ID.nl logo
Slim, slimmer, slimst: Google Gemini versus ChatGPT
© Adobe
Huis

Slim, slimmer, slimst: Google Gemini versus ChatGPT

Kunstmatige intelligentie is het nieuwe goud. Sinds de introductie van de eerste generatieve AI’s werken techbedrijven hard aan hun eigen slimme assistenten die worden gezien als de volgende grote innovatie in onze digitale wereld. Googles Gemini en ChatGPT van OpenAI zijn op dit moment de grootste spelers, maar welke van deze AI’s is het beste? We nemen de proef op de som.

In dit artikel hakken we de AI’s op in meerdere categorieën, om daarbij individueel te beoordelen waar de één beter is dan de ander. De categorieën:

  • Prijs
  • Databronnen
  • Mooiste plaatjes
  • Correcte antwoorden
  • Aantal talen

Interessant om te lezen: AI zit niet stil: nieuwe toepassingen op het gebied van muziek, video en tekst

Gemini en ChatGPT zijn in de regel slimme assistenten. Je krijgt een chatvenster te zien zoals je kent van apps als WhatsApp, waar je de AI vragen in kunt stellen. Waar andere computerprogramma’s alleen antwoord geven op vooraf geprogrammeerde vragen, kan de AI op bijna alles antwoord geven. Zowel Gemini als ChatGPT zijn namelijk zogeheten generatieve AI’s: ze hebben geleerd om talen te doorgronden en zodoende een passend antwoord te vinden op jouw vragen.

Hoe werkt een generatieve AI? Een generatieve AI wordt gemaakt door een computer grote hoeveelheden data te laten analyseren. Daarbij kijkt de software naar patronen en andere verbanden. Dat gebeurt op groot en klein niveau. De AI leert bijvoorbeeld dat een boek hoofdstukken heeft, maar ook dat een Nederlandse zin bestaat uit een persoonsvorm, onderwerp en lijdend voorwerp. Door heel veel verbanden te leggen, leert de AI uiteindelijk om als een mens te praten.

Het betekent niet dat de AI een vorm van bewustzijn heeft. Het is eigenlijk een computer die heeft geleerd om heel goed te improviseren. Soms krijg je ook antwoorden die niet kloppen. AI’s die afbeeldingen maken, tekenden lange tijd bijvoorbeeld te veel vingers aan handen, omdat ze uit de dataset niet konden doorgronden wat ze hiermee moesten doen. Kijk daarom ook altijd kritisch of wat de AI tegen je zegt ook echt klopt.

De prijs

Om Nederlands te beginnen: laten we het hebben over de prijs van beide AI’s. Zowel ChatGPT als Gemini zijn gratis te gebruiken, maar sommige functies vereisen een maandelijks abonnement. Dat kost hetzelfde: zo’n 22 euro per maand.

Google noemt het abonnement Gemini Advanced. Betaal je voor de dienst, dan snapt de AI beter wat je bedoelt en kan hij ook complexere conclusies trekken. Bovendien leert de kunstmatige intelligentie jouw voorkeuren kennen, zodat antwoorden beter bij je wensen moeten passen.

Het Plus-abonnement van ChatGPT is vooral praktisch: je krijgt ook toegang tot de AI tijdens drukke momenten, een moment dat gratis gebruikers minder aan de software kunnen vragen. De AI geeft sneller antwoord en gebruikers krijgen iets eerder toegang tot nieuwe functies. ChatGPT Plus is bijvoorbeeld nu nog de enige plek waarbij je GPT-4 kunt gebruiken, het slimmere AI-model van het bedrijf.

Google Gemini en ChatGPT zijn de grootste spelers op de generatieve AI-markt.

Het is lastig een duidelijke winnaar tussen de betaalde abonnementen aan te geven, maar wat betreft gratis functionaliteit scoort Google wat ons betreft iets beter. Gemini beperkt gratis gebruikers immers niet op drukke momenten.

Welke databronnen?

Een kunstmatige intelligentie wordt getraind met grote databronnen. Die bepalen wat de software zoal weet: door nieuwssites te lezen, weet een AI bijvoorbeeld wat er binnen de Nederlandse politiek speelt. Hoe beter en uitgebreider de databronnen, hoe beter de antwoorden kloppen die de AI je zal voorschotelen.

ChatGPT is getraind met een mix van verschillende bronnen, waaronder boeken, online artikelen, websites en andere teksten. Over actuele onderwerpen kan de AI echter niks vertellen, want de meest recent geanalyseerde dataset stamt uit januari 2022. Je kunt de AI dus bijvoorbeeld niet vragen naar de uitslag van de recente verkiezingen.

Google Gemini heeft vergelijkbare bronnen: de AI is getraind met boeken en online artikelen, maar daarnaast ook met datasets van grote websites. Google heeft bijvoorbeeld deals gesloten met sites als Reddit om hun gegevens op grote schaal te mogen gebruiken. Daarnaast is de dataset van Google actueler: de meest recente informatie in de AI stamt uit maart 2023. Kijk je puur naar de beschikbare data, dan is Google de winnaar tussen de twee.

De mooiste plaatjes?

Google heeft recent de mogelijkheid om afbeeldingen met Gemini te genereren uitgeschakeld. Gebruikers ontdekten namelijk dat de AI wat gekke plaatjes maakte: vroeg iemand om een afbeelding van de paus, dan kreeg je soms een jonge vrouw of paus met zwarte huidskleur te zien, terwijl de werkelijke paus een witte oude man is. De AI was getraind om divers te zijn, maar daardoor slopen er dit soort foutjes in.

Googles afbeeldingengenerator is weer offline, nadat hij onder andere dacht dat de paus zwart is.

ChatGPT kon maandenlang wel afbeeldingen maken, maar deze functie werd recent uitgeschakeld voor gratis gebruikers. Je hebt dus een ChatGPT Plus-account nodig om een afbeelding te maken. Of je kunt Microsofts AI-bot Copilot vragen om een plaatje te maken. Door een deal met OpenAI gebruikt Microsoft de software van OpenAI, en is daar gratis.

Lees ook: Zo maak je afbeeldingen met Microsoft Copilot

De beste afbeeldingen vind je in elk geval bij ChatGPT – mits je betaalt, of via een omweg.

ChatGPT maakt alleen tegen betaling plaatjes, maar via een omweg kun je ze gratis in Copilot genereren.

De meeste kloppende antwoorden?

Misschien wel het lastigst om uit te zoeken is welke AI het vaakst gelijk heeft. Je kunt Gemini en ChatGPT immers oneindig veel vragen stellen, waar ook weer onnoemelijk veel antwoorden uit komen. Om toch een ruw idee te krijgen stelden we beide kunstmatige intelligenties tien vragen, om te zien hoe de antwoorden van elkaar verschillen.

Vragen naar basisinformatie worden inhoudelijk hetzelfde door de AI’s beantwoord. Vraag je de AI’s naar de hoeveelheid moleculen in een pak boter, dan krijg je in beide gevallen een wiskundige berekening met daarbij de waarschuwing dat het om een schatting gaat. Wil je weten wat een gezond ontbijt is of hoe een microfoon werkt, dan krijg je een inhoudelijk antwoord met ook een goede uitleg.

Wat wel opviel: Gemini is veel voorzichtig met het beantwoorden van vragen over actualiteit. De Google-AI durfde ons niet te vertellen wie de huidige premier van Nederland is en adviseerde het via Google Search op te zoeken. Terecht, want sinds de meest recente dataset zijn er verkiezingen geweest. ChatGPT durft echter met vol vertrouwen te zeggen dat Mark Rutte nog premier is in ons land.

De software van OpenAI lijkt het wel beter te doen bij gekke vragen. We vroegen beide AI’s om het levensverhaal van Willem van Oranje in vijf emoji’s samen te vatten, waarbij ChatGPT er netjes vijf opsomde en zelfs uitlegde waar iedere smiley naar verwees. Gemini slaagde er slechts in om één emoji te verzinnen.

We vroegen ook wat er eerder was: de kip of het ei. ChatGPT herkende het als een ‘klassieker waar meerdere antwoorden op mogelijk zijn’, waarna veelgehoorde theorieën werden opgelepeld. Gemini was op zijn beurt stelliger: voor de komst van kippen werden al eieren gelegd door andere dieren, dus het ei was eerst.

Het was een steekproef, maar we konden ChatGPT en Gemini niet op grotere verschillen dan dat betrappen. Beide AI’s lijken ongeveer even accuraat met hun antwoorden.

Volgens ChatGPT is het onduidelijk wat er eerder was, de kip of het ei.

Hoeveel talen?

Op taalgebied loopt Google Gemini ver voor: de AI begrijpt meer dan veertig talen. ChatGPT spreekt er slechts negen. Beide werken zowel in het Nederlands als het Engels.

Het geeft Gemini hoe dan ook een streepje voor: je kunt de AI bijvoorbeeld vragen om teksten in meer talen voor je te vertalen, of vragen om iets uit een andere taal inhoudelijk uit te leggen.

Wie is nou de beste?

Er is niet één AI die op alle fronten veel beter is dan zijn concurrent. Zowel ChatGPT als Gemini doen ongeveer hetzelfde en geven min of meer net zo vaak kloppende antwoorden. De verschillen zitten vooral in de details: met Gemini kun je op het moment bijvoorbeeld geen afbeeldingen maken, terwijl ChatGPT veel minder talen begrijpt.

Voor gratis gebruik heeft Gemini een klein streepje voor, omdat ChatGPT de software beperkt voor gratis gebruikers als het te druk is. Maar dat is wat ons betreft niet meteen reden om voor Googles optie te zweren: kijk vooral naar wat jij met de AI wil en kies op basis daarvan degene die daar het best op aansluit.

Waarom geen Copilot? Naast OpenAI’s ChatGPT en Googles Gemini is er nog een grote AI-assistent waar je veel over hoort: Copilot, van Windows-maker Microsoft. Deze zit inmiddels diep in Windows en Office 365 geïntegreerd en is daarmee een grote speler op de AI-markt.

In deze vergelijking is het echter lastig Copilot met de andere twee te vergelijken, want de Microsoft-AI is voor een groot deel gebaseerd op ChatGPT. Microsoft is grootinvesteerder in OpenAI en heeft daardoor een deal gesloten, waardoor ze de AI-modellen van het bedrijf mogen gebruiken.

In de praktijk werkt Copilot dus grotendeels hetzelfde als ChatGPT; het zijn min of meer dezelfde apps. Dat maakt het onmogelijk om ze met elkaar te vergelijken.

▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.