ID.nl logo
Van hot naar her: Met GoodSync back-up je je data naar meerdere locaties
© Murrstock - stock.adobe.com
Huis

Van hot naar her: Met GoodSync back-up je je data naar meerdere locaties

Dat het verstandig is om altijd een recente back-up van je bestanden te hebben, hoeven we je niet te vertellen. Er bestaan meerdere manieren om je bestanden veilig te stellen, zoals via de cloud, op je lokale schijf of op een NAS. Of juist op een combinatie van locaties, voor optimale flexibiliteit. En juist daarvoor komt GoodSync goed van pas.

In dit artikel laten we zien hoe je met GoodSync je back-upstrategie kunt opzetten:

  • Een taak aanmaken
  • Kiezen tussen een reservekopie maken of synchroniseren
  • Taken groeperen zodat je meerdere acties in één keer kunt uitvoeren
  • Het back-uppen automatiseren zodat je er zelf nooit meer aan hoeft te denken

Een alternatief is Perfect Backup. In dit artikel lees je er alles over: Gratis back-uppen met Perfect Backup

Een goede back-up voldoet aan een aantal simpele richtlijnen. Allereerst is de back-up alleen wat waard als deze recent is. In geval van nood heb je weinig aan een reservekopie met verouderde data. Bovendien is het verstandig om de gegevens op meerdere (externe) locaties op te slaan. In geval van een vastgelopen harde schijf heb je niets aan een map ‘Back-up’, die je op dezelfde schijf lokaal had opgeslagen. In geval van brand of diefstal is een lokale back-up eveneens niet praktisch. Ook moet een back-up eenvoudig te maken zijn; alleen dan houd je het consequent back-uppen vol.

Met GoodSync kun je je back-upstrategie vervolmaken. Dit programma ondersteunt een groot aantal back-uplocaties en helpt je met slimme automatiseringstaken. Zo kun je bijvoorbeeld een cloudmap (zoals Dropbox of OneDrive) automatisch synchroniseren met een lokale NAS of usb-stick. Verschillende combinaties zijn mogelijk.

Aan de slag

Je vindt de nieuwste versie van GoodSync op www.goodsync.com. Je kunt gratis met het programma aan de slag als je klikt op Get GoodSync Free. De software is beschikbaar voor Windows, macOS, Android en iOS. GoodSync biedt ook een set ‘geavanceerde functies’, waarvoor kosten in rekening worden gebracht. De eerste dertig dagen is het gebruik gratis en dat is voldoende om te kunnen beoordelen of die extra functies hun geld waard zijn.

Eenmaal geïnstalleerd, merk je dat het programmavenster bestaat uit een aantal blokken. Bovenin vind je de werkbalk. Via deze balk maak je onder meer back-up- en synchronisatietaken aan (door GoodSync ‘jobs’ genoemd). Ook kun je hier meerdere taken groeperen, zodat je ze in één keer kunt uitvoeren.

Het hoofdvenster eronder toont aan de linkerzijde een overzicht van alle taken. Aan de rechterzijde vind je de details van de geselecteerde taak.

GoodSync is een krachtig programma waarmee je je gegevens veiligstelt. 

Een taak maken

Tijd om een eerste taak te maken en de functies van het programma te ontdekken. Verander eerst de taal in Nederlands. Kies Tools / Settings. Kies voor Nederlands bij de algemene instellingen, klik op Save en start GoodSync opnieuw. Klik hierna op Nieuwe taak (linksboven in het venster). Een nieuw venster verschijnt. Geef in het bovenste vak een naam op voor de taak, bijvoorbeeld Back-up thuiscomputer. Vervolgens geef je aan om welk soort actie het gaat. Je kiest hierbij tussen Reservekopie en Synchroniseer.

Wil je bestanden van een locatie naar een andere locatie kopiëren (dus als éénrichtingsverkeer), dan kies je Reservekopie. Wil je twee mappen met elkaar synchroniseren en alle wijzigingen (zowel in de ene map als de andere map) in alle mappen doorvoeren, dan kies je Synchroniseer. Klik vervolgens op OK.

Je keert terug naar het hoofdvenster. GoodSync vraagt je nu om de mappen te selecteren. Heb je gekozen voor Reservekopie, dan wijs je de linkermap aan als bronmap. Klik op de linkerknop Klik hier om een map te selecteren. Er verschijnt nu een overzicht van de beschikbare bronnen.

Wil je een reservekopie of een synchronisatie instellen?

Soorten mappen

GoodSync onderscheidt zich vooral door de grote hoeveelheid ondersteunde mappen. Zodra je op de knop klikt om de eerste map aan te wijzen, kun je kiezen uit verschillende locaties. Wil je van een lokale map een back-up maken? Klap dan My Computer uit, klik op Local en blader naar de gewenste map.

Minstens even interessant is de mogelijkheid om een cloudmap veilig te stellen. De lijst bevat clouddiensten als OneDrive, Google Drive en Google Fotos. Maak je bijvoorbeeld gebruik van OneDrive voor de opslag van bestanden van verschillende apparaten, dan kun je van deze map automatisch een lokale back-up maken naar een van je computers, maar ook direct naar een NAS. In dat laatste geval is het niet nodig om de bestanden vanuit de cloud eerst naar een computer te kopiëren, maar kan GoodSync het kopiëren direct uitvoeren richting de NAS. Je leest hier meer over in de paragraaf ‘Ondersteuning voor NAS’.

Heb je de linkermap geselecteerd? Bepaal dan waar de bestanden terecht moeten komen: in het rechtervenster geef je de doelmap op (wanneer je hebt gekozen voor de modus Reservekopie). Of geef in het rechtervenster de tweede map op, die je wilt synchroniseren met de eerste map (wanneer je hebt gekozen voor de modus Synchroniseer). Bedenk je je op een later moment en wil je geen reservekopie maken, maar juist twee mappen continu met elkaar gesynchroniseerd houden? Klik dan in het venster met de linker- en rechtermap op de knop met de pijl bovenin, waarna het venster Selecteer taakrichting verschijnt. Kies voor Synchroniseer. Ben je tevreden met de instellingen? Klik op de knop Pas toe om de taak aan te maken.

GoodSync ondersteunt een flinke hoeveelheid mapsoorten.

Taken groeperen

Alle taken worden getoond in het hoofdvenster, aan de linkerzijde. Heb je taken die bij elkaar horen, dan kun je deze groeperen. Klik hiervoor op de knop Nieuwe groep. Geef de groep een naam en sleep de losse taken naar deze groep. Je gebruikt een groep om in één keer alle onderliggende taken uit te voeren of deze in te plannen (waarover je verderop meer leest. Om een groep in één keer uit te voeren, klik je hierop met rechts en kies je voor Synchroniseer (of Analyseer en synchroniseer).

Over de rechtermuisknop gesproken; deze biedt in GoodSync een aantal krachtige functies. Klik met rechts op een taak om het menu open te klappen. Via dit menu kun je een taak uitvoeren, onderbreken en zelfs wissen. Bovendien kun je via dit menu het logboek opvragen, waarin je ziet welke taken recent zijn afgerond. Via hetzelfde menu kun je de naam van bestaande taken veranderen.

Handig: groepjes maken.

Echt álles mee!

Een back-up is alleen bruikbaar als deze écht compleet is. GoodSync neemt verborgen bestanden en systeembestanden wellicht niet mee tijdens kopieeracties, dus daar brengen we verandering in.

Kies Hulpmiddelen / Programma-opties. Open de sectie Filters. Verwijder het vinkje bij Sluit verborgen bestanden en mappen uit en bij Sluit systeembestanden en -mappen uit. In dit venster kun je ook aangeven als tijdelijke bestanden en mappen mee moeten door het vinkje bij Sluit tijdelijke bestanden en mappen uit te verwijderen. Wil je ook dat lege mappen worden gekopieerd, dan haal je het vinkje weg bij Sluit lege mappen uit.

Hoe volledig moet de back-up zijn? 

Analyseren

Prettig aan GoodSync is de mogelijkheid om elke taak te analyseren. Hierbij zie je exact wat er gebeurt als je de taak daadwerkelijk zou uitvoeren. Je vindt de knop Analyseer boven in het venster. In het hoofdvenster zie je de uitkomst, bijvoorbeeld welke bestanden worden verwijderd of gekopieerd en welke mapwijzigingen plaatsvinden.

Ook geeft GoodSync aan of er eventuele conflicten optreden. Bijvoorbeeld als je een synchronisatietaak hebt aangemaakt, maar een specifiek bestand zowel in de linker- als rechtermap is aangepast. Of wanneer een bestandsnaam ongeldige tekens bevat en de back-up niet kan worden uitgevoerd. Ben je niet tevreden, dan kun je de taak na de analyse nog zonder kleerscheuren aanpassen voordat deze echt wordt uitgevoerd. Ben je wel tevreden met de actie, dan klik je op Synchroniseer om de taak te starten.

Gebruik de analysefunctie om op voorhand te bekijken waar eventuele wijzigingen toe leiden.

Geen omkijken naar

We gaan nu zorgen dat de back-ups automatisch worden gemaakt, zodat je deze niet vergeet. In het hoofdvenster van GoodSync klik je op de knop Zelfstandig. Je vindt de knop rechtsboven in het venster. Hier bepaal je op welke momenten en bij welke situaties automatisch een back-up moet worden gemaakt. Wil je dat er bij elke aanpassing direct een back-up of synchronisatie plaatsvindt? Activeer dan de optie Bij bestandswijziging en geef aan na hoeveel seconden de actie moet worden uitgevoerd. Neem hiervoor ruim de tijd, bijvoorbeeld 45 seconden. Zo weet je zeker dat de back-up niet start terwijl je nog met de bestanden bezig bent.

Maak je gebruik van netwerkmappen en wil je dat er automatisch een controle plaatsvindt zodra de mappen verbonden zijn, dan kies je voor Bij verbinding mappen. Die optie komt bijvoorbeeld van pas als je automatisch een map op je laptop wilt veiligstellen op een netwerkschijf in je thuisnetwerk, zodra je laptop verbinding met het draadloze netwerk maakt. Bovendien kun je GoodSync automatisch activeren zodra je je bij Windows afmeldt (kies Bij uitloggen).

Werk je liever niet met triggers, maar met vaste momenten waarop de back-up moet worden gemaakt? Dan kun je via de optie Periodiek (met timer) bijvoorbeeld instellen dat er elke twee uur een back-up moet worden gemaakt. Geef de gewenste tijd op in het vak ernaast. Om gebruik te maken van vaste tijden, kies je Gepland en klik je op Configureer om de tijdstippen vast te leggen. Dat kan in GoodSync relatief uitgebreid. Zo kun je een tijdstip opgeven, maar ook een dag van de week (bijvoorbeeld maandag) of dag van de maand (bijvoorbeeld telkens op de 25e). In het detailvenster lees je hoe je het schema correct instelt. Klik op Test om te controleren of je het schema correct hebt ingevuld.

Geen omkijken meer naar je back-ups.

Onzichtbaar GoodSync kan het werk ook doen zonder dat het venster zichtbaar is. In de geminimaliseerde modus merk je niets van de back-upacties op de achtergrond en kun je gewoon doorwerken. In het instellingenvenster kies je bij de sectie Zelfstandig voor de optie Voer uit zonder gebruikersinterface (onbemand).

Als een pro

Heb je de smaak inmiddels te pakken? Dan gaan we GoodSync nog verder naar onze hand zetten. Je vindt de belangrijkste opties via Hulpmiddelen / Programma-opties.

Zorg ervoor dat GoodSync automatisch op de achtergrond wordt geladen bij het starten van Windows en zet een vinkje bij Start GoodSync als Windows opgestart wordt. Klik hierna op de sectie Zelfstandig en bepaal hoeveel taken tegelijkertijd mogen worden uitgevoerd. Standaard voert GoodSync één taak per keer uit, maar je kunt meerdere taken parallel laten uitvoeren. Je geeft dit op bij Maximum aantal zelfstandige parallel uit te voeren taken. Met de optie Verberg zelfstandig minivenster bij geen actieve taken zorg je ervoor dat GoodSync zich gedeisd houdt als er geen activiteiten zijn.

Voor meerdere computers

Heb je meerdere computers en wil je dezelfde back-uptaken ook op je andere apparaten uitvoeren? Je hoeft dan niet op elke computer opnieuw dezelfde taak te maken, maar kunt gewoon je takenlijst exporteren en importeren op de andere computers. Kies voor Hulpmiddelen / Exporteer alle taken.

In plaats hiervan kun je ook specifieke taken exporteren, zodat je nog meer controle hebt. Kies in dat geval voor Hulpmiddelen / Exporteer geselecteerde taken. Geef het exportbestand een naam en bewaar het bestand vervolgens op een centrale locatie, zodat je er ook via de andere computers toegang toe hebt.

Tijd om naar die andere computers te gaan: installeer GoodSync op de apparaten in kwestie en kies voor Hulpmiddelen / Importeer takenlijst. Wijs het bestand aan. Je kunt ook een bestaande taak als uitgangspunt nemen en deze aanpassen voor andere taken. Dat bespaart je in de praktijk het volledig opnieuw opbouwen van een nieuwe taak. In het venster van GoodSync klik je met de rechtermuisknop op een taak. Kies voor Dupliceer en geef een geschikte naam op. Vervolgens kun je dit bestand verder aanpassen en hiervan een nieuwe taak maken.

Door takenlijsten te exporteren kun je ze ook op andere apparaten gebruiken.

Ondersteuning voor NAS

Een aparte vermelding verdient de uitgebreide NAS-ondersteuning van GoodSync. Met GoodSync Server kun je de GoodSync-app direct installeren op je NAS en back-uptaken laten uitvoeren zonder tussenkomst van je computer. Er worden meerdere NAS-fabrikanten ondersteund, waaronder Western Digital, Synology en QNAP.

Op de downloadpagina vind je de juiste instelinstructies; deze verschillen per fabrikant.

De NAS-ondersteuning maakt interessante scenario’s mogelijk: zo kun je een cloudmap (bijvoorbeeld OneDrive) automatisch laten kopiëren naar je NAS-map, zonder dat de actie via de computer hoeft te lopen. Dat is vooral handig bij omvangrijke mappen en bij bestanden die je bij de cloudopslag hebt ingesteld als ‘cloud-only’, zodat je van het bestand geen lokale kopie op de lokale computer hoeft te bewaren.

Je kunt GoodSync ook als app op een NAS installeren.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook
© Andreas Prott
Huis

Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook

Moet je regelmatig e-mail verzenden naar meerdere contacten, dan win je veel tijd door in Outlook met contactgroepen te werken. Hierdoor hoef je niet telkens de namen van de afzonderlijke ontvangers typen. Bovendien loop je op die manier nooit het risico dat je iemand per ongeluk vergeet.

In drie stappen laten we zien hoe je eenvoudig e-mailgroepen aanmaakt in Outlook:

  • Voeg de contacten toe aan je adresboek
  • Stel een e-mailgroep samen en voeg leden toe
  • Verstuur de mail aan de groep

Handig om te weten: Contactenchaos? Zo breng je je adresboek weer op orde

Toevoegen aan contactpersonen

Met een e-mailgroep kun je bijvoorbeeld de volledige leesclub, de collega’s van de afdeling, of een vriendengroep bundelen. Zo’n mailgroep is ook superhandig voor wie regelmatig een nieuwsbrief verstuurt.

Zorg eerst dat de mensen die deel zullen uitmaken van de e-mailgroep in de lijst Contactpersonen van je mailprogramma staan. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een e-mail te openen waarin het e-mailadres van deze persoon staat. Klik met de rechtermuisknop op dit e-mailadres. Hierdoor opent de fiche van deze persoon. Onder de naam van deze persoon klik je op de drie puntjes en dan selecteer je Toevoegen aan contactpersonen.

Voeg het e-mailadres toe aan de lijst met contactpersonen.

Groep samenstellen

Daarna kun je een groep maken. Klik op het pictogram Groepen in de linkerkolom van Outlook. Linksboven zie je de knop Nieuwe e-mail, maar als je op het pijltje daarnaast klikt, kun je Nieuwe groep selecteren. In de pop-up geef je deze groep een duidelijke naam. Bij Beschrijving vul je het doel van de groep in. De groepsleden zullen een e-mail ontvangen waarin dit aan hen wordt meegedeeld. Daarna klik je op de blauwe knop Maken. In de volgende stap kun je de leden van de groep toevoegen. Aan de linkerkant bij Groepen verschijnen alle groepen die je op die manier hebt aangemaakt. Om extra leden toe te voegen selecteer je eerst de groep en daarna klik je op Leden toevoegen. Dat kan door het e-mailadres in te typen.

Je kunt eindeloos veel leden aan een groep toevoegen.

E-mail sturen naar de groep

Om vanuit naar een groep in één keer een e-mail te versturen naar alle leden, selecteer je de betreffende groep aan de linkerkant en klik je rechtsboven op de knop E-mail verzenden. In het Aan-vak zal automatisch de naam van de groep verschijnen. Je kunt de muisaanwijzer boven de groepsnaam houden en even wachten; dan verschijnen de beschrijving van de groep en de namen van de leden.

Een groep verwijder je door met rechts op de naam van de mailgroep te klikken en te kiezen voor Verwijderen. Links in het menu onder Verwijderd staan alle verwijderde items. Hier kun je later de mailgroep nog uit terughalen.

Hou de muisaanwijzer boven de groepsnaam, dan verschijnen de details.

▼ Volgende artikel
Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp
© Samsung Electronics
Huis

Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp

Samsung Electronics heeft een nieuwe wasmachine en droger uitgebracht, de Bespoke AI Laundry met AI Home. Deze apparaten zijn voorzien van 7-inch displays en Bespoke-design.

De nieuwe Bespoke AI Laundry-producten zijn uitgerust met AI Home-displays, wat past binnen de 'Screens Everywhere'-visie die Samsung eerder dit jaar op CES presenteerde. Deze displays bieden niet alleen een intuïtieve bediening, maar houden ook essentiële informatie bij zoals wasprogramma's en resterende wasmiddelniveaus. De apparaten kunnen gebruikersgewoonten onthouden en houden rekening met seizoensgebonden behoeften, waardoor ze passende programma's kunnen voorstellen. De AI Home functioneert tevens als centrale hub voor het bedienen van aangesloten apparaten, terwijl gebruikers tegelijkertijd online content kunnen bekijken.

De Bespoke AI-set bestaat uit een wasmachine en droger die gebruik maken van AI-algoritmes en sensoren voor optimale werking en energiezuinigheid. De functies AI Wash en AI Dry zijn verbeterd naar AI Wash+ en AI Dry+, met verbeterde textieldetectie voor efficiënter wassen en drogen van verschillende soorten textiel. 

Samsung brengt ook een was-droogcombinatiemodel met hoge capaciteit uit, bedoeld voor gebruikers die een compact, alles-in-één apparaat zoeken. Deze combineert functies zoals AI Home, AI Wash+ en AI Ecobubble, en droogt kleding via condensatie.

9 Kilo-variant

In Europa komt een wasmachine en droger met 9kg capaciteit beschikbaar. De wasmachine is energiezuinig ontworpen en verbruikt tot 55% minder energie dan de minimale vereisten voor een klasse A-classificatie. Het apparaat ondersteunt een grondige reiniging door optimalisatie van water- en wasmiddelgebruik met AI Wash, terwijl AI Ecobubble zorgt voor betere vuilverwijdering. Met QuickDrive kan de wastijd tot 50% verkort worden zonder verlies van wasprestaties.

De bijpassende droger werkt met AI Dry+, dat vier soorten textiel kan detecteren (normaal, denim, handdoek en synthetisch) voor nauwkeuriger drogen. Dit verlaagt het energieverbruik tot 10% en verkort de droogtijd tot 15%. De QuickDrive-functie kan de droogtijd zelfs tot 35% verminderen door automatische aanpassingen van de invertercompressor.

Samsung heeft nog geen adviesprijzen genoemd voor de nieuwe producten.

Bekijk andere Samsung-wasmachines op Kieskeurig.nl: