ID.nl logo
Op naar een schone inbox: zo houd je spam buiten de deur
© Stefano - stock.adobe.com
Huis

Op naar een schone inbox: zo houd je spam buiten de deur

Heb je al jarenlang hetzelfde e-mailadres, dan ontvang je hoogstwaarschijnlijk aan de lopende band ongewenste berichten. Oftewel spam! Gelukkig kun je daar op verschillende manieren iets aan doen. Gebruik bijvoorbeeld een tijdelijk e-mailadres voor online proefaccounts en verplaats ongewenste berichten naar de spammap.

Na het lezen van dit artikel weet jij wat je moet doen om te profiteren van een schone inbox:

  • Gebruik een tijdelijk e-mailadres
  • Meld je af voor nieuwsbrieven
  • Rapporteer ongewenste mails in Outlook en Gmail
  • Gebruik Spamihilator voor lokale e-mailclients

Let altijd op: Phishing via e-mail? Dit kun je doen om jezelf en ál je apparaten veilig te houden

Je ontvangt spam wanneer jouw e-mailadres op een ‘verkeerde’ lijst voorkomt. Op internet speuren cybercriminelen namelijk continu naar persoonlijke gegevens van nietsvermoedende burgers. Zij krijgen deze data in handen wanneer je bijvoorbeeld een formulier op een onbetrouwbare website invult. Een andere mogelijkheid is dat jouw gegevens bij een bepaalde instantie zijn gelekt. Datalekken komen helaas nog altijd veelvuldig voor. Dat gebeurt zowel bij kleine als grote bedrijven. Criminelen verhandelen voor veel geld lijsten met e-mailadressen en andere persoonsgegevens. Zogeheten spammers kopen deze datasets vervolgens op en bestoken mensen vervolgens met nutteloze e-mails.

Cybercriminelen hengelen naar jouw gegevens

Maar wie weet vang jij op déze manier wel wel wat

Check je hack

De politie onderschept geregeld datasets van cybercriminelen. Benieuwd of jouw e-mailadres in zo’n lijst voorkomt? Ga dan naar www.politie.nl/informatie/checkjehack.html en vul je e-mailadres in. Klik vervolgens op Check. Wanneer jouw e-mailadres in één van de lijsten staat, ontvang je een bericht van de politie. Hierin staan diverse tips en waarschuwingen. Heb je geen e-mail gekregen? Fijn, want dan komt jouw e-mailadres niet in een lijst voor. Houden zo!

Staat jouw e-mail in de lijst, dan ontvang je vermoedelijk vaak spam- en phishingberichten.

Tijdelijk e-mailadres gebruiken

Voorkomen is beter dan genezen! Probeer daarom op het web je e-mailadres zo min mogelijk achter te laten, zoals op social media en fora. Op die manier verklein  het risico dat cybercriminelen via zoekrobots jouw digitale postadres in hun bezit krijgen. Bij veruit de meeste onlinediensten is het noodzakelijk om een account met e-mailadres aan te maken. Je komt er dan niet onderuit om dat te vermelden. Wil je een dienst tijdelijk eens via een proefabonnement uitproberen? Overweeg dan voor relatief onbelangrijke accounts het gebruik van een tijdelijk e-mailadres.

Er bestaan verschillende aanbieders van tijdelijke e-mailadressen. Surf maar eens naar www.spamok.nl en typ in het lege veld het beoogde adres. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld je naam, maar je kunt ook iets anders verzinnen. Bevestig met Open e-mailbox om het digitale postvak te bekijken. Via het oranje pictogram kun je het tijdelijke e-mailadres kopiëren. Nuttig voor het geval je ergens een nieuw account aanmaakt.

Nieuwe e-mails verschijnen vanzelf in beeld. Je kunt elk bericht weliswaar lezen, maar beantwoorden is niet mogelijk. Wel kun je gegevens uit de e-mail kopiëren en plakken. Verder open je weblinks in een nieuw tabblad van de browser. Wil je een kopie op de computer bewaren, dan gebruik je linksboven de downloadknop (pijltje omlaag). Via het kruisje wis je het bericht. Overigens installeer je deze tijdelijke maildienst net zo makkelijk op een smartphone of tablet, want SpamOK.nl is ook voor Android en iOS beschikbaar.

Gebruik een tijdelijk e-mailadres voor het aanmaken van een nieuw (proef)account.

Sóms komt er nog iets via de post

Maar dan heb je wel een brievenbus nodig

Afmeldlink nieuwsbrieven

Commerciële bedrijven proberen zo veel mogelijk abonnees voor hun nieuwsbrief te werven. Heb je in een ver verleden iets gekocht, een nieuw account aangemaakt of een klantenpas aangevraagd? Mogelijk bestookt de desbetreffende (web)winkel je om de haverklap met nieuwsbrieven. Hoewel deze e-mails officieel niet onder de noemer spam vallen, kunnen ze evengoed erg irritant zijn. Gelukkig kun je daar iets aan doen.

Schrijf je uit voor alle nieuwsbrieven die je niet meer wilt ontvangen. Dat werkt simpel. Bedrijven zijn namelijk wettelijk verplicht om ergens in het bericht een afmeldoptie te vermelden. Bestudeer daarom goed de kleine lettertjes onderaan de e-mail. Vaak staat hier bijvoorbeeld Unsubscribe, Afmelden, Uitschrijven nieuwsbrief of een soortgelijke term. Klik daarop en volg de instructies om je definitief uit te schrijven.

Een waarschuwing is trouwens wel op zijn plaats. Spam- en phishingberichten hebben onderaan vaak ook een ‘afmeldoptie’. Klik daar niet op, want de spammer ziet zo dat het e-mailadres actief is. Kortom, meld je uitsluitend af voor nieuwsbrieven waarvan je zeker weet dat de afzenders authentiek zijn.

Heb je een (digitale) loep nodig om onder deze nieuwsbrief de kleine letters te lezen?

Online spamfilter

De veelgebruikte webmaildiensten Gmail en Outlook.com hebben van zichzelf al een behoorlijk streng spamfilter. Dat plaatst nutteloze e-mails in een andere map, namelijk Ongewenste e-mail (Outlook.com) of Spam (Gmail). Wanneer je deze maildiensten (nog) niet gebruikt, is het misschien een goed moment om over te stappen. Zo begin je meteen met een schone lei. Maildiensten van internetproviders houden veelal minder spam tegen. Je kunt het e-mailaccount van je internetprovider desgewenst aan de digitale postbus van Gmail of Outlook.com koppelen.

Ongewenste e-mails in Outlook.com

Helaas belandt er tóch weleens een vreemd e-mailbericht in het standaardpostvak van Outlook.com. Geen enkel spamfilter is tot dusver volledig waterdicht. Het is daarom zinvol om dergelijke berichten als spam te markeren. Microsoft en Google kunnen aan de hand van deze informatie hun filters verbeteren.

Zorg in de webversie van Outlook.com dat het juiste e-mailbericht is geselecteerd. Je klikt nu achter Rapporteren op het kleine pijtje, waarna je Ongewenste e-mail melden kiest. Bevestig vervolgens met Rapporteren en afmelden. Je zult voortaan geen spam vanaf dit e-mailadres ontvangen.

Een andere mogelijkheid is door phishingberichten te rapporteren. Dat zijn e-mails die ‘hengelen’ naar je privégegevens. Cybercriminelen sturen bijvoorbeeld uit naam van een bank, webshop of bezorgdienst een namaakmail en hopen op die manier gebruikersgegevens te ontfutselen. Dat gebeurt doorgaans middels een weblink. Klik bij een vermoeden van phishing op de knop Rapporteren / Rapporteren en blokkeren om een vals bericht te rapporteren. Gebruik je de nieuwe Windows-app Outlook (new)? De stappen in deze paragraaf werken ook voor dit programma. Outlook (new) is de opvolger van Windows Mail.

Help mee om het spamfilter van Outlook.com te trainen door ongewenste berichten en phishingmails te rapporteren.

Ongewenste e-mails in Gmail

Fervente gebruikers van Gmail treffen in hun inbox regelmatig spamberichten. Daar kun je eenvoudig melding van maken. Open in de webversie van Gmail een ongewenst bericht en klik bovenaan de werkbalk op Spam rapporteren. Je herkent deze knop aan het pictogram met het uitroepteken. Bevestig nogmaals met Spam rapporteren. Gmail verplaatst het bericht nu naar de spammap.

Mogelijk verschijnt ook het verzoek om de afzender te blokkeren. Kies in dat geval Ja, blokkeren. Google ontvangt een kopie van het gerapporteerde bericht, zodat het internetbedrijf het spamfilter zo nodig kan bijschaven. Daarnaast kun je ook een phishingbericht rapporteren. Klik in dat geval eerst op het pictogram met de drie puntjes en kies tweemaal voor Phishing melden.

Lees ook: Zo maak je een Gmail-alias aan

Rapporteer spam bij Gmail, zodat de afzender op de zwarte lijst terechtkomt.

Onterechte spam

Hoewel de spamfilters van Outlook.com en Gmail best goed werken, komt er onverhoopt ook weleens een belangrijk e-mailbericht in de spammap terecht. Om die reden is het verstandig om periodiek de inhoud te checken. Spam-gemarkeerde e-mails worden namelijk na dertig dagen automatisch weggegooid. Klik in de webversie van Outlook.com op Ongewenste e-mail en open een betrouwbaar bericht. Via de knop Het bericht is geen spam / OK verplaats je de e-mail naar het reguliere postvak. In Gmail werkt dat op een soortgelijke manier. Navigeer naar Spam en open een deugdelijke e-mail. Je klikt ten slotte op Melden dat dit bericht geen spam is.

Snuffel regelmatig in de spammap en ga op zoek naar onterechte spam.

Lokaal spamfilter

Heb je een zogeheten e-mailclient op de computer staan, zoals Thunderbird of Microsoft Outlook? Met name wanneer je hiermee providermail ontvangt, bestaat er een reële kans dat er spam in de inbox belandt. Niet elke internetprovider heeft namelijk een doeltreffend spamfilter. Het loont in dat geval de moeite om een lokaal spamfilter op de computer te installeren. Diverse internet security-programma’s hebben deze functie al in huis, zoals producten van Norton en Bitdefender. Je kunt als alternatief ook met een gratis spamfilter aan de slag.

Spamihilator configureren

Spamihilator is een nuttig hulpmiddel om ongewenste berichten uit je digitale postvak te verwijderen. Dit Windows-tooltje herkent op basis van een leerfilter en trefwoorden ongewenste berichten. Deze e-mails komen in de prullenbak van Spamihilator terecht.

Zodra je het programma hebt geïnstalleerd, verschijnt er een stappenplan. Neem dat door om het spamfilter aan de e-mailclient te koppelen. Hiervoor is het belangrijk om alle openstaande mailprogramma’s te sluiten. Kies Next / OK en selecteer de juiste e-mailclient. Laat je overigens niet door oude jaartallen op het verkeerde been zetten, want de freeware werkt ook met nieuwere versies van Microsoft Outlook. Bevestig via Next jouw e-mailaccount en sluit het stappenplan met Next / Done.

Spamihilator nestelt zichzelf in het systeemvak van Windows. Klik op het pictogram van de gele envelop en het kruisje om de inhoud van de prullenbak te openen. Je kunt onterechte spam herstellen of definitief wissen. Doe dat in het begin dagelijks, want de freeware leert daarvan! Oude spamberichten worden op den duur automatisch verwijderd. Geniet voortaan van een zo goed als spamvrije inbox!

Koppel Spamihilator aan het juiste e-mailprogramma.

Nederlandse versie Spamihilator

De voertaal van Spamihilator is standaard Engels, maar op de website kun je desgewenst een vertaalpakket downloaden. Heb je dit exe-bestand geïnstalleerd? Start dan het programma opnieuw op en profiteer van een Nederlandse gebruikersomgeving. Overigens is een aantal onderdelen niet vertaald.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: