ID.nl logo
Te veel grote video's? Tdarr maakt ze kleiner
© Song_about_summer - stock.adobe.com
Huis

Te veel grote video's? Tdarr maakt ze kleiner

Is je harde schijf tot de nok gevuld met videobestanden, dan hoef je niet meteen je portemonnee te trekken voor een nieuwe schijf, want er is een andere oplossing. Met de app Tdarr kun je volledig geautomatiseerd al je videobestanden optimaliseren, zodat ze samen minder opslagruimte innemen.

Tdarr maakt videobestanden automatisch een kopje kleiner. Na het lezen van dit artikel weet je hoe je het programma kunt gebruiken:

  • Videobestanden laten verkleinen
  • Video's converteren
  • Video's transcoderen
  • Selecteren welke video's verkleind mogen worden

Lees ook: Wat is een AV-receiver?

Videobestanden worden alleen maar groter. Tv-programma’s worden in hogere resolutie uitgezonden, telefoons krijgen camera’s die 4K-beeld in HDR kunnen vastleggen en zelfs simpele webfilmpjes zijn soms met 120 frames per seconde te bekijken. Waar een video vroeger 100 MB in beslag nam, is dat nu al snel meerdere gigabytes.

Wie een grote mediabibliotheek heeft, bewaart al die bestanden het liefst offline; cloudopslag wordt immers al snel heel duur als je zulke grote hoeveelheden aanbiedt. Een extra harde schijf erbij kan, maar dat kost geld. Bovendien is dat een oplossing die zijn grenzen heeft: op een gegeven moment zit het moederbord van je pc of mediaserver volgestouwd.

In dat soort situaties komt een app als Tdarr goed van pas. Tdarr draait in de achtergrond van je machine en houdt continu je ingestelde mapjes in de gaten. Verschijnt in die map een nieuw videobestand? Dan wordt dit bestand automatisch opnieuw geëncodeerd, zodat het de optimale bestandsgrootte krijgt. Op een speciale pagina houdt Tdarr bij hoeveel kleiner bestanden zijn geworden, zodat je precies weet hoeveel opslagruimte je hebt bespaard.

©Krisztin - stock.adobe.com

Op alle platformen beschikbaar

Tdarr is een serverprogrammaatje dat beschikbaar is voor de meeste gangbare systemen. Je kunt het installeren op Windows, macOS of Linux, maar ook via Docker of op NAS-servers die Unraid gebruiken. Er is zelfs een ARM-versie, zodat de software efficiënt draait op mobiele chips of Macs met een M1- of M2-chip.

Interesse in een MacBook?

Bekijk hier welk model het best bij jouw wensen past

Lees dan ook: Review: De Apple MacBook Air M2 15 inch is indrukwekkend dun en licht

Je installeert Tdarr door de updater voor jouw platform te downloaden. De app heeft een gratis en een betaalde versie, maar de gratis variant voldoet prima voor alles dat we er in dit artikel mee gaan doen. Betalende klanten krijgen een paar geavanceerde functies, zoals uitgebreidere grafiekjes over hoeveel opslag je bespaart.

Let op: de eerste stappen in deze uitleg zijn geschreven met Windows, Linux of macOS op het oog. Wil je Tdarr liever draaien op een NAS met Unraid of een ander systeem met Docker? Dan moet je de app net iets anders installeren. Uitleg daarover vind je hier. Zodra alles geïnstalleerd is, werkt Tdarr verder identiek op ieder systeem. Onze uitleg over hoe je de configuratiebestanden herschrijft en een bibliotheek instelt om te converteren, komt dan alsnog van pas. Maar je zult via de Unraid-interface of Docker-commandline de apps moeten downloaden, in plaats van via een bestandje in je webbrowser.

Updater

Pak de updater uit en zet hem in een door jou gewenste map. Dat hoeft niet de map met je mediabestanden te zijn; het is de plek waar het programma zich gaat nestelen. Door op Tdarr Updater te dubbelklikken, wordt de meest recente versie automatisch gedownload.

Je map komt nu vol te staan met een scala aan bestanden. Ga in je Tdarr-map naar de map configs en bewerk het bestand Tdarr_Server_Config.json met een simpele tekst-app zoals Kladblok of Nano. Kijk bij de regels serverPort en webUIPort; staat een netwerkpoort die je nog niet gebruikt, dan hoef je niks aan te passen, anders moet je de nummers hier wijzigen.

Open nu in dezelfde map Tdarr_Node_Config.json en kijk of de hierboven besproken poort hetzelfde is. Zo niet, verander dit nummer dan. Hierna kun je het bestand opslaan en weer afsluiten.

Nu is het tijd om Tdarr daadwerkelijk te starten. Dat doen we door op twee bestanden te dubbelklikken: Tdarr_Server en Tdarr_Node. Het serverbestand is Tdarr zelf. Dit programma beheert je videomap en zorgt dat de juiste bestanden worden geconverteerd naar een beter formaat. De node is in feite de werker. Dit programma doet het daadwerkelijke converteerwerk.

Node op een andere machine

Heb je naast je media-pc nog een tweede machine staan, zoals een game-pc met een krachtige videokaart? Dan kan die helpen om al je videobestanden in Tdarr te optimaliseren. Zorg dat die machine vanuit je netwerk bij dezelfde videobestanden kan. Download Tdarr op de externe machine door eerdergenoemde instructies te volgen, maar stel bij het bewerken van Tdarr_Node_Config.json het ip-adres in van de pc waar je server op draait.

Vervolgens configureer je bij pathTranslators wat het pad naar je mediamappen is vanaf je externe machine, en hoe diezelfde mappen heten op je media-pc. Op die manier weten zowel de server op je ene machine als de node op de andere in welke mappen ze moeten werken. 

Nodes ingesteld

Zijn je nodes goed ingesteld, dan kun je de server bezoeken door je webbrowser te openen, en te navigeren naar localhost:8265. Die laatste vier cijfers moet je veranderen als je ze eerder in de configuratiebestanden hebt gewijzigd. Je krijgt vervolgens een website te zien die lokaal op jouw netwerk draait, waarbinnen je Tdarr helemaal naar eigen smaak kunt instellen.

Allereerst moeten we instellen hoe de videobestanden precies uit de verf moeten komen. Dat doe je door boven in de menubalk op Plugins te klikken, waar je een lijst vindt van allerlei vooraf geconfigureerde transcodeer-instellingen. Wat de beste keuze is, hangt af van jouw voorkeuren en mediabibliotheken.

Je kunt de plug-in FFMPEG H265 kiezen, zodat je video’s worden geconverteerd naar de efficiëntere, opslagzuinigere codec H.265, zonder dat er verder iets in je videobestanden wordt veranderd. Dat is een goede optie als je video’s op moderne apparatuur afspeelt, maar werkt minder handig als je bijvoorbeeld een oude tablet gebruikt die H.265 niet goed kan afspelen.

Je kunt ook op zoek naar een specifiekere instelling, waarbij bijvoorbeeld alle audio behalve die in door jou geselecteerde talen wordt weggehaald. Zo zorg je dat je oude dvd-rips niet langer een Duitse of Franse audiotrack hebben en bespaar je ruimte. Op dezelfde manier kun je ook ongewenste ondertiteling weghalen. Heel veel ruimte bespaart dat niet, maar het zorgt ervoor dat je niet door lijsten met exotische landen hoeft te scrollen om het knopje voor ‘Nederlands’ te vinden.

Transcoderen

Ook is het handig om te kijken naar hoe je video wordt getranscodeerd. De FFMPEG-instellingen werken bijna altijd, maar bij de plug-ins staan ook instellingen specifiek bedoeld voor recentere processors van Intel met QuickSync, die video’s aanpassen zonder dat het veel processorkracht kost. Die staan op de plug-in-pagina verzameld onder de noemer QSV. QuickSync is sneller en efficiënter, maar soms ook minder grondig. Als je maximaal wilt besparen, kun je daarom nog kiezen voor een ‘gewone’ transcodering via een processor of videokaart.

Kijk welke plug-in jij het liefste gebruikt en tik daarbij op Copy to Local. Hierna kun je een videobibliotheek toevoegen die door de app behandeld mag worden. Ga in de menubalk naar Libraries en kies daar vervolgens voor de knop Library+. Bij Folder Path navigeer je naar de locatie van je videomap. Plaats een vink bij Folder Watch, zodat de app weet dat hij nieuwe bestanden in de gaten moet houden. Selecteer nu Scan on start, zodat hij meteen begint te kijken. Bij Folder watch settings kun je instellen hoe vaak er naar nieuwe bestanden gekeken moet worden.

Onder het tabblad Transcode cache kies je een tijdelijke map waarin bestanden geplaatst mogen worden. Hier staan ze alleen op het moment dat ze geconverteerd worden, daarna vervangen ze de video’s op hun originele locatie. Wil je liever dat je geconverteerde bestanden een nieuwe plek krijgen, dan kun je dat instellen bij Output folder.

Wegfilteren

Bij Filters kun je desgewenst instellen of specifieke bestanden overgeslagen kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld de termen 720p en 1080p invullen, zodat alleen video’s waarbij ‘UHD’ of ‘4K’ in de bestandsnaam staat worden geëncodeerd, en je zo alleen grotere 4K-video’s kleiner maakt.

Verder naar het tabblad Transcode Options, waar in een flowchart staat hoe de video wordt aangepast. Houd het blokje genaamd Migz-Transcore Using CPU & FFMPEG ingedrukt en sleep hem uit de lijst. Gebruik vervolgens de lijst aan de rechterkant om de plug-in terug te vinden die je eerder hebt opgeslagen, en zet hem op de opengevallen plek.

Als een videobestand wordt aangepast, zal de flowchart worden doorlopen. Daarbij kijkt Tdarr eerst naar de standaard stappen: de video- en audiostreams in het bestand worden geordend, waarna de video naar jouw wensen wordt geëncodeerd. Als dat allemaal klaar is, kijkt de app naar de nieuwe bestandsgrootte, zodat je weet wat je bespaard hebt.

Als alles klopt, is de bibliotheek nu goed ingesteld. Tdarr zou automatisch aan het werk moeten gaan, wat je kunt checken door boven in de menubalk op Tdarr te klikken. Bovenin zie je hoe je geheugen en processor door het transcodeerproces worden belast, terwijl daaronder staat hoe iedere individuele node zijn werk doet. Bij Staging section staan de video’s die op dat moment worden verwerkt.

Aantal actieve nodes

Gebeurt er niks, dan kan het zijn dat je nodes simpelweg niet actief zijn. Klik erop in de node-lijst en gebruik de knoppen om aan te geven hoeveel werk ze mogen leveren. Je hebt daarbij twee opties: je kunt activiteiten door je processor óf door je videokaart laten uitvoeren. Die laatste staat alleen in beeld als je een (interne) videokaart in de machine van de node hebt.

Hoe meer processen je toelaat, hoe meer er tegelijkertijd wordt geconverteerd. Maar let op, want veel gelijktijdige processen betekent ook dat ze allemaal langer de tijd nodig hebben, omdat ze slechts een deel van je processor of videokaart mogen benutten. Zoek daarom naar een balans waarbij je videobibliotheek goed wordt verwerkt, zonder dat je urenlang hoeft te wachten op ieder bestand.

Het is ook verstandig om bij het node-venster een schema in te stellen voor iedere node. Het converteren van video’s is een intensief proces, dus liever doe je dat niet als je de betreffende machine nodig hebt. Configureer bijvoorbeeld je gekoppelde game-pc, zodat hij zich alleen tijdens kantoor- en slaapuren door je videobibliotheek heen werkt, terwijl je de media-pc overdag slechts een paar bestanden tegelijk laat converteren. Dan weet je dat je nooit last hebt van het verkleinen van je videobibliotheek.

Op zoek naar een tweede pc?

Een mini-pc neemt maar weinig ruimte in

Statistieken

Heeft Tdarr een tijdje gelopen, dan zou er een aanzienlijk verschil qua bestandsgrootte zichtbaar moeten zijn. Ga in de menubalk naar het kopje Stats om te zien hoe de app het precies heeft gedaan. Hier zie je hoeveel bestanden succesvol zijn getranscodeerd en in hoeveel gevallen dit niet nodig bleek. Op deze pagina vind je ook handige overzichten van welke videocodecs je bibliotheek gebruikt en welke resolutie de bestanden precies hebben. En het belangrijkst: bovenin staat hoeveel gigabyte de app heeft bespaard door je bibliotheek af te werken.

Is Tdarr echt goedkoper? Op het eerste gezicht lijkt Tdarr je flink wat geld te besparen: door een appje in de achtergrond te draaien, verbruik je op den duur minder opslag, waardoor je geen geld hoeft uit te geven aan nieuwe harde schijven. Wie een harde schijf van 8 terabyte koopt, tikt daar al snel zo’n 150 euro voor af.

Maar er is een keerzijde, want het gebruik van Tdarr kost ook geld. Het transcoderen van video’s is namelijk een intensief proces voor je computer. En als die processor en videokaart hard beginnen te werken, dan verbruik je ook veel meer stroom. Dat soort verhalen hoorden we ook al tijdens de bitcoin-gekte, toen mining-rigs flink wat energie bleken op te slurpen.

Tegen de tijd dat je een paar terabyte aan data hebt bespaard, kan dat je dus flink wat stroom hebben gekost. Kijk daarom goed naar wat binnen jouw energieplan past. Ligt je dak vol met zonnepanelen en lever je consequent terug aan je stroomleverancier? Dan kan Tdarr er ook prima bij. Maar als dat niet zo is, kun je beter eerst een rekensommetje maken om te zien wat duurder is: een nieuwe schijf of een jaar lang Tdarr draaien.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro
© Epson
Huis

Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare printer met navulbare inktreservoirs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de besproken inkttankprinters bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 295 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Epson EcoTank ET-2860

De scherp geprijsde Epson EcoTank ET-2860 is gegarandeerd een goede aankoop. Deze all-in-one-printer is op het moment van schrijven goedkoper dan ooit. Bovendien sleepte dit product onlangs het Beste Koop-predicaat van de Consumentenbond in de wacht. Volgens de Japanse fabrikant bespaar je met de EcoTank ET-2860 tot negentig procent op de inktkosten ten opzichte van een reguliere printer met cartridges. Er is een flessenset bijgesloten, zodat je meteen aan de slag kunt. Hiermee vul je de vier beschikbare kleuren zonder morsen na. Aan de voorzijde kun je het actuele inktniveau aflezen.

Dankzij een hoge printresolutie van 5760 × 1440 dpi leent de EcoTank ET-2860 zich goed voor het afdrukken van foto's. Dat kan in verschillende formaten, bijvoorbeeld 15 × 10 (randloos) en 20 × 13 centimeter. De geïntegreerde scanner ondersteunt een respectabele resolutie van 2400 × 1200 dpi. Daarnaast maak je met dit apparaat eventueel kopietjes. Als je de printer op wifi aanmeldt, voer je vanaf elke computer, tablet en smartphone afdruktaken uit. Voor een bekabelde aansluiting gebruik je als alternatief de usb-poort.

Epson EcoTank ET-4800

Als je geregeld meerdere paperassen scant of kopieert, is de Epson EcoTank ET-4800 een goede keuze. Bovenop bevindt zich namelijk een houder voor automatische documentinvoer. Leg hierin maximaal dertig A4'tjes van pakweg een verslag of rapport. De vellen worden vervolgens een voor een gescand of gekopieerd. Hierdoor hoef je niet elk A4'tje eigenhandig op de glasplaat te leggen. Een pluspunt is dat je de EcoTank ET-4800 zowel draadloos als bekabeld op jouw (thuis)netwerk kunt aansluiten. Op die manier kun je vanaf elk (mobiel) apparaat afdruktaken starten.

Met de bijgesloten flessenset kun je wel een tijdje vooruit. De fabrikant claimt dat de inhoud hiervan overeenkomt met maximaal 72 cartridges. Ga uit van ongeveer 4500 pagina's in kleur. Net zoals de meeste Epson-printers ondersteunt ook dit exemplaar een maximale resolutie van 5760 × 1440 dpi. Je kunt dus foto's scherp uitprinten. Gebruik je fotopapier van 15 × 10 centimeter, dan hebben de uitgeprinte kiekjes geen witranden. Tot slot is er ook nog een fax ingebakken.

HP Smart Tank 5107

Deze prijsvriendelijke inkttankprinter van HP neemt nauwelijks ruimte in beslag, want de Smart Tank 5107 meet slechts 43,5 × 15,7 × 36,2 centimeter. Plaats hem bijvoorbeeld in een kast of op het hoekje van je bureau. Ondanks het compacte formaat hebben de vier navulbare inktreservoirs een gezamenlijke capaciteit van duizenden pagina's. Verder kun je tot zo'n honderd vellen in de papierlade kwijt. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je print foto's in een formaat van maximaal 29,7 × 21 centimeter zonder witranden.

De Smart Tank 5107 heeft een wifi-adapter. Zodra je het apparaat met het thuisnetwerk verbindt, kun je vanaf een willekeurige computer, tablet of smartphone afdrukken. Je hoeft hiervoor niet per se de print-app van HP te installeren. Deze all-in-one-printer kan namelijk overweg met Apple AirPrint en Mopria. Hierdoor benader je de Smart Tank 5107 rechtstreeks vanuit het menu van jouw mobiele toestel. Voor een rechtstreekse verbinding met een pc of laptop is er ook nog een usb-poort beschikbaar.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

HP Smart Tank 7605

De HP Smart Tank 7605 heeft erg veel te bieden. Zo ondersteunt deze all-in-one-printer automatisch dubbelzijdig afdrukken. Zeker wanneer je regelmatig lange documenten uitprint, bespaar je op het papierverbruik. Kopieer of scan je weleens een stapeltje documenten? In dat geval komt de automatische documentinvoer voor maximaal 35 A4'tjes goed van pas. Maak op die manier in één klap een (digitale) kopie. De bovenzijde bevat diverse aanraaktoetsen. Start hiermee bijvoorbeeld een scan- of kopieertaak. Dankzij een respectabele resolutie van 4800 × 1200 dpi is de Smart Tank 7605 voor fotoafdrukken een goede keuze. Er is ook nog een fax ingebouwd.

Fijn is dat de inkttankprinter met 2,4GHz- en 5GHz-netwerken uit de voeten kan. Hiermee vergroot je de kans op een stabiele draadloze verbinding. Je kunt trouwens ook een internetkabel in de netwerkpoort prikken. Dankzij AirPrint-ondersteuning maak je vanaf een iPhone, iPad of ander geschikt Apple-apparaat rechtstreeks printjes. Op andere mobiele apparaten kun je de gebruiksvriendelijke HP Smart-app installeren. Mooi meegenomen is de ruime invoerlade voor maximaal 250 vellen. Voorkom zo dat je steeds papier moet bijvullen.

Canon PIXMA G550

Voor (hobby)fotografen is de Canon PIXMA G550 een uitstekende kandidaat. In tegenstelling tot de andere besproken inkttank-printers heeft dit exemplaar niet vier, maar zes navulbare inktreservoirs. Naast zwart, cyaan, magenta en geel zijn er 'vakjes' voor grijze en rode inkt beschikbaar. Daardoor hebben fotoafdrukken natuurgetrouwe kleuren. Canon belooft dat je met een enkele flessenset maar liefst 3800 kiekjes in een standaardformaat van 15 × 10 centimeter kunt afdrukken. Let op: je kunt met deze fotoprinter niet kopiëren en scannen. Op de iets duurdere Canon PIXMA G650 zijn deze functies wél beschikbaar.

Een voordeel is dat de uitgeprinte kiekjes geen witrand hebben. Zelfs fotoafdrukken op A4-formaat zijn randloos. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je kunt de PIXMA G550 met wifi verbinden en vervolgens vanaf een computer, tablet, smartphone of geschikt fototoestel afdrukken. Ondersteuning voor AirPrint en Mopria is ingebakken, waardoor je de Canon PRINT-app in feite links kunt laten liggen. Print in plaats daarvan gewoon vanuit de standaardmenu's van je smartphone of tablet.

▼ Volgende artikel
Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?
© apple.com
Huis

Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?

De Apple AirPods zijn razend populaire draadloze oordoppen, de Apple TV is dan weer een geslaagde mediaspeler. Voeg de twee samen en je kunt films, tv-series en games beleven in meeslepend 3D-ruimtelijke audio. Dit is hoe je dat doet!

Ruimtelijke audio gebruiken met je Apple TV? In dit artikel leggen we je het uit en:

  • Wat kun je verwachten van Ruimtelijke audio?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe stel je Ruimtelijke audio op een Apple TV in?
  • Bij welke apps en streamingdiensten kan dat?
  • Hoe kun je alles personaliseren met je iPhone?

In dit artikel hebben we het over de Ruimtelijke audio-ervaring die je kunt beleven als je bepaalde oordoppen of koptelefoons aan een Apple TV koppelt. Het is enorm indrukwekkend, met geluidseffecten die driedimensionaal rond je worden afgespeeld. Net als in de bioscoop, maar dan bij je thuis. Het werkt even goed of beter dan een soundbar, en is ideaal voor wie alleen tv-kijkt en echt ondergedompeld wil worden in de actie.

Wat kun je verwachten?

Ruimtelijke audio is niet helemaal hetzelfde als Dolby Atmos en ander surroundgeluid. Maar het doel is wel hetzelfde: jezelf onderdompelen in een geluidsbubbel waarbij bijvoorbeeld geluidseffecten van een film 360 graden om je heen te horen zijn. De AirPods voegen daar bovendien headtracking aan toe, waarbij het geluid aan het scherm wordt 'verankerd'. Hierdoor blijven onder meer dialogen altijd uit het beeld komen, wat de kijkervaring realistischer maakt.

Wat heb je nodig?

Ruimtelijke audio (of Spatial Audio) is een Apple-technologie voor hoofdtelefoons die ingebouwd is in de AirPods 3, AirPods 4 (beide modellen) en alle AirPods Pro. Ook de over-ear AirPods Max-hoofdtelefoon is ermee uitgerust. Ruimtelijke audio is er ook bij de Beats Fit Pro, de Beats Studio Pro of de Beats Solo 4. Je hebt dus een van deze toestellen nodig. Om het eenvoudig te houden, spreken we verder in dit artikel alleen over 'AirPods'.

©Apple

Daarnaast moet je beschikken over een Apple TV 4K (alle versies); de nagenoeg identieke Apple TV HD is helaas niet geschikt. Hier ontdek je hoe je het verschil kunt zien. De Ruimtelijke audio-functie is al even beschikbaar, maar voor alle veiligheid kun je via de Instellingen het best even je Apple TV updaten naar de nieuwste versie van tvOS.

©Jamie Biesemans

Hoe moet je alles instellen?

Apple heeft het heel eenvoudig gemaakt om je AirPods met een Apple TV te verbinden. Schakel eerst de Apple-mediaspeler in. Als het hoofdscherm alle apps toont, open je het doosje van je AirPods (of schakel je de hoofdtelefoon in). Bijna onmiddellijk verschijnt er in de bovenhoek een melding. Druk je op de knop met het tv-icoon, dan wordt het geluid van je Apple TV afgespeeld via je oortjes of koptelefoon. Ben je net te laat om de melding te bevestigen? Dan druk je lang op de tv-knop op de Apple-remote en kies je Audio. Hier zie je een lijst van AirPlay-speakers én als het goed is ook je AirPods. 

©Apple

Ruimtelijke audio wordt standaard ingeschakeld. Maar als je zelf in de opties wilt duiken, dan kan dat. Druk opnieuw lang op de tv-knop en klik op het pictogram van de hoofdtelefoon of oortjes (net rechts van de klok). Je ziet dan verschillende opties in een lijst, terwijl de content verder speelt. Zo kun je ook tijdens het bekijken van een film ruisonderdrukking of gespreksdetectie instellen. Iets lager zie je een pictogram van de actieve app (bijvoorbeeld Netflix of Disney+) en in welke kwaliteit audio wordt aangeleverd (bijvoorbeeld Dolby Atmos). Je kunt dan Ruimtelijke audio instellen, met of zonder headtracking. De optie Vast wil zeggen dat je ruimtelijke audio krijgt zonder hoofdtracking. 

©Jamie Biesemans

Welke apps bieden Ruimtelijke audio? 

Niet alle apps en diensten ondersteunen Ruimtelijke audio, maar de meerderheid wél. Nagenoeg alle streamingdiensten, waaronder Netflix, HBO Max en Disney+, bieden deze optie. Via Apple Music op je Apple TV kun je ook veel muziek in surround beleven. Daarnaast zijn er games die het ondersteunen, wat heel fijn werkt. Is de audio die de app levert toch in stereo (bijvoorbeeld oudere muziek), dan kun je nog altijd van ruimtelijke audio genieten door in de Instellingen te kiezen voor Maak stereo ruimtelijk.

©Apple

Zo personaliseer je Ruimtelijke audio

Om geluid realistisch om je heen te creëren, gebruikt het algoritme achter de Ruimtelijke audio-functie een model van het hoofd van een mens. Dat werkt meestal prima. Maar je kunt de ervaring nog natuurlijker maken door het algoritme informatie te geven over jezelf (onder meer over je hoofd- en oorvorm). Dat gebeurt via beelden gemaakt met een TrueDepth-camera. Zo'n camera vind je op recente iPhones (vanaf de iPhone X) waarop minstens iOS 16 draait. 

Het instellen kan dus niet met een iPad of Mac, maar je kunt het persoonlijke profiel dat je creëert op een iPhone wel toepassen op andere Apple-toestellen. Ook de Apple TV. Dit profiel wordt enkel gedeeld tussen jouw apparaten; volgens Apple wordt het bestand versleuteld en niet met het bedrijf gedeeld.

Het instellen van Gepersonaliseerde ruimtelijke audio doe je door de Instellingen op een geschikte iPhone te openen. Tik op je AirPods of AirPods Pro. Ook de Beats Fit Pro, Beats Solo 4 of Beats Studio Pro zijn compatibel met deze functie. Je ziet vervolgens de optie Gepersonaliseerde ruimtelijke audio. Selecteer dit en kies daarna Personaliseer ruimtelijke audio. Er verschijnt een stappenplan waarbij gevraagd wordt om je gezicht op een afstand van 30 cm in beeld te brengen. Daarna moet je langzaam je hoofd heen en weer bewegen om een afbeelding te maken van je oren. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar met deze informatie kan het Ruimtelijke audio-algoritme een betere inschatting maken van hoe je exact hoort.