Wie gratis wil bellen gebruikt Skype, dat handige programmaatje dat via internet een telefoongesprek opzet. Er zijn ondertussen echter veel alternatieven voorhanden. Zitten daar echte Skype-killers bij of is de voorloper uit Estland nog altijd soeverein?

Zoals gezegd heeft Skype sinds de oprichting in 2003 niet stilgezeten en worden er steeds weer nieuwe functies en diensten aan het platform toegevoegd. Sinds de overname door Microsoft lijkt de aandacht vooral uit te gaan naar integratie met andere Microsoft-diensten. De laatste update (augustus vorig jaar) maakt het bijvoorbeeld mogelijk Skype te integreren met een Microsoft- of Facebook-account. Het techbedrijf heeft zelfs aangekondigd dat Windows Live Messenger gaat verdwijnen en opgenomen gaat worden in het Skype platform. Over integratie met Outlook is nog met geen woord gerept, maar het lijkt een kwestie van tijd.

De integratie van Microsoft en Facebook in Skype is overigens helemaal niet moeilijk. Bij het opstarten van Skype wordt aanmelden bij Microsoft of Facebook direct aangeboden. Zodra je dit doet worden je Messenger- of Facebook-contacten in de contactlijst van Skype geladen. Je kunt dan ook direct zien wie online is en met die personen chatten. Wanneer je je aanmeldt met Facebook kun je bovendien ook je Facebook-wall raadplegen en bijwerken. Klik op je naam en een nieuw scherm wordt geopend, Skype Start. Onder de kop Facebook-vrienden kan je nu de laatste geplaatste berichten zien. Verder heb je zelf ook de beschikking over een Skype-wall die vergelijkbaar is met die van Facebook. Het blijft echter wel beperkt tot het delen van berichten; filmpjes of andere content uploaden is niet mogelijk. Een soort Twitter/Facebook-mashupdienst dus. 

Hoewel integratie dus het sleutelwoord is de laatste tijd, wil dat niet zeggen dat Skype op andere gebieden terrein heeft verloren. Zo blijft het opvallend hoe makkelijk het is om met Skype te werken. Contacten zoeken en een gesprek opzetten is met een paar muisklikken te doen. Belangrijk punt bij bellen via internet is de gesprekskwaliteit en Skype vraagt keurig na ieder videogesprek hoe dit wordt ervaren. Nadeel van dat gebruiksgemak is dat de basisversie van Skype niet erg uitgebreid is. Los van functies als voicemail, bellen, gebeld worden en chatten zit er weinig extra's verstopt in het programma. Skype heeft wel een eigen winkel met applicaties, waardoor je je account met allerlei extra's kunt uitrusten. Ga in de menubalk naar Extra en vervolgens naar Apps en Meer apps. Je komt dan in een bescheiden applicatiewinkel, waar je onder andere opnamefuncties of notitiefuncties aan Skype kan toevoegen. Een leuke app is ook Clownfish, een vertaal-app – te vergelijken met Google Translate – die je kunt gebruiken tijdens het chatten. 

Microsoft verdient momenteel vooral aan Skype met de betaalde diensten. De belangrijkste daarvan is Skype Out. Met een Skype Out-account kan je beltegoed kopen dat je kunt gebruiken om te bellen naar vaste en mobiele nummers. Bellen naar vaste nummers is daarbij nog relatief goedkoop, maar voor een gesprekje naar een mobiel betaal je de hoofdprijs van 25,5 cent per minuut. De propositie kan dus nog wel wat beter. 

Skype kan ook worden gebruikt als webconferencingtool, maar ook hier is een betaalde account raadzaam. Zo is het beeldschermen delen voor groepen alleen mogelijk wanneer je een premium account hebt (één op één is dit wel te doen). Dat is een abonnement van zeven euro per maand, waarmee je verder ook gratis kunt bellen naar vaste nummers in Nederland en groepsgesprekken kunt opzetten (sessies met tussen de drie en tien personen). Bovendien krijg je technische ondersteuning via live chat. 

Skype heeft met de introductie van de smartphone wederom aan populariteit gewonnen en het programma is als app op alle belangrijke besturingssystemen vertegenwoordigd. Je hebt er een voor Android, iOS en Windows Phone en kunt ’m gebruiken op de tablet en smartphone. Op de mobiel zal je Skype in beginsel vooral gebruiken voor mobiel bellen, maar je kunt er ook een videogesprek mee uitvoeren. Ook kan je de camera van je toestel gebruiken om te laten zien wat er om je heen gebeurt. Je kunt een Skype gesprek opzetten via de app, maar ook vanuit het adresboek van je telefoon. Daarnaast kan je inkomende gesprekken naar de app doorschakelen en is er een berichtenscherm waarmee je posts kunt zetten op je Skype startwall. Op zichzelf is de app verder behoorlijk basic, maar net als het desktopprogramma is het erg gemakkelijk in het gebruik. Ook voor de mobiel is Skype een heel geslaagd voip-programma.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000