SSD M-series Upgrade Kit 160GB
Solid state drives beginnen eindelijk een fatsoenlijke opslagcapaciteit te bieden. Tegelijkertijd daalt de prijs, waardoor het upgraden van uw pc of laptop met een ssd het overwegen waard is.
Veel computergebruikers staan niet te springen om in hun pc-kast te rommelen. Daarbij is de harde schijf een lastig onderdeel, want u moet niet vergeten al uw gegevens correct over te zetten. Zelfs hedendaagse besturingssystemen zijn niet goed in staat een eenvoudige kopie tussen twee verschillende schijven te maken.
Kingston wil dit probleem oplossen met een complete upgradekit, die het makkelijker maakt over te stappen van een traditionele harde schijf naar een ssd. De kit bevat een kleine 2,5-inch ssd-schijf (in dit geval een 160GB-uitvoering), een paar brackets om de schijf in een 3,5-inch bay te installeren, een sata-kabel, een stroomconverter en een externe 2,5-inch sata drive bay. Ook in de kit aanwezig is een dvd met een softwarepakket van Acronis om de schijf te klonen en stap-voor-stap instructies voor desktops en notebooks.
Allereerst: de Kingston ssd-schijven zijn gebaseerd op de sata-interface, dus als u uw oude pc of laptop wilt upgraden, controleer dan wel even of uw systeem al gebruik maakt van sata-schijven, of op zijn minst een sata-aansluiting biedt. In ons geval upgraden we onze test-pc met een Western Digital Raptor 74GB, waarop Windows Vista draait, naar een Kingston M-serie 80GB ssd.
De instructies worden alleen op de dvd geleverd, dus lees ze goed door voordat u met de procedure begint. We raden aan de instructies te printen, zodat u de instructies continue bij de hand hebt. Tijdens de installatie heeft u waarschijnlijk geen toegang tot de bestanden op de dvd.
De instructies vormen een grondige handleiding in hoe u uw oude drive prepareert voor vervanging, vooral wanneer de drive meer data bevat dan de capaciteit van uw nieuwe ssd. Het kloonproces verschuift alles van één drive naar de andere, u kunt niet kiezen welke bestanden en mappen overgezet moeten worden. De gebruikte schijfcapaciteit moet minder dan 85 procent van de capaciteit van de nieuwe ssd zijn. Dat kan betekenen dat u grote bestanden, bij voorkeur documenten, foto's, muziek en films, naar een andere schijfpartitie moet verplaatsen voordat u het kloonproces start.
Is de harde schijf eenmaal geprepareerd, dan moet u uw pc afsluiten en de nieuwe drive aansluiten. Bij notebooks zet u de gegevens al eerder over; de ssd wordt dan in de verwisselbare drive bay geplaatst. Na installatie van de schijf starten we de computer weer op met de dvd. Met enkele muisklikken doorlopen we het eenvoudige, geautomatiseerde proces waarin de gegevens van de ene naar de andere drive gekopieerd worden. Gevorderde gebruikers kunnen kiezen voor een handmatige modus, handig voor wie meer controle over zijn partities wil.
Het klonen van 50 GB aan gegevens duurt ongeveer 15 minuten op ons testsysteem. Daarna informeert de software ons over het aanpassen van de bootprioriteit. Dit is vooral bedoeld voor gebruikers die hun oude schijf als extra opslagruimte willen inzetten, of juist willen formatteren om gevoelige informatie te verwijderen. Notebookgebruikers die op dit punt zijn aangekomen, moeten vervolgens het chassis openschroeven en de drives uitwisselen. Hierna zou de computer rechtstreeks van de ssd moeten booten naar het besturingssysteem.
Afhankelijk van het besturingssysteem kan er wat nieuwe hardware gedetecteerd en geconfigureerd worden, maar in principe hoeft u niets te doen. Prettig aan de solid state drive is dat deze fluisterstil is, een duidelijk verschil met onze Raptor. Natuurlijk laten we meteen benchmarks op de ssd los. Zowel HDTach, HD Tune en HD Bench laten duidelijk zien dat de ssd stukken beter presteert dan de Raptor, met scores die soms dubbel of driedubbel zo hoog zijn.
Voor notebookgebruikers is het ook interessant te weten dat een ssd geen bewegende delen heeft. Wie onhandig is aangelegd hoeft niet bang te zijn dat zijn gegevens na een val van het notebook ten onder gaan in een schijfcrash.
Het grote nadeel blijft eigenlijk de prijs. Voor een derde van de prijs van deze kit koopt u een 500GB 2,5-inch schijf of zelfs een 1,5TB 3,5-inch desktopschijf. De door ons geteste M-serie is gericht op zakelijke gebruikers, voor consumenten zijn er kits met de Kingston V-serie. Deze zijn verkrijgbaar in 64GB- en 128GB-capaciteit voor € 109 en € 199 respectievelijk.
PluspuntenMinpuntenConclusie
prestatiewinst
complete kit
prestatiewinst
complete kit
Het upgraden van een harde schijf, inclusief behoud van alle data en configuratiegegevens, is geen triviaal proces. Toch heeft Kingston flink zijn best gedaan om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wie op zoek is naar een flinke prestatie- en betrouwbaarheidsboost (en het geld er voor over heeft) kan deze kit zeker overwegen.