Phishing via e-mail? Dit kun je doen om jezelf en ál je apparaten veilig te houden

© Kiattisak

Phishing via e-mail? Dit kun je doen om jezelf en ál je apparaten veilig te houden

Geplaatst: 4 maart 2024 - 09:05

Partnerredactie

E-mail is nog steeds een van de meest gebruikte methoden voor cybercriminelen om via phishing persoonsgegevens te stelen. Gelukkig zijn er wel manieren om je digitale apparaten (of het nu je laptop is of je smartphone) en data beter te beschermen tegen cybercriminaliteit. In dit artikel lees je tips om te voorkomen dat je via e-mail slachtoffer wordt van hackers.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Bitdefender

Cybercriminelen gebruiken phishing om toegang te krijgen tot jouw digitale leven. Ze versturen nep e-mails om je te verleiden op onveilige links of bijlagen te klikken. Zo installeren ze malware die hen toegang geeft tot je persoonlijke data en accounts. Deze gegevens gebruiken ze vervolgens voor identiteitsfraude of om in te breken in je bankaccount. Een andere truc is ransomware: kwaadaardige software die al je bestanden versleutelt. Daarna eisen de criminelen losgeld om de data weer vrij te geven.

Steeds meer phishing

Phishing explodeert wereldwijd. Statista, een toonaangevend statistiekplatform, meldt een enorme toename van phishingsites. In 2020 ging het nog om 147.000 unieke sites, in 2022 waren dat er al meer dan 1,35 miljoen. Ook de FBI slaat alarm. Phishing was in 2022 de meest gemelde cybercrime in de Verenigde Staten. Het werd ruim 80 procent vaker gemeld dan persoonlijke gegevensinbreuk, de nummer twee op de lijst.

Dat sluit naadloos aan op wat Bitdefender Labs, onderdeel van de wereldleider op het gebied van cyberbeveiliging, ook constateert: dat ruim één op de vijf (23 procent) financieel getinte spammails pogingen zijn tot phishing. "Cybercriminelen zijn altijd op zoek naar de makkelijkste manier om apparaten te compromitteren. Ze maken graag gebruik van fouten die gebruikers maken. Daarom blijven e-mails hun favoriete methode voor een eerste aanval", zegt Ciprian Istrate, senior vicepresident van de afdeling Consumer Solutions Group bij Bitdefender.

Partnerbijdrage Bitdefender vrouw die naar haar inbox kijkt

© Nicolas Herrbach

Dus? Blijf altijd alert met e-mail!

Dat e-mail favoriet is bij cybercriminelen wil gelukkig niet zeggen dat je het niet meer kunt gebruiken. Wel is het belangrijk om altijd alert te blijven wanneer je mail ontvangt. Cybercriminelen proberen je tenslotte met nepmails te verleiden tot het klikken op valse links en het achterlaten van je gegevens. Een aantal tips om veiliger gebruik te maken van e-mail:

➔ Eerst kijken

Kijk goed welke mails je opent en waar je op klikt. Het klinkt als een open deur, maar juist doordat je e-mail zo vaak gebruikt schuilt het gevaar in een klein hoekje. Ben je een keer te snel met het openen van een onveilige bijlage of het klikken op een valse link dan kan dat al direct voor problemen zorgen.

➔ Spelfouten en kromme zinnen

Let op de teksten in mails. Zie je slordige spelfouten of rare teksten? Dan is de kans groot dat je met een e-mail van cybercriminelen te maken hebt. Al wordt het met de huidige ontwikkelingen steeds lastiger om echt van nep te onderscheiden.

➔ Slotje en https://

Verwijst een veilig uitziende mail je naar een website? Wees dan alert op de echtheid van de website. Kijk of de website een beveiligingscertificaat heeft. Dit zie je aan het slotje links van de url en het webadres dat begint met https in plaats van http. Een beveiligde verbinding verkleint de kans dat iemand jouw gegevens kan onderscheppen tijdens bijvoorbeeld een betaling.

➔ Bij twijfel eerst bellen

Banken, verzekeraars, de Belastingdienst en gemeentelijke instanties zullen nooit per mail om je persoonlijke gegevens vragen. Twijfel je over de echtheid en/of veiligheid van een e-mail die van een belangrijke instantie lijkt te komen? Neem dan eerst telefonisch contact op, voordat je besluit een bijlage te openen, op een link te klikken of gegevens achter te laten.

Partnerbijdrage Bitdefender Je hebt mail

© Jakub Krechowicz

Gmail of Outlook? Extra beveiliging van je webmail ⤵

Tegenwoordig mailen we vanaf allerlei apparaten. Handig, maar het maakt het lastiger om je e-mail te beveiligen tegen cybercriminelen. Vaak moet je op elk apparaat apart instellingen configureren. Dat is niet meer van deze tijd. Daarom lanceerde Bitdefender onlangs e-mailbescherming voor gebruikers van Gmail en Outlook. Deze nieuwe functie scant je Gmail en Outlook webmail op gevaren zoals phishing en online oplichting. Het maakt daarbij niet meer uit vanaf welk apparaat je mailt.

Bitdefenders e-mailbescherming houdt al je webmailaccounts veilig – nu en in de toekomst (want cybercriminelen blijven phishing en malware doorontwikkelen). De installatie duurt slechts enkele ogenblikken voor elk webmail-account en is daarna heel eenvoudig te gebruiken. Na het activeren scant Bitdefender inkomende mails en markeert deze als veilig of onveilig. Zo ben je in een handomdraai optimaal beveiligd tegen digitale dreigingen in je mailbox, of je nu Gmail of Outlook gebruikt.

De belangrijkste voordelen van e-mailbescherming via Bitdefender:

📫 Krachtige e-mailbescherming

Krachtige realtime bescherming voor je Gmail en Outlook webmail, ongeacht welk apparaat je gebruikt.

📪 Duidelijk labelen van verdachte inhoud

Gescande e-mails worden meteen voorzien van een duidelijk label (Safe/Veilig of Dangerous/Gevaarlijk), zodat je nooit per ongeluk op iets gevaarlijks klikt ...

📬 E-mailbeheer en rapportage

Vanuit de gebruikersinterface beheer je eenvoudig je inboxen (inclusief pauzeren en verwijderen van bescherming) en krijg je inzicht in het aantal gescande mails en de verhouding veilige/onveilige mails van de afgelopen 30 dagen).

📭 Eenvoudige installatie

Supersnelle installatie in een minuut of minder: met slechts een paar klikken ben je beveiligd.


Wil je meer weten over de e-mailbescherming en andere tools waarmee je je digitale leven veilig houdt? Check dan deze link voor alle cyberbeveiligingsoplossingen van Bitdefender.


Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten