Podcast-audio bewerken met Audacity
Met de komst van internet en streamingdiensten als Spotify werd gedacht dat dit het einde voor de radio zou betekenen. Niets bleek minder waar: de radio heeft nog steeds vele luisteraars. Wel zijn er andere vormen van audiovermaak bijgekomen, zoals de podcast. Wil je zelf wel eens een podcast opnemen? We leggen uit hoe dat werkt en hoe je podcast-audio bewerken kunt met de gratis software Audacity.
Voor het opnemen van een podcast heb je niet veel nodig. Een ding is wel heel belangrijk: een microfoon. Nu is een nieuwe opnamemicrofoon best prijzig en als je wilt beginnen met een podcast, kan dit een behoorlijke drempel zijn. Gelukkig is er een bijna gratis alternatief. We hebben tegenwoordig allemaal wel een smartphone op zak én daar zit een goede microfoon in. We moeten er tenslotte mee kunnen bellen.
De microfoon is bij de meeste smartphones prima in staat om een podcast mee op te nemen. Je telefoon is al ingesteld op het onderdrukken van het omgevingsgeluid. De microfoon pikt voornamelijk het stemgeluid op. Om opnames te kunnen maken, gebruik je bijvoorbeeld de opname-app Dictafoon van iOS. Op een Android-telefoon kunt u altijd een gratis opname-app downloaden. Wij adviseren: Easy Voice Recorder. Als je de app hebt gevonden en gedownload, is het belangrijk een rustige plek te vinden waar je kunt beginnen met opnemen.
Denk voor het opnemen goed na waar de podcast over moet gaan. Het beste is om de podcast niet te lang te laten duren. Uiteraard zijn er succesvolle podcasts die langere afleveringen hebben, maar de meeste mensen luisteren naar podcasts die een halfuur tot drie kwartier duren. Om te zorgen dat je binnen een bepaalde tijd blijft, is het handig om een (stille) timer te zetten. Het kan je ook helpen om eerst een kort script te schrijven.
Bewerken met Audacity
Als je een mooie opname hebt, is het zaak om daar een compacte aflevering van te maken. Het voordeel van een podcast is dat je fouten en oninteressante delen eruit kunt knippen. Zo kun je de luisteraar een mooie afgewerkte aflevering presenteren.
Voor het bewerken van audio hoef je geen dure software aan te schaffen, want er is al lange tijd een heel goed gratis alternatief: Audacity. Met dit programma kun je verschillende audiosporen onder elkaar zetten, knippen in een aflevering en de audio nabewerken als je bijvoorbeeld minder bas wilt in de stemmen. Download Audacity hier.
©PXimport
Om te beginnen met het bewerken van je geluidsbestand in Audacity, klik je op Bestand en vervolgens op Openen. Open het audiobestand dat je hebt gemaakt met de opnameapparatuur op je telefoon. Het geluidsspoor verschijnt hiermee in Audacity. Om nauwkeurig te kunnen knippen, is het handig om even een paar keer op het vergrootglas te klikken. Daarmee kun je op de seconde nauwkeurig knippen. Selecteer vervolgens het deel dat je liever niet meer wilt horen en druk op Delete.
Wat bij een goede podcast natuurlijk niet mag ontbreken, is een goed intro. Die kun je toevoegen met Audacity. Als je een rechtenvrije introtune zoekt, kun je o.a. terecht op free-stock-music.com. Hier download je gratis muziek en leuke geluidseffecten die je aan je podcast kunt toevoegen. Als je een muziekje hebt gevonden, klik je in Audacity op Bestand en vervolgens op Importeer audio. Selecteer het audiobestand dat je wilt toevoegen en klik op Openen. Het audiobestand wordt nu als extra spoor toegevoegd onder je podcast-opname. Met de schuifknop regel je dat je opname precies na het intromuziekje begint.
©PXimport
Exporteren en podcast publiceren
Als je helemaal tevreden bent met je podcast, kun je deze opslaan en exporteren. Klik in Audacity op Bestand en vervolgens op Exporteren. Er zijn verschillende opties voor het soort bestand, maar de meeste podcastplatformen accepteren mp3 en wav. Voor de beste kwaliteit wordt wav aangeraden. Het is verstandig om je podcast ook als project op te slaan. Als je voor de publicatie een foutje ontdekt, kun je nog aanpassingen doen in Audacity. Klik daarom op Bestand en op Project opslaan.
Nu je een mooie eerste aflevering hebt gemaakt, moet deze natuurlijk nog wereldkundig worden gemaakt. Het is niet eenvoudig om je podcast meteen op een van de grotere platformen als Spotify te krijgen. Daarom adviseren we om te beginnen bij Soundcloud. Op deze website kun je naast podcasts luisteren ook gratis podcasts uploaden, tot een maximum van drie uur audiomateriaal per maand.
Je maakt hiervoor een account aan bij Soundcloud. Bovenaan de webpagina kun je vervolgens op Uploaden klikken. Kies de bewerkte aflevering op je computer en begin met uploaden. Terwijl de audio naar Soundcloud wordt verstuurd, kun je je podcast-aflevering een Titel geven. Vergeet ook niet een mooie Afbeelding toe te voegen. Selecteer vervolgens het Genre waarin je podcast valt en klik op Opslaan.
Je eerste podcastaflevering staat nu online. Je kunt deze bijvoorbeeld delen via social media of via de link die op je scherm verschijnt. Nu 'alleen' nog even een publiek vinden!