ID.nl logo
Review Lenovo Moto Z - modulair avontuur is duur
Huis

Review Lenovo Moto Z - modulair avontuur is duur

Om op te vallen in de vrij saaie markt voor dure smartphones, maakt Lenovo de Moto Z geschikt voor modules. Die zijn los te koop en voegen bijvoorbeeld een extra accu, een speaker of een heuse projector toe. Een innoverend concept, maar heb je er ook echt wat aan? En hoe bevalt de Moto Z als losse telefoon? We hebben het modulaire toestel getest.

De Moto Z-lijn bestaat uit drie toestellen, waarvan de Moto Z het middelste model is. De Play-versie is tweehonderd euro goedkoper en levert in op specificaties, maar heeft wel een grotere accu. De Force-editie is nagenoeg identiek aan de Moto Z, maar heeft een val- en krasbestendig beeldscherm en de forse accu van de Moto Z Play. De modules die we op de Moto Z getest hebben, werken ook op de twee andere smartphones.

Lees ook: Lenovo Moto E3 review

De vier modules

Er zijn vier modules te koop, maar je kan er één tegelijk met de Moto Z gebruiken. Het bevestigen gaat via magneten, die bij de smartphone aan de achterkant zitten. De modules hechten direct en zitten vervolgens goed vast.

Het accuhoesje van Incipio is met een prijskaartje van 75 euro de goedkoopste module en heeft een capaciteit van 2220 mAh. De extra stroom rekt de accuduur met een halve tot een hele dag, maar maakt de telefoon dubbel zo dik en een stuk zwaarder.

De JBL-speakermodule kost 89 euro en zorgt voor meer volume en beter geluid. Leuk, maar ook hier geldt dat de Moto Z verandert in een baksteen. Bovendien vragen we ons af hoe vaak en waar je deze accessoire gaat gebruiken in plaats van de smartphonespeaker of een (bluetooth) speakertje.

©PXimport

Die vraagtekens hebben we ook bij de projector, voornamelijk omdat hij met 299 euro stevig aan de prijs is. Weliswaar zijn echte projectoren drie keer zo duur, maar die leveren een betere beeldkwaliteit en kunnen meer dan een smartphonescherm op de muur laten zien. De projector die aan de Moto Z gekoppeld wordt, heeft een lage lichtopbrengst en slurpt stroom. Wie een film gaat kijken, moet de smartphone daarom aan de oplader laten liggen en dat haalt het idee van de mobiele projector nogal onderuit.

Fijne cameramodule

De vierde module is afkomstig van het gerenommeerde cameramerk Hasselblad en gaat voor 249 euro over de toonbank. Hij vervangt de 13 megapixel camera van de smartphone voor een 12 megapixel exemplaar met raw-ondersteuning en drie andere pluspunten. De eerste is de aanwezigheid van tien keer optische zoom om zonder kwaliteitsverlies in te zoomen. Daarnaast zorgt de xenon-flitser voor meer en gecontroleerd licht in donkere situaties, in tegenstelling tot de meeste led-flitsers die op smartphones te vinden zijn. En omdat de cameramodule aan de Moto Z bevestigd wordt, voelt het geheel aan als een compactcamera. Inclusief draairing om in- en uit te zoomen en een fysieke sluiterknop. Alhoewel de accessoire – mede door zijn prijskaartje – niet voor iedereen interessant is, is het idee goed uitgewerkt en voegt hij daadwerkelijk wat toe aan de Moto Z.

©PXimport

Dun ontwerp

Pak de Moto Z op en je zal verbaasd staan over de dikte en het gewicht. Met 5,2mm is het één van de dunste smartphones die verkrijgbaar is en 136 gram is voor een 5,5 inch toestel licht. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy S7 Edge en Apple iPhone 7 Plus hebben een even groot scherm, maar wegen respectievelijk 157 en 188 gram. Waarom Lenovo de Moto Z zo dun en licht heeft gemaakt, is onduidelijk. Het brengt in ieder geval twee nadelen met zich mee: de accu is met 2600 mAh aan de kleine kant en er is geen ruimte voor een 3,5mm-aansluiting. Bedraad muziek luisteren gaat daarom via de usb-c-poort, die via een verloopstukje ook werkt met 3,5mm-kabels.

De voorkant van de smartphone huisvest een goede vingerafdrukscanner, maar de navigatieknoppen zitten op het scherm. Als de scanner aan de achterkant had gezeten, had de telefoon compacter kunnen worden. Ook onhandig: door de geringe dikte van de Moto Z steekt de camera aan de achterkant uit.

©PXimport

Prachtig beeldscherm

Het 5,5 inch oled-scherm heeft een fraaie maar licht oververzadigde kleurweergave met diepe zwartwaarden. De QHD-resolutie zorgt voor haarscherp beeld en maakt de Moto Z geschikt voor Daydream, het virtual reality-platform van Google. Het display kan bovendien gebruikt worden om in een energiezuinige stand de tijd en notificaties te tonen zonder het toestel aan te zetten. Je hand boven het scherm houden is voldoende, en dat werkt verrassend goed.

Hardware

Onder de motorkap is de Moto Z nagenoeg gelijk aan andere high-end Android-smartphones als de LG G5 en HTC 10. Hij heeft een snelle Snapdragon 820-processor met 4GB werkgeheugen en 32GB opslaggeheugen. Er is ook ruimte voor een micro-sd-kaartje. Wie daar geen gebruik van maakt, kan een tweede simkaart in het toestel stoppen. Verder is er ondersteuning voor contactloos betalen via de nfc-chip.

©PXimport

©CIDimport

De 2600 mAh is zoals eerder gezegd aan de kleine kant voor dit type smartphone. De meeste concurrenten hebben accu’s tussen de 3000 en 3600 mAh en gaan zonder problemen een lange dag mee. Met de Moto Z is dat lastiger te realiseren, en moet je vaak na het avondeten op zoek naar stroom. De los verkrijgbare accumodule stelt dat uit naar de volgende middag en is daarom het overwegen waard. Moet je toch opladen dan gaat dat via Turbo Power-technologie via usb-c lekker rap.

Camera

Aan de achterkant van de Moto Z is een 13 megapixel camera met optische beeldstabilisatie en twee led-flitsers geplaatst. Overdag maakt de camera goede foto’s met veel detail en natuurgetrouwe kleuren. Af en toe ogen kiekjes echter wat te donker. En daarover gesproken: als het donker is, stelt de camera nogal teleur. De concurrentie, en dan met name de Huawei Mate 9 en Samsung Galaxy S7 (Edge), leveren betere resultaten af.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Schone Android-software

Al jaren voorziet Motorola, tegenwoordig onderdeel van Lenovo, zijn smartphones van een nagenoeg kale Android-versie. Een zware softwareschil die je op toestellen van onder meer Huawei en Samsung vindt, ontbreekt. Een pluspunt wat ons betreft, want de meeste schillen maken Android niet beter en vertragen het updateproces. Want: hoe meer aanpassingen, hoe langer het duurt voordat de software geoptimaliseerd is voor de nieuwste Android-versie. De Moto Z is dan ook één van de eerste Android 6.0-smartphones die een update krijgt naar 7.0, dat cosmetische en technische verbeteringen en vernieuwingen met zich meebrengt.

©CIDimport

©CIDimport

Conclusie

Lenovo gaat met de Moto Z-serie een modulair avontuur aan. En dat gaat niet meteen van een leien dakje, want de modules voegen weinig toe of zijn zo prijzig dat een commercieel succes lijkt uitgesloten. We hopen daarom dat er de aankomende maanden accessoires uitkomen die beter te betalen zijn en ook echt nut hebben.
Kijken we naar de Moto Z als losse smartphone dan missen we voor 650 euro de ‘wauw’-uitdrukking die de (even dure) Samsung Galaxy S7 Edge en Huawei Mate 9 op ons gezicht wisten te toveren. Weliswaar heeft de Moto Z een vergelijkbaar mooi scherm en is hij even krachtig, de camera en accuduur zijn minder goed en het gedoe met een verloopstukje om muziek te luisteren is onhandig.
De Moto Z is dan ook een goede smartphone, maar in zijn prijsklasse niet de beste. En wie in Lenovo’s modulaire avontuur wilt stappen, doet er goed aan de goedkopere Moto Z Play (450 euro) te bekijken.

Goed
Conclusie

Lenovo Moto Z ------------- **Prijs:**€ 649,-**Kleuren:** Goud, zwart en goud**OS:**Android 6.0 (Marshmallow)**Scherm**:5,5 inch OLED (2560 x 1440)**Processor:** 2,2 Ghz quadcore (Snapdragon 820**RAM:**4GB**Opslag:**32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)**Batterij:**2600 mAh**Camera:**13 (achter), 5 megapixel (voor)**Connectiviteit:**4G (LTE), wifi, bluetooth 4.1, gps, nfc**Formaat:**15,3 x 7,5 x 0,52 cm**Gewicht:**136 gram**Website:**[lenovo.com](http://shop.lenovo.com/nl/nl/smart-devices/)

Plus- en minpunten
  • Innovatief modulair ontwerp
  • Fraai beeldscherm
  • Kale Android-software
  • Dun ontwerp zonder 3,5mm-poort
  • Matige accuduur (zonder module)
  • Camera in donkere situaties
  • Modules zijn duur of hebben beperkt nut
▼ Volgende artikel
🚨 Black Friday Alert: de beste producten voor een slim huis
Zekerheid & gemak

🚨 Black Friday Alert: de beste producten voor een slim huis

De mogelijkheden van een slim huis zijn eindeloos en maken je leven een stuk gemakkelijker én spannender. En het mooie is: tijdens Black Friday zijn er volop aanbiedingen waarmee je voordelig kunt beginnen met het slim maken van je huis. Deze producten moet je zeker in de gaten houden!

Stel je voor: je komt thuis na een lange dag werken en met één simpele spraakcommando floept de verlichting aan, gaat de verwarming een graadje hoger en begint je favoriete playlist te spelen. Dát is pas echt thuiskomen! Ontdek hoe je met een paar simpele aanpassingen je huis omtovert tot een waar tech-paradijs. Wij hebben de beste deals voor je slimme huis voor je op een rijtje gezet, dus lees snel verder!

De slimme deurbel

Met een slimme deurbel zie je op je smartphone wie er voor de deur staat. Handig én veilig, helemaal nu het buiten weer snel donker is. Ook als je veel online bestelt (hallo, Black Friday, Sinterklaas en Kerst!) kan een slimme deurbel uitkomst bieden. Ben je niet thuis, dan krijg je automatisch een melding op je smartphone dat er iemand voor de deur staat; de pakketjesbezorger bijvoorbeeld. Dan kun je de bezorger vragen om de pakjes bij de buren af te leveren, of achterom in de tuin.

Klik hier voor alle Black Friday deurbel-deals

Slimme verlichting voor je tuin

Een sfeervolle tuin maak je met slimme buitenlampen die je via een een app bedient. Ook een goed idee voor de veiligheid, want je kunt zelf tijdschema's instellen wanneer lampen in de tuin aangaan en een waarschuwing ontvangen op je telefoon als lampen door bewegingssensoren automatisch aan gaan. En dat is niet zo aantrekkelijk voor ongewenst bezoek.

Klik hier voor alle Black Friday buitenverlichting-deals

Robotstofzuiger met dweilfunctie

Een open deur, maar wie vindt huishouden nou echt leuk? Precies! Wie slim is, laat vervelende klusjes door anderen uitvoeren. En dat kan: een robotstofzuiger neemt veel werk uit handen, en je hoeft er niet voor thuis te blijven. Sommige robotstofzuigers hebben zelfs een dweilfunctie. Dankzij een slim navigatiesysteem maakt hij je hele huis schoon terwijl jij lui achterover kunt leunen. Juist in de wintermaanden is zo’n huishoudhulp een uitkomst: je bent immers veel meer binnen in huis dan buiten. Een goed moment dus om zo’n robotstofzuiger aan te schaffen!

Klik hier voor alle Black Friday robotstofzuiger-deals

Slimme rookmelders

Met al dat koken en bakken tijdens de feestdagen wil je wel dat je tijdig wordt gewaarschuwd als het uit de hand dreigt te lopen. En ook gedurende de nacht wil je veilig zijn en snel gewekt worden bij brand. Een slimme rookmelder waarschuwt direct op je smartphone bij rookontwikkeling, maar laat uiteraard ook een luide sirene klinken, indien gewenst. Slim én veilig!

Klik hier voor alle Black Friday rookmelder-deals

Thermostaten die je warm houden

Is je huis te koud wanneer je opstaat en te warm wanneer je gaat slapen? Met een slimme thermostaat stook je voortaan op de perfecte temperatuur. Deze handige thermostaten regelen de verwarming volautomatisch op basis van jouw ritme of aan de hand van vooraf ingestelde tijdsperioden. Zo stook je energie-efficiënt voor een comfortabel en warm huis en verbruik je nooit meer te veel!

Klik hier voor de hotste Black Friday thermostaat-deals

Slimme gordijnen tegen lichtinval of kou

In de donkere dagen doe je wellicht iets eerder je gordijnen dicht, het houdt immers ook de warmte vast in huis. Heb je een groot huis met veel kamers, dan is misschien eens tijd om ook deze routine te automatiseren. Dat kan met het grote aanbod van systemen voor het automatisch sluiten en openen van al je gordijnen. Veel van deze systemen reageren ook op lichtinval van buiten en kunnen zichzelf automatisch sluiten op het moment dat het donker wordt. En 's-morgens gaan ze desgewenst ook automatisch weer voor je open. Handig!

Klik hier voor alle smart home-apparaten op Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Consumenten testen de STOER UrbanX, de fatbike voor volwassenen
Mobiliteit

Consumenten testen de STOER UrbanX, de fatbike voor volwassenen

De STOER UrbanX-fatbike combineert een stoer design met krachtige prestaties, waardoor deze elektrische fiets ideaal is voor volwassenen die op zoek zijn naar een betrouwbare en hoogwaardige fiets. Testers zijn onder de indruk van de robuuste constructie, het gebruiksgemak en de kracht van de fiets. Hieronder lees je wat deze fatbike zo speciaal maakt, volgens de echte gebruikerservaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met STOER

Met een gemiddelde score van 9,0 scoort de STOER UrbanX hoog onder verschillende testers. De fatbike valt op door zijn stevige bouw, hoge zitpositie en krachtige motor. Deze fiets is meer dan alleen een vervoermiddel; het is een statement voor iedereen die stijl en kwaliteit zoekt. Hier volgen de belangrijkste bevindingen van het Review.nl Testpanel. 

©STOER

Uiterlijk en design

De STOER UrbanX weet direct de aandacht te trekken met zijn robuuste en moderne uitstraling, speciaal ontworpen voor volwassen gebruikers. Het unieke, imposante frame en de opvallende kleuren zorgen voor een stoere look. "Het is echt een eyecatcher", aldus Jeffreyduyster, die het luxueuze uiterlijk roemt. Byron van den Eng vond de kleur en afwerking indrukwekkend. "De fatbike ziet er niet alleen gaaf uit, maar voelt ook solide aan", bevestigt Dave.

Enkele testers merken op dat de fatbike wat onhandig kan zijn om binnenshuis te verplaatsen. "Het gewicht kan een nadeel zijn, vooral als je beperkte spierkracht hebt", zegt Spike84. Niettemin vinden de testers dat de stabiliteit tijdens het rijden hierdoor juist toeneemt.

"De STOER UrbanX is een imposante fiets met verrassend lichte rijeigenschappen"

- Floortje

Krachtige aandrijving en remmen

De prestaties van de STOER UrbanX zijn indrukwekkend. De krachtige Bafang-motor en de geavanceerde riemaandrijving maken de rit moeiteloos en soepel. Lucas, die meer dan 350 kilometer op de fiets heeft gereden, prijst de automatische tweetrapsversnelling en de sterke ondersteuning, die vooral handig is in drukke stadsomstandigheden. Ook de hydraulische Tektro-schijfremmen krijgen lof, hoewel Saar soms wel piepende geluiden ervaarde.

Tester BikeExpert benoemt de indrukwekkende acceleratie in de hogere standen, zoals Boost en Sport+. Deze feedback wordt bevestigd door Fellen van Leijen, die echter benadrukt dat de remmen sterk genoeg zijn om de power snel onder controle te krijgen.

©STOER

Comfort en gebruiksgemak

De fatbike biedt een comfortabele zit, ook voor langere mensen. Nicky en Jeffreyduyster waarderen de hoge zitpositie, ideaal voor gebruikers boven de 1,80 meter. Toch zijn er wat opmerkingen over het zadel. Floortje merkte dat langere ritten kunnen resulteren in wat zadelpijn, vooral als je gewend bent aan reguliere fietsen. Saar bevestigt dat en zegt: "Na een tijdje went het, maar de eerste paar ritten kunnen wat ongemakkelijk zijn."

De configuratie en veiligheidssystemen van de fatbike worden positief beoordeeld. "Het codeslot en de mogelijkheid om extra beveiliging aan te brengen zijn een enorm pluspunt", zegt Dave. De eenvoudige bediening via het scherm, zonder dat je een app op je telefoon hoeft te installeren, maakt het gebruiksgemak compleet.

Batterij en actieradius

Een van de meest indrukwekkende aspecten van de STOER UrbanX is de accuduur. Met een capaciteit van 720 Wh kun je flink wat kilometers maken. Nicky was verrast door de lange levensduur: "Ik hoefde niet elke dag op te laden, wat erg fijn is." Toch merken enkele testers op dat de batterij sneller leegloopt bij intensief gebruik, zoals in de hoogste ondersteuningstand. Tester BikeExpert adviseert om de oplaadkabel altijd mee te nemen voor lange ritten.

©STOER

Conclusie

De STOER UrbanX is een veelzijdige, krachtige fatbike die perfect is voor stadsritten en korte toertochten. De hoge kwaliteit, krachtige motor en stevige bouw maken het een waardige investering. "Dit is de Mercedes onder de fatbikes", aldus Dave, die deze fiets zelfs met een 10 beoordeelt. En hoewel de prijs van 3000 euro pittig is, vinden veel testers dat de fiets dat zeker waard is.

✅ Pluspunten:

  • Krachtige motor en soepele automatische schakeling

  • Hoog zitcomfort, vooral voor langere mensen

  • Goede remmen en uitstekende stabiliteit

  • Lange accuduur en stevige riemaandrijving

  • Gebruiksvriendelijke beveiligingsfuncties

❌ Minpunten:

  • Zadelpijn bij langere ritten

  • Zwaar frame, lastig te verplaatsen binnenshuis

  • Piepende remmen bij sommige exemplaren

Meer weten over de Urban X? Ga dan snel naar de website van STOER!