ID.nl logo
Van diashow tot video
© PXimport
Huis

Van diashow tot video

Programma's om een leuke diashow van foto's en filmpjes te maken, die kennen we al langer. Er zijn tegenwoordig ook websites die er een heuse film van maken. Er zijn slechts enkele muisklikken nodig om uw beeldmateriaal te voorzien van een lekker muziekje en om te toveren tot een flitsende muziekclip.

1. Animoto

Via de website Animoto zijn foto's en korte films heel eenvoudig om te toveren tot een flitsende film die binnen enkele tellen met anderen is te delen. Als kers op de taart voegt u er passende muziek aan toe voor de juiste sfeer. Het is wel nodig dat u zich eerst even via de website registreert. Kies voor de lite-editie om Animoto gratis en vrijblijvend uit te proberen. U kunt ook uw Facebook-account gebruiken in plaats van een nieuw account aan te maken bij Animoto.

2. Videostijl uitkiezen

Na de registratie kunt u direct beginnen met het maken van een presentatie. Eerst kiest u een videostijl uit, waarmee u het uiterlijk en de effecten van uw film bepaalt. Doordat van elke stijl een voorbeeldfilm beschikbaar is, krijgt u meteen een goede indruk van wat u mag verwachten. Leuke stijl gevonden? Om gratis aan de slag te gaan klikt u naast de voorbeeldweergave op het linkje make a 30-second video for free en dus niet op de grote Purchase Video-knop.

©PXimport

Er is een ruime keuze uit videostijlen.

3. Beeldmateriaal en muziek

Dan is het tijd om foto's en eventueel filmpjes toe te voegen. Die kunt u uploaden vanaf uw eigen computer, maar ook vanuit onder meer Facebook, Flickr en Picasa. Daarnaast heeft Animoto een eigen collectie beeldmateriaal, voor als u een speciale foto of film zoekt die mooi bij uw eigen verzameling past. De lengte van het eindresultaat hangt af van meerdere factoren. Het aantal foto's en filmpjes bijvoorbeeld, maar ook de speelduur van het muzieknummer. Die muziek mag u zelf uitkiezen, nadat u het beeldmateriaal hebt uitgezocht. Het tempo van de muziek bepaalt zowel het ritme als de snelheid van de vertoning. Houd er ook rekening mee dat van filmpjes korte fragmenten getoond worden.

4. Flickr-foto's gebruiken

Wilt u bijvoorbeeld foto's gebruiken die u op Flickr hebt geplaatst, dan stuurt Animoto u tijdelijk door naar de website van Flickr, zodat u zich daar kunt aanmelden. Animoto krijgt zodoende nooit de beschikking over uw aanmeldgegevens. Vervolgens vraagt Flickr of u ermee instemt dat Animoto uw foto's ophaalt. Het gaat alleen om het opvragen van foto's. Animoto kan dus niets aanpassen en ook geen berichten uit uw naam versturen. Het scheelt als u uw foto's in albums, de zogeheten sets, hebt ingedeeld. In dat geval kunt u kiezen welke verzameling Animoto moet ophalen. Staan al uw foto's ongesorteerd bij elkaar, dan worden ze allemaal binnengehaald. In Animoto is later nog wel aan te geven welke beelden u wel en niet wilt gebruiken.

©PXimport

Gebruikt u Flickr, dan kunt u een fotoalbum (set) aanwijzen.

5. In de schijnwerpers

Zodra u het beeldmateriaal geselecteerd hebt, ziet u een matrix met miniaturen. Op dit scherm kan de selectie nog verder worden uitgebreid via add more, zodat u beeldmateriaal uit meerdere bronnen kunt gebruiken. Foto's weghalen uit de selectie kan ook, net als foto's roteren, de volgorde aanpassen en eventueel ergens een tekstdia toevoegen. Bij foto's die u extra in het zonnetje wilt zetten klikt u op spotlight, dat wordt met een sterpictogram weergegeven. Zo'n foto wordt dan wat langer 'in de schijnwerpers gezet' dan de overige beelden, zodat het meer aandacht krijgt. Alles naar wens aangepast? Klik dan op Done.

©PXimport

De fotoselectie kan naar wens worden aangepast.

6. Muziek toevoegen

Wanneer u tevreden bent met uw fotoselectie, kunt u een leuk muziekje uitkiezen. Omdat u eerder al een thema hebt gekozen, kan het zijn dat er al meteen een voostel wordt gedaan voor een muziekstuk dat daar prima bij past. Dan is klikken op Continue voldoende om hiermee verder te gaan. Wilt u toch liever andere muziek hebben, dan kan dit met een klik op de link change your soundtrack. Als er geen muziek bij het thema zit, kunt u uw eigen muziek (mp3) uploaden of iets uitkiezen uit de collectie van Animoto.

7. Aan de slag

Na het instellen van de muziek, verschijnt er nog een scherm waarmee u nog een paar laatste aanpassingen kunt doen, zoals het instellen van de afspeelsnelheid. In principe bent u nu klaar. Wilt u toch nog iets aan de film veranderen, dan kunt u nu nog terug naar alle voorgaande onderdelen, dus waar u het beeldmateriaal en de muziek hebt uitgekozen. Als dat niet nodig is, klikt u op Continue en geeft u een filmtitel en beschrijving op. Uw naam staat al netjes ingevuld. Klik op Create Video en ga gerust andere bezigheden doen totdat uw film klaar is. Zodra alles gereed is, krijgt u namelijk vanzelf een e-mail.

©PXimport

De laatste aanpassingen voordat Animoto uw film aanmaakt.

©PXimport

In enkele simpele stappen krijgt u een leuke film.

8. De eindfilm afspelen

Vanuit de e-mail die u van Animoto ontvangt, springt u met een muisklik naar uw film op de website van Animoto. Daar kunt u deze bekijken of delen via sociale websites zoals Facebook, YouTube of Twitter. Afhankelijk van de gekozen dienst krijgt u een bepaald scherm te zien waarin u wordt gevraagd om uzelf aan te melden en Animoto toestemming te geven om uit uw naam een bericht achter te laten. U kunt Animoto ook een html-code laten genereren zodat u de film op een (eigen) website kunt opnemen (via een zogenoemde embed). Tot slot kunt u een link naar de film via e-mail rondsturen.

9. Film downloaden

Wilt u de film opslaan op uw computer? Ook dat kan. Klik hiervoor onder de film op de knop Download. De versie met een standaard kwaliteit (van 240p of 360p) is volledig gratis. Hebt u er drie dollar voor over, dan krijgt u een versie in hogere kwaliteit (480p) die ook op grotere (televisie)schermen goed is te bekijken, inclusief een iso-bestand dat u zelf op een dvd kunt branden. Dit bijbetalen wordt een upgrade genoemd en kan zonder dat u een betaald abonnement hebt afgesloten, dus gewoon met de gratis lite-editie. Betaalt u echter regelmatig voor een losse film, dan is een (maand)abonnement al snel voordeliger. Bij sommige videostijlen is voor zes dollar ook nog een versie in HD (720p) beschikbaar. Tot slot kunt u een kant-en-klare dvd aanschaffen voor ongeveer 22 dollar (16 euro).

©PXimport

Voor een film met een hogere kwaliteit moet u betalen.

10. Met of zonder abonnement

Tijdens de registratie valt te kiezen uit diverse abonnementsvormen voor privégebruik, maar ook voor zakelijk gebruik. In de gratis lite-editie zijn uw presentaties beperkt tot een speelduur van maximaal dertig seconden, wat overeenkomt met het presenteren van een foto of twaalf (of vierentwintig op dubbele snelheid). Dit wordt een Animoto Short genoemd. Neemt u een plus-abonnement, dan is er onder andere geen beperking in de afspeelduur (full-length video genoemd) en zijn er meer videostijlen waaruit u kunt kiezen. Het zakelijke pro-abonnement biedt nog meer voordelen, maar is voor particulieren wel erg prijzig. Op de website staan de abonnementen in een vergelijkingstabel. Een abonnement kan per maand of per jaar afgesloten worden. Verlenging geschiedt automatisch, maar wel nadat u hier bericht van hebt gehad.

11. Animoto mobiel

Een groeiende groep mensen fotografeert met een mobiel. Daarom is het handig dat Animoto een app voor de iPhone heeft uitgebracht. Hiermee kunt u altijd en overal uw films en foto's in een film presenteren. U kunt een keuze maken uit het beeldmateriaal op uwiPhone, maar ook rechtstreeks vanuit de app een stel nieuwe foto's maken. U selecteert het materiaal, kiest een leuk muziekje uit, geeft de presentatie een naam en vervolgens gaat Animoto voor u aan de slag. Anders dan op de website, kiest u op de iPhone dus geen videostijl uit. Overigens zijn ook uw al aangemaakte films op de website van Animoto via deze app te bekijken.

©PXimport

Ook met een iPhone of iPad 2 kunt u met Animoto aan de slag.

12. Stupeflix

Stupeflix Studio is nog zo'n handige dienst waarmee u in een oogwenk leuke filmpresentaties in elkaar draait. We gaan meteen aan de slag met een klik op Make a FREE video. U kiest een thema uit en kunt meteen zien hoe een en ander eruit komt te zien, gelijk aan de stijlen van Animoto. Bevalt het thema, klik dan op Make a video. Vervolgens verschijnt een nogal leeg scherm, met rechts bovenin drie pictogrammen om de beeldinhoud op te halen. Ondanks dat de website wat primitief oogt, zijn de gegenereerde films prima in orde en zitten er mooie effecten in.

©PXimport

Films maken met Stupeflix.

13. Beeldmateriaal en muziek

Beeldmateriaal voor uw film voegt u toe met Add Images. Uw films en foto's ophalen kan bij Facebook, Flickr, Picasa, of vanaf uw eigen computer. Ook langere films speelt Stupeflix netjes voor u af. Een muziekje toevoegen doet u met de knop Add Audio die er pal naast zit. Hierbij hebt u de keuze om eigen muziek te gebruiken of iets uit de verzameling van Stupeflix te kiezen. In het laatste geval is dubbelklikken op een muziekstuk nodig om het te selecteren. Er kan ook een ingetikt stukje tekst worden omgezet in spraak. Via Add More zijn dan nog tekstdia's te maken, voegt u plattegrondjes toe en stelt u het overgangseffect tussen twee foto's of filmpjes in.

14. Gratis en betaalde films

Rechts bovenin, onder de knoppen voor het toevoegen van beeld en muziek, bevindt zich een pictogram van een tandwieltje. U geeft er de filmnaam op en kunt het afspeeltempo instellen. Om tussendoor het resultaat te bekijken, klikt u links bovenin op Quick Preview, zodat u ziet of u met uw film op de goede weg bent. Klaar? Dan laat u met een klik op Export de film genereren. Eerst krijgt u nog de gelegenheid om een abonnement af te nemen, maar klik onder de kadertjes gerust op No thanks - I just want to export this video om meteen verder te gaan. In het vervolgscherm is een film met een resolutie van 270p volledig gratis. Bent u bereid te betalen, dan krijgt u voor drie dollar een film met 360p en voor vijf dollar een film in HD (720p). Die films mag u dan ook downloaden. Betalen kan met PayPal.

©PXimport

Er zijn gratis en betaalde versies van de film.

15. Account aanmaken

Wij kiezen voor de gratis film en klikken op Export. Zodra de film gegenereerd is, kan deze gedeeld worden via diverse sociale websites. Het webadres van de film wordt ook getoond, zodat u hem kunt integreren op een eigen website (embed). Het is handig om op dit moment een Stupeflix-account aan te maken. Dat kan via een klik op Create a Stupeflix Account. Door met Sign up for free voor de Basic-editie te kiezen, kunt u gratis met Stupeflix experimenteren. Wilt u een bepaalde film in hoge resolutie hebben, dan kan dat altijd nog door een klein bedrag te betalen. De speelduur blijft bij de gratis basiseditie wel beperkt tot één minuut, wat wel twee keer zo lang is als bij Animoto. Uw bestaande films vindt u terug in het onderdeel Yourvideos.

16. Flixtime

Bij Flixtime kunt u een film maken via een klik op Create a new video, nadat u zich eerst geregistreerd hebt. U kiest een videostijl uit, waarvan vervolgens onder in beeld een voorbeeld wordt afgespeeld. Zodoende kunt u razendsnel de verschillende stijlen bekijken. Klik naast de voorvertoning op Create a video om naar de volgende stap te gaan. Alles wat verder nog nodig is om de film naar wens te maken, kunt u via één scherm regelen. Het opgeven van titel en beschrijving, toevoegen van foto's, filmpjes en muziek, en eventueel het maken van tekstdia's. Van filmpjes wordt een behoorlijk lang fragment getoond. Handig is dat u in de voorbeeldweergave met een schuifje kunt aangeven welk deel dat moet zijn.

©PXimport

Flixtime heeft een gemakkelijke bediening en veel mogelijkheden.

17. Media Lounge

Behalve uw eigen foto's en filmpjes uploaden, kunt u er ook voor kiezen om een selectie te maken uit de Media Lounge. Dat is een ruim gevulde mediabibliotheek van Flixtime zelf. U kiest een categorie uit, waarna een keur aan miniaturen verschijnt. Klik op een miniatuur zodat deze wat groter in beeld verschijnt. De foto kan dan onder andere geroteerd worden of als Highlight aangemerkt worden. Een highlight blijft in de film wat langer in beeld staan. Met een klik op het plusteken wordt de foto aan de selectie voor uw film toegevoegd. Dat kan trouwens ook sneller door te dubbelklikken op de miniatuur. Tot slot kunt u een titelblad maken door een eigen foto te uploaden via Add Cover of Add Cover Image.

©PXimport

Er is al een ruime hoeveelheid beeld en geluid aanwezig.

18. Music Lounge

Ook wat betreft muziek hebt u de keuze om een eigen muziekbestand te uploaden, of een keuze te maken uit de Music Lounge. Vergeet niet om rechts bovenin bij Resolution het filmformaat en de resolutie in te stellen en klik daarna onder aan de pagina op Render video om uw film te genereren. Het eindresultaat kan gedeeld worden op Flickr, YouTube, Facebook en Twitter, maar ook via een eigen website (embed) en e-mail. In de gratis editie is de lengte van uw fotopresentatie beperkt tot een minuut en kunt u voor een resolutie tot maximaal 360p kiezen. Downloaden en genereren in HD (720p) en zelfs Full HD (1080p) kan helaas niet per stuk, maar pas zodra u voor een betaald abonnement kiest (vanaf vijf dollar per maand). Handig is wel dat een weekabonnement mogelijk is voor drie dollar.

19. Grabbelen maar

De films die u met Animoto, Stupeflix en Flixtime maakt zien er elke keer weer verrassend anders uit. Zo wordt elke film een unieke productie. Ook als u dezelfde film zonder ook maar iets te veranderen opnieuw laat genereren, zullen er andere (overgangs)effecten gebruikt worden, zodat u toch een ander eindresultaat krijgt. U hebt daar verder geen grip op. Wel kunt u de volgorde van het beeldmateriaal aanpassen door miniaturen in het overzicht te verslepen. Dat kan direct tijdens het maken van een film, maar ook achteraf door een bestaand exemplaar aan te passen.

©PXimport

Elke film is steeds weer een verrassing, ze zien er telkens anders uit.

20. Aanpassen van films

Om een bestaande film te veranderen, klikt u bij Animoto in het onderdeel My Videos bij de film op Edit Project en kiest dan de optie Edit / Create New Video. U ziet nu hetzelfde scherm als bij het aanmaken van een nieuwe filmpresentatie. De volgorde van het beeldmateriaal past u eenvoudig aan door met miniaturen te slepen. Na het genereren is er een nieuwe film in het overzicht bijgekomen. Bij Stupeflix gaat u naar Yourvideos. Op de rechter bovenhoek van een video klikt u op het pijltje en kiest Edit as a new project. Miniaturen verplaatst u ook hier door ze te verslepen. Op de website van Flixtime gaat u naar My videos en kiest bij een film voor Tools / Remix en sleept de miniaturen eveneens naar de gewenste plek.

21. Pummelvision

Een compleet andere vorm van presenteren kan via Pummelvision. Hiermee worden uw foto's razendsnel na elkaar getoond. Dat klinkt wellicht wat saai, maar de beelden worden strak op het ritme van de muziek neergezet en daarmee houdt de film de aandacht van de kijker vast. De website is zeer geschikt om sfeerimpressies te maken van bijvoorbeeld feestjes, uw opgroeiende kinderen, of om te tonen wat u zoal in het dagelijks leven meemaakt. Het in rap tempo afspelen van een reeks foto's is wellicht geïnspireerd op het verschijnsel dat iemand bij wie - hoe zullen we het noemen - de allerlaatste foto in zicht is, zijn of haar complete leven in een flits aan zich voorbij schijnt te zien trekken.

©PXimport

Pummelvision toont uw leven in een flits!

22. Uw leven in een flits

Klik op de hoofdpagina van Pummelvision op Make a video. Geef vervolgens aan waar uw foto's zich bevinden, zoals Facebook, Instagram, Flickr of Dropbox. U kunt geen foto's van uw eigen pc uploaden. Daarna geeft u aan of het eindresultaat op Vimeo of YouTube gepubliceerd moet worden. Vervolgens kunt u nog enkele instellingen veranderen, zoals de volgorde van de foto's, het tempo van de vertoning en geeft u de titel van de film op. Ook kunt u hier nog een album (Facebook) of set (Flickr) uitkiezen. Klik op Next en geef het e-mailadres waarop u gewaarschuwd wilt worden zodra uw video klaar is. Op dit moment kunt u nog wijzigingen aanbrengen door op Back te klikken of een van de tabs aan de linkerzijde te gebruiken. Weet u zeker dat u klaar bent met uw video, klik dan op Createmy video. Helaas is er maar één muziekje beschikbaar. Dat kan wat eentonig worden als u vaker dit soort films maakt.

©PXimport

Er zijn een paar instellingen die u kunt wijzigen.

23. Timelapse

Pummelvision is heel geschikt om zogeheten timelapse video's te maken. Een timelapse is een filmmontage die bestaat uit tientallen, honderden of zelfs duizenden foto's. Ditmaal geen plaatjes van verschillende onderwerpen, maar allemaal foto's over hetzelfde onderwerp die met een strak ritme achter elkaar geplaatst worden. U zet de camera op een statief, richt hem op iets interessants en laat de camera elke paar seconden of minuten een nieuwe foto maken. Een camera of losse afstandsbediening waarmee dit automatisch kan, is natuurlijk wel zo handig. Die hele berg foto's biedt u vervolgens aan Pummelvision aan, die ze in een filmpje monteert. Omdat u met elke foto een stukje verder in de tijd springt (minuten of seconden), ontstaat een indrukwekkende film waarmee de werkelijkheid enorm versneld wordt afgespeeld. Enkele populaire onderwerpen voor een timelapse zijn voortrazende wolken, zonsopkomst en zonsondergang, verkeer op een drukke weg, winkelend publiek, of de lichtstrepen van verkeer in de avond.

24. Geautoriseerde websites

Wilt u dat Animoto, Stupeflix, Flixtime of Pummelvision foto's ophalen bij een website zoals Flickr of Facebook, dan vraagt de betreffende website altijd of u het wel in orde vindt. Uiteraard moet u altijd voorzichtig met dit soort verzoeken omgaan en niet elke website of applicatie zomaar toegang geven tot uw foto's. Vaak krijgen ze daarmee ook toegang tot uw profiel, de vriendenlijst, of kunnen ze uit uw naam berichten de wereld insturen. U kunt altijd zien wie u toegang hebt gegeven. U kunt de toestemming gelukkig ook weer intrekken. Dat is bijvoorbeeld handig als u een bepaalde dienst niet meer gebruikt. Meestal moet u ergens in uw profiel of in de (privacy)instellingen zijn. Op Flickr klikt u bijvoorbeeld rechts bovenin op uw naam. Daarmee verschijnen uw account-gegevens in beeld. Ga dan naar het tabblad Sharing&Extending. Bij Account links ziet u vervolgens de websites staan die u toestemming hebt gegeven tot uw account. Aanpassen kan met een klik op edit. Op Facebook klikt u rechts bovenin op Account en dan op Privacyinstellingen. Onder in het venster rechts van het kopje Toepassingen en websites kiest u Instellingen bewerken. De websites staan genoemd bij het onderdeel Toepassingen die je gebruikt.

©PXimport

Om foto's vanaf een sociaal netwerk te plukken is uw toestemming vereist.

▼ Volgende artikel
Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon
© eliosdnepr
Huis

Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon

Als er één plek in huis is waar stof zich graag verzamelt, dan is het wel op de luxaflex. En hangen ze in de keuken, dan worden ze niet alleen stoffig, maar ook nog eens vettig. Gelukkig hoef je niet uren te schrobben om ze weer schoon te krijgen: met de tips uit dit artikel zijn ze zo weer blinkend schoon.

Dit artikel in het kort: • Regelmatig doen: even afstoffen • Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof • Grondig schoonmaken: houten luxaflex • Bedieningskoorden schoonmaken • Nicotine-aanslag verwijderen • Luxaflex langer mooi houden

Luxaflex schoon? Lees dan: De 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

Regelmatig doen: even afstoffen

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Een plumeau of microvezeldoek werkt prima. Draai de lamellen open zodat je overal bij kunt en werk van boven naar beneden. Een oude sok over je hand schuiven is een handige manier om elke lamel afzonderlijk schoon te vegen.

Wil je tijd besparen?* Gebruik dan een speciale lamellenborstel. Hiermee kun je in één beweging meerdere lamellen tegelijk afnemen. Druk niet te hard, om beschadigingen te voorkomen. Stofzuigen kan ook, maar gebruik dan een meubelmondstuk op de laagste stand en ondersteun de luxaflex met je andere hand.

* Wie niet eigenlijk...?

©africaimages.com (Olga Yastremsk

Als stoffen alleen niet meer genoeg is, moet je een stapje verder gaan. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal waarvan de luxaflex gemaakt zijn.

Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof

Gebruik het bad…

Haal de luxaflex voorzichtig uit het kozijn en leg in een bad met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger. Laat kort weken en veeg de lamellen schoon met een zachte spons. Spoel goed af en laat de luxaflex hangend drogen. Zorg ervoor dat metalen onderdelen niet te lang nat blijven om roestvorming te voorkomen en droog aluminium luxaflex direct af om oxidatie te vermijden.

…of de douche

Als de luxaflex te groot is voor een bad, kan afspoelen in de douche een alternatief zijn. Gebruik een plantenspuit met een sopje voor hardnekkige vlekken en spoel daarna grondig af. Let op dat kunststof koorden niet te nat worden (want dan kunnen ze hun stevigheid verliezen of verkleuren). Laat goed drogen en ventileer de ruimte goed om schimmelvorming te voorkomen.

Met stoom

Soms is weken in bad of afspoelen in de douche geen optie. Een stoomreiniger kan dan uitkomst bieden, vooral bij aluminium en kunststof luxaflex. Gebruik de stoom op lage stand en houd voldoende afstand om schade te voorkomen. Een andere methode is een sopje met een plantenspuit op de luxaflex vernevelen en daarna droogwrijven met een microvezeldoek.

Grondig schoonmaken: houten luxaflex

Hout is gevoelig voor vocht, dus in bad leggen of onder de douche afspoelen is geen goed idee. Gebruik een licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel en test nieuwe middelen altijd eerst op een onopvallende plek. Je kunt ook speciale houtzeep gebruiken. Doe dat wel met mate en kies bij voorkeur een variant die geen vettig laagje achterlaat, omdat sommige houtzepen een dun laagje vormen dat stof kan aantrekken.

Je kunt ook een doek met een klein beetje afwasmiddel gebruiken, maar zorg dat deze nauwelijks vochtig is. Droog de lamellen direct na met een schone doek om watervlekken te voorkomen. Behandel ze eventueel met een verzorgende houtolie of was, maar alleen als het materiaal daar geschikt voor is. Laat ze na behandeling open drogen en voorkom direct zonlicht om kromtrekken en verkleuring te vermijden.

Nicotine-aanslag verwijderen In ruimtes waar wordt gerookt, kan een gelige laag op de luxaflex ontstaan. Dit is lastig te verwijderen met alleen water en zeep. Meng gelijke delen water en azijn en gebruik een zachte doek om de lamellen af te nemen. Spoel daarna na met een schone, licht vochtige doek en droog direct af.

©Rafael Ben-Ari

Bedieningskoorden schoonmaken

De koorden van luxaflex worden vaak vergeten bij het schoonmaken, maar kunnen door stof en vet behoorlijk groezelig worden. Wikkel een vochtige doek met mild schoonmaakmiddel om het koord en trek het koord er voorzichtig doorheen. Herhaal indien nodig en laat goed drogen.

Luxaflex langer mooi houden

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Maak ze in keukens vaker schoon. Vermijd overmatig watergebruik, vooral bij houten luxaflex. Laat ze open drogen na een schoonmaakbeurt en houd ze, als je ze niet gebruikt, opgetrokken om stofophoping te verminderen. Zo blijven je luxaflex langer mooi en schoon.

🪶 Op zoek naar een plumeau?

(ook handig voor spinrag in hoekjes en aan het plafond)

▼ Volgende artikel
Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal
Huis

Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal

Misschien heb je er wel een: een beveiligingscamera of videodeurbel waarmee je je woning via een online-verbinding in de gaten kunt houden. Dat kan handig zijn, maar er zijn ook privacyrisico's. Als je niet voorzichtig bent, kunnen onbevoegden namelijk toegang krijgen tot jouw camerabeelden. In dit artikel geven we wat tips om dat te voorkomen.

In dit artikel bespreken we manieren waarop je kunt voorkomen dat mensen je zomaar in je tuin of huiskamer kunnen begluren via je videodeurbel of IP-camera. We gaan daarbij in op de volgende aspecten:

  • De keuze van de camera 
  • Het instellen van een (uniek) wachtwoord
  • Het (zo veel mogelijk) voorkomen van hacks

Ook lezen: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

Kies een betrouwbaar merk

Er zijn natuurlijk heel veel soorten beveiligingscamera's voor consumenten, maar de privacyrisico's die wij bespreken spelen zich vooral af bij videodeurbellen en zogenoemde IP-camera's. Deze hebben als overeenkomst dat ze de opgenomen beelden online opslaan, zodat je via een website of app altijd toegang hebt tot de camerafeeds.

Mocht je op zoek zijn naar zo'n apparaat, zorg er dan voor dat het merk betrouwbaar en privacyvriendelijk is. Zo adviseren experts om op te passen met Chinese merken als Dahua en Hikvision, en Chinese smarthomeplatformen als Tuya (waar onder meer de camera's van Action, Woox en Marmitex gebruik van maken). Hoewel het niet is bewezen, is het goed mogelijk dat de software een achterdeurtje bevat waardoor de fabrikant met de beelden kan meekijken. De lokale wetgeving dwingt fabrikanten namelijk om data te verzamelen en af te staan aan de overheid.

Ook andere bekende merken hebben in het verleden te maken gehad met beveiligingsproblemen. Zo belandden in 2019 duizenden inloggegevens van Ring-klanten op het darkweb en hadden Amazon-medewerkers jarenlang toegang tot de camerafeeds. Verder kwam Wyze vorig jaar in opspraak doordat sommige klanten ineens de camerabeelden van anderen in hun app te zien kregen.

De LSC Smart Connect-beveiligingscamera van de Action maakt gebruik van Chinese software.

Stel een eigen wachtwoord in

Het klinkt misschien als een open deur, maar het niet instellen van een eigen wachtwoord is de meest voorkomende oorzaak waardoor onbevoegden kunnen meekijken met camerabeelden. Veel fabrikanten leveren hun camera’s met een standaardgebruikersnaam en -wachtwoord, zoals 'admin' of '1234'. Er bestaan zelfs complete websites waarop lijsten circuleren met de standaardinloggegevens van tientallen cameramerken.

Hoewel het niet legaal is, kunnen pottenkijkers zo met wat trial-and-error relatief makkelijk toegang krijgen tot camerabeelden. Er zijn zelfs websites die deze onbeveiligde feeds verzamelen en openbaar op hun website plaatsen. Een bekend voorbeeld hiervan is Insecam, die hier in 2014 wereldwijd het nieuws mee haalde.

Na alle ophef heeft die website alle privacy-schendende streams van bijvoorbeeld deurbelcamera's of webcams in woningen verwijderd, maar er zijn nog andere plekken online waarop zulke beelden wél te zien zijn. Toegegeven, deze websites zijn niet makkelijk te vinden (het delen van deze beelden is immers illegaal), maar als je een beetje weet waar je moet zoeken, kom je ze zeker tegen.

Er zijn gelukkig steeds meer camerafabrikanten die klanten verplichten een uniek wachtwoord te gebruiken, waaronder Panasonic, maar als dat niet het geval is, is het dus ten zeerste aan te raden om meteen een nieuw wachtwoord te verzinnen en (mits die mogelijkheid er is) tweestapsverificatie te activeren.

Insecam stond tien jaar geleden vol met links naar onbeveiligde webcams.

Voorkom hacks

Hoewel het veel minder vaak voorkomt, is het mogelijk om beveiligingscamera's te 'hacken' en op die manier bij de beelden te komen. Voor sommige IP-camera's moet je namelijk bepaalde TCP-poorten op je router/modem openzetten, zoals 80 of 443, om van buitenaf met deze camera's te kunnen verbinden.

Als je dat handmatig (en zorgvuldig) doet, hoeft dat geen probleem te zijn. Het wordt pas echt gevaarlijk als je de camera deze poorten zelfstandig laat openzetten via uPnP (Universal Plug and Play). Deze functie vereist geen enkele vorm van authenticatie. Onbevoegden kunnen met malware daardoor eenvoudig allerlei poorten openen. Je kunt dus beter ver uit de buurt van uPNP blijven.

Zorg er tot slot ook voor dat je de firmware van de camera regelmatig bijwerkt, voor het geval er een kritieke kwetsbaarheid is gedicht. Malware als Mirai heeft in het verleden veel schade aangericht door kwetsbaarheden van slecht beveiligde camera's te misbruiken. Het is daarom ook een risico om je camera's en deurbellen met het internet te (laten) verbinden als de fabrikant geen updates meer uitbrengt.

Beelden lokaal opslaan

Als je het risico op pottenkijkers helemaal wilt voorkomen, kun je er in sommige gevallen (zoals bij de camera's van UniFi) ook voor kiezen om de camerabeelden uitsluitend lokaal op te slaan. In plaats van in de cloud, worden de beelden dan bijvoorbeeld op een SD-kaartje of basisstation opgeslagen. Dat gaat ten koste van het gemak, omdat je dan zelf ook niet meer eenvoudig op een website of app kunt inloggen om je beelden te bekijken, maar het is natuurlijk wel privacyvriendelijker.