Online websites maken met Google Sites
Het ontwerpen van websites hoeft niet moeilijk te zijn. Bovendien is het lang niet altijd noodzakelijk om dure en systeembelastende software te gebruiken.
Het ontwerpen van websites hoeft niet moeilijk te zijn. Bovendien is het lang niet altijd noodzakelijk om dure en systeembelastende software te gebruiken.
Met de onlinedienst Google Sites ontwikkelt en publiceert u namelijk gemakkelijk de schitterendste websites. In deze workshop leest u hoe dat werkt. Met behulp van Google Sites maakt u zonder technische kennis razendsnel webpagina’s in uw browser. Het enige wat u nodig hebt, is een Google account. De dienst is nuttig als u bijvoorbeeld bepaalde gegevens op één plek wilt bewaren of informatie wilt delen met andere personen. U bepaalt zelf voor welk publiek u de website openstelt. Verder is het mogelijk om er met meerdere gebruikers aan te werken.
Stap 1: Google account
Net als bij de meeste Google applicaties hebt u voor de online webontwerper een account nodig. Surf naar http://www.google.nl en klik rechtsboven op Aanmelden. Log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Als u die niet hebt, klikt u op de link Nu een account maken. Daar vult u enkele gegevens in, waarna u onderaan bevestigt met de knop Ik ga akkoord. Maak mijn account. Tenslotte klikt u op delink in het e-mailbericht dat u hebt ontvangen om de registratie definitief te maken. Naast Google Sites maakt u eventueel ook gebruik van andere nuttige diensten, zoals Gmail en Google Documenten.
©CIDimport
Stap 2: Website maken
Surf naar sites.google.com en zorg ervoor dat u bent ingelogd. Klik op de knop Site maken. U komt terecht in een scherm waarin u gegevens over de toekomstige website invult. Allereerst kiest u een sjabloon - dat kunt u later altijd wijzigen. Ga hiervoor naar de optie In de galerie bladeren en klik op een template om hem in een groot venster beter te bekijken. Vindt u het mooi? Bevestig het ontwerp dan met Selecteren. U beschikt dan direct over een complete website die u naar eigen inzicht aanpast. U kunt echter ook kiezen voor een leeg sjabloon, zodat u zelf volledige controle hebt over hoe u de pagina's wilt indelen en vormgeven. Het volgende onderdeel is erg belangrijk, namelijk de naam van de website. Automatisch wordt deze naam ook in de url verwerkt. Die ziet er dan als volgt uit: https://sites.google.com/site/SITENAAM. Vervolgens kiest u een thema, waarmee u simpel de interface naar uw hand zet. Het thema bepaalt u desgewenst ook in een later stadium. Klik daarna op Meer opties en geef aan voor wie u de website toegankelijk wilt maken. U hebt de keuze om deze voor de hele wereld open te stellen of voor een select gezelschap. Verder vult u Sitebeschrijving en de getoonde code in. Klik als laatste op Site maken. Na enkele ogenblikken verschijnt het ontwerpvenster.
©CIDimport
Stap 3: Startpagina
U komt terecht op de startpagina van uw website. Uiteraard moet er nog een heleboel aan gebeuren. Klik rechtsboven op Pagina bewerken. Er verschijnt een editor, waarmee u de inhoud van de hele pagina verzorgt. Zo typt u teksten op de plaats waar u ze wenst door er simpelweg op te klikken. U kunt hierbij gebruikmaken van zes verschillende lettertypes. Ook voegt u eenvoudig links toe. Selecteer een woord dat u naar een andere webpagina wilt laten verwijzen en klik bovenaan op Link. In het scherm dat verschijnt, kiest u een webpagina binnen de eigen website of u vult een extern adres in. Onderin geeft u aan of de link na een klik in hetzelfde venster moet worden geopend of niet. Als het ontwerp over een zijbalk beschikt, past u die helemaal aan. Kies voor Zijbalk bewerken en Een zijbalkitem toevoegen. U hebt hier keuze uit diverse mini-applicaties. U plaatst in dit gedeelte bijvoorbeeld een navigatiemenu of een specifieke tekst. In hetzelfde scherm voegt u een logo toe. Klik op Logo wijzigen en selecteer Aangepast logo. Blader vervolgens naar de juiste afbeelding op uw harde schijf. Klik achtereenvolgens op OK, Wijzigingen opslaan en Terug naar site. Als u aan het begin een sjabloon hebt gekozen, bewerkt of wijzigt u bepaalde onderdelen die bij die template horen. Beschikt u over html-kennis? In dat geval kunt u ook rechtstreeks in de broncode aan de slag door bovenaan op de knop HTML te klikken.
©CIDimport
Stap 4: Afbeeldingen en video’s
In deze fase van het ontwerp is de startpagina nog erg kaal. Gelukkig kunt u gemakkelijk grafische toepassingen toevoegen, zoals foto's, filmpjes, presentaties en een geografische kaart. Ga in het bewerkingsvenster linksboven naar Invoegen. Er verschijnt een uitrolmenu met diverse mogelijkheden. Klik op Afbeelding en blader op uw pc naar het plaatje dat u wilt uploaden. U kunt echter ook een url van een afbeelding elders op het web opgeven. Helaas is het niet mogelijk om een filmpje van uw harde schijf te uploaden. In plaats daarvan integreert u materiaal van YouTube of Google Video. Een leuke optie is om Google Maps te gebruiken. U toont op die manier gemakkelijk de exacte locatie van een adres. Om de startpagina te verfraaien, voegt u ook nog andere onderdelen toe zoals een kalender, agenda, spreadsheet, diavoorstelling of ander document.
©CIDimport
Stap 5: Interface en video's
Zeker als u veel informatie en afbeeldingen kwijt wilt, loont het de moeite om eens nauwkeurig te kijken naar de indeling van uw website. Ga in het bewerkingsvenster naar Layout en probeer de verschillende opties. Selecteer bijvoorbeeld eens een indeling met twee zijbalken of drie kolommen. Verder is het gemakkelijk om het thema te wijzigen. Sluit het bewerkingsvenster met Opslaan en klik op Meer acties. Kies vervolgens voor Site beheren en Thema's. U hebt keuze uit meer dan vijftig varianten. Voordat u beslist, krijgt u eerst een voorbeeld. Bent u klaar? Vergeet dan niet om onderaan te klikken op Wijzigingen opslaan. Bij het menuonderdeel Kleuren en lettertypen wijzigt u specifieke elementen, zoals de kleur van de links en de achtergrondkleur van de koptekst. Keer tenslotte terug naar de startpagina via Wijzigingen opslaan en Terug naar site.
©CIDimport
Stap 6: Pagina's toevoegen
Als de startpagina af is, wordt het tijd om extra pagina's aan het ontwerp toe te voegen. Klik linksboven op de knop Pagina maken. U hebt keuze uit vier sjablonen. Het gemakkelijkste is om voor een normale webpagina te kiezen. Geef het vervolgens een naam en klik op Pagina maken. U komt terecht in het bewerkingsvenster, waar automatisch het sjabloon en thema van de hoofdpagina zijn toegepast. U beschikt over dezelfde bewerkingsmogelijkheden als die in de voorgaande stappen zijn beschreven. Overigens verschijnt een link van de pagina automatisch in het navigatiemenu.
©CIDimport
Stap 7: Website delen
Hebt u gekozen voor een besloten website? In dat geval verleent u andere personen eenvoudig toegang. Ga naar Meer acties en Deze site delen. Vul in het tekstveld de e-mailadressen in van mensen die u wilt uitnodigen. Bepaal daarna welke rechten ze hebben. U maakt hierbij onderscheid tussen eigenaren, bijdragers en kijkers. Klik op de knop Deze mensen uitnodigen en typ eventueel een berichtje met een toelichting. Een besloten website maakt u alsnog voor elke internetgebruiker openbaar door een vinkje te plaatsen voor Iedereen ter wereld mag deze site bekijken. Bij meerdere eigenaren en bijdragers van de website is het handig om op de hoogte te blijven van alle wijzigingen. Navigeer naar Meer acties en Abonneren op sitewijzigingen. Wanneer er iets verandert, wordt u voortaan per e-mail op de hoogte gebracht. U kunt verder de diensten Google Analytics en Google AdSense gebruiken om respectievelijk bezoekersaantallen te controleren en advertenties te plaatsen. Bent u na een tijdje de website zat? Dan verwijdert u deze simpel via Meer acties, Site beheren, Algemeen.