ID.nl logo
Social media gehackt - zo voorkom je dat
© PXimport
Huis

Social media gehackt - zo voorkom je dat

Wanneer een steeds groter deel van je leven plaatsvindt op sites als Facebook en Twitter is het des te dramatischer wanneer iemand zich toegang verschaft tot dat account. Wat kun je doen als je social media gehackt worden? En is er een manier om te voorkomen dat het nogmaals gebeurt?

Tip 01: Verander je wachtwoord

Het eerste, echt het allereerste wat je moet doen wanneer je het gevoel hebt dat er iets raars aan de hand is met je account, is je wachtwoord veranderen. Dit doe je in de accountinstellingen van het desbetreffende sociale netwerk. En 'iets raars' is een heel breed begrip. Het kan zijn dat je een post ziet die je niet zelf geplaatst hebt, dat mensen zeggen dat je berichten aan het sturen bent terwijl je zelf niets hebt gedaan, maar ook dat je bijvoorbeeld van Facebook of Twitter de melding krijgt dat je bent ingelogd vanaf een onbekend apparaat. Het maakt niet uit wat je aan het twijfelen brengt, wacht geen seconde en verander je wachtwoord voordat de persoon die (mogelijkerwijs) het account van je heeft overgenomen dit voor je doet. Lees ook: Meer privacy op Google en Facebook.

Dat gezegd hebbende, zul je bij echt vervelende hacks pas merken dat je account gehackt is op het moment dat het social media-platform je account heeft geblokkeerd of omdat je simpelweg niet meer kunt inloggen. In het laatste geval is het soms een oplossing om razendsnel een ander wachtwoord op de vragen via de mail, in de hoop dat de hacker het e-mailadres niet heeft aangepast.

©PXimport

Tip 01 Wanneer je twijfelt of er iets met je account aan de hand is, wacht dan geen seconde en verander onmiddellijk je wachtwoord.

Tip 02: Geef uitleg

Wanneer je account gehackt is of op een andere manier in diskrediet is gebracht en je bent erin geslaagd om jezelf weer toegang te verschaffen tot je account, zorg er dan voor dat je je vrienden (lees: je connecties op het social media-platform) zo snel mogelijk laat weten wat er is gebeurd. Bij Pinterest is dat wat lastig, maar op Twitter, Facebook en LinkedIn kun je gewoon een bericht publiceren waarin je uitlegt wat er gebeurd is (bijvoorbeeld wanneer je op een 'foute' link hebt geklikt die naar je is gestuurd).

Vermeld er dan bij dat eventuele berichten die in de afgelopen 24 uur vanuit jou zijn geplaatst, niet van jou afkomstig waren. Hiermee beperk je niet alleen de schade voor jezelf, maar geef je ook direct een nuttige waarschuwing die kan voorkomen dat anderen in dezelfde valkuil trappen. Jij hebt er op dat moment weinig meer aan, maar je kunt er anderen uiteraard een grote dienst mee bewijzen en dat is ook iets waard.

Niet gevaarlijk?

De een denkt luchtiger over een social media-hack dan de ander. Het kan echter daadwerkelijk desastreuze gevolgen hebben. Zoals privégesprekken die ineens als statusupdate worden gepost, privacy-instellingen die drastisch worden aangepast, of misschien nog veel erger: andere vrienden die door jou worden geïnfecteerd en daardoor bijvoorbeeld hun gehele foto-archief kwijtraken. Om dan maar nog niet te beginnen over wat er kan gebeuren wanneer een hacker controle krijgt over je professionele netwerk (LinkedIn) waar al je zakelijke contacten zich bevinden. Nee, een social media-hack is niet iets om lichtzinnig over te denken en moet koste wat kost voorkomen worden.

Tip 03: Facebook

Is jouw Facebook-account gehackt, is het wachtwoord al gewijzigd en ook het e-mailadres in jouw account, waardoor je geen nieuw wachtwoord naar jezelf kunt laten sturen? In dit geval dien je zo snel mogelijk hiernaartoe te gaan. Daar klik je op de knop Mijn account is gekraakt. Vervolgens log je in met je gebruikelijke gebruikersnaam en wachtwoord. We weten het, die werken niet meer, maar omdat je inlogt via de hacked url, registreert Facebook wat er aan de hand is. Je krijgt vervolgens de melding dat je wachtwoord onlangs is veranderd, met de vraag of jij dat zelf hebt gedaan. Het magische antwoord daarop is néé, waarna Facebook doorheeft dat je account daadwerkelijk gehackt is en je verder helpt met stappen om de controle over je account weer terug te krijgen. Kleine waarschuwing: dit is geen haastklus, hier kan rustig een week of twee overheen gaan, soms wel langer.

©PXimport

Tip 03 Via Facebook kun je een account waaruit je gelockt bent ironisch genoeg terugkrijgen door in te loggen met je oude wachtwoord.

Tip 04: Twitter

Een gehackt Facebook-account kan vervelend zijn, maar vlak Twitter niet uit. Wanneer jouw Twitter-account is overgenomen, dan regent het werkelijk vervelende Tweets uit jouw naam die in no-time anderen kunnen infecteren én ervoor kunnen zorgen dat je zorgvuldig opgebouwde reputatie op Twitter ongedaan gemaakt wordt. Twitter raadt aan onmiddellijk tweestapsauthenticatie in te schakelen wanneer je account gehackt is maar je er nog wel toegang toe hebt. Heb je geen toegang tot je account meer, dan dien je zo snel mogelijk naar deze link te gaan. Op die pagina vul je vervolgens de gebruikersnaam in van het betreffende Twitter-account. Twitter geeft nu aan naar welk telefoonnummer of e-mail adres het nieuwe wachtwoord gestuurd kan worden. Zijn deze gegevens niet van jou? (lees: gewijzigd door de hacker), klik dan op Ik heb geen toegang tot deze gegevens. Je komt dan, net als bij Facebook, op een speciale pagina terecht die je stap voor stap door het proces loodst om weer toegang te krijgen tot je account.

©PXimport

Tip 04 Het herstelproces van Twitter is iets minder ingewikkeld en helpt je stap voor stap door het proces heen.

Tip 05: LinkedIn

Een LinkedIn-hack is, zoals gezegd, extreem vervelend. Immers, dat zijn niet zomaar vrienden, maar je zakelijke contacten en dat betekent dat de reputatie van je bedrijf op het spel staat. LinkedIn heeft een iets minder geautomatiseerd proces dan Facebook en Twitter, bij LinkedIn surf je namelijk naar deze pagina. Op de betreffende pagina vul je je naam en e-mailadres in en plaats je de link naar je LinkedIn-profiel. Vervolgens geef je in het veld More Details (in het Engels) een omschrijving van wat er aan de hand is, en wat je denkt dat de oorzaak zou kunnen zijn (bijvoorbeeld omdat je een virus hebt of omdat je op een linkje hebt geklikt waar je niet op had moeten klikken). Een medewerker van LinkedIn zal vervolgens contact met je opnemen om het probleem te verhelpen. Helaas kan ook dit wel een tijdje duren en je zult niet de eerste zijn die het formulier méér dan eens moet invullen voordat er écht iets gebeurt. Vervelend, maar het is niet anders.

©PXimport

Tip 05 Wanneer je uit je LinkedIn-account buitengesloten bent, dien je een formuliertje in te vullen. Antwoord kan even duren.

Tip 06: Pinterest

Wanneer je Pinterest-account gehackt wordt, dan is dat doorgaans niet dramatisch. Toch blijft het vervelend, zéker wanneer je heel veel volgers hebt die je niet kwijt wilt. Wanneer er een wijziging wordt doorgevoerd in je Pinterest-account, krijg je automatisch een e-mail. Als je zo'n e-mail krijgt en je hebt niets gedaan, klik dan zo snel mogelijk op de link Mijn account vergrendelen in de e-mail en vraag daarna een nieuw wachtwoord aan via deze pagina. Lukt het je op deze manier nog steeds niet om toegang te krijgen tot je account? Dan kun je, net als bij LinkedIn, via e-mail contact opnemen met Pinterest (en wederom kan reactie wel even op zich laten wachten). Je vindt het contactformulier hier.

Tip 07: Onbekende linkjes

Het klinkt natuurlijk hartstikke logisch: als je niet gehackt wilt worden, moet je niet op gevaarlijke links klikken. Daar zijn we ons allemaal wel van bewust, maar wanneer een bericht afkomstig is van vrienden, denken we al snel dat het in orde is. En dát is nu juist het gevaarlijke aan dit soort virussen/hacks en de reden waarom ze vaak als een lopend vuurtje door sociale platformen flitsen. Het is daarom zaak om altijd je gezond verstand te gebruiken.

Komt het linkje uit het niets? Wordt het gestuurd door iemand die je anders nooit een berichtje stuurt? Bevat het een begeleidende tekst in het Engels terwijl de persoon in kwestie gewoon Nederlands is? Allemaal redenen om achterdochtig te zijn. Wil je écht goed zitten? Installeer dan antivirussoftware zoals Norton Security. Dit programma komt met een Facebook-browserplug-in die linkjes direct checkt op veiligheid. Fijn, want dan hoef je daar zelf niet meer over na te denken (ook buiten Facebook worden links uiteraard gecontroleerd wanneer je ze opent).

Als niets meer werkt

Wat als je hemel en aarde hebt bewogen, maar het social media-platform weigert je je account terug te geven? Het is pijnlijk om te moeten horen (lezen in dit geval), maar het is daadwerkelijk mogelijk dat je je account niet meer terugkrijgt. Het is eerder uitzondering dan regel, maar het is wel zo dat platformen als Facebook, Twitter, LinkedIn enzovoort, grote bedrijven zijn die een reputatie te beschermen hebben. Daarbij moet gezegd worden dat het vrij zelden gebeurt dat je bij een eerste 'overtreding' direct je account voorgoed kwijtraakt. Dat gebeurt doorgaans pas na een paar keer, waarmee je aantoont dat je de beveiliging niet zo heel serieus neemt (en daar heeft men wel een punt, want er zijn manieren om het te voorkomen, zoals je leest in dit artikel). Wat je dan nog kunt doen? Een week er flink de balen in hebben, een nieuw account starten en er héél veel van leren.

Tip 08: Onbekende mensen

Wat geldt voor onbekende linkjes, geldt al helemaal voor onbekende mensen. Op Pinterest en LinkedIn speelt dit niet zo heel erg (vooral omdat de directe communicatie bij Pinterest erg beperkt is, hoewel er laatst een chat-mogelijkheid is toegevoegd), maar op Facebook en Twitter komt het regelmatig voor: een wildvreemde die contact met je zoekt, meestal uit een ver land en in gebrekkig Engels. Vaak zijn dit mensen die buitengewoon veel interesse in je tonen en overladen met complimenten.

Verspil aan dit soort mensen geen tijd. Natuurlijk er is een astronomische kans van één op zestien miljard dat het echt gaat om je droomvrouw/droomprins die dankzij een speling van het lot met je in contact probeert te komen, maar veel realistischer is het dat het iemand is die op wat voor manier dan ook misbruik van je probeert te maken. Weersta de verleiding om uit te vinden wat dit precies is en blokkeer dit soort mensen onmiddellijk. In het echt zou je het ook niet tolereren als een wildvreemde ineens allemaal persoonlijke vragen aan je stelt.

©PXimport

Tip 08 Wanneer wildvreemden ineens in gebrekkig Engels tegen je gaan praten, kun je maar beter zo snel mogelijk blokkeren.

Tip 09: Tweestapsauthenticatie

Er is geen waterdichte manier om je account te beschermen tegen hackers, maar een universele manier die vrijwel álle sociale netwerken bieden is tweestapsauthenticatie. Dit houdt in dat het inloggen (vanaf een nieuw apparaat) via twee stappen gaat: namelijk via je gebruikersnaam en wachtwoord en via bijvoorbeeld een code die naar je mobiele telefoon wordt gestuurd. Voor Facebook, Twitter en LinkedIn is dit gemakkelijk in te stellen. Pinterest heeft helaas geen tweestapsauthenticatie en er zijn ook geen berichten dat het bedrijf daar binnenkort mee begint. Dat gezegd hebbende worden Pinterest-accounts ook veel minder vaak gehackt dan Facebook, Twitter of LinkedIn-accounts.

©PXimport

Tip 09 Tweestapsauthenticatie voorkomt dat je opnieuw gehackt wordt in de toekomst.

Tip 10: Backup

Tot slot geven we je nog een tip die niet zozeer te maken heeft met het beschermen van je account, maar met het beschermen van de inhoud van je account. We hebben groot vertrouwen in platformen als Twitter, Pinterest en Facebook en gebruiken ze dan ook steeds vaker als online opslagmedium. Die foto's van de vakantie van vorig jaar? Oh joh, die staan op Facebook. Mijn verlanglijstje voor mijn nieuwe huis? Check mijn Pinterest even! Het is prima dat we zo veel op dit soort sociale platformen zetten, maar best 'gevaarlijk' dat we het zien als veilige opslag.

Los van het risico van je hele privéleven op internet zetten, is het risico dus ook dat je alles kwijt bent wanneer je account gehackt wordt. En hoe lullig het ook is, een platform als Facebook of Twitter ligt er écht niet wakker van dat jij al je foto's en video's kwijt bent. Zij geven vooral om de veiligheid van hun platform. Zorg er dus voor dat je de foto's die je online zet, óók offline bewaart. Zo is de catastrofe iets minder groot wanneer je om wat voor reden dan ook de toegang tot je account verliest, of wanneer je account wordt verwijderd.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING

▼ Volgende artikel
Nieuwe Sony Xperia 1 VII smartphone is voorzien van slimme AI-camera en duurzaam geproduceerd
Huis

Nieuwe Sony Xperia 1 VII smartphone is voorzien van slimme AI-camera en duurzaam geproduceerd

Sony heeft zijn nieuwste vlaggenschip smartphone in de Xperia-serie aangekondigd, de Xperia 1 VII. Met deze telefoon kunnen gebruikers vloeiende en stabiele video-opnamen maken, zonder dat ze daarbij naar het scherm hoeven te kijken.

De nieuwe Xperia is ontworpen in nauwe samenwerking met de ingenieurs van Sony's andere productlijnen, zoals Alpha camera's, Walkman audioapparatuur en BRAVIA televisies. Hierdoor profiteert de smartphone van de nieuwste technologieën uit deze verschillende Sony-productcategorieën. De telefoon maakt gebruik van wat Sony 'Xperia Intelligence' noemt, een verzameling AI-technologieën die speciaal voor deze telefoon zijn geoptimaliseerd om camera, geluid en beeldweergave te verbeteren.

Nieuwe camera-bediening

De Xperia 1 VII introduceert een compleet nieuwe camera-ervaring voor smartphones. Met nieuwe functies zoals 'AI Camerawork' en 'Auto Framing' kunnen gebruikers stabiele video-opnamen met een goede compositie maken, zelfs wanneer ze niet naar het scherm kijken. De 'AI Camera Work' functie zorgt ervoor dat het onderwerp in het midden van het beeld blijft, zelfs als je rondloopt tijdens het filmen. 'Auto Framing' gebruikt AI om het onderwerp te volgen en het beeld automatisch bij te snijden zodat het centraal in het scherm wordt geplaatst.

De smartphone beschikt over drie camera's aan de achterzijde. De ultragroothoeklens van 16 mm is uitgerust met een 48 MP 1/1,56-inch sensor, ongeveer 2,1 keer groter dan het vorige model, waardoor je ook 's nachts heldere foto's kunt maken. De groothoeklens biedt 24-48 mm (gelijk aan 2x optische zoom) en is uitgerust met de 'Exmor T for mobile'-sensor. De telelens geeft een optische zoom van 85-170 mm, waarmee ook onderwerpen op grote afstand in hoge resolutie vastgelegd kunnen worden.

Verbeterde audiokwaliteit

Het Walkman DNA komt terug in de verbeterde geluidskwaliteit, vooral bij het gebruik van bedrade koptelefoons. De 'DSEE Ultimate' technologie maakt gebruik van AI om ook bij draadloze verbindingen en gecomprimeerde streaming audiobronnen een hoge geluidskwaliteit te bieden. De full-stage speakers zijn verder aangepast voor een nog helderder geluid over het hele frequentiebereik.

Voor een optimale kijkervaring is aan de achterkant van de Xperia 1 VII een extra lichtsensor toegevoegd waarmee de helderheid en kleur van het scherm aangepast kunnen worden aan de omstandigheden. Of je nu buiten in fel zonlicht staat of binnen in gedimd licht, de telefoon past de helderheid, het kleurengamma en de kleurtemperatuur aan.

Krachtige prestaties

De smartphone is uitgerust met de nieuwste Qualcomm-chip, de Snapdragon 8 Elite, waarbij NPU, CPU en GPU elk met meer dan 40% zijn verbeterd. Met de 'Processing Optimization'-functie kan tot 10% energie bespaard worden bij specifieke toepassingen zoals social media en internetgebruik. Hierdoor kan de Xperia 1 VII volgens Sony twee dagen lang actief gebruikt worden. Sony belooft verder ondersteuning voor vier OS-versie-upgrades en zes jaar aan beveiligingsupdates.

Toegankelijkheid en duurzaamheid

Sony heeft ook aan toegankelijkheid gedacht met functies zoals horizontale meetinformatie via geluid en trillingen op het opnamescherm. De Android 'TalkBack'-functie is aangepast, zodat het menu in volgorde van gebruiksfrequentie kan worden voorgelezen. Bij de productie van de telefoon zelf is volgens Sony rekening gehouden met het milieu: de verpakking is volledig plasticvrij en ongeveer 84% van de materialen in bepaalde onderdelen bestaat uit milieubewuste kunststoffen, waaronder het gerecyclede SORPLAS.

Er is ook een speciaal hoesje ontworpen voor de Xperia 1 VII (apart verkrijgbaar), voorzien van een statiefje dat zowel verticaal als horizontaal gebruikt kan worden. Het hoesje is verkrijgbaar in drie kleuren die bij de Xperia 1 VII passen en bestaat voor ongeveer 78% uit milieuvriendelijke kunststoffen.

Beschikbaarheid en prijzen

De Xperia 1 VII is nu verkrijgbaar in de Sony Store in de kleuren Slate Black, Moss Green en Orchid Purple. De adviesprijs bedraagt 1499 euro inclusief btw. Bij aankoop via de Sony Store ontvangen klanten tijdelijk een gratis WH-1000XM5 draadloze koptelefoon met Noise Cancelling en 50% korting op het speciale Xperia 1 VII hoesje.