb je dat nog niet, dan vind je op het internet uiteraard genoeg handleidingen over het aanleggen van een dualboot-systeem.
Tevens maken we in deze workshop gebruik van het gratis VirtualBox. Download en installeer deze applicatie onder Windows, je zult ’m in de volgende stap nodig hebben.
Open een commandoprompt met administratorrechten. De snelste manier: typ cmd in de zoekmenu van Windows in, rechtsklik op cmd.exe en klik op Als administrator uitvoeren. Typ nu het volgende commando in:
wmic diskdrive list brief /format:list
-
Zoek in deze lijst de drive waarop je Linux-partitie staat en noteer het nummer (in ons geval is het Disk 0). Ga vervolgens naar de map met VirtualBox (CD "C:\Program Files\Oracle\VirtualBox") en voer het volgende commando in:
VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename "C:\Users\<gebruikersnaam>\Desktop\Ubuntu.vmdk" -rawdisk \\.\PhysicalDrive0
-
Hierbij vul je uiteraard je eigen Windows-gebruikersnaam in, en mocht je Linux-partitie niet op Disk 0 staan, dan wijzig je het laatste PhysicalDrive-argument om naar de juiste disk te wijzen. Als alles goed gaat, geeft VirtualBox je een melding dat de VMDK succesvol aangemaakt is. Mocht je een foutmelding krijgen en je weet zeker dat je geen fouten hebt gemaakt in de opdrachtregel, neem dan een kijkje in de handleiding van VirtualBox.
Herstart je pc en boot naar Linux. In deze workshop gebruiken we Ubuntu als voorbeeld. We gaan nu de GRUB-bootloader van Linux als iso-bestand opslaan. Maak een map op je bureaublad en noem deze ‘iso’. Maak hierin een map ‘boot’ aan en daarin weer een map ‘grub’. Open vervolgens een terminal en geef de volgende opdrachten in, uiteraard met je eigen gebruikersnaam:
cp /usr/lib/grub/i386-pc/* /home/<gebruikersnaam>/Desktop/iso/boot/grub cp /boot/grub/grub.cfg /home/<gebruikersnaam>/Desktop/iso/boot/grub sudo nano /home/<gebruikersnaam>/Desktop/iso/boot/grub/grub.cfg
-
Scroll naar de sectie met “menuentry ‘Windows’ ” en wis alles in deze sectie. Maak nu de iso met
grub-mkrescue -o boot.iso /home/<gebruikersnaam>/Desktop/iso/
-
Als je een foutmelding krijgt dat xorriso niet gevonden is, installeer deze package dan met sudo apt-get install xorriso en voer de laatste opdracht opnieuw uit. Kopieer het uiteindelijke iso-bestand naar je Windows-partitie of een usb-stick.
Reboot naar Windows en start VirtualBox als administrator. Klik op New en geef je virtuele machine een naam. Kies de hoeveelheid ram-geheugen die je de Linux-machine wilt toewijzen. Vervolgens kies je voor Use an existing virtual hard drive en selecteer je het VMDK-bestand dat we in stap 2 hebben aangemaakt. Klik op Create en als het goed is zie je de machine in de zijbalk van VirtualBox opduiken.
Selecteer de virtuele machine en open Settings. Bij Storage selecteer je “Controller: IDE” en klik je op het plusje. Bij Choose Disk selecteer je het iso-bestand dat je in stap 3 hebt aangemaakt. Sluit de instellingen af met OK.
Nu wordt het tijd om te kijken of je Linux-partitie ook daadwerkelijk toegankelijk is als virtuele machine: selecteer de machine en klik op Start. Als het goed is, zie je nu het GRUB bootmenu. Selecteer Linux en als het goed is krijg je jouw eigen loginscherm te zien! Voor extra functionaliteit kan je nu ook nog VirtualBox’s Guest Additions installeren (sudo apt-get install virtualbox-ose-guest-x11).
Zit je in je gevirtualiseerde Linux, probeer dan nóóit je Windows-partitie te benaderen. Mount-, lees- en schrijfopdrachten kunnen zorgen voor onherstelbare datacorruptie of crashes. Experttip: verwijder de Windows-partitie uit je fstab voor maximale veiligheid.