ID.nl logo
Start op jouw manier: vervang het standaardstartmenu van Windows
© diy13 - stock.adobe.com
Huis

Start op jouw manier: vervang het standaardstartmenu van Windows

Ben je uitgekeken op het standaardstartmenu van Windows? Wij ook! Vervang het door een eigen creatie. Je kunt hiervoor verschillende apps gebruiken die je helpen met het transformeren van het startmenu. En als we dan toch bezig zijn, nemen we ook meteen de taakbalk mee.

In dit artikel laten we zien hoe je het startmenu en de taakbalk van Windows aanpast met slimme alternatieven:

  • Open-Shell
  • Stardock Start11
  • StartAllBack

Lees ook: Slimme tips en handige trucs om alles uit Windows te halen

Om je startmenu (en je taakbalk) aan te passen, kun je werken met verschillende programma’s. We nemen er drie nader onder de loep: Open-Shell, Stardock Start11 en StartAllBack. We kijken ook nog even naar wat we in het standaardstartmenu van Windows 11 zelf kunnen aanpassen. Zo zetten we alles naar onze eigen hand en beginnen we voortaan op onze eigen manier.

Open-Shell

Tot in detail

Met het gratis Open-Shell kun je het startmenu en andere onderdelen van Windows tot in detail naar je hand zetten. Je mag het programma gratis gebruiken. Het programma valt positief op door de eenvoudige opzet en het grote aantal instelopties. Via tabbladen open je de verschillende secties.

Op de tab Start Menu Style kun je kiezen uit drie verschillende stijlen voor het startmenu: Classic style, Classic with two columns en Windows 7 style. De afbeelding eronder geeft een voorproefje. Kies hierna voor Select skin. Het bijbehorende tabblad opent. In het menu Skin kies je de gewenste stijl. Ben je in een nostalgische bui, dan kies je bijvoorbeeld voor Windows XP Luna of Windows 8. Liefhebbers van transparantie bekijken Full Glass. In de sectie Skin options bepaal je de detailinstellingen. Deze verschillen per gekozen skin. Zo kun je bij Full Glass de mate van doorzichtigheid instellen en bij Classic Skin een driedimensionale rand activeren.

We keren terug naar het tabblad Start Menu Style. Ben je uitgekeken op de standaardstartknop, dan ga onderin naar Replace Start button, daar kies je een aangepaste knop. Via Pick image selecteer je een eigen afbeelding voor de knop.

Open-Shell heeft een eenvoudige opzet met heel wat instelmogelijkheden.

Vrijheid

Open-Shell houdt er rekening mee dat je mogelijk soms het originele startmenu van Windows wilt openen. Klik op de tab Basic Settings. Hier kun je aangeven met welke toetscombinatie je alsnog het onaangepaste startmenu kunt openen, bijvoorbeeld via Shift-toets+Windows-toets. In plaats van een toetscombinatie kun je kiezen voor een muisklik, zodat je bijvoorbeeld het oude startmenu met een linkermuisklik opent.

Heb je in de stap hiervoor gekozen voor Windows 7 style? Dan vind je ook de tab Customize Start Menu (uiterst links in het venster). Via deze tab kun je aangeven uit welke verschillende items het startmenu moet worden opgebouwd. Klik op een item om een lijst met beschikbare items te tonen. Kies Separator om een scheidingslijn in het startmenu op te nemen.

Pas de instellingen van het startmenu tot in detail aan.

Onderste uit de kan

We hebben nu de basisinstellingen voor het startmenu aangepast, maar we zijn op zoek naar nog meer flexibiliteit. Standaard laat Open-Shell niet alle opties zien, terwijl we wél het onderste uit de kan willen. Plaats een vinkje bij Show all settings (boven in het venster). Open-Shell toont nu alle beschikbare tabbladen. We kijken eerst naar de tab General Behavior. In tegenstelling tot de titel van deze tab, bevat deze sectie juist ook geavanceerde instellingen waarmee je het startmenu verder aanpast. Via Menu delay bepaal je hoe snel het menu opent. Standaard is dit in 400 milliseconden. Ook kun je hier de gebruikersafbeelding in het menu openen (User picture) en pictogrammen alvast in een cache laden voor snellere weergave (Pre-cache icons).

Open-Shell laat niet uit zichzelf alle tabbladen zien.

Animaties

Een andere interessante tab is Menu Look. Allereerst heb je via deze tab controle over de grootte van de pictogrammen (Small icon size en Large icon size) en de grootte van de submenu’s (Sub-menu width). De tab biedt daarnaast opties waarmee je de snelheid van animaties bepaalt. Ga hiervoor op zoek naar onder meer Main menu animation speed en Sub-menu animation speed.

Over animaties gesproken: via dezelfde tab kun je deze ook in- en uitschakelen en het soort animatie aanpassen. Kies bijvoorbeeld tussen Fade (vervagen), Slide (schuiven) of Random (voor een willekeurige animatie). Standaard worden de submenu’s van het startmenu niet als animatie getoond. Wil je dat wél, dan plaats je ook een vinkje bij Always animate sub-menus.

Stardock Start11

Onderdelen aanpassen

Met Start11 van Stardock kun je verschillende onderdelen van het startmenu aanpassen. Je mag het programma een maand proberen. Hierna betaal je 12 euro voor een licentie. De categorieën die je met Start11 kunt aanpassen, vind je links in het venster.

Klik op Startmenu voor een overzicht van beschikbare stijlen. Zo kun je onder meer kiezen voor Windows 10-stijl, waarbij het startmenu de bekende tegels uit Windows 10 krijgt. Een interessante optie is Stijl van Windows-app. Hierbij krijgt het startmenu flink wat ruimte voor apps en een aparte sectie waarin je alle apps vindt.

Het hoofdvenster van Start11.

Style je laptop

Vergeet de buitenkant niet!

De diepte in

Wij nemen geen genoegen met simpelweg een stijl, maar willen nog meer controle. Kies Menu configureren. De opties die hier verschijnen, zijn afhankelijk van de stijl die je in het vorige venster hebt gekozen. Je kunt hier aangeven welke snelkoppelingen in het menu moeten verschijnen. Ook kun je aangeven welke aanvullende opties in het menu worden opgenomen, zoals opties voor afsluiten en opnieuw opstarten van de computer. In de sectie Geavanceerde opties kun je nog meer de diepte in. Zo vinden we hier onder meer experimentele functies: deze zijn de moeite waard om te proberen, zolang je je beseft dat ze nog niet volledig zijn getest. Voor nog meer controle over het uiterlijk van het menu, dan kies je voor Visuele weergave van menu aanpassen.

Nog meer de diepte in via de geavanceerde opties.

Terug naar het oude

Ben je uitgekeken op het alternatieve startmenu dat je via Start11 hebt gekozen? Rechtsboven in het hoofdvenster vind je de schuif Uit. Gebruik deze om het originele startmenu weer te tonen. Wil je het alternatieve menu gebruiken en soms het originele menu openen? Druk dan op de Ctrl-toets terwijl je op de startknop klikt.

Andere startknop

Tevreden met het startmenu? Pak dan ook even de startknop mee! Links in het venster kies je voor Startknop. Via de eerste optie kun je een aangepaste afbeelding voor de startknop kiezen. Klik op Kies afbeelding en selecteer een afbeelding zoals bmp of png die je voor de startknop wilt gebruiken. Via Downloaden krijg je toegang tot een collectie met kant-en-klare knoppen. We keren terug naar het hoofdvenster van startknop. Onder in het venster vind je de optie om de startknop links (zoals in Windows 10) of juist in het midden (zoals in Windows 11) uit te lijnen.

Taakbalk

Bekijk ook de sectie Taakbalk. Hiermee geef je de taakbalk een ander uiterlijk, bijvoorbeeld met afgeronde hoeken. Je kunt zelf bepalen hoe sterk de afronding moet zijn (via de sectie met geavanceerde instellingen) en je kunt aangeven op welk gedeelte van het scherm de taakbalk moet worden geplaatst, bijvoorbeeld in het midden of links. Via de optie Toon seconden op de taakbalkklok kun je de standaardknop uitbreiden met een indicatie van de seconden. Ook interessant is de optie Een aangepaste textuur toepassen op de taakbalk: hiermee geef je de taakbalk een eigen achtergrond met achtergrond uit de collectie of eentje gebaseerd op een eigen afbeelding.

Neem meteen de taakbalk mee tijdens het aanpassen.

Alles op de taakbalk!

Via de sectie Taakbalk pinnen in Start11 kun je verschillende items aan de taakbalk vastmaken. Zo kun je via Pinbestand je veelgebruikte documenten aan de taakbalk vastmaken. Via Map pinnen geef je favoriete mappen een plek op de balk en via Menu voor map pinnen kun je een pop-upmenu op de taakbalk maken, waarin je veelgebruikte maplocaties opneemt.

StartAllBack

Meerdere thema’s

StartAllBack is een ander programma dat niet mag ontbreken in je verzameling met hulpjes om het startmenu te temmen. Je mag de software ruim drie maanden proberen. Ben je tevreden, dan betaal je ongeveer 5 euro voor een licentie.

In het hoofdvenster van het programma kun je kiezen uit een drietal thema’s: Juist 11, Nogal 10 en Remastered 7. Bij elk thema vind je een korte omschrijving. Wij richten ons op het startmenu en kiezen daarom voor startmenu in het menu links. Bij Visuele stijl kun je het uiterlijk van het menu kiezen. Er zijn drie opties: Standaard, Plain8 en Windows 7. Het menu wordt meteen aangepast, zodat je kunt zien of het in de smaak valt. Via de opties ernaast bepaal je de grootte en het aantal pictogrammen van het startmenu.

Meer instellingen

Bepaal hierna hoe het menu verder moet functioneren. De opties hiervoor vind je in de lijst eronder. Onder Alle programma’s geef je aan hoe de apps zichtbaar moeten zijn in het menu, bijvoorbeeld via een uitklapmenu zoals je mogelijk nog kent uit Windows XP. Verder is de sectie Items aan de rechterzijde interessant: hier kies je welke mappen in het startmenu worden opgenomen en of je ze bij het aanklikken direct wilt openen in een nieuw venster of liever eerst nog bekijkt in een menu. Schakel je de computer meestal niet uit, dan kun je de actie van de knop Afsluiten aanpassen via de gelijknamige optie onderin. Kies bijvoorbeeld voor Afmelden of Vergrendelen.

Pas het startmenu aan en geef de aanvullende instellingen op.

Aangepaste startknop

Via de sectie Taakbalk pas je niet alleen de taakbalk aan, maar kun je ook voor een alternatieve startknop kiezen. Via het vak eronder kun je het uiterlijk van de taakbalk verder naar je hand zetten, bijvoorbeeld via Segmenten. Hierbij wordt ‘ongebruikte’ ruimte van de taakbalk weggelaten, zodat je alleen een taakbalk ziet met knoppen en daaromheen het bureaublad. StartAllBack onderscheidt zich van de andere programma’s door de aanpassingsmogelijkheden voor het systeemvak (het gedeelte bij de klok in de taakbalk). Kies Systeemvak in het menu links. Kies bij Fly-outstijl op welke manier submenu’s verschijnen, bijvoorbeeld op de manier van Windows 7 of Windows 10.

Startmenu Windows 11

Ingebouwde opties

Eerlijk is eerlijk: het standaardstartmenu van Windows 11 biedt ook de nodige aanpassingsmogelijkheden die het bekijken waard zijn. Zorg dat je de nieuwste versie van Windows 11 gebruikt. Op het moment van schrijven is dit 24H2. Open het instellingenvenster (Windows-toets+I) en kies Persoonlijke instellingen, startmenu. Standaard reserveert het startmenu even veel ruimte voor vastgemaakte programma’s als voor recent gebruikte bestanden en programma’s (door Windows zelf ‘aanbevelingen’ genoemd). Je kunt deze verhouding zelf aanpassen via de opties bovenin: kies Meer vastgemaakte items als je de bovenste helft van het startmenu meer ruimte wilt geven of kies Meer aanbevelingen als je juist de lijst met recent gebruikte items belangrijker vindt.

Je kunt ook het eigen startmenu van Windows 11 aanpassen.

Snelkoppelingen

Naast de aan-uitknop van het startmenu kun je veelgebruikte mappen tonen, zodat je hier snel toegang toe hebt. In het instellingenmenu van het startmenu klik je op Mappen (onder in het venster). Een overzicht van beschikbare mappen verschijnt. Zet de schuif op Aan bij de mappen die je wilt toevoegen, bijvoorbeeld Documenten, Video’s en Persoonlijke map. Helaas kun je geen eigen mappen kiezen. Wil je niet dat Windows ongevraagd onderdelen toevoegt aan het startmenu, dan kun je de opties Recent toegevoegde apps weergeven en Meestgebruikte apps weergeven uitschakelen. Voorkom andere extra items door ook de optie uit te schakelen: Aanbevolen bestanden in Start, recente bestanden in Verkenner en items in jumplists.

Welke onderdelen mogen wel of juist niet verschijnen?

Verbeteringen

Het startmenu van Windows 11 heeft sinds de introductie in oktober 2021 flink wat nieuwe opties gekregen. Het huidige startmenu is dan ook anders dan die eerste editie. Bovendien zijn verderop in 2025 grote veranderingen te verwachten, als we afgaan op de bètaversies van toekomstige Windows 11-versies die nu al in omloop zijn. Zo krijgen apps in het startmenu waarschijnlijk een optie voor categorieweergave, waarmee vergelijkbare apps worden gebundeld. Ook kun je het startmenu tegelijk openen met een apart venster voor je iPhone of Android-toestel, waarmee je informatie als accuniveau en recente berichten ziet.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koelkasten met energielabel A
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 koelkasten met energielabel A

Bij ID.nl zijn we dol op producten die niet alleen betaalbaar zijn, maar ook een bijdrage kunnen leveren aan een beter milieu en kosten kunnen besparen. Een energiezuinige koelkast bijvoorbeeld: ze staan constant aan, dus dan is het wel prettig als het verbruik laag is. Wij vonden vijf koelkasten met een energielabel A.

Koelkasten met energielabel A zijn op dit moment nog vrij schaars; er is maar een klein aantal fabrikanten die dergelijke modellen op de markt hebben gebracht. Op Kieskeurig.nl hebben we er een aantal voor je gevonden: een overzicht van vijf courante modellen.

EDY EDHC8091A

De EDY EDHC8091A is een moderne koel-vriescombinatie die niet alleen strak oogt met zijn inox-look, maar ook uitblinkt in energiezuinigheid. Deze koelkast is voorzien van energielabel A en verbruikt op jaarbasis slechts 109 kWh. Deze koelkast is uitgerust met een led-display in de deur waarop je temperatuurinstellingen kunt aflezen en aanpassen. Binnenin vind je stevige glazen legplateaus, ruime deurvakken en handige groentelades. Erg fijn is ook de 5 jaar fabrieksgarantie die EDY geeft op deze koelkast.

❄️ Inhoud koelkast: 238 liter
🧊 Inhoud vriezer: 98 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 109kWh

Samsung RB38A7B6AS9

De Samsung RB38A7B6AS9 is een ruime en stille koel-vriescombinatie, waarbij het koelgedeelte en de vriezer apart worden gekoeld, wat geurvermenging voorkomt en de luchtvochtigheid optimaal houdt. Daardoor blijven verse producten als groente en fruit langer houdbaar. De koelkast biedt een royale opslagcapaciteit. Verder heeft deze Samsung RB38A7B6AS9 een zogeheten convertible zone, waarin je een deel van de vriezer flexibel kunt omzetten naar koelruimte. De deur heeft een geïntegreerd led-display, waarmee je gemakkelijk de temperatuur kunt aflezen en aanpassen.

❄️ Inhoud koelkast: 238 liter
🧊 Inhoud vriezer: 273 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 108kWh

Samsung RB38C7B6AB1/EF

De Samsung RB38C7B6AB1/EF heeft een opvallende stijlvolle zwarte buitenkant en is uitgerust met energielabel A. De koelkast heeft geavanceerde functies die het dagelijkse gebruik gemakkelijker maken, zoals een speciale zone waarmee je de vriezer kunt omzetten naar koelruimte; handig als je wat extra koelruimte nodig hebt. De Twin Cooling Plus-technologie zorgt er verder voor dat de koelkast en het vriesgedeelte apart worden geregeld, waardoor voedingsmiddelen langer vers blijven. Dankzij zijn ruime inhoud is deze koelkast ideaal voor voor grotere gezinnen of voor wie graag alles overzichtelijk bewaart. Verder is hij voorzien van heldere ledverlichting en een fraai led-display op de deur.

❄️ Inhoud koelkast: 273 liter
🧊 Inhoud vriezer: 114 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 108kWh

Samsung RB53DG706AS9 

Deze vrijstaande koelkast van Samsung is met zijn hoogte van 203 centimeter en breedte van 75 centimeter een flink apparaat. Binnenin is er flink wat plek: in totaal 538 liter, waarvan 370 liter in het koelgedeelte en 168 liter in het vriesvak. Dankzij de slimme opbouw zijn de wanden dunner dan bij veel andere modellen, waardoor je meer inhoud hebt zonder dat de buitenmaten toenemen. Ook bij deze koelkast blijft de luchtvochtigheid op peil dankzij een systeem met gescheiden luchtstromen voor het koel- en vriesgedeelte. Verder vind je in het vriesvak een handige draaibare ijsblokjesmaker, en kun je met speciale knoppen snel extra koelen of invriezen. Door de extra functies ligt het verbruik van deze koelkast wel ietsje hoger dan de andere modellen in dit overzicht.

❄️ Inhoud koelkast: 370 liter
🧊 Inhoud vriezer: 168 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 128kWh

Hisense RB440N4ACA

Tussen de A-labelkoelkasten van Samsung vinden we ook nog een Hisense. De RB440N4ACA is geen klein model. Hij is zo'n 202 centimeter hoog, 60 centimeter breed en 58 centimeter diep. Binnenin heb je in totaal 336 liter aan ruimte: 238 liter in het koelgedeelte bovenin en 98 liter in het vriesgedeelte onderin. Dankzij de No Frost-techniek hoef je de vriezer nooit meer handmatig te ontdooien. De deuren kun je naar wens links- of rechtsdraaiend monteren, wat handig is bij het inrichten van je keuken. Binnenin zorgt ledverlichting voor goed zicht, en het luchtcirculatiesysteem verdeelt de koude lucht gelijkmatig, zodat alles op de juiste temperatuur blijft. Ook handig: de snelle invriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan. Verder vind je twee groentelades met vochtregeling, stevige glasplaten, een flessenrek en een eierhouder.

❄️ Inhoud koelkast: 238 liter
🧊 Inhoud vriezer: 98 liter
🔌Verbruik op jaarbasis: 109kWh

▼ Volgende artikel
Nieuwe inbouwkoelkast kopen? Dit is waar je op moet letten
© ID.nl
Huis

Nieuwe inbouwkoelkast kopen? Dit is waar je op moet letten

Een inbouwkoelkast bouw je natuurlijk zo netjes mogelijk in een nis achter een mooie keukendeur, of je laat dat doen. Bij het aanschaffen van zo'n koelkast is er echter wel een aaantal zaken waar je rekening mee moet houden. Waar moet je allemaal op letten?

Een nieuwe inbouwkoelkast uitkiezen lijkt in eerste instantie misschien simpel: je zoekt gewoon eentje die in je keukenkast past en klaar. Maar er komt toch wat meer bij kijken: afmetingen, deuren, ventilatie, energieverbruik – het zijn allemaal dingen waar je echt even bij stil moet staan.

Grootte

Je start eigenlijk altijd bij de formaten. Daarbij kijk je echt goed naar de afmetingen van de nis waarin de nieuwe koelkast moet komen. Meet op meerdere plekken, want keukenkastjes zijn soms net niet helemaal recht. Let niet alleen op de hoogte, breedte en diepte van de ruimte, maar kijk ook waar het stopcontact zit en of er voldoende ventilatie mogelijk is. Bij voorkeur houd je zo'n 10 centimeter of meer vrije ruimte aan de achterkant, zodat de warmte van de koelkast weg kan. Laat je een nieuwe keuken ontwerpen, dan wordt uiteraard door de ontwerper al rekening gehouden met de formaten van de koelkast en de juiste ruimte voor de warmteafvoer.

Benodigde ruimte

De meeste inbouwkoelkasten zijn gebaseerd op standaard keukennismaten, dus de kans dat je iets vindt wat past is groot. Toch blijft het belangrijk om goed op te letten. Er zijn koelkasten van verschillende hoogtes – bijvoorbeeld 122 of 178 centimeter – en ook de inhoud verschilt flink. Voor een klein huishouden is een compacte koelkast vaak meer dan voldoende. Maar als je een groot gezin hebt of graag veel vers eten in huis haalt, is een model met een grotere koelruimte juist weer handiger.

Type deuren

Een ander belangrijk punt is het deursysteem. Er zijn namelijk twee manieren waarop een keukendeur aan de koelkastdeur bevestigd kan worden. Bij een deur-op-deur-systeem zitten de deuren aan elkaar vast: als je de keukendeur opent, trek je meteen de koelkastdeur mee. Dat oogt strak en netjes, maar het vraagt ook om stevige scharnieren. Bij een sleepdeursysteem zit er een geleider tussen de twee deuren, waardoor ze los van elkaar kunnen bewegen. Dat maakt de installatie net wat eenvoudiger en wordt dan ook vaak gekozen bij standaardkeukens.

Watch on YouTube

Warmteafvoer

Een punt dat vaak wordt onderschat bij het plaatsen van een inbouwkoelkast, is de afvoer van warmte. Elke koelkast – hoe zuinig of stil ook – produceert warmte tijdens het koelen. Die warmte moet ergens naartoe, en in het geval van een vrijstaand model gaat dat meestal vanzelf. Maar bij een inbouwkoelkast zit de achterkant ingebouwd in een keukenkast, en dat maakt het een stuk belangrijker om hier goed op te letten.

Een koelkast die zijn warmte niet goed kwijt kan, moet harder werken om koel te blijven. Dat betekent meer stroomverbruik én meer slijtage. Zorg dus dat er voldoende ruimte achter de koelkast blijft, liefst zo’n vijf tot tien centimeter. Ook onder en boven de nis moet vaak een ventilatieopening zitten, bijvoorbeeld via een rooster in de plint of een opening aan de bovenkant van de kast.

©Batorskaya Larisa

De koelkast kan aan de achterzijde warm worden, dus een goede warmteafvoer is belangrijk.

Goede warmteafvoer is dus niet alleen belangrijk voor de levensduur van het apparaat, maar ook voor je energierekening én het geluidsniveau in huis. Zeker iets om rekening mee te houden bij het ontwerp en de montage van je keuken.

Dempen van geluid

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is het geluidsniveau. Inbouwkoelkasten zijn over het algemeen vrij stil, maar als je een open keuken hebt of gevoelig bent voor geluiden, kan het lonen om te kiezen voor een extra stil model. Ook kun je overwegen om geluidsdempend materiaal te gebruiken of goed te letten op de ventilatieruimte, zodat de koelkast zo geruisloos mogelijk zijn werk kan doen.

©Андрей Знаменский

Een compressor van een koelkast kan af en toe geluid produceren.

Extra functies: nodig of onzin?

Er zijn nog allerlei extra functies waar je op kunt letten. Sommige modellen hebben een superkoelfunctie, waarmee nieuwe boodschappen sneller op temperatuur komen. Andere koelkasten zijn uitgerust met No Frost-technologie, wat ervoor zorgt dat je nauwelijks last hebt van ijsvorming. Er zijn ook modellen met slimme sensoren of antibacteriële coatings, maar die zijn vaak wat duurder en niet per se noodzakelijk voor dagelijks gebruik.

Energieverbruik

Ook het energieverbruik is iets om op te letten. Een koelkast staat dag en nacht aan, dus een zuinig model kan flink schelen in de energiekosten op jaarbasis. Kijk daarom goed naar het energielabel, waarbij energielabel A de meest zuinige klasse is. Let daarbij ook op het geschatte verbruik in kilowattuur per jaar. Zeker met de stijgende stroomprijzen is dat geen overbodige luxe. Met de nieuwe energielabels zie je in één oogopslag hoe zuinig een koelkast is en wat het verbruik op jaarbasis is.

©EPREL