Gratis back-uppen met Perfect Backup
Met een naam als Perfect Backup legt het Canadese bedrijf de lat voor zichzelf erg hoog. Perfect is veel gezegd, maar als betrouwbare freeware om back-ups te maken, is dit wel een aanrader. Windows heeft eigen tools om reservekopieën te maken, maar die werken lang niet zo intuïtief als deze oplossing.
In dit artikel kijken we naar het gratis back-upprogramma Perfect Backup. Daarin komen onder meer de volgende punten aan bod:
- Zippen en versleutelen
- Gepland back-uppen
- Persoonlijke gegevens herstellen
Ook lezen: Bestandsgeschiedenis activeren op Windows werkt zo
Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan kun je bijna zeker zijn dat het niet waar is. Perfect Backup is de uitzondering op deze regel. Het Windows-programma is gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik, het is bijzonder gebruiksvriendelijk, er zijn geen beperkingen, je wordt niet gestoord door reclame en de gratis versie is geen opstapje naar de premium-editie. Het is een prima programma om een reservekopie op te slaan van je documenten, foto’s en muziek naar een externe schijf, een netwerkschijf of een cloudopslagdienst. Het enige wat dit programma niet doet, is een image van de harde schijf maken waarmee je later in één keer het systeem en alle bestanden kunt herstellen.
Bron en doel kiezen
Je downloadt het programma van www.perfect-backup.com. Na de installatie legt het programma je drie opties voor. Wat wil je doen? De wizard gebruiken om een nieuwe back-up-taak te maken? Je gegevens herstellen van een eerder gemaakte reservekopie? Of de online gebruikersgids openen? In de eerste optie geef je de taak een naam. Daarna selecteer je de mappen en/of bestanden die je wilt back-uppen. En vervolgens kies je de locatie waar je de reservekopie wilt opslaan. Daar beschik je over vier mogelijkheden: op een lokale of externe schijf, op het netwerk, op een ftp-server, of in de cloud. Ga je voor cloudopslag, dan heb je de keuze tussen Dropbox, Google Drive, OneDrive of Box.
Vier methoden
In de volgende stap van de wizard kies je het type back-up. Stel dat je het programma instelt om iedere dag een back-up uit te voeren, te beginnen bij zondag. Het type volledige back-up zal dan iedere dag een kopie maken van alle mappen en bestanden die je hebt geselecteerd. Ga je voor incrementele back-up, dan maakt het programma op zondag een volledige back-up, maar de dagen daarna zal het alleen een kopie maken van de bestanden die gewijzigd of nieuw zijn sinds de vorige dag. Een differentiële back-up vergelijkt iedere dag de gegevens met de laatste volledige back-up. Dat betekent dat hij op dinsdag, woensdag en ga maar door, de gegevens kopieert die in vergelijking met zondag nieuw of gewijzigd zijn. Zowel differentiële als incrementele back-ups zijn ‘slimme’ back-upmethoden die tijd en schijfruimte besparen door alleen een back-up te maken van de gewijzigde bestanden. Tenslotte is er de optie spiegel (Mirror). Deze zorgt in ons voorbeeld dat op maandag, dinsdag enzovoort de nieuwe en gewijzigde bestanden steeds worden gekopieerd, maar deze methode verwijdert ook de mappen en bestanden die ondertussen niet meer op de back-up-bron voorkomen. Dit type neemt het minste opslagruimte in beslag, maar er zijn geen herstelpunten. Je kunt alleen de laatste back-up terugzetten.
Extra mogelijkheden Welk type je ook kiest, je kunt iedere keuze verder fijnregelen. Ga je bijvoorbeeld voor de incrementele back-up, dan kun je instellen dat na x-aantal incrementele kopieën toch een volledige back-up moet worden gemaakt. Dat is verstandig, want als je het aantal incrementele kopieën te hoog laat oplopen, zal het terugzetten van de bestanden steeds meer tijd in beslag nemen. Bovendien kun je instellen hoeveel volledige kopieën bewaard moeten blijven bij een incrementele back-up.
Zippen en versleutelen
Om ruimte op het opslagmedium te sparen, kun je in de wizard aangeven dat Perfect Backup de reservekopie moet comprimeren in het zip-formaat. Het is zelfs mogelijk om het compressieniveau in te stellen in: Fastest, Max, None of Normal, want het toepassen van compressie betekent natuurlijk een beetje vertraging bij het uitpakken. Tegelijk is er een lijstje van de bestandsindelingen die nooit gecomprimeerd mogen worden. Dat zijn bestandsformaten waarbij geen winst te behalen valt door compressie, zoals: zip, rar, mp3, jpg en gif (deze zijn namelijk van zichzelf al gecomprimeerd).
Wanneer je een vinkje zet bij ZIP compression, dan is het mogelijk om deze zip-bestanden te versleutelen met een wachtwoord. Op die manier kan iemand die toegang heeft tot je back-upmedium niet neuzen in je gegevens.
Planning
Om te voorkomen dat je zou vergeten een reservekopie te maken, werkt Perfect Backup met een gedetailleerde planning (tevens de laatste stap in de wizard). Je bepaalt op welke dagen van de week of maand het programma zijn werk moet doen. Door op het groene plusteken te klikken, voeg je het back-uptijdstip toe. Vink zeker de optie aan waarmee je aangeeft dat deze tool de taak alsnog zo snel mogelijk moet uitvoeren als het moment in de planning voorbij is. Dat kan gebeuren wanneer op dat moment de pc toevallig is uitgeschakeld. En voor wie ervan houdt om de reservekopie in de late uurtjes te laten uitvoeren, kan zijn computer na de back-up-taak automatisch laten uitschakelen.
Back-uptaken beheren Met Perfect Backup kun je meerdere back-uptaken maken. De ene taak beveiligt bijvoorbeeld iedere avond je documenten in de cloud en een andere taak maakt iedere zondagochtend een reservekopie van je foto’s op een netwerkschijf.
Al die back-uptaken verschijnen in het hoofdvenster van het programma en daar kun je ze ook beheren. Zo is het mogelijk om een taak te openen en de eigenschappen te wijzigen. Je kunt zo’n taak een andere naam geven of dupliceren om daarna enkele eigenschappen te wijzigen. Onderin het hoofdvenster bij Events houdt het programma een logboek bij van alle taken die het heeft uitgevoerd.
Opties
In het hoofdvenster vind je de knop Options en daar zitten enkele interessante instellingen bij. In het tabblad General kun je bijvoorbeeld de configuratie van deze applicatie beveiligen met een wachtwoord, zodat geen andere gebruiker de back-upregeling kan verstoren. Ook de optie Run only one job at a time is interessant en voorkomt dat het systeem vertraagt omdat er teveel back-up-taken tegelijk zouden plaatsvinden. Bij Report Delivery is het mogelijk een e-mailadres op te geven waar je het bericht ontvangt dat de back-up is afgerond. Het is ook mogelijk om uitsluitend een e-mailboodschap te ontvangen wanneer een taak omwille van een of andere fout juist niet is uitgevoerd.
Herstellen
Om gegevens te herstellen, selecteer je eerst de juiste back-up-taak in het openingsvenster en daarna klik je op de knop Restore, die staat rechts naast de taak. Vervolgens kies je de locatie waar de herstelde data moeten komen. Als het gaat om een mirror-back-up, dan zal de tool de gegevens onmiddellijk wegschrijven. Gaat het om een incrementele, differentiële of volledige back-up, dan krijg je in het venster Restore eerst nog een lijstje te zien met herstelpunten. Op die manier kun je de versie selecteren die je wilt terughalen.