ID.nl logo
Review Lenovo Moto Z - modulair avontuur is duur
© PXimport
Huis

Review Lenovo Moto Z - modulair avontuur is duur

Om op te vallen in de vrij saaie markt voor dure smartphones, maakt Lenovo de Moto Z geschikt voor modules. Die zijn los te koop en voegen bijvoorbeeld een extra accu, een speaker of een heuse projector toe. Een innoverend concept, maar heb je er ook echt wat aan? En hoe bevalt de Moto Z als losse telefoon? We hebben het modulaire toestel getest.

De Moto Z-lijn bestaat uit drie toestellen, waarvan de Moto Z het middelste model is. De Play-versie is tweehonderd euro goedkoper en levert in op specificaties, maar heeft wel een grotere accu. De Force-editie is nagenoeg identiek aan de Moto Z, maar heeft een val- en krasbestendig beeldscherm en de forse accu van de Moto Z Play. De modules die we op de Moto Z getest hebben, werken ook op de twee andere smartphones.

Lees ook: Lenovo Moto E3 review

De vier modules

Er zijn vier modules te koop, maar je kan er één tegelijk met de Moto Z gebruiken. Het bevestigen gaat via magneten, die bij de smartphone aan de achterkant zitten. De modules hechten direct en zitten vervolgens goed vast.

Het accuhoesje van Incipio is met een prijskaartje van 75 euro de goedkoopste module en heeft een capaciteit van 2220 mAh. De extra stroom rekt de accuduur met een halve tot een hele dag, maar maakt de telefoon dubbel zo dik en een stuk zwaarder.

De JBL-speakermodule kost 89 euro en zorgt voor meer volume en beter geluid. Leuk, maar ook hier geldt dat de Moto Z verandert in een baksteen. Bovendien vragen we ons af hoe vaak en waar je deze accessoire gaat gebruiken in plaats van de smartphonespeaker of een (bluetooth) speakertje.

©PXimport

Die vraagtekens hebben we ook bij de projector, voornamelijk omdat hij met 299 euro stevig aan de prijs is. Weliswaar zijn echte projectoren drie keer zo duur, maar die leveren een betere beeldkwaliteit en kunnen meer dan een smartphonescherm op de muur laten zien. De projector die aan de Moto Z gekoppeld wordt, heeft een lage lichtopbrengst en slurpt stroom. Wie een film gaat kijken, moet de smartphone daarom aan de oplader laten liggen en dat haalt het idee van de mobiele projector nogal onderuit.

Fijne cameramodule

De vierde module is afkomstig van het gerenommeerde cameramerk Hasselblad en gaat voor 249 euro over de toonbank. Hij vervangt de 13 megapixel camera van de smartphone voor een 12 megapixel exemplaar met raw-ondersteuning en drie andere pluspunten. De eerste is de aanwezigheid van tien keer optische zoom om zonder kwaliteitsverlies in te zoomen. Daarnaast zorgt de xenon-flitser voor meer en gecontroleerd licht in donkere situaties, in tegenstelling tot de meeste led-flitsers die op smartphones te vinden zijn. En omdat de cameramodule aan de Moto Z bevestigd wordt, voelt het geheel aan als een compactcamera. Inclusief draairing om in- en uit te zoomen en een fysieke sluiterknop. Alhoewel de accessoire – mede door zijn prijskaartje – niet voor iedereen interessant is, is het idee goed uitgewerkt en voegt hij daadwerkelijk wat toe aan de Moto Z.

©PXimport

Dun ontwerp

Pak de Moto Z op en je zal verbaasd staan over de dikte en het gewicht. Met 5,2mm is het één van de dunste smartphones die verkrijgbaar is en 136 gram is voor een 5,5 inch toestel licht. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy S7 Edge en Apple iPhone 7 Plus hebben een even groot scherm, maar wegen respectievelijk 157 en 188 gram. Waarom Lenovo de Moto Z zo dun en licht heeft gemaakt, is onduidelijk. Het brengt in ieder geval twee nadelen met zich mee: de accu is met 2600 mAh aan de kleine kant en er is geen ruimte voor een 3,5mm-aansluiting. Bedraad muziek luisteren gaat daarom via de usb-c-poort, die via een verloopstukje ook werkt met 3,5mm-kabels.

De voorkant van de smartphone huisvest een goede vingerafdrukscanner, maar de navigatieknoppen zitten op het scherm. Als de scanner aan de achterkant had gezeten, had de telefoon compacter kunnen worden. Ook onhandig: door de geringe dikte van de Moto Z steekt de camera aan de achterkant uit.

©PXimport

Prachtig beeldscherm

Het 5,5 inch oled-scherm heeft een fraaie maar licht oververzadigde kleurweergave met diepe zwartwaarden. De QHD-resolutie zorgt voor haarscherp beeld en maakt de Moto Z geschikt voor Daydream, het virtual reality-platform van Google. Het display kan bovendien gebruikt worden om in een energiezuinige stand de tijd en notificaties te tonen zonder het toestel aan te zetten. Je hand boven het scherm houden is voldoende, en dat werkt verrassend goed.

Hardware

Onder de motorkap is de Moto Z nagenoeg gelijk aan andere high-end Android-smartphones als de LG G5 en HTC 10. Hij heeft een snelle Snapdragon 820-processor met 4GB werkgeheugen en 32GB opslaggeheugen. Er is ook ruimte voor een micro-sd-kaartje. Wie daar geen gebruik van maakt, kan een tweede simkaart in het toestel stoppen. Verder is er ondersteuning voor contactloos betalen via de nfc-chip.

©PXimport

©CIDimport

De 2600 mAh is zoals eerder gezegd aan de kleine kant voor dit type smartphone. De meeste concurrenten hebben accu’s tussen de 3000 en 3600 mAh en gaan zonder problemen een lange dag mee. Met de Moto Z is dat lastiger te realiseren, en moet je vaak na het avondeten op zoek naar stroom. De los verkrijgbare accumodule stelt dat uit naar de volgende middag en is daarom het overwegen waard. Moet je toch opladen dan gaat dat via Turbo Power-technologie via usb-c lekker rap.

Camera

Aan de achterkant van de Moto Z is een 13 megapixel camera met optische beeldstabilisatie en twee led-flitsers geplaatst. Overdag maakt de camera goede foto’s met veel detail en natuurgetrouwe kleuren. Af en toe ogen kiekjes echter wat te donker. En daarover gesproken: als het donker is, stelt de camera nogal teleur. De concurrentie, en dan met name de Huawei Mate 9 en Samsung Galaxy S7 (Edge), leveren betere resultaten af.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Schone Android-software

Al jaren voorziet Motorola, tegenwoordig onderdeel van Lenovo, zijn smartphones van een nagenoeg kale Android-versie. Een zware softwareschil die je op toestellen van onder meer Huawei en Samsung vindt, ontbreekt. Een pluspunt wat ons betreft, want de meeste schillen maken Android niet beter en vertragen het updateproces. Want: hoe meer aanpassingen, hoe langer het duurt voordat de software geoptimaliseerd is voor de nieuwste Android-versie. De Moto Z is dan ook één van de eerste Android 6.0-smartphones die een update krijgt naar 7.0, dat cosmetische en technische verbeteringen en vernieuwingen met zich meebrengt.

©CIDimport

©CIDimport

Conclusie

Lenovo gaat met de Moto Z-serie een modulair avontuur aan. En dat gaat niet meteen van een leien dakje, want de modules voegen weinig toe of zijn zo prijzig dat een commercieel succes lijkt uitgesloten. We hopen daarom dat er de aankomende maanden accessoires uitkomen die beter te betalen zijn en ook echt nut hebben.
Kijken we naar de Moto Z als losse smartphone dan missen we voor 650 euro de ‘wauw’-uitdrukking die de (even dure) Samsung Galaxy S7 Edge en Huawei Mate 9 op ons gezicht wisten te toveren. Weliswaar heeft de Moto Z een vergelijkbaar mooi scherm en is hij even krachtig, de camera en accuduur zijn minder goed en het gedoe met een verloopstukje om muziek te luisteren is onhandig.
De Moto Z is dan ook een goede smartphone, maar in zijn prijsklasse niet de beste. En wie in Lenovo’s modulaire avontuur wilt stappen, doet er goed aan de goedkopere Moto Z Play (450 euro) te bekijken.

Goed
Conclusie

Lenovo Moto Z ------------- **Prijs:**€ 649,-**Kleuren:** Goud, zwart en goud**OS:**Android 6.0 (Marshmallow)**Scherm**:5,5 inch OLED (2560 x 1440)**Processor:** 2,2 Ghz quadcore (Snapdragon 820**RAM:**4GB**Opslag:**32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)**Batterij:**2600 mAh**Camera:**13 (achter), 5 megapixel (voor)**Connectiviteit:**4G (LTE), wifi, bluetooth 4.1, gps, nfc**Formaat:**15,3 x 7,5 x 0,52 cm**Gewicht:**136 gram**Website:**[lenovo.com](http://shop.lenovo.com/nl/nl/smart-devices/)

Plus- en minpunten
  • Innovatief modulair ontwerp
  • Fraai beeldscherm
  • Kale Android-software
  • Dun ontwerp zonder 3,5mm-poort
  • Matige accuduur (zonder module)
  • Camera in donkere situaties
  • Modules zijn duur of hebben beperkt nut
▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv