Review Lenovo Moto Z - modulair avontuur is duur
Om op te vallen in de vrij saaie markt voor dure smartphones, maakt Lenovo de Moto Z geschikt voor modules. Die zijn los te koop en voegen bijvoorbeeld een extra accu, een speaker of een heuse projector toe. Een innoverend concept, maar heb je er ook echt wat aan? En hoe bevalt de Moto Z als losse telefoon? We hebben het modulaire toestel getest.
De Moto Z-lijn bestaat uit drie toestellen, waarvan de Moto Z het middelste model is. De Play-versie is tweehonderd euro goedkoper en levert in op specificaties, maar heeft wel een grotere accu. De Force-editie is nagenoeg identiek aan de Moto Z, maar heeft een val- en krasbestendig beeldscherm en de forse accu van de Moto Z Play. De modules die we op de Moto Z getest hebben, werken ook op de twee andere smartphones.
Lees ook: Lenovo Moto E3 review
De vier modules
Er zijn vier modules te koop, maar je kan er één tegelijk met de Moto Z gebruiken. Het bevestigen gaat via magneten, die bij de smartphone aan de achterkant zitten. De modules hechten direct en zitten vervolgens goed vast.
Het accuhoesje van Incipio is met een prijskaartje van 75 euro de goedkoopste module en heeft een capaciteit van 2220 mAh. De extra stroom rekt de accuduur met een halve tot een hele dag, maar maakt de telefoon dubbel zo dik en een stuk zwaarder.
De JBL-speakermodule kost 89 euro en zorgt voor meer volume en beter geluid. Leuk, maar ook hier geldt dat de Moto Z verandert in een baksteen. Bovendien vragen we ons af hoe vaak en waar je deze accessoire gaat gebruiken in plaats van de smartphonespeaker of een (bluetooth) speakertje.
©PXimport
Die vraagtekens hebben we ook bij de projector, voornamelijk omdat hij met 299 euro stevig aan de prijs is. Weliswaar zijn echte projectoren drie keer zo duur, maar die leveren een betere beeldkwaliteit en kunnen meer dan een smartphonescherm op de muur laten zien. De projector die aan de Moto Z gekoppeld wordt, heeft een lage lichtopbrengst en slurpt stroom. Wie een film gaat kijken, moet de smartphone daarom aan de oplader laten liggen en dat haalt het idee van de mobiele projector nogal onderuit.
Fijne cameramodule
De vierde module is afkomstig van het gerenommeerde cameramerk Hasselblad en gaat voor 249 euro over de toonbank. Hij vervangt de 13 megapixel camera van de smartphone voor een 12 megapixel exemplaar met raw-ondersteuning en drie andere pluspunten. De eerste is de aanwezigheid van tien keer optische zoom om zonder kwaliteitsverlies in te zoomen. Daarnaast zorgt de xenon-flitser voor meer en gecontroleerd licht in donkere situaties, in tegenstelling tot de meeste led-flitsers die op smartphones te vinden zijn. En omdat de cameramodule aan de Moto Z bevestigd wordt, voelt het geheel aan als een compactcamera. Inclusief draairing om in- en uit te zoomen en een fysieke sluiterknop. Alhoewel de accessoire – mede door zijn prijskaartje – niet voor iedereen interessant is, is het idee goed uitgewerkt en voegt hij daadwerkelijk wat toe aan de Moto Z.
©PXimport
Dun ontwerp
Pak de Moto Z op en je zal verbaasd staan over de dikte en het gewicht. Met 5,2mm is het één van de dunste smartphones die verkrijgbaar is en 136 gram is voor een 5,5 inch toestel licht. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy S7 Edge en Apple iPhone 7 Plus hebben een even groot scherm, maar wegen respectievelijk 157 en 188 gram. Waarom Lenovo de Moto Z zo dun en licht heeft gemaakt, is onduidelijk. Het brengt in ieder geval twee nadelen met zich mee: de accu is met 2600 mAh aan de kleine kant en er is geen ruimte voor een 3,5mm-aansluiting. Bedraad muziek luisteren gaat daarom via de usb-c-poort, die via een verloopstukje ook werkt met 3,5mm-kabels.
De voorkant van de smartphone huisvest een goede vingerafdrukscanner, maar de navigatieknoppen zitten op het scherm. Als de scanner aan de achterkant had gezeten, had de telefoon compacter kunnen worden. Ook onhandig: door de geringe dikte van de Moto Z steekt de camera aan de achterkant uit.
©PXimport
Prachtig beeldscherm
Het 5,5 inch oled-scherm heeft een fraaie maar licht oververzadigde kleurweergave met diepe zwartwaarden. De QHD-resolutie zorgt voor haarscherp beeld en maakt de Moto Z geschikt voor Daydream, het virtual reality-platform van Google. Het display kan bovendien gebruikt worden om in een energiezuinige stand de tijd en notificaties te tonen zonder het toestel aan te zetten. Je hand boven het scherm houden is voldoende, en dat werkt verrassend goed.
Hardware
Onder de motorkap is de Moto Z nagenoeg gelijk aan andere high-end Android-smartphones als de LG G5 en HTC 10. Hij heeft een snelle Snapdragon 820-processor met 4GB werkgeheugen en 32GB opslaggeheugen. Er is ook ruimte voor een micro-sd-kaartje. Wie daar geen gebruik van maakt, kan een tweede simkaart in het toestel stoppen. Verder is er ondersteuning voor contactloos betalen via de nfc-chip.
©PXimport
©CIDimport
De 2600 mAh is zoals eerder gezegd aan de kleine kant voor dit type smartphone. De meeste concurrenten hebben accu’s tussen de 3000 en 3600 mAh en gaan zonder problemen een lange dag mee. Met de Moto Z is dat lastiger te realiseren, en moet je vaak na het avondeten op zoek naar stroom. De los verkrijgbare accumodule stelt dat uit naar de volgende middag en is daarom het overwegen waard. Moet je toch opladen dan gaat dat via Turbo Power-technologie via usb-c lekker rap.
Camera
Aan de achterkant van de Moto Z is een 13 megapixel camera met optische beeldstabilisatie en twee led-flitsers geplaatst. Overdag maakt de camera goede foto’s met veel detail en natuurgetrouwe kleuren. Af en toe ogen kiekjes echter wat te donker. En daarover gesproken: als het donker is, stelt de camera nogal teleur. De concurrentie, en dan met name de Huawei Mate 9 en Samsung Galaxy S7 (Edge), leveren betere resultaten af.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Schone Android-software
Al jaren voorziet Motorola, tegenwoordig onderdeel van Lenovo, zijn smartphones van een nagenoeg kale Android-versie. Een zware softwareschil die je op toestellen van onder meer Huawei en Samsung vindt, ontbreekt. Een pluspunt wat ons betreft, want de meeste schillen maken Android niet beter en vertragen het updateproces. Want: hoe meer aanpassingen, hoe langer het duurt voordat de software geoptimaliseerd is voor de nieuwste Android-versie. De Moto Z is dan ook één van de eerste Android 6.0-smartphones die een update krijgt naar 7.0, dat cosmetische en technische verbeteringen en vernieuwingen met zich meebrengt.
©CIDimport
©CIDimport
Conclusie
Lenovo gaat met de Moto Z-serie een modulair avontuur aan. En dat gaat niet meteen van een leien dakje, want de modules voegen weinig toe of zijn zo prijzig dat een commercieel succes lijkt uitgesloten. We hopen daarom dat er de aankomende maanden accessoires uitkomen die beter te betalen zijn en ook echt nut hebben.
Kijken we naar de Moto Z als losse smartphone dan missen we voor 650 euro de ‘wauw’-uitdrukking die de (even dure) Samsung Galaxy S7 Edge en Huawei Mate 9 op ons gezicht wisten te toveren. Weliswaar heeft de Moto Z een vergelijkbaar mooi scherm en is hij even krachtig, de camera en accuduur zijn minder goed en het gedoe met een verloopstukje om muziek te luisteren is onhandig.
De Moto Z is dan ook een goede smartphone, maar in zijn prijsklasse niet de beste. En wie in Lenovo’s modulaire avontuur wilt stappen, doet er goed aan de goedkopere Moto Z Play (450 euro) te bekijken.
Lenovo Moto Z ------------- **Prijs:**€ 649,-**Kleuren:** Goud, zwart en goud**OS:**Android 6.0 (Marshmallow)**Scherm**:5,5 inch OLED (2560 x 1440)**Processor:** 2,2 Ghz quadcore (Snapdragon 820**RAM:**4GB**Opslag:**32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)**Batterij:**2600 mAh**Camera:**13 (achter), 5 megapixel (voor)**Connectiviteit:**4G (LTE), wifi, bluetooth 4.1, gps, nfc**Formaat:**15,3 x 7,5 x 0,52 cm**Gewicht:**136 gram**Website:**[lenovo.com](http://shop.lenovo.com/nl/nl/smart-devices/)
- Innovatief modulair ontwerp
- Fraai beeldscherm
- Kale Android-software
- Dun ontwerp zonder 3,5mm-poort
- Matige accuduur (zonder module)
- Camera in donkere situaties
- Modules zijn duur of hebben beperkt nut