OBS Studio - Streamcasten voor gevorderden
Heb je altijd al willen screencasten naar Twitch, Mixer, YouTube Live, Facebook Live of een vergelijkbare dienst? Met OBS Studio bereid je je eigen screencast voor en kun je daarna direct live gaan streamen.
Hoewel de ontwikkelaar belooft dat je na het downloaden van de software snel en makkelijk kunt gaan streamen, is de praktijk iets weerbarstiger. Met een wizard doorloop je wat basisinstellingen, maar daarna kijk je naar een grijs scherm dat weinig houvast biedt. Gelukkig is er een waslijst aan
te vinden (allemaal gemaakt met OBS Studio). De basisvideo’s starten allemaal met een ‘zo stel je de software juist in’. Heb je die start gemaakt, dan kan het echte werk beginnen.
Games afvangen
Een streamcast-scherm wordt in OBS Studio opgebouwd als scene die bestaat uit verschillende bronnen. OBS kan onder meer activiteiten in je browser, afbeeldingen en beelden van je webcam aan. Bij het instellen komt er een klein minpuntje naar voren. Ik wil een video laten lopen in de achtergrond, maar kan die niet even op pauze zetten tijdens het plaatsen van andere elementen. Die functie is ‘in aanvraag’.
Een mooie en veelgebruikte bron is Gamecapture. Daarmee kun je direct vanaf een full-screen-applicatie (een game) beeld gebruiken in OBS Studio. Dat maakt het heel makkelijk om een eigen videogame-livestream op te zetten. Gewoon een postzegelformaat-stream vanaf je webcam over het schermvullende beeld van je game plaatsen en je kunt losgaan.
Bij het opbouwen van je scène kun je met de verschillende mediabronnen spelen. Zodra je een mix naar wens hebt, druk je op de knop Stream starten en – ervan uitgaande dat je je streamingdienst correct hebt opgezet – begint de uitzending.
©PXimport
Studio Mode
Zoals gezegd is de leercurve om met OBS Studio om te gaan hoog. Begin je je eenmaal thuis te voelen in de software, dan is de Studio Mode een functie waarmee je echt bijzondere uitzendingen kunt maken. Met Studio Mode kun je veranderingen aan je stream aanbrengen terwijl je aan het screencasten bent. Je kunt bijvoorbeeld even een afbeelding vergroten of verkleinen of tekst aan je scherm toevoegen.
Conclusie
Soms vind je tussen de gratis software een applicatie die zo stevig is, dat je het eerder in een kostbare commerciële suite verwacht. OBS Studio is daar een voorbeeld van. Het zou niet misstaan in de Creative Suite van Adobe. Een gratis topapplicatie, wie wil dat niet? OBS Studio biedt veel mogelijkheden om je uitzending naar eigen wens in te delen. Houd er wel vooraf rekening mee dat de keerzijde van zoveel opties een hoge mate van complexiteit is. Voor je kunt gaat uitzenden is het doorlopen van meerdere tutorials onontkoombaar.
©PXimport
**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands, Engels **OS** Windows 7/8/10; macOS X 10.11+; Linux **Website** [www.obsproject.com](https://obsproject.com/)
- Zeer krachtige software
- Veel tutorials beschikbaar
- Stevige leercurve