ID.nl logo
Tech op de snelweg
© Michael de Groot | misign ontwerp 2020
Huis

Tech op de snelweg

Als er een ongeluk gebeurd is, hoeft Rijkswaterstaat maar te worden gebeld en de matrixborden op de hele weg kruisen een rijbaan weg. Dat is innovatie die mensenlevens kan redden, want hierdoor worden de betrokkenen beschermd. Er is nog veel meer innovatie te vinden op de snelweg.

We kunnen vandaag de dag niet meer om elektrische auto's heen. Het aantal elektrische auto’s neemt toe en daarmee ook het aantal oplaadpunten om deze wagens van hun brandstof elektriciteit te voorzien. In Zweden wordt dat anders aangepakt. Daar wordt nu getest met een snelweg die in het midden een geaarde rail heeft waarmee elektrische auto’s kunnen worden opgeladen tijdens het rijden. Je auto moet echter wel voorzien zijn van een soort oplaad-arm die contact maakt met de rails. Het is een interessant concept dat al jaren wordt getest. Om alle hoofdwegen in Zweden van deze rails te voorzien moet er 8 miljard euro worden geïnvesteerd, maar dat zou zichzelf (al) na drie jaar terugbetalen.

Ga terug

Het klinkt als iets uit een videogame, maar een waarschuwing krijgen als je tegen de richting inrijdt is werkelijkheid geworden. Ford heeft recentelijk voor de Ford Focus een Wrong Way-alarmeringssysteem ontwikkeld, die je een waarschuwing geeft bij spookrijden. De auto weet dat je aan de verkeerde kant van de weg rijdt door de verkeersbord-herkenning die in de auto is gebouwd. Herkent hij twee ‘ga terug’-borden achter elkaar, dan gaan de alarmbellen af.

Ford kan verkeersborden herkennen dankzij camera’s aan boord, maar als je op de snelweg rijdt kom je ook een aantal camera’s tegen langs de weg. Het is apparatuur met kenteken-herkenning, waarmee de politie gemakkelijk auto’s kan opsporen die een openstaande boete hebben of die zijn gestolen. Deze nummerplaatherkenning wordt ook gebruikt bij trajectcontroles en bij het handhaven van milieuzones in grote steden. De Belastingdienst wil deze kentekengegevens in het Belastingplan van 2019 opnemen voor motorrijtuigenbelasting.

©Frans | stock.adobe.com

Er wordt ook gekeken naar hoe de verlichting van de snelweg beter kan. Op de N329 bij Oss stonden de lantaarnpalen lange tijd niet aan, omdat het asfalt werd verlicht door lichtgevende strepen op de weg. Die strepen zijn gemaakt met glow-in-the-dark-verf - gemaakt van hetzelfde materiaal als die glow-in-the-dark-sterren voor op je kinderkamer. Bij gladheid werd het pas echt interessant op deze weg, want er verschenen iconen van sneeuwvlokjes op de weg als er kans is op gladheid. Dat kwam omdat er verf is gebruikt die van kleur verandert door de temperatuur en dan blauw oplicht. Inmiddels wordt er op deze snelweg van de toekomst led-verlichting gebruikt om aan te geven waar de weg is.

De energieneutrale tunnel

Er komt een weg tussen de A13 en A16 bij Rotterdam - en dat is op zich een doodnormale snelweg - waarbij er een energieneutrale tunnel wordt gebouwd. Dat is een wereldprimeur. Een flinke autotunnel verbruikt dagelijksmeer dan duizend huishoudens aan energie . Dat is te wijten aan de verlichting, maar ook de ventilatie, matrixborden, computers en brandpreventie. Om te besparen op verlichting is er een witte laag aangebracht waardoor het zonlicht extra gereflecteerd wordt. In de energieneutrale tunnel wordt er gelijkspanning gebruikt op grote schaal, wat energie bespaart omdat het niet eerst hoeft te worden omgezet naar wisselstroom. En dan is er ook nog zonne-energie: dankzij 20.000 zonnepanelen moet de tunnel net zoveel energie genereren als dat het verbruikt.

Zonnepanelen worden ook gebruikt op de vluchtstrook van de A2. Je kunt er veilig en wel overheen rijden en er wordt nu gekeken of zonnepanelen een duurzame oplossing kunnen zijn om onze borden en lichten van stroom te voorzien. Op de A2 is de verlichting tevens vervangen door led-verlichting, wat 241.600 kilowattuur per jaar aan stroom zou besparen. Er wordt in Nederland ook gekeken naar zonnecellen in geluidsschermen, zoals bijvoorbeeld is gepresenteerd in Pijnacker-Nootdorp.

Kortom, er wordt op verschillende manieren geïnnoveerd op onze snelwegen. Het wordt steeds belangrijker dat verkeersborden goed duidelijk zijn voor als er toch ooit autonome auto’s zullen rijden, maar vooralsnog wordt er ook goed geïnnoveerd op de weg voor auto’s met menselijke bestuurders.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 handzame en krachtige accuboormachines onder de 250 euro
© rawpixel.com / Roungroat
Huis

Waar voor je geld: 5 handzame en krachtige accuboormachines onder de 250 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Minstens eenmaal in je leven ga je klussen en daar hoort goed gereedschap bij. Een degelijke accuboormachine bijvoorbeeld: wij vonden vijf uitgebreide maar handzame exemplaren voor nog geen 250 euro.

Een accuboormachine is eigenlijk doorgaans als multifunctioneel, want naar het boren zijn deze apparaten natuurlijk ook geschikt voor het elektrisch indraaien van schroeven. Belangrijk voor de kracht van de accuboormachine is het koppel, aangegeven in Nm. Hoe hoger dat getal, hoe sterker de boormachine is. Een accuboormachine met 20 Nm is bijvoorbeeld prima voor wat schroefwerk in hout. Maar als je een machine hebt met 60 of 70 Nm, dan kun je er ook zware klussen mee doen, zoals boren in steen of dikke balken.

Black & Decker BDCHD18KB

Als je gewoon een goede, stevige boormachine zoekt voor klusjes in en om het huis, dan zit je met deze Black & Decker helemaal goed. Of je nu een plankje ophangt of door wat stevigere muren wil boren, hij doet het allemaal zonder dat je eerst een spoedcursus techniek hoeft te volgen. Hij ligt lekker in de hand, is niet te zwaar, en je hoeft er niet mee te vechten — gewoon vol vertrouwen aan de slag. Wat ook fijn is: hij is snoerloos, dus je zit niet te klooien met verlengsnoeren. De bijgeleverde koffer en accessoires maken het een lekker compleet pakketje. Een goede keuze voor de doorsnee klusser die af en toe wat werk wil verzetten, zonder daar een fortuin aan uit te geven.

💪 Maximum koppel: 40 Nm
🌀 Max. rotatiesnelheid: 1.400 rpm
🔋 Accuduur: ongeveer 1 tot 1,5 uur per accu
🧰 Bijgeleverde accessoires: 1 accu + lader + koffer

DeWalt DCD796P2-QW

Deze DeWalt is voor de serieuze klusser. Als je vaker klust en een boormachine wilt waar je jaren mee vooruit kunt, dan is dit echt een topper. Hij voelt solide aan, alsof hij tegen een stootje kan – en dat klopt ook. Je merkt meteen: dit is geen speelgoed. Of je nu een dikke schroef in een houten balk draait of in beton boort, hij doet het met gemak. Dankzij de twee krachtige accu’s zit je bijna nooit zonder stroom, en dat is echt een verademing als je aan een grote klus bezig bent. Hij heeft ook een klopboorfunctie voor de wat zwaardere boorklusjes.

💪 Maximum koppel: 70 Nm
🌀 Max. rotatiesnelheid: 2.000 rpm
🔋 Accuduur: 2 accu’s van 5.0Ah, elk goed voor urenlang klussen
🧰 Bijgeleverde accessoires: 2 accu’s + lader + koffer

HBM Machines 20V accuboormachine + accessoires

Heb je nog niet veel gereedschap in huis, maar wil je wel meteen goed kunnen starten? Dan is deze set van HBM echt wat voor jou. Je krijgt niet alleen een boormachine, maar meteen een hele lading accessoires erbij — boren, bits, noem maar op. Handig opgeborgen in een mooie kist, zodat je niet hoeft te graaien in een rommella. De machine zelf is krachtig genoeg voor alle standaard klussen in huis en tuin, maar ook eenvoudig te bedienen. Ideaal voor iedereen die af en toe wat doet, maar wel meteen alles in huis willen hebben. En ook de prijs is erg leuk.

💪 Maximum koppel: 55 Nm
🌀 Max. rotatiesnelheid: 1.650 rpm
🔋 Accuduur: ongeveer 1 uur
🧰 Bijgeleverde accessoires: 100-delige accessoireset + accu + lader + opbergkist

Bosch GSB 185 klop- en schroefboormachine 

Bosch staat bekend om z’n degelijkheid, en dat is bij dit model niet anders. Deze boormachine voelt direct vertrouwd aan. Hij is krachtig genoeg voor de meeste klussen die je thuis tegenkomt: gaten boren in hout, metaal en zelfs in steen dankzij de klopboorfunctie. En toch is hij lekker compact en licht. Fijn als je boven je hoofd werkt of wat minder kracht in je handen hebt. Hij heeft een borstelloze motor die efficiënter werkt en langer meegaat. Geen poespas, gewoon een goed werkend apparaat waar je op kunt rekenen. Let wel: de prijs is laag, maar dat is niet voor niets, want er wordt geen accu meegeleverd, die moet je dus nog wel los kopen.

💪 Maximum koppel: 50 Nm
🌀 Max. rotatiesnelheid: 1.900 rpm
🔋 Accuduur: afhankelijk van de gekozen accu
🧰 Bijgeleverde accessoires: opbergkist

Makita DHP481ZJ

Voor de echte doe-het-zelver die zwaarder werk niet uit de weg gaat, is deze - al wat langer op de markt zijnde - Makita een dijk van een boormachine. Dit is zo’n apparaat dat je koopt en dan jarenlang met veel plezier gebruikt. Hij is krachtig, robuust en draait z’n hand niet om voor een dikke schroef of een gat in baksteen. Hij heeft zelfs twee versnellingen, zodat je precies het juiste tempo kiest voor wat je doet. Let op: hij wordt geleverd zonder accu en lader, dus als je geen ander Makita-apparaat hebt, moet je die er nog los bij kopen.

💪 Maximum koppel: 115 Nm
🌀 Max. rotatiesnelheid: 2.100 rpm
🔋 Accuduur: afhankelijk van de gekozen accu
🧰 Bijgeleverde accessoires: wordt geleverd zonder accu, kist of lader