ID.nl logo
Gratis back-uppen met Perfect Backup
Huis

Gratis back-uppen met Perfect Backup

Met een naam als Perfect Backup legt het Canadese bedrijf de lat voor zichzelf erg hoog. Perfect is veel gezegd, maar als betrouwbare freeware om back-ups te maken, is dit wel een aanrader. Windows heeft eigen tools om reservekopieën te maken, maar die werken lang niet zo intuïtief als deze oplossing.

In dit artikel kijken we naar het gratis back-upprogramma Perfect Backup. Daarin komen onder meer de volgende punten aan bod:

  • Zippen en versleutelen
  • Gepland back-uppen
  • Persoonlijke gegevens herstellen

Ook lezen: Bestandsgeschiedenis activeren op Windows werkt zo

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan kun je bijna zeker zijn dat het niet waar is. Perfect Backup is de uitzondering op deze regel. Het Windows-programma is gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik, het is bijzonder gebruiksvriendelijk, er zijn geen beperkingen, je wordt niet gestoord door reclame en de gratis versie is geen opstapje naar de premium-editie. Het is een prima programma om een reservekopie op te slaan van je documenten, foto’s en muziek naar een externe schijf, een netwerkschijf of een cloudopslagdienst. Het enige wat dit programma niet doet, is een image van de harde schijf maken waarmee je later in één keer het systeem en alle bestanden kunt herstellen.

Bron en doel kiezen

Je downloadt het programma van www.perfect-backup.com. Na de installatie legt het programma je drie opties voor. Wat wil je doen? De wizard gebruiken om een nieuwe back-up-taak te maken? Je gegevens herstellen van een eerder gemaakte reservekopie? Of de online gebruikersgids openen? In de eerste optie geef je de taak een naam. Daarna selecteer je de mappen en/of bestanden die je wilt back-uppen. En vervolgens kies je de locatie waar je de reservekopie wilt opslaan. Daar beschik je over vier mogelijkheden: op een lokale of externe schijf, op het netwerk, op een ftp-server, of in de cloud. Ga je voor cloudopslag, dan heb je de keuze tussen Dropbox, Google Drive, OneDrive of Box.

Vier methoden

In de volgende stap van de wizard kies je het type back-up. Stel dat je het programma instelt om iedere dag een back-up uit te voeren, te beginnen bij zondag. Het type volledige back-up zal dan iedere dag een kopie maken van alle mappen en bestanden die je hebt geselecteerd. Ga je voor incrementele back-up, dan maakt het programma op zondag een volledige back-up, maar de dagen daarna zal het alleen een kopie maken van de bestanden die gewijzigd of nieuw zijn sinds de vorige dag. Een differentiële back-up vergelijkt iedere dag de gegevens met de laatste volledige back-up. Dat betekent dat hij op dinsdag, woensdag en ga maar door, de gegevens kopieert die in vergelijking met zondag nieuw of gewijzigd zijn. Zowel differentiële als incrementele back-ups zijn ‘slimme’ back-upmethoden die tijd en schijfruimte besparen door alleen een back-up te maken van de gewijzigde bestanden. Tenslotte is er de optie spiegel (Mirror). Deze zorgt in ons voorbeeld dat op maandag, dinsdag enzovoort de nieuwe en gewijzigde bestanden steeds worden gekopieerd, maar deze methode verwijdert ook de mappen en bestanden die ondertussen niet meer op de back-up-bron voorkomen. Dit type neemt het minste opslagruimte in beslag, maar er zijn geen herstelpunten. Je kunt alleen de laatste back-up terugzetten.

Extra mogelijkheden Welk type je ook kiest, je kunt iedere keuze verder fijnregelen. Ga je bijvoorbeeld voor de incrementele back-up, dan kun je instellen dat na x-aantal incrementele kopieën toch een volledige back-up moet worden gemaakt. Dat is verstandig, want als je het aantal incrementele kopieën te hoog laat oplopen, zal het terugzetten van de bestanden steeds meer tijd in beslag nemen. Bovendien kun je instellen hoeveel volledige kopieën bewaard moeten blijven bij een incrementele back-up.

Zippen en versleutelen

Om ruimte op het opslagmedium te sparen, kun je in de wizard aangeven dat Perfect Backup de reservekopie moet comprimeren in het zip-formaat. Het is zelfs mogelijk om het compressieniveau in te stellen in: Fastest, Max, None of Normal, want het toepassen van compressie betekent natuurlijk een beetje vertraging bij het uitpakken. Tegelijk is er een lijstje van de bestandsindelingen die nooit gecomprimeerd mogen worden. Dat zijn bestandsformaten waarbij geen winst te behalen valt door compressie, zoals: zip, rar, mp3, jpg en gif (deze zijn namelijk van zichzelf al gecomprimeerd).

Wanneer je een vinkje zet bij ZIP compression, dan is het mogelijk om deze zip-bestanden te versleutelen met een wachtwoord. Op die manier kan iemand die toegang heeft tot je back-upmedium niet neuzen in je gegevens.

Planning

Om te voorkomen dat je zou vergeten een reservekopie te maken, werkt Perfect Backup met een gedetailleerde planning (tevens de laatste stap in de wizard). Je bepaalt op welke dagen van de week of maand het programma zijn werk moet doen. Door op het groene plusteken te klikken, voeg je het back-uptijdstip toe. Vink zeker de optie aan waarmee je aangeeft dat deze tool de taak alsnog zo snel mogelijk moet uitvoeren als het moment in de planning voorbij is. Dat kan gebeuren wanneer op dat moment de pc toevallig is uitgeschakeld. En voor wie ervan houdt om de reservekopie in de late uurtjes te laten uitvoeren, kan zijn computer na de back-up-taak automatisch laten uitschakelen.

Back-uptaken beheren Met Perfect Backup kun je meerdere back-uptaken maken. De ene taak beveiligt bijvoorbeeld iedere avond je documenten in de cloud en een andere taak maakt iedere zondagochtend een reservekopie van je foto’s op een netwerkschijf.

Al die back-uptaken verschijnen in het hoofdvenster van het programma en daar kun je ze ook beheren. Zo is het mogelijk om een taak te openen en de eigenschappen te wijzigen. Je kunt zo’n taak een andere naam geven of dupliceren om daarna enkele eigenschappen te wijzigen. Onderin het hoofdvenster bij Events houdt het programma een logboek bij van alle taken die het heeft uitgevoerd.

Opties

In het hoofdvenster vind je de knop Options en daar zitten enkele interessante instellingen bij. In het tabblad General kun je bijvoorbeeld de configuratie van deze applicatie beveiligen met een wachtwoord, zodat geen andere gebruiker de back-upregeling kan verstoren. Ook de optie Run only one job at a time is interessant en voorkomt dat het systeem vertraagt omdat er teveel back-up-taken tegelijk zouden plaatsvinden. Bij Report Delivery is het mogelijk een e-mailadres op te geven waar je het bericht ontvangt dat de back-up is afgerond. Het is ook mogelijk om uitsluitend een e-mailboodschap te ontvangen wanneer een taak omwille van een of andere fout juist niet is uitgevoerd.

Herstellen

Om gegevens te herstellen, selecteer je eerst de juiste back-up-taak in het openingsvenster en daarna klik je op de knop Restore, die staat rechts naast de taak. Vervolgens kies je de locatie waar de herstelde data moeten komen. Als het gaat om een mirror-back-up, dan zal de tool de gegevens onmiddellijk wegschrijven. Gaat het om een incrementele, differentiële of volledige back-up, dan krijg je in het venster Restore eerst nog een lijstje te zien met herstelpunten. Op die manier kun je de versie selecteren die je wilt terughalen.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard
© Wesley Akkerman
Huis

Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard

Op papier (!) voegt de Amazon Kindle Paperwhite niet ontzettend veel toe. Maar de aanpassingen kunnen wel waardevol zijn voor iedereen die al jaren een (verouderde) Kindle-versie heeft. Wat brengt de 2024-variant?

Uitstekend
Conclusie

Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen aanraden om over te stappen vanaf het 2021-model – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.

Plus- en minpunten
  • Sneller
  • Hoger contrast
  • Groter scherm
  • Geen echte grote stap vooruit
  • Bekende minpunten

We vallen meteen met de deur in huis. Mocht je de 2021-versie van de Amazon Kindle Paperwhite gekocht hebben, dan zal de stap naar de 2024-variant te klein zijn om opnieuw 180 euro uit te geven aan een (eerlijk is eerlijk: voortreffelijke) e-reader. Maar als jouw Kindle uit 2018 of eerder komt, dan is het wél tijd om de overstap te maken. De Amazon Kindle van de twaalfde generatie heeft namelijk twee belangrijke en waardevolle aanpassingen.

Ten eerste is het systeem nu tot 25 procent sneller. Amazon geeft weinig informatie vrij over de processor en andere specificaties; maar als je een oude en nieuwe Kindle naast elkaar houdt, merk je dat verschil. Het menu reageert vlotter op je aanrakingen, waardoor je minder lang hoeft te wachten. Dit is met name merkbaar wanneer je iets moet intypen, als je een boek zoekt bijvoorbeeld.

Daarnaast is het scherm ten opzichte van de 2021-editie is het scherm met een inch gegroeid. Er past nu net wat meer op het scherm: wat ons betreft betekent dat vooral meer leesplezier. Dat hij daardoor een paar gram zwaarder en wat groter is dan de voorgaande Paperwhite mag eigenlijk geen naam hebben. Met een gewicht van 211 gram en een scherm van 7 inch blijft de 2024-variant namelijk nog steeds een e-reader die niet zwaar of ontzettend groot is. Het is nog steeds een compact apparaat dat je vrijwel overal mee naartoe kunt nemen.

©Wesley Akkerman

Kleine frustratie

Het apparaat ligt lekker in de hand, maar is tevens ontzettend glad waardoor we een hoesje eigenlijk verplicht vinden. Zo voorkom je dat je de e-reader stevig vast wilt houden, waardoor je mogelijk met je duim op het e-inkt-scherm tikt.

Tikken op het scherm betekent dat je van pagina wisselt in een boek of comic. Dat wil je natuurlijk niet per ongeluk doen, want dat kan je een beetje uit het lezen halen. Het is geen groot probleem, maar wel een kleine smet op de ervaring. Verder hebben we weinig aan te merken op het ontwerp. Onderop zit de knop waarmee je hem uit de slaapstand haalt. Ook zit hier de usb-c-poort waarmee je hem oplaadt. De accu kan het tot drie maanden uithouden.

©Wesley Akkerman

(Bijna) hetzelfde, verbeterd

Net als bij andere Kindle-modellen kun je de kwaliteit van het scherm aanpassen op je eigen zicht. Zo heb je verschillende niveaus van helderheid, die er zowel in de avond als overdag prima uitzien. Daarnaast ben je in staat de warmte van het scherm te veranderen. Dan maak je de digitale pagina's in feite meer geel dan wit, maar dat vinden we geen groot probleem. Na een seconde is je zicht daaraan gewend en lees je de woorden prettig van het schermpje. Ook de contrastverhouding is nu hoger. Dat zie je voornamelijk wanneer je comics of graphic novels leest. Een verbetering waarvan we zeggen: meer dan welkom. Maar...

©Wesley Akkerman

Oude(re) Kindle vervangen of niet?

...Ondanks de verbeteringen wat betreft snelheid, schermgrootte en de hierboven beschreven contrastverhouding is de sprong tussen de variant uit 2021 en deze uit 2024 ook weer niet zó groot dat we meteen roepen dat je er nu een moet bestellen. Ja, de ervaring is beter – maar ook weer niet zó veel beter.

Daarnaast is het jammer dat Amazon de Amazon Kindle Paperwhite voorziet van slechts 16 GB aan opslagruimte. Nu zal dat voor je verzameling oude en nieuwe boeken en novels meer dan voldoende zijn, maar fans van audioboeken kunnen beter naar een model kijken met iets meer ruimte. De Paperwhite Signature Edition heeft bijvoorbeeld 32 GB aan opslagruimte, maar kost met 199 euro ook meteen twee tientjes meer.

©Wesley Akkerman

Een Kindle zoals verwacht

Het zal niemand verrassen dat de Amazon Kindle Paperwhite presteert zoals verwacht. Zoals altijd kun je heel fijn je boeken lezen op dit apparaat, zonder vermoeide ogen. De interface is toegankelijk en boeken aanschaffen is zo gepiept. Dat kan direct op de e-reader, met een Amazon-account, of via de website. Dan worden ze naar de e-reader gestuurd. Gekochte boeken worden verder netjes gepresenteerd op het thuisscherm van het apparaat. Zoals altijd is het ook mogelijk gratis epubs met een omweg naar het product te sturen.

Het apparaat biedt een aantal opties voor het aanpassen van de tekstgrootte en het lettertype, maar voelt tegelijkertijd ook een beetje beperkt. We zien graag meer opties in het menu staan. Daarnaast is het jammer dat de nieuwe Paperwhite geen koptelefoonaansluiting heeft en dat je voor luisterboeken bent aangewezen op bluetooth – zeggen we in het kader van veelzijdigheid.

©Wesley Akkerman

Amazon Kindle Paperwhite kopen?

Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen met een 2021-model aanraden om over te stappen – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.