ID.nl logo
Verbeter foto's op je smartphone met Snapseed
© PXimport
Huis

Verbeter foto's op je smartphone met Snapseed

Foto’s die je met een smartphones schiet, kun je meteen delen met vrienden en op sociale media. Daarom is het zo belangrijk dat je foto’s direct kunt bewerken, waar je ook bent en zonder dat je eerst naar huis hoeft om je pc op te starten. Snapseed is daar uitermate geschikt voor.

Tip 01: Snapseed

Om te starten met bewerken, kies je in Snapseed een foto uit en tik je rechtsonderin op het pictogram van het pennetje. Vervolgens vind je onder Tools krachtige gereedschappen om jouw foto tot in de puntjes te bewerken. Bij Filters vind je leuke effecten. Hiermee geef je een foto met een simpele tik of veeg snel en makkelijk een bepaalde uitstraling, zonder dat je aan tientallen schuifjes hoeft te in te stellen. Snapseed is er voor Android en iOS. Je kunt het op zowel een smartphone als een tablet gebruiken: je kunt dus altijd en overal je foto’s bewerken. Lees ook: De beste tips en tools voor fotobewerking.

©PXimport

Tip 02: Helderheid

Het is een goed idee om te beginnen met de bewerkingen die je onder Tools / Afstellen vindt. Je optimaliseert er de belichting en de kleuren, dus daar valt erg veel winst te behalen. Stel dat een foto onderbelicht is (te donker) of juist overbelicht (te licht), dan los je dat hier eenvoudig op. Veeg eerst verticaal over het scherm om Helderheid te kiezen. Veeg daarna horizontaal om de belichting beter in te stellen. Naar links wordt de foto donkerder, naar rechts lichter. Een bewerking selecteren en vervolgens toepassen doe je in Snapseed trouwens altijd door eerst verticaal en daarna horizontaal te vegen.

©PXimport

Tip 03: Spelen met licht

Het kan ook zijn dat alleen een deel van de foto te licht of te donker is. Bij een landschapsfoto is de lucht misschien te fel omdat je richting de zon fotografeert, waardoor je de wolkenstructuur niet goed ziet en het blauw nogal flets is. Of iemand is onherkenbaar omdat hij in de schaduw onder een boom staat. Kies in het eerste geval bij Tools / Afstellen voor Hooglichten om alleen de lichtste delen van de foto iets af te zwakken. In het tweede geval kies je Schaduw om de donkere delen duidelijker te maken. Andersom – lichte delen lichter maken en donkere delen donkerder – kan natuurlijk ook. Dat doe je bijvoorbeeld om het verschil tussen de twee extra te benadrukken, of om storende objecten weg te moffelen door expres een stukje van de foto over- of onder te belichten. Als je alle drie de bewerkingen nodig hebt, begin dan met Helderheid en finetune de foto daarna met Hooglichten en Schaduw.

©PXimport

Speel met licht en schaduw om je foto duidelijker te maken

-

Tip 04: Contrast

Als het licht egaal is, zoals op een bewolkt dag of bij dichte mist, kan een foto er wat mat uitzien. Er is dan erg weinig contrast omdat er noch schaduwen, noch felverlichte gebieden zijn. Met Afstellen / Contrast voeg je dan wat extra pit aan de foto toe, doordat licht en donker daarmee versterkt wordt. Andersom kun je het contrast ook verlagen als er juist een te groot verschil is en de foto te hard oogt. Afstellen / Sfeer is hier een slimme variant op. Deze bewerking probeert licht en donker allebei zo duidelijk mogelijk te krijgen. Het is een handige manier om zowel de lichte als de donkere gebieden van een foto goed doortekend en kleurrijk te maken.

©PXimport

Tip 05: Kleurweergave

Zodra de belichting in orde is, zijn de kleuren aan de beurt. Onder Afstellen maak je met Verzadiging de kleuren feller door naar rechts te vegen. Veeg je naar links, dan zwak je de kleuren juist af, desnoods tot er uiteindelijk een zwart-witfoto overblijft. Met Warmte voeg je een warme of een koele kleurtint toe. Veeg naar links en de foto wordt blauwer gemaakt, zodat hij koeler lijkt. Veeg naar rechts om oranje toe te voegen en de foto dus een warmere tint te geven. Iets blauwer maken werkt bijvoorbeeld goed met sneeuw- en ijsfoto’s: zo wordt de kou benadrukt. Een zonsondergang kun je iets meer oranje maken, voor een warm en vrolijk gevoel. Je kunt met deze bewerking ook een lichte kleurzweem corrigeren.

©PXimport

Tip 06: Histogram

Het onderdeel Afstellen kent een hulpmiddel dat een beetje verborgen zit: het histogram. Linksonder in de foto zie je een klein staafdiagram. Tik erop en je krijgt een grafiek te zien met allemaal pieken – het heeft wel wat weg van een berglandschap. Dit is het histogram en het laat de lichtverdeling in een foto zien. Als je even vergeet dat er kleuren bestaan, kan elk puntje in een digitale foto zwart, wit, of een van de vele tinten grijs zijn. Uiterst links in het histogram staat daarom voor zwart, rechts is volledig wit en ertussenin vind je alle mogelijke grijstinten. Het histogram is een krachtig hulpmiddel. Als je erop let tijdens het aanpassen van de belichting, zie je heel goed wat er ‘onder de motorkap’ gebeurt. Je ziet bijvoorbeeld hoe de donkere of juist de lichte delen van een foto verschuiven. Zo leer je vanzelf hoe je het uiterste uit je foto’s kunt halen.

©PXimport

Het histogram is een krachtig hulpmiddel om je foto’s te verbeteren

-

Tip 07: Witbalans

Onder Tools vind je – momenteel alleen op Android-apparaten – de bewerking Witbalans. Hiermee stel je de kleuren nog nauwkeuriger af, zodat je een foto er heel natuurlijk kunt laten uitzien. Via Temperatuur regel je net als daarnet weer de kleurtemperatuur. Naar links koel je de foto af door hem blauwer te maken, naar rechts warm je hem op en wordt het beeld meer oranje. Waar nodig gebruik je aanvullend Tint om meer richting groen (links) of magenta (rechts) te verschuiven. Met deze twee bewerkingen kun je vrijwel elke kleurzweem weghalen, of je voegt juist een creatieve kleurzweem toe. Daarmee bedenk je jouw eigen filter. Kleurzwemen verhelpen kan ook makkelijker. Als je onderin op AW Automatisch tikt, lost Snapseed het vaak volledig zelf op. Of gebruik Kleurkiezer en plaats het pipet op iets waarvan je zeker weet dat het wit, zwart of grijs hoort te zijn. Dan berekent Snapseed de juiste kleurcorrectie.

©PXimport

Tip 08: Details en scherpte

Gebruik Tools / Details als je een foto er scherper of gedetailleerder wilt laten uitzien. Kies Scherper maken om een foto te verscherpen. De contouren van alles wat je op de foto ziet worden versterkt, zodat het beeld net wat scherper oogt. Gebruik Structuur om iets soortgelijks te doen met de textuur. Doordat dan zelfs de allerkleinste details worden benadrukt, springt alles op de foto ineens van je beeldscherm af. Pas vooral met deze tweede bewerking wel een beetje op. Zorg ervoor dat je hem gedoseerd toepast, om de foto niet te gedetailleerd en daarmee te onnatuurlijk te maken.

©PXimport

Tip 09: Beeldformaat

Kies Tools / Bijsnijden om het beeldformaat van de foto te veranderen. Je kunt hem bijvoorbeeld vierkant maken, of omzetten naar breedbeeld (16:9). Of veeg vanuit een hoek of vanaf de zijkant om de foto bij te snijden. Saaie delen of storende objecten langs de randen kun je zo eenvoudig wegsnijden. Met Tools / Draaien kun je de foto spiegelen en roteren, of een schuine foto netjes rechtop zetten door met je vinger te vegen. Standaard doet Snapseed dit laatste trouwens al meteen zodra je deze optie kiest, maar vaak kun je het zelf nog nét iets beter maken.

©PXimport

Door de allerkleinste details te benadrukken, springt de foto ineens van je beeldscherm af

-

Tip 10: Transformeren

Tools / Transformeren gebruik je om perspectiefcorrecties aan te brengen. Het is een zeer krachtige maar ook beetje lastige bewerking. Dit gereedschap heb je vaak nodig als je gebouwen of iets anders met rechte lijnen of vlakken fotografeert. Momenteel werkt dit verschillend onder iOS en Android. Op een Apple-apparaat zet je met Verticaal perspectief en Horizontaal perspectief alles dan alsnog perfect in het lood, als je er net niet recht voor stond of de camera schuin hebt gehouden. Met Rotatie draai je een foto. Bijzonder is dat Snapseed kale hoeken en randen die hierbij ontstaan automatisch opvult met passend beeldmateriaal. Op een Android-apparaat veeg je opmerkelijk genoeg niet verticaal om de gewenste correctie te kiezen. In plaats daarvan zie je ditmaal allerlei pictogrammen met pijltjes. Die geven aan in welke richtingen je correcties uitvoert zodra je met je vinger sleept. Via de optie Egaliseren onderin geef je aan of kale hoeken en randen automatisch opgevuld mogen worden.

©PXimport

Tip 11: Selectief bewerken

Foto’s mag je ook selectief bewerken. Kies Tools / Penseel en schilder met je vinger over delen van de foto die je wilt aanpassen. De rest blijft ongewijzigd. Je kunt de sterkte instellen en met Gum (de middelste sterkte) haal je penseelstreken weer weg. Zet Masker aan om te zien waar je allemaal hebt geschilderd. Er is keuze uit meerdere penselen, dus je kunt een deel lichter maken, een ander deel donkerder en ergens anders weer de kleuren veranderen. Het penseel Doordrukken en tegenhouden lijkt veel op het aanpassen van de belichting, alleen gaat het hiermee net wat subtieler. Om nauwkeuriger te werken kun je via een knijpbeweging inzoomen op de foto. Want hoe meer je inzoomt, hoe kleiner de penseelpunt lijkt te worden.

©PXimport

Tip 12: Controlepunten

Ook Tools / Selectief is bedoeld om een foto plaatselijk te bewerken. Tik eerst op Toevoegen (het kleurt blauw) en tik daarna ergens in de foto. Daar wordt een zogenaamd controlepunt toegevoegd. Knijp met twee vingers om het gebied groter of kleiner te maken, of sleep met één vinger om het controlepunt te verplaatsen. Veeg daarna verticaal over het scherm om een bewerking te kiezen en horizontaal om de sterkte van het effect te kiezen. Alleen het ingestelde gebied verandert nu. Je mag meerdere van dit soort controlepunten plaatsen, om allerlei plaatselijke bewerkingen aan te brengen.

©PXimport

Schilder met je vinger over delen van de foto die je wilt aanpassen

-

Tip 13: Vlekjes wegwerken

Zit er ergens op je foto een vlekje of een storend object? Ga naar Tools / Egaliseren en tik erop of veeg er met je vinger overheen zodat het rood kleurt. Laat los en het gemarkeerde verdwijnt uit de foto. Snapseed gebruikt beeldmateriaal uit je foto om het plekje onzichtbaar te repareren. Dat lukt zeker niet altijd, vandaar dat je het met Ongedaan maken weer kunt terugdraaien. Soms lukt het na een paar pogingen ineens beter. Vooral vlekken en objecten die los staan, dus die zich in een egaal vlak bevinden en niets anders raken of overlappen, haal je makkelijk weg.

©PXimport

Tip 14: Vignet en tekst

Via Tools / Vignettering leg je ergens de nadruk op. Je hebt het zeker niet altijd nodig, maar soms staat het best leuk. Sleep de blauwe punt naar het hoofdonderwerp en knijp met twee vingers om het gebied groter of kleiner te maken. Vervolgens kun je met Buitenste helderheid en Binnenste helderheid het gebied binnen of buiten de cirkel lichter dan wel donkerder maken. Vaak worden de randen en hoeken van een foto donkerder gemaakt, zodat het hoofdonderwerp er beter uitspringt. Wat waarschijnlijk vaker van pas komt, is Tools / Tekst. Hiermee kun je een leuke tekst aan je foto toevoegen. Er zijn allerlei tekststijlen, je kunt een kleur uitkiezen en de transparantie instellen. Met je vinger sleep je de tekst naar de juiste plek en met een knijpbeweging stel je de lettergrootte in.

©PXimport

Tip 15: Ongedaan maken

Tijdens het aanpassen van een foto kun je de bewerkte versie op elk moment vergelijken met het origineel, door het pictogram rechtsbovenin (een vierkant met een verticale lijn erdoorheen) ingedrukt te houden. Zo zie je meteen of je op de goede weg bent. Elke aanpassing die je in Snapseed doet, kun je later weer veranderen of terugdraaien. Je moet ervoor teruggaan naar het beginscherm waar je rechtsonderin het pictogram met het penseel hebt. Tik dan rechtsbovenin op het witte vierkant met een getal erin (het aantal bewerkingen). Rechtsonderin verschijnen alle bewerkingen dan netjes op een rijtje. Tik er eentje aan en je kunt hem anders instellen of weggooien. Het Penseel-pictogram rechtsonderin gebruik je dus alleen voor nieuwe bewerkingen, niet om bestaande aan te passen. Je kunt ook rechtsbovenin op het pictogram van de drie puntjes tikken, waarna je met Ongedaan maken bewerkingen stap voor stap weer kunt terugdraaien. Met Terugzetten heb je zelfs meteen het origineel terug.

©PXimport

De bewerkte foto kun je vergelijken met het origineel

-

Tip 16: Filters

Bij het onderdeel Filters vind je allerlei filtereffecten om je foto snel een bepaalde uitstraling te geven. Zo kun je met Focuseffect een deel van de foto wazig maken waarmee de aandacht meer naar het hoofdonderwerp gaat, doe je met Korrelige film alsof je nog met analoge filmrolletjes werkt en zet je een foto via Zwart-wit razendsnel om naar een contrastrijke zwart-witprent. Frames valt ook onder de filters; hiermee voeg je leuke kaders toe aan de foto. Gezicht tot slot is er puur op gericht om portretten te verbeteren. Gezichten worden dan ook automatisch herkend. Je mag meerdere van deze filters combineren, waarbij elk volgende filter voortborduurt op de vorige. Voeg daarom zoiets als kaders pas als laatste toe en pas sowieso altijd eerst de bewerkingen onder Tools toe voordat je naar Filters overstapt.

©PXimport

Tip 17: Opslaan

Klaar met aanpassen? Ga terug naar het beginscherm en kies rechtsbovenin voor Opslaan. Bij een Android-apparaat wordt nu een gewijzigde kopie van de foto opgeslagen. Het origineel blijft dus intact. Op een iOS-apparaat krijg je maar liefst drie keuzes te zien. Kies je Opslaan, dan kun je de foto later opnieuw met Snapseed openen en elke aanpassing naar smaak bewerken of weer verwijderen, net zoals beschreven in tip 15. Met Een kopie opslaan heb je dezelfde mogelijkheden, maar dan via een kopie van de foto. Kies je Exporteren, dan krijg je een kopie waarop alle wijzigingen definitief zijn gemaakt. De bewerkingen zijn nu niet meer aanpasbaar. Zo’n foto kun je publiceren, printen, of delen met anderen.

©PXimport

Tip 18: Raw-bestanden

Steeds meer smartphones kunnen raw-bestanden opslaan. In plaats van een kant-en-klare jpg-foto krijg je dan een bestand waarin alle beeldinformatie nagenoeg ongewijzigd is opgeslagen. Wat is het nut hiervan? Een jpg-foto is flink door jouw smartphone bewerkt. Onder andere de belichting en de kleuren zijn aangepast om een mooi plaatje te maken dat je direct kunt gebruiken. De keuzes die hierbij zijn gemaakt, zijn niet meer ongedaan te maken. Vandaar dat een jpg-foto maar beperkt bewerkt kan worden. Ga je te ver, dan holt de beeldkwaliteit achteruit. Met een raw-bestand heb je dat probleem niet. Het is ongewijzigde, ruwe data, waardoor je meer ruimte hebt om zaken als kleur, contrast, scherpte en belichting op smaak te brengen. Je moet wel iets meer moeite doen, omdat een raw-bestand altijd bewerkt moet worden, maar de beloning is een zichtbaar mooiere foto. Snapseed herkent het meteen zodra je een raw-bestand opent en laat dan automatisch een nieuwe serie bewerkingen zien, genaamd Ontwikkelingstools / Ontwikkelen.

©PXimport

Een foto kun je opnieuw openen om aanpassingen te bewerken

-

Tip 19: Ontwikkelen

Via verticaal vegen kies je bij Ontwikkelen voor belichting, hooglichten, schaduwen, contrast, structuur, verzadiging, temperatuur, of tint. Verder vind je onderin de optie Witbalans om een witbalansvoorkeur te selecteren, net zoals je dat op een gewone camera doet. Is een foto gemaakt bij lamplicht te oranje? Kies Tungsten en de kleurzweem is weg. Heb je op een sombere dag gefotografeerd en is de foto een beetje blauwig? Kies Bewolkt en je hebt aangenamere kleuren. Zodra je de raw-bewerkingen hebt gedaan, mag je ook de ‘gewone’ bewerkingen en filters gebruiken. Alles wat wij in dit artikel besproken hebben dus. Houd er wel rekening mee dat je met de raw-gereedschappen veel meer kunt herstellen dan met de ‘gewone’ gereedschappen. Gebruik daarom bijvoorbeeld liever Hooglichten en Schaduw bij Ontwikkelen, dan de gewone versie die je bij Afstellen vindt.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Vakantievoorpret? Vermijd deze 8 inpakblunders
© Krakenimages.com - stock.adobe.com
Mobiliteit

Vakantievoorpret? Vermijd deze 8 inpakblunders

Vakantievoorpret is heerlijk, maar inpakken is vaak een ander verhaal. Te veel, te weinig, iets vergeten of juist drie keer hetzelfde mee: het overkomt iedereen weleens. Een goede voorbereiding scheelt stress én overgewicht op het vliegveld. In dit artikel lees je welke fouten veel mensen maken bij het inpakken van hun vakantiekoffer – fouten die jij nu natuurlijk nooit meer maakt!

De 8 meest gemaakte inpakfouten

❌ 1: Geen checklist gebruiken ❌ 2: Te veel meenemen ‘voor de zekerheid’ ❌ 3: Vloeistoffen niet apart verpakken ❌ 4: Schoenen los tussen je kleding stoppen ❌ 5: Geen ruimte overlaten voor souvenirs of aankopen ❌ 6: Kleding niet slim oprollen of verdelen ❌ 7: Geen rekening houden met handbagageregels ❌ 8: Zware spullen bovenop leggen

Lees ook: Valt de vakantie tegen? Dit is wat je kunt doen (ook achteraf!)

Of je nu met het vliegtuig of met de auto op vakantie gaat: hoe beter je koffer is ingedeeld, hoe makkelijker je alles terugvindt. Je kleding blijft netter, je hoeft minder te graaien én je houdt ruimte over voor souvenirs en andere aankopen die je mee terug naar huis wilt nemen.

Fout 1: Geen checklist gebruiken

Zonder checklist ga je af op je geheugen, en dat blijkt zelden waterdicht. In de haast of vermoeidheid vergeet je al snel iets essentieels: je oplader, een zonnebril, medicijnen of ondergoed. Een lijst geeft overzicht en rust. Je kunt er al een week van tevoren aan beginnen, zodat je tijd hebt om nog iets te kopen of te wassen. Denk in categorieën: kleding, toiletspullen, apparatuur, documenten. Ook handig: check op de dag van vertrek de lijst nog eens terwijl je je tas dichtdoet. Gebruik papier of een checklist-app, zolang je maar iets hebt om letterlijk af te vinken. Het kost je 10 minuten, maar voorkomt veel ergernis op reis.

Tip: op internet kun je op allerlei plekken inpak-checklists downloaden, bijvoorbeeld vanaf de site van de ANWB. Je geeft aan op wat voor soort vakantie je gaat (bijvoorbeeld autovakantie, vliegvakantie of kamperen) en krijgt dan een bijpassende checklist die je kunt downloaden als PDF. Je kunt die lijsten ook prima gebruiken als inspiratiebron, want ze zijn erg uitgebreid (zie Fout 2). Waarschijnlijk heb je een aantal dingen die erop staan niet echt nodig!

Fout 2: Te veel meenemen 'voor de zekerheid'

Iedereen kent het: je stopt nog snel extra kleding of schoenen in je koffer, voor het geval dat. Maar in de praktijk draag je vaak de helft niet. Die dikke trui (voor als het 's avonds afkoelt … spoiler alert: het koelt meestal minder af dan je dacht), dat derde jurkje voor 'misschien een chic diner'… het komt de hele vakantie je koffer niet uit. Kies liever voor kleding die je kunt combineren: een broek die bij meerdere tops past, een jurk die zowel overdag als 's avonds kan. Houd rekening met het klimaat, je geplande activiteiten en wasmogelijkheden op locatie. Als je toch iets mist, kun je het vaak ook ter plekke kopen.

©Mike Watson Images Limited

Fout 3: Vloeistoffen niet apart verpakken

Shampooflesjes, zonnebrand of vloeibare make-up die los tussen je spullen zitten, vormen een risico. Door drukverschillen tijdens de vlucht of simpelweg een loszittend dopje, kan de inhoud gaan lekken. Resultaat: vlekken in je kleding, beschadigde souvenirs of andere schade. Stop vloeistoffen daarom altijd in een aparte toilettas of een afsluitbaar plastic zakje. Reisflesjes met kliksluiting zijn compacter en beter af te sluiten. Zet doppen stevig vast en gebruik een extra stukje plakband als je twijfelt of ze echt goed dicht zitten.

Fout 4: Schoenen los tussen je kleding stoppen

Schoenen zijn stug, onhandig van vorm en vaak ook vies. Als je ze los tussen je kleding stopt, kunnen ze vlekken veroorzaken of je nette kleding kreuken. Beter: stop ze in een plastic zak of speciale schoenenzak en plaats ze onderin je koffer, bij de wieltjes. Zo vormen ze een stabiele basis en blijven andere spullen beschermd. Vul de schoenen met sokken, ondergoed of kleine accessoires: dat bespaart ruimte en houdt de schoenen in vorm. Neem maximaal twee paar mee (naast het paar dat je aan hebt): één comfortabel en één geschikt voor het weer of een nette gelegenheid.

Fout 5: Geen ruimte overlaten voor souvenirs of aankopen

Op vakantie koop je vaak meer dan je van plan was: kleding, lekkernijen, lokale producten of cadeautjes. Als je je koffer op de heenweg al helemaal volstouwt, past dat er niet meer bij. Gevolg: stress bij het inpakken en overbagage (ja, dat is een woord). Vooral als je gaat vliegen moet je flink bijbetalen voor elke extra kilo gewicht die niet binnen de normaal geboekte ruimbagage valt. Laat daarom bewust ruimte over in je koffer. Je hebt speciale kofferorganizers, packing cubes genoemd. Dat zijn rechthoekige zakjes van stof met ritsen die je in je koffer gebruikt om verschillende soorten kleding gescheiden en compact op te bergen - bijvoorbeeld één cube voor ondergoed, één voor shirts en één voor broeken. Zorg er op de heenweg voor dat je er eentje leeg laat, voor de terugreis. En: moet echt álles mee terug naar huis? Een fles shampoo waar nog maar een bodempje in zit, die teenslippers die na al dat flaneren echt helemaal versleten zijn: sommige dingen kun je eigenlijk het beste weggooien op je vakantieadres.

Reis je met de auto? Zorg dan dat je een of twee stevige extra tassen bij je hebt. Je hoeft dan niet je koffer propvol te doen, maar kunt toch alles wat je wilt mee terug naar huis nemen. Ook handig, vooral als je etenswaren meeneemt: een elektrische koelbox die op de sigarettenaansteker kan.

©nito

Fout 6: Kleding niet slim oprollen of verdelen

Veel mensen vouwen hun kleding zoals thuis in de kast: netjes opgestapeld. Maar in een koffer werkt dat onhandig. Vouwen leidt sneller tot kreukels, en opgestapelde kleding maakt het zoeken lastig. Door kleding op te rollen blijft het gladder én neemt het minder ruimte in. Je ziet bovendien in één oogopslag wat je bij je hebt. Wil je het nog georganiseerder aanpakken? Gebruik packing cubes of ziplockzakken om kleding per soort, dag of activiteit in te delen. Zo pak je snel uit en houd je je koffer overzichtelijk.

Fout 7: Geen rekening houden met handbagageregels

Reis je alleen met handbagage, dan gelden er strikte regels. Niet alleen qua afmetingen en gewicht, maar ook voor wat je wel of niet mag meenemen. Zo mogen vloeistoffen alleen in verpakkingen van maximaal 100 ml, en moeten ze samen in één hersluitbaar doorzichtig zakje van maximaal 1 liter passen. Elektronica moet apart getoond worden bij de beveiliging. Controleer daarom vóór vertrek de regels van je luchtvaartmaatschappij, want die verschillen per maatschappij. Een klein verschil in formaat of gewicht kan er al voor zorgen dat je moet bijbetalen of dat je toch op ruimbagage aangewezen bent.

Fout 8: Zware spullen bovenop leggen

Zware items horen onderin je koffer, bij de wielen. Als je ze bovenop legt – denk aan boeken, toilettassen of elektronische apparaten – ligt het gewicht op je kleding. Dat veroorzaakt vouwen en kreukels, en maakt je koffer ook instabiel tijdens het rollen. Leg zwaardere spullen dus eerst in de koffer, plat en dicht bij de wieltjes. Daarbovenop leg je de lichtere kleding. Zo blijft je bagage beter in balans en komt alles netter aan. Reis je met handbagage? Dan geldt dit nog meer, omdat je tas vaak rechtop in het bagagevak staat.


📸 Handzame camera's voor je vakantiefoto's


▼ Volgende artikel
Geef je videogesprek een make-over in WhatsApp
© bongkarn
Huis

Geef je videogesprek een make-over in WhatsApp

WhatsApp heeft een functie gekregen waarbij je, net zoals bij Snapchat en Instagram, achtergronden en filters op je videogesprekken toepast. Handig als je wilt verbergen dat je interieur wat rommelig is, maar de meeste van deze effecten zijn gewoon bedoeld om videoconversaties leuker te maken.

In dit artikel laten we zien hoe je videogesprekken in WhatsApp leuker maakt:

  • Gebruik het toverstafje tijdens een videogesprek om toegang te krijgen tot effecten, filters en achtergronden
  • Pas filters en achtergronden toe om je omgeving te verbergen
  • Breng jezelf bij weinig licht goed in beeld

Lees ook: Van vinkjes tot vervaldatum: WhatsApp-hacks voor dagelijks gebruik

Stap 1: Toverstafje

Zorg eerst dat de WhatsApp-app op je iPhone of Android-toestel up-to-date is, want deze functie maakt deel uit van een recente update. Het maakt niet uit of het een een-op-een chat is of een groepsgesprek. Start een videobelgesprek of open in een chat de in-app-camera van WhatsApp die je gebruikt om een foto of video te maken. Zodra het gesprek begint, zie je op het scherm een toverstafje. Als je daar op tikt, heb je de keuze tussen de opties Effecten, Filters en Achtergronden.

Gebruik het toverstafje om naar de filters, effecten en achtergronden te gaan.

Stap 2: Filters en effecten

Standaard kom je eerst bij de filters. Hier krijg je een carrousel met filters waar je doorheen kunt vegen. De opties zijn: warm, cool, zwart-wit, lichtlekken, dromerig, prismalicht, fisheye, vintage tv, matglas en duotoon, en Happy 2025.

Zodra je op zo’n filter tikt, wordt die toegepast en ziet iedereen die deelneemt aan het gesprek je nieuwe look in realtime. Op dezelfde manier voeg je effecten toe. Je kunt de filters en effecten toepassen op de selfiecamera en op de achterste camera. Bovendien is het mogelijk om effecten, filters en achtergronden te combineren. Om alles te resetten, tik je op het minnetje.

Het is mogelijk om filters en achtergronden over elkaar te gebruiken.

Stap 3: Achtergronden

Op dezelfde manier voeg je een achtergrond toe, waardoor de anderen de ruimte waarin je zit niet kunnen zien. Gebruik bijvoorbeeld een achtergrond van een kantoor, een café, of een stijlvolle woonkamer. Het is ook mogelijk om de huidige achtergrond te vervagen, en er is een set abstracte en figuratieve achtergronden. Deze virtuele achtergronden werken het best in een goed verlichte omgeving. Wanneer de kamer te donker is, zal de app moeite hebben om het onderscheid te maken tussen jou en de achtergrond.

Daarnaast heeft WhatsApp nog een tool, Low Light, die je herkent aan het pictogram van een lampje. Die is bedoeld voor als je je in een donkere omgeving bevindt. Tot slot is er een knop Retoucheringsmodus, die je uiterlijk iets zachter maakt, waardoor rimpels en wallen minder zichtbaar worden.

We hebben een nieuwe Office-achtergrond geplaatst.

Watch on YouTube