ID.nl logo
Social media gehackt - zo voorkom je dat
© PXimport
Huis

Social media gehackt - zo voorkom je dat

Wanneer een steeds groter deel van je leven plaatsvindt op sites als Facebook en Twitter is het des te dramatischer wanneer iemand zich toegang verschaft tot dat account. Wat kun je doen als je social media gehackt worden? En is er een manier om te voorkomen dat het nogmaals gebeurt?

Tip 01: Verander je wachtwoord

Het eerste, echt het allereerste wat je moet doen wanneer je het gevoel hebt dat er iets raars aan de hand is met je account, is je wachtwoord veranderen. Dit doe je in de accountinstellingen van het desbetreffende sociale netwerk. En 'iets raars' is een heel breed begrip. Het kan zijn dat je een post ziet die je niet zelf geplaatst hebt, dat mensen zeggen dat je berichten aan het sturen bent terwijl je zelf niets hebt gedaan, maar ook dat je bijvoorbeeld van Facebook of Twitter de melding krijgt dat je bent ingelogd vanaf een onbekend apparaat. Het maakt niet uit wat je aan het twijfelen brengt, wacht geen seconde en verander je wachtwoord voordat de persoon die (mogelijkerwijs) het account van je heeft overgenomen dit voor je doet. Lees ook: Meer privacy op Google en Facebook.

Dat gezegd hebbende, zul je bij echt vervelende hacks pas merken dat je account gehackt is op het moment dat het social media-platform je account heeft geblokkeerd of omdat je simpelweg niet meer kunt inloggen. In het laatste geval is het soms een oplossing om razendsnel een ander wachtwoord op de vragen via de mail, in de hoop dat de hacker het e-mailadres niet heeft aangepast.

©PXimport

Tip 01 Wanneer je twijfelt of er iets met je account aan de hand is, wacht dan geen seconde en verander onmiddellijk je wachtwoord.

Tip 02: Geef uitleg

Wanneer je account gehackt is of op een andere manier in diskrediet is gebracht en je bent erin geslaagd om jezelf weer toegang te verschaffen tot je account, zorg er dan voor dat je je vrienden (lees: je connecties op het social media-platform) zo snel mogelijk laat weten wat er is gebeurd. Bij Pinterest is dat wat lastig, maar op Twitter, Facebook en LinkedIn kun je gewoon een bericht publiceren waarin je uitlegt wat er gebeurd is (bijvoorbeeld wanneer je op een 'foute' link hebt geklikt die naar je is gestuurd).

Vermeld er dan bij dat eventuele berichten die in de afgelopen 24 uur vanuit jou zijn geplaatst, niet van jou afkomstig waren. Hiermee beperk je niet alleen de schade voor jezelf, maar geef je ook direct een nuttige waarschuwing die kan voorkomen dat anderen in dezelfde valkuil trappen. Jij hebt er op dat moment weinig meer aan, maar je kunt er anderen uiteraard een grote dienst mee bewijzen en dat is ook iets waard.

Niet gevaarlijk?

De een denkt luchtiger over een social media-hack dan de ander. Het kan echter daadwerkelijk desastreuze gevolgen hebben. Zoals privégesprekken die ineens als statusupdate worden gepost, privacy-instellingen die drastisch worden aangepast, of misschien nog veel erger: andere vrienden die door jou worden geïnfecteerd en daardoor bijvoorbeeld hun gehele foto-archief kwijtraken. Om dan maar nog niet te beginnen over wat er kan gebeuren wanneer een hacker controle krijgt over je professionele netwerk (LinkedIn) waar al je zakelijke contacten zich bevinden. Nee, een social media-hack is niet iets om lichtzinnig over te denken en moet koste wat kost voorkomen worden.

Tip 03: Facebook

Is jouw Facebook-account gehackt, is het wachtwoord al gewijzigd en ook het e-mailadres in jouw account, waardoor je geen nieuw wachtwoord naar jezelf kunt laten sturen? In dit geval dien je zo snel mogelijk hiernaartoe te gaan. Daar klik je op de knop Mijn account is gekraakt. Vervolgens log je in met je gebruikelijke gebruikersnaam en wachtwoord. We weten het, die werken niet meer, maar omdat je inlogt via de hacked url, registreert Facebook wat er aan de hand is. Je krijgt vervolgens de melding dat je wachtwoord onlangs is veranderd, met de vraag of jij dat zelf hebt gedaan. Het magische antwoord daarop is néé, waarna Facebook doorheeft dat je account daadwerkelijk gehackt is en je verder helpt met stappen om de controle over je account weer terug te krijgen. Kleine waarschuwing: dit is geen haastklus, hier kan rustig een week of twee overheen gaan, soms wel langer.

©PXimport

Tip 03 Via Facebook kun je een account waaruit je gelockt bent ironisch genoeg terugkrijgen door in te loggen met je oude wachtwoord.

Tip 04: Twitter

Een gehackt Facebook-account kan vervelend zijn, maar vlak Twitter niet uit. Wanneer jouw Twitter-account is overgenomen, dan regent het werkelijk vervelende Tweets uit jouw naam die in no-time anderen kunnen infecteren én ervoor kunnen zorgen dat je zorgvuldig opgebouwde reputatie op Twitter ongedaan gemaakt wordt. Twitter raadt aan onmiddellijk tweestapsauthenticatie in te schakelen wanneer je account gehackt is maar je er nog wel toegang toe hebt. Heb je geen toegang tot je account meer, dan dien je zo snel mogelijk naar deze link te gaan. Op die pagina vul je vervolgens de gebruikersnaam in van het betreffende Twitter-account. Twitter geeft nu aan naar welk telefoonnummer of e-mail adres het nieuwe wachtwoord gestuurd kan worden. Zijn deze gegevens niet van jou? (lees: gewijzigd door de hacker), klik dan op Ik heb geen toegang tot deze gegevens. Je komt dan, net als bij Facebook, op een speciale pagina terecht die je stap voor stap door het proces loodst om weer toegang te krijgen tot je account.

©PXimport

Tip 04 Het herstelproces van Twitter is iets minder ingewikkeld en helpt je stap voor stap door het proces heen.

Tip 05: LinkedIn

Een LinkedIn-hack is, zoals gezegd, extreem vervelend. Immers, dat zijn niet zomaar vrienden, maar je zakelijke contacten en dat betekent dat de reputatie van je bedrijf op het spel staat. LinkedIn heeft een iets minder geautomatiseerd proces dan Facebook en Twitter, bij LinkedIn surf je namelijk naar deze pagina. Op de betreffende pagina vul je je naam en e-mailadres in en plaats je de link naar je LinkedIn-profiel. Vervolgens geef je in het veld More Details (in het Engels) een omschrijving van wat er aan de hand is, en wat je denkt dat de oorzaak zou kunnen zijn (bijvoorbeeld omdat je een virus hebt of omdat je op een linkje hebt geklikt waar je niet op had moeten klikken). Een medewerker van LinkedIn zal vervolgens contact met je opnemen om het probleem te verhelpen. Helaas kan ook dit wel een tijdje duren en je zult niet de eerste zijn die het formulier méér dan eens moet invullen voordat er écht iets gebeurt. Vervelend, maar het is niet anders.

©PXimport

Tip 05 Wanneer je uit je LinkedIn-account buitengesloten bent, dien je een formuliertje in te vullen. Antwoord kan even duren.

Tip 06: Pinterest

Wanneer je Pinterest-account gehackt wordt, dan is dat doorgaans niet dramatisch. Toch blijft het vervelend, zéker wanneer je heel veel volgers hebt die je niet kwijt wilt. Wanneer er een wijziging wordt doorgevoerd in je Pinterest-account, krijg je automatisch een e-mail. Als je zo'n e-mail krijgt en je hebt niets gedaan, klik dan zo snel mogelijk op de link Mijn account vergrendelen in de e-mail en vraag daarna een nieuw wachtwoord aan via deze pagina. Lukt het je op deze manier nog steeds niet om toegang te krijgen tot je account? Dan kun je, net als bij LinkedIn, via e-mail contact opnemen met Pinterest (en wederom kan reactie wel even op zich laten wachten). Je vindt het contactformulier hier.

Tip 07: Onbekende linkjes

Het klinkt natuurlijk hartstikke logisch: als je niet gehackt wilt worden, moet je niet op gevaarlijke links klikken. Daar zijn we ons allemaal wel van bewust, maar wanneer een bericht afkomstig is van vrienden, denken we al snel dat het in orde is. En dát is nu juist het gevaarlijke aan dit soort virussen/hacks en de reden waarom ze vaak als een lopend vuurtje door sociale platformen flitsen. Het is daarom zaak om altijd je gezond verstand te gebruiken.

Komt het linkje uit het niets? Wordt het gestuurd door iemand die je anders nooit een berichtje stuurt? Bevat het een begeleidende tekst in het Engels terwijl de persoon in kwestie gewoon Nederlands is? Allemaal redenen om achterdochtig te zijn. Wil je écht goed zitten? Installeer dan antivirussoftware zoals Norton Security. Dit programma komt met een Facebook-browserplug-in die linkjes direct checkt op veiligheid. Fijn, want dan hoef je daar zelf niet meer over na te denken (ook buiten Facebook worden links uiteraard gecontroleerd wanneer je ze opent).

Als niets meer werkt

Wat als je hemel en aarde hebt bewogen, maar het social media-platform weigert je je account terug te geven? Het is pijnlijk om te moeten horen (lezen in dit geval), maar het is daadwerkelijk mogelijk dat je je account niet meer terugkrijgt. Het is eerder uitzondering dan regel, maar het is wel zo dat platformen als Facebook, Twitter, LinkedIn enzovoort, grote bedrijven zijn die een reputatie te beschermen hebben. Daarbij moet gezegd worden dat het vrij zelden gebeurt dat je bij een eerste 'overtreding' direct je account voorgoed kwijtraakt. Dat gebeurt doorgaans pas na een paar keer, waarmee je aantoont dat je de beveiliging niet zo heel serieus neemt (en daar heeft men wel een punt, want er zijn manieren om het te voorkomen, zoals je leest in dit artikel). Wat je dan nog kunt doen? Een week er flink de balen in hebben, een nieuw account starten en er héél veel van leren.

Tip 08: Onbekende mensen

Wat geldt voor onbekende linkjes, geldt al helemaal voor onbekende mensen. Op Pinterest en LinkedIn speelt dit niet zo heel erg (vooral omdat de directe communicatie bij Pinterest erg beperkt is, hoewel er laatst een chat-mogelijkheid is toegevoegd), maar op Facebook en Twitter komt het regelmatig voor: een wildvreemde die contact met je zoekt, meestal uit een ver land en in gebrekkig Engels. Vaak zijn dit mensen die buitengewoon veel interesse in je tonen en overladen met complimenten.

Verspil aan dit soort mensen geen tijd. Natuurlijk er is een astronomische kans van één op zestien miljard dat het echt gaat om je droomvrouw/droomprins die dankzij een speling van het lot met je in contact probeert te komen, maar veel realistischer is het dat het iemand is die op wat voor manier dan ook misbruik van je probeert te maken. Weersta de verleiding om uit te vinden wat dit precies is en blokkeer dit soort mensen onmiddellijk. In het echt zou je het ook niet tolereren als een wildvreemde ineens allemaal persoonlijke vragen aan je stelt.

©PXimport

Tip 08 Wanneer wildvreemden ineens in gebrekkig Engels tegen je gaan praten, kun je maar beter zo snel mogelijk blokkeren.

Tip 09: Tweestapsauthenticatie

Er is geen waterdichte manier om je account te beschermen tegen hackers, maar een universele manier die vrijwel álle sociale netwerken bieden is tweestapsauthenticatie. Dit houdt in dat het inloggen (vanaf een nieuw apparaat) via twee stappen gaat: namelijk via je gebruikersnaam en wachtwoord en via bijvoorbeeld een code die naar je mobiele telefoon wordt gestuurd. Voor Facebook, Twitter en LinkedIn is dit gemakkelijk in te stellen. Pinterest heeft helaas geen tweestapsauthenticatie en er zijn ook geen berichten dat het bedrijf daar binnenkort mee begint. Dat gezegd hebbende worden Pinterest-accounts ook veel minder vaak gehackt dan Facebook, Twitter of LinkedIn-accounts.

©PXimport

Tip 09 Tweestapsauthenticatie voorkomt dat je opnieuw gehackt wordt in de toekomst.

Tip 10: Backup

Tot slot geven we je nog een tip die niet zozeer te maken heeft met het beschermen van je account, maar met het beschermen van de inhoud van je account. We hebben groot vertrouwen in platformen als Twitter, Pinterest en Facebook en gebruiken ze dan ook steeds vaker als online opslagmedium. Die foto's van de vakantie van vorig jaar? Oh joh, die staan op Facebook. Mijn verlanglijstje voor mijn nieuwe huis? Check mijn Pinterest even! Het is prima dat we zo veel op dit soort sociale platformen zetten, maar best 'gevaarlijk' dat we het zien als veilige opslag.

Los van het risico van je hele privéleven op internet zetten, is het risico dus ook dat je alles kwijt bent wanneer je account gehackt wordt. En hoe lullig het ook is, een platform als Facebook of Twitter ligt er écht niet wakker van dat jij al je foto's en video's kwijt bent. Zij geven vooral om de veiligheid van hun platform. Zorg er dus voor dat je de foto's die je online zet, óók offline bewaart. Zo is de catastrofe iets minder groot wanneer je om wat voor reden dan ook de toegang tot je account verliest, of wanneer je account wordt verwijderd.

▼ Volgende artikel
Renault Rafale e-Tech PHEV 300 4X4 Atelier Alpine: in één woord magnifiek
© Clément Choulot
Mobiliteit

Renault Rafale e-Tech PHEV 300 4X4 Atelier Alpine: in één woord magnifiek

De Renault Rafale heeft indruk gemaakt met zijn opvallende design en innovatieve hybride techniek. Nu presenteert Renault een nieuwe variant: de Rafale E-Tech 300 plug-in hybrid 4X4 Atelier Alpine. Irwin van InstaAutoVlog deelt zijn ervaringen in dit artikel en een bijbehorende video.

Dit artikel in het kort:

  • De Rafale E-Tech 300 heeft een plug-in hybride aandrijflijn met 300 pk en een elektrische actieradius van 105 kilometer.
  • Binnenin biedt hij een dynamische zitpositie en een EV-keuzeknop in de middenconsole.
  • De tweede zitrij is minder ruim door een hoger geplaatste vloer, maar de bagageruimte blijft groot.
  • Het adaptieve onderstel past zich aan het wegdek aan voor een betere rijervaring.
  • De boordlader ondersteunt tot 7,4 kW laden, maar snelladen is niet mogelijk.

Ook interessant voor jou: Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Incognito stekkerversie

Onder de zuid-Franse zon reed ik in de plug-in hybride Renault Rafale E-Tech 300, uitgevoerd in de topversie Atelier Alpine. Dit model valt op door specifieke details zoals 21-inch Diamond Cut lichtmetalen wielen met Continental SportContact 7 banden, een hoogglans zwarte achterspoiler en badges op de voorste zijschermen. De laadpoort, subtiel verwerkt in het zijpaneel, is de enige aanwijzing dat dit om een plug-in hybride gaat.

©Clément Choulot

Fijne zit achter het stuur

Binnenin de Rafale zien we fraaie details als blauw contrasterend tapijt, dito bekleding in de opbergvakken in het portier en een extra knop achter het handvat in de middenconsole waarmee je de EV, hybride of EV-charge functie in kan schakelen. Ook deze Rafale zit ná een comfortabele instap prettig. Je zit echt ín het interieur, wat lager ten opzichte van het dashboard en dat draagt bij aan een beter dynamisch gevoel.

©ClŽment Choulot

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Achterin minder comfort

De achterbank biedt iets minder comfort door een 1,5 centimeter hogere vloer ten opzichte van de e-Tech hybrid 200, veroorzaakt door het accupakket. Hierdoor zitten je knieën wat hoger en is er minder ruimte voor je voeten. De hoofdruimte blijft prima, net als de bagageruimte. Ondanks een kleine afname in capaciteit biedt deze met 528 liter (uitbreidbaar tot 1600 liter) nog steeds voldoende ruimte.

Achterin is het comfort iets minder door een 1,5 cm verhoogde vloer, veroorzaakt door het accupakket. De bagageruimte blijft met 528 tot maximaal 1600 liter ruim voldoende.

🔌Leestip: De strategische comeback van Renault in de elektrische automarkt

©Clément Choulot

Vermogen en trekgewicht

De plug-in hybride Rafale heeft een vernieuwde aandrijflijn met een 1.2-liter driecilinder turbomotor die dankzij een grotere turbo 150 pk levert in plaats van 130 pk. Een 70 pk sterke elektromotor op de vooras en een 136 pk elektromotor op de achteras verhogen het totale vermogen tot 300 pk via de zogeheten Multimode-transmissie. Dit zorgt voor een sprint van 0-100 km/u in 5,8 seconden en een begrensde topsnelheid van 175 km/u. Het trekgewicht blijft 1500 kg, ideaal voor veelzijdig gebruik.

©Clément Choulot

Trage boordlader

De Renault Rafale is uitgerust met een 22 kWh-batterij, goed voor een elektrische actieradius van 105 kilometer. Opladen kan via een 1-fase 7,4 kW boordlader, wat in vergelijking met concurrenten met 2- of 3-fase laders beperkt is. Snelladen is niet mogelijk.

©Clement Choulot

Adaptief onderstel

Eenmaal op pad blijkt de Rafale een aangename metgezel. Het elektrische vermogen is een plezier en zeker als ook de goed geïsoleerde driepitter assisteert is het een ronduit vlotte auto. Is de batterij leeg, dan belooft Renault je een range van 1000 kilometer met een gemiddeld verbruik van 5,8 liter per 100 kilometer en een 55 liter grote benzinetank.

Het adaptief onderstel kan zich met behulp van een camera-scanner achter de binnenspiegel continu aan het wegdek aanpassen. Iets wat goed werkt, want in eigenlijk elke situatie voelt de Rafale verfijnd, comfortabel, maar ook zeker na het selecteren van de modus Sport communicatief en dynamisch.

©Clément Choulot

Renault Rafale in actie

Meer weten en zien over de nieuwe plug-in hybride Renault Rafale? Bekijk dan de onderstaande video:

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare slimme luidsprekers
© Bowers & Wilkins / McLaren| J.M.WILLIAMS PRODUCTIONS LTD
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare slimme luidsprekers

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een prijsvriendelijke smartspeaker? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Apple HomePod Mini

Deze betaalbare slimme speaker vormt een ideale match met je iPhone, iPad en/of Mac. Zo neemt de HomePod Mini bijvoorbeeld een luistersessie van Spotify of een andere muziek-app over, waardoor je thuis verder kunt luisteren. Dankzij integratie van de Siri-stemassistent kun je allerlei dingen vragen, zoals actueel nieuws, file-informatie of een recept. Daarnaast speelt het apparaat via spraakopdrachten net zo makkelijk een muziekalbum, podcast of audioboek af, waarbij je ondertussen met je stem het volumeniveau aanpast. Als alternatief vind je bovenop een klein bedieningspaneel om het volume te reguleren. Een nuttige toevoeging is dat je via deze smartspeaker ook allerlei apparaten in huis kunt aansturen, bijvoorbeeld een geschikte thermostaat of lamp.

Ondanks de bescheiden behuizing van 8,43 centimeter hoog heeft de HomePod Mini volgens de Amerikaanse techgigant een behoorlijk bereik. Voor een breder geluid is het mogelijk om meerdere HomePods aan elkaar te koppelen. Zo luister je in meerdere kamers naar dezelfde muziek. Verder is de intercomfunctie handig, want op die manier communiceer je op afstand eenvoudig met gezinsleden. Dit audioproduct is in vijf kleurstellingen te koop, namelijk zwart, blauw, geel, wit en rood. Bij de aanschaf is drie maanden toegang tot Apple Music inbegrepen. Voor een krachtiger geluid kun je ook de grotere Apple HomePod (zwart/wit) overwegen. Je leest in dit artikel meer over de verschillen tussen de HomePod en de HomePod Mini.

Google Nest Audio

De Google Nest Audio is een middelgrote smartspeaker met een bescheiden prijskaartje. Op het moment van schrijven is het product zelfs goedkoper dan ooit. Je kunt kiezen tussen een donkergrijze en witte uitvoering. In tegenstelling tot diverse andere slimme luidsprekers in deze prijsklasse heeft dit model twee actieve audiodrivers, namelijk een tweeter en woofer. Dat komt de audiokwaliteit ten goede! De klankkast meet 17,5 × 12,4 × 7,8 centimeter, zodat je hem bijvoorbeeld prima op een plank of meubel kunt plaatsen. Voor een ruimtelijker geluid koppel je eventueel twee Nest Audio-speakers aan elkaar.

De geïntegreerde wifi-adapter ondersteunt de 2,4GHz- én 5GHz-frequentieband. Een voordeel, want je vergroot daarmee de kans op een stabiele draadloze netwerkverbinding. Je stuurt de Nest Audio met je stem aan. Roep eerst 'Hey Google' en zeg vervolgens welke muziek je wilt horen. Je kunt ook informatie opvragen en geschikte slimme apparaten bedienen. Bang voor luistervinken? Zet dan via een schakelaar aan de achterzijde de microfoons uit. Je leest hier wat enkele gebruikers van deze smartspeaker vinden.

Google Nest Mini

Google bewijst dat een smartspeaker helemaal niet zoveel geld hoeft te kosten, want je betaalt voor de Nest Mini slechts enkele tientjes. Net als zijn grote broer is dit audioproduct eveneens in een donkergrijze en witte behuizing te koop. Het ronde apparaatje heeft een diameter van 9,8 centimeter en is slechts 4,2 centimeter hoog. Door de geringe omvang kun je hem makkelijk ergens in een hoekje kwijt. Voor de ontvangst van wifi is er ondersteuning voor de 2,4GHz- en 5GHz-frequentieband ingebakken.

In de behuizing bevindt zich één actieve audiodriver. Voor het luisteren van (achtergrond)muziek op een laag volumeniveau voldoet die prima. Dankzij Chromecast-integratie kies je vanuit jouw favoriete muziek-app een leuke afspeellijst. Daarnaast fungeert de slimme speaker als jouw persoonlijke assistent. Vraag bijvoorbeeld naar een overzicht met agenda-afspraken en de Nest Mini somt ze een voor een op. Je kunt dit Google-product álles vragen!

Lees ook: Meer dan muziek: kies jouw ideale slimme luidspreker

Sonos Roam 2

In tegenstelling tot de meeste andere smartspeakers gebruik je de Sonos Roam 2 zowel thuis als onderweg. De langwerpige klankkast van 16,8 × 6,2 × 6 centimeter herbergt een oplaadbare accu met een luistertijd van zo'n tien uur. Dit audioproduct is trouwens IP67-gecertificeerd, waardoor de Roam 2 prima stof en water kan verdragen. De behuizing is zelfs valbestendig! Koppel een smartphone via bluetooth en luister op elke plek naar goede muziek. Voor mobiel gebruik komt deze handige beschermhoes goed van pas.

Binnenshuis verbind je de smartspeaker met een 2,4GHz- of 5GHz-netwerk. Vervolgens kies je vanaf een willekeurige smartphone of tablet de muziek die je wilt horen. Installeer hiervoor de Sonos-app op het toestel. Dankzij ondersteuning voor AirPlay 2 vormt de Roam 2 een goede match met Apple-apparaten, zoals een iPhone, iPad en/of Mac. Voor de audioweergave heeft de klankkast een tweeter en woofer aan boord. Tot slot is er spraakondersteuning (Amazon Alexa) geïntegreerd. Je kunt de Sonos Roam 2 in een witte of zwarte behuizing kopen.

Bowers & Wilkins Zeppelin McLaren Edition

Hecht je veel waarde aan een origineel design en een hoge geluidskwaliteit? Overweeg dan deze opvallende McLaren-editie van de Bowers & Wilkins Zeppelin. Als alternatief is deze speaker ook in een zwarte en lichtgrijze behuizing te koop. In zijn eigen webshop rekent de Britse speakerspecialist 899 euro, maar enkele winkels hanteren momenteel een fikse korting. Reserveer voor deze speaker wel voldoende ruimte. De behuizing van 65 × 21 × 19,4 centimeter is voor een smartspeaker tenslotte behoorlijk aan de maat.

Onder de motorkap bevinden zich een wifi- en bluetooth-adapter. Kortom, open Spotify, Tidal of een andere muziek-app op je smartphone en tik een leuke afspeellijst aan. Dankzij AirPlay 2-integratie werkt de Zeppelin naadloos samen met een Apple-toestel. Er is middels Amazon Alexa ook nog een stemassistent geïntegreerd. Bowers & Wilkins heeft op audiogebied een uitstekende reputatie, waardoor je een hoge audiokwaliteit mag verwachten. De behuizing telt dan ook vijf actieve audiodrivers, namelijk twee tweeters, twee middentoners en een woofer. Met een totaal versterkervermogen van 240 watt ervaar je een kamervullend geluid.