ID.nl logo
Op naar een schone inbox: zo houd je spam buiten de deur
© Stefano - stock.adobe.com
Huis

Op naar een schone inbox: zo houd je spam buiten de deur

Heb je al jarenlang hetzelfde e-mailadres, dan ontvang je hoogstwaarschijnlijk aan de lopende band ongewenste berichten. Oftewel spam! Gelukkig kun je daar op verschillende manieren iets aan doen. Gebruik bijvoorbeeld een tijdelijk e-mailadres voor online proefaccounts en verplaats ongewenste berichten naar de spammap.

Na het lezen van dit artikel weet jij wat je moet doen om te profiteren van een schone inbox:

  • Gebruik een tijdelijk e-mailadres
  • Meld je af voor nieuwsbrieven
  • Rapporteer ongewenste mails in Outlook en Gmail
  • Gebruik Spamihilator voor lokale e-mailclients

Let altijd op: Phishing via e-mail? Dit kun je doen om jezelf en ál je apparaten veilig te houden

Je ontvangt spam wanneer jouw e-mailadres op een ‘verkeerde’ lijst voorkomt. Op internet speuren cybercriminelen namelijk continu naar persoonlijke gegevens van nietsvermoedende burgers. Zij krijgen deze data in handen wanneer je bijvoorbeeld een formulier op een onbetrouwbare website invult. Een andere mogelijkheid is dat jouw gegevens bij een bepaalde instantie zijn gelekt. Datalekken komen helaas nog altijd veelvuldig voor. Dat gebeurt zowel bij kleine als grote bedrijven. Criminelen verhandelen voor veel geld lijsten met e-mailadressen en andere persoonsgegevens. Zogeheten spammers kopen deze datasets vervolgens op en bestoken mensen vervolgens met nutteloze e-mails.

Cybercriminelen hengelen naar jouw gegevens

Maar wie weet vang jij op déze manier wel wel wat

Check je hack

De politie onderschept geregeld datasets van cybercriminelen. Benieuwd of jouw e-mailadres in zo’n lijst voorkomt? Ga dan naar www.politie.nl/informatie/checkjehack.html en vul je e-mailadres in. Klik vervolgens op Check. Wanneer jouw e-mailadres in één van de lijsten staat, ontvang je een bericht van de politie. Hierin staan diverse tips en waarschuwingen. Heb je geen e-mail gekregen? Fijn, want dan komt jouw e-mailadres niet in een lijst voor. Houden zo!

Staat jouw e-mail in de lijst, dan ontvang je vermoedelijk vaak spam- en phishingberichten.

Tijdelijk e-mailadres gebruiken

Voorkomen is beter dan genezen! Probeer daarom op het web je e-mailadres zo min mogelijk achter te laten, zoals op social media en fora. Op die manier verklein  het risico dat cybercriminelen via zoekrobots jouw digitale postadres in hun bezit krijgen. Bij veruit de meeste onlinediensten is het noodzakelijk om een account met e-mailadres aan te maken. Je komt er dan niet onderuit om dat te vermelden. Wil je een dienst tijdelijk eens via een proefabonnement uitproberen? Overweeg dan voor relatief onbelangrijke accounts het gebruik van een tijdelijk e-mailadres.

Er bestaan verschillende aanbieders van tijdelijke e-mailadressen. Surf maar eens naar www.spamok.nl en typ in het lege veld het beoogde adres. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld je naam, maar je kunt ook iets anders verzinnen. Bevestig met Open e-mailbox om het digitale postvak te bekijken. Via het oranje pictogram kun je het tijdelijke e-mailadres kopiëren. Nuttig voor het geval je ergens een nieuw account aanmaakt.

Nieuwe e-mails verschijnen vanzelf in beeld. Je kunt elk bericht weliswaar lezen, maar beantwoorden is niet mogelijk. Wel kun je gegevens uit de e-mail kopiëren en plakken. Verder open je weblinks in een nieuw tabblad van de browser. Wil je een kopie op de computer bewaren, dan gebruik je linksboven de downloadknop (pijltje omlaag). Via het kruisje wis je het bericht. Overigens installeer je deze tijdelijke maildienst net zo makkelijk op een smartphone of tablet, want SpamOK.nl is ook voor Android en iOS beschikbaar.

Gebruik een tijdelijk e-mailadres voor het aanmaken van een nieuw (proef)account.

Sóms komt er nog iets via de post

Maar dan heb je wel een brievenbus nodig

Afmeldlink nieuwsbrieven

Commerciële bedrijven proberen zo veel mogelijk abonnees voor hun nieuwsbrief te werven. Heb je in een ver verleden iets gekocht, een nieuw account aangemaakt of een klantenpas aangevraagd? Mogelijk bestookt de desbetreffende (web)winkel je om de haverklap met nieuwsbrieven. Hoewel deze e-mails officieel niet onder de noemer spam vallen, kunnen ze evengoed erg irritant zijn. Gelukkig kun je daar iets aan doen.

Schrijf je uit voor alle nieuwsbrieven die je niet meer wilt ontvangen. Dat werkt simpel. Bedrijven zijn namelijk wettelijk verplicht om ergens in het bericht een afmeldoptie te vermelden. Bestudeer daarom goed de kleine lettertjes onderaan de e-mail. Vaak staat hier bijvoorbeeld Unsubscribe, Afmelden, Uitschrijven nieuwsbrief of een soortgelijke term. Klik daarop en volg de instructies om je definitief uit te schrijven.

Een waarschuwing is trouwens wel op zijn plaats. Spam- en phishingberichten hebben onderaan vaak ook een ‘afmeldoptie’. Klik daar niet op, want de spammer ziet zo dat het e-mailadres actief is. Kortom, meld je uitsluitend af voor nieuwsbrieven waarvan je zeker weet dat de afzenders authentiek zijn.

Heb je een (digitale) loep nodig om onder deze nieuwsbrief de kleine letters te lezen?

Online spamfilter

De veelgebruikte webmaildiensten Gmail en Outlook.com hebben van zichzelf al een behoorlijk streng spamfilter. Dat plaatst nutteloze e-mails in een andere map, namelijk Ongewenste e-mail (Outlook.com) of Spam (Gmail). Wanneer je deze maildiensten (nog) niet gebruikt, is het misschien een goed moment om over te stappen. Zo begin je meteen met een schone lei. Maildiensten van internetproviders houden veelal minder spam tegen. Je kunt het e-mailaccount van je internetprovider desgewenst aan de digitale postbus van Gmail of Outlook.com koppelen.

Ongewenste e-mails in Outlook.com

Helaas belandt er tóch weleens een vreemd e-mailbericht in het standaardpostvak van Outlook.com. Geen enkel spamfilter is tot dusver volledig waterdicht. Het is daarom zinvol om dergelijke berichten als spam te markeren. Microsoft en Google kunnen aan de hand van deze informatie hun filters verbeteren.

Zorg in de webversie van Outlook.com dat het juiste e-mailbericht is geselecteerd. Je klikt nu achter Rapporteren op het kleine pijtje, waarna je Ongewenste e-mail melden kiest. Bevestig vervolgens met Rapporteren en afmelden. Je zult voortaan geen spam vanaf dit e-mailadres ontvangen.

Een andere mogelijkheid is door phishingberichten te rapporteren. Dat zijn e-mails die ‘hengelen’ naar je privégegevens. Cybercriminelen sturen bijvoorbeeld uit naam van een bank, webshop of bezorgdienst een namaakmail en hopen op die manier gebruikersgegevens te ontfutselen. Dat gebeurt doorgaans middels een weblink. Klik bij een vermoeden van phishing op de knop Rapporteren / Rapporteren en blokkeren om een vals bericht te rapporteren. Gebruik je de nieuwe Windows-app Outlook (new)? De stappen in deze paragraaf werken ook voor dit programma. Outlook (new) is de opvolger van Windows Mail.

Help mee om het spamfilter van Outlook.com te trainen door ongewenste berichten en phishingmails te rapporteren.

Ongewenste e-mails in Gmail

Fervente gebruikers van Gmail treffen in hun inbox regelmatig spamberichten. Daar kun je eenvoudig melding van maken. Open in de webversie van Gmail een ongewenst bericht en klik bovenaan de werkbalk op Spam rapporteren. Je herkent deze knop aan het pictogram met het uitroepteken. Bevestig nogmaals met Spam rapporteren. Gmail verplaatst het bericht nu naar de spammap.

Mogelijk verschijnt ook het verzoek om de afzender te blokkeren. Kies in dat geval Ja, blokkeren. Google ontvangt een kopie van het gerapporteerde bericht, zodat het internetbedrijf het spamfilter zo nodig kan bijschaven. Daarnaast kun je ook een phishingbericht rapporteren. Klik in dat geval eerst op het pictogram met de drie puntjes en kies tweemaal voor Phishing melden.

Lees ook: Zo maak je een Gmail-alias aan

Rapporteer spam bij Gmail, zodat de afzender op de zwarte lijst terechtkomt.

Onterechte spam

Hoewel de spamfilters van Outlook.com en Gmail best goed werken, komt er onverhoopt ook weleens een belangrijk e-mailbericht in de spammap terecht. Om die reden is het verstandig om periodiek de inhoud te checken. Spam-gemarkeerde e-mails worden namelijk na dertig dagen automatisch weggegooid. Klik in de webversie van Outlook.com op Ongewenste e-mail en open een betrouwbaar bericht. Via de knop Het bericht is geen spam / OK verplaats je de e-mail naar het reguliere postvak. In Gmail werkt dat op een soortgelijke manier. Navigeer naar Spam en open een deugdelijke e-mail. Je klikt ten slotte op Melden dat dit bericht geen spam is.

Snuffel regelmatig in de spammap en ga op zoek naar onterechte spam.

Lokaal spamfilter

Heb je een zogeheten e-mailclient op de computer staan, zoals Thunderbird of Microsoft Outlook? Met name wanneer je hiermee providermail ontvangt, bestaat er een reële kans dat er spam in de inbox belandt. Niet elke internetprovider heeft namelijk een doeltreffend spamfilter. Het loont in dat geval de moeite om een lokaal spamfilter op de computer te installeren. Diverse internet security-programma’s hebben deze functie al in huis, zoals producten van Norton en Bitdefender. Je kunt als alternatief ook met een gratis spamfilter aan de slag.

Spamihilator configureren

Spamihilator is een nuttig hulpmiddel om ongewenste berichten uit je digitale postvak te verwijderen. Dit Windows-tooltje herkent op basis van een leerfilter en trefwoorden ongewenste berichten. Deze e-mails komen in de prullenbak van Spamihilator terecht.

Zodra je het programma hebt geïnstalleerd, verschijnt er een stappenplan. Neem dat door om het spamfilter aan de e-mailclient te koppelen. Hiervoor is het belangrijk om alle openstaande mailprogramma’s te sluiten. Kies Next / OK en selecteer de juiste e-mailclient. Laat je overigens niet door oude jaartallen op het verkeerde been zetten, want de freeware werkt ook met nieuwere versies van Microsoft Outlook. Bevestig via Next jouw e-mailaccount en sluit het stappenplan met Next / Done.

Spamihilator nestelt zichzelf in het systeemvak van Windows. Klik op het pictogram van de gele envelop en het kruisje om de inhoud van de prullenbak te openen. Je kunt onterechte spam herstellen of definitief wissen. Doe dat in het begin dagelijks, want de freeware leert daarvan! Oude spamberichten worden op den duur automatisch verwijderd. Geniet voortaan van een zo goed als spamvrije inbox!

Koppel Spamihilator aan het juiste e-mailprogramma.

Nederlandse versie Spamihilator

De voertaal van Spamihilator is standaard Engels, maar op de website kun je desgewenst een vertaalpakket downloaden. Heb je dit exe-bestand geïnstalleerd? Start dan het programma opnieuw op en profiteer van een Nederlandse gebruikersomgeving. Overigens is een aantal onderdelen niet vertaald.

▼ Volgende artikel
Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)
© Sara Winter
Gezond leven

Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)

Het is bijna zo ver: Oud & Nieuw. Het vuurwerk knalt, de champagne vloeit en de tafels staan vol met oliebollen, appelflappen en ander lekkers. Maar hoe overleef je dit feest zonder vroegtijdig in een voedselcoma te liggen? Met deze tips begin jij fris en vrolijk aan het nieuwe jaar!

Oud & Nieuw-overlevings-stappenplan:

  1. Start je dag goed
  2. De juiste volgorde maakt verschil
  3. Kleine hapjes, groot plezier
  4. Dans je fit
  5. Feestelijke drankjes zonder alcohol
  6. Zoek afleiding
  7. Vergeet niet te drinken (water!)
  8. Slim omgaan met je toetje
  9. Geniet bewust**

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: dit moet je absoluut (niet) doen

Tip 1: Start je dag goed

Of je om 23.55 met een suikerdip op de bank belandt, hangt niet alleen af van je avond, maar van alle keuzes die je overdag maakt. Begin daarom met een stevig en gezond ontbijt. Laat de havermout of Nutella-boterham een keer staan en kies voor een hartig ontbijt. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, heb je langer een verzadigd gevoel en voorkom je de welbekende energiedip.

Tip 2: De juiste volgorde maakt verschil

Eet je eerst vezels, daarna eiwitten en pas als laatste koolhydraten, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Begin bijvoorbeeld met groenten zoals broccoli of salade, eet daarna vlees en sluit af met rijst of aardappelen. Zo voorkom je dat je met honger aan de oliebollen begint.

Lees ook: Calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten: hoe zit dat nou eigenlijk allemaal?

Tip 3: Kleine hapjes, groot plezier

Houd het tijdens het feest rustig en geniet bewust van wat je eet. Eet kleine porties en probeer af te wisselen met gezonde opties zoals groentesnacks met humus of vers fruit. Zo blijf je in balans en geniet je toch volop van het feest.

©petrrgoskov

Tip 4: Dans je fit

Dansen is een geweldige manier om calorieën te verbranden én plezier te hebben. Dus gooi die heupen los en dans het nieuwe jaar in! En kijk dan op 1 januari eens voor de lol bij de stappenteller op je smartwatch. Wedden dat je onwijs veel 'stappen' hebt gezet tijdens het dansen? Kijk, dat is nog eens gezond het nieuwe jaar beginnen!

Tip 5: Feestelijke drankjes zonder alcohol

Als je de hele avond wijn, bier of cocktails drinkt, kan de alcohol er ineens in kicken. Wissel daarom af met alcoholvrije versies van je favoriete drankjes. Mocktails zijn tegenwoordig helemaal in en minstens zo feestelijk uit als het origineel. Bovendien zitten er vaak veel minder calorieën: je maakt ze makkelijk met bruisend water, vers fruit en kruiden. Proost! P.S. Op zoek naar recepten? In dit boek vind je er 100!

Tip 6: Zoek afleiding

Wordt de verleiding te groot? Zoek een sociale afleiding. Klets met anderen, speel een spelletje of ga dansen – liefst zo ver mogelijk van de snacktafel vandaan 😉. Blijf niet op de bank hangen, dat maakt je alleen maar slaperig.

©Vorona | Liubomir

Tip 7: Vergeet niet te drinken (water bedoelen we!)

Tijdens de feestdagen genieten van een biertje of wijntje is heel normaal. Zorg er wel voor dat je tussendoor voldoende water of thee drinkt. Zo blijf je gehydrateerd, vul je je maag een beetje en voorkom je dat je te veel gaat snacken.

Tip 8: Slim omgaan met je toetje

Een energiedip ontstaat vaak door te veel suiker. Denk daarom goed na over het moment waarop je een dessert of oliebol eet. Direct na het avondeten kan slim zijn, omdat je lichaam nog bezig is met de vertering van je maaltijd. Een andere optie is om die appelflap pas na middernacht te nemen. Zo voorkom je dat je vlak voor het hoogtepunt van het feest in een dip raakt.

©GalakticDreamer

Tip 9: Geniet bewust

Het draait om genieten, maar met mate. Eten en drinken zijn niet het belangrijkste: het is vooral een tijd om samen te zijn en te vieren. Geniet van het gezelschap en de festiviteiten!

Dus daar heb je het: jouw ultieme gids om oud & nieuw te overleven zonder in een voedselcoma te belanden. Geniet van het feest, dans, lach en proost op een sprankelend nieuw jaar!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?
© Sara Winter
Huis

Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?

De laatste dagen van het jaar brengen vaak dezelfde vraag met zich mee: bakken we zelf oliebollen of halen we ze bij de kraam? Voor veel mensen is het bakken van oliebollen een gezellige traditie. Het huis ruikt heerlijk en zelf maken is vaak een stuk voordeliger. Maar hoeveel bespaar je eigenlijk als je zelf 40 oliebollen bakt in plaats van ze te kopen?

🍪In dit artikel rekenen we uit wat voordeliger is: zelf oliebollen bakken of ze bij de kraam halen. Spoiler alert: zelf bakken is voordeliger – we laten je ook zien hoeveel je precies kunt besparen!

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: ja of nee?


Wat betaal je bij de kraam?

Oliebollen van een kraam kosten doorgaans tussen de 1,25 euro en 1,50 euro per stuk. Voor 40 stuks betekent dat een bedrag tussen de 50 euro en 60 euro.


Zelf bakken: wat kost dat?

Zelf bakken brengt drie kostenposten met zich mee: de ingrediënten, olie en elektriciteit. Zo ziet dat eruit:

Ingrediënten

Oliebollenmix: Eén pak kost gemiddeld 1,85 euro en levert ongeveer 20 oliebollen. Voor 40 stuks heb je twee pakken nodig, samen goed voor 3,70 euro.

Rozijnen: 500 gram rozijnen is ruim voldoende en kost je 2,00 euro.

Zonnebloemolie: Een frituurpan van normaal formaat gebruikt ongeveer 4 liter olie, wat je rond de 6,00 euro kost.

Elektriciteit

De frituurpan speelt ook een rol in de kosten. Een pan met een vermogen van 2.500 watt verbruikt per uur 2,5 kWh aan stroom. Het bakken van 40 oliebollen duurt ongeveer een uur. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,30 euro per kWh (bron: ANWB) komt dit uit op 0,75 euro.

Totaal betaal je dus 3,70 euro + 2,00 euro + 6,00 euro + 0,75 euro = 12,45 euro voor 40 zelfgebakken oliebollen.

Hoeveel bespaar je?

Vergelijk je dit met de kraam, dan bespaar je dus ongeveer tussen de 37 en 47 euro euro. Naast de lagere kosten heb je ook controle over wat je in je oliebollen stopt: meer of minder rozijnen, of misschien iets heel anders (zie kader).

Wat als de stroomprijs hoger ligt?

De kosten voor elektriciteit kunnen verschillen per contract en leverancier. Stel, de stroomprijs ligt hoger dan 0,30 euro per kWh. Dit zijn de mogelijke kosten bij verschillende prijzen:

Stroomprijs per kWh Kosten voor 1 uur (2,5 kWh)

Stroomprijs per kWhKosten voor 1 uur (2,5 kWh
0,35 euro0,88 euro
0,40 euro1,00 euro
0,45 euro1,13 euro

Zelfs met een hogere stroomprijs blijven de totale kosten voor zelf bakken aanzienlijk lager dan bij de kraam.

🍎🌰🍫🍊WAT KUN JE NOG MEER IN JE OLIEBOLLEN STOPPEN?

Rozijnen zijn de klassieker, maar je kunt eindeloos variëren met vullingen om je oliebollen extra lekker te maken: • Stukjes appel: Voor een frisse, fruitige bite. • Gehakte noten: Zoals walnoten of amandelen voor een knapperige twist. • Chocoladestukjes: Smelten heerlijk in het beslag tijdens het bakken. • Kaneel: Voor een warme, kruidige smaak. • Oranje zest: Geeft een subtiele citrusfrisse smaak. Met deze toevoegingen geef je je oliebollen een persoonlijke touch, helemaal afgestemd op jouw smaak.

Of toch naar de kraam?

Oliebollen halen bij een kraam heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Je hoeft zelf niet in de keuken te staan, geen beslag te maken of met hete olie te werken. Het is simpelweg een kwestie van bestellen en genieten. Bovendien biedt de kraam vaak meer variatie qua vullingen en kun je er ook appelflappen of berlinerbollen halen. Helemaal als iedereen thuis een andere smaak heeft (5 met krenten, 5 zonder, 5 met dit, 5 met dat) is kopen in plaats van zelf bakken makkelijker. Ook als je maar een paar oliebollen nodig hebt, is naar de kraam gaan vaak handiger. En niet onbelangrijk: je huis blijft vrij van vetlucht.

©PixelBiss - stock.adobe.com

Vergelijking: kraam versus zelf bakken

KostenpostOliebollenkraamZelf bakken
Oliebollen (40 st.)50,00 euro - 60,00 euroN.v.t.
OliebollenmixN.v.t.3,70 euro
RozijnenN.v.t.2,00 euro
ZonnebloemolieN.v.t.6,00 euro
ElektriciteitN.v.t.0,75 euro
Totaal50,00 euro - 60,00 euro12,45 euro

De moeite waard?

Zelf bakken vergt iets meer tijd en voorbereiding, maar het levert een flinke besparing op. Bovendien kun je zelf bepalen wat je erin stopt: meer rozijnen, stukjes appel of een vleugje kaneel? Het enige wat je nodig hebt is een frituurpan, een beetje geduld en een goed recept. En met de besparing op 40 oliebollen houd je misschien nog wel genoeg over voor een fles champagne om het nieuwe jaar in te luiden!