Routes vastleggen en relaxed navigeren met Windy Maps
Er staat vast een handige routeplanner op jouw smartphone die je regelmatig gebruikt, zoals Google Maps of Apple Maps. Welke applicatie dat ook is, het is toch een goed idee om ook eens naar Windy Maps te kijken. Want deze navigatie-app is net even anders dan de meeste andere applicaties waarmee je kunt navigeren.
Een groot verschil met gewone navigatie-apps is dat je in Windy Maps enorm veel wandel- en fietsroutes op de kaart ziet. Waardoor je ook deze lekker makkelijk met je telefoon kunt volgen, zonder dat je iets extra’s nodig hebt. Verder kun je al jouw uitjes en tochten opnemen, zodat je achteraf precies ziet waar je allemaal bent geweest en bent langsgekomen. Windy Maps is volledig gratis en is beschikbaar voor zowel IOS als Android. Verwar de app tijdens het installeren vooral niet met Windy.com, want dat is een weer-app van dezelfde maker.
©PXimport
Gedetailleerde kaarten
Windy Maps maakt gebruik van het betrouwbare kaartmateriaal van Open Street Maps. Op deze kaarten zijn enorm veel landschapsdetails te zien, wat vooral goed van pas komt tijdens het wandelen en fietsen. Maar de details zijn natuurlijk ook welkom zodra je met je motor of auto een leuke toertocht maakt. Je kunt gebruikmaken van de onlinekaarten, of complete regio’s en landen binnenhalen, zodat daar geen mobiel dataverkeer meer voor nodig is. In het tweede geval kun je zelfs helemaal offline gaan. Ook kun je dan in (de tegenwoordig schaarse) gebieden zonder mobielbereik gewoon blijven navigeren en je kaarten raadplegen.
Zodra je de app de eerste keer start, krijg je direct de mogelijkheid om kaarten via de knop Kaarten downloaden lokaal op jouw telefoon op te slaan. Het is verstandig om dit meteen te doen. Tenzij je liever eerst kijkt of de app wel iets voor jou is, dan kun je dat downloaden ook altijd later nog doen. Bovenaan de lijst met beschikbare kaarten zie je gebieden die zich bij jou in de buurt bevinden, maar voor meer bewegingsvrijheid installeer je meteen heel Nederland.
We zullen je flink wat zoekwerk besparen door te verklappen dat je Koninkrijk der Nederlanden moet hebben, dus niet zoeken op Nederland of Holland. Vervolgens kun je tikken op Alles downloaden om Nederland en het Caribisch gebied te downloaden. Of je haalt in vier etappes alleen Nederland op (Noord-Nederland, Oost-Nederland, West-Nederland, Zuid-Nederland). Of je gooit de Caribische eilanden weer weg, dat kan ook nog. Uiteraard worden de kaarten regelmatig bijgewerkt, je krijgt vanzelf een melding te zien.
©PXimport
Alle routes in beeld
Je hoeft niet af te wachten tot alles is binnengehaald, want tot die tijd wordt gewoon de onlinekaart gebruikt. Dus je kunt alvast lekker met de app spelen door naar het hoofdscherm te gaan. Terwijl je de omgeving een beetje verkent, zal het je opvallen dat er veel gekleurde lijnen op de kaart staan. Dit zijn fietsroutes en wandelroutes. De eerste is eenvoudig te herkennen aan het fietsje ernaast. De naam van de routes staat er doorgaans bij, dat is lekker makkelijk.
Een groter of kleiner gebied bekijken kan door twee vingers te gebruiken, of door verticaal te vegen over het pijltjes-pictogram aan de rechterschermrand. Zelfs haltes en stations van het openbaar vervoer staan op de kaart, met een pictogram van een tram, bus, metro of (stoom)trein ernaast. Tik op een halte of station en je ziet precies om welke halte het gaat. Nogmaals tikken laat zelfs de lijnen en de eerstvolgende vertrektijden zien.
Zie je een blauwe markering langs een schermrand? Die wijst jouw huidige locatie aan, zodra die plek zich ergens buiten beeld bevindt. Tik erop en jij staat weer volledig in het middelpunt.
©PXimport
Navigeren maar
Wil je ergens naartoe vanuit jouw huidige locatie? Houd je vinger eventjes op die plek op de kaart gedrukt zodat er een rode markering verschijnt. Of gebruik het vergrootglas onderin het scherm om een locatie op te zoeken. Onderaan het scherm verschijnt dan een optiebalk waar je op Route tikt. Je ziet de voorgestelde route in het blauw en het start- en eindpunt herken je aan een rode markering.
Eventuele alternatieve routes staan grijs aangegeven. Tik erop als je liever een andere route neemt dan de voorgestelde. Natuurlijk is het van belang of je in de auto duikt, op de motor springt, op de fiets stapt of net je wandelschoenen aantrekt. Onderin staat het gekozen vervoermiddel. Is dat niet de juiste? Tik erop en geef aan waar de route op moet worden afgestemd. Daarmee voorkom je dat je ineens met je auto voor een fietstunneltje staat of gevraagd wordt de snelweg op te lopen.
Je kunt hier meteen ook aangeven of je de kortste of snelste route wilt hebben en of je tolwegen en dergelijke wilt gebruiken. Vervolgens tik je op Navigeren en daarna brengt de app je naar waar je ook maar wilt zijn.
©PXimport
Waar staan de files?
Tijdens het navigeren met de auto of de motor wil je graag weten waar de files staan, en nog beter, dat de navigatie-app jou netjes om de ergste tijdverslinders heen leidt. Helaas laat Windy Maps vooralsnog geen file-informatie zien. We hopen uiteraard dat dit in een toekomstige versie wordt toegevoegd. Schrik dus niet als je ergens een vette rode lijn ziet. Dat is geen file, maar een leuke (wandel)tocht of zoiets als een metro- of tramlijn. Verder heeft de app wel alles aan boord wat je nodig hebt om ontspannen te navigeren. Zoals duidelijke navigatie-aanwijzingen, rijstrookbegeleiding, huidige en maximale snelheid, spraaknavigatie en natuurlijk dat supergedetailleerde online en offline kaartmateriaal.
Speld zonder hooiberg
Wil je een wandelroute lopen of een fietstocht maken? De kans is groot dat dit traject duidelijk op de kaart staat aangegeven. Zelfs als het om een traditionele paaltjesroute gaat. Je hoeft dus niet bij de ingang voor de zekerheid een foto van het bord met de plattegrond te maken, voor het geval je ineens geen gekleurd paaltje meer tegenkomt. Met de telefoon in de hand of op het fietsstuur zie je precies waar je bent en waar je naartoe moet. Ook als je even van de uitgestippelde route wilt afwijken, omdat je ergens anders iets moois ziet, vind je de route snel weer terug.
Erg handig aan het gedetailleerde kaartmateriaal van Windy Maps, is dat je lekker makkelijk het exacte startpunt van een wandel- of fietsroute opzoekt, of een parkeerterrein daar vlakbij. Zelfs als dat ergens langs een weggetje in het bos of halverwege een open vlakte is. In navigatie-apps met gewone wegenkaarten is het meestal flink zoeken voor je eindelijk de juiste locatie hebt gevonden, want er zijn op die plekken vaak maar weinig visuele aanwijzingen op de kaart te vinden.
©PXimport
Tochten vastleggen
Ideaal voor met name wandelaars en fietsers, maar ook voor automobilisten en motorrijders, is dat er een zogeheten tracker of routevolger in Windy Maps zit. Daar heb je dus voortaan geen aparte app meer voor nodig. Tik aan het begin van een wandeling of fietstocht bovenin het scherm op het pictogram met de voetjes en laat via Start de door jou afgelegde weg vastleggen. Dit verschijnt vervolgens als een gekleurde lijn op de plattegrond, waardoor je duidelijk ziet waar je allemaal langskomt. Het groene balkje bovenin het scherm verklapt dat de tracker actief is en hier kun je de opname ook pauzeren en afsluiten.
Om tochten te bewaren is het nodig dat je een gratis account aanmaakt. Dit regel je gewoon vanuit de app. Omdat alle tochten online in jouw profiel worden bewaard, kun je ze meteen ook vanaf bijvoorbeeld een andere smartphone of een tablet benaderen, zolang je daarop maar hetzelfde account gebruik.
Tijdens het opslaan zie je dat de app automatisch herkent of je een wandeling of fietstocht hebt gemaakt, of dat je met de auto op pad was. Klopt dit niet, dan kun je het zelf corrigeren. Verder kun je de tocht een verhelderende naam geven, een korte beschrijving toevoegen en tot slot tik je bovenin op Opslaan.
©PXimport
Dagboek
Om jouw opgeslagen tochten te bekijken, tik je links onderin op het menupictogram. Kies vervolgens Mijn kaarten en gaat onderin naar het onderdeel Activiteiten. Standaard zie je hier een lijstweergave, maar tik je op Kaart, dan krijg je ze als markeringen op de plattegrond te zien. Je ziet dus precies waar je allemaal langs bent gekomen. Daarnaast kun je een mooie tocht eenvoudig opnieuw maken door dit spoor te volgen.
Ook favoriete locaties kun je opslaan voor later gebruik, net als de routes om er te komen. Deze bevinden zich in het onderdeel Plaatsen en routes, dus naast Activiteiten. Hoe krijg je ze daar? Zodra je ergens op de kaart een markering hebt geplaatst (rode pictogram), geef je onderaan het scherm een tikje op Opslaan en geef je een naam aan de favoriet. Heb je een route laten berekenen? Tik dan niet meteen op Navigeren, maar sleep het navigatiebalkje onderin het scherm omhoog en tik daarna ook weer op opslaan. Heb je erg veel favorieten, routes of opgeslagen tochten? Dan kun je ze rangschikken in mappen.
©PXimport
Instellingen en meer
Wil je (extra) kaarten downloaden? Ga dan in het menu naar Offline kaarten. Verder werkt dit precies hetzelfde als in het begin beschreven. Tik je in het menu op Routeplanning, dan kun je een route bepalen vanaf een willekeurig startpunt, dus ook als je daar op dit moment niet bent. Via Instellingen kun je de kaart, de wijze van navigeren en het gedrag van de app naar wens instellen. Pas een beetje op met de menu-optie Eerste hulp, want hier vind je niet alleen essentiële EHBO-instructies, je kunt er ook de hulpdiensten inschakelen. Tik op het kompas op het hoofdscherm om de kaart mee te laten draaien met jouw kijkrichting, of het noorden altijd boven te houden. Via het kaartpictogram kun je overschakelen naar een winterkaart, superhandig tijdens de wintersport.